Kimse burada anlatılanları ne küçümseyebilir nede yalanlayabilir. Söylenmesi gerekenler aktarılmış. Herkesin bilmesi gerekenleri ilettiğiniz için teşekkürler.
Bloomberg TV çok teşekkür ediyorum dücane cündioğlu gibi bir degeri TV ekranlarından evimize misafir ediyor çok kıymetli keyifli bilgiler altın degerinde bakış açımıza o kadar güzellikler katınızki müteşekkirim 🙏
maalesef doğru. Ama hakikat arayışının kötü bir yönü var. Bir yerden sonra fazlasıyla yalnız kalıyorsun. Koca evren dar geliyor. İşte hocanın dar dediği olay bu.
@@empatikokumalar8202 Ben tam olarak böyle düşünmüyorum. Hakikat mağlup edilemez olduğu için bütün bunlar oluyor. Hakikate vucud giydirsek bir nevi Superman tarzı bir doğaüstü güçler varsayarsak. İşte darlık denilen şey gerçekte darlık değil de. Yenilmezlik silahı elinde olanın karşı tarafa bıraktığı çaresizlik hissi. Bu hem hakikat ehlini hemde muhatabını zorlar. Şöyle düşünelim. Siz hakikate ulaştınız ve bunu aktardiniz ve kabul gördü diyelim. Peki sonrası. .. Sonrası hakikate ulaşmak için sarf edilen zaman ve emek hakikatten daha değerli ve önemli dir. Bu darlığı ortadan kaldırılmasıni sağlar.
çok güzel gerçekten. ben dücane hocadan duydukalırımı çevremde ve sosyal medya da kimseden duymadım.. maaşımı kariyerimi arttırdım ama lezzet alma duygumu hiç arttırmamışım o deyince farkettim. iyi ki gencim bir de bu sözü yaş yetmiş olunca duymak vardı ...
Hoca bir programda da bir kuşak önce köylü olan eğitim almış bizim gibi kalabalıklar için bir iki çift kelam etse. Babası dedesi istanbul beyefendisi olmayan, evlerinde sofralarda şiirler okunmayan, okuma alışkanlığı onlara aşılanmamış yığınlar için öğütler verse. İyi yaşamakla geleneksel ailevi ödevlerin arasındaki tragedyadan bahsetse... güzel olurdu.
İnsan olmanın sadece yaşamda kalmak değil özünü aramak olduğunu öğrendik. Yüksek düşünce ve yüksek sanat... istikamet belli... Sıhhatle kalın hocam... Emeği geçen ekibinize tekrar teşekkür ediyoruz..
Hayat, bedel ödemeyi göze alabilecek kadar değerlidir.. . Muhteşem bir programdı. Yaşadığımız çağda böylesine ruhumuza dokunan programlara çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Hayal ve hayat ustası diyebileceğim sizler gibi değerli insanlardan ders almak çok güzeldi. Keyifle izledim,teşekkür ederim iyi ki varsınız...
Bence hayattaki en mühim şey hocanın da değindiği gibi insanın kendini oyalamayı bilmesidir. Biz hep çocuğuz. Yaşı büyüyen, ihtiyaçları değişen ama arayışı baki ve merakı azalsa da ruhundaki sancılar gittikçe büyüyen çocuklarız... İnsan anne karnında olduğu gibi ihtiyaçsız olmanın, teskin ve teselli edilmiş olma konforunun peşi sıra sürüklenip durur... Çocukluğundan hayatın son saat vuruşuna kadar zihnini oyalamanın gayretiyle çabalayıp, çalışır. Fakat sorun zihnin hiç susmamasıdır, düşüncelerin asla uyumamasıdır. O yüzden dışarda bulduğu hiçbir şey insanı asla gerçek anlamda mutlu kılamaz.
Dünyaya geldiğinize sizleri sevindiren neler varsa, bu değerlerden ne kadar nasiplenebiliyorsak, o ölçüde iyi yaşıyoruz demektir.. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olanlar için birinci koşul, sizi sevenlerle olabilmektir. Daha sonra, sevdikleriniz ve sevenlerinizle eğlenceli yaşayabilmektir. Kültürünüz ne kadar zenginse, o ölçüde eğlencelerinizi de kendiniz üretirsiniz..
program bittiğinde, durup kendime; "sen ne anladın bu bölümden" diye sorarım. siz de sorun. ahmet arslan ve hasan aydın hocaları da yayına bekleriz. emeğinize sağlık
Mağara meselesindeki çelişki, kişinin kendini başkalarının yerine koyması düşüncesidir. Oysa, herkes kendi mutluluğunu kendi üretir. Kimse kendini başkasının yerine koyamaz. Çünkü onun yaşam koşullarını bilmemektedir.
45. dakikaya kadar 'İyi Yaşamak' konusunda bir anlayış edinemedim. Uyumam gerektiği için, kendi fikirlerimi buraya bırakıp, izlemeye yarın devam edeceğim. Kemal Sayar hoca der, 'Körleşme manevi düzeyde tecelli ettiğinde; kalp idrak etmez, göz görmez, kulak işitmez.' Maneviyatı güçlendirmek ve bunu elbette paylaşarak yaşamak. Yine, Dostoyevski der, 'En güzel yıllarımı heba etmişim! Artık bunun farkındayım ve fark etmiş olmaktan acı duyuyorum' der. Farkındalığı yüksek tutup, yaptığımız işlerde anlam bulmayı gerçekleştirdiğimizde, bana göre bu kişisel gelişim ile toplumda yaşamak bir anlamda iyi yaşamak olur. İyi yaşam içinde bulunan insanlar eylem sıkıntısı içinde çok olmaz. Neden böyle diye konunun peşinde olur ve haz duya duya işine bakar. Kesinlikle yalnızlığa bürünüp kendini kahretmez. Vahşi bir ruhu olmaz. Kindar olmaz. Büyük bir kütüphanesi vardır veya edinmeye çalışır. Bütün yazarları arkadaşı bilir. Paranın peşinde, yeter kadar olur. Bu yeter, kendine boş zamanı ayıracak şekilde olmalı. Hocamızın karşısında ahkam keser olmak istemem. İyi yaşamı seçen birey kibar olur, dilini ne zaman tutacağını bilir ve söyleyeceğini de. Nefret söylemi içinde olmaz. Hizmet etmekten mutlu olur. İnsanlığa zarar verenlere karşı rahatsızdır. Montaigne, 'Başkalarının bilgisiyle bilgin olabiliriz, ama sadece kendi bilgilerimizle bilge olabiliriz' der. İyi insan yolunda olanlar okur, yazar, ışır, kendi mağarasının, sefaletinin içinde uzun süre kalmaz, bilir ne yapacağını. Araştırır, durmaz. İyi insan, kaybettiği yerde beklemez. Nitekim, Cengiz Aytmatov'un da dediği gibi, 'Herkes gidebilir, herkes kaçabilir ama herkes kendine hakim olamaz. Herkes kendine karşı zafer kazanamaz.' Ben de derim ki, kendine karşı zaferini kazanan ve başkalarına ışıyan entelektüel insan iyi yaşamın içindedir. İyi yaşayan insan Allah adı ile aldatmaz. Bunu zaruriyet olarak görmez. Kur'an; lukman 33, Fatır 5, Hadid 14'te 'Aldatan, sizi sakın Allah ile aldatmasın!' diye yazar zati. Tartışan insan olur iyi insan. Sövüşen birey değil. Bunu da vaktiyle Prof. Dr. Sami Selçuk demişti. Sevgiyle kalın.
Mutluluk başkalarının seni görebilmesidir. Bu görme çok seyrek olur. Çevremiz biz de dahil herkese sadece bakarız çok nadir görürüz, gördüğümüz, anlafığımız insana dairdir ve gördüğümüzü karşımızdakine gösterirsek o kişi an içinde mutluluk denen şeyi Yaşar. Sen varsın buradasın karşımdasın görünürsün demiştir kişi, mutlu olana.
Kendime bakışta yeni kapılar belirtmesine yardım eden bu konuda konuştuğumuz heleki ducane hoca ile olunca dadindn yenmez. Emeginize sağlık. Teşekkür ederim.
İncitmeden söylenen gerçek, insanları geliştirir diye düşünüyorum..... Yoksa sürekli bir aldanış ve hayal içinde oluruz... Gerçek ve nezaketi harmanlamak en güzeli... Naçizane......
Biraz rahat ol Pinar Hanim ya. Bilmeyebilirsin biz de bilmiyoruz, dinleyip öğreniyoruz iste. Kac bolum gecti hala tepkileriniz 18.30`daki gibi sabit kaldi. Asil biz tesekkur ederiz.
07:35 Benim düşünceme göre cesaret ne zaman saldıracağını, ne zaman saldırmayacağını bilmek değildir hocam. Korkmadığı düşmana, korkmayacağı şekilde saldıran kimse cesur değil, olsa olsa akıllı adamdır. Cesaret, korkusuzlukla ilgili bir kavram. Önüne gelen her şeye saldıran adam cesurdur, korkusuzdur ama aptaldır. Bu konuda size katılamıyorum. Baş tacısınız, var olun.
Değerli hocam bizleri düşünmeye ve sorgulamaya teşvik ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Bir konu aklıma takıldı. Neden eşler birbiri ile dost olamazlar-olmamalıdır ve birbirlerinin herşeyini bilmemesi gerekir? Birde tarif ettiğiniz dostluk kavramına uyan bir dostunuz oldu mu hiç? (Benim olmadı)
Ben de, sadece büyüklerim seslendiğinde değil, küçüklerimi de "efendim" diyerek karşılayanlardan olmuşumdur. Bir de, kişilerin bizden isteklerini "Tabii" diyerek değil, "hay hay" ya da benzeri nidalı sözcüklerle karşılarız..
Kaç gündür düşünüyorum yaşamak nedir diye. Sanırım cevabını buldum. Yaşam farklı konularda farklı kısıtlamaların olduğu bir alan. Başkasını kısıtlamalarını artırma veya devam ettirmeden bu kısıtlamalardan kurtularak hayatı sürdürmek ve asgari düzeyde beklentilerin karşılandığı hayata yaşamak diyebiliriz. Belki bazılarının beklentisi çok yüksek olabilir. Ona erişemeyince yaşamadığını düşünür. Ama onların yaşamak ile tanımladığı asgari düzey değildir. Konumuz onlar değildir yani.
Mutluluk bir hal ve haz değil diyor. Mutluluk için formül olarak sanırım süreklilik olmalı. Yani memnun olmak zevk almak bohem yaşamak gibi şeyler geçici hisler ve duygulardir diyor. Benim anladığım mutluluk için temel formül bunların hiçbirine aldırmadan bir nevi kişinin kendini gerçekleştirmesi. Bunun içinde kendini tanıması gerekiyor. Kendini derken ruhunu demek istiyorum. Bütün bunlara rağmen mutluluğu doğal olan bir şey olarak görmüyorum. Bunun sebebi de ölüm ün var olması ve bizi beklerken veya biz ona doğru hızla giderken nasıl mutlu olabileceğimizi bilemiyorum. Bence insanın kendini gerçekleştirmesi rasyonel değil. Bence bu bir yolculuk. Bence aslolan bu yolda yürüyebilmek.
Herkese merhaba. Bu haftaki program (11.01.2022) youtube kanalına henüz yüklenmedi. Acaba yüklenecek mi? Ulaşabilecek başka bir kanal bulamadığım için buradan soruyorum... Kolay gelsin...
Bir gün burda sinemayı (lars von trier, theo angelopoulos'u vs... ) konuşun Hocam lütfen!!! Sinema ve felsefe kitabiniz iki defa okudum. Umarim burda sinema üzerine bir program yaparsınız
Güzel konuşuyorsunuz.dinliyorum hep.hayata döndüğümde negatif bir bakış açısı kalıyor elimde.düşünce ve pratik yaşam bağlamında hayata pozitif katkı sağlamaya neden olmuyor tüm bu bilgiler. Bana insana topluma felsefenin kattığını netleştiremiyorum.siz bile hâlâ net değilsiniz. Duygularınızı felsefenin ve sanatın ışığında olmasını istediğiniz yere taşıyamadığınızı hissediyorum. Hayatın içinde bu kadar felsefe sizi nereye getirmiş ne yaptırmış hâlâ ne yapmaya götürüyor?bilemiyorum.
Program Notları (Diğer programlardan farklı olarak(Hepsi çok değerli tabi) bu programı bizzat izlemenizi öneriyorum arkadaşlar.Selam ve Muhabbetle...) *Epiküres Zorunlu Doğal:Yeme-İçme-Barınma Bunları yapmazsanız yaşamı sürdüremezsüniz. Cinsel ilişki Doğal ama Zorunlu değildir. *Ahlak insanın başkasıyla,İrfan ise kendisiyle olan ilişkisidir. *Nezaket-Dürüstlük ayrımı Dürüst->İlkel olandır. *Evlilik doğal bir kurum değildir.Ussaldır.Süreklilik talep edilir. *Cinsellik aşk doğaldır. *Yaşamak bedensel anlamda hayatta olmasıysa,İyi Yaşamak nedir? *Niçin sorusuna cevap verebiliyorsanız bu kendinden dolayı istenilen bir şey değildir. *Mutluluk sorusuna niçin cevabı verilemez. *İnsanın ilk istediği şey kendisidir. *Görgü parayı yerken belli olan bir şeydir. *Halk ve Devlet felsefeye karşı iki düşmandır. *Mağarada olduğunu anlamak travma ile de olabilir. *Travmalar dönüştürücüdür. *Şems:Kendine bir ayna bul,yani bir dost bul. *Zor olan şey insanlarının kendilerini mağarada hissetmemesidir. *Kendini oylamayı bilmek. *Kendini oyalayabilen insan güzel yaşlanabilir. *Çelebi Allahlık adam demektir. *Toplumsal yaşamın riyakarlık olmadan sürdürülmesi olanaklı değildir.
15:43 Değerli hocam, konuşmanızdaki "doğal olan ve doğal olmayan" ayrımına katılamıyorum. Canlılar için söz konusu olan hangi şey "doğa dışı" olabilir. Evrim, tarih ve fizyolojiye dair bilgilerimiz insanların tüm tutum ve davranışlarının da sonuç olarak gen + çevre değişkenlerine göre işlediğini ve sonuç verdiğini gösteriyor. Bu nedenle, konuşmanızda kesinlikle hak verdiğim ayrım ve durumlara dair tanımınızın "doğal olmayan" değil de "insani - insanlara özgü olan" şeklinde veya sizin de işaret ettiğiniz gibi "ussal olan ve ussal olmayan" şeklinde olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, aynı ilkeden yola çıkarsak us ve erdemlerin de doğal, doğanın içinde olduğunu kabul etmek durumundayız. Erdemleri doğanın dışında, Tanrısal, Tanrının insana özel olarak bahşettiği bir yeti olarak gören görüşün hiç bir kanıtı yoktur. Baş tacısınız, var olun.
25:58 Değerli hocam, "Tanrı 6 günde yarattı, yedinci günde dinlendi" yargısının temeli, çıplak gözle görülen yedi gök cisminden en değerli (baş Tanrı) olana işaretle, o günün dinlenip, eğlenerek geçirilmesi değil, o Tanrı'ya adanması, o Tanrıya özel ibadet edilmesi temeline dayanır. Yahudilerin Babil'de öğrenip çaldıkları ve kendilerine din adı altında yurt edinmek üzere uydurdukları dinde ise baş Tanrı, bu yedi gök cismi içerisinde Satürn'e karşılık gelmektedir. Saturday, yani "Satürn günü" veya mistik deyişiyle "Sebt günü" dinlenme günü değil, Satürn isimli Tanrı'ya ibadet günüdür. Sizin de bir çok konuşmanızda aktardığınız gibi, insanın düşünmesini kim ister ? İnsan dinlenirse düşünür. Düşünürse ayıkır. Ayıkırsa isyan eder. İsyan ederse, şef ve büyücü iktidarı sekteye uğrar. Zinhar günahtır ! Baş tacısınız, var olun.
Kavramlar bir bakıma fikirlerin bileşkesi ve soyut olduğu kadar öznel de olabiliyor. Bunların tanımında kullanılan kesin ifadelerin mutlakta bir doğruluğu olduğunu düşünmüyorum.
Dücane beyin: "neyse siyasete girmeyeyim" demesi bile sunucunun kulaklığında ve sunucuda muazzam pir panik atak yarattı. Düşünce özgürlüğünün olmadığı ülkem...
Kimse burada anlatılanları ne küçümseyebilir nede yalanlayabilir. Söylenmesi gerekenler aktarılmış. Herkesin bilmesi gerekenleri ilettiğiniz için teşekkürler.
Bloomberg TV çok teşekkür ediyorum dücane cündioğlu gibi bir degeri TV ekranlarından evimize misafir ediyor çok kıymetli keyifli bilgiler altın degerinde bakış açımıza o kadar güzellikler katınızki müteşekkirim 🙏
'' Hakikat meselesi bedel ödemeyi göze alabilecek çok az kişinin uğraşabileceği bir darlıktadır. ''
( Kıymetli Hocamız) Dücane Cündioğlu
maalesef doğru. Ama hakikat arayışının kötü bir yönü var. Bir yerden sonra fazlasıyla yalnız kalıyorsun. Koca evren dar geliyor. İşte hocanın dar dediği olay bu.
@@empatikokumalar8202 Ben tam olarak böyle düşünmüyorum. Hakikat mağlup edilemez olduğu için bütün bunlar oluyor. Hakikate vucud giydirsek bir nevi Superman tarzı bir doğaüstü güçler varsayarsak.
İşte darlık denilen şey gerçekte darlık değil de. Yenilmezlik silahı elinde olanın karşı tarafa bıraktığı çaresizlik hissi. Bu hem hakikat ehlini hemde muhatabını zorlar.
Şöyle düşünelim. Siz hakikate ulaştınız ve bunu aktardiniz ve kabul gördü diyelim. Peki sonrası. ..
Sonrası hakikate ulaşmak için sarf edilen zaman ve emek hakikatten daha değerli ve önemli dir. Bu darlığı ortadan kaldırılmasıni sağlar.
çok güzel gerçekten. ben dücane hocadan duydukalırımı çevremde ve sosyal medya da kimseden duymadım.. maaşımı kariyerimi arttırdım ama lezzet alma duygumu hiç arttırmamışım o deyince farkettim. iyi ki gencim bir de bu sözü yaş yetmiş olunca duymak vardı ...
Hoca bir programda da bir kuşak önce köylü olan eğitim almış bizim gibi kalabalıklar için bir iki çift kelam etse. Babası dedesi istanbul beyefendisi olmayan, evlerinde sofralarda şiirler okunmayan, okuma alışkanlığı onlara aşılanmamış yığınlar için öğütler verse. İyi yaşamakla geleneksel ailevi ödevlerin arasındaki tragedyadan bahsetse... güzel olurdu.
muhteşem bir tespit. Hoca gerçekten bu ülkeye fazla. Dünyaya az.
İnsan olmanın sadece yaşamda kalmak değil özünü aramak olduğunu öğrendik. Yüksek düşünce ve yüksek sanat... istikamet belli... Sıhhatle kalın hocam... Emeği geçen ekibinize tekrar teşekkür ediyoruz..
Hayat, bedel ödemeyi göze alabilecek kadar değerlidir.. . Muhteşem bir programdı. Yaşadığımız çağda böylesine ruhumuza dokunan programlara çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Hayal ve hayat ustası diyebileceğim sizler gibi değerli insanlardan ders almak çok güzeldi. Keyifle izledim,teşekkür ederim iyi ki varsınız...
Evlilik ve dost üzerine söyledikleri çarpıcıydı, modern bilinç bunları kolay sindiremez.
Pınar hanım hayran hayran bakıyor. Ne güzel ve öğretici bir ders. Böyle zamanlarda ruhun gıdası olan söyleşilere ihtiyacımız var
Uzun bir süredir dinlemek ten zevk aldığım tek program dı. Dücane hocam çok teşekkür ediyorum.Bravo 👍
kendini meşgul edemeyeni başkaları işgal eder.
Dücane cündioğlu
i0öö
Harika bir sohbet olmuş. Gerçek bir filozof, yaşayan Şopenhour. Tebrik ederim. Çok başarılı bir program.
Bence hayattaki en mühim şey hocanın da değindiği gibi insanın kendini oyalamayı bilmesidir.
Biz hep çocuğuz. Yaşı büyüyen, ihtiyaçları değişen ama arayışı baki ve merakı azalsa da ruhundaki sancılar gittikçe büyüyen çocuklarız...
İnsan anne karnında olduğu gibi ihtiyaçsız olmanın, teskin ve teselli edilmiş olma konforunun peşi sıra sürüklenip durur...
Çocukluğundan hayatın son saat vuruşuna kadar zihnini oyalamanın gayretiyle çabalayıp, çalışır.
Fakat sorun zihnin hiç susmamasıdır, düşüncelerin asla uyumamasıdır.
O yüzden dışarda bulduğu hiçbir şey insanı asla gerçek anlamda mutlu kılamaz.
İzlemesem çok eksik kalırmışım iyi ki bu ülkenin Dücane Cündioğlu hocası var🫶🙏
Nezaketin doğal halde olması asaletten gelir
Nezaket ikiyüzlülüktür . Dürüstlük ilkelliktir. İYİ Kİ VARSINIZ :)
Dünyaya geldiğinize sizleri sevindiren neler varsa, bu değerlerden ne kadar nasiplenebiliyorsak, o ölçüde iyi yaşıyoruz demektir.. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olanlar için birinci koşul, sizi sevenlerle olabilmektir. Daha sonra, sevdikleriniz ve sevenlerinizle eğlenceli yaşayabilmektir. Kültürünüz ne kadar zenginse, o ölçüde eğlencelerinizi de kendiniz üretirsiniz..
Pınar Hanım Dücane Bey size sımsıkı sarılıyorum
İlk yarım saat sonunda düşünmem gereken çok şey çıktığından mola vermek zorunda kaldım. Şimdiden teşekkürler.
Dört erdem: cesaret, ölçülülük, bilgelik, adalet 🍀
program bittiğinde, durup kendime; "sen ne anladın bu bölümden" diye sorarım. siz de sorun. ahmet arslan ve hasan aydın hocaları da yayına bekleriz. emeğinize sağlık
34:48 İnsanı ilk istediği şey varlığını korumaktır. En temel haktır. Bütün diğerleri bunun üzerine bina edilir.
Tam bir filozof...🙏
Mağara meselesindeki çelişki, kişinin kendini başkalarının yerine koyması düşüncesidir. Oysa, herkes kendi mutluluğunu kendi üretir. Kimse kendini başkasının yerine koyamaz. Çünkü onun yaşam koşullarını bilmemektedir.
45. dakikaya kadar 'İyi Yaşamak' konusunda bir anlayış edinemedim. Uyumam gerektiği için, kendi fikirlerimi buraya bırakıp, izlemeye yarın devam edeceğim. Kemal Sayar hoca der, 'Körleşme manevi düzeyde tecelli ettiğinde; kalp idrak etmez, göz görmez, kulak işitmez.' Maneviyatı güçlendirmek ve bunu elbette paylaşarak yaşamak. Yine, Dostoyevski der, 'En güzel yıllarımı heba etmişim! Artık bunun farkındayım ve fark etmiş olmaktan acı duyuyorum' der. Farkındalığı yüksek tutup, yaptığımız işlerde anlam bulmayı gerçekleştirdiğimizde, bana göre bu kişisel gelişim ile toplumda yaşamak bir anlamda iyi yaşamak olur. İyi yaşam içinde bulunan insanlar eylem sıkıntısı içinde çok olmaz. Neden böyle diye konunun peşinde olur ve haz duya duya işine bakar. Kesinlikle yalnızlığa bürünüp kendini kahretmez. Vahşi bir ruhu olmaz. Kindar olmaz. Büyük bir kütüphanesi vardır veya edinmeye çalışır. Bütün yazarları arkadaşı bilir. Paranın peşinde, yeter kadar olur. Bu yeter, kendine boş zamanı ayıracak şekilde olmalı.
Hocamızın karşısında ahkam keser olmak istemem. İyi yaşamı seçen birey kibar olur, dilini ne zaman tutacağını bilir ve söyleyeceğini de. Nefret söylemi içinde olmaz. Hizmet etmekten mutlu olur. İnsanlığa zarar verenlere karşı rahatsızdır. Montaigne, 'Başkalarının bilgisiyle bilgin olabiliriz, ama sadece kendi bilgilerimizle bilge olabiliriz' der. İyi insan yolunda olanlar okur, yazar, ışır, kendi mağarasının, sefaletinin içinde uzun süre kalmaz, bilir ne yapacağını. Araştırır, durmaz. İyi insan, kaybettiği yerde beklemez.
Nitekim, Cengiz Aytmatov'un da dediği gibi, 'Herkes gidebilir, herkes kaçabilir ama herkes kendine hakim olamaz. Herkes kendine karşı zafer kazanamaz.' Ben de derim ki, kendine karşı zaferini kazanan ve başkalarına ışıyan entelektüel insan iyi yaşamın içindedir.
İyi yaşayan insan Allah adı ile aldatmaz. Bunu zaruriyet olarak görmez. Kur'an; lukman 33, Fatır 5, Hadid 14'te 'Aldatan, sizi sakın Allah ile aldatmasın!' diye yazar zati.
Tartışan insan olur iyi insan. Sövüşen birey değil. Bunu da vaktiyle Prof. Dr. Sami Selçuk demişti.
Sevgiyle kalın.
🌈🎈🙏
Mutluluk başkalarının seni görebilmesidir. Bu görme çok seyrek olur. Çevremiz biz de dahil herkese sadece bakarız çok nadir görürüz, gördüğümüz, anlafığımız insana dairdir ve gördüğümüzü karşımızdakine gösterirsek o kişi an içinde mutluluk denen şeyi Yaşar. Sen varsın buradasın karşımdasın görünürsün demiştir kişi, mutlu olana.
Kendime bakışta yeni kapılar belirtmesine yardım eden bu konuda konuştuğumuz heleki ducane hoca ile olunca dadindn yenmez. Emeginize sağlık. Teşekkür ederim.
Çok teşekkürler.. Şahane bir dersti...
0,25× video oynatma hızında muhteşem 😂
Okumak uzun ve iyi yaşamaktır
Tecrübe ederek yaşamak ömür tuketmektir
mükemmel program mükemmel insanlar. Miras niteliğinde sohbetler fikirler
Harika program çok çok teşekkür ederiz.Sağ olun var olun.
Muhteşem bir program olmuş , açık olmanızla ilgili çabanız ayrıca muhteşem ☺️
Bu proğramları çok seviyorum,teşekkürler Bloomberg👏👏
Muhabbet bal tadında❤❤❤ insan bitmesin istiyor .
İncitmeden söylenen gerçek,
insanları geliştirir diye düşünüyorum.....
Yoksa sürekli bir aldanış ve hayal içinde oluruz...
Gerçek ve nezaketi harmanlamak en güzeli...
Naçizane......
01:39 toplumsal yaşamın riyakârlık olmadan sürdürülebilmesi mümkün değildir!
‘Bir hayal ustasından ders almak.’
Muhteşem sohbet olmuş.
Harika bir program olmuş. Çok teşekkürler.. Kolaylıklar diliyorum.
😇
Biraz rahat ol Pinar Hanim ya. Bilmeyebilirsin biz de bilmiyoruz, dinleyip öğreniyoruz iste. Kac bolum gecti hala tepkileriniz 18.30`daki gibi sabit kaldi. Asil biz tesekkur ederiz.
Cok teşekkür ediyorum. Harika bir program olmus. Sakin güzel ...🤍💗🤍💗
Çok güzeldi, teşekkürler....
Şahane program 🙏
dostluk ve aşk üzerine bir program çeker misiniz
07:35 Benim düşünceme göre cesaret ne zaman saldıracağını, ne zaman saldırmayacağını bilmek değildir hocam. Korkmadığı düşmana, korkmayacağı şekilde saldıran kimse cesur değil, olsa olsa akıllı adamdır. Cesaret, korkusuzlukla ilgili bir kavram. Önüne gelen her şeye saldıran adam cesurdur, korkusuzdur ama aptaldır. Bu konuda size katılamıyorum. Baş tacısınız, var olun.
Değerli hocam bizleri düşünmeye ve sorgulamaya teşvik ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Bir konu aklıma takıldı. Neden eşler birbiri ile dost olamazlar-olmamalıdır ve birbirlerinin herşeyini bilmemesi gerekir? Birde tarif ettiğiniz dostluk kavramına uyan bir dostunuz oldu mu hiç? (Benim olmadı)
Çok güzel program.
Sağolun
Defalarca izledim🙏🙏
49:47 Aristotales in iyi yaşamak felsefesini anlamak.
Ben de, sadece büyüklerim seslendiğinde değil, küçüklerimi de "efendim" diyerek karşılayanlardan olmuşumdur. Bir de, kişilerin bizden isteklerini "Tabii" diyerek değil, "hay hay" ya da benzeri nidalı sözcüklerle karşılarız..
Sevgili yönetmen video izlerken hocanın sesi az geliyor. Umarım dikkate alırsınız.
çok rahatlatıcıydı.
Sunucu gayet kibar. Konuklar bazen kendilerine soru sorarak zor duruma düşürmeleri hiç hoş gözükmüyor.
"Parayı harcamayı bilmeyenleri" açıyordu değerli hocam Pınar hanım müdahale etti konu değişti malesef öğrenemedim. :(
54:45 mağarada olduğunu bilmek!
Kaç gündür düşünüyorum yaşamak nedir diye. Sanırım cevabını buldum. Yaşam farklı konularda farklı kısıtlamaların olduğu bir alan. Başkasını kısıtlamalarını artırma veya devam ettirmeden bu kısıtlamalardan kurtularak hayatı sürdürmek ve asgari düzeyde beklentilerin karşılandığı hayata yaşamak diyebiliriz. Belki bazılarının beklentisi çok yüksek olabilir. Ona erişemeyince yaşamadığını düşünür. Ama onların yaşamak ile tanımladığı asgari düzey değildir. Konumuz onlar değildir yani.
Haddim olmayarak, söyleşiye bir tanımlamamı katmak isrerim; Asalet : Erdemli davranışların reflekse dönüşmüş halidir.
56:38 "onlara secde ederim" bizim kültürümüzde kullanılan bir kavram mıdır?
Mutluluk bir hal ve haz değil diyor. Mutluluk için formül olarak sanırım süreklilik olmalı. Yani memnun olmak zevk almak bohem yaşamak gibi şeyler geçici hisler ve duygulardir diyor. Benim anladığım mutluluk için temel formül bunların hiçbirine aldırmadan bir nevi kişinin kendini gerçekleştirmesi. Bunun içinde kendini tanıması gerekiyor. Kendini derken ruhunu demek istiyorum.
Bütün bunlara rağmen mutluluğu doğal olan bir şey olarak görmüyorum. Bunun sebebi de ölüm ün var olması ve bizi beklerken veya biz ona doğru hızla giderken nasıl mutlu olabileceğimizi bilemiyorum.
Bence insanın kendini gerçekleştirmesi rasyonel değil. Bence bu bir yolculuk. Bence aslolan bu yolda yürüyebilmek.
Kayıt sesi kısık mı? Stüdyodan mı? Mikrofondan mı? Benim kulaktan mı acaba? Teşekkürler
Herkese merhaba. Bu haftaki program (11.01.2022) youtube kanalına henüz yüklenmedi. Acaba yüklenecek mi? Ulaşabilecek başka bir kanal bulamadığım için buradan soruyorum... Kolay gelsin...
Hocam kendi kanalıNıza da videoyo paylaşın uzun zamandır yok çok geçmiş olsun teşekkürler İyi yıllar🤗💕🤗
01:16 kendine dışardan bakabilmek!
Bir gün burda sinemayı (lars von trier, theo angelopoulos'u vs... ) konuşun Hocam lütfen!!! Sinema ve felsefe kitabiniz iki defa okudum. Umarim burda sinema üzerine bir program yaparsınız
15 mart 2022 Ankara 💙💚💛🧡💜
Güzel konuşuyorsunuz.dinliyorum hep.hayata döndüğümde negatif bir bakış açısı kalıyor elimde.düşünce ve pratik yaşam bağlamında hayata pozitif katkı sağlamaya neden olmuyor tüm bu bilgiler.
Bana insana topluma felsefenin kattığını netleştiremiyorum.siz bile hâlâ net değilsiniz. Duygularınızı felsefenin ve sanatın ışığında olmasını istediğiniz yere taşıyamadığınızı hissediyorum.
Hayatın içinde bu kadar felsefe sizi nereye getirmiş ne yaptırmış hâlâ ne yapmaya götürüyor?bilemiyorum.
🙂 şaka
Dedikleriniz doğru fakat alternatifi yok.
Güzel tespit etmişsiniz
Program Notları (Diğer programlardan farklı olarak(Hepsi çok değerli tabi) bu programı bizzat izlemenizi öneriyorum arkadaşlar.Selam ve Muhabbetle...)
*Epiküres Zorunlu Doğal:Yeme-İçme-Barınma Bunları yapmazsanız yaşamı sürdüremezsüniz.
Cinsel ilişki Doğal ama Zorunlu değildir.
*Ahlak insanın başkasıyla,İrfan ise kendisiyle olan ilişkisidir.
*Nezaket-Dürüstlük ayrımı Dürüst->İlkel olandır.
*Evlilik doğal bir kurum değildir.Ussaldır.Süreklilik talep edilir.
*Cinsellik aşk doğaldır.
*Yaşamak bedensel anlamda hayatta olmasıysa,İyi Yaşamak nedir?
*Niçin sorusuna cevap verebiliyorsanız bu kendinden dolayı istenilen bir şey değildir.
*Mutluluk sorusuna niçin cevabı verilemez.
*İnsanın ilk istediği şey kendisidir.
*Görgü parayı yerken belli olan bir şeydir.
*Halk ve Devlet felsefeye karşı iki düşmandır.
*Mağarada olduğunu anlamak travma ile de olabilir.
*Travmalar dönüştürücüdür.
*Şems:Kendine bir ayna bul,yani bir dost bul.
*Zor olan şey insanlarının kendilerini mağarada hissetmemesidir.
*Kendini oylamayı bilmek.
*Kendini oyalayabilen insan güzel yaşlanabilir.
*Çelebi Allahlık adam demektir.
*Toplumsal yaşamın riyakarlık olmadan sürdürülmesi olanaklı değildir.
hocam gençlere tavsiyeler konulu bir proğram yapabilirmisiniz
1 yıl olmuş ama takipcisi iseniz belk8 seyrettiniz kendi kanalında hayat dersleri oynat a listesi var;)
programın baslama müziğini bilen var mi
👏👏👏👏👏
Selam. Çok. Güzel. Sohbet. Din. Tarih. Eden. Hepsi. Var. Filozofsunuz. Ben. Cahilim. Sizi. Dinlerken. Gönlüme. Yaş. Düş uyor. Sadık. Sezgin. Selam. Sağlik. Sihat. Dilerim
*Notlar*
Programın sesi çok düşük
🙏
👍
15:43 Değerli hocam, konuşmanızdaki "doğal olan ve doğal olmayan" ayrımına katılamıyorum. Canlılar için söz konusu olan hangi şey "doğa dışı" olabilir. Evrim, tarih ve fizyolojiye dair bilgilerimiz insanların tüm tutum ve davranışlarının da sonuç olarak gen + çevre değişkenlerine göre işlediğini ve sonuç verdiğini gösteriyor. Bu nedenle, konuşmanızda kesinlikle hak verdiğim ayrım ve durumlara dair tanımınızın "doğal olmayan" değil de "insani - insanlara özgü olan" şeklinde veya sizin de işaret ettiğiniz gibi "ussal olan ve ussal olmayan" şeklinde olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, aynı ilkeden yola çıkarsak us ve erdemlerin de doğal, doğanın içinde olduğunu kabul etmek durumundayız. Erdemleri doğanın dışında, Tanrısal, Tanrının insana özel olarak bahşettiği bir yeti olarak gören görüşün hiç bir kanıtı yoktur. Baş tacısınız, var olun.
33:48 Pınar'ı bu konular aslında acaip sıkıyor :))
Doğal içten dürüst davranışın bir erdem olmadığını söylemesi , riyakar olmanın erdemli ve akılcı olduğunu gösteriyor bu doğru değil.
25:58 Değerli hocam, "Tanrı 6 günde yarattı, yedinci günde dinlendi" yargısının temeli, çıplak gözle görülen yedi gök cisminden en değerli (baş Tanrı) olana işaretle, o günün dinlenip, eğlenerek geçirilmesi değil, o Tanrı'ya adanması, o Tanrıya özel ibadet edilmesi temeline dayanır. Yahudilerin Babil'de öğrenip çaldıkları ve kendilerine din adı altında yurt edinmek üzere uydurdukları dinde ise baş Tanrı, bu yedi gök cismi içerisinde Satürn'e karşılık gelmektedir. Saturday, yani "Satürn günü" veya mistik deyişiyle "Sebt günü" dinlenme günü değil, Satürn isimli Tanrı'ya ibadet günüdür. Sizin de bir çok konuşmanızda aktardığınız gibi, insanın düşünmesini kim ister ? İnsan dinlenirse düşünür. Düşünürse ayıkır. Ayıkırsa isyan eder. İsyan ederse, şef ve büyücü iktidarı sekteye uğrar. Zinhar günahtır ! Baş tacısınız, var olun.
Sunucu yetmiyor 😞
Çok karışıp ahengi bozamasın diye seçilmiş olabilir
Olabilir 🤔
🌻✋❤️🌻🌻🌻
36:00
55.12
Kavramlar bir bakıma fikirlerin bileşkesi ve soyut olduğu kadar öznel de olabiliyor. Bunların tanımında kullanılan kesin ifadelerin mutlakta bir doğruluğu olduğunu düşünmüyorum.
Hocam sunucunun konuların akıcılığını sorduğu sorularla bozduğunu düşünüyorum
Kapılar...
Kemali öğrenen, cemali gören olmak dileğiyle…
HALK dediği yapıya düşman olunca C.HALK PArtisi içinde HALK DÜŞMANI dermisin acaba???
Dücane beyin: "neyse siyasete girmeyeyim" demesi bile sunucunun kulaklığında ve sunucuda muazzam pir panik atak yarattı. Düşünce özgürlüğünün olmadığı ülkem...
bagirsak hareketleri ve durustluk!!!
Bu adam(!) kafayı yemiş..
İhsan Fazlıoğlu mu Dücane mi? Tarafınızı seçin 😂
Bu abla olmamış yaaa
Eeeeeee, eeeeee,,, eeeeeeee ,,, eeeeeeeee