intre o cafea de 2 lei si una de 5 lei romanul o alegea pe cea de 2lei.... cu un ados de 50bani de abele parti cat salariu sa dai? cand ai un 3lei ados apare ala belea, chirie etc... unii patroni in ROmania castiga la inceput poate si zero lei... deci, decat zero lei mai bine putin, asta daca ti place sa fi fix
:) Trebuia să adaugi și : {"4" : "un programator dunce o viață destul de stresantă, și de multe ori i se cer lucruri literalmente imposibile", "5" : "dacă ai ghinionul să fii persoana care se ocupă de managementul unei platforme de vânzări de exemplu... te mai poate suna lumea la 4 dimineața pentru că ceva nu merge... sau în vacanță", "6" : "dacă ai o vechime de cel putin 3 ani, cel mai probabil ai scris mai multe litere decât majoritatea marilor autori..."} otherwise, yeah,,, ai de învățat cât un medic, cu little to no support din partea învățământului,,, chiar și universitar. Adică, ar fi și complicat să țină pasul cu n mii de tehnologii care sunt updatate constant. I mean, just check npm, and you will die reading on,,, forever
nu comparati medicina cu informatica, cand iti faci jobul nu ti e frica ca ti moare cineva, pacientul nu este un cod, sa l vezi si sa ti scrii tu codul, ala daca e in coma cu cine vorbesti? va comparati degeaba cu un medic bun, ala care a invatat la viata lui, multi in ziua de azi fac o medicina de tot rasul... cum ziceam, e gresit sa te compari cu un medic, medic bun cu programator bun e diferenta ca de la cer la pamant... iti termini programul la 17, la 19 intri ide garda pana la 07 si ghici ce, la 7 nu pleci acasa si intrii din nou la munca, asta o data pe saptamana si nu scrii coduri, iti vine omul ca moare si tu trb sa l salvezi si ne mai miram ca unii mor cu zile, pai... n ai cum sa gresesti cand ai atata "odihna" pe tine...
Ce pot sa spun, cea mai opresata clasa sunt programatorii cu salariu de €2000 care stau toata ziua confortabili la birou si ii mai suna o data pe saptamana un angajator strain. Cu adevarat depresiv sa ai cele mai mari venituri din Romania. Mai are si tupeul sa se compare cu autori de carti de parca oricare dintre industrii se reduce la numarul de caractere scrise. De parca a scrie sau a da copy-paste la niste clase in scopuri pur tehnice cum face majoritatea fortei de munca din IT e IN VREUN FEL comparabil cu subiectivitatea umana transpusa in scrierea unei carti. A crede ca codemonkey-ismul lui se compara cu literatura universala, asta-i puterea ideologiei IT.
@@eosforfly Depinde. Poate exista cod care poate omori sute, mii de persoane daca este scris defectuos. Ca si exemplu poti privi spre cele 2 avioane Boeing MAX care s-au prabusit in ultimii 1.5 ani, omorand sute de persoane. Acestea s-au prabusit datorita unor erori de software.
@@alexs.9192 Vorbeam de munca individuala, ceea ce preziti tu este o munca colectiva care trebuia testata si testata pana era sigura, asa se face din cate am vazut eu la tv..
Salariile sunt mari pentru ca exista o cerere foarte mare. Si va exista mereu pentru ca viitorul este al oamenilor tehnici - automatizarea va lovi masiv, dar ii va ocoli pe cei creativi, pe cei foarte tehnici si pe cei versatili/adaptabili la noile tehnologii/trenduri. Eu cam asa imi explic toata situatia si cred ca pe viitor, salariile vor fi din ce in ce mai mari, dar angajatii vor fi nevoiti sa ofere mai mult in sensul de cross functional skills.
Bravo Cristi! Am inceput sa te urmaresc de la live ul cu Petru. Consider foarte utile videoclipurile de genul si pentru mine ca mama care incerc sa imi ajut copilul in a si gasi calea in lumea asta a informaticii. Asa ca ai un fan si in randul parintilor. Imi place ca esti amuzant si ai o voce super placuta. Bafta!
Ai multe premise gresite, faptul ca ai fost intern la companii mari nu te ajuta in assesmentul situatiei de fata. Ai inceput cu o comparatie despre situatia salariilor din Romania. Audience-ul tau il reprezinta programatorii romani, iar majoritatea programatorilor nu pleaca din tara in momentul actual. Asadar, vrand sau nevrand, le vorbesti programatorilor despre situatia viitoare din tara. Industria din Romania este puternic axata pe outsourcing - ma rog, "puternic" in contextul acesta este foarte nefericita. Daca nu se creeaza produse proprii care sa aduca un plus de valoare muncii, e posibil sa fie o stagnare in urmatorii ani sau chiar un regres, voi explica imediat de ce. Intr-un business se urmareste cresterea profitului. Tu spui ca firmele cauta doar "buni" sau "foarte buni". Realitatea este ca de multe ori ai nevoie de oameni "medii" ca sa nu le tii timpul ocupat celor "buni". E un articol bun aparut recent pe recorder, unde zice ca e o cerere de 12k programatori si doar 7k programatori absolventi in Romania. Firmele din Romania au expertiza si pot aduce proiecte, dar nu au pe cine sa angajeze. Ma rog, au, in general furand programatori de la alte firme, care la randul lor fura programatori de la alte firme. Toata miscarea asta va duce la o crestere a salariilor care nu este sustenabila asa de rapid. Romanii nu sunt nici mai frumosi, nici mai destepti, este un puternic considerent de pret care determina companiile straine sa faca outsourcing la noi. Daca nu ar fi un considerent de pret, este oricand mai eficient sa faci development local. Asadar, daca diferenta de cost dintre outsourcing in Romania si development local scade destul de mult, companiile se vor muta fie local, fie in alte tari care vin din spate cu educatie si rate-uri bune. Ceea ce zic eu aici, nu se va intampla maine, dar nici mult nu mai dureaza. :) ......mai sunt multe de zis :) Singura solutie pentru ca industria din Romania sa nu se blocheze e development de produse proprii, care sa fie vandute global, si toti ar trebui sa crestem awareness-ul in aceasta privinta.
Am inteles :) Eu vreau sa mut subiectul discutiei din "cat de bine castiga programatorii romani" la "ce putem face ca programatorii romani sa castige bine in continuare". Spor!
scrie ma, in romana, ce daca te muti in usa sau sua... cum vrei... dar, dar... te reprofilezi, sau ce faci daca iti faci creierul sa ''citeasca'' ce vorbesc strainii in tara lor unde te mai duci tu, tinere, si zi ca nu am dreptate.. schimbarea "vocabularului personal' se dezvolta la voi precum la pseudo-alfabetii care ii gasesti in Rahova, Ferentari sau Vitan(la vanzatorii de masini{samsari}, pentru ce va spun acestea? SUNTETI formatori de opinii----- INFLUENCERI!
As mai adauga si faptul ca este o munca dificila. Este intr-adevar intelectuala dar dificila si dupa parerea mea nu este pentru oriciune si nu toata lumea o poate face. De accea sunt si putini programatori. Iar prin dificultate ma refer la faptul ca trebuie sa ai foarte multa rabdare, concentratie, nervi de fier, trebuie sa ai capacitatea sa stai ore intregi pe scaun la calculator si nu in ultimul rand sa ai un IQ peste medie. De asemenea trebuie sa ai si o inclinatie spre lucruri tehnice, ceea ce din ce am observat nu multi o au.
Pot sa confirm ca firmele din Timisoara angajeaza programatori de nivel minim(sau ~ zero cum ai zis tu) din facultate.Am intrat la o firma mare fara sa stiu mai nimic, fiind student la electronica nu la informatica/automatica.Poate o sa gresesc cu urmatoarea afirmatie dar din punctul meu programarea se plateste bine ca nu oricine o poate face, nu ai de unde sa stii pana nu incerci si imi pare bine ca am incercat dar personal nu este pentru mine.
Pentru ca suntem mai ieftini decat alte țări din Europa de vest si pentru ca vorbim limbi straine. Multinationalele se gândesc la profitul lor, care oricum se întoarce la HQ. Cand si noi incepem sa fim prea scumpi se orientează spre India/Asia.
Programarea nu e pentru oricine. Volumul de informatie care trebuie sa-l inveti sa fi bun e colosal. E echivalent cu a fi doctor sau pianist.Eu sunt programator dar mi-ar fi probabil f f greu daca nu imposibil sa invat ce e necesar sa devin doctor. Nu ca e mai mult de invatzat ci ca e alt gen de informatie. Programarea se invatza gresind over and over and over si invatand din greseli. Poti sa inveti doar hands on, practicand. Nu sunt asa de multi cei care sunt dispusi sa investeasca timp si energie in procesul asta de dezvoltare personala. Sistemul de invatamant face mai mult rau decat bine. Profesorii sunt praf, complet nepregatiti, cunosc un gen de informatica care nu are nici o legatura cu ce se cere in piata muncii. Informatica care o faci in liceu si in facultate o gasesti doar acolo, nicodata intr-un proiect real, comercial. Apoi ce se preda in scoala nu e nici 1% din cat trebuie sa stii ca sa te consideri un programator bun. Mai rau decat atat, profesorii nu stiu sa predea. Nu stiu sa faca informatia complexa a materiei usor de digerat si de inteles. Am avut profesori care mi-au predat cunostiinte pe care le cunosteam deja la nivel avansat si de la ei nu intelegeam nimic. Daca as fi fost incepator n-as fi inteles nimic. O alta chestie importanta e ca informatica nu se invatza optim cand iti preda cineva. E foarte util sa ai pe cineva sa-ti explice niste fundamente, dar restul se invata optim prin exercitiu si trial & error. Cu alte cuvinte informatica e un domeniu in care cel mai eficient mod de invatzare e de unul singur in ritmul tau propriu. In scoala se preda un concept daca l-ai inteles bine daca nu l-ai inteles profesorul trece mai departe. Daca n-ai inteles ceva din fundatie, n-ai nici o sansa sa intelegi mai departe lucruri care se bazeaza pe fundamentele alea. La baza, salariile mari vin din faptul ca exista cerere. Cererea e mare pentru ca asa cum a explicat Cristian, sunt mai multe nivele de specialisti. Un specialist foarte bun e mai rar decat un absolvent de facultate care nu stie nimic practic. Are loc un proces de cernere pe masura ce ridici stacheta vis-a-vis de volumul de cunoastere si skillurile specialistului. Mie personal mi se pare foarte normal ca un specialist (in orice domeniu) care a investit 10 ani sa zicem in dezvoltarea sa si cunoaste N tehnologii, sa aiba un salariu urias fatza de unu care a investit 1 an (faptul ca stai 4 ani in facultate intra la categoria timp prapadit nu investit) sau un muncitor de rand fara skilluri. Consider chiar ca graficul salariilor in functie de skill e prea plat, discrepanta intre un unskilled si un hyper skilled e prea mica.
Eu aproape am terminat facultatea pe specializarea Informatica, si dupa aproape 3 ani sunt pamant. Daca ma reorganizez, am vreo sansa sa prind gustul programarii?
Nu trebuie sa fi deloc creativ, eventual daca faci cercetare. In rest faci cam acelasi lucru din nou si din nou (daca te uiti, 90% din siteurile de prezentare au acelas set de functionalitati, la fel cele de vanzare au un set comun, la fel cele de organizare chestii, difera doar designul). Eu de 8 ani de zile fac cam aceasi treaba. Rutina da siguranta de sine si precizie, te fereste de greseli. E foarte usor de incadrat in tipar, cata vreme nu te ocupi de partea vizuala.
Ce parere ai de piata din India, Iran, Pakistan etc in domeniul IT?Acolo costurile sunt mult mai mici pentru firme deoarece indienii lucreaza foarte ieftin si au o calitate relativ buna.Este riscul ca in 5-10 ani sa nu mai fie atat de profitabil domeniul It in Romania?
Calitatea "relativ" buna a muncii in india si Pakistan este doar RELATIV. Au stricat piata de freelancing si mai mult sa lucrezi dupa ei e durere. 95%-97% sunt smecherasi si vor incerca sa te tepuiasca de cate ori au ocazia- eu le spun "PAY ME NOW" pentru ca dupa ce sunt platiti sau partial platiti te lasa cu buza in soare
Intr-adevar pot sa inlocuiasca la fel de bine romanii din moment ce nu suntem fascisti sa credem ca in sangele de roman (lol) exista ceva capacitate de a invata mai bine sa programezi.
Poti sa vorbesti intr-un episod foarte clar cum si de unde sa inveti limbaje de programare? Sunt pasionat de tot ce inseamna IT si vreau sa ma lansez in asta.
Eu am o mare problema. Sunt in clasa a 11a si pana acum am avut o profesoara care nu a fost in stare sa ne invete nimic, abia ce trecea pe la ore si mai mult ne certa cand venea si eu din clasa a 4a sunt fixat pe Politehnica automatica si calculatoare sau robotica(tin sa mentionez ca sunt in cel mai bun liceu din judetul meu).Nici eu nu am facut nimic in privinta asta si abia acum m.am trezit si vreau sa studiez singur acasa. Am inceput cu html5 si css3( deaorece am zis ca o sa ma apuc de meditatii pentru c++). Ai un sfat pentru mine, in special cum sa incep studiile de acasa?
Keep it up. IT nu inveti de la liceu sau facultate, totul tine de tine. Munceste pana iti ies ochii din cap. Nu te lasa vanat de o oferta de la orice tip de companie, incearca sa iti gasesti domeniul ce te intereseaza in IT si perfectioneaza-l. Creaza-ti proiectele proprii si succesul va veni mai devereme sau mai tarziu
Am inceput studiile in Computing Technologies, mai exact: (basics)/limbaje de programare/Web design/ Web and mobile applications /Cyber Security /data analytics pe o durata de 4 ani in UK. Acum tot ce sper e sa ma tin de treaba si mai important, sa asimilez si sa pun in aplicatie ceea ce invat. Impreuna cu mine mai sunt inca 4 fete in clasa iar in rest sunt doar baieti,which may seem a bit overwhelming I'm not gonna lie and pressure to do well it's very much there.. Honestly, do you think I might be up for it?
Uite care e părerea mea: Nu cred că cel mai important lucru care face informatica un domeniu extraordinar de bine plătit este creativitatea (dar sunt de acord că fără ea nu se poate în informatică). Ci faptul că pentru a face info ai nevoie de foarte puține resurse (pornești de la un simplu calculator, nu? ). Și cercetarea e un domeniu în care creativitatea e esențială și, totuși, nu e tocmai cel mai (bine) plătit domeniu din Univers și nici din țară. Dar pentru a face cercetare ai nevoie de instrumente foarte scumpe ( un micuț accelerator, de ex, e vreo 3 miliarde de euro) la care nu lucrează mulți oameni (să fie oare 50 inși angajați la acel micuț accelerator, cu tot cu studenții din practică? ). În IT nu ai nevoie de 3 miliarde de euro ca să angajezi 50 de inși. În IT e ușor ca un om sclipitor să își testeze , implementeze , dezvolte ideile, pentru că va avea pe ce să o facă. Firma nu cheltuie o sumă chiar atât de mare pentru acel om, dar ideea lui va aduce firmei foarte mulți bani ---> ta naaaa salarii mari :) Cât despre cerere: da, cererea e mare.... daaar..... cererea e mare și în inginerii și în alte domenii, și, totuși, se știu prea puține despre ofertele lor de muncă. Cumva, toată lumea trage către IT (și, hai să fim serioși, că dacă ești între pământ și mediu, nu o să te plătească nimeni cu mii de euro ca să înveți tu cum se scrie o linie de cod și, eventual, să și folosească la ceva). E altceva care îi atrage pe oameni la IT și nu și către alte domenii care plătesc comparabil. Exportul: se exportă și proiecte strict inginerești sau medicale, în care informatica e inexistentă sau doar o simplă unealtă. (ok, se exportă și cartofi, dar vorbim despre chestiile care chiar aduc bani). Totuși, mă întorc la primul paragraf și consider că acolo e motivul exploziei salariilor. La care se adaugă că in IT, în afară de stres și ceva probelme cu ochii, nu ai riscuri. Dar ăstea le ai oriunde. În IT, o greșeală nu e fatală. Dar în medicină, în construcții, în cercetare etc. greșelile nu pot fi ușor depistate și unele costă vieți. Și mai e încă un lucru: info poți să înveți și să testezi singur. Înginerie nu prea. Medicină deloc. Da, sitemul nostru de învățământ a dat-o-n bară rău, dar nu a oprit niște oameni să învețe singuri. Niște mai mulți oameni în IT decât în restul domeniilor.
Pentru ca firmele din IT castiga mult si isi permit sa dea salarii mari. Pentru ca e de munca, ani de lucru pe cont propriu, munca de la birou si faptul ca trebuie sa inveti mereu si sa te adaptezi mereu. Ori, oamenii cauta locuri caldute platite bine si sa nu munceasca prea mult.
eu anu asta am intrat in clasa a 8a si nush pe ce sa ma axez,imi plac jocurile dar si web develop ,limbajele nu le am invatat cap coada dar am invatat cat sa stiu cu ce se mananca.Am luat python am luat html css am luat c++ si nush ce sa aleg.Acum invat pe wellCode c++ ca poate se alege ceva
Ceva video-uri despre reconversie profesionala spre domeniul IT, cum putem invata programare care ar fi pasi de urmat. Daca mai are sens sa inveti programare de la o anumita varsta gen 30-35 ani etc.
Cred ca sa inveti programare nu tine cint de varsta. Tine de tine ca persoana. Esti dispus sa sacrifici timp bani si sudoare penrru a deveni programator. Atunci asta e alegerea cea mai buna. Daca nu te pasioneaza creatia si statu cu ochii in calculstor si lucratu la un program oricat de simplu ar fi cu orele( cand spun ore ma refer la foarte multe ) nu are sens sa te apuci.
Serus ,sunt student in anul 1 in cluj la ubb (info engleza). Ai idee cat o sa tina treaba cu it-ul (10-20 de ani) ,-salarii mari etc ?Cat o sa se mentina industria sus in termeni de timp ?
Cristian Dascalu ce inseamna sa fii cat mai bun pt un student din anul 1? Sa invat pentru facultate , sa caut internship sau.. .Sunt umipc dezorientat, ce sa fac? Ce sfat imi dai?
In viitor,clipurile tale o sa fac sute de mii de viizualizari si o sa schimbe multe minti!Eu iti urez ca Dumnezeu sa fie cu tine !App crezi in Dumnezeu?:)
ce intrebari OLY esti nebun? Cristian poti orcand sa nu raspunzi la genul acesta de intrebari. Deci crezi intr-UN Dumnezeu, nu in Dumnezeu, din spusele tale. Incetati sa mai puneti botul la religie, esti intr-o tara mica din Europa. Religia ta geografica este mai buna ca una din Asia? Asta se aplica si pentru ei. Daca nu am fi aflat nimic despre religie pana la 20 de ani si apoi ar veni cineva la noi sa ne zica de cineva numit Dumnezeu probabil ca toti l-am considera cel mai nebun om de pe planeta..
@@opreanu Pai eu cred cum zici tu intr-UN Dumnezeu pentru că Dumnezeu a facut multe minuni în viață mea.Si voiam să îl întreb pe el daca crede in Dumnezeul asta al crestinilor atat.
Total gresit, eu nu am lucrat niciodata pentru o firma romaneasca. Deci cerere out, coaie, nu exista export in IT, nu poti trimite inafara internetului un produs, iar creativitatea este peste tot. So gj :thumbsup: Subscribe-ul ramane acolo, in curand am sa comentez la toate videoclipurile :)
Buna.Vreau sa te intreb daca este adevarat ca fetele.nu sunt vazute potrivite pentru un.loc de.munca in it.Si facultatea de automatica si calculatoare este buna pentru a deveni programator sau trebuie cu specializare pe informatica.
Facultatea de Automatica si Calculatoare este cea mai buna. Se invata o multime de lucruri si oportunitatile sunt foarte multe. CTI se numeste specializarea la care intra marea parte a celor care sunt admisi.
Daca vrei sa faci informatica nu te sfatuiesc sa faci automatica, ci o facultate de informatica. Lucruri gen specializare informatica sunt vrajeli, si iti spun din experienta pentru lucrez cu oameni de la automatica. Vei iesi de la automatica cu mai putin de 30% din cunostintele pe care le are cineva de la informatica(ma refer desigur la cunostinte de programare).
Nu e foarte sanatos strategic vorbind sa se depinda totul de outsource. In momentul in care se schimba ceva in Anglia sa zicem si brusc devina mai rentabil sa se angajeze local, se creaza un efect de domino foarte greu de oprit. Asa, cu salarii artificial umflate, multi intra in domeniu si cand se sparge bula si se va revenii la salarii de om normal pentru un programator (2000-3000 RON, cat era prin 2008) atunci multi o sa fie extrem de neplacut surprinsi
oamenii cum deveneau programatori acum 10-15 ani? pe internet nu cred ca erau asa multe tutoriale,deci cum au reusit? (ma reer mai mult la cei din romania unde statul nu sustine elevii pentru acest job)
Salariile sunt mari in IT deoarece cam toti clientii firmelor de la noi sunt din afara, iar acolo e vorba de alti bani. Plus ca cererea de it-sti e mai mare decat oferta.
Nu deoarece testele IQ sunt pseudostiinta, iar inteligenta nu e doar un alt atribut ca si masa corporala pe care poti sa il masori cu 30 de imagini si modele.
Imagineaza-ti sa reduci capacitatea de rationament universal a omului la cat de bine e antrenat sa recunoasca niste modele si texturi de alte modele si texturi. Jesus fuck
@Raul Berari Exact, deoarece si testele IQ se pot antrena, nu este ceva relevant. Oricum ultima moda este ca dupa ce treci 2-3 interviuri la cel cu hiring manager-ul sa te pice pe motiv ca n-ai experienta desi cand ai aplicat si ai fost selectat stiau ce experienta ai din CV. Este foarte greu chiar daca ai cunostinte bune de informatica si dupa ce ai terminat si o facultate sa iti gasesti de lucru si venind vorba de salarii nu mi se par foarte mari cel putin in Romania pentru cat este de invatat doar pana sa ajungi sa te angajezi, ca angajat vin problemele legate de stres si volum de munca + stat la birou 8 h pe zi.
Nambani Daramfimeie Si daca scopul e sa stii sa citesti si sa gasesti o solutie sigur sunt teste mai specializate pe asta decat pseudostiinta asta extrem de ideologica numita test IQ, nu?
Cand o sa se termine cu creatul de megabiti, atunci o sa pice bitcoinul. Asadar, daca tot ai incredere in IT, ar trebui sa ai incredere si in bitcoin. Si atunci e mai rentabil sa colectionezi monede decat sa fii angajat. Dar nu toti avem incredere in bitcoin, asta inseamna ca suntem speriati de o eventuala stagnare a megabitului. Sau poate cineva o sa dea delete la toti :)), ar fi ca si o disparitie a petrolului sau a fierului de pe toata suprafata pamantului.
Imi pare rau pt voi, nu stiu la ce scoala sunteti dar eu la mate-info am avut 4 ore pe saptamana de informatica si erau facute cum trebuie . Da, erau destui colegi care nu erau interesati de info pt ca nu vor asta, dar cei care dau la info au invatat multe la scoala.
Nu vorbim de mate-info, intensiv informatica. La matematica-informatica (optional cu orice alta specializare în afara de info) este o singura ora de informatica prevazuta în orar pentru clasele a 9-a și a 10-a. Din clasa a 11-a e altceva, cel puțin 4 ore, dar in primii doi ani de liceu aproape ca nu faci informatica.
Claudiu MCM Da. E si problema de nr de ore, dar e si problema profesorilor. Pentru ca salariul unui profesor poate fi si de 10 ori mai mic decat al cuiva care lucreaza in IT propriu-zis, mai ales la privat, este foarte greu sa gasesti oameni buni pe IT care sa ramana in invatamant. Pana si la nivel universitar e aceeasi problema. De fapt, asta e o problema pentru majoritatea materiilor care pot duce ulterior la o profesie banoasa (mate, limbi straine etc.).
Nu am nimic cu tine si sunt sigur ca te-ai gandit la chestiile astea, dar cu toata dragostea ... esti complet pe dinafara. Principalul motiv pentru care se plateste bine in programare. Programarea automatizeaza. Erau si niste statistici la fiecare n linii de cod se da un om afara care facea manual ce face algoritmul. Inainte sa existe Excel erau birourile pline de zeci si sute de oameni care faceau calcule manual. Inainte sa existe Internet erau vanzatori voiajori(mai sunt si acum in domeniile de nisa gen echipamente medicale). In momentul de fata se automatizeaza si programarea. Se intampla chestia asta de ani de zile. In 2007 faceam site-uri si extensii de Joomla. Pretul unui site era in jur de 1000 de euro. Pretul acum? 0. O pagina de fb si cam asta e. Meseria aia pur si simplu nu mai exista. Pe masura ce se automatizeaza si programarea prin folosirea inteligentei artificile numarul locurilor de munca scade, pretentiile d.p.d.v tehnic ale corporatiilor pentru forta de munca scriitoare de cod cresc s.a.m.d. Daca tu crezi ca o sa iesi la pensie programator eu iti sugerez sa te gandesti mai bine la chestia asta pentru binele tau. www.askbayou.com/
"sa fim egali in societate"... stii tipul ala de clasa de liceu, unde unii nu invata pentru o teza, pe cand altii iau 10 ? egalitatea de care vorbesti tu ar fi ceva de genul "10 tutoror" chiar daca unul a muncit mai mult si altul mai putin. Mai ales in domeniul IT unde mereu ai de invatat.
Reducerea impozitarii salariilor celor din IT a fost adoptata din cauza lipsei fortei de munca in acest domeniu la momentul respectiv. Masura asta a ajutat la o dezvoltarea masiva in acest domeniu. Astfel, in ultimii 10 ani foarte multi au inceput studii iar altii au migrat catre domeniul asta datorita salariilor mari oferite. Intrebarea este: mai este nevoie de o astfel de facilitate fiscala in momentul asta?? Sau: de ce in zilelele noastre cand lipsa fortei de munca a lovit crancen, nu se reduc impozitele (masuri luate pt IT-isti) si pentru ingineri, soferi sau alte categorii profesionale/domenii unde nu se gasesc angajati romani, in loc sa aducem vietnamezi????
Intrebarea corecta de fapt e: De ce salariile din IT sunt normale si restul salariilor sunt mici?
lol
]
intre o cafea de 2 lei si una de 5 lei romanul o alegea pe cea de 2lei.... cu un ados de 50bani de abele parti cat salariu sa dai? cand ai un 3lei ados apare ala belea, chirie etc... unii patroni in ROmania castiga la inceput poate si zero lei... deci, decat zero lei mai bine putin, asta daca ti place sa fi fix
O întrebare extrem de bună 👍
salarii mici=preturi mici ... dute in america si vezi salarii mari=preturi mari :)
Cererea si oferta
:) Trebuia să adaugi și :
{"4" : "un programator dunce o viață destul de stresantă, și de multe ori i se cer lucruri literalmente imposibile",
"5" : "dacă ai ghinionul să fii persoana care se ocupă de managementul unei platforme de vânzări de exemplu... te mai poate suna lumea la 4 dimineața pentru că ceva nu merge... sau în vacanță",
"6" : "dacă ai o vechime de cel putin 3 ani, cel mai probabil ai scris mai multe litere decât majoritatea marilor autori..."}
otherwise, yeah,,, ai de învățat cât un medic, cu little to no support din partea învățământului,,, chiar și universitar.
Adică, ar fi și complicat să țină pasul cu n mii de tehnologii care sunt updatate constant. I mean, just check npm, and you will die reading on,,, forever
ai dreptate !
nu comparati medicina cu informatica, cand iti faci jobul nu ti e frica ca ti moare cineva, pacientul nu este un cod, sa l vezi si sa ti scrii tu codul, ala daca e in coma cu cine vorbesti? va comparati degeaba cu un medic bun, ala care a invatat la viata lui, multi in ziua de azi fac o medicina de tot rasul... cum ziceam, e gresit sa te compari cu un medic, medic bun cu programator bun e diferenta ca de la cer la pamant... iti termini programul la 17, la 19 intri ide garda pana la 07 si ghici ce, la 7 nu pleci acasa si intrii din nou la munca, asta o data pe saptamana si nu scrii coduri, iti vine omul ca moare si tu trb sa l salvezi si ne mai miram ca unii mor cu zile, pai... n ai cum sa gresesti cand ai atata "odihna" pe tine...
Ce pot sa spun, cea mai opresata clasa sunt programatorii cu salariu de €2000 care stau toata ziua confortabili la birou si ii mai suna o data pe saptamana un angajator strain. Cu adevarat depresiv sa ai cele mai mari venituri din Romania.
Mai are si tupeul sa se compare cu autori de carti de parca oricare dintre industrii se reduce la numarul de caractere scrise. De parca a scrie sau a da copy-paste la niste clase in scopuri pur tehnice cum face majoritatea fortei de munca din IT e IN VREUN FEL comparabil cu subiectivitatea umana transpusa in scrierea unei carti. A crede ca codemonkey-ismul lui se compara cu literatura universala, asta-i puterea ideologiei IT.
@@eosforfly Depinde. Poate exista cod care poate omori sute, mii de persoane daca este scris defectuos. Ca si exemplu poti privi spre cele 2 avioane Boeing MAX care s-au prabusit in ultimii 1.5 ani, omorand sute de persoane. Acestea s-au prabusit datorita unor erori de software.
@@alexs.9192 Vorbeam de munca individuala, ceea ce preziti tu este o munca colectiva care trebuia testata si testata pana era sigura, asa se face din cate am vazut eu la tv..
2:00 De acolo incepe.
Salariile sunt mari pentru ca exista o cerere foarte mare. Si va exista mereu pentru ca viitorul este al oamenilor tehnici - automatizarea va lovi masiv, dar ii va ocoli pe cei creativi, pe cei foarte tehnici si pe cei versatili/adaptabili la noile tehnologii/trenduri. Eu cam asa imi explic toata situatia si cred ca pe viitor, salariile vor fi din ce in ce mai mari, dar angajatii vor fi nevoiti sa ofere mai mult in sensul de cross functional skills.
Bravo Cristi! Am inceput sa te urmaresc de la live ul cu Petru. Consider foarte utile videoclipurile de genul si pentru mine ca mama care incerc sa imi ajut copilul in a si gasi calea in lumea asta a informaticii. Asa ca ai un fan si in randul parintilor. Imi place ca esti amuzant si ai o voce super placuta. Bafta!
Am înțeles mai multe de aici decât de la școală sau de pe internet. Felicitări pentru clip și mulțumesc!😃
Foarte tare video frate . Meriti mai multi subscriberi mai ales ca oferi atat suport si pe facebook cand cineva iti scrie.
Bravo Cristi, tine-o tot asa ! Sunt si eu acum la început de drum sa învăț programare.
Ai multe premise gresite, faptul ca ai fost intern la companii mari nu te ajuta in assesmentul situatiei de fata. Ai inceput cu o comparatie despre situatia salariilor din Romania. Audience-ul tau il reprezinta programatorii romani, iar majoritatea programatorilor nu pleaca din tara in momentul actual. Asadar, vrand sau nevrand, le vorbesti programatorilor despre situatia viitoare din tara.
Industria din Romania este puternic axata pe outsourcing - ma rog, "puternic" in contextul acesta este foarte nefericita. Daca nu se creeaza produse proprii care sa aduca un plus de valoare muncii, e posibil sa fie o stagnare in urmatorii ani sau chiar un regres, voi explica imediat de ce.
Intr-un business se urmareste cresterea profitului. Tu spui ca firmele cauta doar "buni" sau "foarte buni". Realitatea este ca de multe ori ai nevoie de oameni "medii" ca sa nu le tii timpul ocupat celor "buni".
E un articol bun aparut recent pe recorder, unde zice ca e o cerere de 12k programatori si doar 7k programatori absolventi in Romania. Firmele din Romania au expertiza si pot aduce proiecte, dar nu au pe cine sa angajeze. Ma rog, au, in general furand programatori de la alte firme, care la randul lor fura programatori de la alte firme. Toata miscarea asta va duce la o crestere a salariilor care nu este sustenabila asa de rapid. Romanii nu sunt nici mai frumosi, nici mai destepti, este un puternic considerent de pret care determina companiile straine sa faca outsourcing la noi. Daca nu ar fi un considerent de pret, este oricand mai eficient sa faci development local. Asadar, daca diferenta de cost dintre outsourcing in Romania si development local scade destul de mult, companiile se vor muta fie local, fie in alte tari care vin din spate cu educatie si rate-uri bune. Ceea ce zic eu aici, nu se va intampla maine, dar nici mult nu mai dureaza. :)
......mai sunt multe de zis :)
Singura solutie pentru ca industria din Romania sa nu se blocheze e development de produse proprii, care sa fie vandute global, si toti ar trebui sa crestem awareness-ul in aceasta privinta.
Am inteles :)
Eu vreau sa mut subiectul discutiei din "cat de bine castiga programatorii romani" la "ce putem face ca programatorii romani sa castige bine in continuare".
Spor!
romgleza ta e ''patetica' speaking :PP
scrie ma, in romana, ce daca te muti in usa sau sua... cum vrei... dar, dar... te reprofilezi, sau ce faci daca iti faci creierul sa ''citeasca'' ce vorbesc strainii in tara lor unde te mai duci tu, tinere, si zi ca nu am dreptate.. schimbarea "vocabularului personal' se dezvolta la voi precum la pseudo-alfabetii care ii gasesti in Rahova, Ferentari sau Vitan(la vanzatorii de masini{samsari},
pentru ce va spun acestea?
SUNTETI formatori de opinii----- INFLUENCERI!
@@florin-vasilemitria6444 Din pacate, tu nu stapanesti bine nici limba romana...
Dumnezeu sa te binecuvinteze
Cat ceri pentru un hack de metin ? :))
ahhaah :))
lol=)))))))
Foarte explicit ! Bravo domnule !
As mai adauga si faptul ca este o munca dificila. Este intr-adevar intelectuala dar dificila si dupa parerea mea nu este pentru oriciune si nu toata lumea o poate face.
De accea sunt si putini programatori.
Iar prin dificultate ma refer la faptul ca trebuie sa ai foarte multa rabdare, concentratie, nervi de fier, trebuie sa ai capacitatea sa stai ore intregi pe scaun la calculator si nu in ultimul rand sa ai un IQ peste medie. De asemenea trebuie sa ai si o inclinatie spre lucruri tehnice, ceea ce din ce am observat nu multi o au.
Ai un nou abonat :). Tot programator si eu, tot in Bucuresti
Pot sa confirm ca firmele din Timisoara angajeaza programatori de nivel minim(sau ~ zero cum ai zis tu) din facultate.Am intrat la o firma mare fara sa stiu mai nimic, fiind student la electronica nu la informatica/automatica.Poate o sa gresesc cu urmatoarea afirmatie dar din punctul meu programarea se plateste bine ca nu oricine o poate face, nu ai de unde sa stii pana nu incerci si imi pare bine ca am incercat dar personal nu este pentru mine.
Pentru ca suntem mai ieftini decat alte țări din Europa de vest si pentru ca vorbim limbi straine. Multinationalele se gândesc la profitul lor, care oricum se întoarce la HQ. Cand si noi incepem sa fim prea scumpi se orientează spre India/Asia.
Chiar ești expert in Facebook, apropo, mi-a fost de folos chestia aia ce mi-ai spus în legătură cu video free Facebook 👏👏👍 acum funcționează
Programarea nu e pentru oricine. Volumul de informatie care trebuie sa-l inveti sa fi bun e colosal. E echivalent cu a fi doctor sau pianist.Eu sunt programator dar mi-ar fi probabil f f greu daca nu imposibil sa invat ce e necesar sa devin doctor. Nu ca e mai mult de invatzat ci ca e alt gen de informatie. Programarea se invatza gresind over and over and over si invatand din greseli. Poti sa inveti doar hands on, practicand. Nu sunt asa de multi cei care sunt dispusi sa investeasca timp si energie in procesul asta de dezvoltare personala.
Sistemul de invatamant face mai mult rau decat bine. Profesorii sunt praf, complet nepregatiti, cunosc un gen de informatica care nu are nici o legatura cu ce se cere in piata muncii. Informatica care o faci in liceu si in facultate o gasesti doar acolo, nicodata intr-un proiect real, comercial. Apoi ce se preda in scoala nu e nici 1% din cat trebuie sa stii ca sa te consideri un programator bun. Mai rau decat atat, profesorii nu stiu sa predea. Nu stiu sa faca informatia complexa a materiei usor de digerat si de inteles. Am avut profesori care mi-au predat cunostiinte pe care le cunosteam deja la nivel avansat si de la ei nu intelegeam nimic. Daca as fi fost incepator n-as fi inteles nimic. O alta chestie importanta e ca informatica nu se invatza optim cand iti preda cineva. E foarte util sa ai pe cineva sa-ti explice niste fundamente, dar restul se invata optim prin exercitiu si trial & error. Cu alte cuvinte informatica e un domeniu in care cel mai eficient mod de invatzare e de unul singur in ritmul tau propriu. In scoala se preda un concept daca l-ai inteles bine daca nu l-ai inteles profesorul trece mai departe. Daca n-ai inteles ceva din fundatie, n-ai nici o sansa sa intelegi mai departe lucruri care se bazeaza pe fundamentele alea.
La baza, salariile mari vin din faptul ca exista cerere. Cererea e mare pentru ca asa cum a explicat Cristian, sunt mai multe nivele de specialisti. Un specialist foarte bun e mai rar decat un absolvent de facultate care nu stie nimic practic. Are loc un proces de cernere pe masura ce ridici stacheta vis-a-vis de volumul de cunoastere si skillurile specialistului.
Mie personal mi se pare foarte normal ca un specialist (in orice domeniu) care a investit 10 ani sa zicem in dezvoltarea sa si cunoaste N tehnologii, sa aiba un salariu urias fatza de unu care a investit 1 an (faptul ca stai 4 ani in facultate intra la categoria timp prapadit nu investit) sau un muncitor de rand fara skilluri. Consider chiar ca graficul salariilor in functie de skill e prea plat, discrepanta intre un unskilled si un hyper skilled e prea mica.
Eu aproape am terminat facultatea pe specializarea Informatica, si dupa aproape 3 ani sunt pamant. Daca ma reorganizez, am vreo sansa sa prind gustul programarii?
e greu cand profesorii care trebuiau sa ma invete bazele m-au facut sa-mi displaca :D.
Flavia Oana Ularu e greu. Trebuie sa ai rabdare cu lenesii ca mine
Nu trebuie sa fi deloc creativ, eventual daca faci cercetare. In rest faci cam acelasi lucru din nou si din nou (daca te uiti, 90% din siteurile de prezentare au acelas set de functionalitati, la fel cele de vanzare au un set comun, la fel cele de organizare chestii, difera doar designul). Eu de 8 ani de zile fac cam aceasi treaba. Rutina da siguranta de sine si precizie, te fereste de greseli. E foarte usor de incadrat in tipar, cata vreme nu te ocupi de partea vizuala.
Ce parere ai de piata din India, Iran, Pakistan etc in domeniul IT?Acolo costurile sunt mult mai mici pentru firme deoarece indienii lucreaza foarte ieftin si au o calitate relativ buna.Este riscul ca in 5-10 ani sa nu mai fie atat de profitabil domeniul It in Romania?
Calitatea "relativ" buna a muncii in india si Pakistan este doar RELATIV. Au stricat piata de freelancing si mai mult sa lucrezi dupa ei e durere. 95%-97% sunt smecherasi si vor incerca sa te tepuiasca de cate ori au ocazia- eu le spun "PAY ME NOW" pentru ca dupa ce sunt platiti sau partial platiti te lasa cu buza in soare
Intr-adevar pot sa inlocuiasca la fel de bine romanii din moment ce nu suntem fascisti sa credem ca in sangele de roman (lol) exista ceva capacitate de a invata mai bine sa programezi.
Poti sa vorbesti intr-un episod foarte clar cum si de unde sa inveti limbaje de programare? Sunt pasionat de tot ce inseamna IT si vreau sa ma lansez in asta.
Eu am o mare problema. Sunt in clasa a 11a si pana acum am avut o profesoara care nu a fost in stare sa ne invete nimic, abia ce trecea pe la ore si mai mult ne certa cand venea si eu din clasa a 4a sunt fixat pe Politehnica automatica si calculatoare sau robotica(tin sa mentionez ca sunt in cel mai bun liceu din judetul meu).Nici eu nu am facut nimic in privinta asta si abia acum m.am trezit si vreau sa studiez singur acasa. Am inceput cu html5 si css3( deaorece am zis ca o sa ma apuc de meditatii pentru c++). Ai un sfat pentru mine, in special cum sa incep studiile de acasa?
sunt in aceeasi situatie ca si tine
Mersi mult! Bafta cu tot ceea ce faci❤
Keep it up. IT nu inveti de la liceu sau facultate, totul tine de tine. Munceste pana iti ies ochii din cap. Nu te lasa vanat de o oferta de la orice tip de companie, incearca sa iti gasesti domeniul ce te intereseaza in IT si perfectioneaza-l. Creaza-ti proiectele proprii si succesul va veni mai devereme sau mai tarziu
E chiar faina grafica:)
Foarte tare vidu' !
Am inceput studiile in Computing Technologies, mai exact: (basics)/limbaje de programare/Web design/ Web and mobile applications /Cyber Security /data analytics pe o durata de 4 ani in UK. Acum tot ce sper e sa ma tin de treaba si mai important, sa asimilez si sa pun in aplicatie ceea ce invat. Impreuna cu mine mai sunt inca 4 fete in clasa iar in rest sunt doar baieti,which may seem a bit overwhelming I'm not gonna lie and pressure to do well it's very much there.. Honestly, do you think I might be up for it?
Cum e ? :)
Cereai o parere pe un grup de it de fb: fa ceva pe partea audio, poate un microfon mai bun..
Imi poti spune cum se numeste melodia de la inceput?
Uite care e părerea mea:
Nu cred că cel mai important lucru care face informatica un domeniu extraordinar de bine plătit este creativitatea (dar sunt de acord că fără ea nu se poate în informatică). Ci faptul că pentru a face info ai nevoie de foarte puține resurse (pornești de la un simplu calculator, nu? ). Și cercetarea e un domeniu în care creativitatea e esențială și, totuși, nu e tocmai cel mai (bine) plătit domeniu din Univers și nici din țară. Dar pentru a face cercetare ai nevoie de instrumente foarte scumpe ( un micuț accelerator, de ex, e vreo 3 miliarde de euro) la care nu lucrează mulți oameni (să fie oare 50 inși angajați la acel micuț accelerator, cu tot cu studenții din practică? ).
În IT nu ai nevoie de 3 miliarde de euro ca să angajezi 50 de inși.
În IT e ușor ca un om sclipitor să își testeze , implementeze , dezvolte ideile, pentru că va avea pe ce să o facă. Firma nu cheltuie o sumă chiar atât de mare pentru acel om, dar ideea lui va aduce firmei foarte mulți bani ---> ta naaaa salarii mari :)
Cât despre cerere: da, cererea e mare.... daaar..... cererea e mare și în inginerii și în alte domenii, și, totuși, se știu prea puține despre ofertele lor de muncă. Cumva, toată lumea trage către IT (și, hai să fim serioși, că dacă ești între pământ și mediu, nu o să te plătească nimeni cu mii de euro ca să înveți tu cum se scrie o linie de cod și, eventual, să și folosească la ceva). E altceva care îi atrage pe oameni la IT și nu și către alte domenii care plătesc comparabil.
Exportul: se exportă și proiecte strict inginerești sau medicale, în care informatica e inexistentă sau doar o simplă unealtă. (ok, se exportă și cartofi, dar vorbim despre chestiile care chiar aduc bani).
Totuși, mă întorc la primul paragraf și consider că acolo e motivul exploziei salariilor. La care se adaugă că in IT, în afară de stres și ceva probelme cu ochii, nu ai riscuri. Dar ăstea le ai oriunde. În IT, o greșeală nu e fatală. Dar în medicină, în construcții, în cercetare etc. greșelile nu pot fi ușor depistate și unele costă vieți.
Și mai e încă un lucru: info poți să înveți și să testezi singur. Înginerie nu prea. Medicină deloc.
Da, sitemul nostru de învățământ a dat-o-n bară rău, dar nu a oprit niște oameni să învețe singuri. Niște mai mulți oameni în IT decât în restul domeniilor.
Pentru ca firmele din IT castiga mult si isi permit sa dea salarii mari.
Pentru ca e de munca, ani de lucru pe cont propriu, munca de la birou si faptul ca trebuie sa inveti mereu si sa te adaptezi mereu. Ori, oamenii cauta locuri caldute platite bine si sa nu munceasca prea mult.
Si cu ce ai inceput cand ai decis sa inveti programarea?
eu anu asta am intrat in clasa a 8a si nush pe ce sa ma axez,imi plac jocurile dar si web develop ,limbajele nu le am invatat cap coada dar am invatat cat sa stiu cu ce se mananca.Am luat python am luat html css am luat c++ si nush ce sa aleg.Acum invat pe wellCode c++ ca poate se alege ceva
esti tare
Excelent video! Frate, dar ce e sunetul ala morbid/fasait de pe fundal, parca imi oprea respiratia la fiecare secunda? :))
Ce parere ai despre Academy Plus?
doar cu HTML&CSS poti face ceva in freelancing pentru a te perfectiona si pentru a avea un venit mic? De ex un site web nu foarte complex?
inteleg, mersi frumos! Frumos video si bine punctat. :)
Bun venit Frate 👏🖐👍
De acord...pacat in unele orase mari ale Romaniei 90% din companii sunt automotive....
Buna Ca sa fi pe it trebuie neparat sa ai bacu ?
TAVYY CSGO normal frate, un bac oricine il ia fara mare stres daca stie baza la respectiva materie.
Ceva video-uri despre reconversie profesionala spre domeniul IT, cum putem invata programare care ar fi pasi de urmat. Daca mai are sens sa inveti programare de la o anumita varsta gen 30-35 ani etc.
Cred ca sa inveti programare nu tine cint de varsta. Tine de tine ca persoana. Esti dispus sa sacrifici timp bani si sudoare penrru a deveni programator. Atunci asta e alegerea cea mai buna. Daca nu te pasioneaza creatia si statu cu ochii in calculstor si lucratu la un program oricat de simplu ar fi cu orele( cand spun ore ma refer la foarte multe ) nu are sens sa te apuci.
Serus ,sunt student in anul 1 in cluj la ubb (info engleza). Ai idee cat o sa tina treaba cu it-ul (10-20 de ani) ,-salarii mari etc ?Cat o sa se mentina industria sus in termeni de timp ?
Cristian Dascalu ce inseamna sa fii cat mai bun pt un student din anul 1? Sa invat pentru facultate , sa caut internship sau.. .Sunt umipc dezorientat, ce sa fac? Ce sfat imi dai?
De tot lantul nu sunt sigur, dar sunt de acord cu ceva ganduri. Apropo, ai zgomot pe fundal..., sunt in casti si deranjeaza...
In viitor,clipurile tale o sa fac sute de mii de viizualizari si o sa schimbe multe minti!Eu iti urez ca Dumnezeu sa fie cu tine !App crezi in Dumnezeu?:)
ce intrebari OLY esti nebun?
Cristian poti orcand sa nu raspunzi la genul acesta de intrebari. Deci crezi intr-UN Dumnezeu, nu in Dumnezeu, din spusele tale.
Incetati sa mai puneti botul la religie, esti intr-o tara mica din Europa. Religia ta geografica este mai buna ca una din Asia? Asta se aplica si pentru ei.
Daca nu am fi aflat nimic despre religie pana la 20 de ani si apoi ar veni cineva la noi sa ne zica de cineva numit Dumnezeu probabil ca toti l-am considera cel mai nebun om de pe planeta..
@@opreanu Pai eu cred cum zici tu intr-UN Dumnezeu pentru că Dumnezeu a facut multe minuni în viață mea.Si voiam să îl întreb pe el daca crede in Dumnezeul asta al crestinilor atat.
Faci 5k eur a month or...
Ce părere ai despre facultățile de informatica din America?
Cristian Dascalu Ce părere ai despre UCLA( in afara de preț care e enorm ..)?
Total gresit, eu nu am lucrat niciodata pentru o firma romaneasca. Deci cerere out, coaie, nu exista export in IT, nu poti trimite inafara internetului un produs, iar creativitatea este peste tot.
So gj :thumbsup:
Subscribe-ul ramane acolo, in curand am sa comentez la toate videoclipurile :)
Big up
Buna.Vreau sa te intreb daca este adevarat ca fetele.nu sunt vazute potrivite pentru un.loc de.munca in it.Si facultatea de automatica si calculatoare este buna pentru a deveni programator sau trebuie cu specializare pe informatica.
Facultatea de Automatica si Calculatoare este cea mai buna. Se invata o multime de lucruri si oportunitatile sunt foarte multe. CTI se numeste specializarea la care intra marea parte a celor care sunt admisi.
Daca vrei sa faci informatica nu te sfatuiesc sa faci automatica, ci o facultate de informatica. Lucruri gen specializare informatica sunt vrajeli, si iti spun din experienta pentru lucrez cu oameni de la automatica. Vei iesi de la automatica cu mai putin de 30% din cunostintele pe care le are cineva de la informatica(ma refer desigur la cunostinte de programare).
Lucrez in IT si spre exemplu in departamentul meu raportul este de 60/40 % femei/barbati.
Multumesc pentru raspunsuri,m-a ajutat foarte mult.
Nu e foarte sanatos strategic vorbind sa se depinda totul de outsource. In momentul in care se schimba ceva in Anglia sa zicem si brusc devina mai rentabil sa se angajeze local, se creaza un efect de domino foarte greu de oprit. Asa, cu salarii artificial umflate, multi intra in domeniu si cand se sparge bula si se va revenii la salarii de om normal pentru un programator (2000-3000 RON, cat era prin 2008) atunci multi o sa fie extrem de neplacut surprinsi
oamenii cum deveneau programatori acum 10-15 ani? pe internet nu cred ca erau asa multe tutoriale,deci cum au reusit? (ma reer mai mult la cei din romania unde statul nu sustine elevii pentru acest job)
Salariile sunt mari in IT deoarece cam toti clientii firmelor de la noi sunt din afara, iar acolo e vorba de alti bani. Plus ca cererea de it-sti e mai mare decat oferta.
In opinia ta, cati din aia buni se mai afla in tara si cati din aia mai putin buni avem in Romania?
Casey de România. Fain.
ia-ti un microfon (50ron +) si tine-l mai aproape de gura
Ti se pare normal ca o firma de IT din Romania sa ceara test IQ ca criteriu de departajare intre candidati pentru un post de programator entry-level?
Johnny 147 da, multe firme fac asta ca sa vada potentialul de dezvoltare al posibilului angajat.
Nu deoarece testele IQ sunt pseudostiinta, iar inteligenta nu e doar un alt atribut ca si masa corporala pe care poti sa il masori cu 30 de imagini si modele.
Imagineaza-ti sa reduci capacitatea de rationament universal a omului la cat de bine e antrenat sa recunoasca niste modele si texturi de alte modele si texturi. Jesus fuck
@Raul Berari Exact, deoarece si testele IQ se pot antrena, nu este ceva relevant. Oricum ultima moda este ca dupa ce treci 2-3 interviuri la cel cu hiring manager-ul sa te pice pe motiv ca n-ai experienta desi cand ai aplicat si ai fost selectat stiau ce experienta ai din CV. Este foarte greu chiar daca ai cunostinte bune de informatica si dupa ce ai terminat si o facultate sa iti gasesti de lucru si venind vorba de salarii nu mi se par foarte mari cel putin in Romania pentru cat este de invatat doar pana sa ajungi sa te angajezi, ca angajat vin problemele legate de stres si volum de munca + stat la birou 8 h pe zi.
Nambani Daramfimeie Si daca scopul e sa stii sa citesti si sa gasesti o solutie sigur sunt teste mai specializate pe asta decat pseudostiinta asta extrem de ideologica numita test IQ, nu?
Cat faci pe luna?
economia nu creste p computer ..
Poti sa faci programare daca nu esti bun la mate?
Normal ca poti
Cand o sa se termine cu creatul de megabiti, atunci o sa pice bitcoinul. Asadar, daca tot ai incredere in IT, ar trebui sa ai incredere si in bitcoin. Si atunci e mai rentabil sa colectionezi monede decat sa fii angajat. Dar nu toti avem incredere in bitcoin, asta inseamna ca suntem speriati de o eventuala stagnare a megabitului. Sau poate cineva o sa dea delete la toti :)), ar fi ca si o disparitie a petrolului sau a fierului de pe toata suprafata pamantului.
1 ora de informatica in clasa a 9-a si a 10-a pe mate-info. Suportul statului este egal cu 0
si nici ora aia nu e predata cum trebuie :))
Imi pare rau pt voi, nu stiu la ce scoala sunteti dar eu la mate-info am avut 4 ore pe saptamana de informatica si erau facute cum trebuie . Da, erau destui colegi care nu erau interesati de info pt ca nu vor asta, dar cei care dau la info au invatat multe la scoala.
Nu vorbim de mate-info, intensiv informatica. La matematica-informatica (optional cu orice alta specializare în afara de info) este o singura ora de informatica prevazuta în orar pentru clasele a 9-a și a 10-a. Din clasa a 11-a e altceva, cel puțin 4 ore, dar in primii doi ani de liceu aproape ca nu faci informatica.
Claudiu MCM Da. E si problema de nr de ore, dar e si problema profesorilor. Pentru ca salariul unui profesor poate fi si de 10 ori mai mic decat al cuiva care lucreaza in IT propriu-zis, mai ales la privat, este foarte greu sa gasesti oameni buni pe IT care sa ramana in invatamant. Pana si la nivel universitar e aceeasi problema. De fapt, asta e o problema pentru majoritatea materiilor care pot duce ulterior la o profesie banoasa (mate, limbi straine etc.).
Iti trebuie multa matematica la programat?
Aaa deci e folositoare si matematica in facultate nu ?
Baga sunet mai bun.
De acum stiu de unde ai bani de atatea hartii
Nu am nimic cu tine si sunt sigur ca te-ai gandit la chestiile astea, dar cu toata dragostea ... esti complet pe dinafara.
Principalul motiv pentru care se plateste bine in programare.
Programarea automatizeaza.
Erau si niste statistici la fiecare n linii de cod se da un om afara care facea manual ce face algoritmul.
Inainte sa existe Excel erau birourile pline de zeci si sute de oameni care faceau calcule manual.
Inainte sa existe Internet erau vanzatori voiajori(mai sunt si acum in domeniile de nisa gen echipamente medicale).
In momentul de fata se automatizeaza si programarea.
Se intampla chestia asta de ani de zile. In 2007 faceam site-uri si extensii de Joomla. Pretul unui site era in jur de 1000 de euro. Pretul acum? 0. O pagina de fb si cam asta e. Meseria aia pur si simplu nu mai exista.
Pe masura ce se automatizeaza si programarea prin folosirea inteligentei artificile numarul locurilor de munca scade, pretentiile d.p.d.v tehnic ale corporatiilor pentru forta de munca scriitoare de cod cresc s.a.m.d.
Daca tu crezi ca o sa iesi la pensie programator eu iti sugerez sa te gandesti mai bine la chestia asta pentru binele tau.
www.askbayou.com/
Si atunci ce e ramane de facut ?
Andrei pe principiul tau ar trebuie sa nu mai lucram nimic. totul se automatizeaza deci cam aia e, stam si ne uitam pe netflix
Vreau impozitarea salariilor in IT!!!!
sa fim egali in societate
media.giphy.com/media/AznzPzrJY7s9W/giphy.gif
"sa fim egali in societate"... stii tipul ala de clasa de liceu, unde unii nu invata pentru o teza, pe cand altii iau 10 ? egalitatea de care vorbesti tu ar fi ceva de genul "10 tutoror" chiar daca unul a muncit mai mult si altul mai putin.
Mai ales in domeniul IT unde mereu ai de invatat.
Reducerea impozitarii salariilor celor din IT a fost adoptata din cauza lipsei fortei de munca in acest domeniu la momentul respectiv. Masura asta a ajutat la o dezvoltarea masiva in acest domeniu. Astfel, in ultimii 10 ani foarte multi au inceput studii iar altii au migrat catre domeniul asta datorita salariilor mari oferite. Intrebarea este: mai este nevoie de o astfel de facilitate fiscala in momentul asta?? Sau: de ce in zilelele noastre cand lipsa fortei de munca a lovit crancen, nu se reduc impozitele (masuri luate pt IT-isti) si pentru ingineri, soferi sau alte categorii profesionale/domenii unde nu se gasesc angajati romani, in loc sa aducem vietnamezi????
@@mihaistanescu3466 Ştiu asta, dar tu cum ai comenta raspunsul lui ?