Mistä suomalainen indentiteetti tulee (1800 -luvun historiaa)?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • #Suomi #historia #itsenäisyys
    1800-luvun alussa suomalaisilla ei ollut vahvaa kansallista identiteettiä. Ihmiset tunsivat yhteyttä enemmin kylää tai kaupunkiin jossa asui kuin valtioon tai kansaan. Suomi oli vuosisatoja kuulunut Ruotsin kuningaskuntaan kunnes se oli hävinnyt maan Suomen Sodassa Venäjälle vuonna 1809. Aate nimeltä nationalismi valtasi alaa Euroopassa ja suomalainen älymystö toi sen nyt Venäjän alaisuudessa olevaan, autonomiseen Suomen Suuriruhtinaskuntaan. Tästä alkoi kansallisromanttinen kehitys joka lopulta johti ”kansalliseen heräämiseen” ja itsenäisyyteen. Tässä They Talk Suomen jaksossa perehdymme suomalaisen identiteetin syntymiseen kansallisromanttisen taiteen ja kielen kautta. Tervetuloa 1800-luvun Suomeen.
    ► TILAA KANAVA: / @theytalksuomi
    Lähteet ja lukusuositukset:
    ►Bobrikovin Murha
    yle.fi/aihe/ar...
    ►HIMA Suomi 1800-luvulla
    www.hi3.fi/2-n...
    ►Musiikin historiaa ja orkesterisoittimia
    musaoppi.blogsp...
    Katso myös mielenkiintoinen:
    ► STRIKE THE TRUTH
    Website: www.strikethetr...
    Instagram: / strikethetruth
    They Talk Suomi sosiaalisessa mediassa:
    ►INSTAGRAM: / theytalksuomi
    ►TWITTER: @TheyTalkSuomi
    Theme:
    "The Last Day" by Midnight Danger
    • Midnight Danger - The...
    Background theme:
    Mystery - HolFix
    FAIR USE NOTICE. They Talk's videos might contain copyrighted material, the use of which may not always be specifically authorized by the copyright owner. In these kind of cases, the material is displayed for commentary and educational purposes. We believe this constitutes a 'fair use' of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. If you wish to use copyrighted material from this video for purposes of your own, you must obtain permission from the copyright owner.

Комментарии • 36

  • @83keijo
    @83keijo Год назад +12

    Kyllä tämä kanava tästä kasvaa. Mä tykkään kuunnella👍

  • @mikael2348
    @mikael2348 Год назад +8

    Kiitos kun teet videoita!

  • @TFILT
    @TFILT Год назад +9

    Sivuaakin mun aiempaa ehdotusta erään aiemman videon kommenteissa, iso kiitos! 1900-lukuun sitten liittyykin ainakin kaksi lamaa, teknologian yleistyminen ja käsitykseni mukaan myös 1980-luvun vaurastuminen. Kouluaikoina ei ehkä historia niin paljon kiinnostanut mutta näin jonkin verran varttuneempana ainakin tietty osa siitä. Jos löytyy materiaalia vastaavaan videoon 1900-lukuun liittyen niin semmonen video myös tilaukseen. Kerronta on tosi selkeää, ja näitä videoita on sikäli mielenkiintosta seurata. Kiitos näistä! Terveisin tämän videon 310. katselukerran antaja!

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +4

      Hienoa jos sisältö vastaa kiinnostuksen kohteisiin. Tuo 80-luvun nousukausi ja 90-luvun lama olisivat kyllä varsin kiinnostavia aiheita itsellekin. Pitää laittaa korvan taa. Kiitoksia tuesta!

    • @TFILT
      @TFILT Год назад +2

      @@TheyTalkSuomi Sitä kun osaisi arvostaa sopivaa yhdistelmää nykyajan hienouksia ja tietynlaista alkeellisuutta mitä ehkä aiempi aika edustaa, niin josko sen kautta on herännyt paremmin kiinnostus ajan kehitykseen ja muutokseen ainakin sieltä 1880-luvun alusta vuosituhannen taitteeseen. En tiedä olisiko sitä valmis niin kärjistettyyn elämän muotoon kuin Toivo Pylväläinen. Toisaalta kiehtovaa, kun niinkin liki nykyaikaa on joku pärjännyt niin alkeellisissa oloissa ja vieläpä niin omaehtoisesti. Mut sopiva yhdistelmä nykyajan hienouksia ja sopivan luonnon "armoilla" elämistä toki kiehtois.
      Tosta videon alussa mainitusta asiasta, että idässä ja lännessä koettiin olleen erihenkisiä keskenään, tuli mieleen, että nykyäänkin on ainakin tiettyjä sanoja, mitkä voivat tarkoittaa eri puolella Suomea eri asiaa. Esim sana sukkela on kai jossain päin sama kuin nopea ja vikkelä, kun taas tietyillä alueilla sukkela on sama kuin outo, kummallinen ja omituinen.

  • @lohtupottu
    @lohtupottu Год назад +10

    Tämä on kyllä kiintoisa kanava. Aina tulee painettua videota, jos sellaista suositellaan.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +2

      Loistavaa kun sisältö maittaa! Iso kiitos tuesta!

    • @SakariRiihijarvi
      @SakariRiihijarvi Год назад +1

      Sama juttu. On tullut itse katsottua jo kaikki videot.

  • @orkideat
    @orkideat Год назад +10

    Hyvä video jälleen! Ei jätä kysymyksiä! On hyvin tehtyä ja mukavasti kuvitettua ja napakkaa puhumista! Ei mitään lässytystä! Erittäin hyviä Suomen historiasta kertovia videoita! Miten oikein löytyikään näin hyvä kanava? Jatkoa samaan malliin niin hyvä tulee ja seuraajia liittyy mukaan! Tsemppiä!

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +2

      Iso kiitos :) Tavoite on pitää jutut tiiviinä eikä tehdä liian pitkiä videoita. Historia kiinnostaa täällä puolen ruutua joten ajateltiin laittaa asiat myös muitakin varten.

  • @reijourpilainen5944
    @reijourpilainen5944 Год назад +3

    Erinomainen kertomus on näistä tapahtumista August Schaumannin muistelmat "Kuudelta vuosikymmeneltä Suomessa". Hän oli mukana juurikin Aleksanterin yliopiston opiskelijoiden ja opettajien joukossa ja kertoo yksityiskohtaisesti tästä kehityksestä.

  • @jorma41griefer
    @jorma41griefer Год назад +6

    Hyvää näkökulmaa!

  • @TFILT
    @TFILT Год назад +5

    Suomen hallinnollinen aluejakokin on ollut varsin moninainen. Läänit olivat pitkään valtiotason ja paikkakuntatason välissä ainoana hallintojakona. Sen jälkeen läänien ja paikkakuntien väliin tulivatkin hallinnolliset maakunnat, jotka tavallaan ottivat läänien paikan hallintoeliminä. Lääneistä tuli semmosia jättiläisiä, millä ei ilmeisesti ollut ainakaan niin suurta vaikutusvaltaa kuin ennen. Nykyään sitten läänien tilalla ovatkin aluehallintovirastot ja ELY-keskukset, ja tämän vuoden alusta tuli vielä hyvinvointialueetkin. Selkeämpää voisi toki olla, jos ELY-keskusten, aluehallintovirastojen, hyvinvointialueiden ja hallinnollisten maakuntien sijaan olisi vain yksi hallintoelin valtiotason ja paikkakuntatason välissä. Mutta en tiedä kuinka helposti näitä pystyttäisiin ratkomaan. Mutta tulipa tämmönen vielä jälkeenpäin mieleen!

  • @patriot52realfinn22
    @patriot52realfinn22 Год назад +6

    Historian harrastajana sain hyvin nivottua hajatietoja yhteen. Upea jakso ja hyvin valaiseva kaikkiaan. Mukana oli .myös mulle uuttakin tietoa mm. Schaumanin syntymäpaikka joka olikin Ukrainassa. Historiaan olen tutustunut jo keskikouöussa 60 - luvulla ja lisää numismaatikkona. Kun tutustuu rahahistoriaan oppii samalla maankin historian vaiheita. Hyvin olit tiivistänyt olennaisen

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +1

      Isot kiitokset. Suomen Suurruhtinaskunnan ajanjakso pitäisi tietysti sisällään valtavan määrän tietoa ja tapahtumia aiheeseen liittyen. Ehkäpä esimerkiksi fennomaaneista tai koko markkaprojektista saisi omat jaksonsa. Schaumanista onkin vastaava suunnitteilla.

  • @jani-petteri2244
    @jani-petteri2244 Год назад +12

    Joo on laitettu jokaiselle videolle ja kanava on tilattu

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +6

      Iso kiitos.

    • @jani-petteri2244
      @jani-petteri2244 Год назад +1

      Jostain Oulun linna ukkosen aiheuttama Pamaus oli yksi kaikkien aikojen Pamaus niin eipä siinä vielä kaikki Kyllä täälläkin pamahti ja kerro jalat ja kunnon jysäys oli vuonna 2020 elokuun elokuun alkua ja sitten iltayöstä Ukkonen olisi tämän talon päälle ja kun salama kirkkaalta taivaalta osoite sähkötaulu mittari niin että jysähti ja helvetinmoinen Pamaus käkösen sähkötaulu mittaria Kylläpä lähti sähkötön jälkeen oli kuin pommi ois räjähtänyt panos oli ja aivan valtava koskaan semmosta salamaniskua OP osunut tähän kohdetta Pamaus oli äärimmäisen voimakas⚡🌌🌦️🌧️⛈️☁️🕦🏡🏠🏘️💥

  • @ilmokangas9551
    @ilmokangas9551 Год назад +5

    👍👍👍👍👍

  • @ISITT8
    @ISITT8 Год назад +5

    Ruotsinkielinen sivistyneistö rupes ajamaan Suomen kielen asemaa. Varmaan siellä tiedostettiin asia, muuten suomi olisi ehkä venäläistynyt. Näin Suomessa ruotsinkielikin säästyi venäläistymisen uhalta. Pitkässä juoksussa olisi ehkä voinut näin käydä.

  • @ThePepipp
    @ThePepipp Год назад +8

    Onhan tuota Suomen historiaa tullut luetuksi useaan kertaan koulussa - ja äskettäin sitä tuli kerrattua sukututkimuksen myötä. - Olisikohan taas aika nostaa kansallistunnetta, kun näyttää monelta unohtuneen...?

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +6

      Kansallistunne, suomalaisuus on meidän kaikkien suomalaisten asia. Meillä on rikas ja monipuolinen historia kuvataiteissa, kirjallisuudessa, elokuvissa kuin myös kansakunnan koettelemusten kohdalla. Oma historia on hyvä tuntea.

  • @kariturunen3163
    @kariturunen3163 Год назад +1

    Se on sama nykyisinkin..höh ruclips.net/video/0YJ96p-fxwQ/видео.html

  • @jarihiljanen5628
    @jarihiljanen5628 Год назад +2

    Ei ollut tuttua

  • @GroupJarjesto-dp2kz
    @GroupJarjesto-dp2kz Год назад +1

    Mitä maksaa tilaus?

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Год назад +1

      Mitä maksaa minkä tilaus? Jos tarkoitat kanavan tilaajaksi alkamista niin sehän ei maksa mitään.

  • @pekde
    @pekde Месяц назад

    Tarkoitat vuosisadan vaihteen molemmin puolin eikä vuosituhannen.