Yenisey / HAKASYA Ön Türk İkenografisi MİTOLOJİK ANALİZ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 окт 2024
  • YENİSEY- HAKASYA DAKİ ÖN TÜRK İKONOGRAFİSİ - EXCARNATION - ÇATALHÖYÜK ve GÖBEKLİTEPE MİTOLOJİK BAĞLANTISI - ANALİZ -
    Bir ORTA ASYA Ön TÜRK IKENOGRAPHİSİNİN “Mitolojik” ANALİZİ
    AKBABA ve EXCARNATION - RUHUN “ET-FLESH”
    ÖLÜMDEN SONRA GÖKLERE TAŞINIMI - ÇATALHÖYÜK İLİŞKİSİ
    YENİSEY- HAKASYA DAKİ ÖN TÜRK İKONOGRAFİSİ - EXCARNATION - ÇATALHÖYÜK ve GÖBEKLİTEPE MİTOLOJİK BAĞLANTISI - ANALİZ -
    Dr.Metin Gündüz , 15 Aralık ,2014

    Çok güzel ve anlamlı bir ön Türk İkonografisi -Ben şahsen ilk defa görüyorum bugün- , sayın Nuray Bilgili nin Web sayfasında ,www.facebook.c... ancak Mitolojik analizini yaparken yüzeyel olmaktan öte , çok derinine inerek , taa Çatalhöyüğe M.Ö.6350 lere gitmek ve özellikle Neolitik Çağ kültürünü Anadoluda yaptığı kazılar ile ortaya çıkaran Dr.James Mellaart ın özellikle Çatalhöyük duvar resimleri ve panoları bulguları ışığında yorumlamak gerekiyor .
    Bu İkonografinin Mitolojik anlamda Güneş ve Ana Tanrıça Ölüm ve Doğum kavramları ile bunların sembolleri ile ilgili olduğu belirgin , üzerine kazılanların analizi ise kanatimce şöyle : En üstteki yuvarlak ve iki gözlü şekil Güneş simgesi ,her iki gözü de Güneş sembolleri, yüzün burun kısmı ve yanaklara yayılan çizgiler ve burunun uç kısmı ise - Ölümden sonra ruhu göklere Tanrıya ulaştıran - ve EXCARNATION olarak bilinen Neolitik çağlardan bu yana halen Moğolistanda ve Tibette devam eden , “Akbaba””Kelaynak” simgesidir, Yüzde yanaklara simetrik olarak çizilmiş çizgiler - Ruhu öldükten sonra Gök tanrıya taşıyan Akbabanın KANATLARIDIR ve Burun gibi görünen de KUYRUĞUDUR - Akbabanın yani Türk geleneklerinde devam edegelen ölümden sonra söylenen - Uçtu gitti - terimi , Excarnation geleneğinin sözlü günümüze kadar gelmiş anlatımıdır . Bu ölümden sonra yerden yüksek Platformlara konularak Akbabalara terkedilen -Aynen Çatalhöyükte de görülür ve Amerika Kızılderililerinde halen devam eder günümüzde - ruhun /ette olduğu Mitolojik inanışıdır , et ile beraber “Ruh” uçan akbabalar ile Göklere tanrıya taşınır , Akbabalar Ruhun Göklere taşınmasında aracıdır .. Bu İkonografi aynen bunu belirtmektedir , Alttaki iç içe yuvarlak sembol ise “Göbeği” “Omphalus””navel” temsil edebilir , bu aynı zamanda doğumun Güneş tanrısından geldiğinin de dolaylı ifadesi olabilir , Çatalhöyük te Göbek etrafına çizilmiş olan Güneş sembolü (Dr.James Mellaart) bugün Ankara Arkeoloji Müzesindedir , simgeler zamanla solmuştur , ancak 1969 lardan kalan orijinal renkli resimler bu Göbek etrafındaki Güneş sembolünü çok açık bir şekilde belgeler .. Özet olarak Doğum,Ölüm ve Tanrıya Ulaşma simgelenmiştir MİTOLOJİK ANLAMDA bu İkonografide .
    İkenografinin ince detaylarına girer isek-ki kesin inkar edilmez delil zaten buradadır - o da sağ tarafta üst ve ilk “Pençelerin içe kıvrık olarak kazınması” diğerlerinin ise “düz olarak” kazınmış olmasıdır , bu gerçektende bunun Akbaba kuşu olduğunu Dr.James Mellaart ın Çatalhöyük bulguları ile örtüştüğünün kesin delilidir . Yani EXCARNATION temsil edilmektedir burada .
    Konuya daha Geniş kapsamlı bakarsak , sadece bu İkenogram ın bulunduğu yer ile M.Ö.6350 ler ÇATALHÖYÜK arasındaki , belirgin Kültürel ve Mitolojik bağında Delili olmaktadır ..
    Göbeklitepede 25 Eylül 2010 günü kazıda bulunduktan sonra sadece 48 saat içinde çalınan Başında ayakta duran Kartal olan kireç taşı heykel ve Yenisey nehri kıyılarında bulunan Kartal Başlı Türk Balbalları arasında da çok yakın Mitolojik bağ olduğunu belirtmek gerekir . Bütün bu ilişkiler , Arkeolojik ve Mitolojik anlamda Çatalhöyük ve Göbeklitepe toplumlarının aslında Osta Asyadan gelen Ön Türkler olduğunu doğrulamaktadır . Aynen Dr.James Mellaart ın özellikle Çatalhöyük kazılarında 1960-70 lerde ortaya koyduğu gibi ..

Комментарии •