Tips om te slagen voor het toelatingsexamen geneeskunde: hoe pak je het aan?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 янв 2025

Комментарии • 73

  • @annikapfeiffer5478
    @annikapfeiffer5478 2 года назад +1

    Hey Neal! Rond 1:40 zei je dat je veel nutteloze dingen hebt gedaan en dat je methode niet klopte. Over welke dingen/methodes ging het? Dan weet ik waar ik op moet letten :). Super nuttige video trouwens!! Dankjewel!!

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Op het begin nam ik gewoon mijn cursussen wiskunde van de voorbije jaren en begon ik random stukjes te studeren en oefeningen te maken.. dat was niet echt efficiënt! Het is beter om gericht te studeren naar wat er exact gevraagd wordt op het toelatingsexamen bv. met een gerichte cursus of op basis van oude examenvragen :)

  • @SiyahinTonu99
    @SiyahinTonu99 2 года назад +3

    Over een paar weken ga ik meedoen aan het examen. Mensen wens me een good luck :P

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад +1

      Veel succes!! 🍀

    • @esadcan7290
      @esadcan7290 2 года назад

      Ik ben nog geen week geleden begonnen te studeren 🤣🤣 veel succes

    • @SiyahinTonu99
      @SiyahinTonu99 2 года назад

      @@esadcan7290 Ahahahha suc6 bro

    • @abelvannieuwenhove2620
      @abelvannieuwenhove2620 Год назад

      En? Vlotjes erdoor geraakt?

    • @SiyahinTonu99
      @SiyahinTonu99 Год назад +1

      @@abelvannieuwenhove2620 Hey, ik was geslaagd voor beide examens (arts en tandarts), maar enkel gunstig gerangschikt voor tandarts.

  • @zainaahmad6244
    @zainaahmad6244 11 месяцев назад +1

    Hey! Ik heb een vraag if you don't mind :)
    Ik zit nu in het 4de middelbaar en ik doe Latijn (5u wiskunde), en volgend jaar moet ik een studiekeuze maken. Omdat ik niet zo goed ben in wiskunde, ga ik waarschijnlijk naar Latijn-wetenschappen met 4 uur wiskunde. Ik neem nu wel al bijles van het Tutoraat van uAntwerpen, maar ik ben bang dat dit niet genoeg gaat zijn... Ik heb in de 50% voor wiskunde, waardoor ik zeker geen wetenschappen wiskunde kan doen... Voor fysica, chemie en bio heb ik wel allemaal boven de 85%, dus daar maak ik me geen zorgen over, maar wiskunde weerhoudt mij ervan om te geloven dat ik zelfs kan slagen voor het toelatingsexamen... Ik heb wel veel motivatie, en ik wil er hard voor werken. Denk je dat ik dit zelfstandig kan doen? Of zou ik beter bijles nemen voor wiskunde om voor te bereiden voor het toelatingsexamen?
    Want op sommige plekken zag ik wel staan dat 4 uur wiskunde het minimum is, en dat ook wel voldoende is en dat je er gewoon op kunt verder bouwen....
    Alvast bedankt en sorry voor het lang bericht! :)

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  11 месяцев назад

      Hey! In het 4e middelbaar had ik niet zo’n goede punten voor wiskunde (ook eens 53% voor een examen gehad). Vanaf het 5e middelbaar werd ik er terug beter in :)
      Denk dus zeker dat je nog ruimte hebt om te groeien daarin! Bij 4 uur wiskunde zal je wrs wel zelf wat moeten bijbenen maar dat is zeker mogelijk! Bijles of niet hangt wat af van hoe vlot je zelf de oefeningen snapt. Wat je eventueel kan doen is telkens een nieuw hoofdstuk in de les aan bod komt, de vragen uit de vorige toelatingsexamens opzoeken en bekijken of je bijles noodzakelijk is of je het zelf kan bijbenen. (terug te vinden op keu6.be) Veel succes!! :))

    • @zainaahmad6244
      @zainaahmad6244 11 месяцев назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Dankjewel!!

  • @mariecollette5144
    @mariecollette5144 2 месяца назад

    Hey, ik krijg de link naar het boek niet geopend wel die naar de oefeningen.

  • @kiransainisingh1119
    @kiransainisingh1119 5 месяцев назад

    Hallo, ik heb een vraagje: is het nodig om bepaalde getallen of constanten van buiten te leren zoals bijvoorbeeld de waarde van atmosferische druk?
    Bedankt alvast!

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  5 месяцев назад

      Op het examen krijg je een formularium :)
      Deze kan je normaal terugvinden op de site

  • @rosa5741
    @rosa5741 2 года назад +1

    hoelang van te voren begin je met leren? En leer je de verschillende vakken door elkaar of leer je eerst alle stof voor bijvoorbeeld biologie en dan naar de stof voor scheikunde enz.?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Ik ben in de kerstvakantie van het 6e middelbaar begonnen. Toen heb ik vooral bio gedaan. In de vakanties daarna stelde ik een planning op waarbij ik elke dag een ander vak deed. Je kan voor jezelf wat uitmaken wat het beste werkt :)

    • @rosa5741
      @rosa5741 2 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde dankje! :)

  • @manonleyaert7909
    @manonleyaert7909 11 месяцев назад

    Hallo, ik ben een student in het hoger onderwijs (ook aan de UGent) maar ik denk er nu al een tijdje aan om geneeskunde te gaan studeren, maar ik kom wel uit een TSO opleiding. Op school deed ik stw (sociale technische wetenschappen) en ik heb ook nog gww (gezondsheids-en welzijnswetenschappen) gedaan. Ik had geen 6 uur wiskunde maar rond de 2 of 3 uur. In stw kregen we gewoon natuurwetenschappen maar in gww is da dan gesplitst in chemie, fysica en biologie. Biologie vind ik nog leuk om te studeren en fysica valt mee, maar het is vooral voor chemie en wiskunde dat ik me zorgen maak. Ook omdat ik kom uit een opleiding met 2 uur chemie en wiskunde in de week. Zou het lukken voor iemand die uit deze opleiding komt om geneeskunde te studeren?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  11 месяцев назад

      Hey Manon! Leuk dat je interesse hebt in geneeskunde! Het klopt dat een TSO opleiding niet optimaal is als voorbereiding op geneeskunde. Het hangt natuurlijk ook af van andere factoren dan de richting die je ooit gekozen hebt.. dus als je er zelf in gelooft, kan het zeker de moeite zijn om het te proberen! Wel is het nodig om de vakken goed bij te benen. Je zal voor jezelf wat moeten aanvoelen in welke mate je nood hebt aan ondersteuning hierbij :)

  • @jasperstragier2279
    @jasperstragier2279 2 года назад +1

    halla, ik ben aan het twijfelen om de richting geneeskunde te doen maar ben niet zeker of ik het kan halen. Ik volg nu 5 uur wiskunde samen met 3 uur chemie, 3 uur fysica en 2 uur biologie. Denk je dat dit haalbaar zou zijn, ik zal ook wel nog veel studeren voor het toelatingsexamen maar wou gewoon weten of dit goed is. En ik heb nog een vraag, als je niet slaagt voor je toelatingsexamen kan je dan nog altijd een ijkingstoest afleggen voor een andere richting of moet je dan wachten? Alvast Bedankt

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Hey! Dat lijkt me wel haalbaar! Ik had ook 5 uur wiskunde (maar dat was wel op 6 uur niveau, het toelatingsexamen is gebaseerd op 6 uur dus dan kan het zijn dat je een beetje moet bijbenen maar is wel haalbaar! in elke richting raad ik aan om goed voor te bereiden!)

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      het toelatingsexamen en de ijkingstoets zijn apart dus je kan aan beide deelnemen. je moet je wel op tijd inschrijven! de ijkingstoetsen kan je denk ik op het begin of einde van de zomer doen. begin van de zomer ligt vaak dag naast toelatingsexamen wat dus minder handig is, dan kan je er dus voor kiezen die op het einde van de zomervakantie te doen :)

    • @jasperstragier2279
      @jasperstragier2279 2 года назад

      @@NealSpaceGeneeskundemerci, dit doet me deugd om te horen want ik dacht dat ik het niet zou kunnen in deze richting, nog een prettig nieuwjaar!

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Veel succes!

  • @sabriel6906
    @sabriel6906 3 года назад +1

    dankuuu, kan je je al in het 5de jaar al beginnen voorbereiden? en hoe begin je eraan in je 5de jaar ??

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад +2

      heyy! in het 5e is het vooral belangrijk je best te doen. hoe beter je biologie, wiskunde, fysica en chemie toen al studeerde.. hoe beter je het in het 6e zal kunnen herhalen. je zou eventueel al eens de oefeningen op keu6 kunnen bekijken, veel succes!

    • @sabriel6906
      @sabriel6906 3 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde ja dankuwellll, maar wat houd de leerstof va n het examen allemaal in? Leerstof uit het 3-4-5-6 de jaar ??? of enkel 5 en 6

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад +1

      je vindt het leerstofoverzicht op deze site: toelatingsexamenartstandarts.be/leerstofoverzicht-kiw
      bij het maken van oefeningen op keu6, zal je merken welke leerstof belangrijk is 😉

  • @ayakhemiri
    @ayakhemiri Год назад

    Meedoen met alle olympiades is ook altijd een plus

  • @tiktokdrinks5269
    @tiktokdrinks5269 2 года назад

    Hallo, hoe heb je voor de VAARDIG gedeelte voorbereid ?
    denk je dat het moeilijkste was, had je genoeg tijd ? En kon je de texten gebruiken tijdens de examen?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Hey! Voor vaardig mag je bij het eerste deel de tekst wel gebruiken, bij het tweede deel niet meer. Het is een vorm van begrijpend lezen die je kan oefenen door af en toe eens een wetenschappelijke tekst grondig te lezen (eventueel zaken aanduiden enzo). Sommige mensen vinden dit het moeilijkste deel, voor anderen is het heel gemakkelijk. Veel succes!

    • @Sara-tq2om
      @Sara-tq2om Год назад +1

      @@NealSpaceGeneeskunde hey, dit is intussen veranderd! Nu wordt het examen met de computer gemaakt en kan je altijd terug naar je teksten gaan.

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  Год назад

      Ohh ok, bedankt voor de correctie 😋

  • @gijsflikkema5054
    @gijsflikkema5054 2 года назад +1

    Hoeveel punten moet je ongeveer halen om gunstig gerangschikt te worden? Als je kijkt naar jouw score en die van anderen afgelopen jaren

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад +1

      2018 120/240
      2019 142/240
      2020 156/240
      2021 was het rond de 140 denk

    • @b.slaeghals4011
      @b.slaeghals4011 2 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Hey! Zou ik mogen weten vanwaar je deze cijfers (en eventueel andere statistieken over het ingangsexamen.) hebt? Ik ben zeer geïnteresseerd in dit soort dingen!

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Ik probeer het wat bij te houden op
      basis van wat de studenten van elk jaar vertellen. Mijn geheugen kan mss wel enkele puntjes fout zitten 😉
      Dit jaar was de cesuur 131 voor arts en 134 voor tandarts

    • @b.slaeghals4011
      @b.slaeghals4011 2 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Dank u wel!

  • @sylviebodere4684
    @sylviebodere4684 9 месяцев назад

    Mijn vriendin wil graag arts worden later, maar ze wil graag nu humane wetenschappen doen (2e graad middelbaar) je hebt dan 4 uur wiskunde en 2 uur natuurwetenschappen, is dit genoeg voor haar of kan ze beter een andere richting doen waar je biologie/fysica/chemie apart hebt. Zou ze nog altijd later geneeskunde kunnen studeren? Ze is wel niet supergoed in wiskunde, maar eigenlijk valt dit wel mee. Zou iemand aub zo snel mogelijk kunnen antwoorden? Danku alvast!!

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  9 месяцев назад +1

      Hey Sylvie, de beste voorbereiding voor het toelatingsexamen is een richting met veel wetenschappen wiskunde, dat is wat de meeste mensen uit mijn richting gedaan hebben. Je kan natuurlijk ook vanuit andere richtingen slagen of goede arts worden, een vriendin
      van me deed humane wetenschappen en doet het nu geweldig in geneeskunde (ze heeft wel 2x moeten meedoen met het toelatingsexamen, maar ik heb ook veel vrienden uit wetenschappen wiskunde die dat 2x hebben moeten doen..). Het is zo wat een afweging die je moet maken, maar het is ook niet de bedoeling dat je 2 jaar tegen je zin in een bepaalde richting zit :)

  • @romaisa1050
    @romaisa1050 3 года назад

    Hey vraagje, hoe heb je het studeren voor het toelatingsexamen gecombineerd met studeren voor school? Studeerde je tijdens de vakanties?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад +1

      Inderdaad, ik studeerde vooral tijdens de vakanties (kerstvakantie, krokusvakantie, paasvakantie en de periode na de examens).
      Doorheen het jaar focuste ik me vooral op school, en dan met nog meer aandacht voor de wetenschapsvakken en wiskunde vakken

    • @romaisa1050
      @romaisa1050 3 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Oke dankjewel! Nog veel succes :)

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад +1

      bedankt!

    • @romaisa1050
      @romaisa1050 3 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde sorry maar ik heb eigenlijk nog ene vraagje☺️ hoe onthouden je alles want er is veel theorie zeker bio! Is het puur een kwestie van blijven herhalen?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад +1

      inderdaad: bij wiskunde, fysica en chemie ligt de nadruk vooral op het maken van oefeningen. bij bio moet je de leerstof vanbuiten leren, door veel te herhalen! bio vinden veel mensen niet zo moeilijk maar vooral veel. je kan je wel baseren op oude vragen om te weten wat ze belangrijk vinden en waar je focus op moet leggen. over bepaalde zaken vragen ze details meer details 😉

  • @nada6152
    @nada6152 2 года назад

    Hallo. Ik wou vragen of je al geneeskundestudent betaalt krijgt voor de stages?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      In de eerste 4 jaar is er niet veel stage, in jaar 5 en 6 wel.. Hier wordt je niet voor betaald. Vanaf je HAIO OF ASO opleiding (dus na je 6e jaar) word je wel al betaald :)

    • @nada6152
      @nada6152 2 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Bedankt voor je antwoord! Ik hoorde vaak dat men juist wel betaalt kreeg voor elke stage binnen de geneeskundeopleiding wat dus niet zo is. Als ik het goed begrijp krijg je betaalt tijdens je specialisatie?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      Voor zover ik weet klopt dat!

  • @studywdeems
    @studywdeems 2 года назад

    tips voor fysica? ik leer de theorie maar de oefeningen lukken me steeds niet ://

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад +1

      hey! dan raad ik aan om de oefeningen op www.keu6.be/geneeskunde_fysica.html te maken. Neem de uitgewerkte oplossing erbij (staat altijd onderaan de pagina). Als je vastgeraakt of je bent fout kan je controleren wat je misdoet of waar je een fout maakt. Na veel oefeningen te maken zal je normaal wel de methodes onder de knie krijgen. Als je bij een oefening echt niet snapt wat je fout doet zou ik die vraag meenemen naar de les en vragen of je fysica leerkracht ziet wat je fout doet. Veel succes!!

    • @studywdeems
      @studywdeems 2 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde snap jij vraag 1 en 9 van het examen arts van 2021 fysica? Ik heb deze al aan meerderen gevraagd maar snap het nog steeds niet heel goed

  • @ankekillemoes8177
    @ankekillemoes8177 3 года назад

    Hey, welk theorieboek zou je aanraden als voorbereiding op het toelatingsexamen?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад

      Hey Anke! Naast mijn cursussen en handboeken van school heb ik ook de cursus van de KULAK gevolgd en ook dit boek gebruikt: boon-admindev.acco.be/nl-be/items/9789493059733/Toelatingsexamen-Arts-Tandarts-2020-2021
      Veel succes!

    • @ankekillemoes8177
      @ankekillemoes8177 3 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Hey, bedankt voor je antwoord. Ik weet dat velen dit boek aanraden, maar in de recensies staat er dat er veel schrijffouten instaan. Is dit echt zo?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад

      Kan ik me niet specifiek herinneren maar de inhoud is zeker wel kwalitatief. Ze updaten het boek jaarlijks

    • @ankekillemoes8177
      @ankekillemoes8177 3 года назад

      @@NealSpaceGeneeskunde Als ze het elk jaar updaten, is het dan het beste dat ik nog een jaar wacht of is dit niet echt nodig?

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  3 года назад

      Ik had zelf ook een versie gebruikt die op dat moment 2 jaar oud was, er kunnen kleine wijzigingen zijn in het examenrooster maar normaal valt dat mee. Als je nu in het 5e middelbaar zit en een wetenschappelijke richting doet, kan je idd nog een jaartje wachten. Indien je geen wetenschappelijke richting hebt / nood hebt om jezelf bij te scholen kan je nu wel al aankopen en vroeg beginnen met leren. Het is een beetje een afweging die je moet maken :)

  • @ميثاالحربي-و8ل
    @ميثاالحربي-و8ل 2 года назад

    Hallo ik heb dit af ge studer van zorg kundig maar ik wel graag ook geneeskunde worden ik weet niet ik mag examen doe of niet Ik heb geen wiskunde in midelbaar gehad ik ben nu 20 jaar aud

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад +1

      Hallo, om dokter te worden heb je een zekere basis aan wetenschappen en wiskunde nodig. Met jouw opleiding zal dat niet eenvoudig gaan. Wel kan je kijken om je verder bij te scholen tot verpleegkundige of extra bijscholingen te volgen? Veel succes!

  • @tristancuyle8847
    @tristancuyle8847 Год назад

    🤓🤓

  • @benluca3183
    @benluca3183 2 года назад

    Cringe, grt MA2

    • @NealSpaceGeneeskunde
      @NealSpaceGeneeskunde  2 года назад

      oei jammer haha, vele groetjes terug en succes met je stages zeker 😉