Videolla muuten näyttää että laavu olisi tosi korkea 😅 Onneksi muutama nopeasti vilahtava kuvakulma kuitenkin paljastaa että laavu on melko matala. Kun lämmön haluaa maksimoida niin ei kannata tehdä turhan korkeita laavuja 😁👍
Joo , mutta toinen ajatus sulle, maasta se kylmä tulee , oisko hyvä tehä puu peti ylös maasta ja havut siiheen päälle ja folio sinne riukujen alle maata vasten heiastais sieltä nuotion lämpyä ??
@@kuussatanen2898 tuon puupedinhän irti maasta videolla teinkin ja havut laitoin vasta siihen päälle! Toki puupetejä voi tehdä monenlaisia mutta tämä oli käden ulottuvilla olevia resursseja hyödyntäen nopea ja tehokas rakentaa 👍 Itse en fanita avaruuslakanan päällä nukkumista erityisen paljoa. Jos avaruuslakana on maansuuntaisesti ja vielä keppien alla piilossa, niin eihän se sieltä voi mitenkään heijastaa nuotion lämpöä? Myöskin jos oman kehon tuottaman lämmön heijastumista tahtoo hyödyntää, niin avaruuslakana täytyy olla käytännössä ihoa vastan kiinni, tällöin taas tulee kosteusongelmaa koska lakana ei hengitä
Oisi toki hyvä harjoitella selviytymään ilman makuupussia, makuualustaa , tarppia , yöstä talvisessa luonnossa. Muutamia vähällä varustuksella öitä on takana, Kiitos hyvästä videosta .
Kiitti kommentista Jouko! 🙏 Heh joo ehkä tämmöinen käytännössä testaaminen on vähän extremeä, mutta kyllä vähintään ajatuksen tasolla näiden asioiden pohtiminen lienee järkevää varautumista!
Kiitos hyvästä infosta!! Haaveilen talviretkeilystä. Katsonut sinun ja muidenkin videoita, jotta saisin vinkkejä asioista. Tässä tuli monta hyvää ajatusta esille.
Kiitos kommentsita Kari! 🙏 Joo talviretkeily on kyllä mukavaa 👍 Sitäkin voi tehdä niin hirvittävän monella eri tyylillä. Suosittelisin lähtemään mahdollisimman yksinkertaisesta liikkeelle ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntää esimerkiksi jotain laavua yösijana
Kiirehän on täysin ihmisten keksimä käsite, mutta selviytymisen ollessa kyseessä, siitä tulee todellista. Itellä semmoinen kolmen L:n sääntö retkillä jos hätä iskee, eli; Lämpö, Leipä ja Lepo 😁 Ensin just tulet, että pysyy lämpimänä. Sitten syöminen, että järki juoksee sekä jaksaa tehdä polttopuita jne. ja viimeisenä lepo, että jaksaa tehdä matkaa takaisin ihmisten ilmoille. Onneksi ei oo koskaan tarvinnut toteuttaa kuin ajatuksen tasolla 🙏🏻 Kiitti hyvästä videosta 😊
Jälleen todella hyvä ja informatiivinen video! Olisi kiva oppia noita telttasolmuja yms vaikka niitä ei tässä paljoa ollutkaan/tarvittu. Voisi olla hyvä video-idea 👌🏼
Kiitti kommentista Niilo! 🙏 Joo näistä solmuasioista onkin tullut muutamia kyselyitä, englanniksi kun etsii niin tubesta löytyy jo niin hyviä videoita että olen aina kahden vaiheilla että lähteäkkö kuvaamaan. Ehkä täytyy jonkun toisen videon yhteydessä kuvata vähän selkeämmin :) Tuo mitä käytin niin on "canadian jam knot"
Skenarioon suhteutettuna hyvä video, kiitos! Ilmeisesti eväät olivat pääosin palaneet teltan ja varusteiden mukana, muutoin tulee tankata mahdollisimman energiapitoista evästä iltaa kohden. No toki Mintusta ja vaikka netistä taikka naapurista mukaan varattua 80% voisi olla mukana. Pirtu, etanoli on siitä hyvä että se palaa puhtaasti myös Trangiassa taikka jossain sopivassa kipossa. Jos on hätä käsissä ja osa jo housussa ei todella kannata vetää heti lärvät. Se on hengen menoa. Metsämaastossa kuusen aluset ja siellä suoja, hankaloittaa kylläkin etsijöitä joten jokin merkki pitää laittaa näkyville. Hätäsuojana varsinkin lumen tiivistämä "kuusentyvikota" on hyvä. Kyllä tällaista yöpymistä talvella ja lähellä kotioloja kannattaa kokeilla. Löytää omat rajansa, ei se ole erätarinoiden värittämää upeaa unta varsinkaan jos on yksin. Porukalla se onnistuu paremmin mutta kylkeä saa aika tiheään kääntää. Ei ne kalvopeitteet juurikaan mitään heijasta.
Kiitos Veli-Matti 🙏 Joo videolta itse asiassa leikkaantui pois yksi ateria minkä söin tuossa välissä kun hain Samulin paikalle. Kyllä tuo syöminen on hyvä idea 👍 Nyt kuitenkin tammikuussa selviytymisleirillä Lapissa menin 6 yötä peräkkäin aliravittuna ja noin kilon kevyempänä nukkumaan kun mitä olin aamulla herännyt 😅 Onneksi oli tosi lämmin makuupussi, kyllä se uni onnistui silloin nälästä huolimatta
Olipa valaiseva video. Kiitoksia. Näitä innostuu ihan putkessa katselemaan, hyvä et on suomeksi ihan tällaisia, katsellut niin monta muunkielisiä./ Muistakaa teroittaa retkikirves ennen lähtöä, kaupasta ostettuna se vaan pomppaa otsaan puusta. Näistä voi ottaa (maanomistajan lupa!) varmimmin havua ja puuta : "Alaharvennuksessa poistetaan valtapuita pienemmät puut sekä vialliset, huonolaatuiset ja heikkokuntoiset puut. Alaharvennus tähtää puuston nopeaan järeytymiseen ja lyhyeen kiertoaikaan" ./ Merinovillaiset tai villaiset aluskerrastot ainoat parhaat./Ne veteraani "metsienmiehet" taitavat vaan kierähtää pressuihin yöksi toppavermeet päällä.On se sissejä. Niiltä voisi kysellä lisävinkkejä ihan. Tietävät kaikki olennaiset niksit käytännössä parhaiten. Tulien kanssa on hyvä katsoa lähtiessä se kuinka syttyvää materiaalia on vermeissä. Jotkin nylonit syttyvät kuin soihtu.
Kiitos kommentista! 🙏 Haha joo tuo minun Gränsfors Scandinavian Forest Axe on kyllä siitä poikkeus, että sillä pystyi ongelmitta ajamaan jalkakarvat pohkeesta kun sen paketista otti, ja hyvässä terässä sen oon pitänyt sittemminkin🔥 Joo kyllä vanhoja kokemustietäjiä aina kannattaa tilaisuuden tullen kuunnella. Kuitenkin kun olen näitä hommia sen verran pitkään harrastellut, erilaisissa piireissä pyörinyt ja alan gurujen kirjoja lukenut, niin olen sitä mieltä että näissä jutuissa on aika paljon "käsialaeroja" että miten asiat "tulisi" tehdä. Pohjoinen havumetsävyöhyke ympäristönä on sinäänsä kaikille sama, eli valtavan suuria eroja ei sen takia toimintatavoissa juuri ole, koska jos homma viedään pitkälle niin ne samat jutut toimi yleensä kaikilla. Kuitenkin oma katsontakantani on että monipuolisuus on avainasemassa, koska lumensyvyys, sääolosuhteet ja saatavilla oleva polttopuun määrä ja laatu vaikuttaa niin paljon asioihin. Yleensä ihmiset joilla on jostain todella jyrkkä mielipide on ns. yhden tempun miehiä. Meni vähän ohi sun kommentin mutta tulipahan sanottua 😅
@@sakkeraappana Juu ei kyllä epäilystäkään ettei sinulla olisi jo tiedot, lähinnä ajattelin itse kysellä lisää näistä, kaikkia nixejä kun ei osaa eikä tiedä :) Ei ole noin laaja alaista koulutusta tähän kuin teillä. Metsien miehillä tarkoitin metsässä asuvia kodittomia, ihmettelen miten ne pärjää kovissa keleissäkin. Tai ainakin jotenkuten, kai. Kiitokset.
Joo kyllä oikeasti parhaat käytännön niksit varmaan tulis just joltain jolla on paljon omakohtaista kokemusta 😅 itse kuitenkin sen verran hedonisti että asun suurimman osan elämästä talossa ja metsäyöt vaan harrastus 😁🌲
Iso kiitos Rami! 🙏 Joo tämä puuhomma ei ole kyllä ihan mustavalkoinen. Tämä videon nuotio oli tosi epätaloudellinen. Nyt kun maastossa oli reilusti isoja rankoja, tein päätöksen että teen kerralla isot tulet josta tulee niin iso hiillos, että se sytyttää sitten minkä tahansa huonolaatuisen puun jos yöllä tarvitsee säätää. Tämä oli sinäänsä turvallinen vaihtoehto tällä kertaa. Kokemuksieni mukaan kesällä / syksyllä on helpompi pitää pieniä tulia läpi yön ja nukkua ihan nuotion vieressä. Talvella kun kaikki on jäässä homma tuntuu vähän erilaiselta
Dänks, hyvä video! Ite olisin vielä laittanut sen toisen avaruuslakanan havupedin päälle eristämään lämmön johtumista alaspäin. Lisäksi siihen olisi voinut aamuyöstä kietoutua nuotion lämmön hiipuessa.
Kiitti Nikkeli! 🙏 Joo eihän näissä ole yhtä oikeaa vastausta 👍 Tuota lakanan sisään kääriytymistä kuitenkin hieman välttelisin koska sehän ei hengitä niin sitten alkaa kosteus kertymään vaatteisiin joka taas johtaa myöhemmin uusiin ongelmiin kylmän kanssa!
Hienoa tällaista nähdä, että opastetaan ihmisiä selviytymään - iso hatun nosto sille! Muistan aikoinaan, kun vuonna 1973-1975 isäni (edesmennyt jo) vei minut talvimetsään ja rakensi sinne laavun ilman naruja, ilman avaruuslakanoita ja ilman oikeastaan mitään muuta kuin puukkoa. (näitä oli 3-5 kappaletta eri puolilla Keski-Suomea, näitä retkiä). Makuupusseja ei ollut - oli vain filtit. Nukuin kuitenkin jotensakin hyvin, väsynyt kun olin. Itse en osaisi. Isäni teki tuon "rakovalkean" hiukan toisin, jotta se syttyisi nopeasti ja myös palaisi pitkään. Ensiksi nuotio maahan, sitten aika ohuita propseja päälle ja sitten toinen nuotio siihen päälle ja kun oli syttynyt, niin edelleen propseja sellaisia noin 3 cm:n välein. Paloi aika hyvin koko yön. Laavu oli pelkistä propsipuista pohja, joiden päällä havuja ja katto propseja pelkillä havuilla. Hieno video Sinulta - tällaisia lisää! Isäni oli myös uraauurtava "RUclipsttaja" - Kaitafilmejä löytyy retkeilystä vuodelta 1977 lähtien - jahka ehdin kääntämään videoita, niin julkaisen omalla kanavallani Tribuutti isälleni, nimisen videon. Teehän lisää hyvää sisältöä!
Kiitos kommentista! 🙏 Kuulostaa hienolta sun kokemukset. Pistin kanavan tilaukseen :) Olisi mukava nähdä videota tuosta kuvailemastasi yötulesta! Toivottavasti myös mainitsemasi kaitafilmit pomppaa mulla fiidiin jos aikoinaan julkaiset ne! :)
@@sakkeraappana Kiitos ja luultavasti en ihan tarkasti. muista kuinka isäni aikoinaan tuon rakensi, mutta tuollainen muistikuva oli, että nuotio alle ja nuotio päälle ja kohtuu isoilla raoilla sitten propsit.
@@kuksajakipina3184 Joo rakovalkean sytyttämiseen olen kuullut vähän tuommoisen kikan tosiaan, että ensin sytyttää nuotion viereen ja antaa siihen tulla jo vähän hiillosta. Sillä aikaa valmistelee rakovalkean (2 puuta päällekkäin) ja hoitaa saman aikaisen sytytyksen levittämällä toisesta nuotiosta hiiliä alemman puun yläpinnalle jota on kirveellä hieman muotoiltu tasaiseksi / koveraksi. Luulen että tämä kikka olisi toiminut tässäkin tapauksessa paljon paremmin kuin mitä videolla tein. Jos on tosi kuivat puut ja runsaasti hyviä sytykkeitä niin sitten toki tämä videollakin tehty tyyli varmaan toimii hyvin 😁 Tässä siis omia näkemyksiä, tapoja lienee loputtomasti!
Morjens, Sakke! 16 minutin kohdalla hait selvästi termiä: käpynappi. :D Tämä video on loistava osoitus, paljonko työtä hätämajoitteen eteen on tehtävä ja se tarkoittaa ajoissa leiriytymistä. Hätämajoitteen pykääminenhän on aloitettava vielä, kun voimia piisaa. Tähän kun yhdistää tarpeen edetä maastossa, niin selvää on, että todella rankasta koettelemuksesta on kyse kaiken kaikkiaan. Virheitä sattuu kaikille. Tietämyksen lisääminen toisaalta opastaa toheloinnin hintaa ja kannustaa myös siihen, että hoidetaan rauhassa ja maltillisesti asia kerrallaan eikä lähdetä oikomaan, kun on nälkä ja väsyttåä. Savun suunta ja sen huomioiminen ja optimointi oli hauska high-skill yksityiskohta. :D
Käpynappihan onkin oivallinen termi 😁👍 Hyviä pointteja! Tuo "Tietämyksen lisääminen opastaa toheloinnin hintaa" oli hyvin sanoitettu, tätä olen itse viimeaikoina paljon pohtinut mutten ole osannut noin hienosti kiteyttää 😁 Kiitos kommentista Petri! 🙏
Maalauspeite on isompi ja halvempi, mahtuu helposti takataskuun. Tulen takana ois hyvä olla joku seinämä, tai vaikka avaruuspeite mikä heijastaa enemmän lämpöä.
Tarkoitatko maalauspeitteellä läpinäkyvää muovia? Se häviää laavukankaana avaruuslakanalle siinä, että se ei heijasta nuotion lämpösäteilyä takaisin nukkujan selkäpuolelle. Tosin Mors Kochanskin Super Shelterissä se on kova 💪 Nuotion takana olevasta seinämästä ei paljon kyllä lämpösäteilyä heijastu ellei siihen juuri laita avaruuslakanaa. Toki siitä voi olla muuta hyötyä kuten tuulensuoja ja kätevä tapa kuivattaa polttopuuta👍
@@sakkeraappana Kyl, mutta se maalaus/pölysuoja on niin iso että sen saa vaikka kaksin kerroin (kaks kerrosta lämmittää enemmän talvella ja viilentää kesällä). Ite pidän aina mukana molempia ku ne vie niin vähän tilaa. Tiiän liikaa jäätyneitä ja sormettomia :/
Moro Keijo ja kiitos kommentista! 🙏Haha tuo on itseasiassa ollut mielessä monta kertaa😁Kuitenkin mun videoilla yleensä ollaan luonnossa ja ehkä se luonnon rauha jotenkin välittyy videoilta (tai sitten ei) niin olen vähän karsastanut kaupungissa kuvaamista... laitetaan kuitenkin harkintaan :)
Mielenkiintoinen ja hauska video, vaikka vakavasta aiheesta kyse, kiitos! Näistä pienistä detaljeista kuulis mieluusti enemmänkin. Kuten just se ettei esim. makuupussia pitäisi pitää teltassa, kun laittaa siellä keittimellä ruokaa. Näitä on varmasti sulla kertoa monia muitakin juttuja, joita talviretkeilyssä turvallisuuden / selviytymisen kannalta pitää ottaa huomioon.
Kiitos kommentista ja palautteesta! 🙏Pitää ehkä yrittää avata jotain asioita lisää jollain tulevalla videolla. Mutta mun tuttavapiirissä on tapaus jossa kesäaikaan erämaassa kalastusretkellä käytettiin kaasukeitintä teltan absidissa ja liekki vahingossa kosketti telttakangasta. Teltta ja teltassa olleet makuupussit paloivat kaikki poroksi ennen kuin mitään ehdittiin tehdä. Nyt jos vastaavan tilanteen ajattelee talvella, niin seuraukset voi olla vakavat. Muistaakseni ainakin Ankarat Avotunturit kouluttaa toimimaan niin, että ennen kun teltassa yksikään keitin syttyy, niin varmistetaan että makuupussit on ahkiossa ja ahkio paloturvallisen matkan päässä teltasta. Eli jos vahinko sattuu, niin on joku plan-b hätämajoittumiseen ja siihen miten yöstä selvitään hengissä 👍 Tämän hätämajoittumiseen varautumisen merkitys tietysti pienenee tai kasvaa sen mukaan miten kaukana ollaan ulkopuolisesta avusta 👍
Asiallinen video👍 mut ei oo tekemisis kun osittain totuuden kans..ihminen menee aivan jäätävän paniikkiin jos huomaa et on selviydyttävä yksin kyseisessä maastossa.Ja tää on fakta!! Jos näin sattuisi käymään ja matkassa olisi viinaa ni ekaks isompi ryyppy ja sen jälkeeen viel isompi ryyppy..jännitys/ pelko alkaa poistumaan ja sit voi alkaa suojaa tekemään👌😊
Kiitos kommentista Jukka! 🙏 Hahaha oon sun kanssa kyllä osittain samaa mieltä 😅Itse ajattelen ainakin omalla kohdallani, että kun oman viinapään tuntee, niin hallittu ryyppy voi todellakin olla strategisesti hyvä ratkaisu ottamaan jännityksestä terävin kärki pois. Kuitenkin paras varautuminen henkiseen puoleen lienee harjoittelu 😁 Ainakin Survival killan selviytymiskoulutukset antavat kyllä työkaluja ja varmuutta myös tähän psyykkiseen puoleen. Tositilanteessahan sen sitten vasta näkee miten oma paketti pysyy kasassa 😅
Voisitko tehdä videon jossa kokeilisit olla eka kertalainen testaamassa onko perus telttailu iltanuotio sinun juttusi. Eli mitä tarvii hankkia telttaa makuupussia tilpehööriä että on vaikka yhden tai kaksi yötä jossain lepikossa. Ettei heti tuhlaa satasia varaston täytteeksi kun homma ei kiinnostanut ja mitä ottaa huomioon. Lisä haastetta tieten kun ajattelee että mukana olis joku lapsi jos mikälie/lapsi aikaa haluaisi joku viettää muualla kuin linnanmäellä.
Kiitti ideasta Teme! Vähän tämän kaltainen video tai videosarja on ollut mielessä pitkään. Kuitenkin kun näitä videoita on mahdollista toteuttaa vain normaalin arjen ohessa, niin tuppaan yleensä lähtemään retkelle semmoisella kulmalla mikä sattuu juuri itseä silloin kiinnostavan eniten, koska nämä videoiden kuvaukset on mun omaa vapaa-aikaa 😅 Ehdotus kuitenkin otettu vastaan ja siirretty harkintaan! 🙌
Terveiset täältä Vareskairan laijalta... ensinnäkin nostan hattua... tuossa on juuri se mitä mettälläolo tarttee... hyvä "peti", laavuntapanen...pirusti polttopuuta ja tilkka väkevää... JOVAIN Jotaki vois mainita, mutta se mennee jo hivistelyksi... toivottavasti tuoki tuli joillekki ymmärretyksi, ettei tulen kanssa saa leikkiä ja tulipalon vaara on aina olemassa... ei ole ittellä kamppeet palanu, mutta kavereilla on😐
Iso kiitos kommentista Antti! 🙏 Meillä on selvästi samanlaista sielunmaisemaa näissä asioissa 👍 Olkoon hifistelyä tai ei, niin mielellään kuulisin teikäläiseltä kommentit mitä olisit mahdollisesti tehnyt toisin? Itelle iso asia että sai tämän homman ylipäätään tehtyä ja vielä kuvattua. Varmasti jäi myös parantamisen varaa ja näistä kannattaa ottaa kaikki oppi talteen
@@sakkeraappana Varatulipaikka jos ei enenpää puuta välitä tuohon hommata... taikka senverran puuta lähellä kuivamassa, että jos aamulla nuo varsinaiset tulet on loppunu, niin heti saa uuet tulet piirastua...tietenki syttöpuut on laavussa suojassa... Sitten tietenki kauniinman sukupuolen edustaja kaveriksi... niin ei ole niistä tulistakaan sitten niin väliä😊
@@sakkeraappana Niin... sehän on selvää, että jos oikeasti tulee hätä, niin aluksi tulisi rauhottua, jos vähänki pystyy... kattoa semmonen tulipuupaikka että löytyy sitä kuivaa puuta, mitkään lakipykäläthän eivät tällöin enää suojele edes sitä ikihonkaa? Valitettavasti vielä nykysinki sitä ihmisiä eksyy ja jopa kuolee tuonne erämaan koitoksiin... nämä videot voivat joissaki tapauksissa edesauttaa sitä, ettei näin tapahtuisi... kiitos siitä Vegesakke ja muut, jotka näitä teette.👍
@@anttipulkka3752 joo näin itse myös ajattelen! Olen nyt muutamalla reissulla ja selviytymiskurssilla oppinut sen, että se leiripaikka kannattaa tosiaan tehdä lähelle sitä polttopuuta. Umpihangessa isojen runkojen raahaaminen pitkälle vie viimeisetkin mehut 😅 Ja tosiaan aidossa selviytymistilanteessa ei ikihonkakaan säästyisi ainakaan minulta. Jos niin kurjaan tilanteeseen joskus joutuisi, niin voisi varmaan sovittaa syntinsä sen hongan suhteen tavalla tai toisella 👍
Se on mun kappale nimeltä ”Erämies”. Musavideo löytyy tältä kanavalta (tai googlaamalla) ja biisi löytyy muiden mun biisien tapaan spotifystä yms palveluista 😎🙌👍
Tärkein paikan valinnassa on että on kuivaa puuta vieressä ,esim mänty keloja nevan reunassa, rakovalkeat.isoilla puilla .on oltu monet yöt talvipakkasessa , ei ennen ollu makuupusseja, mutta metri lunta ja 25 pakkasta..
Tosi tärkeä huomio 👍 Jotenkin epähuomiossa mainitsemasi asia jäi minulta tässä videossa käsittelemättä vaikka se olisi ollut tärkeä. Olen monilla muilla videoilla puhunut 5 W:n säännöstä leiripaikkaa valittaessa juuri tämmöisessä tilanteessa (wind, wood, water, widowmakers ja wildlife). Harmi etten ottanut aihetta esille koska tässä tuli huomioitua lähes kaikki. Eläimistä en nyt niin välittänyt 😅
@@sakkeraappana Jeb Ja mäntypuu palaa tasasen rauhallisesti eikä kipinöi paljon , ei tuu reikiä niin ryysyihin , kun on niin hienoja , ite käytän sarkaa mutta hyviä sarka pukuja ei enää saa ja se päästää jotenki nuotion lämmön paremmin sisään ..
Mulla oli noita repussa kun prätkällä ajoin mut nyt on ollu sitten EA-kaupasta ostettu avaruushuopa, sama mitä pelastustyöntekijät käyttää . Semmosta oon käyttänyt niin riipparissa aluspeittona kuin makuupussin alla ja loput päälle , tämmönen vois toimia paremmin juuri tuommoisen laavun rakentamiseen Vois näyttää omalla videolla seuraavalla reissulla
Mulle jäi fiilis ett siinä pienemmässä Minttu-pullossa mikä Samulilla oli , ett siinä oli enemmän prosentteja 😅 oleellinen seikka selviytymisessä 🤭 hyvä skenaario, kaikkea voi käydä joten varautumista pitää harjoitella.
Mun pullossa oli 40% en tiedä Samulin pullosta? 😅 Hyvä huomio kuitenkin että mitä tahansa marjamehua kannata juoda 😆 Kyllä harjouttelu kannattaa. Kiitti taas kommentista! 🙏😊
@@sakkeraappana Antti Aulion Suuresta Retkeily.-kirjasta -90 luvulla jäi erityisesti mieleen, ettei vettä kannata luontoon kantaa koska sitä siellä jo on. Tätä soveltanut itse myös alkoholijuomiin eräilyssä 😅 Vahva alkoholi toimii myös desinfiointiin jos sinne asti riittää 🤣
@@sakkeraappana Pirtu olisi kaikkein järkevintä kantaa, mutt kyll sen juominen tökkii ellei sitt laimenna joki puron vedellä 😅 mutt jos soveltaa silleen ett just moonshine ja vahvat viskit yli 40 % ottaa mukaan niin keventää se reppua 😅 toisaalta oon yhden yön reissulle kantanut joskus kaljalootan mukana sillä mentaliteetilla, ett kanto ne sodassa ammuslaatikoitakin 🤣
yhden kerran on tullut koettua laavussa turpulenssi, ei siellä pystynyt nukkumaan kun kaikkki savut isosta tervaskannosta pyöri aivan laavun peräkautta pois laavusta. Onneksi tästä selvittiin laittamalla kanto eri asentoon
Kuusen valinnassa kannattaa katsoa latvaa. Kaksilatvaisista ei tule isoja tukkipuita. Ne voi harventaa. Tuossa vasemmalla oli ehkä isompi kuusi kahdella latvalla.
Okei, itse en näe sitä erityisen järkevänä. Avaruuslakanahan ei oikeastaan eristä (vaan ehkä jopa johtaa?) lämpöä mitenkään muuten kuin lämpösäteilyä takaisinpäin heijastamalla. En jaksa uskoa että ihminen säteilee lämpöä hyvän havupedin läpi maahan asti, vaan maahan karkaava lämpöenergia poistuu ihmisestä mekaanisesti (johtumalla). Sen sijaan ihminen kyllä säteilee lämpöä esim avaruuteen varsinkin pilvettömänä yönä. Ylimääräisen avaruuslakanan olisi voinut käyttää vielä suojaamaan suoraa linjaa taivaalle, mutta sekin oli kyllä laavulla suojattu jo.. oikeastaan jos olisi vielä ollut yksi avaruuslakana, olisin säästänyt sen käyttämättömänä korjausvaraksi
Oliko sulla lämpömittaria mukana? Olisi mielenkiintoista tietää mikä oli lämpötila laavun takaseinässä / etuosassa. Olisiko toisen avaruuslakanan voinut virittää nuotion toiselle puolelle heijastamaan lämpöä?
Hyviä kysymyksiä Esa! Valitettavasti ei ollut lämpömittaria.. Tuo ajatus avaruuslakanasta nuotion takana on käynyt omassakin mielessä 👍 Monesti näkee väitettävän että tukeista kasattu ns. heijasteseinä muka heijastaisi lämpöä nukkujaan, mutta todellisuudessa ne tukit ei taida kyllä mitään heijastaa.. tätä mulla on ollut ajatus havainnollistaa lämpökameralla ja olis tosi mielenkiintosta testata samalla just että jos siihen laittaa sen avaruuslakanan niin miten se muuttaa tilannetat
Okei 😅 En kyllä suosittele sitten Raappahousujen käyttöä talvella. Puuvilla imee kosteutta itseensä eikä tuppaa kuivumaan. Puuvillaisten alustaatteiden pitoa talvella voi nykyään käytännössä pitää aika huonona ideana tai joissain oloissa jopa vaarallisena. Englanniksi on olemassa sanonta: "Cotton kills" 😁
@@J4Q3 nojoo mutta en ihan varauksetta suosittelisi sitä 🤔 jos lakana on molemmilta puolilta hopeoitu kuten nämä, niin blokkaa se nuotiosta säteilevän lämmön tulemasta sinuun! Eli ei hyvä. Joissain lakanoissa toinen puoli on pronssin värinen mutta en ole ihan varma miten se toimisi tässä tapauksessa. Joka tapauksessa mahdollista kosteusongelmaa saattaisi olla tiedossa koska lakana ei hengitä ja oma hiki ei pääse haihtumaan vaatteista. Tietysti mikään ei ole ihan mustavalkoista ja ehkä jossain tilanteessa se peittona käyttäminenkin on fiksua 👍🤌
Ok 😅 Koska en voi olla kommentin perusteella varma tajusitko, niin selvennän varmuudeksi että kyseessä oli mun oma biisi jota promosin tällä videolla 👍
Hei, ensinnäkin olisin sen mintun jättänyt väliin, koska kyseessä opetusvideo selviytymisestä. Hätä tilanteessa ei pitäisi käyttää alkoholia joka sumentaa fyysisiä aistimuksia ja alentaa verenkiertoa. Toisekseen sen avaruuslakanan jota olisit voinut käyttää tulisi tulla suoraan ihoa vasten vaatteiden alle. Tällöin vaatteet ei kastu kosteudesta. Muuten video oli hyvä ja opettavainen. Jopa vaimo kiinnostui noista asioista ja kokeilemaan itse.
Kiitti kommentista! 🙏 Tuo kuvaamasi tyyli käyttää avaruuslakanaa on mielestäni hyvä hypotermiapotilaan ensihoidossa, oli se sitten itselle tai toiselle tehtynä. Muutenkin lyhytkestoiseen käyttöön kuten avantoon pudottuaan tuo voi olla hyvä, kuitenkin tämmöisessä pidempikestoisessa tilanteessa vähän karsastan tuota ajatusta että esim. nukkuisi läpi yön lakana ihoa vasten 🤔 (ellei se sitten ole viimeinen vaihtoehto) Joo alkoholi selviytymistilanteessa on sinäänsä vähän riski. Kuitenkin jos tuntee oman kehonsa ja mielensä vasteen alkoholiin ja osaa tehdä hyvän kokonaisarvion tilanteesta niin kyllä mun mielestä pienelle rohkaisuryypylle voi kuvitella johonkin tilanteeseen ihan perustelutkin. Mutta toisaalta, ei mulla ole tässä tarvetta puolustella alkoholia joten todetaan vaan että se on huono idea 😅👍 Kiva kuulla että videosta tykättiin 🙌👍
@@sakkeraappana ja ei mulla tuota alkoholinkäyttöä vastaan mitään ole. Retkellä saa ottaa minttua, jallua tms sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Lähinnä kommentoin sen takia, että näissä selviytymisharjoituksissa olisi hyvä pitää mielessä se, että alkoholi ei tosi tilanteessakaan ole hyväksi selviytymisen kannalta.
Samuli oli syöttinä vähän kauempana tulesta ja käärittynä makuupussin sisään. Mä nukuin toinen silmä auki, puukko kädessä ja alati valmiina taistelemaan 💪
Videolla muuten näyttää että laavu olisi tosi korkea 😅 Onneksi muutama nopeasti vilahtava kuvakulma kuitenkin paljastaa että laavu on melko matala. Kun lämmön haluaa maksimoida niin ei kannata tehdä turhan korkeita laavuja 😁👍
Otappa joskus lämpökamera messiin reissulle ja kato sen avulla, miten hyvi onnistuit pitää lämmön laavussa. Kovaa settiä 👍
Joo , mutta toinen ajatus sulle, maasta se kylmä tulee , oisko hyvä tehä puu peti ylös maasta ja havut siiheen päälle ja folio sinne riukujen alle maata vasten heiastais sieltä nuotion lämpyä ??
@@kuussatanen2898 tuon puupedinhän irti maasta videolla teinkin ja havut laitoin vasta siihen päälle! Toki puupetejä voi tehdä monenlaisia mutta tämä oli käden ulottuvilla olevia resursseja hyödyntäen nopea ja tehokas rakentaa 👍
Itse en fanita avaruuslakanan päällä nukkumista erityisen paljoa. Jos avaruuslakana on maansuuntaisesti ja vielä keppien alla piilossa, niin eihän se sieltä voi mitenkään heijastaa nuotion lämpöä? Myöskin jos oman kehon tuottaman lämmön heijastumista tahtoo hyödyntää, niin avaruuslakana täytyy olla käytännössä ihoa vastan kiinni, tällöin taas tulee kosteusongelmaa koska lakana ei hengitä
@@sakkeraappana mutta kyllähän se sitä kylmääkin heijastaa poispäin..🤔
Nyt Juho takas fysiikan tunneille 😁
Hyvä, ja informatiivinen video, sopivasti pieniä tietoiskuja, ja loistavasti yhdistetty tuotteiden esittelyä samaan! Kiitos!
Iso kiitos palautteesta! 🙏🙌
Kiitos, olipa opettavainen video. Monta hyvää niksiä sai omille reissuille.
Jes tosi mukava kuulla! Kiitti kommentista Annu 🙏
Oisi toki hyvä harjoitella selviytymään ilman makuupussia, makuualustaa , tarppia , yöstä talvisessa luonnossa. Muutamia vähällä varustuksella öitä on takana, Kiitos hyvästä videosta .
Kiitti kommentista Jouko! 🙏 Heh joo ehkä tämmöinen käytännössä testaaminen on vähän extremeä, mutta kyllä vähintään ajatuksen tasolla näiden asioiden pohtiminen lienee järkevää varautumista!
Kiitos hyvästä infosta!! Haaveilen talviretkeilystä. Katsonut sinun ja muidenkin videoita, jotta saisin vinkkejä asioista. Tässä tuli monta hyvää ajatusta esille.
Kiitos kommentsita Kari! 🙏 Joo talviretkeily on kyllä mukavaa 👍 Sitäkin voi tehdä niin hirvittävän monella eri tyylillä. Suosittelisin lähtemään mahdollisimman yksinkertaisesta liikkeelle ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntää esimerkiksi jotain laavua yösijana
Kiirehän on täysin ihmisten keksimä käsite, mutta selviytymisen ollessa kyseessä, siitä tulee todellista. Itellä semmoinen kolmen L:n sääntö retkillä jos hätä iskee, eli; Lämpö, Leipä ja Lepo 😁 Ensin just tulet, että pysyy lämpimänä. Sitten syöminen, että järki juoksee sekä jaksaa tehdä polttopuita jne. ja viimeisenä lepo, että jaksaa tehdä matkaa takaisin ihmisten ilmoille. Onneksi ei oo koskaan tarvinnut toteuttaa kuin ajatuksen tasolla 🙏🏻 Kiitti hyvästä videosta 😊
Haha hyvää pohdintaa ja tämä leipä on hyvä lisä 😅👍 joo hyvähän näitä asioita on vähintään mielessään pohtia jos tuolla erämaissa tai muualla liikkuu!
Jälleen todella hyvä ja informatiivinen video! Olisi kiva oppia noita telttasolmuja yms vaikka niitä ei tässä paljoa ollutkaan/tarvittu. Voisi olla hyvä video-idea 👌🏼
Kiitti kommentista Niilo! 🙏 Joo näistä solmuasioista onkin tullut muutamia kyselyitä, englanniksi kun etsii niin tubesta löytyy jo niin hyviä videoita että olen aina kahden vaiheilla että lähteäkkö kuvaamaan. Ehkä täytyy jonkun toisen videon yhteydessä kuvata vähän selkeämmin :) Tuo mitä käytin niin on "canadian jam knot"
Skenarioon suhteutettuna hyvä video, kiitos! Ilmeisesti eväät olivat pääosin palaneet teltan ja varusteiden mukana, muutoin tulee tankata mahdollisimman energiapitoista evästä iltaa kohden. No toki Mintusta ja vaikka netistä taikka naapurista mukaan varattua 80% voisi olla mukana. Pirtu, etanoli on siitä hyvä että se palaa puhtaasti myös Trangiassa taikka jossain sopivassa kipossa. Jos on hätä käsissä ja osa jo housussa ei todella kannata vetää heti lärvät. Se on hengen menoa. Metsämaastossa kuusen aluset ja siellä suoja, hankaloittaa kylläkin etsijöitä joten jokin merkki pitää laittaa näkyville. Hätäsuojana varsinkin lumen tiivistämä "kuusentyvikota" on hyvä. Kyllä tällaista yöpymistä talvella ja lähellä kotioloja kannattaa kokeilla. Löytää omat rajansa, ei se ole erätarinoiden värittämää upeaa unta varsinkaan jos on yksin. Porukalla se onnistuu paremmin mutta kylkeä saa aika tiheään kääntää. Ei ne kalvopeitteet juurikaan mitään heijasta.
Kiitos Veli-Matti 🙏 Joo videolta itse asiassa leikkaantui pois yksi ateria minkä söin tuossa välissä kun hain Samulin paikalle. Kyllä tuo syöminen on hyvä idea 👍 Nyt kuitenkin tammikuussa selviytymisleirillä Lapissa menin 6 yötä peräkkäin aliravittuna ja noin kilon kevyempänä nukkumaan kun mitä olin aamulla herännyt 😅 Onneksi oli tosi lämmin makuupussi, kyllä se uni onnistui silloin nälästä huolimatta
Hyvä video ja hyvä toi biisi kun soi yöllä. Kiitos! Inspiroivaa meininkiä!!!
Iso kiitos Jonsku! 🙏 jos kiinnostaa niin Erämies -biisistä löytyy musavideo mun kanavalta ;) 🙌
No olipa kyllä👍👍hyvä video taas, jälleen, aina!
Haha mahtavaa! Nöyrä kiitos palautteesta Petri 🙏🙌👍
Asiallinen video! Tosi hyviä vinkkejä.
Kiitos Antti! 🙏 Toivotaan ettei kumpikaan meistä joudu näitä ikinä käyttämään 😅
Loistava ja viihdyttävä video ja samalla täyttä asiaa
Mahtavaa kuulla kiitos Heikki! 🙏🙌
Olipa valaiseva video. Kiitoksia. Näitä innostuu ihan putkessa katselemaan, hyvä et on suomeksi ihan tällaisia, katsellut niin monta muunkielisiä./ Muistakaa teroittaa retkikirves ennen lähtöä, kaupasta ostettuna se vaan pomppaa otsaan puusta. Näistä voi ottaa (maanomistajan lupa!) varmimmin havua ja puuta : "Alaharvennuksessa poistetaan valtapuita pienemmät puut sekä vialliset, huonolaatuiset ja heikkokuntoiset puut. Alaharvennus tähtää puuston nopeaan järeytymiseen ja lyhyeen kiertoaikaan" ./ Merinovillaiset tai villaiset aluskerrastot ainoat parhaat./Ne veteraani "metsienmiehet" taitavat vaan kierähtää pressuihin yöksi toppavermeet päällä.On se sissejä. Niiltä voisi kysellä lisävinkkejä ihan. Tietävät kaikki olennaiset niksit käytännössä parhaiten. Tulien kanssa on hyvä katsoa lähtiessä se kuinka syttyvää materiaalia on vermeissä. Jotkin nylonit syttyvät kuin soihtu.
Kiitos kommentista! 🙏 Haha joo tuo minun Gränsfors Scandinavian Forest Axe on kyllä siitä poikkeus, että sillä pystyi ongelmitta ajamaan jalkakarvat pohkeesta kun sen paketista otti, ja hyvässä terässä sen oon pitänyt sittemminkin🔥
Joo kyllä vanhoja kokemustietäjiä aina kannattaa tilaisuuden tullen kuunnella. Kuitenkin kun olen näitä hommia sen verran pitkään harrastellut, erilaisissa piireissä pyörinyt ja alan gurujen kirjoja lukenut, niin olen sitä mieltä että näissä jutuissa on aika paljon "käsialaeroja" että miten asiat "tulisi" tehdä. Pohjoinen havumetsävyöhyke ympäristönä on sinäänsä kaikille sama, eli valtavan suuria eroja ei sen takia toimintatavoissa juuri ole, koska jos homma viedään pitkälle niin ne samat jutut toimi yleensä kaikilla. Kuitenkin oma katsontakantani on että monipuolisuus on avainasemassa, koska lumensyvyys, sääolosuhteet ja saatavilla oleva polttopuun määrä ja laatu vaikuttaa niin paljon asioihin. Yleensä ihmiset joilla on jostain todella jyrkkä mielipide on ns. yhden tempun miehiä. Meni vähän ohi sun kommentin mutta tulipahan sanottua 😅
@@sakkeraappana Juu ei kyllä epäilystäkään ettei sinulla olisi jo tiedot, lähinnä ajattelin itse kysellä lisää näistä, kaikkia nixejä kun ei osaa eikä tiedä :) Ei ole noin laaja alaista koulutusta tähän kuin teillä. Metsien miehillä tarkoitin metsässä asuvia kodittomia, ihmettelen miten ne pärjää kovissa keleissäkin. Tai ainakin jotenkuten, kai. Kiitokset.
Joo kyllä oikeasti parhaat käytännön niksit varmaan tulis just joltain jolla on paljon omakohtaista kokemusta 😅 itse kuitenkin sen verran hedonisti että asun suurimman osan elämästä talossa ja metsäyöt vaan harrastus 😁🌲
Oli hyvä video ja vinkit otettiin talteen. Puiden määrä yllätti kuinka paljon sitä tarviikin että pysyy lämpimänä läpi yön.
Iso kiitos Rami! 🙏 Joo tämä puuhomma ei ole kyllä ihan mustavalkoinen. Tämä videon nuotio oli tosi epätaloudellinen. Nyt kun maastossa oli reilusti isoja rankoja, tein päätöksen että teen kerralla isot tulet josta tulee niin iso hiillos, että se sytyttää sitten minkä tahansa huonolaatuisen puun jos yöllä tarvitsee säätää. Tämä oli sinäänsä turvallinen vaihtoehto tällä kertaa. Kokemuksieni mukaan kesällä / syksyllä on helpompi pitää pieniä tulia läpi yön ja nukkua ihan nuotion vieressä. Talvella kun kaikki on jäässä homma tuntuu vähän erilaiselta
Dänks, hyvä video! Ite olisin vielä laittanut sen toisen avaruuslakanan havupedin päälle eristämään lämmön johtumista alaspäin. Lisäksi siihen olisi voinut aamuyöstä kietoutua nuotion lämmön hiipuessa.
Kiitti Nikkeli! 🙏 Joo eihän näissä ole yhtä oikeaa vastausta 👍 Tuota lakanan sisään kääriytymistä kuitenkin hieman välttelisin koska sehän ei hengitä niin sitten alkaa kosteus kertymään vaatteisiin joka taas johtaa myöhemmin uusiin ongelmiin kylmän kanssa!
Toi havupatja näyttää kyl aika comfylta. vois itekki kokeilla joskus nukkuu olleen jos eksyis eräilemään. hyvä video.
Kiitos! 🙏 Joo ja mielestäni tämä joustinpatjainnovaatio oikeasti paransi kokemusta vielä entisestään 😁
Suomenhevonen! 😂 Eikös kaatuneita viedä jalat edellä? Ainakin kuusta vetäisin tyvestä, tulee se kyllä noinkin.
Kyllä Suomenhevonen olis metsätöissä kova ja tyylikäs 😁💪🌲
Hienoa tällaista nähdä, että opastetaan ihmisiä selviytymään - iso hatun nosto sille! Muistan aikoinaan, kun vuonna 1973-1975 isäni (edesmennyt jo) vei minut talvimetsään ja rakensi sinne laavun ilman naruja, ilman avaruuslakanoita ja ilman oikeastaan mitään muuta kuin puukkoa. (näitä oli 3-5 kappaletta eri puolilla Keski-Suomea, näitä retkiä). Makuupusseja ei ollut - oli vain filtit. Nukuin kuitenkin jotensakin hyvin, väsynyt kun olin. Itse en osaisi. Isäni teki tuon "rakovalkean" hiukan toisin, jotta se syttyisi nopeasti ja myös palaisi pitkään. Ensiksi nuotio maahan, sitten aika ohuita propseja päälle ja sitten toinen nuotio siihen päälle ja kun oli syttynyt, niin edelleen propseja sellaisia noin 3 cm:n välein. Paloi aika hyvin koko yön. Laavu oli pelkistä propsipuista pohja, joiden päällä havuja ja katto propseja pelkillä havuilla.
Hieno video Sinulta - tällaisia lisää! Isäni oli myös uraauurtava "RUclipsttaja" - Kaitafilmejä löytyy retkeilystä vuodelta 1977 lähtien - jahka ehdin kääntämään videoita, niin julkaisen omalla kanavallani Tribuutti isälleni, nimisen videon. Teehän lisää hyvää sisältöä!
Kiitos kommentista! 🙏 Kuulostaa hienolta sun kokemukset. Pistin kanavan tilaukseen :) Olisi mukava nähdä videota tuosta kuvailemastasi yötulesta! Toivottavasti myös mainitsemasi kaitafilmit pomppaa mulla fiidiin jos aikoinaan julkaiset ne! :)
@@sakkeraappana Kiitos ja luultavasti en ihan tarkasti. muista kuinka isäni aikoinaan tuon rakensi, mutta tuollainen muistikuva oli, että nuotio alle ja nuotio päälle ja kohtuu isoilla raoilla sitten propsit.
@@kuksajakipina3184 Joo rakovalkean sytyttämiseen olen kuullut vähän tuommoisen kikan tosiaan, että ensin sytyttää nuotion viereen ja antaa siihen tulla jo vähän hiillosta. Sillä aikaa valmistelee rakovalkean (2 puuta päällekkäin) ja hoitaa saman aikaisen sytytyksen levittämällä toisesta nuotiosta hiiliä alemman puun yläpinnalle jota on kirveellä hieman muotoiltu tasaiseksi / koveraksi. Luulen että tämä kikka olisi toiminut tässäkin tapauksessa paljon paremmin kuin mitä videolla tein. Jos on tosi kuivat puut ja runsaasti hyviä sytykkeitä niin sitten toki tämä videollakin tehty tyyli varmaan toimii hyvin 😁 Tässä siis omia näkemyksiä, tapoja lienee loputtomasti!
@@sakkeraappana Joo ja ei kai mikään tapa, joka toimii ja valkea palaa, ole väärin 🙂
Morjens, Sakke!
16 minutin kohdalla hait selvästi termiä: käpynappi. :D
Tämä video on loistava osoitus, paljonko työtä hätämajoitteen eteen on tehtävä ja se tarkoittaa ajoissa leiriytymistä. Hätämajoitteen pykääminenhän on aloitettava vielä, kun voimia piisaa. Tähän kun yhdistää tarpeen edetä maastossa, niin selvää on, että todella rankasta koettelemuksesta on kyse kaiken kaikkiaan.
Virheitä sattuu kaikille. Tietämyksen lisääminen toisaalta opastaa toheloinnin hintaa ja kannustaa myös siihen, että hoidetaan rauhassa ja maltillisesti asia kerrallaan eikä lähdetä oikomaan, kun on nälkä ja väsyttåä.
Savun suunta ja sen huomioiminen ja optimointi oli hauska high-skill yksityiskohta. :D
Käpynappihan onkin oivallinen termi 😁👍 Hyviä pointteja! Tuo "Tietämyksen lisääminen opastaa toheloinnin hintaa" oli hyvin sanoitettu, tätä olen itse viimeaikoina paljon pohtinut mutten ole osannut noin hienosti kiteyttää 😁 Kiitos kommentista Petri! 🙏
Selviytymisen TOP10-vinkki videon perusteella; "Näkäräispullo" pitää olla lasia niin ei telttapalo saa sitä tuhoutumaan ;)
🤣🤣 👍
Maalauspeite on isompi ja halvempi, mahtuu helposti takataskuun. Tulen takana ois hyvä olla joku seinämä, tai vaikka avaruuspeite mikä heijastaa enemmän lämpöä.
Tarkoitatko maalauspeitteellä läpinäkyvää muovia? Se häviää laavukankaana avaruuslakanalle siinä, että se ei heijasta nuotion lämpösäteilyä takaisin nukkujan selkäpuolelle. Tosin Mors Kochanskin Super Shelterissä se on kova 💪 Nuotion takana olevasta seinämästä ei paljon kyllä lämpösäteilyä heijastu ellei siihen juuri laita avaruuslakanaa. Toki siitä voi olla muuta hyötyä kuten tuulensuoja ja kätevä tapa kuivattaa polttopuuta👍
@@sakkeraappana Kyl, mutta se maalaus/pölysuoja on niin iso että sen saa vaikka kaksin kerroin (kaks kerrosta lämmittää enemmän talvella ja viilentää kesällä). Ite pidän aina mukana molempia ku ne vie niin vähän tilaa. Tiiän liikaa jäätyneitä ja sormettomia :/
Laitoinpa muistiin ja jakoon nuo Ukraina veitset. Niitä kun tuskin on koskaan liikaa. Kiitos myös näistä selviytymis videoistasi.
Kiitos kommentista Jarmo! 🙏 Ukrainaveitset olivat kyllä hintaansa nähden tosi hyviä ja tyylikkäitä siinä mielessä ettei ole niin muovisen näköisiä..💪
@@sakkeraappana Itsellä on Gerber missä on tuo kipinärauta joten joku semmoinen varmaankin tarttis. Ehkä se kirveskin Ukrainasta 😊
Hei tänks, oli hyvä opetusfilmi😀. Voisit tehdä myös El Kärpän tyyliin stealth-camping videon jossain taajama-alueella😎
Moro Keijo ja kiitos kommentista! 🙏Haha tuo on itseasiassa ollut mielessä monta kertaa😁Kuitenkin mun videoilla yleensä ollaan luonnossa ja ehkä se luonnon rauha jotenkin välittyy videoilta (tai sitten ei) niin olen vähän karsastanut kaupungissa kuvaamista... laitetaan kuitenkin harkintaan :)
Mielenkiintoinen ja hauska video, vaikka vakavasta aiheesta kyse, kiitos! Näistä pienistä detaljeista kuulis mieluusti enemmänkin. Kuten just se ettei esim. makuupussia pitäisi pitää teltassa, kun laittaa siellä keittimellä ruokaa. Näitä on varmasti sulla kertoa monia muitakin juttuja, joita talviretkeilyssä turvallisuuden / selviytymisen kannalta pitää ottaa huomioon.
Kiitos kommentista ja palautteesta! 🙏Pitää ehkä yrittää avata jotain asioita lisää jollain tulevalla videolla. Mutta mun tuttavapiirissä on tapaus jossa kesäaikaan erämaassa kalastusretkellä käytettiin kaasukeitintä teltan absidissa ja liekki vahingossa kosketti telttakangasta. Teltta ja teltassa olleet makuupussit paloivat kaikki poroksi ennen kuin mitään ehdittiin tehdä. Nyt jos vastaavan tilanteen ajattelee talvella, niin seuraukset voi olla vakavat. Muistaakseni ainakin Ankarat Avotunturit kouluttaa toimimaan niin, että ennen kun teltassa yksikään keitin syttyy, niin varmistetaan että makuupussit on ahkiossa ja ahkio paloturvallisen matkan päässä teltasta. Eli jos vahinko sattuu, niin on joku plan-b hätämajoittumiseen ja siihen miten yöstä selvitään hengissä 👍 Tämän hätämajoittumiseen varautumisen merkitys tietysti pienenee tai kasvaa sen mukaan miten kaukana ollaan ulkopuolisesta avusta 👍
Asiallinen video👍 mut ei oo tekemisis kun osittain totuuden kans..ihminen menee aivan jäätävän paniikkiin jos huomaa et on selviydyttävä yksin kyseisessä maastossa.Ja tää on fakta!! Jos näin sattuisi käymään ja matkassa olisi viinaa ni ekaks isompi ryyppy ja sen jälkeeen viel isompi ryyppy..jännitys/ pelko alkaa poistumaan ja sit voi alkaa suojaa tekemään👌😊
Kiitos kommentista Jukka! 🙏 Hahaha oon sun kanssa kyllä osittain samaa mieltä 😅Itse ajattelen ainakin omalla kohdallani, että kun oman viinapään tuntee, niin hallittu ryyppy voi todellakin olla strategisesti hyvä ratkaisu ottamaan jännityksestä terävin kärki pois. Kuitenkin paras varautuminen henkiseen puoleen lienee harjoittelu 😁 Ainakin Survival killan selviytymiskoulutukset antavat kyllä työkaluja ja varmuutta myös tähän psyykkiseen puoleen. Tositilanteessahan sen sitten vasta näkee miten oma paketti pysyy kasassa 😅
@@sakkeraappana just näin🤘 mun veikkaus et 5-10 sektoril 2 ajatus mallii lyö täysil yli muiden...toinen on tekoäly ja toinen on survimalismi😊
Voisitko tehdä videon jossa kokeilisit olla eka kertalainen testaamassa onko perus telttailu iltanuotio sinun juttusi. Eli mitä tarvii hankkia telttaa makuupussia tilpehööriä että on vaikka yhden tai kaksi yötä jossain lepikossa. Ettei heti tuhlaa satasia varaston täytteeksi kun homma ei kiinnostanut ja mitä ottaa huomioon. Lisä haastetta tieten kun ajattelee että mukana olis joku lapsi jos mikälie/lapsi aikaa haluaisi joku viettää muualla kuin linnanmäellä.
Kiitti ideasta Teme! Vähän tämän kaltainen video tai videosarja on ollut mielessä pitkään. Kuitenkin kun näitä videoita on mahdollista toteuttaa vain normaalin arjen ohessa, niin tuppaan yleensä lähtemään retkelle semmoisella kulmalla mikä sattuu juuri itseä silloin kiinnostavan eniten, koska nämä videoiden kuvaukset on mun omaa vapaa-aikaa 😅 Ehdotus kuitenkin otettu vastaan ja siirretty harkintaan! 🙌
Terveiset täältä Vareskairan laijalta... ensinnäkin nostan hattua... tuossa on juuri se mitä mettälläolo tarttee... hyvä "peti", laavuntapanen...pirusti polttopuuta ja tilkka väkevää... JOVAIN
Jotaki vois mainita, mutta se mennee jo hivistelyksi... toivottavasti tuoki tuli joillekki ymmärretyksi, ettei tulen kanssa saa leikkiä ja tulipalon vaara on aina olemassa... ei ole ittellä kamppeet palanu, mutta kavereilla on😐
Iso kiitos kommentista Antti! 🙏 Meillä on selvästi samanlaista sielunmaisemaa näissä asioissa 👍 Olkoon hifistelyä tai ei, niin mielellään kuulisin teikäläiseltä kommentit mitä olisit mahdollisesti tehnyt toisin? Itelle iso asia että sai tämän homman ylipäätään tehtyä ja vielä kuvattua. Varmasti jäi myös parantamisen varaa ja näistä kannattaa ottaa kaikki oppi talteen
@@sakkeraappana Varatulipaikka jos ei enenpää puuta välitä tuohon hommata... taikka senverran puuta lähellä kuivamassa, että jos aamulla nuo varsinaiset tulet on loppunu, niin heti saa uuet tulet piirastua...tietenki syttöpuut on laavussa suojassa...
Sitten tietenki kauniinman sukupuolen edustaja kaveriksi... niin ei ole niistä tulistakaan sitten niin väliä😊
@@anttipulkka3752 hyviä huomioita 🤌
@@sakkeraappana Niin... sehän on selvää, että jos oikeasti tulee hätä, niin aluksi tulisi rauhottua, jos vähänki pystyy... kattoa semmonen tulipuupaikka että löytyy sitä kuivaa puuta, mitkään lakipykäläthän eivät tällöin enää suojele edes sitä ikihonkaa?
Valitettavasti vielä nykysinki sitä ihmisiä eksyy ja jopa kuolee tuonne erämaan koitoksiin... nämä videot voivat joissaki tapauksissa edesauttaa sitä, ettei näin tapahtuisi... kiitos siitä Vegesakke ja muut, jotka näitä teette.👍
@@anttipulkka3752 joo näin itse myös ajattelen! Olen nyt muutamalla reissulla ja selviytymiskurssilla oppinut sen, että se leiripaikka kannattaa tosiaan tehdä lähelle sitä polttopuuta. Umpihangessa isojen runkojen raahaaminen pitkälle vie viimeisetkin mehut 😅 Ja tosiaan aidossa selviytymistilanteessa ei ikihonkakaan säästyisi ainakaan minulta. Jos niin kurjaan tilanteeseen joskus joutuisi, niin voisi varmaan sovittaa syntinsä sen hongan suhteen tavalla tai toisella 👍
Talvella pimee aika on pitkä , kannattaa pitää vuoroja nukkumisessa ja toinen kipinässä esim kaksi tuntia ja vaihto, niin tehtiin armeiassakin..
Loistava. Tuotantoarvot aika korkeella😮
Mahtavaa kuulla kiitos! 🙏🙌
kerranki suomesta tulee tälläsiä videoita
Haha kiitos! 🙏 Itse myös tuben suurkuluttajana toivoisin enemmän tämmöistä 👍
Mikäs kappale tuossa 29:22 kohdassa mataa olla?
Se on mun kappale nimeltä ”Erämies”. Musavideo löytyy tältä kanavalta (tai googlaamalla) ja biisi löytyy muiden mun biisien tapaan spotifystä yms palveluista 😎🙌👍
Tärkein paikan valinnassa on että on kuivaa puuta vieressä ,esim mänty keloja nevan reunassa, rakovalkeat.isoilla puilla .on oltu monet yöt talvipakkasessa , ei ennen ollu makuupusseja, mutta metri lunta ja 25 pakkasta..
Tosi tärkeä huomio 👍 Jotenkin epähuomiossa mainitsemasi asia jäi minulta tässä videossa käsittelemättä vaikka se olisi ollut tärkeä. Olen monilla muilla videoilla puhunut 5 W:n säännöstä leiripaikkaa valittaessa juuri tämmöisessä tilanteessa (wind, wood, water, widowmakers ja wildlife). Harmi etten ottanut aihetta esille koska tässä tuli huomioitua lähes kaikki. Eläimistä en nyt niin välittänyt 😅
@@sakkeraappana Jeb Ja mäntypuu palaa tasasen rauhallisesti eikä kipinöi paljon , ei tuu reikiä niin ryysyihin , kun on niin hienoja , ite käytän sarkaa mutta hyviä sarka pukuja ei enää saa ja se päästää jotenki nuotion lämmön paremmin sisään ..
Mulla oli noita repussa kun prätkällä ajoin mut nyt on ollu sitten EA-kaupasta ostettu avaruushuopa, sama mitä pelastustyöntekijät käyttää . Semmosta oon käyttänyt niin riipparissa aluspeittona kuin makuupussin alla ja loput päälle , tämmönen vois toimia paremmin juuri tuommoisen laavun rakentamiseen
Vois näyttää omalla videolla seuraavalla reissulla
En oo ihan varma sainko kiinni sun ajatuksesta, onko avaruuslakana siis jotenkin ratkaisevasti erilainen?
Mulle jäi fiilis ett siinä pienemmässä Minttu-pullossa mikä Samulilla oli , ett siinä oli enemmän prosentteja 😅 oleellinen seikka selviytymisessä 🤭 hyvä skenaario, kaikkea voi käydä joten varautumista pitää harjoitella.
Mun pullossa oli 40% en tiedä Samulin pullosta? 😅 Hyvä huomio kuitenkin että mitä tahansa marjamehua kannata juoda 😆 Kyllä harjouttelu kannattaa. Kiitti taas kommentista! 🙏😊
@@sakkeraappana Antti Aulion Suuresta Retkeily.-kirjasta -90 luvulla jäi erityisesti mieleen, ettei vettä kannata luontoon kantaa koska sitä siellä jo on. Tätä soveltanut itse myös alkoholijuomiin eräilyssä 😅 Vahva alkoholi toimii myös desinfiointiin jos sinne asti riittää 🤣
@@mrMakke76 ai niin eli pirtua pitäis alkaa kantamaan niin se olis monikäyttöisempää? 🤣 Vai riittäneekö tähän tarpeeksi vahva viski tai Moon Shine 🤔
@@sakkeraappana Pirtu olisi kaikkein järkevintä kantaa, mutt kyll sen juominen tökkii ellei sitt laimenna joki puron vedellä 😅 mutt jos soveltaa silleen ett just moonshine ja vahvat viskit yli 40 % ottaa mukaan niin keventää se reppua 😅 toisaalta oon yhden yön reissulle kantanut joskus kaljalootan mukana sillä mentaliteetilla, ett kanto ne sodassa ammuslaatikoitakin 🤣
yhden kerran on tullut koettua laavussa turpulenssi, ei siellä pystynyt nukkumaan kun kaikkki savut isosta tervaskannosta pyöri aivan laavun peräkautta pois laavusta. Onneksi tästä selvittiin laittamalla kanto eri asentoon
Haha joo kyllä sitä tuommoisen kokemuksen jälkeen alkaa kummasti miettimään seuraavalla kerralla että mistähän se tuuli tulee 😅👍
Se pöhnäinen olo saattaa myös johtua siitä minttuviinapullosta :D
😆👍
Kuusen valinnassa kannattaa katsoa latvaa. Kaksilatvaisista ei tule isoja tukkipuita. Ne voi harventaa. Tuossa vasemmalla oli ehkä isompi kuusi kahdella latvalla.
Ok kiitos vinkistä James! Tämä täytyy pitää mielessä 👍
Hyvä video.. 😊👍
Kiitos Juha! 🙏😊
Mä olisin melkein laittanut yhden avaruuslakanan ihan alimmaiseksi tuonne makuupaikan alle, siis jos on useampi, eristämään.
Okei, itse en näe sitä erityisen järkevänä. Avaruuslakanahan ei oikeastaan eristä (vaan ehkä jopa johtaa?) lämpöä mitenkään muuten kuin lämpösäteilyä takaisinpäin heijastamalla. En jaksa uskoa että ihminen säteilee lämpöä hyvän havupedin läpi maahan asti, vaan maahan karkaava lämpöenergia poistuu ihmisestä mekaanisesti (johtumalla). Sen sijaan ihminen kyllä säteilee lämpöä esim avaruuteen varsinkin pilvettömänä yönä. Ylimääräisen avaruuslakanan olisi voinut käyttää vielä suojaamaan suoraa linjaa taivaalle, mutta sekin oli kyllä laavulla suojattu jo.. oikeastaan jos olisi vielä ollut yksi avaruuslakana, olisin säästänyt sen käyttämättömänä korjausvaraksi
Oliko sulla lämpömittaria mukana? Olisi mielenkiintoista tietää mikä oli lämpötila laavun takaseinässä / etuosassa. Olisiko toisen avaruuslakanan voinut virittää nuotion toiselle puolelle heijastamaan lämpöä?
Hyviä kysymyksiä Esa! Valitettavasti ei ollut lämpömittaria.. Tuo ajatus avaruuslakanasta nuotion takana on käynyt omassakin mielessä 👍 Monesti näkee väitettävän että tukeista kasattu ns. heijasteseinä muka heijastaisi lämpöä nukkujaan, mutta todellisuudessa ne tukit ei taida kyllä mitään heijastaa.. tätä mulla on ollut ajatus havainnollistaa lämpökameralla ja olis tosi mielenkiintosta testata samalla just että jos siihen laittaa sen avaruuslakanan niin miten se muuttaa tilannetat
Raappahousut kannattaa myös vetää jalkaan :P
Mikä on raappahousu? 😅
@@sakkeraappana "Raappahousut ovat erityisen paksusta puuvillakankaasta valmistetut pitkät alushousut." tietää wikipedia.
Okei 😅 En kyllä suosittele sitten Raappahousujen käyttöä talvella. Puuvilla imee kosteutta itseensä eikä tuppaa kuivumaan. Puuvillaisten alustaatteiden pitoa talvella voi nykyään käytännössä pitää aika huonona ideana tai joissain oloissa jopa vaarallisena. Englanniksi on olemassa sanonta: "Cotton kills" 😁
Jäikö sulla vielä se toinen avaruuspeite käyttämättä?
Eiku ne molemmat oli vähän limittäin tuossa laavurakenteena! Yhdellä lakanalla laavu jää melko pieneksi
@@sakkeraappana okei, kolmella sais siis itselleensäkkin peitteen
@@J4Q3 nojoo mutta en ihan varauksetta suosittelisi sitä 🤔 jos lakana on molemmilta puolilta hopeoitu kuten nämä, niin blokkaa se nuotiosta säteilevän lämmön tulemasta sinuun! Eli ei hyvä. Joissain lakanoissa toinen puoli on pronssin värinen mutta en ole ihan varma miten se toimisi tässä tapauksessa. Joka tapauksessa mahdollista kosteusongelmaa saattaisi olla tiedossa koska lakana ei hengitä ja oma hiki ei pääse haihtumaan vaatteista.
Tietysti mikään ei ole ihan mustavalkoista ja ehkä jossain tilanteessa se peittona käyttäminenkin on fiksua 👍🤌
Oikee meno !
Kiitos! 🙌🙏🔥
@ enoo suomesta tämmöstä kanavaa ennen löytänytkään
kauheet kipinät tuluksesta, minkä merkin ja mistä saa?
Nämä oli niitä veitsiä mitä mulle Ukrainasta lähettivät, tässä linkki: bit.ly/40VtEu0
5min päästä tilasin kanavan, myöhemmin alko tulla lisää "selviytyjiä" ja räppi alko raikaa ni poistin tilauksen.
Ok 😅 Koska en voi olla kommentin perusteella varma tajusitko, niin selvennän varmuudeksi että kyseessä oli mun oma biisi jota promosin tällä videolla 👍
Hei, ensinnäkin olisin sen mintun jättänyt väliin, koska kyseessä opetusvideo selviytymisestä. Hätä tilanteessa ei pitäisi käyttää alkoholia joka sumentaa fyysisiä aistimuksia ja alentaa verenkiertoa.
Toisekseen sen avaruuslakanan jota olisit voinut käyttää tulisi tulla suoraan ihoa vasten vaatteiden alle. Tällöin vaatteet ei kastu kosteudesta.
Muuten video oli hyvä ja opettavainen. Jopa vaimo kiinnostui noista asioista ja kokeilemaan itse.
Kiitti kommentista! 🙏 Tuo kuvaamasi tyyli käyttää avaruuslakanaa on mielestäni hyvä hypotermiapotilaan ensihoidossa, oli se sitten itselle tai toiselle tehtynä. Muutenkin lyhytkestoiseen käyttöön kuten avantoon pudottuaan tuo voi olla hyvä, kuitenkin tämmöisessä pidempikestoisessa tilanteessa vähän karsastan tuota ajatusta että esim. nukkuisi läpi yön lakana ihoa vasten 🤔 (ellei se sitten ole viimeinen vaihtoehto)
Joo alkoholi selviytymistilanteessa on sinäänsä vähän riski. Kuitenkin jos tuntee oman kehonsa ja mielensä vasteen alkoholiin ja osaa tehdä hyvän kokonaisarvion tilanteesta niin kyllä mun mielestä pienelle rohkaisuryypylle voi kuvitella johonkin tilanteeseen ihan perustelutkin. Mutta toisaalta, ei mulla ole tässä tarvetta puolustella alkoholia joten todetaan vaan että se on huono idea 😅👍
Kiva kuulla että videosta tykättiin 🙌👍
@@sakkeraappana ja ei mulla tuota alkoholinkäyttöä vastaan mitään ole. Retkellä saa ottaa minttua, jallua tms sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.
Lähinnä kommentoin sen takia, että näissä selviytymisharjoituksissa olisi hyvä pitää mielessä se, että alkoholi ei tosi tilanteessakaan ole hyväksi selviytymisen kannalta.
Eniten mua jännitti miten selviät sun lynxfobian kanssa siellä mistä kaikki sai alkunsa 😹
Samuli oli syöttinä vähän kauempana tulesta ja käärittynä makuupussin sisään. Mä nukuin toinen silmä auki, puukko kädessä ja alati valmiina taistelemaan 💪
@@sakkeraappana hehehe 😂 reissu sujui oikein mallikkaasti, oon ylpeä susta 😎
@@KelojaLuonnosta Thanks Esa! 😎🔥🙏
@HooEee 🤣👍
@HooEee kyllä joku vaaniva puuma saattaa hyvinkin käyttää tilaisuuden hyväkseen Minttupullon jälkeen 🤷♂️
olipas kylmä
Kyllä siinä vähän vilu tuli 😁