Als antwoord op je vraag? Toevallig waren er toen ik klein was nog een aantal mensen die op klompen liepen in de omgeving Oudorp. Één familie die een beetje alternatief was ging steevast met klompen aan op stap, naar school etc.. Enkele anderen hadden klompen voor op en om de boerderij. Zelf heb ik in bijna 43 jaar één keer klompen geprobeerd, maar wat zitten die ongemakkelijk. O_o
Een leuk feitje: Het woord 'sabotage' zou zijn afgeleid van het Franse 'sabot' ofwel klomp. Als weerstand tegen de industriële revolutie werden er tijdens een staking of ontslagronde de weefmachines stukgemaakt door er een klomp te gooien !
En, loopt je nieuw schoeisel een beetje? 😅 de veel toeristen klompen zijn niet glad van binnen en daardoor niet geschikt voor gebruik. Het schijnt echter heel goed schoeisel te zijn en is in nederland zelfs goedgekeurd als werkschoen.
We lopen hier in Fryslân nog altijd trots op onze Scherjon klompen om, ik vermoed dat we hier nog Kwa percentage in Nederland het meeste op klompen om lopen.
ga zo naar mn ouders op klompen. op t platteland worden ze nog best gedragen. EU gecertificeerde veiligheidsschoen. waterdicht. snel aan te doen. repareerbaar. goedkoop, duurzaam. wat wil je nog meer? :) recyclen? kan zo de kachel in!
@@rattus3102Ja je voeten hebben geen last van optrekkend vocht. Natte of vochtige voeten geven veel medische problemen. De verhogingen voor ook NL schoeisel uit de tijd van open riolen heeft dus niet alleen te maken met vieze schoenen, maar ook modder dat je voeten vochtig maakt en je lijfelijke kou ervaart.
Tip: het pijpmuseum in Amsterdam heeft ook zo'n ontzettend enthousiaste en interessante verhalenvertellers. Ben er een keer geweest en werd door één van de heren door het hele museum rondgeleid en wist ontzettend veel te vertellen over de pijp.
Die foute foto in de grote klompen bij de Zaanse Schans heb ik toevallig een paar weken geleden ook gemaakt. Als Nederlander loop je daar zo ongeveer alleen tussen de buitenlandse touristen. Interessant item. Vroeger deed men dus iedere maand met een klomp? Dat is best kort tov hoelang je nu met schoenen doet.
Haha....nooit gedacht dat ik met zoveel aandacht naar een video over klompen zou kijken, want klompen interesseren me normaal gesproken geen hout. 😂 Maar jij weet alle onderwerpen interessant te maken Bart, en die meneer van het museum kon ook mooi vertellen. Dan weet je dat ook weer! Bedankt! 😊👌
Het gezegde 'nu breekt mijn klomp', komt dat van de vroegere dijkwerkers, die stenen van dijken om hun plaats schopten toen ze klompen droegen, en met schoppen spleten of scheurden ze nog wel is, vandaar het gezegde
Vroeger heel veel jaren op klompen gelopen. In het begin moet je eraan wennen en voel je dat flink bovenop de voet, maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer. Nooit zweetvoeten en makkelijk in en uitstappen. Ze slijten wel snel als je niet op het land maar op grind of straat loopt.
Heel mooi om dit Nederlandse symbool in beeld te brengen, maar toch een paar opmerkingen. Uitgelegd is dat er bij het maken gebruik wordt gemaakt van een model, maar het proces zelf wordt helaas niet in beeld gebracht. Verder drong zich bij mij de voor de hand liggende vraag op waarom er voor klompen wilgen of populieren hout werd gebruikt en bijvoorbeeld niet een hardere houtsoort als eiken of essen. Ik heb vroeger als jongen ook veel klompen gedragen en herinner mij nog heel goed dat die dingen heel hard sleten! Voordat je het wist zat er een gat in. Misschien is dat ook wel het antwoord op mijn vraag: meer omzet ....?
Om klompen uit hardhout te maken heb je sterker gereedschap nodig, en meer tijd. Dus ja, in principe meer omzet, maar vooral omdat anders een paar klompen ontzettend duur zouden zijn. En waarschijnlijk ook zwaarder.
patroontjes tekenen op hun schoenen/klompen deden kids ook bij vans skateschoenen en deze patronen heeft vans over genomen van eigenlijk de straat dus eigenlijk je klomp mooier maken dan dat die was
Jeetje, ik vindt de videos van dit kanaal sowieso geweldig, maar dit is wel weer een pareltje hoor. Weet ik ook weer wat ik de volgende keer mijn internationale kennissen kan aanbevelen om te bezoeken :)
Wie draagt eer nou geen klompen bij het (tuin)werk. Mijne laatsten zijn 30 jaar meegegaan (door half) europa, op de bouw. Vroeger waren houten schoenen normaal. Selfs over de grenzen heen, zij heten dan ook Strövels en Klocks, over de grens in Duitsland zijn zij ook nog beschikbaar. Alleen wat zijn ze duur geworden, 30 jaar geleden 25 gulden, en nou 50 euro. .
Gevaarlijk om te zeggen "de Nederlandse ... bestaat niet". Dat hadden we kunnen leren van Koningin Maxima :) Die kreeg een hoop volk over zich heen met die uitspraak. Ze bedoelde dat er niet één specifieke Nederlander bestaat en ze had gelijk natuurlijk. :)
fun fact: Klompen zijn nog steeds goedgekeurd als schoeisel op plekken waar je normaal gesproken schoenen met stalen neuzen zou moeten dragen. Mogelijk zijn ze zelfs veiliger. Waar een stalen neus je tenen kan pletten of zelfs afsnijden als er iets bovenop valt, zal een klomp in tweeën breken en je tenen heel houden.
Ik wist niet dat we rond 1924 4000 klompen makers hebben gehad en dat er anno nu een hand je vol over zijn. Ik loop zelf regelmatig op klompen in mij vrije tijd.
Ik ken de 13 in een dozijn meer als een bakkers dozijn. Ook om te zorgen dat ze nooit te weinig verkochten wanneer iemand een dozijn bestelde. Daar een dozijn ook gelijk stond aan een X gewicht waar je nooit onder mocht zitten. Alleen de meeste weegschalen werden maar 1 keer per jaar geijkt. om zeker te zijn dat het gewicht echt klopt gaf je gewoon een extra brood, worst of wat je dan ook verkocht per gewicht. Zou je namelijk te weinig hebben verkocht. Dan werd er uitgegaan van fraude met als straf dat je onder andere een boete betaalde die gelijk stond aan het gewicht in goud. (van daar de term)
Onzin, ik loop al mijn hele leven op die dingen, het is een schoen gemaakt als veiligheids schoen, als je met vee werkt. of in de tuin, straten makers dragen ze ook, etc... Ja Amsterdammers kennen dat niet, hard werken,etc.. Nederland houdt niet op bij Utrecht hoor...
in een versteende omgeving is het niet echt heel fijn (voor de omgeving) om deze klomp te gebruiken. Je ziet eerder dat mensen dan de ledere Scandinavische klomp gebruiken. Die is meer geschikt om ook op steen te gebruiken. Die worden dan ook nog heel veel door vrachtwagen chauffeurs gebruikt.
Ben ik de enige bij wie het beeld er vreemd uit ziet? Bovenin is een groen-paarse balk en het lijkt alsof je dit met een 3D bril moet kijken. Is alleen bij dit kanaal zo.
Ik ben juist blij met de samenwerking, want dat betekent dat wij onze hobby (want dat is dit kanaal momenteel) beter kunnen uitvoeren. Het kost enorm veel tijd om deze video's - naast ons werk - te maken, dus dit soort inkomsten zijn heel fijn. Net als alle leden via Petje Af. Ik vraag me wel af hoe je weet dat er een sponsorstukje in de video zit terwijl je SponsorBlock gebruikt... 😉
Ik heb sponsorblock en alsnog vind ik jou echt een enorme zuurpruim. Geniet gewoon van je plugin in stilte en hou je duimpjes bij je, hier schiet niemand wat mee op
@@weetjedatookweersponsorblock kan je instellen dat ie niet automatisch verschiet. Ik heb dat in ieder geval zo ingesteld zodat ik in ieder geval kan zien wie de sponsor is en of het een grappige sponsor-skit is ofzo. Je hoeft je in ieder geval niets aan te trekken van dat soort figuren. Die vinden het al geweldig als ze als eerste een zitplaats in de trein hebben omdat ze niet hebben gewacht op uitstappende mensen
@@MacAnters jawel hoor. Hoe bekender sponsorblock wordt, hoe meer er 'behandelde' videos zijn en hoe eerder content creators zich zullen bedenken in-video reclame te maken. Jouw reactie helpt dan ook weer want dan blijkt dat er al meer mensen zijn met sponsorblock. dank daarvoor.
Wil jij ook een maand gratis leren? Check dan onze actie met Soofos via soofos.nl/wjdow 💡
Als antwoord op je vraag? Toevallig waren er toen ik klein was nog een aantal mensen die op klompen liepen in de omgeving Oudorp. Één familie die een beetje alternatief was ging steevast met klompen aan op stap, naar school etc.. Enkele anderen hadden klompen voor op en om de boerderij. Zelf heb ik in bijna 43 jaar één keer klompen geprobeerd, maar wat zitten die ongemakkelijk. O_o
Mensen als Bertus zijn ons cultureel kapitaal. Wat leuk dat hij dit verhaal op youtube wilde vertellen.
Een leuk feitje: Het woord 'sabotage' zou zijn afgeleid van het Franse 'sabot' ofwel klomp.
Als weerstand tegen de industriële revolutie werden er tijdens een staking of ontslagronde de weefmachines stukgemaakt door er een klomp te gooien !
jep in Luik
Prachtig museum met een verrassend internationaal verhaal over de wereldgeschiedenis van het houten schoeisel.
Ze hebben daar nog zóveel meer verhalen!
Leuk om hier de ochtend mee te beginnen! De klomp :) Bedankt voor je enorm interessante videos en elaboraties. Fantastisch kanaal!
Leuk om te lezen, dankjewel!
Geweldig om iemand te zien die zoveel passie heeft voor iets waar tegenwoordig helemaal niet meer naar gekeken wordt!
Interessant museum. Daar wil ik wel een keer naar toe!
Aanrader!
Ik nu ook wel, dankzij Bertus interessante verhalen :D
Dank Bertus voor de fijne uitleg!
Volmondig mee eens. Aangenaam om naar te luisteren.
Weer een bijzonder interessant onderwerp, Bart. Fijn om dit gezien te hebben!
Bart, bedankt voor deze diepgaande, afwisselende en interessante video’s!
Geweldige video weer! Dit gaat ooit een heel groot kanaal worden, al dan niet een tv programma
Wat een prachtige vent!❤ Hopelijk zijn ze in de laatste week van het jaar ook open.
En, loopt je nieuw schoeisel een beetje? 😅 de veel toeristen klompen zijn niet glad van binnen en daardoor niet geschikt voor gebruik. Het schijnt echter heel goed schoeisel te zijn en is in nederland zelfs goedgekeurd als werkschoen.
We lopen hier in Fryslân nog altijd trots op onze Scherjon klompen om, ik vermoed dat we hier nog Kwa percentage in Nederland het meeste op klompen om lopen.
Wat een ontzettend leuk cadeau!
ga zo naar mn ouders op klompen. op t platteland worden ze nog best gedragen.
EU gecertificeerde veiligheidsschoen. waterdicht. snel aan te doen. repareerbaar. goedkoop, duurzaam. wat wil je nog meer? :) recyclen? kan zo de kachel in!
Nóg een pluspunt: ik heb wel eens gehoord dat ze ook je voeten warm houden, maar weet niet of dat daadwerkelijk zo is. 🤔
Ook niet te onderschatten: Als je met je klomp ergens onder bent geraakt, dan ben je er ook snel weer uit.
@@rattus3102Ja je voeten hebben geen last van optrekkend vocht. Natte of vochtige voeten geven veel medische problemen.
De verhogingen voor ook NL schoeisel uit de tijd van open riolen heeft dus niet alleen te maken met vieze schoenen, maar ook modder dat je voeten vochtig maakt en je lijfelijke kou ervaart.
Tip: het pijpmuseum in Amsterdam heeft ook zo'n ontzettend enthousiaste en interessante verhalenvertellers. Ben er een keer geweest en werd door één van de heren door het hele museum rondgeleid en wist ontzettend veel te vertellen over de pijp.
Nou, ik ken toch wel mensen die op klompen lopen. Vooral rond t huis, lekker makkelijk in en uit. Ik woon zelf in Australië, draag ze graag.
Die foute foto in de grote klompen bij de Zaanse Schans heb ik toevallig een paar weken geleden ook gemaakt. Als Nederlander loop je daar zo ongeveer alleen tussen de buitenlandse touristen.
Interessant item. Vroeger deed men dus iedere maand met een klomp? Dat is best kort tov hoelang je nu met schoenen doet.
In rotterdam loop je tussen buitenlandse kolonisten
Ik loop redelijk veel op klompen. Mijn huidige klompen zijn bijna een jaar oud, en bijna afgesleten.
Haha....nooit gedacht dat ik met zoveel aandacht naar een video over klompen zou kijken, want klompen interesseren me normaal gesproken geen hout. 😂
Maar jij weet alle onderwerpen interessant te maken Bart, en die meneer van het museum kon ook mooi vertellen.
Dan weet je dat ook weer!
Bedankt! 😊👌
Het gezegde 'nu breekt mijn klomp', komt dat van de vroegere dijkwerkers, die stenen van dijken om hun plaats schopten toen ze klompen droegen, en met schoppen spleten of scheurden ze nog wel is, vandaar het gezegde
Vroeger heel veel jaren op klompen gelopen. In het begin moet je eraan wennen en voel je dat flink bovenop de voet, maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer. Nooit zweetvoeten en makkelijk in en uitstappen. Ze slijten wel snel als je niet op het land maar op grind of straat loopt.
Leuke man die Bertus, hij weet er veel over te vertellen.
Wat een leuke rondleiding! Wij zijn van de zomer in het museum geweest, maar kregen niet zo'n leuke rondleiding! Weer een heleboel bijgeleerd! 😊👍
Geweldige video, super interessant!
Heel mooi om dit Nederlandse symbool in beeld te brengen, maar toch een paar opmerkingen. Uitgelegd is dat er bij het maken gebruik wordt gemaakt van een model, maar het proces zelf wordt helaas niet in beeld gebracht. Verder drong zich bij mij de voor de hand liggende vraag op waarom er voor klompen wilgen of populieren hout werd gebruikt en bijvoorbeeld niet een hardere houtsoort als eiken of essen. Ik heb vroeger als jongen ook veel klompen gedragen en herinner mij nog heel goed dat die dingen heel hard sleten! Voordat je het wist zat er een gat in. Misschien is dat ook wel het antwoord op mijn vraag: meer omzet ....?
Om klompen uit hardhout te maken heb je sterker gereedschap nodig, en meer tijd. Dus ja, in principe meer omzet, maar vooral omdat anders een paar klompen ontzettend duur zouden zijn. En waarschijnlijk ook zwaarder.
Vele leuke info!
patroontjes tekenen op hun schoenen/klompen deden kids ook bij vans skateschoenen en deze patronen heeft vans over genomen van eigenlijk de straat dus eigenlijk je klomp mooier maken dan dat die was
hoe was de stand van de klompen toen de windmolen voor het eerst werd gebruikt om hout te zagen was de productie van de klomp toen ook meer?
En wederom een super leuke aflevering over iets waar normaal NIET naar omgekeken wordt. Hulde!
nou breekt mijn klomp! dat had ik niet verwacht
de 13 in een dozijn is ook in het bakkersvak een ding in de vorm van een bakers dozen wat ook 13 ipv 12 was. toffe video!
Ein sehr interessante Video 👍🏻
lekker bezig
Ik het loopt zo lekker
Jeetje, ik vindt de videos van dit kanaal sowieso geweldig, maar dit is wel weer een pareltje hoor.
Weet ik ook weer wat ik de volgende keer mijn internationale kennissen kan aanbevelen om te bezoeken :)
Wie draagt eer nou geen klompen bij het (tuin)werk. Mijne laatsten zijn 30 jaar meegegaan (door half) europa, op de bouw. Vroeger waren houten schoenen normaal. Selfs over de grenzen heen, zij heten dan ook Strövels en Klocks, over de grens in Duitsland zijn zij ook nog beschikbaar. Alleen wat zijn ze duur geworden, 30 jaar geleden 25 gulden, en nou 50 euro.
.
Gevaarlijk om te zeggen "de Nederlandse ... bestaat niet". Dat hadden we kunnen leren van Koningin Maxima :) Die kreeg een hoop volk over zich heen met die uitspraak. Ze bedoelde dat er niet één specifieke Nederlander bestaat en ze had gelijk natuurlijk. :)
goeie inderdaad, ze leerde ons omdenken.
Wat een interessant museum. Ik wist niet dat er zoveel verschillende klompen bestonden. Leuk hoor..
fun fact: Klompen zijn nog steeds goedgekeurd als schoeisel op plekken waar je normaal gesproken schoenen met stalen neuzen zou moeten dragen. Mogelijk zijn ze zelfs veiliger. Waar een stalen neus je tenen kan pletten of zelfs afsnijden als er iets bovenop valt, zal een klomp in tweeën breken en je tenen heel houden.
Hoeveel ik er ken nou ik zelf
Toch ook weer eens iets om te bezoeken, interessant.
Ik wist niet dat we rond 1924 4000 klompen makers hebben gehad en dat er anno nu een hand je vol over zijn.
Ik loop zelf regelmatig op klompen in mij vrije tijd.
Ik ken de 13 in een dozijn meer als een bakkers dozijn. Ook om te zorgen dat ze nooit te weinig verkochten wanneer iemand een dozijn bestelde. Daar een dozijn ook gelijk stond aan een X gewicht waar je nooit onder mocht zitten. Alleen de meeste weegschalen werden maar 1 keer per jaar geijkt. om zeker te zijn dat het gewicht echt klopt gaf je gewoon een extra brood, worst of wat je dan ook verkocht per gewicht.
Zou je namelijk te weinig hebben verkocht. Dan werd er uitgegaan van fraude met als straf dat je onder andere een boete betaalde die gelijk stond aan het gewicht in goud. (van daar de term)
Waar vind ik die schoenen op 1:18?😮
Ik wil die schoenen van 3:40!
eigenlijk zouden ze plastieke klompen ook moeten hebben die herinner ik nog in belgie als ik klein was zie je ook niet meer
Een illusie ben je niet armer maar rijker. Weet je dat ook weer 😛
Nou.. Je bent een ervaring rijker en een illusie armer 😉
Heel erg leuk
Onzin, ik loop al mijn hele leven op die dingen, het is een schoen gemaakt als veiligheids schoen, als je met vee werkt. of in de tuin, straten makers dragen ze ook, etc... Ja Amsterdammers kennen dat niet, hard werken,etc.. Nederland houdt niet op bij Utrecht hoor...
Mijn klomp breekt!
20:00 gemiste kans om op je nieuwe kanaal klompen de outro te doen haha
Edit: 20:25 oh laat maar haha
Draag dagelijks klompen in de tuin en om het huis
Dutch Tom Scott ??
pretty much.
Leuke video. Wie weet komen houten schoenen ooit nog terug als mode item. Opzich hartstikke duurzaam materiaal.
echt duurzaam zijn ze niet want ze slijten rap
in een versteende omgeving is het niet echt heel fijn (voor de omgeving) om deze klomp te gebruiken. Je ziet eerder dat mensen dan de ledere Scandinavische klomp gebruiken. Die is meer geschikt om ook op steen te gebruiken. Die worden dan ook nog heel veel door vrachtwagen chauffeurs gebruikt.
Ben ik de enige bij wie het beeld er vreemd uit ziet? Bovenin is een groen-paarse balk en het lijkt alsof je dit met een 3D bril moet kijken. Is alleen bij dit kanaal zo.
Thumbs down voor de in-video advertisment. Lange leve SponsorBlock die dat dan handig overslaat.
Ik ben juist blij met de samenwerking, want dat betekent dat wij onze hobby (want dat is dit kanaal momenteel) beter kunnen uitvoeren. Het kost enorm veel tijd om deze video's - naast ons werk - te maken, dus dit soort inkomsten zijn heel fijn. Net als alle leden via Petje Af.
Ik vraag me wel af hoe je weet dat er een sponsorstukje in de video zit terwijl je SponsorBlock gebruikt... 😉
Ik heb sponsorblock en alsnog vind ik jou echt een enorme zuurpruim. Geniet gewoon van je plugin in stilte en hou je duimpjes bij je, hier schiet niemand wat mee op
@@weetjedatookweersponsorblock kan je instellen dat ie niet automatisch verschiet. Ik heb dat in ieder geval zo ingesteld zodat ik in ieder geval kan zien wie de sponsor is en of het een grappige sponsor-skit is ofzo.
Je hoeft je in ieder geval niets aan te trekken van dat soort figuren. Die vinden het al geweldig als ze als eerste een zitplaats in de trein hebben omdat ze niet hebben gewacht op uitstappende mensen
Kijk, weer wat geleerd, dank voor de toelichting!
@@MacAnters jawel hoor. Hoe bekender sponsorblock wordt, hoe meer er 'behandelde' videos zijn en hoe eerder content creators zich zullen bedenken in-video reclame te maken. Jouw reactie helpt dan ook weer want dan blijkt dat er al meer mensen zijn met sponsorblock. dank daarvoor.
17:32 ik voelde even een nieuwe "mand" aankomen...