Cum prevenim și îngrijim Piciorul Diabetic

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 сен 2024
  • Află ce trebuie să faci ca să previi această complicație a diabetului și să nu ajungi la amputație. Dar și cum să îl îngrijești. Explicații și răspunsuri esențiale pentru gestionarea și prevenirea complicațiilor piciorului diabetic LIVE de la Dr. Raluca POPESCU, medic primar diabet nutriție și boli metabolice și Dr. Eduard CATRINA, medic primar chirurgie generală.
    Acest video face parte dintr-un proiect despre boli cardiovasculare și diabet, sprijinit de Sanofi, cărora le mulțumim pentru sprijin.
    Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
    AICI găsești și mai multe informații de la MEDICI într-un super LIVE: www.youtube.co...
    Neuropatia diabetică, arteriopatia, piciorul Charcot, astea sunt doar câteva din complicațiile diabetului care intră sub o umbrelă mare care are, generic, denumirea de picior diabetic. Complicațiile astea de la nivelul piciorului au o evoluție severă și de foarte multe ori se ajunge la amputații, fie mai mici (ca sunt degete sau antepicior), fie mai majore (de gambă, de coapsă sau de genunchi). Și nu voi ca să bag groaza, nici că vreau să te-nspăimânt, dar statisticile-arată ce se-ntâmplă pe pământ: o dată la 17 secunde se face o amputație majoră la un pacient cu picior diabetic. Și asta deși 80% dintre aceste amputații puteau fi prevenite…
    Fiindcă nicio persoană cu diabet nu își dorește să ajungă la amputație, și nici medicilor nu le face vreo plăcere să pună cuțitul pe ele (pe picioare), o să afli de la un medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Raluca Popescu, și de la un medic primar de chirurgie generală, dr, Eduard Catrina, ce să faci ca să previi piciorul diabetic și cum să îl îngrijești.
    Primul și cel mai important lucru pentru o persoană cu diabet este să meargă la controalele periodice. De ce? Pentru că neuropatia diabetică nu doare. Dar dacă pe pacient nu îl doare, nu îl supără nimic, nu înseamnă că nu are neuropatie.
    Apoi, știu și medicii că mai vorbiți între voi, mai faceți schimb de experiență și de informații. Măi omul lui Dumnezeu, dacă altuia îi merge bine cu un anumit tratament, cu o anumită dietă, asta nu înseamnă că o să meargă bine și la tine. Fiecare pacient trebuie să meargă la diabetologul lui și să primească indicațiile specifice. Este important să se țină cont de faptul că o persoană cu diabet nu are numai diabet (ca săraciii), are și alți factori de risc cardiovascular. Vorbim de obezitate, de dislipidemie (de valori crescute ale grăsimilor serice din sânge) și vorbim de hipertensiune.
    Am zis că o să afli ce este de făcut pentru a preveni o amputație, cel mai rău lucru la care te poate duce neuropatia diabetică.
    Tot din informațiile pe care le avem de la cei doi medici, trebuie să mai știi că un pacient cu diabet și neuropatie niciodată nu trebuie să meargă desculț, pentru că neavând o sensibilitate bună, adică pentru că nu simte - fiindca nervii lui sunt afectați - poate să sufere diferite accidente, să se înțepe, să te taie, să se infecteze și habar să nu aibă ce i se întâmplă. Deci încă o dată, pentru că regulile astea sunt ca poruncile biblice pentru pacientul cu diabet: de severitatea bolii să fie conștient, să țină dieta corect, să-și ia tratamentul cu sfințenie, să renunțe la fumat (că ăsta crește riscul și de amputație, și de infarct, si de accident vascular), să aibă o igienă a piciorului și o încălțăminte corespunzătoare și să facă mișcare. În fiecare zi. Atât cât poate.
    Vă rugăm să ne credeți că dacă am ales să vă dăm să ascultați încă un lucru pe care ni l-a spus domnul doctor Catrina, nu este pentru că vrem să vă băgăm mortu-n casă, cum se zice. Cu pacienții cu diabet vorbesc, nu mă feresc. O facem dintr-un alt motiv: dacă veți fi conștienți de urmările pe care le are un slab control al diabetului sau, mai rău, totală lipsa a controlului și interesului față de această boală, poate că așa o să aveți mai multă grijă de voi.
    ---
    Facebook: / pacientul20
    Instagram: / pacientul2.0
    TikTok: / _pacientul2.0
    EHealthRomania: ehealthromania...
    Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
    #romania #sanatate #diabetic

Комментарии • 24

  • @dumitruarnautu9192
    @dumitruarnautu9192 2 месяца назад +3

    Mulțumiri doamna Laura, felicitări pentru activitate 😘

    • @Pacientul
      @Pacientul  2 месяца назад +1

      Multumim si noi ca ne sustineti! Sanatate multa va dorim! ❤❤

  • @luk5827
    @luk5827 Месяц назад

    Ar trebui sa faceti un video cu analizele medicale anuale recomandate pe care ar trebui sa le faca un om sanatos in functie de sex , varsta etc in scop preventiv . Si o scurta prezentare ca fiecare analiza ce reprezinta si care sint valorile normale . Hemoleucograma , Ionograma , analizele rinichilor , analiza ficatului , profilul lipidic , functia glandei tiroide , Glicemia , la barbati peste 45 - 50 de ani testul PSA pentru prostata etc .

    • @Pacientul
      @Pacientul  6 дней назад +1

      Este o sugestie foarte buna! Va multumim! Am notat aceasta idee si vedem ce putem face! ❤❤

    • @luk5827
      @luk5827 6 дней назад

      @@Pacientul De ex vorbiti cu un cardiolog care sa va confirme sau infirme : riscul cardiovascular ii creat de sdLDL si nu de tot colesterolul LDL . Doar sdLDL intra in artere . Alti medici gastroenterologi specialisti in microbiom afirma ca riscul cardiovascular ii dat de markerii hsCRP si TMAO , fiindca la un hsCRP = 0.1 ( fara inflamatie ) LDL-ul poate fi relativ mare fiindca pacientul va fi in siguranta dpdv cardiovascular , dar daca hsCRP ii mare ( inflamatie mare ) atunci chiar daca scazi LDL-ul , nu-l poti scadea intr-atat incat sa elimini riscul cardiovascular . Dar toate astea trebuie confirmate de un cardiolog in tema cu noutatile din domeniu .

    • @luk5827
      @luk5827 5 дней назад

      @@Pacientul Pe site-ul Mediafax : “ Un simplu test de sânge poate prezice bolile de inimă la femei cu 30 de ani în avans “ si pe site-ul upi punct com : “ Blood test can predict women's risk for cardiovascular disease in 30 years, study says “ Ceea ce va ziceam si eu , ca markerul hsCRP poate prezenta riscul cardiovascular .

  • @anonimgcshilium199
    @anonimgcshilium199 2 месяца назад +3

    Neuropatia o simți în furnicături și amorțeli iar dacă o iei în serios de la început și umbli la cauzele de bază care au creat-o ai mari șanse ca totul să fie reversibil.
    Eu am renunțat la job pentru a mă odihni noaptea și la restul viciilor nocive organismului. Am început să merg mult și după un an chiar să alerg dimineața din cei 7 km cei fac zilnic.
    Acum mai am amorțeli doar după porțiune de alergare când scade Oxigenul în organism.
    Sunt bune și device-urile astea la ceva. ((((😅

    • @Pacientul
      @Pacientul  2 месяца назад +1

      Ne bucura tare mult sa auzim ca totul merge mai bine acum! Sanatate multa in continuare va dorim! ❤❤

  • @lenutababan3854
    @lenutababan3854 2 месяца назад +2

    Mulțumesc Doamna Laura ❤❤❤❤❤

  • @owy8
    @owy8 2 месяца назад +1

    Vă rog să faceți un video și despre fructele și sucul de aronia. Am înțeles că sunt foarte indicate pentru organism. Mulțumesc!

    • @Pacientul
      @Pacientul  2 месяца назад +1

      trecem in agenda!

  • @floricamaruntelmuzicacrest7170
    @floricamaruntelmuzicacrest7170 Месяц назад

    Multumesc Frumos pentu Sfat 👍🥰

    • @Pacientul
      @Pacientul  6 дней назад

      Cu mare drag! Ne bucuram ca am putut sa va ajutam! ❤❤

  • @dorinaani6494
    @dorinaani6494 2 месяца назад +3

    Faci haz" de necaz" faci bine/ dar nu-o cade bine; la lumea ce stà ràu; multumesc

  • @user-vh3xo4xn7t
    @user-vh3xo4xn7t 2 месяца назад +4

    Domna Laura am o intrebare ..
    Am.nroropatie diabetica. Exte bine sa fac masa în talpa picioarelo?
    Va rog sa îmi răspundeți..
    Deci neuropatia tine de diabetolog...
    Mulțumesc mult .nu știam doar acum am aflat de la dvs.diabetologul nu mare lucru face ...ma refer la descălțat. Picior și consultat ...asa ceva. Nu a făcut la mine. ...probabil ca îmi schimb medicul

    • @user-vh3xo4xn7t
      @user-vh3xo4xn7t 2 месяца назад

      Nu sinteti singura ..nici un diabetolog nu consilta piciorul..
      Te ia ca din oala ...altul la rind😢😢

    • @Pacientul
      @Pacientul  6 дней назад

      Parerea noastra este ca ar trebui sa consultati si alt medic. Neuropatia diabetica nu este usoara si trebuie supravegheata atat de dvs., cat si de medicul curant. Daca acesta nu face acest lucru, nu este un semn bun. Speram sa va gasiti un medic care sa aiba grija de dvs.! Noi va urma multa sanatate! ❤❤

  • @manina5
    @manina5 2 месяца назад +3

    De ce nu spuneti că poti avea neuropatie și chiar și polineuropati fara diabet ?

  • @marcelamarcella2529
    @marcelamarcella2529 2 месяца назад +2

    ❤❤❤❤❤🎉

  • @EscuRomanEscu
    @EscuRomanEscu 2 месяца назад +2

    🙏🏻🙏🏻🙏🏻👏🏻✌🏻💙💛❤️

  • @user-qm4tv3qz1p
    @user-qm4tv3qz1p 2 месяца назад +4

    CA. UN. . SOARE. STRALUCESTI .