Are perfecta logicã ca autohtonul sa aibã limba propie. Insã trebuie sa recunoaştem ca românul, cel puţin cel modern si cel contemporan, are tendinţa sa introducã in uz frecvent cuvinte, termeni tehnici sau nu, din alte limbi. Pânã nu demult era la moda ca pe teritoriul nostru sã se vorbeascã franceza (ca sa se diferenţieze de populaţia nu aristocraticã sau nu-cultã). In ziua de astãzi românii folosesc neincetat cuvinte strãine, predominant din limba englezã, cu sufixe sau adaptãri care fac sa sune mai românesti, ca si cum ar fii, downlo-dat, weekend-uri şamd. (pe mine personal mã dor urechile cand le aud). Copiii de mâine işi vor insuşi, foarte probabil, aceste cuvinte ca românesti şi uite tu de unde şi pânã unde ne pomenim cu neologisme de origine strãinã. Chiar sponsorul programului dumneavoastrã are numele firmei sale in engleza (Christian adventure) şi introduce in reclamã cuvinte din engleza "alternativa smart" si "pretrecerea weekendurilor". Vrem nu vrem, dacã apãrãm continuitatea limbii dacice trebuie sa recunoaştem cã aceste "introduceri" dãuneazã pe termen mediu-lung limba. Şi in pãrerea personala, daca imi permiteţi, aceste combinaţii mutileazã limba noastra cea frumoasa. Poate ca ar trebui conştientizat poporul sãfoloseascã cuvintele româneşti, cãci doar de aceea le avem... Şi ca fapt divers, când l-am întrebat pe un prieten de ce foloseşte "downlodat" îmi replicã" Da ce vrei sã folosesc descãrcat? Sunã naşpa rãu de tot". E bine aceasta este cuvântul românesc si mi se pare foarte greşit sa spui ca, pardon, cuvântul românesc sunã "naşpa"...
@@giuvannicammora2821 asa este, eu sunt plecat din România din '88. Fac tot posibilul sa nu uit limba. Recunosc ca de multe ori, mai ales când vorbesc cu mana, mai uit, sau ma mai poticnesc la vreun cuvânt. (și mi se pare firesc pentruca nu o practic zilnic de peste 30 de ani). În același timp permiteți-mi sa va felicit pentru nivelul care îl posedați în limba română.
Haideti sa va spun semnificatia unor cuvinte despre care sunt sigur ca multi dintre voi nu stiti ce inseamna. Cand eram copil bunicii mei si chiar parintii le foloseau. Custura = cutit de bucatarie folosit indeosebi pentru legume. Steregie = din cauza temperaturilor inalte sobele vechi din caramida se incalzeau foarte tare si crapau pe alocuri, prin aceste crapaturi iesea un fel de fum care mirosea un pic a funingine si stiu ca bunica mea zicea ca miroase a steregie. Va rog sa ma corectati daca gresesc sau poate in zona in care am copilarit (Pons Aluti) adica Ionesti, Valcea asta era insemnatatea acestor 2 termeni. Oricum destul de interesant si frumos, ciudat e ca pana acum ceva vreme mi se parea ca sunt inapoiat daca folosesc termeni vechi pe care ii foloseau bunicii mei ca astazi sa aflu ca este o mandrie sa folosesti un termen cu o asa vechime
cos tura..cos sika..coasa..coa se..cusatura..custura = cutit mic folosit la intepat si apoi taiat cos insemna impunge infinge..intepa ..junghiul..jungherul intepa la co(a)ste...coasa intaii infinge varful si apoi taie ..a coase inseamna intai a infinge un ac( ic) ce trage firul dupa el. Sirizie e gudronul depus in soba si cosul de fum( horn, hoceac) ..Sunt o muuultime de cuvinte date ca fiind achizitii din alte limbi dar NU e adevarat ! Stie cineva de ce noi spunem arama la cupru si doar corsicanii ma spun ceva asemanator ,,ramu" iar mai toti folosesc derivate gen messi..mesi..medi..mezi...?
Pt.ca DACII ERAU VITEJI,CEI MAI VITEJI DIN EUROPA DE ATUNCI,PT.CA ERAM INTELEPTI(PITAGORA A FOST ELEVUL LUI ZAMOLXE) PT.CA AM FOST SI SUNTEM UN POPOR DE SINE STATATOR,PT.CA NU AM CUCERIT SI INROBIT POPOARE,DE ACEEA NU SUNTEM AGREATI SI TOTI CEILALTI NE IGNORA,MAI SUNT TABLITELE DE LA TARTARIA CARE DOVEDESC CA PRIMA LIMBA PE PAMANT A FOST AICI IN DACIA ACUM 7 MII DE ANI,"NU MOR CAII CAND VOR CAINII"SLAVA STRAMOSILOR NOSTRII VITEJII SI BRAVII DACI🥰🤗👏👍
Țin minte la noi la râul Vâlsan, pe timp de secetă, se ținea un ritual care se spunea ca aduce ploaia. Femeile se acopereau cu cearșafuri albe și țineau niște ramuri cu frunze verzi. O alta fată in rolul principal, era împodobita numai din flori și frunze verzi, și intrau cu toții in rău unde stropeau fata și cântau (parca strigau mai degrabă) Ceva de “paparuda” parca ziceau.
Ion Caloianu nu a fost un împărat din imperiul vlaho-bulgar? O perioada din istoria noastra care sa omis intenționat secole (sa nu spun stergere).......și totuși conștiința noastra tot îi ține minte numele.
Se dice que la lengua dacia es la que dio origen a las lenguas latinas como el español. Es por ello que que a los que hablamos español se nos hace fácil aprender rumano. Ciertas palabras de lengua inglesa igual son de origen rumano más no italiano. Los rumanos tiene una historia oculta que debe de salir al mundo.
the romanian language it's the dacian language. the terms of ''romanian,Romania,romanian language'' were born from political interests with influence from Italia/Vatican/the old Roman empire to be able to make the first union of DACIANS after almost two millennia
Este un profesor din Statele Unite, numit Miceal Ledwith, care a învățat și a cercetat documente la Vatican, iar dânsul ezte cel care a dovedit că limba română este proto-latină, adică strămoș al limbii latine. Domnul a dat un interviu la postul de televiziune românesc TVR - Cluj-Napoca, în luna August 2012,comunicând aceasta și salutând locuitorii din Brașov, Buzău, Brăila, Bârlad, Bușteni (orașe în România în zone pe unde nu a ajuns nicicând imperiul Romei).
Pentru ca acest episod se leaga de lingvistica, imi permit sa va prezint o curiozitate. Nu sunt sigur ca v-am mai povestit-o, asa ca o zic chiar cu riscul de-a ma face frate cu neamtul ala afurisit, care ne ascunde noua batranilor lucrurile. Alzheimer pe numele sau! Bunicul din partea mamei, Dumnezeu sa-l odihneasca, a fost un taran foarte civilizat, cu mintea sprintena, trecut prin foarte multe ale vietii. Inclusiv prin razboiul dus de Maresalul Antonescu, pana in muntii Caucaz. Pana acolo mi-a marturisit batranul c-a ajuns. El se adresa tatalui sau (strabunicul, pe care l-am apucat, ambii trecand in lumea de dincolo la peste 90 de ani), cu respect si reverenta, spunandu-i BICU. Niciodata nu i-a spus TATA! In mod ciudat pentru copilul care eram, apelativul TATA i se parea prea familiar, prea "hai sa ne tragem de bracinari"! BICU punea lucrurile la punct, stabilea ierarhiile in rostul lor. Aducandu-mi aminte de asta, nu stiu ce mi-a venit intr-o seara si am dat in goagle (vorba sarmanului greco-evreu Vanghelie). Si am ramas stupefiat! Bhikku, in sanscrita inseamna invatator, guru. Si mai are si o alta conotatie: de TATA! De unde Dumnezeului un taran din fundul Baraganului, nascut dintr-un alta taran, nascut la randul lui in catunul Salcia de Prahova (mai spre munte de vestita comuna Ceptura, cea cu vinurile) a putut invata ACEST CUVANT DIN SANSCRITA? Ramane asta ca o intrebare, la care eu unul nu-mi pot da un raspuns LOGIC, DE BUN-SIMT. Poate dumneavoastra puteti sa-mi dati un raspuns, pentru ca este intr-adevar O CIUDATENIE LINGVISTICA IESITA DIN COMUN!
bogdan dinu Eu nu am auzit de acest cuvant si nici altii. Pe de alta parte nu exista in nici-o limba nici sanscrita, nici germanice, nici slave, nici turcice, iar BIC inseamna TAUR ,pe la slavi, dar cred ca nu il facea taur pe taica-su.
+bogdan Un lucru f interesant este ca aici ,in Italia,unde traiesc de ceva timp,am descoperit ca generatia nascuta,sa zicem la 1930..poate si mai tarziu evident,dar nu cei nascuti in anii 50,il numeau pe tata TATA,ca in romana si nu PAPA,cu accent pe ultimul a ,ca acum ! Denumirea asta e deci mai noua ! Cum asa ?! Cum de il chemau italienii pe tata ca in romana ?! Hmm..mi se pare foarte interesant ! Apoi de ce TATA a devenit PAPA ?!? Nu cunosc explicatia !! Daca nu ma insel,aromanii il numesc pe bunic PAPU ,parca! Hmm..Nu stiu explicatia nici acolo ! Si inca ceva : la ei exista ca nume de familie , BICU !!
Scumpe domnule Roxin. A propos de limba si de continuitate. Am avut o discutie, zilele trecute, cu un contractor de-al meu, de la fabrica unde stiti ca lucrez. German get-beget din Hamburg, un tanar extraordinar de onest, de muncitor si de mobilat la cap, mi-a spus (cand a aflat ca am rude Sachsen, adica dintre Sashii de la noi), ca vorbitorii de limba literara germana NU INTELEG LIMBA SACHSENILOR, adica a celor din landul Saxon! Ei, cum merge asta cu faptul ca un vorbitor de limba ... ce-o fi ea (traca, getica, dacica), din Maramures, se intelege perfect cu un vorbitor de aceeasi limba, din sudul Olteniei? Din Dobrogea pana pe malurile Tisei? Basca din Chisinaul si Transnistria ocupate de "pretenii" nostri de la rasarit, pret de mai bine de juma' de secol. E de cugetat, sau m-am ramolit eu inainte de vreme?
Dau eu un alt răspuns. Oricâtă dreptate am avea, ambiția ticăloșilor care ne vor fragmentato, încă e mai tare ca noi și nu putem sa ne impunem unitatea.
Ooo și eu sunt din satul Merișani județul Argeș. Ma scăldam când eram mică in râul Vâlsan (bine mai degrabă ne scăldam in gropile care le făceau cu escavatorul :))
Numele meu e Marius Costache sunt din curtea de arges si sunt Dac. A răsărit soarele in patria mea. Ma aflu in malta dar urmăresc cu intensitate tot ce faci
In totdeauna m-am întrebat, de ce in decembrie 1989, a ars Biblioteca Național Universitară, în care nu era nimeni și nu Comitetul Central, unde erau majoritatea figurilor principale ale "revoluției". Acum am înțeles de ce.
Adevărat; se chema Biblioteca Centrală Universitară, iar dispariția ecestera, odată cu unele volume menționate în bibliografiile lucrărilor de istorie a țării și poporului, redeschidea portița către combaterea originilor românilor și continuității, adică ce se încearcă astăzi, constant, cu ostentație!
Pai mai tata daca totul este foarte evident de ce nu ne strangem noi mai multi si sa si schimbam asta in manualele de istorie si in conceptia altora despre noi. Facem o petitie, mergem peste nemernicii din parlament si le cerem sa se invete istoria adevarata si nu cea inventata de tot cretinii ca daicoviciu. Se pare ca pana la urma Densusianu a fost primul om care a stiut ce e cu limba dacilor si ce influenta a avut ea asupra popoarelor latine.
Scuzați-mi minora intervenție, dar dacii erau politeişti. Dacă Zalmoxis era zeul suprem, nu înseamnă că nu erau venerate şi alte zeități. Derzelas, Bendis, Sabazios şi Kotys sunt doar câteva exemple.
@@Cristinaa0596mă uit la numele date de dvs. iar acestea nu au o ierarhie. Documentați ce' îs ei toți, și veți susține că geții ar fi politeiști, Altfel, nu putem trece de nivelul contrazicerii. Exista și Gebeleisis! Unde se situa?
Incercati sa-l invitati pe a tot stiutorul Serban Iliescu un tip care cica s-ar pricepe in domeniul asta ,sunt curios ce are de spus .felicitari pentru emisiunile pe care le relizati !
Am citit si eu asta într-o carte, Mos crãciun si fratele lui Mos ajun sunt creatii populale de dinainte de cucerirea romanã si atunci religia crestinã întradevãr ar trebui sã mute momentul nasterii a lui Hristos, pentru cã Iisus Hristos s-a nãscut de fapt la sfârsitul verii cãtre toamnã. Cum spune dl profesor în acastã emisiune, de crãciun nimeni nu renunta la sãrbãtorile de iarnã, este vorba de soltitiul de iarnã frigul profund, ziua cea mai scurtã si noaptea cea mai lungã, când se declansau niste ritualuri arhaice în lumea Geto Dacã si tocmai de aceea au pus crestinii nasteria lui Hristos în aceastã datã. Cuvântul Crãciun de dinainte de Hristos, ne poate spune multe dacã ne-am gândim putin ? De fapt dl profesor a spus tot numai cã noi ar trebui sã ne dãm putin seama, deasemenea ar trebui ca fiecare dintre noi sã cãutãm informatii si sã studiem si sã aflãm cine au fost cu adevãrat strãmosii nostrii geto daci ? Eu am citit o carte, unde spunea de fapt cã Crãciun era chiar tatãl lui Zamolxe care era foarte bãtrân la fel si sotia lui si nu aveau nici un copil, dar D-zeu ia promis cã o sã-i de-a un fiu întelept etc, etc. Dupã ce a primit vestea ce-a mare, mosul nostru Crãciun de bucurie a pornit dis de dimineatã la târg sã cumpere daruri, covrigei, turtã dulce, nuci si mere, pentru copiii satului. De atunci copiii din toatã lumea îl asteaptã pe Mos Crãciun. Noi mai avem si nume românesti Crãciun. Deasemenea nasterea lui Zamolxe pare sã semene în unele aspecte cu biblia, vã aduceti aminte la cine ia promis D-zeu un fiu, în vechiul testament ?
Intrebarea este, oare vrea cineva sa se asocieze cu zeii sau cu Dumnezeu. Toata istoria lumii, de fapt, are ceva cu uriasii, cu zei, s.a.m.d., si multi nu recunosc cat de tragic ar fi sa nu realizeze ca una este a fi un fiu al Dacior, sau urmasul lor, in acest caz al nostru, sau al zeiilor, de fapt, iar alta inseamna a fi un fiu al Domnului la sfarsitul zilei. Nu stiu daca ati facut conectia aceasta intr-una dintre emisiuni, deoarece as vrea s-o vad. Intr-adevar, o vizionare care foloseste mult nu numai Romanilor, ci si lumii.
Mi-am imaginat vazând programul ca va veni careva, cândva zicând ca suntem stramoşii chinezilor. ADN-ul Aborigenilir Amis la care se refera invitatul dumneavoastra poate fi comparata cu cei din insulele Filipine. Si adaug un link. en.m.wikipedia.org/wiki/Amis_people. Nu au nici decum trasaturi albe. Este la fel ca si alt invitat al dumneavoastrã care sustine cã limba punjabi are 2000 de cuvinte identice cu cuvinte din limba româna... Am un prieten din Pakistan carui limba materna este punjabi. Nu ne-am inteles delic. Am revenit la englezã limba in care ne intelegem... Imi plac foarte mult emisiunile dumneavoastra, nu ma intelegeţi greşit dar cate unii invitati au foarte mare fantezie
NU E VORBA DE FANTEZIE!! Dl. profesor n'o făcut "o comunicare științifică" nereală. Dânsul "a făcut cunoscută" o "sursă ATIPICĂ AUTO-DENUNȚATĂ", care este din Est-Tawan. Poate fi real sau o mistificare din aria sursei, poate fi dată și de groaza față de trupele chineze, care au un program încă ne-aplicat, de anexare a taiwanului. Nu imputați asta invitatului...
Problema e ca toti vorbim dar nimeni nu incearca sa schimbe toata mizeria asta care e lucrarea vinzatorilor de tara si tradatorilor de care noi am avut mereu parte,din pacate au fost si vor fi mereu din cele mai vechi timpuri,noua ne trebuie un alt Vlad Tepes sa distruga toti tradatori si vinzatori de tara
Așa cum o spui ar stârni un război civil! ciuca ar cu bombe, TAS-uri, gaze și jandarmi în noi... ar zice că el a fost prim ministru, dar tu, MeVasi, cine ai fost?? Mergeți la VOT, FIECARE DIN NOI. NICIUN ROMÂN SĂ NU STEA ACASĂ.. NICIUN ROMÂN SĂ NU ÎȘI ANULEZE (MĂZGĂLEASCĂ) BULETINUL DE VOT!!!!!!
PẮCURĂ s. f. Lichid vâscos, negru sau brun-închis, rămas de la distilarea țițeiului, care se folosește drept combustibil și ca materie primă la fabricarea motorinei grele, a uleiurilor minerale, a asfaltului și a altor produse; țiței brut. - Lat. picula.
Păcură nu este un cuvânt cu etimon latin. DEX este plin de erori. Picula nu există în latină. În latină există cuvântul piccula (parvus) care înseamnă mic (SALVE PARVUS NEPOS ROMULI - SALVA; PARVA; NEPOS ROMULI - jud. BN)
Firește că păcura (țiței brut) și bitumul se găseau la suprafață și se comercializa sau trafica în epoca antică (rețineți centrul -azi părăsit- Petra) . Nicăieri nu se găsea în Italia (teritoriul numit azi Italia). Țiței brut (păcură) exista în Geto-Dacia, chiar la suprafață în zonele cu zăcăminte, intrate astăzi în proprietatea noului imperiu austriak. Nu putem afla cu exactitate dacă existau grupuri care îl foloseau, deoarece hotărârile privind cultura și istoria țării românilor se iau astăzi la wiena și budo-peșt (amintiți-vă de Schengen). Dar acestea s-or petrcut cu complicitatea populației românești, care nu se prezintă la votări, dând voe anemicei minorități maghiare (care MERG LA VOT PÂNĂ LA UL[IMUL!), să aibă o poziție anti-românească, să ia parte la guvernare în ambele țări... apoi privesc ca bolovanii cheli, că mere trenu cu bu#teni, fără să chibzuiască simplu, că EI, românii, își sacrifică istoria și avutul, copiii, NEPREZENTÂNDU-SE LA VOT
@@margina1117deci, cei care se numesc Pârvu, sunt de fapt din neamul lui Micu! Dar nu ați făcut distincția între cuvintele "piccula" și "parvus", sau eu am înțeles eronat"...
Semnele de pe Tăblițele de la Tărtăria, sunt proto-scriere. Adică, în Ardeal, între câteva persoane s-o conceput scrierea (dintr-o necesitate!!) acum 6500 de ani, dar aceste persoane, deși au și îngropat suporturi purtând scriere, și foloseau scrierea pentru comunicare la distanță, de fapt "nu o făceau"..., spun aceia care neagă continuitatea"(acelei proprietăți în sistem) !! (ha-ha)
ar trebui curatata limba romana dar nu la acel nivel de a fi interzis folosirea cuvintelor imprumutate ,ci la un nivel de educare a cetatenilor si de a ramane la aprecierea fiecaruia de a folosi sau nu cuvintele imprumutate,eu unul as dori sa stiu chiar daca as mai folosi cuvinte imprumutate ,care sunt ale limbi romane si care nu
bulgărește nu e borcan, ci burcan - буркан; evident că denumirea nu se referea la vase din sticlă, deoarece sunt o invenție destul de recentă, astfel numaidecât că a migrat denumirea de la un vas careva de lut; așa cum s-a întâmplat la turci, în limba cărora sună ”kavanoz”, și știm că dacă vorbim de oala noastră ”gavanos” (da, nu prin toată România, nici Basarabia i se zice așa...) - evident împrumut lexic de la turci (anume pentru că denumirea românească e răspândită mai ales prin Dobrogea și Basarabia de Sud - în Bugeac), turcii aceluiași vas îi zic ”gavanolar” Deci, imposibil să ne ferim cu totul de împrumuturi lexice, căci așa se mai îmbogățesc limbile cu noțiuni noi, uneori cuvintele împrumutate sunt acceptate pe arie restrânsă, ca sinonime, alteori substituie cuvântul autohton, dacă acela e mai greu de pronunțat, are inscripție grafică mai complicată... Bunăoară, avem cuvântul nostru străvechi ”ceaun”, și în calitate de sinonim avem și împrumutul turcesc ”kazan”, ”kazană” - ultimul numaidecât că e turcic, pentru că e de circulație mai în toate limbile turcice - turcă, azerbaigeană, tătărească, bașkiră, kazahă, kirgiză, uigură - și nu puteau ei toți să împrumute terminul respectiv - prea tare sunt despărțiți ei toți geografic, deci e al lor
Eu cred, fara nici o dovada reala, doar bazandu ma pe intuitie, caci cuvântul Crăciun deriva din cuvintele crac, cracă, si simbolizeaza pasirea ( a se craci) intr un an nou. Nu ma injurati daca aberez :)
Ba e foarte inteligent, pentru că gândești, cauți, rostești. Mai sunt "crăcană", "crâcnire","crucer", "crucean". Cunosc români care se numesc Cluceru și Cruceru.
Bre 'nea Roxine, cum de nu le-a trecut in cap alora acum 2000 de ani, greci sau latini sa scrie ca dacii si romanii vorbeau aceeasi limba, si ti-a trecut acum tie fara nicio referinta antica sa spui tu asta ?
da, iar decebal a spus "neamtu' tot neamt ramane". Cu exceptia site-urilor unde ni se spune ca dacii sunt stramosii egiptenilor, nu am gasit nicio referire solida la fraza "razboaie fratricide" intre daci si romani. Este arhicunoscuta si originea hispanica a familiei ulpilor, si mai mult stramutarea acesteia in Hispania din Umbria, Italia. Acum daca si in Umbria erau daci...Dar bine, acum daca luam in calcul posibilitatea ca Italicii sau egiptenii sa fie traci, Traian era trac, da.
scuza-ma dar cand ceea ce spui tu ca a spus Dio Casius gasesc doar pe site-uri gen extraterestriiprintrenoi.wordpress.com unde ni se spune ca dacii scriau de la dreapta la stanga, chiar nu pot lua ce spui in serios. Aduce si tu un site cu textul original tradus in romana sau in latina, ca asa pe internet daca vreau gasesc si "iisus era dac"
+alegsandru Daca doriti sa stiti ce spun despre limba dacilor lingvistii de meserie si neangajati politic (as vrea sa cred), atunci cautati articolele lui Harvey E. Mayer de la California SU.
FELICITARI, ROXIN!!!! AI TOT RESPECTUL MEU PENTRU CEEA CE FACI PENTRU ROMANI!! FELICITARI PT. INVITATUL DE MARE VALOARE!!!
Locuiesc in America si vă ascult cu mare drag.Vă doresc mult succes în viitor.❤
Sunteți comorile românești nepieritoare,domnilor patrioți adevărați ! Tot respectul ! ❤❤❤
Respect pentru ceea ce faceți! Sunteți patrioți adevărați!
Da e foarte adevărat tot respectul pentru acești istorici patrioți
Ce frumos a spus domnul profesor : ''o limba nu dispare la comanda'' .
Are perfecta logicã ca autohtonul sa aibã limba propie. Insã trebuie sa recunoaştem ca românul, cel puţin cel modern si cel contemporan, are tendinţa sa introducã in uz frecvent cuvinte, termeni tehnici sau nu, din alte limbi. Pânã nu demult era la moda ca pe teritoriul nostru sã se vorbeascã franceza (ca sa se diferenţieze de populaţia nu aristocraticã sau nu-cultã). In ziua de astãzi românii folosesc neincetat cuvinte strãine, predominant din limba englezã, cu sufixe sau adaptãri care fac sa sune mai românesti, ca si cum ar fii, downlo-dat, weekend-uri şamd. (pe mine personal mã dor urechile cand le aud). Copiii de mâine işi vor insuşi, foarte probabil, aceste cuvinte ca românesti şi uite tu de unde şi pânã unde ne pomenim cu neologisme de origine strãinã. Chiar sponsorul programului dumneavoastrã are numele firmei sale in engleza (Christian adventure) şi introduce in reclamã cuvinte din engleza "alternativa smart" si "pretrecerea weekendurilor". Vrem nu vrem, dacã apãrãm continuitatea limbii dacice trebuie sa recunoaştem cã aceste "introduceri" dãuneazã pe termen mediu-lung limba. Şi in pãrerea personala, daca imi permiteţi, aceste combinaţii mutileazã limba noastra cea frumoasa. Poate ca ar trebui conştientizat poporul sãfoloseascã cuvintele româneşti, cãci doar de aceea le avem... Şi ca fapt divers, când l-am întrebat pe un prieten de ce foloseşte "downlodat" îmi replicã" Da ce vrei sã folosesc descãrcat? Sunã naşpa rãu de tot". E bine aceasta este cuvântul românesc si mi se pare foarte greşit sa spui ca, pardon, cuvântul românesc sunã "naşpa"...
Dar" naspa" ii suna bine in urechi?!?!?!? Mie, nu!!!
@@violetagiorgiogheorghe2716 nici mie nu îmi suna bine dar... Cum zicea unchiul meu (Dumnezeu să-l odihnească): "Ata ete"
@@giuvannicammora2821 asa este, eu sunt plecat din România din '88. Fac tot posibilul sa nu uit limba. Recunosc ca de multe ori, mai ales când vorbesc cu mana, mai uit, sau ma mai poticnesc la vreun cuvânt. (și mi se pare firesc pentruca nu o practic zilnic de peste 30 de ani). În același timp permiteți-mi sa va felicit pentru nivelul care îl posedați în limba română.
@@viorelpopescu4990 Bafta. Eu nu inteleg de cr se foloseste acest cuvant, cand avem "succes".
Nu doar in Romania, in Germania e la fel, mai ales in domeniul tehnologic, dar si in viata de zi cu zi.
Haideti sa va spun semnificatia unor cuvinte despre care sunt sigur ca multi dintre voi nu stiti ce inseamna. Cand eram copil bunicii mei si chiar parintii le foloseau.
Custura = cutit de bucatarie folosit indeosebi pentru legume.
Steregie = din cauza temperaturilor inalte sobele vechi din caramida se incalzeau foarte tare si crapau pe alocuri, prin aceste crapaturi iesea un fel de fum care mirosea un pic a funingine si stiu ca bunica mea zicea ca miroase a steregie.
Va rog sa ma corectati daca gresesc sau poate in zona in care am copilarit (Pons Aluti) adica Ionesti, Valcea asta era insemnatatea acestor 2 termeni.
Oricum destul de interesant si frumos, ciudat e ca pana acum ceva vreme mi se parea ca sunt inapoiat daca folosesc termeni vechi pe care ii foloseau bunicii mei ca astazi sa aflu ca este o mandrie sa folosesti un termen cu o asa vechime
Și la noi în moldova se folosesc aceste cuvinte
Ignoranta națională istorică
cos tura..cos sika..coasa..coa se..cusatura..custura = cutit mic folosit la intepat si apoi taiat cos insemna impunge infinge..intepa ..junghiul..jungherul intepa la co(a)ste...coasa intaii infinge varful si apoi taie ..a coase inseamna intai a infinge un ac( ic) ce trage firul dupa el. Sirizie e gudronul depus in soba si cosul de fum( horn, hoceac) ..Sunt o muuultime de cuvinte date ca fiind achizitii din alte limbi dar NU e adevarat ! Stie cineva de ce noi spunem arama la cupru si doar corsicanii ma spun ceva asemanator ,,ramu" iar mai toti folosesc derivate gen messi..mesi..medi..mezi...?
Si la noi in Olt se foloseste denumirea de custura
@@trakuraul5370 Si abbruzzezii spun " rame" la arama !
DANIEL te salut DACI de pretutindeni UNITIVĂ să ne Trezim să ne schimbăm istoria.
22:23 - 23:56 si poezia "Limba noastră" de Alexei Mateevici, aprobata si ca Imn de Stat al Republicii Moldova. Scurt, clar si cuprinzator.
Bravo Daniele. Iti multumesc pentru ceea ce faci. Mult succes. Avem nevoie....
Pt.ca DACII ERAU VITEJI,CEI MAI VITEJI DIN EUROPA DE ATUNCI,PT.CA ERAM INTELEPTI(PITAGORA A FOST ELEVUL LUI ZAMOLXE) PT.CA AM FOST SI SUNTEM UN POPOR DE SINE STATATOR,PT.CA NU AM CUCERIT SI INROBIT POPOARE,DE ACEEA NU SUNTEM AGREATI SI TOTI CEILALTI NE IGNORA,MAI SUNT TABLITELE DE LA TARTARIA CARE DOVEDESC CA PRIMA LIMBA PE PAMANT A FOST AICI IN DACIA ACUM 7 MII DE ANI,"NU MOR CAII CAND VOR CAINII"SLAVA STRAMOSILOR NOSTRII VITEJII SI BRAVII DACI🥰🤗👏👍
Doamne, ce drapel frumos ridicați...
Țin minte la noi la râul Vâlsan, pe timp de secetă, se ținea un ritual care se spunea ca aduce ploaia. Femeile se acopereau cu cearșafuri albe și țineau niște ramuri cu frunze verzi. O alta fată in rolul principal, era împodobita numai din flori și frunze verzi, și intrau cu toții in rău unde stropeau fata și cântau (parca strigau mai degrabă) Ceva de “paparuda” parca ziceau.
Paparudele și Caloianul
ruclips.net/video/NSz2XBwU53k/видео.html
ruclips.net/video/xwnmY1xYXOY/видео.html
Si in Muntenia existau ritualurile Paparudele si Caloianul! Si eu participam !!!
@@violetagiorgiogheorghe2716, 🌹🥰
Ion Caloianu nu a fost un împărat din imperiul vlaho-bulgar?
O perioada din istoria noastra care sa omis intenționat secole (sa nu spun stergere).......și totuși conștiința noastra tot îi ține minte numele.
Cit mai multe postari si emisiuni pt trezirea natiei romane si curatirea Romaniei...........
Sa traiasca Valahia si Vlad tepes!
Se dice que la lengua dacia es la que dio origen a las lenguas latinas como el español. Es por ello que que a los que hablamos español se nos hace fácil aprender rumano. Ciertas palabras de lengua inglesa igual son de origen rumano más no italiano. Los rumanos tiene una historia oculta que debe de salir al mundo.
the romanian language it's the dacian language. the terms of ''romanian,Romania,romanian language'' were born from political interests with influence from Italia/Vatican/the old Roman empire to be able to make the first union of DACIANS after almost two millennia
@Despacho Jurídico Fiscal De la Laguna.
Este un profesor din Statele Unite, numit Miceal Ledwith, care a învățat și a cercetat documente la Vatican, iar dânsul ezte cel care a dovedit că limba română este proto-latină, adică strămoș al limbii latine.
Domnul a dat un interviu la postul de televiziune românesc TVR - Cluj-Napoca, în luna August 2012,comunicând aceasta și salutând locuitorii din Brașov, Buzău, Brăila, Bârlad, Bușteni (orașe în România în zone pe unde nu a ajuns nicicând imperiul Romei).
Pentru ca acest episod se leaga de lingvistica, imi permit sa va prezint o curiozitate.
Nu sunt sigur ca v-am mai povestit-o, asa ca o zic chiar cu riscul de-a ma face frate cu neamtul ala afurisit, care ne ascunde noua batranilor lucrurile. Alzheimer pe numele sau!
Bunicul din partea mamei, Dumnezeu sa-l odihneasca, a fost un taran foarte civilizat, cu mintea sprintena, trecut prin foarte multe ale vietii. Inclusiv prin razboiul dus de Maresalul Antonescu, pana in muntii Caucaz. Pana acolo mi-a marturisit batranul c-a ajuns.
El se adresa tatalui sau (strabunicul, pe care l-am apucat, ambii trecand in lumea de dincolo la peste 90 de ani), cu respect si reverenta, spunandu-i BICU.
Niciodata nu i-a spus TATA!
In mod ciudat pentru copilul care eram, apelativul TATA i se parea prea familiar, prea "hai sa ne tragem de bracinari"! BICU punea lucrurile la punct, stabilea ierarhiile in rostul lor.
Aducandu-mi aminte de asta, nu stiu ce mi-a venit intr-o seara si am dat in goagle (vorba sarmanului greco-evreu Vanghelie).
Si am ramas stupefiat!
Bhikku, in sanscrita inseamna invatator, guru. Si mai are si o alta conotatie: de TATA!
De unde Dumnezeului un taran din fundul Baraganului, nascut dintr-un alta taran, nascut la randul lui in catunul Salcia de Prahova (mai spre munte de vestita comuna Ceptura, cea cu vinurile) a putut invata ACEST CUVANT DIN SANSCRITA?
Ramane asta ca o intrebare, la care eu unul nu-mi pot da un raspuns LOGIC, DE BUN-SIMT.
Poate dumneavoastra puteti sa-mi dati un raspuns, pentru ca este intr-adevar O CIUDATENIE LINGVISTICA IESITA DIN COMUN!
Cred ca spunnea TICULE.
Calcan Albastru Hai sa fim seriosi, prietene Calcan!
N-as fi facut atata caz, daca era doar atat.
Imi aduc aminte foarte bine: era BICU!
bogdan dinu Eu nu am auzit de acest cuvant si nici altii.
Pe de alta parte nu exista in nici-o limba nici sanscrita, nici germanice, nici slave, nici turcice, iar BIC inseamna TAUR ,pe la slavi, dar cred ca nu il facea taur pe taica-su.
+bogdan Un lucru f interesant este ca aici ,in Italia,unde traiesc de ceva timp,am descoperit ca generatia nascuta,sa zicem la 1930..poate si mai tarziu evident,dar nu cei nascuti in anii 50,il numeau pe tata TATA,ca in romana si nu PAPA,cu accent pe ultimul a ,ca acum ! Denumirea asta e deci mai noua ! Cum asa ?! Cum de il chemau italienii pe tata ca in romana ?! Hmm..mi se pare foarte interesant ! Apoi de ce TATA a devenit PAPA ?!? Nu cunosc explicatia !! Daca nu ma insel,aromanii il numesc pe bunic PAPU ,parca! Hmm..Nu stiu explicatia nici acolo ! Si inca ceva : la ei exista ca nume de familie , BICU !!
+Calcan Albastru Iar numele renumitei Alina BICA, de unde provine?
Scumpe domnule Roxin.
A propos de limba si de continuitate.
Am avut o discutie, zilele trecute, cu un contractor de-al meu, de la fabrica unde stiti ca lucrez.
German get-beget din Hamburg, un tanar extraordinar de onest, de muncitor si de mobilat la cap, mi-a spus (cand a aflat ca am rude Sachsen, adica dintre Sashii de la noi), ca vorbitorii de limba literara germana NU INTELEG LIMBA SACHSENILOR, adica a celor din landul Saxon!
Ei, cum merge asta cu faptul ca un vorbitor de limba ... ce-o fi ea (traca, getica, dacica), din Maramures, se intelege perfect cu un vorbitor de aceeasi limba, din sudul Olteniei? Din Dobrogea pana pe malurile Tisei? Basca din Chisinaul si Transnistria ocupate de "pretenii" nostri de la rasarit, pret de mai bine de juma' de secol.
E de cugetat, sau m-am ramolit eu inainte de vreme?
Asa este. Oar Europa e plina de tari in care oamenii nu vorbesc aceeasi limba...
vezi in Italua..Spania...Elvetia
.Germaia...toti folosesc limba de stat ca sa se inteleaga...
Bă scumpe de ce nu înveți limba ,,dacă” înainte de a o scrie.
Dau eu un alt răspuns. Oricâtă dreptate am avea, ambiția ticăloșilor care ne vor fragmentato, încă e mai tare ca noi și nu putem sa ne impunem unitatea.
foarte frumos ca aduci in emisiune ca invitati adevaratele valori ale tarii
Ooo și eu sunt din satul Merișani județul Argeș. Ma scăldam când eram mică in râul Vâlsan (bine mai degrabă ne scăldam in gropile care le făceau cu escavatorul :))
:))
Numele meu e Marius Costache sunt din curtea de arges si sunt Dac. A răsărit soarele in patria mea. Ma aflu in malta dar urmăresc cu intensitate tot ce faci
In totdeauna m-am întrebat, de ce in decembrie 1989, a ars Biblioteca Național Universitară, în care nu era nimeni și nu Comitetul Central, unde erau majoritatea figurilor principale ale "revoluției". Acum am înțeles de ce.
Adevărat; se chema Biblioteca Centrală Universitară, iar dispariția ecestera, odată cu unele volume menționate în bibliografiile lucrărilor de istorie a țării și poporului, redeschidea portița către combaterea originilor românilor și continuității, adică ce se încearcă astăzi, constant, cu ostentație!
D-le Daniel ,cautati texte vechi din lb franceza de secol XI,XII. Veti fi surprins de ceea ce veti constata ! Mai m7lt lb romana.
Pai mai tata daca totul este foarte evident de ce nu ne strangem noi mai multi si sa si schimbam asta in manualele de istorie si in conceptia altora despre noi. Facem o petitie, mergem peste nemernicii din parlament si le cerem sa se invete istoria adevarata si nu cea inventata de tot cretinii ca daicoviciu. Se pare ca pana la urma Densusianu a fost primul om care a stiut ce e cu limba dacilor si ce influenta a avut ea asupra popoarelor latine.
+Patricia Dogotari Care dumnezeu? Dumnezeul dacilor de numea Zamolxe.
+Matei Cristi "Zamolxe a fost doar un preot al strămoșilor noștri" tot asa cum Jeshua a fost "doar" un predicator din provincia romana Palestina.
Scuzați-mi minora intervenție, dar dacii erau politeişti. Dacă Zalmoxis era zeul suprem, nu înseamnă că nu erau venerate şi alte zeități. Derzelas, Bendis, Sabazios şi Kotys sunt doar câteva exemple.
@@patricia74290 Si italienii, cel putin ABBRUZZEZII, inainte de a zice "papa" ca acum.. ziceau... TATA!!
@@Cristinaa0596mă uit la numele date de dvs. iar acestea nu au o ierarhie.
Documentați ce' îs ei toți, și veți susține că geții ar fi politeiști,
Altfel, nu putem trece de nivelul contrazicerii.
Exista și Gebeleisis! Unde se situa?
Incercati sa-l invitati pe a tot stiutorul Serban Iliescu un tip care cica s-ar pricepe in domeniul asta ,sunt curios ce are de spus .felicitari pentru emisiunile pe care le relizati !
De la Zamolxe trebuie sa vina interjectia ,,Zau,,?
O istorie de 2000 de ani,...imi simt originea.
Si eu!
Am citit si eu asta într-o carte, Mos crãciun si fratele lui Mos ajun sunt creatii populale de dinainte de cucerirea romanã si atunci religia crestinã întradevãr ar trebui sã mute momentul nasterii a lui Hristos, pentru cã Iisus Hristos s-a nãscut de fapt la sfârsitul verii cãtre toamnã. Cum spune dl profesor în acastã emisiune, de crãciun nimeni nu renunta la sãrbãtorile de iarnã, este vorba de soltitiul de iarnã frigul profund, ziua cea mai scurtã si noaptea cea mai lungã, când se declansau niste ritualuri arhaice în lumea Geto Dacã si tocmai de aceea au pus crestinii nasteria lui Hristos în aceastã datã. Cuvântul Crãciun de dinainte de Hristos, ne poate spune multe dacã ne-am gândim putin ? De fapt dl profesor a spus tot numai cã noi ar trebui sã ne dãm putin seama, deasemenea ar trebui ca fiecare dintre noi sã cãutãm informatii si sã studiem si sã aflãm cine au fost cu adevãrat strãmosii nostrii geto daci ?
Eu am citit o carte, unde spunea de fapt cã Crãciun era chiar tatãl lui Zamolxe care era foarte bãtrân la fel si sotia lui si nu aveau nici un copil, dar D-zeu ia promis cã o sã-i de-a un fiu întelept etc, etc. Dupã ce a primit vestea ce-a mare, mosul nostru Crãciun de bucurie a pornit dis de dimineatã la târg sã cumpere daruri, covrigei, turtã dulce, nuci si mere, pentru copiii satului. De atunci copiii din toatã lumea îl asteaptã pe Mos Crãciun. Noi mai avem si nume românesti Crãciun. Deasemenea nasterea lui Zamolxe pare sã semene în unele aspecte cu biblia, vã aduceti aminte la cine ia promis D-zeu un fiu, în vechiul testament ?
Doamne ce bine zici Daniel ca tara noastra este sub ocupatie, ar trebuie formata o miscare si pusi pe fuga toti hotii astia...
www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6641243958959755264/
sIngura "mișcare" mecesară, este cea de A MERGE LA VOT, așa încât să fie în parlament numai români...
Ipoteza interesanta...am privit dansul popular al acestor Ami tribe. Gasiti in youtube. Sunt asemanari cu dansul ro
Similar pe dreq, acum m-am uitat si eu, nu are nici-o legatura
Intrebarea este, oare vrea cineva sa se asocieze cu zeii sau cu Dumnezeu. Toata istoria lumii, de fapt, are ceva cu uriasii, cu zei, s.a.m.d., si multi nu recunosc cat de tragic ar fi sa nu realizeze ca una este a fi un fiu al Dacior, sau urmasul lor, in acest caz al nostru, sau al zeiilor, de fapt, iar alta inseamna a fi un fiu al Domnului la sfarsitul zilei. Nu stiu daca ati facut conectia aceasta intr-una dintre emisiuni, deoarece as vrea s-o vad. Intr-adevar, o vizionare care foloseste mult nu numai Romanilor, ci si lumii.
Mi-am imaginat vazând programul ca va veni careva, cândva zicând ca suntem stramoşii chinezilor. ADN-ul Aborigenilir Amis la care se refera invitatul dumneavoastra poate fi comparata cu cei din insulele Filipine. Si adaug un link. en.m.wikipedia.org/wiki/Amis_people. Nu au nici decum trasaturi albe. Este la fel ca si alt invitat al dumneavoastrã care sustine cã limba punjabi are 2000 de cuvinte identice cu cuvinte din limba româna... Am un prieten din Pakistan carui limba materna este punjabi. Nu ne-am inteles delic. Am revenit la englezã limba in care ne intelegem... Imi plac foarte mult emisiunile dumneavoastra, nu ma intelegeţi greşit dar cate unii invitati au foarte mare fantezie
www.google.com/search?q=dacii&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjoh8Pbl7TOAhVJwBQKHb_KDXwQ_AUICCgB&biw=1920&bih=955#tbm=isch&q=dacii+pictura+chineza&imgrc=-D2xRMMHjJYH6M%3A
NU E VORBA DE FANTEZIE!!
Dl. profesor n'o făcut "o comunicare științifică" nereală.
Dânsul "a făcut cunoscută" o "sursă ATIPICĂ AUTO-DENUNȚATĂ", care este din Est-Tawan.
Poate fi real sau o mistificare din aria sursei, poate fi dată și de groaza față de trupele chineze, care au un program încă ne-aplicat, de anexare a taiwanului. Nu imputați asta invitatului...
Problema e ca toti vorbim dar nimeni nu incearca sa schimbe toata mizeria asta care e lucrarea vinzatorilor de tara si tradatorilor de care noi am avut mereu parte,din pacate au fost si vor fi mereu din cele mai vechi timpuri,noua ne trebuie un alt Vlad Tepes sa distruga toti tradatori si vinzatori de tara
Așa cum o spui ar stârni un război civil!
ciuca ar cu bombe, TAS-uri, gaze și jandarmi în noi...
ar zice că el a fost prim ministru, dar tu, MeVasi, cine ai fost??
Mergeți la VOT, FIECARE DIN NOI. NICIUN ROMÂN SĂ NU STEA ACASĂ..
NICIUN ROMÂN SĂ NU ÎȘI ANULEZE (MĂZGĂLEASCĂ) BULETINUL DE VOT!!!!!!
PẮCURĂ s. f. Lichid vâscos, negru sau brun-închis, rămas de la distilarea țițeiului, care se folosește drept combustibil și ca materie primă la fabricarea motorinei grele, a uleiurilor minerale, a asfaltului și a altor produse; țiței brut. - Lat. picula.
unde se gasea in antichitate pacura...in Italia..?
mai învață latina.
Păcură nu este un cuvânt cu etimon latin. DEX este plin de erori. Picula nu există în latină. În latină există cuvântul piccula (parvus) care înseamnă mic (SALVE PARVUS NEPOS ROMULI - SALVA; PARVA; NEPOS ROMULI - jud. BN)
Firește că păcura (țiței brut) și bitumul se găseau la suprafață și se comercializa sau trafica în epoca antică (rețineți centrul -azi părăsit- Petra) .
Nicăieri nu se găsea în Italia (teritoriul numit azi Italia).
Țiței brut (păcură) exista în Geto-Dacia, chiar la suprafață în zonele cu zăcăminte, intrate astăzi în proprietatea noului imperiu austriak.
Nu putem afla cu exactitate dacă existau grupuri care îl foloseau, deoarece hotărârile privind cultura și istoria țării românilor se iau astăzi la wiena și budo-peșt (amintiți-vă de Schengen).
Dar acestea s-or petrcut cu complicitatea populației românești, care nu se prezintă la votări, dând voe anemicei minorități maghiare (care MERG LA VOT PÂNĂ LA UL[IMUL!), să aibă o poziție anti-românească, să ia parte la guvernare în ambele țări...
apoi privesc ca bolovanii cheli, că mere trenu cu bu#teni, fără să chibzuiască simplu, că EI, românii, își sacrifică istoria și avutul, copiii, NEPREZENTÂNDU-SE LA VOT
@@margina1117deci, cei care se numesc Pârvu, sunt de fapt din neamul lui Micu!
Dar nu ați făcut distincția între cuvintele "piccula" și "parvus", sau eu am înțeles eronat"...
da scrieri dacice nu sunt ?
Ba sunt: adevaruldespredaci.ro/de-ce-istoricii-caare-pretind-ca-dacii-nu-stiau-sa-scrie-sunt-niste-incompetenti-dovezile/
Multe au fost distruse de către cei trecuți pe aici sau sunt ținute secret de către adevărații daci lămuriți prin înțelepciunea lor
Semnele de pe Tăblițele de la Tărtăria, sunt proto-scriere.
Adică, în Ardeal, între câteva persoane s-o conceput scrierea (dintr-o necesitate!!) acum 6500 de ani, dar aceste persoane, deși au și îngropat suporturi purtând scriere, și foloseau scrierea pentru comunicare la distanță, de fapt "nu o făceau"..., spun aceia care neagă continuitatea"(acelei proprietăți în sistem) !! (ha-ha)
💙💛❤
suntem o tara sub ocupatie !!!
Fara 2 dintre ele la mine in satul natal inca se mai foarte mult mai ales custura am si acum acasa una.
Daniel! Noi suntem D'ACI ! Deci DACII. Si suntem D'ACIA, adica DACIA. Studiaza si cuvintele astea.
Alex Patrascu. Corect! Are sens. 👍👍👍
bună!
ar trebui curatata limba romana dar nu la acel nivel de a fi interzis folosirea cuvintelor imprumutate ,ci la un nivel de educare a cetatenilor si de a ramane la aprecierea fiecaruia de a folosi sau nu cuvintele imprumutate,eu unul as dori sa stiu chiar daca as mai folosi cuvinte imprumutate ,care sunt ale limbi romane si care nu
bulgărește nu e borcan, ci burcan - буркан; evident că denumirea nu se referea la vase din sticlă, deoarece sunt o invenție destul de recentă, astfel numaidecât că a migrat denumirea de la un vas careva de lut; așa cum s-a întâmplat la turci, în limba cărora sună ”kavanoz”, și știm că dacă vorbim de oala noastră ”gavanos” (da, nu prin toată România, nici Basarabia i se zice așa...) - evident împrumut lexic de la turci (anume pentru că denumirea românească e răspândită mai ales prin Dobrogea și Basarabia de Sud - în Bugeac), turcii aceluiași vas îi zic ”gavanolar”
Deci, imposibil să ne ferim cu totul de împrumuturi lexice, căci așa se mai îmbogățesc limbile cu noțiuni noi, uneori cuvintele împrumutate sunt acceptate pe arie restrânsă, ca sinonime, alteori substituie cuvântul autohton, dacă acela e mai greu de pronunțat, are inscripție grafică mai complicată...
Bunăoară, avem cuvântul nostru străvechi ”ceaun”, și în calitate de sinonim avem și împrumutul turcesc ”kazan”, ”kazană” - ultimul numaidecât că e turcic, pentru că e de circulație mai în toate limbile turcice - turcă, azerbaigeană, tătărească, bașkiră, kazahă, kirgiză, uigură - și nu puteau ei toți să împrumute terminul respectiv - prea tare sunt despărțiți ei toți geografic, deci e al lor
Ă
Eu cred, fara nici o dovada reala, doar bazandu ma pe intuitie, caci cuvântul Crăciun deriva din cuvintele crac, cracă, si simbolizeaza pasirea ( a se craci) intr un an nou.
Nu ma injurati daca aberez :)
Ba e foarte inteligent, pentru că gândești, cauți, rostești.
Mai sunt "crăcană", "crâcnire","crucer", "crucean".
Cunosc români care se numesc Cluceru și Cruceru.
Daniele ,o masa rotunda... despre descifrarea tablitelor de la sinaia,cu ajutorul tau si massmedia se poate reface vocabularul vechi dacic
+valdeval Fâs !!
ValdeVal, salut! Daniel a făcut o emisiune despre misterul plăcuțelor, cu un criptolog
atunci nu ne numim romini dar......nu?
Suntem singura tara a carui nume ne reprezinta istoria si radacinile cel mai putin..
Noi suntem DACI si nu romani
Suntem Traci.Nu ii da tu pe Traci la bulgari.Faci ce vor inamici nostri sa faci.
Bre 'nea Roxine, cum de nu le-a trecut in cap alora acum 2000 de ani, greci sau latini sa scrie ca dacii si romanii vorbeau aceeasi limba, si ti-a trecut acum tie fara nicio referinta antica sa spui tu asta ?
da, iar decebal a spus "neamtu' tot neamt ramane". Cu exceptia site-urilor unde ni se spune ca dacii sunt stramosii egiptenilor, nu am gasit nicio referire solida la fraza "razboaie fratricide" intre daci si romani. Este arhicunoscuta si originea hispanica a familiei ulpilor, si mai mult stramutarea acesteia in Hispania din Umbria, Italia. Acum daca si in Umbria erau daci...Dar bine, acum daca luam in calcul posibilitatea ca Italicii sau egiptenii sa fie traci, Traian era trac, da.
scuza-ma dar cand ceea ce spui tu ca a spus Dio Casius gasesc doar pe site-uri gen extraterestriiprintrenoi.wordpress.com unde ni se spune ca dacii scriau de la dreapta la stanga, chiar nu pot lua ce spui in serios. Aduce si tu un site cu textul original tradus in romana sau in latina, ca asa pe internet daca vreau gasesc si "iisus era dac"
Matei Cristi hai ma...cum dacii stramosii hispanicilor ? va rog eu opriti-va...
da, am gasit , gata. Am trait in minciuna pana acum.
+alegsandru
Daca doriti sa stiti ce spun despre limba dacilor lingvistii de meserie si neangajati politic (as vrea sa cred), atunci cautati articolele lui Harvey E. Mayer de la California SU.
Limba latina se trage din l.romana si NU invers !
,, Aște zâua"dada Floare
_______________
,,Aba" fa leica Gherghino...
________________
Institutii hbbuhi
mis absolut masmurit de acest program hmmm neamul nostru is un pic cam vagabonti