چرا نروژ تونست ایران نتونست (نروژ چگونه نفت را مدیریت کرد؟)
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- مسیر نروژ به امروز از ناکاملیها خالی نبود. شانس نیز دخیل بود. اما میتواند چیزی را بگوید که تعداد اندکی از کشورها میتوانند: که یک منبع کوتاه مدت و محدود را به رونق پایدار، بین نسلی و گسترده تبدیل کرده است.
در بیشتر کشورهای نفتی درآمد حاصل از فروش نفت درست استفاده نمیشه. گاهی صرف جاه طلبی های حاکمان میشه. گاهی صرف جنگ میشه مثل جنگهایی که صدام با ایران و کویت راه انداخت. گاهی صرف خودشیرینی سیاستمداران رای لازم میشه، مثل مسکن مهر یا به شکل ثابت نگه داشتن قیمت دلار به مدت 10 سال در دهه 80 که دلارهای نفتی رو خرج ماشین خارجی ارزان و لباس خارجی ارزان و لوازم خانگی و مصرفی خارجی ارزان کرد.
00:00 مقدمه و تیزر
00:28 ثروت فعلی نروژ
01:19 مقایسه منابع نفتی ایران و نروژ
01:53 تاریخ فقر نروژ
03:22 درآمد فعلی کشور نروژ از کجا میاد؟
03:48 رفاه دیگر کشوهای نفتی
05:33 وضعیت اقتصادی نروژ قبل از نفت
06:15 روند رشد سیاسی نروژ
07:51 اشغال نروژ توسط آلمان
09:13 کشف میدان نفتی توسط هلند
09:45 تقسیم میدانهای نفتی توسط بریتانیا
11:41 نروژ و بیماری هلندی
14:48 اثرات بیماری هلندی رو خرخ پول نفت
15:53 بحران فنتی ونزوئلا
16:30 افزایش درآمد نفتی ایران و برنامه شاه
18:42 نروژ با پولهای نفتی چه کرد؟
19:56 قوانین صندوق توسعه نروژ
22:05 صندوق توسعه ایران
26:30 نقش فاروق القاسم در نجات نروژ
Instagram:
/ chorazmedia
Twitter:
/ chorazmedia
Telegram:
t.me/choraz
این ویدئو با همکاری مجموعه رسانهای اکوایران تولید شده.
تدوینگر: آریا نعمت اللهی
طراح کاور: امیرارسلان حسین زاده
درود و سپاس از شما بابت ویدیو ارزشمند
من اصلاً نمیفهمم چرا تزریق پول نفت به اقتصاد باعث تورم میشه
به طور مثال وارد کننده با دلار نفتی کالای خودشو میاره و بعد از فروش ریالش رو به دولت تحویل میده
و دولت اون ریال رو صرف کارهای عمرانی میکند
به نقدینگی چیزی اضافه نشده اقتصاد بزرگ شده
چرا باید تورم به همراه خودش بیاره
چون سرمایه گذاری در اقتصاد داخلی لزوما درامد دلاری ایجاد نمیکنه، اما سرمایه گذاری خارجی درامد دلاری ایجاد میکنه که تراز تجاری کشور رو مثبت نگه میداره یعنی همواره نسبت حجم دلار به پول ملی مثبت خواهد بود
راه حلی که شما داری میدی همون راه حلی هست که الان داره اجرا میشه با ارز ترجیحی و این سوال به وجود میاد که دلار نفتی رو به کی اختصاص بدیم؟
و این جا رانت به وجود میاد و هیچ دولتی نمیتونه تمام زنجیره تولید رو برای ارز ترجیحی کنترل کنه که همه ارز ترجیحی روی قیمت تموم شده کالا تاثیر بذاره
@@chorazmedia استاد حالت استانداردی که سایر کشور ها با ارز تک نرخی انجام میدن چی هست همون به اصطلاح ال سی و... است؟
زمان شاه چطور پول نفت به اقتصاد تزریق شد که باعث تورم شد؟
منم همون کالا رو که ارزون وارد شده ازش میخرم و با قیمت واقعی ارز میبرم لب مرز صادر میکنم و مثلا اگر اختلاف ارز اصلی با ارز ترجیحی ۴۵۰۰۰ تومان باشه، احتمالا سود ۹۰۰ درصدی خواهم کرد!
این یکی از چند اشکال بنیادین این کار است! حالا دولت باید بدوه دنبال دلّال ها و البته نمیتونه چون اون ها پول های عجیبی در میارن که نهاد های نظارتی رو هم میتونن بخرن. و این همین چیزیه که الآن داریم میبینیم.فساد ایجاد میشه چون تخمش رو خودشون کاشتن و با رفتار های سلبی نمیتونن جلوشو بگیرن یا شایدم درست ترش این باشه که بگیم: دولت با این کارش، تعیین میکنه که یه عده حق دارن درآمدهای عجیب داشته باشن (در اثر اختلاف بین قیمت اصلی ارز و قیمت ناشی از قیمت گذاری دولت با رانت نفت) و یه عده هم بعد از پریدن فنر قیمت ها مثلا به دلیل کاهش قیمت نفت، به فلاکت کشیده بشن. دولت تعیین میکند! چه کسی نجومی پولدار شود، و چه کسی سال ها به خاطر "قیمت گذاری" ارز در دههی ۸۰، و سپس پریدن فنر قیمت در دههی ۹۰، سفرهی زندگی اش یک سوم شود.
من با شما موافق هستم. ولی یک ایراد سیاسی در دید شما وجود دارد. دکتر عبّاس آخوندی که هم فکر غنی نژاد است و حامی اقتصاد آزاد، بعد از خارج شدنش از دولت روحانی، شروع به نوشتن چند کتاب کرد. یکی از این کتاب ها اقتصاد سیاسی ایران است. خودش در مقاله ای توضیح میدهد که من وقتی در دولت رفتم، فهمیدم چیز اصلی که نیاز داریم، مطالعهی این رشته است. چرا؟! چون نهاد قدرت، در حالت عادی به حرف اقتصاد دان گوش نمیدهدچرا که منافعش از اقتصاد دولتی و دستوری ست. یا حداقل اقتصاد مداخله گرایانه. چه قبل از انقلاب چه بعد از آن. پس به دنبال اقتصاددانی میرود که میگوید آفرین، بیشتر پول پاشی کن! آفرین راه رشد غیر سرمایه داری را بپیما! آفرین، اقتصاد را دولتی تر و دستوری تر بکن!
چرا؟! چون نهاد قدرت، خودش به لحاظ اقتصادی چپ است! یعنی هر قدرتی سیاسی، در حالت عادی منفعتش در چپ بودن است.پس به حرف اقتصاد دان راست، یا اقتصاد دانی که حامی جریان اصلی باشد، هرگز گوش نمیدهد.
چرا گوش نمیدهد؟! چون هر نهاد قدرتی در هر جای دنیا! دوست دارد اقتصاد مثل موم در دست خودش باشد! تخصیص منابع مادّی مردم، به عهدهی او باشد و به قول هایک "راه بردگی". بنابراین، چسبندگی چپ بودن، اصولا برای نهاد قدرت (بوروکرات ها و سیاستمداران) زیاد است. دموکراسی هم همین طور است! چسبندگی دیکتاتور بودن برای نهاد قدرت بسیار بیشتر از دموکراسی است. برای همین هم بشر چند هزار سال تحت استبداد زندگی میکرد. ولی چیزی که غرب را غرب و جاهای دیگر را آنگونه میکند، همین است! مبارزه برای آزادی. که در بعد اقتصادی، یعنی مردمی شدن اقتصاد و عدم قیمت گذاری و در بعد سیاسی میشود دموکراسی و حکومت پاسخگو. این که میگویید جواب نمیدهد چرا جواب ندهد؟! این اقتصاد سیاسی کنونی، برای مردم جواب نمیدهد. برای برادران قاچاقچی چرا جواب ندهد؟! امریکا روزی تحت امپریالیسم انگلستان بود و اصلا وضع مردمش خوب نبود. راه آزادی هزینه دارد. وگرنه پیمودن "راه بردگی" حتّی برای دولت امریکا هم شیرین است. ولی انجام نمیدهد. برای دولت فرانسه هم شیرین است. ولی انجام نمیدهد. چرا؟! چون فقط یک خطای پلیس در فرانسه، کشور را تا تهدید انقلاب پیش میبرد و حتّی صدها نوجوان را تا حدّ دست به ا س ل ح ه عصبانی میکند. امیداورم کامنتم حذف نشود!
فقط یک کلام: ما باید انتخاب کنیم که آزادی مهم تر است یا حفظ نظم و نرم های اجتماعی؟
یا به عبارت بهتر، "نظم و قانون" بر مبنای حفظ آزادی فردی و حقوق مالکیت شکل میگیرد یا آزادی و حق مالکیت بر لباس، بدن، مال و ثروت و کسب و کار و ...، بر مبنای قانون تعریف میشود؟! کدام وابسته به دیگری است؟!
اگر دومی باشد، بوروکراسی هر روزی که میگذرد، یک تکه از حقوق فردی و اقتصادی را میکَنَد و به قانون و حفظ نظم عمومی نسبت میدهد و به بهانهی آن همه را خفه میکند. اگر اوّلی باشد، قانون و نظم جدید، جای قانون و نظم اجتماعی-سیاسی فعلی را در اثر یک خروش اجتماعی همگانی میگیرد تا از آن به بعد، قانون حافظ حقوق فردی و حقوق مالکیت اقتصادی و پولی باشد.
آقا عالی بود خیلی لایک داره واقعا
من دو هفته س ک نخواستم این ویدیو رو ببینم چون از اسمش معلوم بود ک باید کلی غصه بخورم گذاشتم برای وقتی ک ظرفیت حرص خوردنم کمی خالی بشه امشب تونستم ببینم. دوباره یا سه باره باید ببینمش تا ۴۸ساعت بعدش هم هی فکرم درگیرشه دیگه امشب فکر نکنم خوابم ببره
خیلی خوب تعریف میکنی، علیزاده رو دیدم پاره شدم مرسی
این ویدیو واقعا محشر بود و دیدنش برای هر ایرانی واجب 👌
باش چون تو گفتی..
درود، دست مریزاد. بسیار لذت بردم و آگاهی کسب کردم، شما کار مقدسی رو انجام میدین. پاینده باشین
از شما همزبان عزیز خواهشمندم به مسائل افغانستان هم بپردازید چراکه مردم خیلی نیازمند اطلاعات دقیق و ذهن شفاف شما هستند.
ممنون از شما با ویدیوهای مفیدتان٫ علاقمند ویدیو های شما از کابل❤
سلام دوست همزبان عزیز. خیلی خوشحال هستیم از اینکه ما رو میبینید❤
از بهترین کانال هایی که تا حالا در یوتیوب دیدم 👌👌👌
واقعا یکی از بهترین برنامه ها بود ❤
تشکر بابت اشتراک گذاری مطالب آموزنده
تشکر بابت همه زحماتی که میکشید
سلام و سپاس به خاطر محتوای ارزشمندتون.
من کارتونیست هستم و میتوانم جلوه های بصری جذابی برای محتوای شما تولید کنم و از همکاری با شما لذت خواهم برد چرا که محتوای شما از نان شب واجب تر است . سپاس
کار شما بسیار ارزشمنده بسیار ممنونم🙏
خیلی ممنونم از اطلاعات ارزشمندی که تهیه کردید
باسلام و خداقوت
لطفا یک ویدئو جامع در رابطه با اقتصاد آمریکا درست کنید. و تصوراتی که به درست یا به غلط در مورد آن هست را به صورت علمی بررسی بکنید و علل موفقیت آن را شرح دهید.
اینکه چگونه صد ها میلیون نفر را ثروتمند کرده است.
چون واقعا جای چنین ویدئویی در پلی لیست شما کم است.
باتشکر از حسن دقت شما
سپاس فراوان 🙏🙏
بسیار عالی بود.
این یکی از قشنگ ترین ویدیو های علم اقتصاد بود که دیدم🌹
Perfection.
One of the only Persian content creators that I truly enjoy.
Keep up the great work, man!
بسیار زیبا و آموزنده، کاری که شما دارین میکنین میوه هاش ده، بیست سال بعد قراره به بار بشینه، خدا قوت، با همین قدرت ادامه بده
عالی دمت گرم خدا قوت
دمت گرم، فکر نمیکردم ولی بلاخره درباره نروژ ویدئو گذاشتی😂😂😂😂
بی نظیر بود این ویدئو..
Thanks 👍
چقد خفن 👏👏👏
عالی، خداقوت❤
منتظر ویدئوی معجزه ی مردعراقی برا نروژ هستیم♥️
ممنونم عالی بود
عااالی❤❤ سواد اقتصادی واقعا نیازه
فاروق القاسم رو که گفتی چشم باز موند. کاش بیشتر از ایشون میگفتین .
صد بار سپاس از تیم زحمت کش چراز ❤❤
یه نمونه واقعی بود از پذیرش مفهوم "چند فرهنگی" در یک جامعهی توسعه یافته، که در مقابلش ما نژاد پرستی، مذهب زدگی، عرب و یهودی ستیزی، بیگانه هراسی، آریایی پرستی و کلّی مفهوم "هویت زده"ی دیگر جانشین کردیم. جوامعی که اسیر بحران های "هویت" نشدند، مثل ایرلند، سوئیس، نروژ، دانمارک و ... خیلی سریع رشد کردند و هنوز هم رشد میکنند و از امریکا هم جلو زدند.
فاروق قاسم یه مهندس تحصیلکرده انگلیس وباده سال سابقه کاری درشرکت نفت بصره عراق زمان تحصیلش هم بایک خانم نروژی ازدواج میکنه وبعداز اومدن رژیمهای کمونیستی عبدالکریم قاسم وبعثی البکر به بهانه درمان پسرش میره نروژ وتونست اونجا توجهشونو جلب کنه ونفت براشون اکتشاف بکنه ،ایران تاحالا دهها وصدها فاروق قاسم داره ولی حکومتهای رانتی وفاسد وجناحی باعث شدند مردم به این روز برسند،همین رئیسی سوک میزنند برادران نئولیبرال که سمت اقتصاد آزاد بره ولی هروقت قدم توجایی بزنه اولین کسانی که منتقدش میشن همین دلالان هستند ،جنگ سره منافع هست وبراشون هیچ مهم نیست کدوم اقتصاد حاکم بشه مهم اینکه ازرانت ولقمه شون چیزی کم نشه وبه همین بهانه ها همه چی روربط میدن به خرج ومخارج مردم یکیش همین حقوق یا افزایش حقوق کارگران دوست داریم نظر صاحب چراز بهمون بگه
عالی بود
سلام وتشکر بابت همه زحماتی که میکشید. فقط اگر میشه قابلیت غیرفعال کردن زیرنویس رو هم اضافه کنید. چون وقتی زیرنویس هست و صدا رو هم داریم گوش میدیم تمرکز به هم میریزه.
مفید مثل همیشه 🌺🌺🌺
سپاس ... خیلی جالب بود
زنده باد به چراز و این اجرای بدون تقص
سپاس
مثل همیشه عالی و بی نقص
💪💪💪
واقعا مرسی از آموزش عالی تون
سپاسگذارم
بسیار عالی بود .
عالی👏👏👏
تک تک ویدئوهات رو با دقت میبینم و اذت میبرم واقعا دمت گرم
سوال اینجاست کشورهای عربی نفتخیز چرا دچار تورم نمیشن؟
حالا غیر از امارات و قطر که خیلی اقتصاد مدرنی دارن، کشورهایی مثل عربستان و کویت دههها تونستن با وجود اقتصاد سنتی تورم حدود صفر داشته باشن.
لطفا این موضوع رو بررسی و روشن کنید. مثل همیشه اگر در این مورد هم با ارائه آمار و تحلیل آماری دقیق بتونین به نتیجه برسین عالی میشه 👏🙏💪🏼 ممنون از کار با کیفیت و دست اولتون.
سلام.در برنامه مون هست. میریم سراغش ایشالا
"Due to the exchange rate peg and price limits, inflation has continuously stayed mild."
چون که اونا پول ملیشون رو به دلار پگ کردن.در واقع اون ها بانک مرکزیشون نرخ بهره شو متناسب با نرخ بهره ی فدرال رزرو آمریکا تنظیم میکنن.و همچنین میان اونقدر دلار در بازار ارز خودشون میخرم و میفروشن تا به نرخ دلار هدف برسن.
سپاس از شما ❤❤ فقط زیر نویس یکم اشکال نگارشی داشت
عالی
چقد مفید بود
خیلی ممنون❤❤❤
داداش تو بهترینی
خیلی خوب بود ممنون❤❤❤❤🎉🎉🎉🎉
خسته نباشید، ممنونم بابت تمام زحمات!
لطفاً ویدیو فاروق قاسم رو هم بسازید
Thank you, it was an educational and unique video. ❤
Nice
ممنون از زحمات تیم. چُراز😊. سواد اقتصادی از نون شب واجب تره👌🏻
عالی
نمونه تون زیاد
عالی منتظر قسمت فاروق هستم 👌
عالی در مورد صندوق های بورسی هم بیشتر یگویید
عالی بود آقای میرزایی عزیز. با قدرت ادامه بدید
عالی
❤
دمت گرم فوق العاده اموزشی و خوب بود
واقعا آموزنده بود ممنون
Perfect as always❤❤
عالی مثل همیشه
بسیار عالی
سپاس
راضی ام از این حجم اطلاعات
Is the best video
Good luck ❤
دمت گرم برای این محتوا👏👏👏
بسیار ارزنده 😊
عاالی بود حسین جان ❤❤❤ فوقالعاده است
مرسی عالی بود
عالی بودید مثل همیشه
احسنت به سواد و میهن پرستی شما
ایشالا همیشه پربار باشید
Nice job brother
دمتون گرم❤ مثل همیشه عالی
بهترین برنامه یوتیوبی ❤❤
❤❤❤❤❤عاااااااالی
بسیار عالی بود لطفا در یک ویدیو به موضوع بیماری هلندی و چگونه شکل گیری اون در هلند بپردازید ممنون از کانال خوبتون
عالی بود ممنون❤
Nice ❤😊
عالی ، منتظر داستان فاروق القاسم هم هستیم😊
لذت دانستن!
ممنون عالی بود لطفا در مورد بیماری هلندی هم برنامه ای تهیه کنید
Thanks🙏🏻
بی زحمت یه ویدئو برای مسکن مهر بسازید خیلی نرات در موردش متفاوته
Perfect👏👏
آفرین سواد اقتصادی از نون شب واجبتره آفرین
keep going
جالب بود
این موضوع بسیار مرتبط با ایران بود
Good bro
مشکل اینه که ما دموکراسی نداریم
یا بهتر و ملموس ترش میشه شفافیت
مشکل ما اینکه ایرانی هستیم
The problem is the functionally illiterate people who can not understand the economy and the right of free speech
عدم وجود دموکراسی یکی از مشکلات ما هست نه تمام مشکلات ما ایرانیها.
@@Rose.N.abcd-um5lh تمام مشکلات یک ملت سرچشمه گرفته از نبود آزادی سیاسی وقتی سیاست یک کشور درست بشه اقتصادش درست میشه مشکلات اجتماعیش درست میشه و... پس دموکراسی بحثی که باید یک کشور به اون برسه بعداً اونا هم خودش درست میشه
منتظر قسمت بعدی هستیم
great
لطفا راجب نهاد هایی که در نروژ ایجاد شده برای محافظت از سرمایه در ونزوئلا همچین نهاد هایی ایجاد نشده ویدیو بساز❤
وقت بخیر
بی زحمت یه ویدیو هم راجب اوضاع این چن وقته میسازید. اینکه یهو همه دارن وام میدن و فروش اقساطی گذاشتن و سپرده با سود ۳۰ درصد هم مجوزش صادر شده.
بسیار ممنون از ویدیو خوبتون، میشه در خصوص سیاست نفتی عربستان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس هم ویدیو تهیه کنید.
بسیار عالی و آموزنده به اندازه خوندن ۱۰ تا کتاب آموزنده بود
یه سوال شما سر رشته ای از این بحث داری یا با مطالعه بهش رسیدی؟؟؟
👏👏👏👏👏👏
میشه یه ویدیو در مورد بیماری هلندی بسازید ؟
تمام نکات صدرصد درست بود. فقط یه نکته اضافی اینکه متاسفانه اکثر ذخایر مهم نفتی ایران بهصورت اشتراکی با کشورهای همسایه است که اگر ما استخراج نکنیم اونها استخراج خواهند کرد. درحالحاضر هم بخاطر پایین بودن سطح تکنولوژی ابزارآلات استخراجی ما سهم برداشت اونها چندین برابر ایران است.
👏🏻👏🏻🌹🌹
میشه منابع شو اعلام کنید اگه بشه در تحقیقم استفاده کنیم یک دنیا تشکر مثل همیشه عالی استفاده کردم
بیشتر ویدئو بدید
ما منتظریم
Like ❤❤❤