Keşif Tv - Türkiye'nin Kaleleri 3. Bölüm

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 июл 2020
  • Kanala Abone Olmak İçin - bit.ly/kesiftv
    #kesiftv
    Türkiye'nin Kaleleri - 3. Bölüm
    1- GÖZNE KALESİ - MERSİN
    Gözne Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir. Kale Toros Dağları güney yamaçları üzerindedir. Mersin’in yaylası olan Gözne beldesinin güneyinde olup beldeye yürüyüş uzaklığındadır.
    Mersin’in 29 km. kuzeyindeki Gözne Beldesi’ne girişte yüksek kayalar üzerinde göze çarpan kale iki yapıdan oluşmaktadır. Doğudaki yapı biri güneyde, üçü kuzeyde olmak üzere dört burçlu ve dikdörtgen formludur. Giriş kapısı batıdadır. Kapı eşiği toprak seviyesinden 1 m. kadar yüksektedir. Yapı sivri tonozla örtülü olup, içi üç kemerle dört kısma ayrılmıştır. İkisi kuzey, üçü güney duvarlarda olmak üzere 5 tane ışık ve havalandırma deliği vardır.
    2- ANKARA KALESİ
    Ankara Kalesi, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kaledir. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatlar'ın Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir.
    Ankara Kalesi 1073 yılında Selçukluların eline geçmiştir.1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçukluların hakimiyetine girmiştir. 1. Alaaddin Keykubad kaleyi yeniden onartmış, 1249'da ise 2. İzzeddin Keykavus kaleye yeni ilaveler yapmıştır. Osmanlı döneminde 1832'de Kavalalı İbrahim Paşa tarafından onarımdan geçirilmiş, kalenin dış duvarları genişletilmiştir.
    3- GİRESUN KALESİ
    Giresun Kalesi Giresun ilinin simge eserleri arasında yer almaktadır. Günümüzde eski kaleyi hatırlatacak pek bir şey kalmamasına rağmen, geçmişte önemli kalelerden biri olduğu şüphe götürmeyen Giresun Kalesi denize yakın bir tepe üzerinde Pontos Kralı Mihridates’in oğlu Farnakes tarafından M.Ö. 2. yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılan Giresun Kalesi’nin surlarının Helenistik Dönem'e ait olduğu düşünülmektedir. Kale yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun'u yüksekten izlemek için ideal bir noktadır.
    Giresun Kalesi, birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı olan ve Giresun’u ikiye bölen yarım adanın en yüksek yerinde, şehre hakim volkanik kayalık üzerinde yer almaktadır. . Bizans Dönemi'nde, denizden 100 metre yükseklikte bulunan kale yoğun bir yerleşime sahne olmuştur. Bu yüzden de buraya kale-şehir sözcüğü yakıştırılmıştır.
    4- SEDDÜLBAHİR KALESİ
    Seddülbahir Kalesi, 1656 yılında Venedikliler’in Limni ve Bozcaada’yı işgal etmelerinin ardından, 1659 yılında savunma amacıyla inşa edilmiş bir kaledir.
    Seddülbahir Kalesi, Çanakkale ilinin Rumeli kıyısında, Gelibolu Yarımadası'nın Ege Denizi'ne bakan tarafında bulunmaktadır.
    5- ŞEBİNKARAHİSAR KALESİ
    Şebinkarahisar Kalesi Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinin merkezinin kuzeyinde kalan ve Hacı Kayası olarak bilinen şehre hâkim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Şebinkarahisar Kalesi'nin yapım tarihi hakkında bilgi veren kitabesi mevcut değildir. İhtişamlı kalenin ilk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığı yönünde bilgiler bulunmaktadır. Özellikle Mengücekli hükümdarlarından Fahrettin Behramşah’ın 1184 yılında kaleye önemli eklemeler yaptırdığı belirtilir.
    KEŞİF TV
    Genel Açıklama - Ülkeni-şehrini keşfet ve tanıt...
    Tarihi-turistik mekanlar, antik kentler, camiler, kiliseler, sinagoglar, müzeler, Unesco dünya kültür mirası ve diğer ilgi çekici yerler belgesel tadında...
    Anafor Tv RUclips Kanalları
    Anafor Tv - bit.ly/anafortv
    Temel Dursun Tv - bit.ly/Temel-DursunTv
    Keşif Tv - bit.ly/kesiftv
    Hümtirik Tv - bit.ly/humtiriktv

Комментарии • 2

  • @cengizpPekince..
    @cengizpPekince.. 6 месяцев назад +1

    Çok Güzel Bir Tanıtım Videosu Olmuş, Sağ Olsun Emeğinize Sağlık Teşekkürler...

    • @anaforkesiftv
      @anaforkesiftv  6 месяцев назад

      Biz de çok teşekkür ederiz, sağolun