Keşif Tv - Türkiye'nin Kaleleri 1. Bölüm

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 июн 2020
  • Kanala Abone Olmak İçin - bit.ly/kesiftv
    #kesiftv
    Türkiye'nin Kaleleri 1. Bölüm
    1- AFYONKARAHİSAR KALESİ
    226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru 2. Murşil zamanında, Arzava Seferi'nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır. Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.
    Afyonkarahisar Kalesi'nin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç bulunmaktadır. Surlar, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Sultanı 2. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
    2- KİLİTBAHİR KALESİ - ECEABAT / ÇANAKKALE
    Kilitbahir Kalesi 1462-1463 tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale boğazının en dar kesiminde Gelibolu Sancakbeyi Yakup beye yaptırılmıştır. Kale, Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinin Kilitbahir köyündedir. Çanakkale il merkezindeki Kale-i Sultaniye’nin tam karşı sahilinde bir tepenin eteğinde kurulmuştur. Yapı dış kale, iç kale ve ana kule olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. İç kale 7 katlı üçgen bir kuleden oluşmaktadır.
    1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan restorasyon sırasında güney kısmını çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule inşa edilmiştir. Kale tümüyle kaba yontulmuş taşlarla inşa edilmiştir. Açıklık kısımları kiremit kemerli olup, kapı ve pencereler beyaz mermerden yapılmıştır.
    3- CENEVİZ KALESİ - AKÇAKOCA / DÜZCE
    Ceneviz Kalesi, Düzce ili Akçakoca ilçesinin 2,5 kilometre batısında, iki koy arasında bulunan bir falez üzerinde kurulmuştur. Kalenin güneyinde, doğu ve batı doğrultusunda, surların ortasında yüksek bir kulesi, iç avluda bir de su sarnıcı bulunmaktadır. Kalede kullanılan tuğla ve harç diğer Ceneviz Kalelerinde kullanılan tuğla ve harçla benzerlikler göstermektedir.
    Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze kadar gelen Akçakoca ve çevresi, arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş, ‘‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’’ adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne adını yazdırmıştır.
    4- HARPUT KALESİ
    Harput Kalesi, Urartular döneminde M.Ö 8. yüzyılda yapılmıştır. Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
    Bir rivayete göre Harput kalesinin yapımı sırasında yaşanan su kıtlığı sebebiyle, zamanın hükümdarının emriyle harcın hazırlanmasında su yerine süt kullanıldığı, bu yüzden de kaleye “Süt Kalesi” dendiği söylenmektedir.
    Harput Kalesi, MÖ 6. yüzyıldan itibaren Persler'in hâkimiyeti altına girmiştir. MÖ 1. yüzyıl ile MS 11. yüzyıl arasında Pers, Roma, Sasani, Bizans ve Abbasiler arasında büyük mücadelelere sahne olmuş, 11. yüzyılın sonuna kadar Bizans hâkimiyetinde kalmıştır. Arapça'da Hısn-ı Ziyad adıyla anılan kale, 1085 yılında Çubukoğulları, 1112 yılında Artukoğulları, 1234 yılında Selçukluların egemenliğine girmiştir. Kale, Çubuk Bey'in, Artuklu Beyi Belek Gazi'nin ve Selçuklu Beyi Alaeddin Keykubad'ın hükümet merkezi olmuş, 1366 yılında Dulkadiroğulları ve Akkoyunlu Devletleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Kale, 1465 yılında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından ele geçirilerek Akkoyunlu idaresine alınmıştır. Harput Bölgesi ve Kalesi, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçmiştir.
    5- KASTAMONU KALESİ
    Kastamonu Kalesi, Kastamonu ilinin ana simgelerindendir. Kale kentin en yüksek noktasından şehrin bir tacı gibi durmakta ve burdan şehri seyir zevki vermektedir.
    Şehrin batısında bir ana kaya kütlesi üzerinde bulunan kale, M.S. 12. yy.da Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Orijinal yapıdan günümüzde sadece iç kale kısmı ulaşmıştır. Kalenin dış surları 18. yy. sonlarında yok olmuştur.
    KEŞİF TV
    Genel Açıklama - Ülkeni-şehrini keşfet ve tanıt...
    Tarihi-turistik mekanlar, antik kentler, camiler, kiliseler, sinagoglar, müzeler, Unesco dünya kültür mirası ve diğer ilgi çekici yerler belgesel tadında...
    Anafor Tv RUclips Kanalları
    Anafor Tv - bit.ly/anafortv
    Temel Dursun Tv - bit.ly/Temel-DursunTv
    Keşif Tv - bit.ly/kesiftv
    Hümtirik Tv - bit.ly/humtiriktv

Комментарии • 9

  • @Dini_Vidyolar00
    @Dini_Vidyolar00 Год назад +1

    Harika

  • @OzgurTheGuide
    @OzgurTheGuide 2 года назад +2

    Elinize sağlık :) Hititler Dönemi'nde bu tarz kaya kütlelerinin üzerine yapı inşa etme fikri çok yaygınmış. Bu tarz kaya kütleleri büyüklükleri ve yükseklikleri ile, etraflarını sur ile çevirerek kale olarak kullanılmış. Çorum Büyükkale de buna örnektir ama Afyon Karahisar Kalesi örnekleri arasında bildiğim en yüksek olanı. Güzel bir çalışma gerçekten. Tebrik ederim :)

    • @anaforkesiftv
      @anaforkesiftv  2 года назад +2

      Çok teşekkür ederiz,bilgileriniz ve paylaşımlarınız için ayrıca çok teşekkürler...

  • @mertmemet8970
    @mertmemet8970 Год назад +1

    Hatay payas kalesi var bilgilendirim

  • @elcinhuseynov8169
    @elcinhuseynov8169 2 года назад +1

    təşəkkürlər🥰

    • @anaforkesiftv
      @anaforkesiftv  2 года назад

      Biz de çok teşekkür ederiz, sağolun

  • @mertmemet8970
    @mertmemet8970 Год назад +1

    Emeğinize sağlık

  • @sahhaf1234
    @sahhaf1234 Год назад

    feci derecede kötü bir şekilde "restore edilmiş" bir tarihi eser daha....