Uyku eğitim metotları neler? Her çocuğa aynı metot uygulanır mı?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Uyku eğitiminde farklı metotlar var, zaten bu bir metot, yöntem işi. Ancak her bebeğe aynı yöntemler, aynı şablonlar uygulanamıyor. Yemek tarifi gibi şunları koy, şu kadar pişir sonra yemek olacak diyemiyoruz. İnsan kopmleks bir varlık, ancak bebekler daha kompleks varlıklar. Çok hızlı büyüyor ve gelişiyorlar. Bu yüzden her bebeğe ayrı , daha doğrusu her anneye (uygulamayı anneler yaptığı için) ayrı uyarlanmış yöntemler kullanmak gerekiyor. Ben şahsen, bu yöntemleri belirlerken anne bunu "uygulayacak mı, uygulayabilecek mi" diye bakıp ona göre plan yapıyorum.
    Şu anda uygulanabilecek yöntemler; Tracy Hogg (şşş-pat) yöntemi. Benim de en sevdiğim, en çok uyguladığım yöntem. Kendi oğluma da bu yöntemle uyku eğitimi verdim. Anneannelerimizin pışpışlama yöntemi de diyebiliriz. "Şşşşşşş" sesi, beyaz gürültü yani bebeğin anne karnında duyduğu seslere benzeyen sesler olduğu için bebeği rahatlatıyor. Ama aslında bebeği rahatlatan şey anne sesini duymak. Bizim kültürümüzde "şşşşşşş" sesi çok kullanılmıyor, "eeeeee - eeeeee" sesi çıkartılabilir, ninni söylenebilir. Burada ki amaç, bebeği sesle desteklemek, sesle güven vermek. Metodun adındaki "Pat" denen şey de aslında bebeği pışpışlamak. Küçük bebeklere 4 aydan sonra bu yöntem uygulanabiliyor. Anne temasının bol olduğu, bebeğe güven veren ve bebeği sakinleştiren çok etkili bir yöntem.
    Diğer bir yöntem biraz daha İngiliz yöntemi diyebileceğimiz Kim West Yöntemidir. Bu yöntemde bebek yatağa yatırılıyor, anne yatağın yanına bir sandalye koyuyor ve sandalyede oturuyor. Mümkün olduğunca az temas ve az iletişimle bebeğin uykuya geçmesi bekleniyor. Bu biraz daha uzun süren bir yöntem. Eğer çok sabırlı değilseniz ve saatlerce sandalyede oturamam diyorsanız, bu yöntemi kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
    En yaygın yöntemlerden bir diğeri de Ferber Yöntemi.Bu yöntemde diğer yöntemlerin aksine anne bebeğin başında beklemiyor, bebeği yatağa yatırıp dışarı çıkıyor. Tabloda belirtilen sürelere göre belli bir süre bekleyip kontrole giriyor. 1 dakika, 3 dakika, 5 dakika gibi sürelerden bahsediyoruz, ertesi gün bu süreler 3 dakika, 5 dakika, 7 dakika gibi değişiyor. Buna da kontrollü ağlatma yöntemi deniliyor. Ferber yöntemi 6. aydan önce önerilmiyor.
    Esra Şimşek
    Uyku Danışmanı @irlandalianne
    www.ailebebektv.com

Комментарии • 2

  • @mervenurdogan9360
    @mervenurdogan9360 2 года назад

    Her bebeğe tabiki her metot uygulanmaz . İsteklerine cevap verip güzelce eğitim verdim 7 aylıkken. Şu an 21 aylık hergun dua ediyorum melodiuykuya

  • @aysegul26cankaya
    @aysegul26cankaya 3 года назад

    Peki aglayarakmi birakiyoruz son yöntemde