BPSD (Beteendemässiga/psykiska störningar vid demens)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 ноя 2024

Комментарии • 7

  • @duniacruz4501
    @duniacruz4501 2 года назад +3

    Waooooo super bra information för mig som är BPSD ADMINISTRATÖR REGISTER. Tack 🙏🏻🙏🏻

  • @atikaelafdel8909
    @atikaelafdel8909 2 года назад +1

    Utförlig redovisning om demenssjukdom. Tusen tack.

  • @piaidebring6917
    @piaidebring6917 8 месяцев назад +1

    Så bra du förklarar det gäller att man som personal vara som en skådespelare, att känna personen som är sjuk, veta bakgrunden

    • @Levandetag
      @Levandetag 2 месяца назад

      Själv tror jag inte på att vara som en skådespelare, mera att Inspirera och Motivera, till att Hålla Igång, det som går att hålla igång i hjärnan, via skala potatis, gå promenader röra kroppen, röra sinnena, via Musik mm.
      Fast det kräver ju en annan slags Närvaro, i personalen, som de nedragningar politiker satt igång, i många vårdapparater, så även inom äldrevården, inte bryr sej om, att de skapat de senaste åren!

  • @maso7429
    @maso7429 3 года назад +6

    Just läkemedelsproblematiken är utan tvekan en enorm gråzon. Det krävs att vårdpersonal är välutbildade i alla nyanser och eventualiteter när det gäller mediciner och även kombinationen av dessa i förhållande till varandra

    • @Levandetag
      @Levandetag 2 месяца назад

      De flesta har ju inte ens en grundläggande utbildning av någon sort idag. Det tas in helt outbildade för att det kostar mer än kommunerna nu pga en cynisk styrning av vård mot så kostnadseffektivitet som möjligt. Och nya utbildade unga sköterskor har noll koll på mediciners inverkan. Här där jag bor, sätter man in människor utan adekvat utbildning man slår bort 'besvärliga anhöriga' som säger att vad som behövs är van personal som både förstår demens och kan prata svenska. Så cyniskt är det idag. Man har inte längre något som helst tänk på människors trygghetskänsla, hur man skapar den i vården där hemtjänsten är både underbemannad och tidsklockad till vansinne!
      Vad är att skapa trygghet, ett av de mål man så gärna skriver in i genomförandeplaner, men sällan kan beskriva hur och vad.
      Om man i det här landet ville människor som inte är stinna av pengar verkligen väl, så skulle vårdpersonal i hemtjänsten ha en utbildning och bättre demensvård än de här ynka försöken där ingen ansvarig går att samtala med som anhörig.
      Att tvingas ha många olika nya personal, som inte ens förstår att locka och att fika fram maten till en demenssjuk utan bara struntar i att göra det självklara. Duka fram utan att ställa de urbita dumma frågorna de lär sej ställa: Är det något du vill ha hjälp med? Vad vill du ha för kvällsmat? Osv när en demenssjuk inte kan svara, behövs personal som inte bara struntar i att ge omvårdnad pga tidsklockningen och din egen bekvämlighet, slippa höra något alls! Som anhörig blir man bara förbannad att se hur människor och kommuner, inte kan vill arbeta utifrån vettigare tankar än så enkelt som möjligt så vi slipper ta lite mer kommando och dyka fram mat stötta och få lust att äta. När man jobbar så anser jag att man faktiskt begår övergrepp framförallt svälter de sjuka för då dör de ju fortare (hemskt ja!) och man slår bort all kritisk blick framförallt från anhöriga som ser mer än man vill och vill förändra de här sjuka sätten vi låtsas god omvårdnad med i det nya cyniska svenska samhället en del har skapat.
      Själv vill jag inte bli gammal när jag sett hur det ser ut på både vårdboenden och inom hemtjänsten.
      Det är ren tur det finns några få vettiga personer som gör vardagen drägligare för de med demenssjukdom. Men politiken som styr det här är vidrig!