Derfor drukner danske unge, når de falder i havnen (EKSPERIMENT)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Alarm 112: Hvorfor mister unge mænd og kvinder livet i drukneulykker i danske havnebyer? Hvad sker der med ens krop, når den udsættes for ekstrem kulde? I denne dokumentar undersøger TV2 Østjyllands dokumentarist, Emil, hvorfor danske unge så ofte drukner, når de falder i havnen.
    Se flere undersøgende dokumentarer fra TV2 Østjylland: • Undercover betjente fi...
    I denne dok er vi med, når TV2 Østjyllands beredskab (dansk politi, ambulance og brandvæsen) rykker ud til et alvorligt alarmopkald ved Aarhus Å. En ung nødstødt dansker er faldet i åen tæt ved kulturhuset Dokk1 og kæmper for sit liv. Da de mange politibiler, ambulancer og brandbiler når frem til ulykkesstedet, har manden allerede ligget i det kolde vand i 10 minutter. Den hjælpeløse person har ikke mange kræfter tilbage og kan derfor ikke selv kravle op ad en af de mange redningsstiger. Personen har brug for akut hjælp, hvis han skal overleve og undgå en tragisk drukneulykke. Heldigvis lykkes det beredskabet fra DK at få den nødstødte mand op ad redningsstigen. Den nedkølede mand bliver herefter kørt væk med udrykning af ambulancen og en akutlægebil. I dette tilfælde bliver mandens liv reddet af redningsholdet og professionelle sygehus personale, der kunne yde førstehjælp. Der er dog flere eksempler i Danmark på, at andre folk ikke har været lige så heldige, som ved ulykken her.
    Siden 2017 er mindst seks personer omkommet i drukneulykker i og omkring Århus Havn. Det seneste dødsfald var den 29-årige Peter Burns, der forsvandt på vej hjem fra en bytur d. 5. december 2021. Politiet fandt først hans lig i vandet ved havneområdet nær Dokk1 en måned efter hans forsvinden, og drukneulykken fik meget opmærksomhed i medierne. I forlængelse af de mange drukne ulykker i danske havnebyer (særligt Aarhus og Aalborg), har vi hos TV2 Østjylland valgt at undersøge, hvorfor så mange personer drukner, når de falder i vandet i de danske havneområder. Dokumentaristen Emil Borup Rokkjær har i denne dokumentar valgt at lægge egen krop til et forsøg, der skal undersøge, hvad der sker med kroppen, når man falder i havnen ved en ulykke. Danskeren vil frivilligt hoppe i Århus’ havnebassin for at få svar på spørgsmålet om, hvorfor danske unge så ofte kan drukne, når de falder i havnen.
    Inden eksperimentet skal begynde, mødes den unge tilrettelægger med en hjertelæge på Århus Universitetshospital i Skejby. Lægen Carsten Stengaard, der er læge på hjerteafdelingen på hospitalet, tilslutter en række instrumenter til Emils krop, der kan måle kroppens puls, blodtryk, vejrtrækning, iltoptagelse, hjerterytme samt hud- og kernetemperatur. Efter turen på Skejby Hospital sætter den unge journalist kurs mod havnen i Aarhus. Her mødes han med indsatsleder Kent Winther fra Østjyllands brandvæsen, der står klar med brandbil og redningskøretøjer. Brandvæsnet har nemlig stillet en redningsbåd, en professionel dykker, en stor lift og et redningshold til rådighed til udførelsen af det farlige eksperiment.
    Da tiden kommer til, at journalisten skal i vandet, bliver vandtemperaturen målt til 4,3 grader. Tilrettelæggeren har ikke ligget længe i det iskolde vand før temperaturen på huden bliver målt til at være 20 grader. Efter kun tre minutter har Emil problemer med at svare rigtigt på simple spørgsmål, og efter knap fire minutter er hans hudtemperatur faldet til 13 grader, mens kernetemperaturen er faldet med ca. 1 grad. Da indsatlederens ur runder 5 minutter, har den unge vovehals fået nok. Danskerens muskler og nerver er på det tidspunkt så afkølede, at han ikke selv har mulighed for at kravle op ad den nærmeste redningsstige. Dykkeren hjælper den unge østjyde, mens en redder bruger liften på brandbilen til at hejse ham op ad den kolde havn. Hvor meget Emil end havde ønsket at komme op ad havnebassinet, så var det ikke lykkedes uden den livsredende indsats fra redderne på stedet. Tilbage på land er journalistens krop også hårdt påvirket af turen i vandet. Musklerne og senerne er stadig voldsomt afkølede, hvilket gør det svært for Emil at gå selv. Indsatslederen og redderen pakker den unge mands krop ind i tæpper, så hans kropstemperatur ikke bliver så lav, at han skal på sygehuset.
    Århus Kommune har planer om at sætte 450 meter hegn op i området fra åens udløb til Århus Ø for at lave bedre havnesikring og undgå uheld i fremtiden. Kommunen vil også investere i mindst 13 varmesøgende kameraer, der skal overvåge området, og som kan udløse en alarm, hvis uheldet alligevel skulle ske.
    Vi håber, at du kunne lide denne doku om vores eksperiment, der undersøger danske drukneulykker. Når du har set dokumentaren, der undersøger, hvorfor danske unge drukner, når de falder i havnen, ligger der flere doks på vores RUclips kanal. Subscribe her:
    / @tv2stjylland899
    TV2 ØSTJYLLAND: Vi skaber samtaler og oplevelser i fællesskab og sikrer public service til de kommende generationer.

Комментарии • 55