Mircea Flonta, Hans-Klaus Keul și Gabriel Liiceanu despre „Mici scrieri despre morală, religie și…

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Lansare „Mici scrieri despre morală, religie și politică” de Immanuel Kant
    Participă: Mircea Flonta, Hans-Klaus Keul, Gabriel Liiceanu
    Traducere de Mircea Flonta și Hans Klaus Keul cu colaborarea lui Grigore Vida
    Selecție, prefață, prezentări și note de Mircea Flonta și Hans Klaus Keul

    Volumul de față cuprinde câteva texte mai scurte și mai accesibile ale lui Immanuel Kant pe teme morale, religioase și politice. Ele au apărut între anii 1784 și 1795, așadar după publicarea Criticii rațiunii pure (1781), o perioadă în decursul căreia aveau să vadă lumina tiparului și acele lucrări în care și-a expus sistematic principiile filozofiei sale practice: Întemeierea metafizicii moravurilor (1785), Critica rațiunii practice (1788) și Religia în limitele rațiunii (1793). Kant a socotit că nu se poate sustrage îndatoririi de a prezenta, pe înțelesul publicului cultivat mai larg, modul cum filozofia lui critică întemeiază libertatea și autonomia individului ca ființă rațională, progresul în desfășurarea istoriei universale, credința religioasă, drepturile omului și ale cetățeanului, guvernarea republicană, relațiile între comunități și state într-o ordine mondială cosmopolită. Astfel au luat naștere scrierile care alcătuiesc acest volum, dintre care unele sunt traduse pentru prima dată în limba română. Ele oferă o imagine mai cuprinzătoare și mai nuanțată asupra filozofiei morale, filozofiei religiei și filozofiei politice ale marelui gânditor german, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta trei sute de ani.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 4

  • @lexplannerdiplom-juristpet6001
    @lexplannerdiplom-juristpet6001 4 месяца назад +2

    Foarte interesant. Profesoara mea de limba latina si de filozofie la liiceu a fost un fan al lui Kant, așa că a trebuit să-l studiez în tinerețe. Profesorul meu de latină și filozofie a facut și doctoratul la Universitatea din Tübingen, ca și domnul Keul, dar despre prietenia în opera lui Euripide.

  • @exvoto3
    @exvoto3 4 месяца назад

    Domnul Flonta, un mare lucid! Răspunsul la întrebarea domnului Liiceanu e năucitor de adânc, înalt și cuprinzător! Și sper lecuitor pentru mintea îmbolnăvită de acest geniu, Dostoievskii.

  • @eternainvidie
    @eternainvidie 4 месяца назад +2

    Morala este fundamentală, fără ea ajungi la stupida autodistrugere.