Selam dostlarım. Hepinize şimdiden bol şans! Çok sorulan soruları bu yorumda cevaplıyorum okuyun lütfen. - Yabancı dil şart mı? Evet turizm'in her bölümünde şart. -YDS? Evet YDS gerekiyor. Tureb'in web sitesinden şartları inceleyebilirsiniz. ( www.tureb.org.tr/Sayfa?id=27 ) -Lisede hangi bölümü seçmem lazım? Ben Dil tercih ederdim. Sizler eşit ağırlık üzerinden de rahatlıkla girebilirsiniz. Sayısalcılar zorlanabilir. - 2 Yıllık ve 4 yıllık farkları? Kaba ve kısaca anlatayım, 2 yıllıkta sadece rehber olabilirken 4 yıllık bölümde kariyer yelpazesi genişliyor. İki bölümde Tureb'in şartlarını karşılıyor EN AZINDAN 2024 SENESİ İÇİN. -Formasyon? Bazı üniversiteler formasyon veriyor. Hedeflediğiniz üniversitenin duyurularını kontrol edin.
Turizm rehberliği ile alakalı cok daha detaylı video çekebilirseniz mükemmel otesi olur gerçekten, malum YKS 1 ay sonra ve hemen ardından tercihler yapılıyor, şahsen bölüm hakkında bilgilerinize cok ama çok ihtiyacım var 🥺 şimdiden emeğinize sağlık teşekkür ediyoruzz ❤
@@Drnsu-x açıkçası ben de kararsızdım , hedef İngilizce öğretmenliğiydi lakin geleceğine dair umudum yok , Bu bölümü biraz araştırınca çok makul ve güzel geldi yüksek ihtimalle bu bölümü seçeceğim , senin için de hayırlısı olsun :)
Yourube kanalına içerik üretmeye devam etmeni tavsiye ederim. Bu işi bilen biri olarak çok yetenekli olduğunu düşünüyorum.. bu işe çok yatkınsın...başarılarının devamını dilerim..
merhaba video çook çok güzel her detaydan bahsetmişsiniz ellerinize sağlık, bir sorum olacak turebin sınavı değilde yabancı dil sınavlarının arasında yöke bağlı olanlardan ama bunlardan hangi sınavlara girmemiz gerek örneğin yds1 veya 2 mi, ydt 1 veya 2 mi, yoksa yökdil 1 veya 2 sınavı mı acaba hangisinin geçerliliği var? teşekkür ederimm:)
Yorumlarda çoğu kişi ing öğrt yapılabilir mi diye sormuş 😀 arkadaşlar madem öğrt liğe merakınız var gidin onu okuyun boşu boşuna diğerlerin hakkına girmeyin diyorum bu meslek evet öğrt liğe göre daha zor fakat hem dilde hem genel kültürde sizi çok öne taşıyacak ve ülkemizi temsil eden mesleklerden biri o yüzden disiplinli ve bu mesleği ilerde yapabilcek insanlar okumalı diye düşünüyorum 😊
çok doğru kardeşim turist rehberliği öğrencisi olarak ingilizce öğretmenliğinden mezun arkadaşlar bizim bölümde okuyolar herkes işini yapsa keşke bunun üzerine bir de çıkan yasaya göre sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarına da rehber olma hakkı verildi mesleğin katlettiler neyse
Eğitimsiz yasal olarak rehberlik yapılamıyor. Rehberlik kendi yasası olan bir meslek olduğu için devlet tarafından korunuyor. O tür turlar kaçak turlar oluyor ve yakalandığı taktirde acentaya da yapan kişiye de ceza kesiliyor.
@@mariaukr7 Resmi turlar değiller şöyle resmi olarak bu mesleği yapmanın gerekliliklerine türeb'in sitesinden bakabilirsiniz. Bu gerekliliklere uymayanlar illegal turlar ve bunlar şikayet edilmeli.
@@mariaukr7 Resmi turlar olamazlar çünkü illegal bir durum var. Çalışma kartı olmayan hiç kimse rehberlik yapma hakkına sahip değildir ve bu yasalarla belirlenmiş cezası olan bir durum. Rehberlik yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gibi zorunluluklar da olduğunu göz önünde bulundurursak yabancılar rehberlik yapamaz. Daha detaylı bilgi için TÜREB'in sitesindeki mevzuatı yani rehberlik yasasını inceleyebilirsiniz.
ben 2 yıllık Marmara üniversitesini düşünüyorum erasmus work and travel yapabiliyor muyuz ? ve bildiğim kadarıyla günlük tur ücretleri 3000TL 30 günden 90 bin tl yapmaz mı ?
@@Semih.travels Ben de turizm rehberliği okuyorum. Bildiğim kadarıyla erasmus için sadece not ortalamanın çıkmış olması yani iki dönem okuman yeterli oluyor. 3. dönem giden bir arkadaşım vardı. 30 gün tur bulabilmek çok mümkün olmadığı için 30 gün tura çıkmak çok olası değil.
Merhabalar.Dilden alan turizm rehberliği ile Eşit ağırlıkla alan Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği arasındaki farklar nedir? Veya fark varmıdır? Turizmle ilgili okunabilecek en iyi bölüm hangisi sizce?
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünü hem turizm işletme hem de rehberlik olarak düşünebilirsiniz. Hangi bölüm size sıcak geliyorsa o bölümü tercih edin benim bir tavsiye de bulunmam yanlış olur
@@aahabak6895 Bildiğim kadarıyla sadece rehberlik ile ilişkili bölümleri okuyanlar yapabilir. Daha detaylı bilgi için türeb'in sayfasındaki mevzuat kısmını inceleyip olma şartlarını öğrenebilirsin.
Mezun olduktan sonra eğitim gezileri var bölge bölge. O gezilerde rehber ve turistlerle beraber geziyorsun ve seninle beraber eğitimde olan 4-5 kişi daha oluyor. Rehber size birer bölge veriyo ve onun yerine o bölgeyi/ yapıyı vs siz anlatıyorsunuz. Turun sonunda yazılı bir sınav oluyo anlatılan yerlerle ilgili. Sınavı da güzel bir şekilde geçersen ruhsat alıp gokartına bildiğin dillerle beraber bir bölgeyi ekliyosun ve rehberliğe başlıyorsun.
Turizm rehlerliği okusam ingilizce ya da almanca öğretmenliği yapabilir miyim? Ya da İngilizce dil isteyen işlerde şirketlerde çalışabilir miyim? Bilen varsa cevaplarsanız sevinirim
Merhaba bir sorum olacaktı, Ön lisanstan turizm ve otel işletmeciliği veya turizm ve seyahat hizmetleri açık öğretim bölümü okuma sonrasında sertifika alınabiliyor mu?
Türkiye de okuyup daha sonra istedigin yerde de turist rehberliği yapabiliyor musun mesela Antalya da okuyup o bölgede turist rehberi olabiliyor musun cevaplarsanız sevinirim.
Ben dil bölümü seçtim ve lisede 11 ve 12de dil bölümü okuyacagim ortalama a2 seviyesindeyim yazılarda genelden 70 üstü alıyorum sizce dil okumalimiyim turist rehberliğinede ilgim var . Bazıları benimle dil okumami eleştiriyorlar. İyi bir bölüm olmadığı , önü açık değil mesleginin olmasi garanti değil eşit agirliga geç diyorlar ama çok kararsizim Sizin düşüncelerin varsa yardımcı olursaniz çok sevinirim❤
Dostum kesinlikle EA geç diyenler aklını peynir ekmekle yemiş kişiler. Yapacakları adam gibi meslek yok(benim gozumde). Ha avukatlık vs. o tarz islere gönlün varsa olabilir ama onlarda kolay kazanılmıyor. Lisemin 3 yılını dil uzerine okudum ve B2 üzeri ingilizcem var. Lisede dil okusanda okumasanda istedigin zaman GLOBAL sınavlara girip dil bilgini resmileştirebiliyorsun. Bende yakında hazırlanıp belgeleteceğim. Sana tavsiyem gönlünden geçeni yapman ve çevrendeki mantıksız kişilerden uzaklaşman. Biliyorum dil bölümü zor ve diger bölümlere gore daha az iş seçeneği var. Fakat istedigin is bu yondeyse umursamamanı ve azimli bir sekilde devam etmeni öneririm.
peki bu go kart alabilmek icin girecegimiz sinavda ihtiyacimiz olan bilgileri nereden edinicegiz ve staj yeri bulmak kolay mi ya bulamazsak nasil bulucaz ben bu yil üniversite sinavina girecegim dil alaninda dereceye girecegimi dusunuyorum ailem sicak bakmiyor turizm rehberligine o yuzden garanti etmek istiyorum her seyini
Selamlar, Şimdiden başarılar dilerim. güncel yönetmeliğe bu adresten bakabilir gerekli şartları öğrenebilirsiniz www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/75. ( 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek kanunu ) Staj yerini bahsettiğim gibi siz buluyorsunuz. Çoğu arkadaşım seyahat acentelerinde stajlarını tamamladılar. Gerisi sizin elinizde, mesleğe karşı olan ilginiz, yabancı diliniz, sosyalliğiniz vs.
Ben akdeniz, ege ya da kapadokya gibi turistik yerlere gidebiliyorum(bi ihtimal) ama mütercim tercümanlık ile turizm rehberliği arasında kaldım. Mütercim tercümanlıkta ise genellikle doğu ve anadolu bölgesi geliyor. Yani kararsızım, sizin bi öneriniz varmı?
@@aegeanct ikçü’yü yeni duydum ama hocam öneriyordu ordan mezun bir iki kişiyle de konuşmuştum turizm işletme bitiren okul bakımından cok bi eksi yonu olmadigini soylemislerdi bence bi sıkıntı olmaz
@@ArthurMorgan9 o sizin kişisel tercihinize göre değişir mütercim tercümanlık turizm rehberliğinden fazla kazanan bir bölüm ama genellikle resmi yerlerde çalışılıyor ve baya güzel bir ingilizce istiyor eğer size uygunsa kesinlikle mütercim terücmanlık öneririm ama bi yandan sosyalleşmeyi bi yandanda kültürleşmeyi seviyorsanız (eksilerini ayrı düşünün derim) turizm rehberliği öneririm size bağlı
Lisans bölümü dil sınavıyla aldığı için isteğe bağlı hazırlık oluyor. Ön lisansların çoğunda da hazırlık yok diye biliyorum. Ancak bunlar üniversitelerde farklılık gösterebildiği için gideceğin üniversitenin sayfasını kontrol etmek daha faydalı olur. Erasmus şansı üniversiteye bağlı diye biliyorum benim üniversitemde var ve dil sınavıyla girdiğin için bölüme erasmusun dil sınavında avantajlı oluyorsun.
@@selimciner6221anadolu üniversitesi'ni cok istiyorum ama turizm işletmeciliği burda mi okunur pek emin olamadim onceden anadolu uni.isletme istiyordm fakat netlerim epey kotu bir yandan da isletme bana masabasi geldigi icin istemiyordum bu bolumun önü acik mi yurtdisinda iyi yerlere gelebilir miyiz..yardimc olursan cok minnettar kalirim sinava 1.5 hafta kaldi
@@nisademirccan @nisademirccan turizm rehberliği okuduğum için turizm işletmeciliğine aşırı hakim değilim ama genel olarak okuyanların memnun olduğunu biliyorum. Yurtdışı konusunda Türkiye'de alacağın hiçbir eğitim önünü açmaz gibi geliyor bana turizmde tecrübe ve yabancı dil çok daha faydalı oluyor. Turizm işletmeciliğinden ne beklediğine bağlı eğer turizm işletmelerinde (acentalar, oteller vs.) çalışmak bu alanda ilerlemek istiyorsan okunur. Ama kimse sadece okuduğun için seni daha yukarıdan başlatmayacak böyle bir gerçek de var.
Merhaba, Turizm Rehberliği 1.sınıf öğrencisiyim bölümle alakalı Turist rehberi olarak çalışmak için YDS gibi bir sınav gerekip gerekmediğini merak ediyorum 2.sorum ise Turizm rehberliği 4 yıl,Turist rehberliği bölümü 2 yıl bunlar arasında ne tür bir fark far ve iş imkanı olarak hangisi daha önde? teşekkürler şimdiden elinize sağlık.❤️
YDS Aranan bir kriter. Detaylara tureb'in websitesinden bakabilirsiniz. (www.tureb.org.tr/Sayfa?id=27) 2 Yıllık bölümde de rehber olabilirsiniz fakat 4 yıllık tercih sebebi olur. Ayrıca 4 yıllık bölümde meslek seçme seçenekleriniz daha fazla olurken 2 yıllık bölümde turist rehberliği ile sınırlı kalacak. Yani yelpaze farkı olacak. Şimdiden bol şans
Arkadaşlar merhaba üniversiteler dilden alırken hangi dili çözdüğümüze bakıyorlar mi yoksa sadece sıralamaya mi bakıyorlar? Hangi dili çözdüğümüze bakıyorlarsa hangi üniversiteler bakmıyor bilgisi olan varsa yazabilir mi
Hocam bense bu sene tercih yapcam onu acikmi maasi varmi cunku ingilzce öğretmenligi vericem mecbru bu bolum beni korkutuyo gelecke kaygsisi Hocamnbide sey İngilizce öğretmenliği versem turizm rehberligj yapabilirmiyim
@@hungry2678 dört yıllık turizm rehberliği bölümüne gidebilirsin..Ve ya iki yıllık bolumu var turist rehberliği tyt den alıyor sadece..yani tyt puanini kullanarak iki yilliga gidebilirsin...puanin iyi dört yıllık bölüme hayli gidebilir sin
İngilizce sınavından puanını yeni almış bir rehber hemen akabinde ruhsatnamesini ve çalışma kartını hızlıca almış da olsa, aktif olarak İngilizce konuşabilir hâlde değilken nasıl çalışmaya başlayabiliyor pratikte? Başlangıçta Türk turistlerin olduğu turlara katılarak mı? Konuşma İngilizcesi ne düzeydeyken İngilizce rehberliğe başlayabiliyor? Bu aşamayı merak ediyorum. Cevap verebilirseniz memnun olurum
Eğer kokartı varsa dediğiniz gibi başlangıçta türk turistler ile çalışmış olabilir. Veya kağıt üzerinde staj olarak gözüküyor olabilir. İşverenlerin kolay kolay ingilizce bilmeyen birine iş vereceğini zannetmiyorum tanıdık değilse tabi. Mesleki ingilizce de c1 konuşmanın fazlasıyla yettiğini biliyorum. Hem günlük hem de mesleki konuşmada ihtiyaçları karşılıyor. Başlangıç için b1-b2 seviyeleri de yeterli olabilir zaten girdikten sonra ister istemez ingilizceniz hızla gelişecektir.
Sadece iki yıllık turist rehberi istiyorsan sadece TYT puanını kullanabilirsiniz...ancak bu bölümü bitirince ingilizce sınavına girmrlisiniz en az 70 puan almalısın.
Mezun olduktan sonra kariyerinizde büyük faydası olur. Üniversitede turizm fak. devam ederseniz derslerde zorlanmazsınız. Yurtdışı için ayrı bir video yapacağım.
Turizm meslek lisesinde okumak; öncelikle turizm meslek lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi olarak sistemde kayıtlı, ben özellikle proje Turizm meslek lisesinde okumanızı tavsiye ederim, bu yeni uygulama ile pilot bölge seçiliyor ve proje okulu kapsamında farklı bir eğitim oluyor. Sahilde bir şehirde yaşıyorsan bu okul vardır, araştır derim. Ünye mesleki ve teknik Anadolu lisesi bir proje Turizm lisesi. Kızım burada okudu. Lgs den iyi bir puan almasına karşın burayı tercih etti. Buranın lgs puanı düşüktü ama imkanlara bakınca burayı seçtik. Öncelikle okula seçilmek ve kayıt farklı oldu. Tercih yapıldı, okul yönetimi bize randevu verdi, kızımla okula randevu saatinde gittik. Toplantı salonunda görüşme olacakmış, bekledik. Proje okulu olması nedeniyle, mesleki personel yetişsin isteyen iş adamlarıda toplantıda bulunuyordu, bu projeye yatırım yaptıkları için, okulda okuyacak öğrencinin seçilmesinde onlarında kararı gerekliymiş, biz tabi şaşırmıştık. Bi anda başka bir ülkede zannettik kendimizi. Görüşme oldu, içeride iki iş insanı, ki, bunlar Antalya'da otel sahibi işadamları ve okul yönetiminden dört öğretmen vardı. Kızıma amaçlarını bu mesleği seçme sebebi ve hayallerini sormuşlar ve İngilizcede biraz nasıl olduğunu anlamak istemişler. Neyse, bu fasıl atlatıldı. Okula kayıt olduk, yeme içme bölümü ne. Okul proje okulu olduğu için, üç yabancı dili var. İngilizce Rusça ve Almanca. Bunlardan ingilizce üç farklı ders olarak verildi. Okuma konuşma anlama. Dört sene boyunca böyle. Rusça ve Almanca da alt yapı oluştu. Aslında dil öğretmek Öğretmenlerin özverili olmasına ve doğru taktiklerine bağlı mesela kızım Rusça'yı baya sevdi ve anlar seviyeye geldi. Şimdi bu okulun uygulama oteli de olduğu için çocuklar iyi tecrübe kazanıyordı. Staj durumu hele bambaşka. 10 ve 11 sınıfta yazın okul sizi stajyer olarak bir yere yazıyor. Seçenekler size soruluyor. Öncelikle bulunduğunuz şehirde mi Antalya'da mı staj. Antalya'da staj yapanlar daha fazla kazanç sağlıyor yani maaş alıyor ayrıca yabancı dilini çok iyi seviyeye getirebiliyor. barınma okul tarafından karşılanıyor. Kızım burada yani Ordu da beş yıldızlı bir otelde stajı yaptı, asgari ücretin yarısını aldı. 5bucuk ay staj, tam gün yapılıyor. Haliyle okullar erken tatil ve geç açılmış oluyor, okulun programı da ona göre tabi. Okul uluslararası yemek yarışmalarina öğrencilerini hazırlayıp yarışmaya katıyor. Derece elde eden birçok öğrenci oldu. Okulun ismini yazıp aratabilirsiniz. Ayrıca okul Erasmus ile lise 10 ve 11 sınıf öğrencilerini yurtdışına götürdü. İspanyaya gittiler iki ay gibi öğrenciler burada okulun anlaşması dahilinde çalıştı otel veya restoranlarda konaklama yine okula ait zaten öğrencilerin başında bir öğretmen Grubu da gidiyor. Bu okulu bitiren çoğu öğrenciye tanık oldum, yeterlilik için fazla uğraşmadan yurtdışı başvuruları kabul gördü. Çünkü ellerinde meslekleri var ve dil bilgileri var. Kısaca bir not daha desem iyi olur, okulun dersleri fazla Zorlu değil öğretmenlerde mesleki dersleri harici öğrencileri fazla zorlamıyor benim gördüğüm, ve başarı ortalamana seneler boyunca dikkat edersen hele birde okul birincisi olursan ki bu birazcık gayret ile gerçekten mümkün, üniversite sınavında okul birincisi kontenjanından istediğin bölüme hele bide dilden sınava girdiysen gerçekten de iyi bir üniversite de dil seçersin Almanca ve Rusça zaten kesin kazanırsın. Bu kadar yazdım inşallah faydalı olur
2 senelik ve 4 senelik okumanin arasimda ne gibi farklar ve dezavantajlar var biri bilgi verebilir mi ben 4 senelik okuyorum (turizm rehberligi) ama 2 senelige cevirmek istiyorum aralarinda bir fark var mi mantikli mi 2 senelik okumak iş bulma acisindan sıkıntı yaratir mi vs (yasalar sebebi ile 2 senelik bana daha mantikli geliyor artı okulumuda bolumude hic sevmiyorum acikcasi)
Selam dostlarım. Hepinize şimdiden bol şans! Çok sorulan soruları bu yorumda cevaplıyorum okuyun lütfen.
- Yabancı dil şart mı?
Evet turizm'in her bölümünde şart.
-YDS?
Evet YDS gerekiyor. Tureb'in web sitesinden şartları inceleyebilirsiniz. ( www.tureb.org.tr/Sayfa?id=27 )
-Lisede hangi bölümü seçmem lazım?
Ben Dil tercih ederdim. Sizler eşit ağırlık üzerinden de rahatlıkla girebilirsiniz. Sayısalcılar zorlanabilir.
- 2 Yıllık ve 4 yıllık farkları?
Kaba ve kısaca anlatayım, 2 yıllıkta sadece rehber olabilirken 4 yıllık bölümde kariyer yelpazesi genişliyor. İki bölümde Tureb'in şartlarını karşılıyor EN AZINDAN 2024 SENESİ İÇİN.
-Formasyon?
Bazı üniversiteler formasyon veriyor. Hedeflediğiniz üniversitenin duyurularını kontrol edin.
@@beratbat6102 verirsin yds ye ileride gireceksin
Turizm rehberliği ile alakalı cok daha detaylı video çekebilirseniz mükemmel otesi olur gerçekten, malum YKS 1 ay sonra ve hemen ardından tercihler yapılıyor, şahsen bölüm hakkında bilgilerinize cok ama çok ihtiyacım var 🥺 şimdiden emeğinize sağlık teşekkür ediyoruzz ❤
Allah razı olsun gerçekten ya hic güncel video yok çok teşekkürler
Çok güzel ve bilgilendirici bir video olmuş. Umarım videonun sonundaki video fikrini de gerçeğe dönüştürürsün. Başarılar.
Çok teşekkür ederim 🙏🏼
Mükemmelllllll anlatım , çok güzel bilgilendirici bir video oldu
@@Drnsu-x Evet , neden sordunuz
@@Drnsu-x açıkçası ben de kararsızdım , hedef İngilizce öğretmenliğiydi lakin geleceğine dair umudum yok , Bu bölümü biraz araştırınca çok makul ve güzel geldi yüksek ihtimalle bu bölümü seçeceğim , senin için de hayırlısı olsun :)
@@Zeyneppppppppz her şeyin gönlünce olması dileğiyle :))
@@Drnsu-x teşekkür ederim , senin de gönlünce olsun :))
@@Zeyneppppppppz ne demek, ben teşekkür ederim 🤍
gerçekten cok bilgilendirici bir video olmuş ellerinize sağlık👍👍💗💗
Yourube kanalına içerik üretmeye devam etmeni tavsiye ederim. Bu işi bilen biri olarak çok yetenekli olduğunu düşünüyorum.. bu işe çok yatkınsın...başarılarının devamını dilerim..
Kıymetli yorumunuz için minnettarım 🙏🏼
@@Turizmci rica ederim.. ben doğruyu söyledim.. bence bırakma bu işi...
merhaba video çook çok güzel her detaydan bahsetmişsiniz ellerinize sağlık, bir sorum olacak turebin sınavı değilde yabancı dil sınavlarının arasında yöke bağlı olanlardan ama bunlardan hangi sınavlara girmemiz gerek örneğin yds1 veya 2 mi, ydt 1 veya 2 mi, yoksa yökdil 1 veya 2 sınavı mı acaba hangisinin geçerliliği var? teşekkür ederimm:)
Yorumlarda çoğu kişi ing öğrt yapılabilir mi diye sormuş 😀 arkadaşlar madem öğrt liğe merakınız var gidin onu okuyun boşu boşuna diğerlerin hakkına girmeyin diyorum bu meslek evet öğrt liğe göre daha zor fakat hem dilde hem genel kültürde sizi çok öne taşıyacak ve ülkemizi temsil eden mesleklerden biri o yüzden disiplinli ve bu mesleği ilerde yapabilcek insanlar okumalı diye düşünüyorum 😊
çok doğru kardeşim turist rehberliği öğrencisi olarak ingilizce öğretmenliğinden mezun arkadaşlar bizim bölümde okuyolar herkes işini yapsa keşke bunun üzerine bir de çıkan yasaya göre sanat tarihi ve arkeoloji mezunlarına da rehber olma hakkı verildi mesleğin katlettiler neyse
Merhaba, müzelerde nasıl çalışabiliriz
Bir şey soracagim,bildigim kadariyla,yabancilar fln geliyor egitimsiz rehber olarak calisiyorlar? Yoksa o rehberin turu baska mi ,okumak gerekiyor mu?
Eğitimsiz yasal olarak rehberlik yapılamıyor. Rehberlik kendi yasası olan bir meslek olduğu için devlet tarafından korunuyor. O tür turlar kaçak turlar oluyor ve yakalandığı taktirde acentaya da yapan kişiye de ceza kesiliyor.
@@selimciner6221 hiç öyle bir şey bilmedim,herkes çalışıyor öyle ve resmi turlar
Tur ajentalar yani
@@mariaukr7 Resmi turlar değiller şöyle resmi olarak bu mesleği yapmanın gerekliliklerine türeb'in sitesinden bakabilirsiniz. Bu gerekliliklere uymayanlar illegal turlar ve bunlar şikayet edilmeli.
@@mariaukr7 Resmi turlar olamazlar çünkü illegal bir durum var. Çalışma kartı olmayan hiç kimse rehberlik yapma hakkına sahip değildir ve bu yasalarla belirlenmiş cezası olan bir durum. Rehberlik yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gibi zorunluluklar da olduğunu göz önünde bulundurursak yabancılar rehberlik yapamaz. Daha detaylı bilgi için TÜREB'in sitesindeki mevzuatı yani rehberlik yasasını inceleyebilirsiniz.
Abi bu videoyu meslek lisesi icinmi çektin bide nerede çalıştırılıyor ve 10.sinifta staj varmii
ben 2 yıllık Marmara üniversitesini düşünüyorum erasmus work and travel yapabiliyor muyuz ? ve bildiğim kadarıyla günlük tur ücretleri 3000TL 30 günden 90 bin tl yapmaz mı ?
merhabalar turizm rehberliği okuyorum son sınıf 30 günün 30u tura çıkmıyoruz work and travel mümkün fakat erasmus 3.sınıfta diye biliyorum
@@munevverkarazehir7167 tessekkur ederim bi de 3.sinif derken 3.donem mi acaba ? Bi de istesek 30 gunun her gunu tura cikamiyor muyuz
@@Semih.travels Ben de turizm rehberliği okuyorum. Bildiğim kadarıyla erasmus için sadece not ortalamanın çıkmış olması yani iki dönem okuman yeterli oluyor. 3. dönem giden bir arkadaşım vardı. 30 gün tur bulabilmek çok mümkün olmadığı için 30 gün tura çıkmak çok olası değil.
@@selimciner6221 merhaba hangi üniversitede okuyorsunuz ve bölümü önerir misiniz ailem pek istemiyor biraz deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz
@@selimciner6221 merhaba mesela bi ay icinde kaç gün olabiliyor ve günlük 3 bin tl mi alınıyor merak ettim
Merhabalar.Dilden alan turizm rehberliği ile Eşit ağırlıkla alan Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği arasındaki farklar nedir? Veya fark varmıdır? Turizmle ilgili okunabilecek en iyi bölüm hangisi sizce?
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünü hem turizm işletme hem de rehberlik olarak düşünebilirsiniz. Hangi bölüm size sıcak geliyorsa o bölümü tercih edin benim bir tavsiye de bulunmam yanlış olur
@@Turizmci peki turizm işletmeciliği Okuyan turizm rehberliği yapabilir mi?aynı şeyi seyahat işletmeciliği içinde soruyorum.
@@aahabak6895 Bildiğim kadarıyla sadece rehberlik ile ilişkili bölümleri okuyanlar yapabilir. Daha detaylı bilgi için türeb'in sayfasındaki mevzuat kısmını inceleyip olma şartlarını öğrenebilirsin.
@@TurizmciMerhaba turist rehberliği icin duzenlenen egitimler ücretli mi ucretliyse ne kadar maliyeti oluyor
@@TurizmciMerhaba turist rehberliği icin duzenlenen egitimler ücretli mi ucretliyse ne kadar maliyeti oluyor
Kokart hakkinda detayli bilgi verebilir misiniz hiç bir fikrim yok da
Yds sınavına girip 75 alman gerekiyor ya da turebin yaptığı sınavlar var tureb sitesini takip edebilirsin
Mezun olduktan sonra eğitim gezileri var bölge bölge. O gezilerde rehber ve turistlerle beraber geziyorsun ve seninle beraber eğitimde olan 4-5 kişi daha oluyor. Rehber size birer bölge veriyo ve onun yerine o bölgeyi/ yapıyı vs siz anlatıyorsunuz. Turun sonunda yazılı bir sınav oluyo anlatılan yerlerle ilgili. Sınavı da güzel bir şekilde geçersen ruhsat alıp gokartına bildiğin dillerle beraber bir bölgeyi ekliyosun ve rehberliğe başlıyorsun.
@ikolala9052 teşekkür ederim💗
Turizm rehlerliği okusam ingilizce ya da almanca öğretmenliği yapabilir miyim? Ya da İngilizce dil isteyen işlerde şirketlerde çalışabilir miyim? Bilen varsa cevaplarsanız sevinirim
rez
rez
lütfen biri cevaplasıııınnnnn
rez
Kapadokya turuna gitmiştim oradaki rehber aynı zamanda İngilizce öğretmenliği yaptığını söylemişti
Merhaba bir sorum olacaktı, Ön lisanstan turizm ve otel işletmeciliği veya turizm ve seyahat hizmetleri açık öğretim bölümü okuma sonrasında sertifika alınabiliyor mu?
hocam turizm reberliginde ingilizce hazirlik okumak var mi acaba hazirlik okumak varsa cok iyi olur gercekten
Bazı okullarda oluyo. Nevu’de isteğe bağlı bi hazırlık. İstersen atlıyosun
Niye hazırlık okumak istiyorsun ki
Türkiye de okuyup daha sonra istedigin yerde de turist rehberliği yapabiliyor musun mesela Antalya da okuyup o bölgede turist rehberi olabiliyor musun cevaplarsanız sevinirim.
evet
Turizm rehberliyi okumak kolaymi,zormu?unversitede
Okuduğun okula göre değişir ben 3.cü sınıfım sadece mitoloji ve mevzuat dersleri zorlar gerisi çok kolay
Bölge olarak Kapadokya bölgesi tercih edeceğim ve burda yaşıyorum sizce üniversiteyi başka bir şehirde okumak mantıksız mı ? Negatif yönleri olur mu ?
Turizm rehberliği okuyup ikinci dil olarak ispanyolca biliyorum mesela formasyon alıp ispanyolca öğretmeni olabiliyor muyum ?
beni de aydınlatırsanız cok sevinirim
turizm rwhbweligi okuyuo ing ogreetmeni olanlar da var ama ispajnyolcayi bilmiyorum
@@silawberry ben ingilizce icin istiyorum zaten de formasyon alınıp olunabiliyor değil mi
Ben dil bölümü seçtim ve lisede 11 ve 12de dil bölümü okuyacagim ortalama a2 seviyesindeyim yazılarda genelden 70 üstü alıyorum sizce dil okumalimiyim turist rehberliğinede ilgim var . Bazıları benimle dil okumami eleştiriyorlar. İyi bir bölüm olmadığı , önü açık değil mesleginin olmasi garanti değil eşit agirliga geç diyorlar ama çok kararsizim
Sizin düşüncelerin varsa yardımcı olursaniz çok sevinirim❤
Bende başlarken a2 idim. Şuan B2 falanim kendini geliştirirsen yaparsın
Ben hello falan zor biliyordum yani şuan a2 seviyesindeyim ingilizce öğrenmek cidden çok kolay tabi istikrarlı ve kararli olursan
Dostum kesinlikle EA geç diyenler aklını peynir ekmekle yemiş kişiler. Yapacakları adam gibi meslek yok(benim gozumde). Ha avukatlık vs. o tarz islere gönlün varsa olabilir ama onlarda kolay kazanılmıyor. Lisemin 3 yılını dil uzerine okudum ve B2 üzeri ingilizcem var. Lisede dil okusanda okumasanda istedigin zaman GLOBAL sınavlara girip dil bilgini resmileştirebiliyorsun. Bende yakında hazırlanıp belgeleteceğim. Sana tavsiyem gönlünden geçeni yapman ve çevrendeki mantıksız kişilerden uzaklaşman. Biliyorum dil bölümü zor ve diger bölümlere gore daha az iş seçeneği var. Fakat istedigin is bu yondeyse umursamamanı ve azimli bir sekilde devam etmeni öneririm.
Bu bolume gelip universitede sinava hazirlanmak istiyorum baska bir bolum icin
sizce dersler falan zorlar mi bu bolumde???
Ileri duzeyde ingilizceyi 1. Sınıfta mi aliyoruz?
Bide diger dilleri 1. Sınıfta almak zorunlu mu???
Bnde aynı cvp aldın mı
peki bu go kart alabilmek icin girecegimiz sinavda ihtiyacimiz olan bilgileri nereden edinicegiz ve staj yeri bulmak kolay mi ya bulamazsak nasil bulucaz ben bu yil üniversite sinavina girecegim dil alaninda dereceye girecegimi dusunuyorum ailem sicak bakmiyor turizm rehberligine o yuzden garanti etmek istiyorum her seyini
Selamlar, Şimdiden başarılar dilerim. güncel yönetmeliğe bu adresten bakabilir gerekli şartları öğrenebilirsiniz www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/75. ( 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek kanunu ) Staj yerini bahsettiğim gibi siz buluyorsunuz. Çoğu arkadaşım seyahat acentelerinde stajlarını tamamladılar. Gerisi sizin elinizde, mesleğe karşı olan ilginiz, yabancı diliniz, sosyalliğiniz vs.
tesekkur ederim ama linke ulasamiuorum
Sanırım o sayfayı tamamen silmişler, şunu bulabildim www.tureb.org.tr/Sayfa?id=14
Bir de bu link var sanırım daha açıklayıcı www.tureb.org.tr/Sayfa?id=27
@@Turizmci tesekkurler ilgin için
Video için teşekkürşer, sizin önerdiğiniz bir Turizm Rehberliği Fakültesi varmıdır?
ege ve akdeniz üniversitesi çok öneriliyor, kıyı kesimler yani turistik yerler staj ve iş imkanları açısından kolaylık sağlar
Ben akdeniz, ege ya da kapadokya gibi turistik yerlere gidebiliyorum(bi ihtimal) ama mütercim tercümanlık ile turizm rehberliği arasında kaldım. Mütercim tercümanlıkta ise genellikle doğu ve anadolu bölgesi geliyor. Yani kararsızım, sizin bi öneriniz varmı?
@@nehiryazal6337 ege geliyor ancak fakültesi çok uzakta okuma açısından sorun yaşarım ikçü uygun mudur?
@@aegeanct ikçü’yü yeni duydum ama hocam öneriyordu ordan mezun bir iki kişiyle de konuşmuştum turizm işletme bitiren okul bakımından cok bi eksi yonu olmadigini soylemislerdi bence bi sıkıntı olmaz
@@ArthurMorgan9 o sizin kişisel tercihinize göre değişir mütercim tercümanlık turizm rehberliğinden fazla kazanan bir bölüm ama genellikle resmi yerlerde çalışılıyor ve baya güzel bir ingilizce istiyor eğer size uygunsa kesinlikle mütercim terücmanlık öneririm ama bi yandan sosyalleşmeyi bi yandanda kültürleşmeyi seviyorsanız (eksilerini ayrı düşünün derim) turizm rehberliği öneririm size bağlı
Hazırlık okuyormuyuz ve Erasmus şansı varmı acaba ?
Lisans bölümü dil sınavıyla aldığı için isteğe bağlı hazırlık oluyor. Ön lisansların çoğunda da hazırlık yok diye biliyorum. Ancak bunlar üniversitelerde farklılık gösterebildiği için gideceğin üniversitenin sayfasını kontrol etmek daha faydalı olur. Erasmus şansı üniversiteye bağlı diye biliyorum benim üniversitemde var ve dil sınavıyla girdiğin için bölüme erasmusun dil sınavında avantajlı oluyorsun.
@@childerncocuklar Anadolu Üniversitesi'nde okuyorum.
@@selimciner6221anadolu üniversitesi'ni cok istiyorum ama turizm işletmeciliği burda mi okunur pek emin olamadim onceden anadolu uni.isletme istiyordm fakat netlerim epey kotu bir yandan da isletme bana masabasi geldigi icin istemiyordum bu bolumun önü acik mi yurtdisinda iyi yerlere gelebilir miyiz..yardimc olursan cok minnettar kalirim sinava 1.5 hafta kaldi
@@nisademirccan @nisademirccan turizm rehberliği okuduğum için turizm işletmeciliğine aşırı hakim değilim ama genel olarak okuyanların memnun olduğunu biliyorum. Yurtdışı konusunda Türkiye'de alacağın hiçbir eğitim önünü açmaz gibi geliyor bana turizmde tecrübe ve yabancı dil çok daha faydalı oluyor. Turizm işletmeciliğinden ne beklediğine bağlı eğer turizm işletmelerinde (acentalar, oteller vs.) çalışmak bu alanda ilerlemek istiyorsan okunur. Ama kimse sadece okuduğun için seni daha yukarıdan başlatmayacak böyle bir gerçek de var.
@@selimciner6221siralaman kaçtı geçen sene
Turizim rehberliği okuyup formasyonla ingilizce öğretmenliğine geçiş yapabiliyormuyuz
evet ben de merak ediyorum
Kapadokya turuna gitmiştim oradaki rehber aynı zamanda İngilizce öğretmenliği yaptığını söylemişti
@@aysuklc0turizmden mi mezundu yoksa ing öğretmeni rehber yapaıyor
Turizm isletmeciligi bolumunden mezun olan biri rehber olabilir mi
Merhaba bu bölümde dönem puanı yüksek tutup işletmeye geçebilir miyiz
Merhaba sistem değişmediyse geçilmiyordu çift anadal yapabilirsiniz
Cevap verirseniz çok mutlu olurum bu bölümden uluslararası ilişkiler çap yapılıyor mu?
unilere göre değişiyodur
Turizm işletmeciliğinden mezun olup turist rehberi olunur mu yada geçiş var mı
Yüksek lisans yapabilirsin ama sertifika programları da var sanırım
Merhaba turist rehberliği icin duzenlenen egitimler ücretli mi ucretliyse ne kadar maliyeti oluyor
Merhaba, evet ücretli fakat ücret hakkında bilgim yok
Merhaba, Turizm Rehberliği 1.sınıf öğrencisiyim bölümle alakalı Turist rehberi olarak çalışmak için YDS gibi bir sınav gerekip gerekmediğini merak ediyorum 2.sorum ise Turizm rehberliği 4 yıl,Turist rehberliği bölümü 2 yıl bunlar arasında ne tür bir fark far ve iş imkanı olarak hangisi daha önde? teşekkürler şimdiden elinize sağlık.❤️
YDS Aranan bir kriter. Detaylara tureb'in websitesinden bakabilirsiniz. (www.tureb.org.tr/Sayfa?id=27)
2 Yıllık bölümde de rehber olabilirsiniz fakat 4 yıllık tercih sebebi olur. Ayrıca 4 yıllık bölümde meslek seçme seçenekleriniz daha fazla olurken 2 yıllık bölümde turist rehberliği ile sınırlı kalacak. Yani yelpaze farkı olacak.
Şimdiden bol şans
@@Turizmci çok teşekkürler değerli yorumlarınız için.🌷
Meraba ilk yılınız için ortalama masrafınız ne kadar
Arkadaşlar merhaba üniversiteler dilden alırken hangi dili çözdüğümüze bakıyorlar mi yoksa sadece sıralamaya mi bakıyorlar? Hangi dili çözdüğümüze bakıyorlarsa hangi üniversiteler bakmıyor bilgisi olan varsa yazabilir mi
Hocam bense bu sene tercih yapcam onu acikmi maasi varmi cunku ingilzce öğretmenligi vericem mecbru bu bolum beni korkutuyo gelecke kaygsisi
Hocamnbide sey İngilizce öğretmenliği versem turizm rehberligj yapabilirmiyim
İngilizce öğretmenliği geliyorsa o daha iyi...
Merhaba, YDS ten kaç puan almamız gerkiyor?
75 ve üstü puan almak zorundasınız
@@Melikeekaya-l1k75 puan derken benim puanım 355 ve 44 bindeyim nası yani
@@hungry2678 Yok bnm bahsettiğim YDS sınavı.ingilizce sınavı.. KPSS nin İngilizcesi
@@Melikeekaya-l1k ben yks dilden girdim bu bolume giremiyor muyum ...
@@hungry2678 dört yıllık turizm rehberliği bölümüne gidebilirsin..Ve ya iki yıllık bolumu var turist rehberliği tyt den alıyor sadece..yani tyt puanini kullanarak iki yilliga gidebilirsin...puanin iyi dört yıllık bölüme hayli gidebilir sin
2 yillik 4 yillik arasindaki fark ne
2 yıllık tyt den türkce görüyorsun ve dil ogrenmıyorsun 4 yıllık tam tersi dilden giriyo dil falan ogrenıyon
@@shuainna335kısacası 2 yılın heba oluyor
110bin sıralamayla 88binlik yer gelir mi😢
yokk:((
Bende aynı sıralama
Açık öğretim fakültesinden mezun olunca da turizim rehberi olabiliyor muyuz?
Evet, ön lisans programını tamamladıktan sonra (tabi ki yabancı dil şart) olabilirsiniz.
www.tureb.org.tr/Sayfa?id=27
@@Turizmci teşekkür ederim
43k sıralamayla 38 veya 39klık turizm sıralamaları gelir li bu sene
Geldi mi
Benim de sıralamam 43k idi 1. Sıraya 38klık aydın turizm rehberliği yazdım gelmedi, sıralamalar çok öne çekmiş@@bayanneymar9641
@@bayanneymar9641 hocalar turizm yazdırmadı
Neden@@serenay9641
İllaki ydt girmek gerekiyor mu
evet zaten dil bölümünün mesleği diye geçiyor
Ayt sınavına girmeli miyiz 4 yıllık için
Hayir ydt sinavi
İngilizce sınavından puanını yeni almış bir rehber hemen akabinde ruhsatnamesini ve çalışma kartını hızlıca almış da olsa, aktif olarak İngilizce konuşabilir hâlde değilken nasıl çalışmaya başlayabiliyor pratikte? Başlangıçta Türk turistlerin olduğu turlara katılarak mı? Konuşma İngilizcesi ne düzeydeyken İngilizce rehberliğe başlayabiliyor? Bu aşamayı merak ediyorum. Cevap verebilirseniz memnun olurum
Eğer kokartı varsa dediğiniz gibi başlangıçta türk turistler ile çalışmış olabilir. Veya kağıt üzerinde staj olarak gözüküyor olabilir. İşverenlerin kolay kolay ingilizce bilmeyen birine iş vereceğini zannetmiyorum tanıdık değilse tabi. Mesleki ingilizce de c1 konuşmanın fazlasıyla yettiğini biliyorum. Hem günlük hem de mesleki konuşmada ihtiyaçları karşılıyor. Başlangıç için b1-b2 seviyeleri de yeterli olabilir zaten girdikten sonra ister istemez ingilizceniz hızla gelişecektir.
Turizm rehberligi formasyon alabiliyor mu? Bunu gercekten merak ediyorum lutfen yanitlayin...
Bazı üniversitelerde alınabiliyor. Hedeflediğiniz üniversitenin duyurularını kontrol edin.
@@Turizmcipeki alınca ne gibi şansımız oluyor lütfen cvp verinnn
Lütfen acil bir bilgi istiyorum=lisede dil bölümü seçtim ben hangi sınava gireceğim örnek=tyt,ayt mi
Tyt+ydt
Sadece iki yıllık turist rehberi istiyorsan sadece TYT puanını kullanabilirsiniz...ancak bu bölümü bitirince ingilizce sınavına girmrlisiniz en az 70 puan almalısın.
turizm meslek liselerinde okumak hala mantıklımı bana bilgi katar mı ve bide yurt dışında çalışmam için ne yapmam lazım yardımcı olursan çok sevinirim
Mezun olduktan sonra kariyerinizde büyük faydası olur. Üniversitede turizm fak. devam ederseniz derslerde zorlanmazsınız. Yurtdışı için ayrı bir video yapacağım.
Turizm meslek lisesinde okumak; öncelikle turizm meslek lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi olarak sistemde kayıtlı, ben özellikle proje Turizm meslek lisesinde okumanızı tavsiye ederim, bu yeni uygulama ile pilot bölge seçiliyor ve proje okulu kapsamında farklı bir eğitim oluyor. Sahilde bir şehirde yaşıyorsan bu okul vardır, araştır derim.
Ünye mesleki ve teknik Anadolu lisesi bir proje Turizm lisesi. Kızım burada okudu. Lgs den iyi bir puan almasına karşın burayı tercih etti. Buranın lgs puanı düşüktü ama imkanlara bakınca burayı seçtik.
Öncelikle okula seçilmek ve kayıt farklı oldu.
Tercih yapıldı, okul yönetimi bize randevu verdi, kızımla okula randevu saatinde gittik. Toplantı salonunda görüşme olacakmış, bekledik. Proje okulu olması nedeniyle, mesleki personel yetişsin isteyen iş adamlarıda toplantıda bulunuyordu, bu projeye yatırım yaptıkları için, okulda okuyacak öğrencinin seçilmesinde onlarında kararı gerekliymiş, biz tabi şaşırmıştık. Bi anda başka bir ülkede zannettik kendimizi. Görüşme oldu, içeride iki iş insanı, ki, bunlar Antalya'da otel sahibi işadamları ve okul yönetiminden dört öğretmen vardı. Kızıma amaçlarını bu mesleği seçme sebebi ve hayallerini sormuşlar ve İngilizcede biraz nasıl olduğunu anlamak istemişler. Neyse, bu fasıl atlatıldı. Okula kayıt olduk, yeme içme bölümü ne. Okul proje okulu olduğu için, üç yabancı dili var. İngilizce Rusça ve Almanca. Bunlardan ingilizce üç farklı ders olarak verildi. Okuma konuşma anlama. Dört sene boyunca böyle. Rusça ve Almanca da alt yapı oluştu. Aslında dil öğretmek Öğretmenlerin özverili olmasına ve doğru taktiklerine bağlı mesela kızım Rusça'yı baya sevdi ve anlar seviyeye geldi.
Şimdi bu okulun uygulama oteli de olduğu için çocuklar iyi tecrübe kazanıyordı.
Staj durumu hele bambaşka.
10 ve 11 sınıfta yazın okul sizi stajyer olarak bir yere yazıyor. Seçenekler size soruluyor. Öncelikle bulunduğunuz şehirde mi Antalya'da mı staj. Antalya'da staj yapanlar daha fazla kazanç sağlıyor yani maaş alıyor ayrıca yabancı dilini çok iyi seviyeye getirebiliyor. barınma okul tarafından karşılanıyor. Kızım burada yani Ordu da beş yıldızlı bir otelde stajı yaptı, asgari ücretin yarısını aldı. 5bucuk ay staj, tam gün yapılıyor. Haliyle okullar erken tatil ve geç açılmış oluyor, okulun programı da ona göre tabi. Okul uluslararası yemek yarışmalarina öğrencilerini hazırlayıp yarışmaya katıyor. Derece elde eden birçok öğrenci oldu. Okulun ismini yazıp aratabilirsiniz. Ayrıca okul Erasmus ile lise 10 ve 11 sınıf öğrencilerini yurtdışına götürdü. İspanyaya gittiler iki ay gibi öğrenciler burada okulun anlaşması dahilinde çalıştı otel veya restoranlarda konaklama yine okula ait zaten öğrencilerin başında bir öğretmen Grubu da gidiyor.
Bu okulu bitiren çoğu öğrenciye tanık oldum, yeterlilik için fazla uğraşmadan yurtdışı başvuruları kabul gördü. Çünkü ellerinde meslekleri var ve dil bilgileri var.
Kısaca bir not daha desem iyi olur, okulun dersleri fazla Zorlu değil öğretmenlerde mesleki dersleri harici öğrencileri fazla zorlamıyor benim gördüğüm, ve başarı ortalamana seneler boyunca dikkat edersen hele birde okul birincisi olursan ki bu birazcık gayret ile gerçekten mümkün, üniversite sınavında okul birincisi kontenjanından istediğin bölüme hele bide dilden sınava girdiysen gerçekten de iyi bir üniversite de dil seçersin Almanca ve Rusça zaten kesin kazanırsın.
Bu kadar yazdım inşallah faydalı olur
Türkiyede rehberliği okuyup yurt dışında rehberlik yapma şansımız var mı?
Busoruyu bende merak ediyorum
@@JAVA_6161cevabı buldun mu
Merhabalar,bu bölümü okuduktan sonra ben turizm rehberligi degilde üniversitede akademisyen olarak hocalık yapmak istiyorum bu mümkün mü acaba
o zor biraz İngiliz dili ve edebiyati okuyup yapabilirsin ya da rus dili ve edebiyatinda o ihtimal daha yuksek
Aa bu ben kxmddmckkc ama tam olarak karar veremedim sanırım üniversitenin bitmesine yakın karar vereceğim inşaallah
Yapabilirsin mesela benim okulumda var açıldı yüksek lisans
2 senelik ve 4 senelik okumanin arasimda ne gibi farklar ve dezavantajlar var biri bilgi verebilir mi ben 4 senelik okuyorum (turizm rehberligi) ama 2 senelige cevirmek istiyorum aralarinda bir fark var mi mantikli mi 2 senelik okumak iş bulma acisindan sıkıntı yaratir mi vs (yasalar sebebi ile 2 senelik bana daha mantikli geliyor artı okulumuda bolumude hic sevmiyorum acikcasi)