Ustası Yetişmiyor, Pırlanta Mıhlama Sanatı Tarih Oluyor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Tarihi Kapalıçarşı’da pırlanta mıhlamacılığı bitiyor. Çırak bulamayan ustalar, mesleğin yavaş yavaş kaybolacağından dert yanıyor. Pırlanta mıhlama sanatının son temsilcilerinden Canik Selimeciyan, “30 yıldır bu meslekteyim, el sanatı kayboldu, her şey endüstriyel oldu. yavaş yavaş yok olacağız” dedi.
    İhlas Haber Ajansı RUclips Kanalına Abone Olmak İçin:
    ► bit.ly/IHA-Abone
    Altın ve mücevherin merkezi Kapalıçarşı’da pırlanta mıhlama sanatı son neslini yaşıyor. Işıl ışıl parlayan yüzük, bilezik, kolye gibi mücevherleri el emeği işçilikle pırlantayla donatan ustalar yetişmiyor. Yaklaşık 12 metrekarelik atölyesinden ağırlığı Kapalıçarşı olmak üzere yurt içi ve yurt dışından sipariş alan pırlanta mıhlama ustası Canik Selimeciyan, mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi.
    “Bizimle beraber yavaş yavaş kaybolacak”
    30 yıldır sanatını icra eden Selimeciyan, teknolojiyle beraber el işçiliğinin kaybolduğu pırlanta mıhlamacılıkta artık yetiştirilecek çırak bulunamadığından yakındı. Yakın gelecekte bu sanatın kendileriyle kaybolacağını düşünen Selimeciyan, “Biz Kapalıçarşı’nın tozunu yutan son nesiliz. Bu meslek artık endüstriyel hale geldi. Bizimle beraber yavaş yavaş kaybolacak” dedi.
    “Siparişe göre yurt içi veya dışına da gönderim yapıyoruz”
    1990 yılında 15 yaşındayken mesleğe başlayan Selimeciyan, 1 buçuk sene bir ustanın, 2 buçuk sene de başka bir ustanın yanında çalıştığını anlatarak, “2010 yılında kadar da uluslar arası bir firmada çalıştım. Sonra kendi atölyemi açtım o tarihten beridir sanatımı icra ediyorum. Genellikle Kapalıçarşı’ya çalışıyorum. Ayrıca siparişe göre yurt içi veya dışına da gönderim yapıyoruz. Ancak ağırlığımız Kapalıçarşı oluyor” diye konuştu.
    “Biz çok eskiyiz, önceden teknoloji yoktu”
    Bu meslekte eskilerden olduğunu vurgulayan Selimeciyan “Biz çok eskiyiz, önceden teknoloji yoktu. Şu an hazır satılanlar teknoloji sayesinde neredeyse el değmeden üretiliyor. Bunları eski ustaların hepsi bir tane plakadan yapıyordu. Çok büyük sadekâr ustaları var, biblo gibi yaparlardı. Yenilik endüstriyi getirdi. Şu an neredeyse çizimden mıhlanmış çıkıyor. Dikkat edilmesi gereken taşların yüksekliği, yamukluğu oldu. Eski ustalığı gerektiren bir durum yok” ifadelerini kullandı.
    “Eski ustalık bizle beraber bitecek gibi duruyor”
    Kapalıçarşı adabıyla yaşayan mıhlama ustalarının son neslini yaşadığının altını çizen Selimeciyan, “Bu sanatta Kapalıçarşı’nın tozunu yutan son nesiliz diyebiliriz. Eski ustalık bizle beraber bitecek gibi duruyor. Çünkü yeni nesil yetişmiyor, çırak bulunmuyor. Maalesef ufak ufak yok olup gideceğiz” diye konuştu.
    #pırlantamıhlamasanatı #muhlamasanatı #haber #sondakika #gündem
    ================================
    İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
    ► www.iha.com.tr
    İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
    ► / iha.com.tr
    ► / ihacomtr
    ► / ihacomtr
    ► plus.google.co...
    İhlas Haber Ajansı hakkında
    www.iha.com.tr/...
    İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
    ►www.iha.com.tr/...

Комментарии • 3

  • @gramofonrecordgramophone3035
    @gramofonrecordgramophone3035 3 года назад

    👏👏👏👏

  • @blackforest8750
    @blackforest8750 6 месяцев назад

    Sözde ustalar:
    Hakiki büyük ustalar ben büyüğüm diye bağıranlar değil sessiz sakin işini yürütenlerdir. Sözde ustalar, anlayışsız ve bilgisiz olup, okumuş insanları küçük görürler. Kurslarda, workshoplarda bilgiyi öğrencilere dilim dilim verip, sürekli para çekmeye çalışırlar. Gerekli malzemeleri pahalıya almanıza izin verirler. Ellerinden don gömlek ile kurtulursanız şanslısınız. Önemli olan büyük usta olmak değil, büyük insan olmaktır.
    Sözde insanlar:
    Para, altın ve müşteri için her şeyi yaparlar, en yakınlarını bile aldatırlar. İnsanlık değerlerini yok sayarlar, vicdan taşımazlar. Sahte tatlı gülüşleri sadece insanları kandırmak ve kendi çıkarları içindir, daha sonra ise zehirlerini akıtıp arkadan bıçaklamaktan çekinmezler. Önce pasta yedirip çay içirir, canım canım derler sonra oyarlar.
    Sözde Ermeniler:
    Çok şaşırdım ki Ermeniler birbirlerine çok düşman. Çektikleri acılar için başkalarını suçlarken birbirlerine hiç yardım etmezler. Karun kadar zengin olmalarına rağmen yetim ve fakir Ermenistanlılar’dan bile son kuruşuna kadar kopartmaya çalışırlar. Bunu da geçtik, yukarıdan bakarak konuşurlar, sanki kendi ülkeleriymiş gibi. İki yüzlüdürler, burada onları aşağılarken, Ermenistan’a gittiklerinde eminim ki farklı konuşurlar, hatta pasaport ve ev almak, iş yapmak isterler. Kendi içlerinde de yetenekli insanların kalbini kırarlar, aşağı çekmeye çalışırlar. Birisi kendi şımarık çocuklarına böyle davransa ne yaparlardı?
    Onlarla arkadaşlık, iş ve evlilik yapan Ermeni olmayanlar da altın pastadan bir parça koparabilmek için her şeyi yaparlar.

  • @ALEX-1907-FB
    @ALEX-1907-FB Год назад

    Tebrik ederim ermeni dostlar bu konunun uzmanı. Kanada'da serço(sarkis avcıyan) ustamdır kendisi kapalı çarşıda 82 yılına kadar babası antranik ile kuyumculuk yapmışlardır.