Oι ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ και οι ΠΑΓΙΔΕΣ τους - Αρχαία, γνωστό / Εκφραση-Εκθεση

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 дек 2024

Комментарии • 11

  • @devantpavlos1479
    @devantpavlos1479 4 года назад +13

    Τ'αγαπάω τα βίντεο σου φίλε

    • @Yiannis_Fasoulas
      @Yiannis_Fasoulas  4 года назад +4

      Τιμή μου και μεγάλη μου χαρά...

  • @villy_samaltani
    @villy_samaltani 4 года назад +4

    Πολύ θα ήθελα να ακούσω τις συμβουλές σας -για ένα θέμα στην έκθεση- όπως η ατομική ευθύνη και η αλληλεγγύη!

  • @Saved.byJesus
    @Saved.byJesus 15 дней назад

    Κασσοριδαι τιιι;

  • @ΚαλλιόπηΤσαλταμπάση

    "Τα βλέπεις όλα γιοκ μπαλικ!" 😂😂😂

  • @dinos_catsoulis
    @dinos_catsoulis 4 года назад +3

    ΘΕΟΤΗΤΑ

  • @anastasias.2375
    @anastasias.2375 4 года назад +1

    Κύριε Φασούλα, αυτό με το κομπολόι είναι το μόνο που δεν κατάφερα να το βρω πουθενά. Έχει κι άλλες ονομασίες; Επίσης, μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον τρόπο για να σας συμβουλευτώ σχετκά με κάποιες σημειώσεις; (Βρίσκομαι σε άλλη πόλη και ΔΕΝ είμαι Υδροχόος, για να σας δώσω και κίνητρα).

    • @Yiannis_Fasoulas
      @Yiannis_Fasoulas  4 года назад +7

      Καλημέρα, Αναστασία.
      Μπορείς (και θα το προτιμούσα) να μου μιλάς στον ενικό.
      Προφανώς το "κομπολόι" δεν είναι επιστημονική ορολογία.
      Δεν πρόκειται για κάποιο "πάθος" συλλογισμού, ούτε θα σου ζητηθεί ποτέ να περιγράψεις "το φαινόμενο που παρατηρείς", εάν σου δοθεί ένα τέτοιο απόσπασμα.
      Απλώς είναι μια (δική μου) χονδροειδής εικονοποιητική επινόηση, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητός ο μηχανισμός, όταν παρεμβάλλονται τόσες παράμετροι.
      Αν αναζητάς οπωσδήποτε κάποια "ετικέτα", το "κομπολόι" προσομοιάζει κάπως στο σφάλμα ολισθηρής πλαγιάς (ή slippery slope fallacy στη διεθνή βιβλιογραφία), όμως δεν αποτελεί ζητούμενο της ύλης.
      (Κλασσικό slippery slope: "Αν δεν πάω στο πάρτυ, θα καταλήξω μόνος, χωρίς φίλους, αποτυχημένος, άνεργος, θα ζω με τη μάνα μου μέχρι τα σαράντα μου.")
      Μην προσπαθήσεις να γκουκλάρεις όσα βλέπεις στα βίντεο. Δεν θα βρεις πουθενά το αρκτικόλεξο Χ.Λ.Ε.Π.Α. για την κλιμάκωση Χυδαίο-Λαϊκό-Επίσημο-Πομπωδες-Αρχαίζον λεξιλόγιο (βίντεο Θεωρίας Έκθεσης), ούτε θα βρεις την "τεχνική ΧΑ.Σ.ΚΥ" (Χαρακτηρισμός - Σκοπός - Κριτήριο Υπεροχής) ή Ο.Π.Α.Δ.Ο.Σ. (Ορισμός-Προτεραιότητα-Ανθρωπος-Δυνατότητα-Ον-Σκοπός), που υπάρχει στο βίντεο για τα Ηθικά Νικομάχεια.
      Είναι όλα εργαλεία διευκόλυνσης και μνημονικές τεχνικές, βγαλμένα από το μυαλό μου.
      Φιλικά,
      Γιάννης

  • @vasileiosanastasiadis1992
    @vasileiosanastasiadis1992 5 месяцев назад

    Θ Ε Ο Σ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤ςς

  • @Trihahalos
    @Trihahalos 4 года назад +1

    Στα γρήγορα.
    1. Ένας περίπλοκος συλλογισμός δεν είναι δεδομένα λανθασμένος. Για να έχει πρόβλημα, χρειάζεται να υπάρχει κάποιο άλλο σφάλμα. Και, μιας και υπάρχει και παράδειγμα, το συγκεκριμένο χωρίο του Μάρκου Αυρήλιου ναι μεν έχει δεχτεί κριτική (όχι ιδιαίτερα πειστική αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ) αλλά η κριτική δεν εδραζόταν στην πολυπλοκότητα του συλλογισμού. Αν ήταν κάθε περίπλοκος συλλογισμός να είναι φάουλ, ο Καντ και ο Σοπενάουερ θα ήταν κομπογιανίτες (και μόνο κομπογιανίτες δεν είναι)
    2. Αντιφάσεις, λήψη του ζητουμένου, εικωτολογία κλπ, μπορεί να εντοπίσει κανείς σε κείμενα που μπαίνουν στον κόπο να σεβαστούν τους κείμενους κανόνες της λογικής. Όντως, ο Αριστοτέλης όταν από το πουθενά θέτει ως δεδομένο πως οι νομοθέτες έχουν αγαθές προθέσεις κάνει λήψη του ζητουμένου. Κάποιος που λέει ότι ο Κορονοϊός αποψιλώνει την ανθρωπότητα δεν κάνει λήψη του ζητουμένου. Λέει μια αστήρικτη αρλούμπα.
    3. Τα εξ΄εικότων επιχειρήματα δεν είναι απαραιτήτως προβληματικά. Εξαρτάται από το πλαίσιο. Άλλο η οντολογία και η πολιτική φιλοσοφία (μιλάμε για γενικές ορίζουσες οπότε συχνά, αλλά όχι πάντα, είναι κοντόφθαλμη ή προπαγανδιστική η επίκληση του τι βλέπουμε στη δική μας καθημερινότητα) και άλλο η επιχειρηματολογία επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Ας πούμε, ακόμα και στο αρκετά γενικό ζήτημα της οπλοκατοχής, δεν είναι προβληματικό -σε επίπεδο λογικής- το επιχείρημα "Βλέπουμε ότι στην Ελλάδα που η οπλοκατοχή είναι περιορισμένη, το ίδιο περιορισμένη είναι και η βίαιη εγκληματικότητα".
    4. Το Straw man argument δεν είναι απλώς η επίθεση σε έναν ισχυρισμό που δεν έγινε, είναι και η απόπειρα μετατροπής του ισχυρισμού του αντιπάλου σε κάτι πιο εύκολο να αντικρουσθεί. Αλλιώς στερείται νοήματος.

    • @Yiannis_Fasoulas
      @Yiannis_Fasoulas  4 года назад +6

      @Laser-Boy, καιρό είχα να σε "δω"...
      Είμαι καθηγητής λυκείου και πυξίδα μου είναι η καλύτερη
      ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ της ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ = (αυτά που θέλουν να ακούσουν οι ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΕΣ) + (παρουσίαση αρκετά ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ σε υποψηφίους)
      Το γαλατικό μας χωριό περιορίζεται στο σχολικό βιβλίο, και κατοικείται από 18χρονους.
      Δεν απευθύνομαι σε διδακτορικούς ΦΠΨ, ούτε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
      Πάω με τα νερά του συριζαϊκού study4exams και των μητσοτακικών "ξαδερφιών" του.
      Επιμέρους:
      1) Δεν είπα ποτέ ότι ο περίπλοκος συλλογισμός είναι φάουλ. Απλώς τον "αποσυναρμολογώ".
      2) Ο συλλογισμός του "Μπάμπη" παραβιάζει τους κανόνες αλήθειας, σέβεται όμως τους κανόνες εγκυρότητας. Εκθεση Β λυκείου.
      3) Θα δεις κι άλλα πολλά "λάθη" μου. Π.χ. στο βίντεο της Πολιτείας, ο τετρασκελής Ορισμός του Αγαθού είναι μια χαζομάρα και μισή, ανύπαρκτη σε όλη την παγκόσμια βιβλιογραφία, υπαρκτή μόνο σε ελληνικά λυσάρια και φροντιστηριακές σελίδες.
      Όταν σήκωσα χέρι κι έδωσα τον ορισμό αυτό σ' ένα σεμινάριο φιλοσοφίας στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο καθηγητής (ο Θεόκριτος Κουρεμένος, τεράστιο κεφάλι) άρχισε να γελάει.
      "Πού την άκουσες αυτή την ανοησία;"
      με ρώτησε.
      "Αυτήν την ανοησία γράψαμε όλοι πέρυσι για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ"
      του απάντησα.
      Ξαναλέω. Προσγείωσε το drone σου, που πιάνει όλη την πλάση.
      Είμαστε ένα μικρό γαλατικό χωριό με διάρκεια ζωής Σεπτέμβριο - Ιούνιο.