Bugun görmeye gittim bu dronu gururlandim çünkü bazi durumlarda anlatirken bizim akinci ile kiyasladilar iste o bizim diyince bana ters ters baktilar bayildim keyiflendim 😂
Bizim İHA en büyük özelliği gerçek savaşlarda kullanılmış ve savaş kazanmış olması tecrübenin en üst seviyesi, kendisini kanıtlamış Emeği geçen herkese teşekkürler
@@muratoncu4827 1-Yeteri kadar yok İlerleyememeleri bile başarı 2-Hem orası ermeni kuvvetleri , teknolojiler 1990 lardan kalma, burada HSS ları s400 den başlıyor 3- azerilerdeki tb-2 lerin yazılımı daha farklı olabilir 4- ruslar karabağ-suriye- libyada yedikleri darbedelerden sonra yeni yazlılım- yeni önlemler almıştır illaki , bunun için akıncıya geçmeleri gerekiyor
@@muratoncu4827 TB2'lerin Rusları "tamamen" yok etmesini bekleyemezsin. Bu hiçbir zaman gerçekçi değil. Bırak TB2'leri, 2 üst versiyonu olan Kızılelma aktif olarak kullanılmış olsa bile Rusları tamamen yok edemezdin. ABD savaşa müdahil olsa ve 100'den fazla F-35 kullansa bile, Rusları tamamen yok edemez. Çünkü, savaş sadece havada uçaklarla yapılmıyor. Bunun füzeleri var, hava savunma sistemleri var. En önemlisi nükleer silah diye bir gerçek var. Rusya, savaşı kaybedeceğini anladığı zaman, dünyada kızılca kıyamet kopar!
sihalar ın başarısı uçabilmek değil. otonom hareket sağlayan yazılımlar, gözlem yeteneği hedefe uzaktan isabetli vuruş vs. sihaları etkili hale getiren en önemli öğelerden biride kullandığı mühimmatlar. Türkiye siha muhimmatları çeşitliliği konusunda çok iyi duruma geçti.
@@smilecumcakebana cevap olarak yazmadıgını tahmin ediyorum kardeşim. 15 yaşında olup bunları yazman çok güzel. yapay zeka konusuna gelirsek söylediğin xb 47 de dahil bu makinelerde yapay zeka kullanılıyor diyemeyiz. otomatik iniş kalkış bağlantı koptuğunda üsse dönüş gibi özellikler otonom ama kendi başına davranış karar verme gibi yapay zeka özellikleri değil. güncel araçlar için yazdığımdan yapay zekadan bahsetmedim. genç yaşında bu öngöründen dolayı seni tebrik ederim. yapay zeka oyunlardaki seni zorlayan bot rakipler gibi ihtimallere göre davranısın nasıl olması gerektidiğinin belirlendiği algoritmadaki çok sayıda alt programlarla karar veren yazılımlarla başlayıp, öğrenip kaydeden kaydettiği bilgilerle kendine özgü davranış geliştirebilen yazılımlara evrilip gelişecek. Bu üç açıdan cok önemli. birincisi yüksek miktarda araç kullanıldığında cok sayıda pilot gerekmesi, ikincisi yazılımların çok hızlı hesap yaparak neredeyse anında kararverebilmeleri sayesinde pilotlardan daha hızlı karar verecek refleks seviyelere ulaşabilecek olması. üçüncüsü ve bizim kızılelma nın evrileceğini düşündüğümüz durum. sesten hızlı giden ve seri manevralar yapması gereken doğrudan savaşacak insansız araçlarda sinyalizasyon gecikmesi sorunu. sesten hızlı bir araç ı ses ile kumanda edebilmek mümkün olmaz. bu durumda uydu kullanılsada savaş durumunda uydularınızda vurulabilir, sinyal karıştırmaya önlem alsanızda birgun bakmışsın engellenebilir ayrıca direk ucak içinde olup kontrol etmekle sinyal ile uydu ile kontrol etme arasında da çok küçük görünsede fark olacaktır. bu açıdan kendi kendine hareket eden karar veren düşmanı ayıran vs uçakta pilot gibi davranabilen bir yazılım yapay zeka zamanla gelişecek tabi ki. iyi akşamlar kardeşim.
Bence sihaları siha yapan milli olması bu dediklerin bence 2. Sırada. Tb2 bizim olmasaydı istedigi kadar iyi olsun binlerce satın alsan dahi ne işine yarayacaktı
@@Hcskdli245gedu mutlaka milli olması önemli ama teknik açıdan bakarak yorum yaptım, bağımlılık konusu önemli olmaz mı? Bunu en çok bilmesi gereken biziz 74 kıbrıs savası ve günümüz ambargoları. Ayrıca elinizde özgürce kullanamayacağınız bir f35 bırak f16 yı hatta hürjet i hürkuş u, planör kadar faydası olmaz. güncel silahlarda kullanılan elektronik dijital teknolojide üretici tarafından gömülü uzaktan kapatma killitleme sistemlerinin olmadığını düşünmek saflık olur. üretici ülke ye karşı yada onun istemediği bir hedefe bu silahları kullanırım diye düşünürseniz aldanırsınız. silah teknolojisinde milli üretim tabi ki en önemli husus.
@@smilecumcake bizim savunma sanayideki en büyük bak motor sorunundan bile büyük sorunumuz para çünkü ekonomik sorunlar var savunma bütçesi savunma sanayi bütçesi git gide azalıyor bugün haberlerde gördüğümüz çoğu yok şu firma bunu başardı bunu yaptı diye gördüğümüz sistemlerin çoğu ekonomik nedenlerden ötürü ya iptal ediliyor yada öyle lafta kalıyor seri üretime girmiyor seri üretime giren sistemlerde orduya hemen teslim edilmiyor. biz ne kadar yerli sistem üretsekte hala ordumuzun bel kemiğini amerikan veya avrupa yapımı silahlar oluşturuyor.
Lükse bak 😊 Akıncı ile rekabet edebilir mi dediğimiz, Fransızların yeni ürettikleri bir tür uçak 😃 böyle karşılaştırmaların çoğalması, rekabette Türk üretimlerinin standartları belirlemesi dileği ile 🇹🇷
@@mustafaalisik7076 Akıncı'ya yaklaşmaları için 3-5 yıl daha gerekir. Ama Kızılelma ve ANKA-3 için en az 15-20 yılları gerekir. Türkiye'nin insansız hava araçları teknolojisi, şu an ABD ve Çin ile yarışıyor. Rusya dahil askeri olarak bizden güçlü diğer ülkelerin çok önündeyiz. Umarım bu yakalanan büyük başarının önü kesilmez, kim olursa olsun, destek olmaya devam edilir. Körü körüne siyaset yaparak, karalamalarla, İBB'nin Deneyap projelerini durdurması gibi ahmakça siyasetle vs önüne geçmeye kimse kalkmaz. Ki Erdoğan'ın seçimi kazanması ile bu süreç 5 yıl daha olumlu yönde devam ediyor. Ama Erdoğan'dan sonrasını merak ediyorum. Umarım, Erdoğan'dan sonra kim iktidar olursa olsun, salakça bir siyaset yapmaz.
@@kenankamilowBeğenir yada beğenmez, sen niye rahatsız oldun bundan? Motorla gövdeyle bitiyor mu yani bu iṣ? Gerisi teferruattır diyorsan olaya fransız kalmıṣsın demektir zaten. Ayrıca * motur değil * motor.
Dediğiniz gibi ilk önce yazılımları kimin iyiyse o kazanır ve de 2030 çok uzun süre o zamana kadar bizim SİHA lar içinde elbetteki daha da iyi geliştirici teknolojiler eklenecek
Baykar'ın ve Tusaş'ın yaptığı sistemleri küçümseyenler bu AAROK'un teslim tarihlerine baksın. Akıncı çoktan hizmete girdi, Fransızlar bizim çok önce yaptığımız ürünün benzerini hizmete alana kadar Kızılelma ve Anka-3 gibi daha üst sınıf platformlar yerli turbofan motorlarla operasyon yapıyor olacak. Kullandığımız mühimmat çeşitliliklerine girmiyorum bile.
Geçmişte otomotiv, bilişim teknolojilerinde fırsatları kaçırdık. Mesela Almanya'da Bmw, Audi, Vw...vs. gibi otomotiv alanında çok sayıda firma var. Madem bizde de İHA'lar konusunda ciddi bir atilim oldu. Aselsan, Tusaş ve Tübitak yerli firmalarla işbirliklerini artırıp 3-5 TANE DAHA BAYKAR ÇIKARMALIYIZ. BÖYLECE DÜNYA HAVACILIGINIDA YENİ BIR ÇIĞIR AÇMIŞ OLURUZ.
Kendi tarihini bilmiyorsun. Otomotiv sektöründe fırsatları kaçırmadık, sabote edildi engellendi, hemde içimizdeki bizden gibi görünüp ama bizden olmayan kripto’lardan. Tarihini öğren !!!
Kendi tarihini bilmiyorsun. Otomotiv sektöründe fırsatları kaçırmadık, sabote edildi engellendi, hemde içimizdeki bizden gibi görünüp ama bizden olmayan kripto’lardan. Tarihini öğren !!!
Şu an otomotivde geleceğin teknolojisi olarak görülen elektrikli otomobile zamanında dahil olduk. Önümüzdeki 3-5 yılda TOGG daha da geliştirilmeli ve alternatif firmalarla rekabet de artmalı. Bilişim'de aslında fena sayılmayız. E-Ticaret olsun, Oyun yazılımı olsun belli bir gelişim var. E-Devlet ve E-Nabız gibi ülke geneline hitap eden sitelerde, dünyada birçok batılı ülkenin önündeyiz. Tekstil, Otomotiv, Turizm, İnşaat gibi birçok sektörde aslında çok fazla firmamız var. Ama sorunumuz büyük MARKA'ların olmaması. İtalya gibi tekstilde çok ünlü markalarımız olsaydı, şu an dünyanın bir numaralı tekstil ülkesi biz olurduk. Turizm'de son yıllarda gelişme oldu. Çevremizdeki savaşlara rağmen, depreme rağmen, ülke içindeki sorunlara rağmen, turist sayısında şu an dünyada 6'ncıyız. Avrupa'da Fransa ve İspanya'dan sora 3'ncüyüz. Aslında çok büyük bir yükseliş. Turizmde asıl hedef, turist sayısının yanında, turistin bıraktığı parayı da artırabilmek olmalı. Bu da, zengin turistleri çekecek farklı turizm alanları oluşturmakla olur. Mesela Rize'ye Arap turist geliyor diye eleştirenler var. Oysa, en çok para bırakanlar Arap turistlerdir. 15 yıl önce, bir arkadaşım Arapça da bildiği için kendi bağlantılarıyla bir grup Arap turisti ülkeye getirmiş ve yine Doğu Karadeniz'i gezdirmişti. Çok iyi de para kazanmıştı. Üniversite okurken de epey faydası olmuştu. O arkadaş, şu an Mısır'da yaşıyor. Oraya yerleşti. Mühendislik konusunda da.. Türkiye şu an bu alanda da çok ilerlemeye başladı. Turksat uyduları geliştiren mühendislerden tutun, otomotiv, savunma sanayisi ve inşaat sektöründeki mühendislere kadar, büyük gelişme var. Birkaç hafta önce okumuştum. Türkiye, şu an Avrupa'nın en büyük makine filosuna sahip ülkesi konumuna geldi. Makina imalatında ise Avrupa'da 6'ncı sıradayız, bu konuda biraz gerideyiz. İnşaat sektöründe, dünyanın ilk 250 büyük firması içinde son 8-10 yıl boyunca sürekli 40-50 arası şirketle, Çin'den sonra en çok şirketi yer alan ülke olarak ikinci sırada yer alıyoruz. Fakat, şirket büyüklüğü olarak daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Belki şirket birleşmeleri vs ile yapılabilir. Gemicilik sektöründe... Özellikle gemi üretimi konusunda da dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Son yıllarda savunma sanayisindeki savaş gemileri konusunda da epey tecrübe kazandık. Ama gemi işletmeciliği konusunda Yunanistan'ın çok çok gerisindeyiz. Birçok sektör yazdım... Evet, daha çok yol almamız gereken konular var. Ama son 5-10-15 yılılk süreçte de kimsenin inkar edemeyeceği düzeyde gelişmeler oldu. Bazı sektörlerde, mesela savunma sanayisi, turizm, inşaat, tekstil gibi sektörlerde ilk 5-10 içinde yer alıyoruz. Çevremizdeki birçok soruna, savaşa, mülteci sorununa ve hatta ABD ve batılı ülkelerin ekonomik veya askeri yaptırımlarına rağmen (sadece bize değil, çevremizdeki ülkelere de uyguluyorlar), birçok sektörde dünyanın ilk 5-10 ülkesi içinde yer almayı küçümsememek lazım. PKK terörünün 50 yılda ülkeye maliyeti 2 trilyon Dolar civarı. Eğer PKK terörü olmasaydı, çevremizdeki Irak ve Suriye'deki sorunlar olmasaydı, hele hele Ukrayna-Rusya savaşı hiç olmasaydı, emin olun Türkiye şu an dünyanın ilk 8-10 büyük ekonomisinden biri olabilirdi. ABD ile yaşanan süreçte, enflasyon ve Dolar artışı nedeniyle bir ara dünyanın 22'nci büyük ekonomisine kadar gerilemişti. Şu an sanırım 19'ncu sıradayız. Son yıllarda yapılan yatırımlar, alt yapı çalışmaları, geleceğe dönük büyük projeler (mesela, otomotiv, savunma sanayisi, turizm alanındaki yatırımlar vs) ile eğer çok büyük bir sorun yaşamazsak (savaş gibi) 5-10 yıl içinde, Türkiye ekonomisi dünyanın 15'nci büyük ekonomisi konumuna gelebilir. Savunma sanayisi, sadece ülke ekonomisine fayda getirmez. Ülkede huzur olması sağlandığı zaman, sınırlar güvenli olduğu zaman, mülteci sorunu olmadığı zaman, hele hele terör olmadığı zaman... Yani savunma sanayisi ve buna bağlı askeri konularda güçlü olduğun zaman.. En önemlisi de, ürettiğin savunma ürünlerini pazarlayabildiğin ve satabildiğin zaman.. Ekonomin daha da büyür. ABD'nin başta siyasi, askeri ve ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkesi olmasını sağlayan sektörlerin başında savunma sanayisi ve ordusu gelir. NATO üzerinden de bunu çok iyi başarıyorlar, ve birçok ülkeye askeri ürün satarak da diğer ülkeleri kendilerine bağlıyorlar. Türkiye'nin ABD seviyesine gelmesi için çok yıllar geçmesi lazım. En başta, Türk/İslam Birliği adıyla çok güçlü NATO benzeri bir yapı kurmak lazım. ABD dahil başka ülkelere gebe kalmamak için. Türk Devletleri Teşkilatı ile bir nebze bu yapılmaya çalışılıyor. Ama şu an bu teşkilat çok zayıf. Çok daha büyümesi ve geliştirilmesi, en önemlisi ekonomik ve askeri yapısının güçlenmesi ekonomik olarak Katar gibi, askeri olarak Pakistan gibi ülkelerin de bu yapıya dahil edilmesi gerekir. Ama bunu yapabilmek için de, bazı zorluklara göğüs germek, belki NATO'dan çıkarılmayı da göze almak gerekir.
Bence türkiyenin rakiplerini eğer biliyorlarsa veya sonra öğrenirlerse kemankeş hepsini sarsar gibi geliyor tb2 yi başka bir boyuta taşıdı bence yeni kabiliyetler kattı sahada nasıl kullanıldığı ve ordaki özelliklerini fazla bilmediğim için buna bin şükür diyorum saygı ve minnetle
Vestel(Lentatek) Karayel'in büyük ve turboprop motorlu versiyonu olmuş. Bu arada Fransız şirketleri arasında kıyaslama ve rekabet tartışması olmuş geçenlerde. Bu ihayı Eurodrone ihasına rakip olarak gösterdikleri için Eurodrone proje müdürü laf mı ne etmiş.
bakınca aklıma direk süper tucano geldi zira görüntü olarak bence tucano eğitim uçağını baz almışlar, oldukça etli şişman görünüyor ama bu kadar büyük bir ihanın prop yerine jet motorlu olması daha mantıklı olmaz mıydı?
slm abi video fikri guzel ama biraz daha teknik bilgi paylasmis olsaydiniz tadindan yenmezdi bir cok teknik bilgi muhendislik teknolojisi vs paylasilabilir
Ukrayna'daki savaşın ilk aylarında Türk tasarımı Bayraktar TB2 insansız hava araçları Rus birliklerinin başına büyük dert açtı. Bir yıl sonra Moskova'nın yürüttüğü elektronik harpte bu cihazların çoğu imha edilmiş olacaktı.Bayraktar Ukrayna'da tanınıyor
1:26 tasarımı gerçekten kötü görünüyor, eski pervaneli uçaklar gibi. Bizim iha/sihalar mini insansız savaş uçaklarına benziyor, hem işlevsel olarak hem tasarım olarak :) Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumu gereği işlevsellik fazlasıyla önemliyken hem de, bizim iha/sihalarımızın maşallahı var :D
@@Muzaffer33_33 Bu, paintten tasarımı yapılmış gibi duran Fransa'nın sihası, bizim sihalarımızın yanından bile geçemez hahah :DD Yakışıklı, asil karizmatik çevik iş bitirici ... sihalarimiz var çok şükür bu yüzden maşallah diyoruz 🇹🇷
Dikkat ediyorum da biz türklerin geninde var galiba yapmaz yaptırılmaz ama yaparsa hakikaten en iyisini kesinlikle yapıyoruz bu düşünceyi teknofest ile gelecek nesile aşılamaları gerçekten taktire şayan
Fransa/Fransız mühendisliği küçümsenecek ölçüde değil. Mirage ve Rafale yapabilen bir ülkenin drone teknolojisinde diğer ülkeleri yakalaması çok zaman almaz
Tolga bey bildiğim kadarı ile ileride Akıncı, Atak2 ve Aksungur Aselflir 600 kullanacak.. Bir ara bunlara da değinebilirseniz, güzel bir bilgisel olabillir.
Goruntu olarak, ozgun bir tasarimdan cok Super Tucanodan bozma gibi duruyor. Sanki kanopiyi sokup iha ya dondermisler. Tasarim aceleye gelmis gibi bakalim sonrasi ne olacak. Daha onceki iha projeleri gibi, 2-3 milyar eur yatirip sonra da, yok ya biz Predetator alacagiz diyebilirler.
Bence KT-1T lerin motor u daha güçlü olabilir di. Hurkus un eğitim modeli ne zaman hizmet e girecek? Brezilya nin süper tucano su fazla yakıt tüketiyor. Saygılar
hürkuş tsk envanterine girmeyecek tsk önceliğin ihracata verilmesini uygun görmüş daha sonradan hürkuş'un daha gelişmiş versiyonu olan hürkuş2 alınacak
Hocam Arte kanalında Airbus Boeing mücadelesi hakkında 50 dk lık bir belgesel var çok enteresan tavsiye ederim de Fransızca yâda Almanca , Ama Abd Küresael olarak diğer devletleri nasıl ezdiğini mesela fransız alstomu nasıll madara ettiğini anlatıyor
Öncelikle mühendislerimizin basarısı asla tartısılamaz. Onu belirteyim simdi gelelim amelu makronun ihasına kağıt üzerinde belki akıncıya yaklaşabilir . Gerçek anlamda verimlilik acısından uzagınada yaklasamaz bu şu demek kalite olarak yanyana bile gelemez
biz polonya ve baska ulkelere veriyoruz bizim sihalarimizi . verdigimiz ulkelerde abd ,ab ulkeleriyle birlikteler ,bizim sihalarimizi inceleyip aynisini veya daha iyisini ,veya bizimkileri nasil alasagi etmek icin teknoloji gelistiremezlermi . selamlar .tolga bey . basarili yayinlar .
polonyaya satılan ihanın teknolojisi okadar yüksek birşey değil önemli olan kısmı maliyetinin düşük olması zaten tb2 gibi ihaların teknolojisine abd gibi bir ülke 90lı yıllarda sahipti. ab ülkeleri dersen onlardada mevcut ancak onlar aşırı derecede yüksek teknolojiye sahip bilim kurgu filmlerinde olan tipte şeyler istedikleri için hala üretmiyorlar
Zeplin hızlı uçabilen ve üç eksende manevra yeteneği olan bir araç değil , birinci dünya savaşında gözlem platformu olarak kullanılmış ve sonrasında turistik amaçlarla kullanılmış , yapısının narinliği , hangarlama sorunları ve hava koşullu limitlerinin düşüklüğü sebebiyle askeri ve sivil alanda kullanımına son verilmiş pahalı ve sıkıntılı hava araclari.
Bence bir iha tasarlamak ile ihracatta rakip olarak duruma gelmez Mesela Baykar sistemi , sattığı müşterilere, hem kendi memleketlerinden 20 otuz kişiye eğitim veriyor,operatör bakım mühendilslik vessayire ayrıca kendi asistanını gönderiyor sonra Baykar tesislerinde Tüm satılan sıhaların güncellemeleri sorunları o line çözme tesisi vessayire bu konularda Baykar müşterisini eğitiyor ilgileniyor, Sonra tabi savaş ortamında başarıları büyük bir artı ama temel olarak yukarda anlatımlarım Baykarın en büyük gücü olduğunu düşünüyorum
2030da envanterine girecekse ohoo o zamanlara bir sürü yeni teknoloji çıkar bunlara belki ihtiyaç bile kalmaz. Rakip deyince bende bir şey sandım. O zamana kadar akıncıya aesa radarı takılır fransızlar yakınından bile geçemez
Tek motorla akıncıya yetişmesi biraz zor ama asıl mesele o değil,akıncıyla rekabet edebilmesi için yanında koral mam c mam l gibi mühimmat geliştirmesi gerek.onlar bunu uçurana kadar niz kızılelma ile yeni destan yazarız.erken kalkan yol alır.
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Siha teknolojilerinde Avrupa Bizim 20 yıl gerimizde. 2030 için planladıkları bile bizim aktif olarak kullandıklarımızın çok gerisinde.
ALMANYA FRANSA ORTAK SİHA ÜRETEMEDİLER BAYKAR AKINCIYA ASLA RAKİP OLAMAZLAR BUNU SERİ ÜRETİME ALINCAYA KADAR BİZİM MİUS 3.4.SUPERSONİK JETİMİZ OLUR 🇹🇷🐺🇦🇿
@@serkanozhan8397 YAPMASINLAR DEMEDİM ALMANYA FRANSA AİRBUS DEVLERİ TAM 800 MİLYON EURO HARCADILAR BAŞARAMADILAR MÜZEYE KALDIRDILAR BİZE RAKİP OLAMAZLAR BAYRAKTAR BİR NUMARA DÜNYADA
@@serkanozhan8397 Alman askeri harp mühendisliği artık iş görmez şekilde orduya entegre bile edilemiyor. Fransa desen afrikalılarla uğraşıyor bu tür teknolojilerle işi olmaz.
Bence Baykar dünyanın en büyük ihasını üretmeye odaklanacak yakında. V22 Osprey gibi ama daha büyük. Askeri kargo taşımaya yönelik bir iha. TSK nın ufak ama hızlı karşılanması gereken lojistik işlerini şıp diye halleden bir iha. Aynı zamanda havadan piyade destek içinde kullanılabilecek. Bir adet Altay tankını bile kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde Ankara'dan Bingazi'nin çöllerine taşıyabilecek bir iha.
kızılelmadan sonra yüksek ihtimal baykarın yeni nesil iha üretimi yavaşlayacak yani o konu üzerine araştırma olur ancak prototip model bile üretilmez daha çok uzaya ilgisi var uzaya gönderilecek olan insansız bi araç üzerine yoğunlaşma olabilir kendiside diyor zaten bunu
Önemli olan motorundan kamerasına, chip dahil herşeyini yerli üretmesinde. Olası gerçek bir savaş durumunda bunlardan ve mühimmatlardan binlercesi gerekli, öyle dışarıdan parça alarak olmaz bu iş. Ukrayna savaşı örnek, bir sene içerisinde neredeyse tüm Avrupa stokları eridi.
Hocam biz Türkiye olarak insansız savaş yokları duranlar ve diğer elektronik sistemlerde rakiplerimizi yokuşta başaşağı gibi geçeriz evelallah vesselam
Akıncı çok daha başarılı. Daha stabil ve geliştirmeye müsait . Çift motor daha uzun menzil ve yük . Bunu türk olduğum için değil ilgili bir amatör olarak bile fark edebiliyorum.
Fıransız ihasının bizim Anka ihadan en az 6-7 kat daha pahalı olacağına yemin edebilirim ama ispat edemem, ayrıca da çok tipsiz bizim akıncının yanından geçemez. 👋👋👍
Bugun görmeye gittim bu dronu gururlandim çünkü bazi durumlarda anlatirken bizim akinci ile kiyasladilar iste o bizim diyince bana ters ters baktilar bayildim keyiflendim 😂
Bizim İHA en büyük özelliği gerçek savaşlarda kullanılmış ve savaş kazanmış olması tecrübenin en üst seviyesi, kendisini kanıtlamış Emeği geçen herkese teşekkürler
Adamlar 10 yıl geriden geliyor
TB 2 bayraktar Ermenistan da çok etkili oldu ama Ukrayna savaşında Rusları yok edemediler bir türlü.....
@@muratoncu4827
1-Yeteri kadar yok
İlerleyememeleri bile başarı
2-Hem orası ermeni kuvvetleri , teknolojiler 1990 lardan kalma, burada HSS ları s400 den başlıyor
3- azerilerdeki tb-2 lerin yazılımı daha farklı olabilir
4- ruslar karabağ-suriye- libyada yedikleri darbedelerden sonra yeni yazlılım- yeni önlemler almıştır illaki , bunun için akıncıya geçmeleri gerekiyor
🤣🤣🤣
@@muratoncu4827 TB2'lerin Rusları "tamamen" yok etmesini bekleyemezsin. Bu hiçbir zaman gerçekçi değil. Bırak TB2'leri, 2 üst versiyonu olan Kızılelma aktif olarak kullanılmış olsa bile Rusları tamamen yok edemezdin. ABD savaşa müdahil olsa ve 100'den fazla F-35 kullansa bile, Rusları tamamen yok edemez. Çünkü, savaş sadece havada uçaklarla yapılmıyor. Bunun füzeleri var, hava savunma sistemleri var. En önemlisi nükleer silah diye bir gerçek var. Rusya, savaşı kaybedeceğini anladığı zaman, dünyada kızılca kıyamet kopar!
500 üncü tb2 Bayraktar fabrikadan çıkmış 👏👏👏👏🧿🧿🧿
sihalar ın başarısı uçabilmek değil. otonom hareket sağlayan yazılımlar, gözlem yeteneği hedefe uzaktan isabetli vuruş vs. sihaları etkili hale getiren en önemli öğelerden biride kullandığı mühimmatlar. Türkiye siha muhimmatları çeşitliliği konusunda çok iyi duruma geçti.
@@smilecumcakebana cevap olarak yazmadıgını tahmin ediyorum kardeşim. 15 yaşında olup bunları yazman çok güzel. yapay zeka konusuna gelirsek söylediğin xb 47 de dahil bu makinelerde yapay zeka kullanılıyor diyemeyiz. otomatik iniş kalkış bağlantı koptuğunda üsse dönüş gibi özellikler otonom ama kendi başına davranış karar verme gibi yapay zeka özellikleri değil. güncel araçlar için yazdığımdan yapay zekadan bahsetmedim. genç yaşında bu öngöründen dolayı seni tebrik ederim. yapay zeka oyunlardaki seni zorlayan bot rakipler gibi ihtimallere göre davranısın nasıl olması gerektidiğinin belirlendiği algoritmadaki çok sayıda alt programlarla karar veren yazılımlarla başlayıp, öğrenip kaydeden kaydettiği bilgilerle kendine özgü davranış geliştirebilen yazılımlara evrilip gelişecek. Bu üç açıdan cok önemli. birincisi yüksek miktarda araç kullanıldığında cok sayıda pilot gerekmesi, ikincisi yazılımların çok hızlı hesap yaparak neredeyse anında kararverebilmeleri sayesinde pilotlardan daha hızlı karar verecek refleks seviyelere ulaşabilecek olması. üçüncüsü ve bizim kızılelma nın evrileceğini düşündüğümüz durum. sesten hızlı giden ve seri manevralar yapması gereken doğrudan savaşacak insansız araçlarda sinyalizasyon gecikmesi sorunu. sesten hızlı bir araç ı ses ile kumanda edebilmek mümkün olmaz. bu durumda uydu kullanılsada savaş durumunda uydularınızda vurulabilir, sinyal karıştırmaya önlem alsanızda birgun bakmışsın engellenebilir ayrıca direk ucak içinde olup kontrol etmekle sinyal ile uydu ile kontrol etme arasında da çok küçük görünsede fark olacaktır. bu açıdan kendi kendine hareket eden karar veren düşmanı ayıran vs uçakta pilot gibi davranabilen bir yazılım yapay zeka zamanla gelişecek tabi ki.
iyi akşamlar kardeşim.
Bence sihaları siha yapan milli olması bu dediklerin bence 2. Sırada. Tb2 bizim olmasaydı istedigi kadar iyi olsun binlerce satın alsan dahi ne işine yarayacaktı
@@Hcskdli245gedu mutlaka milli olması önemli ama teknik açıdan bakarak yorum yaptım, bağımlılık konusu önemli olmaz mı? Bunu en çok bilmesi gereken biziz 74 kıbrıs savası ve günümüz ambargoları. Ayrıca elinizde özgürce kullanamayacağınız bir f35 bırak f16 yı hatta hürjet i hürkuş u, planör kadar faydası olmaz. güncel silahlarda kullanılan elektronik dijital teknolojide üretici tarafından gömülü uzaktan kapatma killitleme sistemlerinin olmadığını düşünmek saflık olur. üretici ülke ye karşı yada onun istemediği bir hedefe bu silahları kullanırım diye düşünürseniz aldanırsınız. silah teknolojisinde milli üretim tabi ki en önemli husus.
@@smilecumcake bizim savunma sanayideki en büyük bak motor sorunundan bile büyük sorunumuz para çünkü ekonomik sorunlar var savunma bütçesi savunma sanayi bütçesi git gide azalıyor bugün haberlerde gördüğümüz çoğu yok şu firma bunu başardı bunu yaptı diye gördüğümüz sistemlerin çoğu ekonomik nedenlerden ötürü ya iptal ediliyor yada öyle lafta kalıyor seri üretime girmiyor seri üretime giren sistemlerde orduya hemen teslim edilmiyor. biz ne kadar yerli sistem üretsekte hala ordumuzun bel kemiğini amerikan veya avrupa yapımı silahlar oluşturuyor.
@@smilecumcake Türkiye yapay zeka ile pek tanışmadı mı güldürme beni
VAR olsun TÜRK MİLLETİ 🇹🇷🇦🇿
Allah devlete millete zeval vermesin amin
8 10 yıl önce bu konuda yok gibiydik Müthiş mesafe katettik emeği geçenlere önünü açanlara teşekkürler
Lükse bak 😊 Akıncı ile rekabet edebilir mi dediğimiz, Fransızların yeni ürettikleri bir tür uçak 😃 böyle karşılaştırmaların çoğalması, rekabette Türk üretimlerinin standartları belirlemesi dileği ile 🇹🇷
Daha öğrenecekler abisi öğrenecekler
Mesele uçak değil mesele insansız olmasi. Akinciya yaklaşamaz.
@@mustafaalisik7076 benim yazdığımdan bunları mı anladın? 😀
Korrekt ❤🇹🇷❤️
@@mustafaalisik7076 Akıncı'ya yaklaşmaları için 3-5 yıl daha gerekir. Ama Kızılelma ve ANKA-3 için en az 15-20 yılları gerekir. Türkiye'nin insansız hava araçları teknolojisi, şu an ABD ve Çin ile yarışıyor. Rusya dahil askeri olarak bizden güçlü diğer ülkelerin çok önündeyiz. Umarım bu yakalanan büyük başarının önü kesilmez, kim olursa olsun, destek olmaya devam edilir. Körü körüne siyaset yaparak, karalamalarla, İBB'nin Deneyap projelerini durdurması gibi ahmakça siyasetle vs önüne geçmeye kimse kalkmaz. Ki Erdoğan'ın seçimi kazanması ile bu süreç 5 yıl daha olumlu yönde devam ediyor. Ama Erdoğan'dan sonrasını merak ediyorum. Umarım, Erdoğan'dan sonra kim iktidar olursa olsun, salakça bir siyaset yapmaz.
2027 yılında uçuracaklarmış mk
O zamana kadar biz çift motorlu kızılelma'nın seri üretimine bile geçeriz
NE OZAMANA KADAR TÜRKİYE KAAN SERİ ÜRETİME MİUS 3 SUPERSONİK SİHALARA GECERİZ ALLAHIN İZNİYLE BİZ DURMAYI UNUTDUK HEDEF KIZIL ELMA 🇹🇷🐺🇦🇿
Tolga abi bu yoruma nasıl kalp atmış ya küfür var da:D
@@Cyseaa yalanmı söylemiş mk doğru söylemişim ki bırakmış
@@Cyseaaen kaçmış. Ya da küfür repertuarı iyi değil :)
Ya 2027 kadar amarika türkiye cükerse bence 2027 kader türkiye yok olacak
Güzel,ve gurur verici İHA ve siha larimizin bu seviyelere gelmesi🇹🇷
Tolga bey kardeşim Türk ata sözü Erken Kalkan Yol alır der. TUSAŞ VE BAYKARIMIZA sonsuz teşekkürü bir borç bilirim.
Başarılarınızın devamını dilerim kardeşim👍
Bugün leride gördük dünyaya nal toplatiyoruz gerçekten gurur verici ve böyle güzel bir haberi Tolga Özbek Hoca'dan dinlemek ayrı bir zevk veriyor
Teşekkürler Tolga Bey...
Bu güzel enerjini bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz hep böyle yüzün gülen bir insan olarak tanıdım ben seni hep de böyle kal ❤
Eski tek motorlu 2.dunya savaşı uçaklarının kokpit kısmı çıkarılmış ve Otonom hâle getirilmiş gibi hissettirdi bana
benim içten yanmalı motorlu küçük gözlem için aynı o şekil tasarımı yapmak istediğim bir iha projem var
@@Themachinist... kolay gelsin şimdiden
Beğenmedin yani öylemi Baykari sever bu her türlü adamların avantajı var birkere moturlari var ve seçenekleri çok
@@kenankamilow beğenmedim demedim tasarım olarak bana çağrıştırdığı şeyi söyledim
@@kenankamilowBeğenir yada beğenmez, sen niye rahatsız oldun bundan? Motorla gövdeyle bitiyor mu yani bu iṣ? Gerisi teferruattır diyorsan olaya fransız kalmıṣsın demektir zaten. Ayrıca * motur değil * motor.
Dediğiniz gibi ilk önce yazılımları kimin iyiyse o kazanır ve de 2030 çok uzun süre o zamana kadar bizim SİHA lar içinde elbetteki daha da iyi geliştirici teknolojiler eklenecek
Değerli bilgiler için teşekkürler
İKİ ÜLKE AİRBUS DEVLERİ BAŞARAMADI ŞİMDİ DÖRT ÜLKEYLEN YAPMAYA CALIŞACAKLAK İNŞALLAH BUNUDA MÜZEYE KALDIRIRLAR 🇹🇷🇦🇿
Harika, super, genel kültür bilgileri, sizi tebrik ederim.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ve bende senin gibi merak ediyorum :)
Paris airshow da tıpkı bu tarz tanıtılan kayda değer ürünlerin videolarının devamını beklerim. Öncesen piyasaya hakim olalım hocam
kayda değer dediğin 2030 da envantere giricek vestel karayel çakması fransnaın bu tip boş yatırımlar hadi reaper alalımla sonuçlanır.
AAROK'u ilk gördüğümde Vestel Karayel'i gördüm sandım .
Merhaba Tolga bey,
Yaptığınız videolar la Türkiye nin milli silah larını dosta güven düşmana korku olarak çok iyi tanıtıyorsunuz.
Teşekkürler.
Işık çok iyi bu videoda Tolga bey
Teşekkürler hocam emeğinize sağlık saygılar bizden
İnşallah yurt dışı ihalelelerde tusaş ve baykar yarışır🇹🇷🇦🇿🇵🇰
Baykar'ın ve Tusaş'ın yaptığı sistemleri küçümseyenler bu AAROK'un teslim tarihlerine baksın. Akıncı çoktan hizmete girdi, Fransızlar bizim çok önce yaptığımız ürünün benzerini hizmete alana kadar Kızılelma ve Anka-3 gibi daha üst sınıf platformlar yerli turbofan motorlarla operasyon yapıyor olacak. Kullandığımız mühimmat çeşitliliklerine girmiyorum bile.
Geçmişte otomotiv, bilişim teknolojilerinde fırsatları kaçırdık. Mesela Almanya'da Bmw, Audi, Vw...vs. gibi otomotiv alanında çok sayıda firma var.
Madem bizde de İHA'lar konusunda ciddi bir atilim oldu. Aselsan, Tusaş ve Tübitak yerli firmalarla işbirliklerini artırıp 3-5 TANE DAHA BAYKAR ÇIKARMALIYIZ. BÖYLECE DÜNYA HAVACILIGINIDA YENİ BIR ÇIĞIR AÇMIŞ OLURUZ.
Kendi tarihini bilmiyorsun. Otomotiv sektöründe fırsatları kaçırmadık, sabote edildi engellendi, hemde içimizdeki bizden gibi görünüp ama bizden olmayan kripto’lardan. Tarihini öğren !!!
Kendi tarihini bilmiyorsun. Otomotiv sektöründe fırsatları kaçırmadık, sabote edildi engellendi, hemde içimizdeki bizden gibi görünüp ama bizden olmayan kripto’lardan. Tarihini öğren !!!
Şu an otomotivde geleceğin teknolojisi olarak görülen elektrikli otomobile zamanında dahil olduk. Önümüzdeki 3-5 yılda TOGG daha da geliştirilmeli ve alternatif firmalarla rekabet de artmalı.
Bilişim'de aslında fena sayılmayız. E-Ticaret olsun, Oyun yazılımı olsun belli bir gelişim var. E-Devlet ve E-Nabız gibi ülke geneline hitap eden sitelerde, dünyada birçok batılı ülkenin önündeyiz.
Tekstil, Otomotiv, Turizm, İnşaat gibi birçok sektörde aslında çok fazla firmamız var. Ama sorunumuz büyük MARKA'ların olmaması. İtalya gibi tekstilde çok ünlü markalarımız olsaydı, şu an dünyanın bir numaralı tekstil ülkesi biz olurduk.
Turizm'de son yıllarda gelişme oldu. Çevremizdeki savaşlara rağmen, depreme rağmen, ülke içindeki sorunlara rağmen, turist sayısında şu an dünyada 6'ncıyız. Avrupa'da Fransa ve İspanya'dan sora 3'ncüyüz. Aslında çok büyük bir yükseliş. Turizmde asıl hedef, turist sayısının yanında, turistin bıraktığı parayı da artırabilmek olmalı. Bu da, zengin turistleri çekecek farklı turizm alanları oluşturmakla olur. Mesela Rize'ye Arap turist geliyor diye eleştirenler var. Oysa, en çok para bırakanlar Arap turistlerdir. 15 yıl önce, bir arkadaşım Arapça da bildiği için kendi bağlantılarıyla bir grup Arap turisti ülkeye getirmiş ve yine Doğu Karadeniz'i gezdirmişti. Çok iyi de para kazanmıştı. Üniversite okurken de epey faydası olmuştu. O arkadaş, şu an Mısır'da yaşıyor. Oraya yerleşti.
Mühendislik konusunda da.. Türkiye şu an bu alanda da çok ilerlemeye başladı. Turksat uyduları geliştiren mühendislerden tutun, otomotiv, savunma sanayisi ve inşaat sektöründeki mühendislere kadar, büyük gelişme var.
Birkaç hafta önce okumuştum. Türkiye, şu an Avrupa'nın en büyük makine filosuna sahip ülkesi konumuna geldi. Makina imalatında ise Avrupa'da 6'ncı sıradayız, bu konuda biraz gerideyiz.
İnşaat sektöründe, dünyanın ilk 250 büyük firması içinde son 8-10 yıl boyunca sürekli 40-50 arası şirketle, Çin'den sonra en çok şirketi yer alan ülke olarak ikinci sırada yer alıyoruz. Fakat, şirket büyüklüğü olarak daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Belki şirket birleşmeleri vs ile yapılabilir.
Gemicilik sektöründe... Özellikle gemi üretimi konusunda da dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Son yıllarda savunma sanayisindeki savaş gemileri konusunda da epey tecrübe kazandık. Ama gemi işletmeciliği konusunda Yunanistan'ın çok çok gerisindeyiz.
Birçok sektör yazdım... Evet, daha çok yol almamız gereken konular var. Ama son 5-10-15 yılılk süreçte de kimsenin inkar edemeyeceği düzeyde gelişmeler oldu. Bazı sektörlerde, mesela savunma sanayisi, turizm, inşaat, tekstil gibi sektörlerde ilk 5-10 içinde yer alıyoruz. Çevremizdeki birçok soruna, savaşa, mülteci sorununa ve hatta ABD ve batılı ülkelerin ekonomik veya askeri yaptırımlarına rağmen (sadece bize değil, çevremizdeki ülkelere de uyguluyorlar), birçok sektörde dünyanın ilk 5-10 ülkesi içinde yer almayı küçümsememek lazım.
PKK terörünün 50 yılda ülkeye maliyeti 2 trilyon Dolar civarı. Eğer PKK terörü olmasaydı, çevremizdeki Irak ve Suriye'deki sorunlar olmasaydı, hele hele Ukrayna-Rusya savaşı hiç olmasaydı, emin olun Türkiye şu an dünyanın ilk 8-10 büyük ekonomisinden biri olabilirdi. ABD ile yaşanan süreçte, enflasyon ve Dolar artışı nedeniyle bir ara dünyanın 22'nci büyük ekonomisine kadar gerilemişti. Şu an sanırım 19'ncu sıradayız.
Son yıllarda yapılan yatırımlar, alt yapı çalışmaları, geleceğe dönük büyük projeler (mesela, otomotiv, savunma sanayisi, turizm alanındaki yatırımlar vs) ile eğer çok büyük bir sorun yaşamazsak (savaş gibi) 5-10 yıl içinde, Türkiye ekonomisi dünyanın 15'nci büyük ekonomisi konumuna gelebilir.
Savunma sanayisi, sadece ülke ekonomisine fayda getirmez. Ülkede huzur olması sağlandığı zaman, sınırlar güvenli olduğu zaman, mülteci sorunu olmadığı zaman, hele hele terör olmadığı zaman... Yani savunma sanayisi ve buna bağlı askeri konularda güçlü olduğun zaman.. En önemlisi de, ürettiğin savunma ürünlerini pazarlayabildiğin ve satabildiğin zaman.. Ekonomin daha da büyür. ABD'nin başta siyasi, askeri ve ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkesi olmasını sağlayan sektörlerin başında savunma sanayisi ve ordusu gelir. NATO üzerinden de bunu çok iyi başarıyorlar, ve birçok ülkeye askeri ürün satarak da diğer ülkeleri kendilerine bağlıyorlar.
Türkiye'nin ABD seviyesine gelmesi için çok yıllar geçmesi lazım. En başta, Türk/İslam Birliği adıyla çok güçlü NATO benzeri bir yapı kurmak lazım. ABD dahil başka ülkelere gebe kalmamak için. Türk Devletleri Teşkilatı ile bir nebze bu yapılmaya çalışılıyor. Ama şu an bu teşkilat çok zayıf. Çok daha büyümesi ve geliştirilmesi, en önemlisi ekonomik ve askeri yapısının güçlenmesi ekonomik olarak Katar gibi, askeri olarak Pakistan gibi ülkelerin de bu yapıya dahil edilmesi gerekir. Ama bunu yapabilmek için de, bazı zorluklara göğüs germek, belki NATO'dan çıkarılmayı da göze almak gerekir.
O daha çok bizim Vestel Karayel'e benzemiş.
Emeklerinize sağlık👍👍👍🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Sayın abim iki defa test denemesin de tasarladıkları İHA lar düştü rakip olacaklarını sanmıyorum
Teşekkürler hocam ağzına yüregine gönlüne sağlık Allah razı olsun eyvallah
vestel karayel'e benziyor çok zor görünüyor başarması akıncı karşısında
çalışmalarınızın devamını bekliyoruz kolay gelsin
Hocam bunu Akıncıyla kıyaslamak bile abes, bizim mühendisler üzülmüştür bak, bi helallik iste bari 😂
🤣🤣🤣🤣👏🏿👏🏿👏🏿
Bence türkiyenin rakiplerini eğer biliyorlarsa veya sonra öğrenirlerse kemankeş hepsini sarsar gibi geliyor tb2 yi başka bir boyuta taşıdı bence yeni kabiliyetler kattı sahada nasıl kullanıldığı ve ordaki özelliklerini fazla bilmediğim için buna bin şükür diyorum saygı ve minnetle
Vestel(Lentatek) Karayel'in büyük ve turboprop motorlu versiyonu olmuş. Bu arada Fransız şirketleri arasında kıyaslama ve rekabet tartışması olmuş geçenlerde. Bu ihayı Eurodrone ihasına rakip olarak gösterdikleri için Eurodrone proje müdürü laf mı ne etmiş.
Bundan 10 sene önce Fransa bir teknolojide türkiyeden geride diyecekti birisi gülerdim . Geldiğimiz noktaya bak.
bakınca aklıma direk süper tucano geldi zira görüntü olarak bence tucano eğitim uçağını baz almışlar, oldukça etli şişman görünüyor ama bu kadar büyük bir ihanın prop yerine jet motorlu olması daha mantıklı olmaz mıydı?
slm abi video fikri guzel ama biraz daha teknik bilgi paylasmis olsaydiniz tadindan yenmezdi bir cok teknik bilgi muhendislik teknolojisi vs paylasilabilir
Buna AESA takılamaz bunun ile beraber bizdeki mühimmat çeşitliliği ve maliyeti karşısında işi zor..
Aarok AKINCI’nın getir götürünü yapar 🇹🇷🐳🚀
Ukrayna'daki savaşın ilk aylarında Türk tasarımı Bayraktar TB2 insansız hava araçları Rus birliklerinin başına büyük dert açtı. Bir yıl sonra Moskova'nın yürüttüğü elektronik harpte bu cihazların çoğu imha edilmiş olacaktı.Bayraktar Ukrayna'da tanınıyor
2028 yılında envanterimize girecek olan Kaan 🫡👏👏
1:26 tasarımı gerçekten kötü görünüyor, eski pervaneli uçaklar gibi. Bizim iha/sihalar mini insansız savaş uçaklarına benziyor, hem işlevsel olarak hem tasarım olarak :) Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumu gereği işlevsellik fazlasıyla önemliyken hem de, bizim iha/sihalarımızın maşallahı var :D
Evet gerçekten öyle. Akıncı ve Aksungur çok yakışıklılar. Kızılelma zaten bitirim.
@@Muzaffer33_33 Bu, paintten tasarımı yapılmış gibi duran Fransa'nın sihası, bizim sihalarımızın yanından bile geçemez hahah :DD Yakışıklı, asil karizmatik çevik iş bitirici ... sihalarimiz var çok şükür bu yüzden maşallah diyoruz 🇹🇷
Dikkat ediyorum da biz türklerin geninde var galiba yapmaz yaptırılmaz ama yaparsa hakikaten en iyisini kesinlikle yapıyoruz bu düşünceyi teknofest ile gelecek nesile aşılamaları gerçekten taktire şayan
Fransa/Fransız mühendisliği küçümsenecek ölçüde değil. Mirage ve Rafale yapabilen bir ülkenin drone teknolojisinde diğer ülkeleri yakalaması çok zaman almaz
Elinize emeğinize sağlık, bunu görünce bizde yorum yapanların çok vicdansız davrandığını görüyorum
Durmak yok yola devam. 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
videoyu izlerken evin üstünden anka iha geçti.😊
Vestel karayeli mi kopyaladılar
Tolga hocam Anka 3 den bi haber var mı ? Daha küçük boyutlu olanı görünmüştü bi ara biyerlerde ama ondan sonra bi ses çıkmadı,senin bi bilgin var mı ?
büyük ihtimalle yıl sonuna kadar uçar ama kesin değil
Tolga bey bildiğim kadarı ile ileride Akıncı, Atak2 ve Aksungur Aselflir 600 kullanacak.. Bir ara bunlara da değinebilirseniz, güzel bir bilgisel olabillir.
Goruntu olarak, ozgun bir tasarimdan cok Super Tucanodan bozma gibi duruyor. Sanki kanopiyi sokup iha ya dondermisler. Tasarim aceleye gelmis gibi bakalim sonrasi ne olacak. Daha onceki iha projeleri gibi, 2-3 milyar eur yatirip sonra da, yok ya biz Predetator alacagiz diyebilirler.
İHA'lara yönelmen güzel olmuş abim 🥰
Bence KT-1T lerin motor u daha güçlü olabilir di. Hurkus un eğitim modeli ne zaman hizmet e girecek? Brezilya nin süper tucano su fazla yakıt tüketiyor. Saygılar
TB-3 ün kamerası yerli üretim mi olacak? Hayırlı günler
@@sametatilganal2860 evet yerli olacak zaten şu dönemde yabancı kameralarda ambargo var (balki kalkmış olabilir ama öyle bir haber duymadım)
hürkuş tsk envanterine girmeyecek tsk önceliğin ihracata verilmesini uygun görmüş daha sonradan hürkuş'un daha gelişmiş versiyonu olan hürkuş2 alınacak
Dört kelime ve destek yorumu💙💯
Vestel Karayel iha nın kopyası gibi görünüyor. Benden Vestel Karayel e çok benzettim umarım özelliklerini kopyalamamışlardır. Vestel bunu araştırsın
motor gücü ve ayrıntılı tasarımı fazlasıyla farklı aslında
Hocam Arte kanalında Airbus Boeing mücadelesi hakkında 50 dk lık bir belgesel var
çok enteresan tavsiye ederim de Fransızca yâda Almanca ,
Ama Abd Küresael olarak diğer devletleri nasıl ezdiğini
mesela fransız alstomu nasıll madara ettiğini anlatıyor
Vestel in Karayel IHA sina benziyor Arog un tasarımı
Öncelikle mühendislerimizin basarısı asla tartısılamaz. Onu belirteyim simdi gelelim amelu makronun ihasına kağıt üzerinde belki akıncıya yaklaşabilir . Gerçek anlamda verimlilik acısından uzagınada yaklasamaz bu şu demek kalite olarak yanyana bile gelemez
Görüntüsü çok güzel :
biz polonya ve baska ulkelere veriyoruz bizim sihalarimizi . verdigimiz ulkelerde abd ,ab ulkeleriyle birlikteler ,bizim sihalarimizi inceleyip aynisini veya daha iyisini ,veya bizimkileri nasil alasagi etmek icin teknoloji gelistiremezlermi . selamlar .tolga bey . basarili yayinlar .
Uçak parçalayamazsın.Satarken kuralları var.
İşte o işler parçalamakla olmuyor
yapay zekayi ve yazilmis milyonlarca satir kodu nasil kopyalayacaksin hocam imkansiz
Gizli olan şey, gömülü yazılım ve kablolama (veri yolu) sistemi. Bu da çok zır bi iş. Zaten geriye kalanı yapsan da rc uçak olur ancak.
polonyaya satılan ihanın teknolojisi okadar yüksek birşey değil önemli olan kısmı maliyetinin düşük olması zaten tb2 gibi ihaların teknolojisine abd gibi bir ülke 90lı yıllarda sahipti. ab ülkeleri dersen onlardada mevcut ancak onlar aşırı derecede yüksek teknolojiye sahip bilim kurgu filmlerinde olan tipte şeyler istedikleri için hala üretmiyorlar
Fransızlar 3 yıla bişi yapsada biz AKINCI yı 3 yıla kadar akla hayale gelmeyen bir hale getiririz.
Önde olmanın avantajı budur! 😊😊
Akinci ile dövdük kizilelmayla nakavt olacaklar az kaldi 💪
Aynen
Zeplinlerin ince uzun yapili çok hızlı gidebilen modelleri üzerinde hiç durulmuyor..acaba onlar rafa mı kalktı
Zeplin hızlı uçabilen ve üç eksende manevra yeteneği olan bir araç değil , birinci dünya savaşında gözlem platformu olarak kullanılmış ve sonrasında turistik amaçlarla kullanılmış , yapısının narinliği , hangarlama sorunları ve hava koşullu limitlerinin düşüklüğü sebebiyle askeri ve sivil alanda kullanımına son verilmiş pahalı ve sıkıntılı hava araclari.
Vestel karayel e çok benziyor ilkel bir tasarım. Alt sistemlerinin iyin olduğuna eminim
Bence bir iha tasarlamak ile ihracatta rakip olarak duruma gelmez
Mesela Baykar sistemi ,
sattığı müşterilere,
hem kendi memleketlerinden
20 otuz kişiye eğitim veriyor,operatör bakım mühendilslik vessayire ayrıca kendi asistanını gönderiyor
sonra Baykar tesislerinde
Tüm satılan sıhaların güncellemeleri
sorunları o line çözme tesisi vessayire
bu konularda
Baykar müşterisini eğitiyor
ilgileniyor,
Sonra tabi savaş ortamında başarıları
büyük bir artı
ama temel olarak yukarda anlatımlarım
Baykarın en büyük gücü olduğunu düşünüyorum
Fransızların yaptıkları bizim hürkuş'un insansız hali
Merhaba, yakında İzmir'e geliyorum.
Bizim iha dünyada tek. Maşallah
2030da envanterine girecekse ohoo o zamanlara bir sürü yeni teknoloji çıkar bunlara belki ihtiyaç bile kalmaz. Rakip deyince bende bir şey sandım. O zamana kadar akıncıya aesa radarı takılır fransızlar yakınından bile geçemez
Paris Air Show'da gördum hic hos durmuyor
Hürmetler Hocam...
Bizim ihalar hepsini döver 🇹🇷🇹🇷🇹🇷
2030?!.
Bizim elimiz o zamana kadar armut mu toplayacak,daha iyisini yaparız...
Çok şeyler değişir o tarihe kadar kuma bile gomebiliriz bizimkiler yapar.
Tek motorla akıncıya yetişmesi biraz zor ama asıl mesele o değil,akıncıyla rekabet edebilmesi için yanında koral mam c mam l gibi mühimmat geliştirmesi gerek.onlar bunu uçurana kadar niz kızılelma ile yeni destan yazarız.erken kalkan yol alır.
MBDA already have the needed weapons : Akeron LP, Brimstone, AASM, SPEAR.
Amarok AESA radar kullanabilir mi Tolga bey.?
Fiyat olarak asla yetişemezler 🤭
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Siha teknolojilerinde Avrupa Bizim 20 yıl gerimizde. 2030 için planladıkları bile bizim aktif olarak kullandıklarımızın çok gerisinde.
neden bahsediyor anlamadim baykarin yada turkleri ustun kilan sey yazilimi elekronik karistirici otonom olmasi vs...
Birakin özellikleri tasarım olarak da zaten bizim akincı tam ismine yakışır sanat eseri
Akincinin özellikleri tam söylenmemiş olabilir.Güvenlik amaclı isteyen kiyaslayabilir.
ASELSAN'ın cats kamera sistemi zaten kullanılmıyor mu? Kullanılmaya başlanacak diyorsunuz 🤔
Tam olarak genel kullanımda hizmete girmedi
İyi aksamlar
İyi akşamlar
ALMANYA FRANSA ORTAK SİHA ÜRETEMEDİLER BAYKAR AKINCIYA ASLA RAKİP OLAMAZLAR BUNU SERİ ÜRETİME ALINCAYA KADAR BİZİM MİUS 3.4.SUPERSONİK JETİMİZ OLUR 🇹🇷🐺🇦🇿
Neden yapamasınlar ki ??
Demekki Tb2 Akıncı Aksungur Kızılelma ve arkadaşları Avrupalıların kopyası oluyor Not:Yabdıkları iha siha nerde gören varmı yada ben gözdenmi kacırdım
@@serkanozhan8397 YAPMASINLAR DEMEDİM ALMANYA FRANSA AİRBUS DEVLERİ TAM 800 MİLYON EURO HARCADILAR BAŞARAMADILAR MÜZEYE KALDIRDILAR BİZE RAKİP OLAMAZLAR BAYRAKTAR BİR NUMARA DÜNYADA
@@serkanozhan8397Yapamıyorlar aviyonikde falan zorlanıyorlar.
@@serkanozhan8397 Alman askeri harp mühendisliği artık iş görmez şekilde orduya entegre bile edilemiyor. Fransa desen afrikalılarla uğraşıyor bu tür teknolojilerle işi olmaz.
😂😂😂😂 İyide Aaroglar firansa kendi hava kuvvetlerine almadığı bu İHAyi sirtakilere kakturdu 😅😅😅😅
Ilk uçus 2023 sonu Fanny Turgis, 2025 ilk teslimat yapılacağınį açıkladı
Fransızlar düdük makarnası tasarımından siha yapmışlar tebrik ederim...
Aslında oldukça güzel görünüyor çamur atmaya gerek yok
Eurodrone male yapmuyorlarmıydı bunlar?
Hele once bir havada durabilsin bir bakalim geneli dusuyor bunlarin yaptigi ihalar 😂
Yillardir bizimle dalga gectiler siz yapamazsiniz sizin neyinize ucak top tufek vs simdi sira bizde 💪 TR❤
Dalga geçmeyin diyenler siz hangi bayrağa hizmet ediyorsunuz bir bilelim.Geçeriz hemde dibine kadar.Uçtuğunu görmedik.
Bence Baykar dünyanın en büyük ihasını üretmeye odaklanacak yakında. V22 Osprey gibi ama daha büyük. Askeri kargo taşımaya yönelik bir iha. TSK nın ufak ama hızlı karşılanması gereken lojistik işlerini şıp diye halleden bir iha. Aynı zamanda havadan piyade destek içinde kullanılabilecek. Bir adet Altay tankını bile kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde Ankara'dan Bingazi'nin çöllerine taşıyabilecek bir iha.
Onu Baykar değil gerekirse TUSAŞ yapar.
Kararı değişir mi bilmem ama Selçuk Bey Kızılelma sonrası hedeflerinin uzay alanına yoğunlaşmak olduğunu söylemişti.
kızılelmadan sonra yüksek ihtimal baykarın yeni nesil iha üretimi yavaşlayacak yani o konu üzerine araştırma olur ancak prototip model bile üretilmez daha çok uzaya ilgisi var uzaya gönderilecek olan insansız bi araç üzerine yoğunlaşma olabilir kendiside diyor zaten bunu
Önemli olan motorundan kamerasına, chip dahil herşeyini yerli üretmesinde. Olası gerçek bir savaş durumunda bunlardan ve mühimmatlardan binlercesi gerekli, öyle dışarıdan parça alarak olmaz bu iş. Ukrayna savaşı örnek, bir sene içerisinde neredeyse tüm Avrupa stokları eridi.
İyi akşamlar
Tipi biraz Vestel Karayel'ini andırıyor
Bu haberin en güzel tarafı Ülkemizin ne kadar geliştiğini ve artık rakip olmuyor rakiplerimizin cikmasi
Hocam biz Türkiye olarak insansız savaş yokları duranlar ve diğer elektronik sistemlerde rakiplerimizi yokuşta başaşağı gibi geçeriz evelallah vesselam
Akıncı çok daha başarılı. Daha stabil ve geliştirmeye müsait . Çift motor daha uzun menzil ve yük .
Bunu türk olduğum için değil ilgili bir amatör olarak bile fark edebiliyorum.
7 sene sonra biz neler neler yapmış oluruz dunya enleri arasına giriyoruz.
Aaaaaa motor kanada malıymış demekki bu iha Fransız değil Kanada malı 😅
Bence Dünya'da ki en yakişiklı siha Akıncı
Fıransız ihasının bizim Anka ihadan en az 6-7 kat daha pahalı olacağına yemin edebilirim ama ispat edemem, ayrıca da çok tipsiz bizim akıncının yanından geçemez. 👋👋👍
Göreceli dir önemli olan işlevi
Fiyat olarak tb2 den pahali reaper den ucuz dediler tanitimini yaparken
Uçan balina 🐳
Özdemir Bayraktar sihaların Ferrari'sini tasarlamış beğenmemek elde değil. Huzur içinde uyusun ♥
nice joke
2030 bizler akıncı ile kızıl elmalayı miunsla ak sunguru gögklerde halay çektiririz :D
👌👍
Fransa 20 yıl sonra iddialı şeyler yapabilir.
20 yıl sonra biz nerede oluruz kim bilir?