30. Dirk De Wachter Over Het Gevaar Van Gelukkig Zijn
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- We gaan in deze aflevering het dialoog aan met Dirk De Wachter, één van de meest gekende Belgische psychiaters. We starten bij het gevaar van onze individualistische maatschappij, die voor velen vriendloos en eenzaam kan voelen. De rode draad doorheen dit verhaal is voornamelijk de keuzes die we hebben in ons leven. Het gaat over hoe we ons leven leiden, wanneer we in een depressie zitten of als we zinloos 'geluk' proberen na te streven. Over zinloos geluk gesproken.. Heeft het leven wel zin? Enjoy!
PS. Koop ons boek, de dialoog-paradox; www.standaardb...
DISCOURS vzw
www.discours.be
PODCAST
Apple Podcasts: podcasts.apple...
Spotify: open.spotify.c...
RUclips: / @discours
SOCIALS
Twitter: x.com/Discours...
Instagram: / discoursdialoog
Facebook: / discoursdialoog
TikTok: / discoursdialoog
Ik bewonder toch wel deze podcast....dank !!!
deze man zegt precies zoals het is!
Hij zit er idd plat op!!
Mooie openingszin geloof daar heilig in.Zoiezo waardevol gesprek veel wijze woorden inzichten
Kijk naar omhoog maar blijf met je voeten op de grond
Heel interessant .,die mens heeft persis gevoeld dat er iets zouw gebeuren met zijn gezondheid!
Zinvolle podcast
Leuk interview
essentieel is exisentieel, levinas. mooi gezegd
Mooi interview, ik hou van Dirk de Wachter. Maar dat getrommel met die microfoon stoort enorm.
We hadden wat technische uitdagingen, normaal gezien geen probleem maar bedankt voor de feedback!
❤
Volgens De Wachter is de zin van het leven de verbondenheid met de ander. Maar wat doe je dan als je zoals ik fundamenteel eenzaam door het leven gaat, ik heb geen partner, geen gezin en nauwelijks vrienden. Is mijn leven dan zinloos?
Natuurlijk zijn de antwoorden hier heel uiteenlopend vanuit welke filosofie je de vraag in de eerste plaats stelt. Ik kan alleen maar voor mezelf antwoorden, maar zou durven stellen dat alles zinloos is door de eindigheid. Verder komt deze vraag vooral voort uit onze zeer ontwikkelde hersenen, maar blijkt die in de eerste plaats toch vrij egocentrisch te zijn (zo beoordelen we dieren of andere tekenen van (on)bewustzijn niet adhv deze vraag). Los van het filosofische is er natuurlijk de realiteit en de levenservaring; Hierin kan wel zin ervaren worden en kunnen zaken in zekere mate onzinnig zijn. Maar de invulling daarvan is - volgens het existentialisme - eerder persoonlijk en complexer collectief te beantwoorden. Een gevoel van verbondenheid, vaak terug te vinden in menselijke relaties, blijkt wel een goede parameter voor meer levensgenot - maar is dat dan het antwoord op de levensoverstijgende vraag van zinvol zijn? Ik heb er mijn twijfels bij. De vraag stellen an sich en een antwoord proberen te vinden is langs de andere kant moedig, en dat is een praktische waarheid!
daar drink ik ene op ...
Mensen zouden makkelijker psycholoog of psychiater moeten kunnen worden...
deze man zegt precies zoals het is!