In privinta importantei Botezului, as dori sa las aici o marturie pentru cei ce vor citi. In 2018 am botezat un baietel cu diagnostic oficial de autism sever: nu facea contact cu ochii, era non-verbal (scotea din timp in rastimp niste sunete nedefinite, asemanatoare onomatopeelor), era repetitiv in comportament. Copilul avea doi ani si sapte luni si, dupa o intreaga lupta de lamurire dusa mamei, aceasta a fost de acord sa fie botezat ortodox. Pe data de 8 septembrie a fost botezat, pe data de 26 octombrie ne aflam la manastirea romaneasca din upstate NY si baietelul a spus primul lui cuvant. Mai exact, l-a strigat pe nume pe baiatul meu, perfect articulat si ligibil. De atunci, fiind impartasit la fiecare sf Liturghie, a inceput sa vorbeasca continuu, sa lege cuvintele, sa faca propozitii scurte, dar cu sens. Bineinteles, copilul facea si terapie inca de la momentul diagnosticului (a fost diagnosticat la doi ani si trei luni, parca). Evident, carcotasii vor pune in seama terapiei rezultatele spectaculoase ale copilului. Nu contest valoarea terapiei si consider ca ea este necesara, dar daca este asa, atunci ar trebui, logic, macar jumatate din copiii autisti care fac terapie sa fie recuperati, asa cum a fost recuperat acest baietel. Datele oficiale infirma acest fapt. La el abilitatile verbale s-au imbunatatit la scurt timp dupa Botez si de atunci recuperarea lui a fost spectaculoasa. Este aproape normal. In acest caz, sincer, am vazut puterea Harului de la Botez, puterea Tainei si lucrarea Harului concreta. Fiind martora directa la aceasta minunata lucrare a Harului, as sfatui toti parintii care se indoiesc de puterea Botezului si care se tem sa-si afunde copiii in cristelnita, sa ia aminte putin si sa nu-si lipseasca copiii de acest minunat dar.
Mulţumim p. Teologos pentru podcastul legat de Taina Sfântului Botez. "Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat.” Botezul în numele Dumnezeului Treimic este o „naștere de Sus” - prin care omul este iarăși sădit în Împărăția cerească. "Omul se naște cu adevărat, nu atunci când îl naște mama sa ci atunci când se naște întru Hristos Iisus pentru viața nemuritoare. Învierea lui Hristos este mama noastră, a tuturor” (Sfîntul Justin Popovici)
Mulțumesc lui Dumnezeu pentru botezul primit care miaduce foarte multă sănătate și bucurie simt că de Bobotează și de Sfântul Ioan sunt fericit că că port numele de IOAN sunt fericit că sunt ORTODOX ȘI AȘA AM SĂ RAMAN Mulțumesc Părinte pentru multe anvataturi aduse an sufletul nostru!
Multumim parinte ptr cuvinte de folos si intelepte DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUESTE-NE PE NOI PACATOSII AMIN Octavian, Geta, Oana, Damian, Stefan, Paula, Carmen Spania suceava
As dori sa marturisesc si eu o minune ca urmare a Sf Taine a Botezului, fiind martora si nasa bebelusului botezat. A fost un botez intr-un spital, intr-o stare de maxima urgenta . Un bebelus nou nascut, care contractase o infectie severa inediat dupa nastere si fusese transferat in sectia de pediatrie unde lucram pe vremea aceea. In cateva zile starea bebelusului s-a agravat f tare in ciuda tratamentului si medicii nu prea mai aveau sperante si nici transferul intr-un spital judetean nu era posibila in starea grava a bebelusului si a distantei. Asa deci mama a hotarat sa fie chemat un preot sa boteze in acea seara copilul, fiindca erau sanse mici de supravietuire pana a doua zi. Eu si olega mea ne-am oferit asa fim nase si cu o oeganizare ultrarapida, a fost savarsit botezul...si mare minune ! Copilul a revenit la viata si in scurt timp a plecat acasa sanatos. Am fost la aniversarea de 1 an si l-am mai vazut dupa niste ani , era sanatos, si foarte bine. M-am simtit binecuvantata sa fiu martora unei astfel de minuni ( au mai fost si altele in viata mea) si o impartasesc cat de des pot atunci cand simt ca unii se indoiesc de Dumnezeu si credinta in El. Dumnezeu sa va binecuvanteze parinte drag .
As vrea sa contrazic ceva nu de dragul artei, e a treia oară in care vad+ascult cu atentie aceasta învățătura, mi-a clarificat si ceea ce nu stiam ca nu stiu, multumesc! 🙏
Doamne ajută! Mi-a povestit un doamnă cu care am discutat în treacăt despre familia dumneaei următorul lucru: soţul era ateu convins (declara el, deși fuseseră botezat și crescut de bunicii care erau ortodocși practicanţi) și cei doi, practic, se cunoșteau din copilărie, căci crescuseră pe aceeași scară de bloc. Au făcut și Taina Cununiei (pentru el mai mult formalitate) și soţia, consecvent și hotărât i-a spus următorul lucru: dacă vrei să rămânem împreună, ca familie, trebuie să vii cu mine duminica la biserică. Și ea postea și se ruga și el, mergea cu ea la biserică, doar ca o condiţie, nu pentru că ar fi fost interesat de ce se petrecea pe acolo. (Băbuţele scuipau și făceau cruce care mai de care, că a venit "diavolul" acela în biserică, ce n-are niciun Dumnezeu) După un timp, a venit și primul lor copil. O fetiţă. Medicii i-au sugerat mamei încă din primele luni avortul, dar ea a lăsat lucrurile în mâinile lui Dumnezeu. Fetiţa avea o malformaţie congenitală la inimă (o gaură imensă în piept, în care încăpea pumnul tatălui întreg) și picioarele întoarse și, în orice caz, era nevoie de multe rugăciuni și intervenţii chirurgicale. Medicii erau, însă sceptici. Mămica, liniștită, și-a rugat soţul să caute un preot, să boteze copilul, ca să nu moară nebotezat. În disperarea lui, convinsul ateu s-a dus, plângând spre prima biserică ieșită-n cale, în căutarea preotului pe care intenţiona să-l aducă și cu forţa să-i boteze fetiţa. A ajuns în curtea unui spital unde se construia o capelă și a luat de pe șantier pe preot plin de noroi și l-a dus în grabă la spital. Ajuns acolo și văzând copilul, conectat la atâtea aparate și printre o groază de fire, părintele le-a spus părinţilor să se roage Maicii Domnului și fetiţa o va boteza când va fi bine. I-a lăsat iconiţa cu Maica Domnului lipită pe incubator și a plecat, cu tatăl copilei plângând disperat în urmă, implorându-l să facă ceva pentru micuţă. Tatăl, a mai și zis că e dispus să facă orice, numai să nu-i lase așa... răspunsul părintelui a fost: "Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, fă pentru Hristos. Uite, mie mi-e greu să hrănesc muncitorii care construiesc bisericuţa. Adu-le dumneata, o masă caldă pe zi, de unde și cum vrei. Ţine cont și de zilele de miercuri și vineri." A făcut așa, a dat copilul pe mâinile doctorilor care i-au îndreptat și piciorușele și au rezolvat și problema cu cutia toracică și au botezat copila, așa cum e firesc, pe când nu mai era conectată la aparate. Minunea n-a fost doar până aici. Omul acela s-a întors la Hristos și, sincer, rar vezi om cu atâta evlavie și respect faţă de cele sfinte. Și au trecut 13 ani de atunci.
Vă mulțumesc mult pentru cuvintele d-voastră. Am nevoie de un sfat de la d-voastră. Eu sunt botezată ortodoxă dar locuind de foarte mult timp in ltalia, in acest an m-am înscris într-un pelerinaj la Ierusalim. Guida noastră este un preot catolic și una dintre zile este prevăzută la reînnoirea botezului in Iordan. Eu fiind ortodoxă pot participa la reînnoirea acestui sacrament atât de înalt. Va mulțumesc din suflet pentru răspuns
Multe binecuvantari duhovnicesti sfintiei voastre si un an nou fericit, adica "La mult Rai". Urmaresc cu sete avalansa de invataturi absolut necesare, si frumos prezentate, atat in video-uri cat si in articole. Sunt recunoscatoare si va multumesc pentru munca dumneavoastra. Ascult de mai multe ori, citesc de mai multe ori acelasi material. Prezentarile sunt de exceptie. De multe ori, acelasi articol deja stiut dar pe care il citesc in engleza imi dezvaluie sensuri pe care initial le-am scapat. Legat de Taina Botezului, este canonic modul de afundare a bebelusilor in apa, tinandu-i de piciore, cu capul in jos, precum se practica in anumite biserci ortodoxe rusesti din afara granitelor?
Doamne ajuta! M-am nascut la 7 luni, dupa 2 luni de stat in maternitate, cand m-au adus acasa, la putin timp, m-am îmbolnăvit, am racit la plămâni. Am fost botezata acasa, dar nu prin afundare. Le-au fost teama ca am mor si a venit preotul ca sa ma boteze.
Doamne ajută Părinte! Aș vrea să vă întreb ce se poate face în privința următoarei încercări sau ispite aș spune: locuind la bloc, unii vecini au un comportament puțin deranjant, prin faptul că fie ascultă muzică sau copiii sunt mai neliniștiți sau uneori vorbesc pe un ton mai ridicat. Astfel, e dificil în a avea momente de liniște pentru a munci corespunzător sau pentru lectură sau pentru rugăciune sau chiar pentru odihnă. Aș putea citi ceva anume, o rugăciune, un acatist sau face spre îmbunătățirea situației? Mulțumesc și iertați!
Și eu aștept răspunsul parintelui la aceasta întrebare. Cum vede dansul rezolvarea duhovniceasca. Am văzut o întrebare similara pusa maicii Siluana, Dumnezeu s-o odihnească. Dansa spunea ceva de genul ca ar trebui sa folosim "comutatorul duhovnicesc". Adică sa începem sa-l slăvim pe Dumnezeu, schimbând gândul intr-unul bun. Ex: Slava Ție Doamne ca aud. Slava Lui Dumnezeu ca exista copii care au picioare sa se joace, sa alerge. Mulțumesc Doamne ca am vecini și nu sunt singur prin vreun deșert. Doamne întoarce la bunătate și la rugaciune pe vecinul meu care se cearta. Doamne, da-mi dragoste și înțelegere fata de vecinul meu. Și alte astfel de gânduri bune, plantate acolo chiar și forțat ca să se milostiveasca Dumnezeu de noi toți care formăm Adamul întreg. E greu de făcut în practica....dar alta soluție poate are parintele.
@@lizacoarna4426 multumesc, frumos raspuns si just pentru problema in sine. Incerc sa fac acest lucru, insa intradevar pot sa confirm ca nu este usor. Doamne ajuta!
Ai două soluții: sau te muți într-un loc (mai) liniștit (preferabil) sau faci răbdare (dacă reziști). SIGUR însă, trebuie să ai gândul bun: gândul bun este că ceilalți ÎNCEARCĂ să facă bine ...însă: nu știu, nu pot, nu le iese, sunt neputincioși etc. Totdeauna trebuie să-i validăm pe ceilalți înlăuntrul nostru. Nu judecăm persoanele ci numai faptele. Da, fapta asta sau cealaltă a celorlalți nu mă ajută să mă apropii de Dumnezeu însă este neputința mea că nu pot să o folosesc în spre bine. Să spunem „Doamne ajută-mă și pe mine și pe ei și ne luminează pe toți!”. Roagă-te pentru ei.
Doamne ajuta! Am cautat un preot care sa fiu sigura ca face botezul prin afundare si chiar i-am spus parintelui ca vreau sa o afunde, insa a afundat-o doar o data pentru a inhalat apa si el s-a speriat sa nu pateasca ceva... Deci prima data afundata, dupa de 2 ori doar stropita 😔Ce e de facut? Este complet botezul?😔
Jertfirea este a da totul si a nu primi nimic in schimb, “trocul spiritual” este din mila lui Dumnezeu pentru noi, ne naștem si ni se oferă totul neavând nimic, oricât am pierde tot ieșim pe plus la bilanț. Dumnezeu vrea sa ne bucuram toți de toate si asta este posibil doar prin “optimizarea resurselor”. Si Dumnezeu intra in jocul nostru de a da si a lua ca este Bucuria Înțelepciunii, Dar din Dar… O logica extrema ne poate duce la sinucidere!
Doamne ajuta Părinte Teologoss . La mulți ani ! Daca băiatul meu a fost botezat fara scufundare si rugaciunile au fost facute foarte in grabă (nefiind în realitate nici o grabă) ce se poate face ?
La varsta de 9 luni am fost parasit de mama mea, intre timp ea s-a recasatorit si mai am doi frati Din cauza ca mama mea cu sotul ei au parasit Sf. Biserica fratele meu cel mic nu a primit Botezul pentru ca invatatura lor le spune ca atunci cand esti major trebuie sa alegi Spune Hristos : "Cine nu se va boteza din apa si din duh nu va putea intra in Imparatia Cerurilor" E o situatie mai complicata mai ales ca trebuia sa mai am un frate mai mare ca mine, din nefericire mama a pierdut sarcina la 4 luni jumate Mama sustine ca din cauza parintilor mei s-a intamplat nefericirea asta, parintii mei spun ca din cauza ei, in fine adevarul e undeva la mijloc Eu cred ca voia lui Dumnezeu era ca pruncul sa vina pe lume, sa primeasca Botezul Am ajuns la capatul puterilor, la marginea deznadejdii E o poveste mai lunga, sper ca o sa o pot povesti inainte de a ma duce si a nu mai fi Maica Domnului sa ne ajute 🙏
Habar nu ai cat de multe te iubeste Hristos si Maica Domnului! Cand un gand rau vine spre tine, esti incercat si nu ceda! Incapataneaza-te si nu uita ca Cineva te iubeste. Retine "Da-i Doamne romanului mintea de pe urma si ce nu te doboara, te face mai puternic." Suntem prea mici, ca sa intelegem voia lui Dumnezeu dar ideea este sa nu uiti niciodata in viata ca dupa ploaie iese mereu soarele. 🙂
@@trijoy7076 Multumesc de incurajare Da ne iubeste Dumnezeu si Maica Domnului mai mult de cat ne putem inchipui noi Adica lasandu-ma cu dragoste cu vointa libera in voia lui Dumnezeu, in mainile Maicii Domnului trebuie sa merg pe mana lui Dumnezeu Sunt aici cu voia lui Dumnezeu si sufar tot cu voia lui Cu credinta, nadejdea si dragostea ca o sa fie bine Maica Domnului sa ne ajute 🙏
@@MilulescuIoan Inainte sa suferim noi Hristos a suferit nevinovat pentru noi toti. Si totusi ne iubeste chiar daca facem tot felul de prostii. Maica Domnului este mama si ne ocroteste si nu te indoi ca te-a uitat. E acolo, chiar daca nu o vezi. Este si pentru tine. Fi convins de asta! Cu Dumnezeu inainte.🙂
Bună ziua. Mulțumesc pentru toate! Sa aveti un an binecuvântat! / Am întâlnit următoarea situație: un băiețel a fost botezat, prin scufundare de 3 ori, slujba s-a desfășurat firesc, dar nu a fost închinat la icoane, nu a fost dus în altar, nu a fost împărtășit în aceea zi, ci în duminica următoare, când ar fi fost imbisericirea... Sincer, a fost prima oară când am văzut asta, dar apoi am citit pe internet...si am aflat că se mai practică. Puteți scrie un punct de vedere? Mulțumesc.
"Carmuirea neamurilor tot de sus se face. "I-am dat Biblia s-o citeasca, scoarta in scoarta, ca sa se convinga ca neamurile au - chiar si dupa expresia lui Gustave Le Bon, "guvernele pe care le merita" - o conducere providentiala. De Sus se ocarmuiesc neamurile si se oranduiesc oamenii care sa indeplineasca felul cutare sau cutare de guvernare. De Sus se oranduieste "regimul" pe care trebuie sa-l aiba neamurile. Cand regimul si-a indeplinit misiunea, sau si-a tradat-o, Providenta il schimba." (In declaratia data Sigurantei in 16 iunie 1948) Din toate timpurile se stie ca, atunci cand puternicii vremii ridicau mana asupra slujitorilor lui Dumnezeu, n-a mai dainuit puterea lor. Parintele Arsenie Boca O viata inchinata schimbarii vietii noastre Editia a IIa, revizuita
Vă rog să îmi dați o singură referință din Biblie unde scrie despre botezul copiilor mici sau un exemplu unde arată concret că copiii mici au fost botezați! Mulțumesc
Am vorbit extensiv în clip pe tema asta. Dincolo de asta, Biserica NU este Biserica Bibliei ci a lui Hristos. Biblia este un produs a Bisericii la aproximativ 300 de ani de la Hristos și nu invers. Vezi www.chilieathonita.ro/2021/07/31/biserica-este-mai-presus-de-sfanta-scriptura/ . (Neo)protestantismul este un cumul de erezii apărute la aproximativ 1500 de ani de la Hristos.
@@oChilieAthonita Aveți dreptate că Biserica nu este a Biblie ci a Domnului Iisus Hristos pentru că El este capul Bisericii,dar a spune că sfinții părinți sunt mai presus decât Evanghelia este o mare erezie! Datinile și obiceiurile nu înlocuiesc și nu pot trece peste ce este scris! Domnul Isus l-a biruit pe diavolul când a venit la El să îl ispitească după ce a postit 40 de zile cu ceea ce este scris!
1. Nu am spus că Sfinții Părinți sunt mai presus de Sfânta Scriptură. 2. Sfânta Tradiție este mai presus de Sfânta Scriptură. Sfânta Scriptură este rod al Sfintei Tradiții și nu invers. Ți-am trimis documentație istorică care dovedește acest lucru. Ai citit articolul pe care ți l-am trimis? Este clar că nu știi istoria Bisericii. Învață-o te rog frumos înainte de a posta lucruri neadevărate pe net. 3. Erezie? Aceasta este o acuză gravă relativ la ceva ce nu am spus. Te rog să ne dai hotărârea sinodală (practicalele) care atestă acest faptul că este erezie dacă spune cineva că sfinții părinți sunt mai presus decât Sfânta Scriptură. Se pare că nu știi că erezia se declară în Sf. Sinod. Așteptăm un link de încredere.
Dincolo de asta, ți-am spus să vezi clipul lucru pe care nu l-ai făcut sau l-ai făcut superficial. În orice caz, nu ai reținut ce am spus acolo. Revezi când Sf. Ap. Pavel vorbește că a botezat „toată casa lui Ștefana”, toată casa teminicierului și - de asemenea - în Faptele Apostolilor că a fost botezată „toată casa lui Corneliu”. Evident că acolo existau și copiii. Cum spuneam, documentează-te serios înainte și să nu ne punem cu Biserica pentru că a ne crede mai presus de Biserică este pierzător de suflet.
@@oChilieAthonita 1.Ați spus la minutul 14:00 că Sfinții părinți sunt mai presus decât Sfânta scriptură. 2.Bine a zis Domnul Isus în Sfânta Evanghelie dupa Marcu: capitolul 7 cu versetul 9 "Şi le zicea lor: Bine, aţi lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră!"
Doamne ajuta! Parinte, este "valabil" botezul savarsit in numele Sfintei Treimi, dar de catre un pastor baptist, "completat" cu catehism ortodox si mirungere in biserica ortodoxa? Persoana nu a vrut repetarea botezului, Dar taina cununiei acestei persoane savarsita apoi in biserica ortodoxa? Ma framanta foarte mult, fiind vorba de familia mea. Acest cuplu are acum si copii. Deigur copiii, Slava Domnului sunt botezati de mici in biserica ortodoxa.Regret repetatul pleonasm, cand adaug "ORTODOXA" (,pr. Rafail Noica)
Nu sunt sfinte taine în afara Bisericii deci acela nu a fost botez,un exemplu pt dvs este faptul că agheazma papistașilor se strica ,deci Sfântul Duh nu vine când este chemat de eretici.Sfantul Vasile cel Mare spune că trebuie botez in Biserica Ortodoxa și pt ereticii care vor sa devina ortodocși și pt cei spurcați de eretici,deci care se întorc de la secte.
@@nihilsinedeo2838 Multumesc. am aceeasi parere si acelasi simtamant.dar persoana botezata, ca adult, in Iordan, a reusit in luni in sir cateheza sa convinga preotii ca trece cu sinceritate la ortodoxie dar nu poate accepta repetarea botezului.Au fost dezbateri clericale, pr, paroh e profesor universitar si au decis sa faca pogoramantul, Din pacate!
@@uis109 Îndărătnicia asta a catehumenului este suspectă,de asta părintele a spus că Botezul este cea mai periculoasă slujbă.Daca trecerea la ortodoxie ar fi fost sinceră,așa cum spune,atunci măcar în privința botezului care e crucial,ar trebui tăiată voia proprie și făcut așa cum spun Sfinții Părinți.Eu urmăresc pe yt niste preoți și episcopi din America,care încearcă să facă lucrurile așa cum s-au făcut timp de 2000 de ani ,nu cum se fac azi din cauza ecumenismului,și care se "plâng " că unii din cei care vin de la protestanți refuză botezul spunând că ei nu vor "rebotezare" și nu înțeleg că ce au făcut ei la secte nu e botez ,ci o baie simplă.
@@nihilsinedeo2838 Framantarea mea e legata f. mult si de ideea ca acest cuplu traieste in desfranare , si desi copii lor sunt botezati si f, bine lipiti de biserica, nu cumva sa fie influente si asupra lor. Stiu ca este o tema controversata si aceasta . Poate parintele Teologos va face o expunere legata si de "transmiterea pacatelor parintilor" pt cei aflati sub legea harului. "Sfant esti Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce rasplatesti pacatele parintilor asupra fiilor, miluiesti si ajuti din neam in neam;' ( Acatistul Sfintei Treimi Icosul 1)
Da, nici mie nu imi place titlul. Chiar daca parintele vorbeste de faptul ca botezul este bun si e periculos sa nu botezi copii. El vrea sa spuna cu subanteles, dar multi se pot indeparta de esenta fara sa asculte tot. Doar parerea mea, de om pacatos.
@@M33838 Corect! Putem spune, ca este titlul click bait, pt vizualizari. Pacat. Sincer, acest titlu trebuie schimbat. Mai ales ca au fost situatii negative cu botezul.
Copii demonstrat pot înnota si tine respirația sunt apa in primele aprox 2luni de viata! Unele femei nasc in apa, e mai usor si mai putin traumatizant pt bebe. 9 luni in apa sta, lichid amniotic!
Nasterea sub apa e altceva totusi, copilul inca respira prin placenta pana la contactul cu aerul rece. Dar in primele luni intr-adevar ne este instinctual sa tinem respiratia
Din păcate fără sa știm ca va fi asa pe ultima noastră fetita nu au afundat-o deși era sănătoasă și nu era nici mare (avea 1 luna). Ce se mai poate face?
Îmi pare rău să vă contrazic dar ceea ce se face la ortodocși nu este Biblic. Botezul se face la maturitate exemplu lăsat de Domnul Isus Hristos și apostolii Săi. Pe când mamele cu copiii mici trebuie să vină la binecuvântarea lor. Prin binecuvântare se cere protecția peste ei. Însăși Dumnezeu ne zice mai întâi in Vechiul Testament in Numeri 6 acest lucru și anume: Binecuvântarea 22Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: 23„Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: ‘Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi: 24«Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! 25Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine! 26Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine şi să-ţi dea pacea!» 27Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu Îi voi binecuvânta.’” Și Domnul Isus Hristos ne confirmă acest lucru prin Noul Testament în Marcu 10 13. I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau. 14. Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi; căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei. 15. Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu niciun chip nu va intra în ea!” 16. Apoi i-a luat în braţe şi i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei. Dumnezeu ne zice clar să nu ieșim din Sfânta Scriptură care nea fost lăsată drept o lumină spre viața veșnică, cine nu o urmează este ca un orb rătăcit. Și mai zice Cuvântul lui Dumnezeu: blestemat este omul care se încrede în om și binecuvântat este omul care se încrede în Domnul, adică în Cuvântul Său. Domnul să vă binecuvânteze cu lumina Sa divină ca să înțelegeți că și acel rău face minuni, dar Cuvântul lui Dumnezeu ne zice chiar dacă un înger de lumină ni se va arăta și va face minuni, dar după ne va zice haidem după o altă Evanghelie, să nu-l credeți ci să fie pentru voi anatemă. Eu voi asculta de Cuvântul lui Dumnezeu pentru că în bază Cuvântul Său vom fi judecați, dacă am ascultat sau nu de el.
Greșești. Hristos a lăsat Biserica și nu Biblia. Hristos nu a scris nimic. Biserica este stâlpul și temelia adevărului - nu Biblia care se tâlcuiește numai în Biserică pentru că Biblia a fost făcută de către Biserica Ortodoxă la peste 300 de ani de la Hristos. Binecuvântarea de care vorbești nu are legătură cu botezul. Arătat este că nu știi ce este botezul. Cuvâtul Domnului nu este limitat la Biblie. Există și predaniile care se păstrează în Biserică și Biserica este mai presus de o carte. Este viața în Hristos. Trist că ești limitată la o carte. Hristos este viu!
Doamne ajuta parinte . Sunt poate milioane de copii sau dintre noi cei mari care nu au fost botezati prin afundare de trei ori dupa cum ne spune Sfintii Parinti . Ce credeti dumneavoastra , este valid botezul doar prin stropire ? Trebuie sa faca botezul din nou sau nu .
Părinte, din felul meu de a fi am avut o memorie de mica, de la 2 ani am frânturi de amintiri, na ca nu e ceva de geniu dar e ceva…si stiu ce simteam cand ma rugam mititica înainte de culcare, mi-era somn dar ma puneam si ziceam Tatăl Nostru ca nici parintii mei nu stiau mai mult, comunismul ei in armata, m-au botezat acasa ca na, fiind militari nu era voie ca na…la sat se făcea la Biserica…inchid paranteza rotundă pătrată acolada😅…si simteam o liniște o bucurie foarte frumoasa…si prin clasa a treia nu mai reușeam sa simt nimic si nu înțelegeam de ce, la rugăciune, toți zic ca eram mica prostii, nu! Era real pt ca stiu cand am inceput sa simt si cand nu stiu de ce dar gata, nimic, pana acum dar cu greu si asta acum stiu de ce; prea plină de mine, mintea macină, adunări comutative pana la …a trai doar in mintea mea iluzorie ireala. Ca sa reușesc sa imi dau seama macar asta, ca ma aflu in nebunia asta acceptata social ca nu sunt caz unic ci dimpotrivă, lumea un spital de nebuni cu porțile deschise…consolarea prostilor(“mal de mucho, Consuelo de tontos”)…gata mi-am plans de mila, consolare proprie=>si rea si proasta; acum identificată buba, pai gata cu văicăreala, solutii. Si e pas cu pas, dar nu unu in fata 2 inapoi, regret faptele si ma gandesc la altele, e asa mereuț-mereuț, “sin pausa pero sin prisa”. Azi un pas, maine nu exista deci azi. Ei parca nu mai fac rotații de 360 împrejurul propriului meu Ax, ca cercuri era ceva dc făceam; “dirty little logic” a fost inceputul baiului, si bai este inca!
Doamne ajuta. Băiețelul nostru a fost botezat pe 7 ianuarie, la 40 de zile de la naștere. Botezul a avut loc în orașul Brașov, unde locuim. Eu și soțul nu avem și nu am avut nici o temere legată de botez. Cu câteva zile înainte, l-am întrebat pe părintele dacă îl afundă, soțul chiar i-a spus să îl bage cu totul în apă, să îi facă băiță, chiar așa s-a exprimat. Nu ne-am pus problema dacă afundarea e sau nu completă. La biserică, după ce s-au citit dezlegările în spatele bisericii și am mers în față, am constatat că e posibil să nu îl facă așa cum știam, când am văzut cât de mică și îngustă era cristelnița. La botez s-a făcut așa: l-a băgat în apă până la funduleț inclusiv, apoi a turnat apă pe căpșorul lui. Deci a fost o combinație, afundare și stropire. În acest caz, este botezul valid ? Noi am întrebat înainte, dar nu credeam că trebuie să verificăm cât de mare e cristelnița, câtă apă pune în ea sau cât de mult îl afundă pe copil. Suntem foarte necăjiți pe această temă.
Ma scuzati ca va raspund si eu desi stiu ca asteptati raspuns de la Parintele Teologos. Mi-am pus si eu intrebarea aceasta a dumneavoastra pentru ca am si eu un nepot care a fost botezat la fel. Am pus aceasta intrebare si Parintelui Petru Pruteanu care preda cursuri de teologie si doxologie la facultatea de la Sorbona si raspunsul Sfintiei Sale a fost ca botezul este valabil si nu se repeta decat in cazuri foarte rare. Nu se repeta nici botezurile facute in cazuri de urgenta despre care a vorbit Parintele Teologos in videoclip. Spunea Sfintia Sa ca multi dintre episcopii sau preotii din Ardeal au fost botezati in acest fel si daca botezul lor nu ar fi valabil asta ar insemna ca toata activitatea lor bisericeasca si duhovniceasca nu ar fi valabila. Problema nu este definitiv incheaiata si clara spunand ca exista parinti la Muntele Athos sau in alte parti care insista sa repete botezul daca nu a fost facut prin scufundare. Am inteles ca o concluzie ca nu este ideal modul acesta de a boteza, prin stropire, dar este acceptat pana la urma. A mai facut Parintele Pruteanu o analogie cu situatia hirotoniei preotilor. Se intampla de multe ori ca episcopul sa nu puna amandoua mainile pe capul preotului desi in canoane spune punerea mainilor. Nu rezulta de aici ca acei preoti sunt lipsiti de harul preotiei ci se accepta situatia. Cam asa ar fi si in cazul celor botezati prin stropire. Sper ca nu am inteles gresit ce spunea Parintele Pruteanu care am inteles ca intre timp a devenit Episcop vicar al Patriarhiei Rusiei pentru Europa Occidentala.
Legat de Taina Botezului, este canonic modul de afundare a bebelusilor in apa, tinandu-i de piciore, cu capul in jos, precum se practica in anumite biserci ortodoxe rusesti din afara granitelor?
@@oChilieAthonita Ca posibilitate sau probabilitate, chiar certitudine, ele exista nu contest asta! Reformulez: cine poate demonstra ca a trăit ziua de mâine? Realmente! Cand a trăit oare ziua de mâine? Azi! Întotdeauna suntem acum, azi! Mintea umbla, realitatea însă este asta, nu poti fi decat acum, in prezent, azi! Trecutul e memorie, viitorul imaginație.Așteptarea, amânarea pt cand vor fii ei copii mari sa decidă dc botez, pai sa bage degetele in priza, decid ei cand sunt mari cand sunt constienti, maine sure de mii de persoane nu se vor trezi, si familiile lor vor plânge, sau credem ca doar alții mor, nu si noi, doar familiile altora mor asa fara sa anunțe din timp, noua imposibil sa ni se întâmple. Singurul lucru ce il avem e timpul, cat nu știm dar tic tac si deja suntem cu o zi mai aproape de momentul cand va trebui sa ne despărțim de trup! Viata nu o avem, suntem in viata, eu si viata nu suntem doua entități separate, a fi in viata! Nu vorbim despre altceva decat de eternitatea momentul prezent, INEVITABILITATEA clipei, poti schimba clipa asta? Nu e o filizofie, asa functioneaza viata si dc nu esti de acord, fa plângere la Creator dar si asa nu se schimba faptul ca nu este posibil decat a fi in acest moment, e inevitabil, nu poate fi schimbat…mintea umbla aiurea dar a suferii acum pt ce s-a întâmplat acum 10 ani si a trai frica si a suferi deja pt ceva ce inca nu s-a întâmplat , nu este oare definiția nebuniei, a percepe ce nu exista si a trai rupt de realitate, a pierde contactul cu realitatea? Însă mai rau este aceasta: singura certitudine pe care nu o putem nega schimba inventa , moartea, ne crează anxietate si nu ne gândim ca poate asa nu murim? Daca o certitudine ne crează anxietate pai atunci cum sa fim normali cand viitorul nu il putem stii, ci crea daca nu mergem in Inerția sortii. In Scriptura gasesti o gramada de versete, pilde, etc despre ce tocmai am spus. Pai ce facem, ori răstălmăcit Scripturile ori le înțelegem ca sunt Vorbe De Viata nu filizofie ieftină! Am vrut sa nu folosesc exemple biblice tocmai pentru a percepe realitatea ca sa putem trai Adevarul!
@@oChilieAthonita Raspun 2: nu e smerenie sau altceva, nu neg profeții nici altceva, oare am inventat eu sau asa functioneaza lucrurile pe aici. Eu am fost maine in parc? Ce tâmpenie e asta? Nu exista maine, nimeni nu a fost in ziua de maine! Nu exista decat ca posibilitate, doar acum aziexista ca realitate! Daca spui ca sunt incoherenta si in asta pai nu stii pe ce lume te afli! Nu filozofez, asa este nu poate fi altfel, ca esti sau nu de acord, nu schimba cu nimic situatia!
@@MariaEsPoesia TU nu ai fost mâine în parc, însă Dumnezeu, da. Un sfânt care a ajuns la îndumnezeire, da. Proorocii, da, au experiența viitorului. Timpul nu este o realitate liniară și imutabilă nici măcar pentru știință, cu atât mai mult pentru Dumnezeu și cei aproape de El. Relativ la lipsa de linearitate a timpului îți reamintesc de en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation
@@oChilieAthonita Eu incerc sa nu folosesc argumentele științifice din următoarele motive in principal: 1. Nu sunt de specialitate ca expert, cunosc însă acestea si un pic mai mult. 2. Chiar daca as fii expert si as cunoaște tot ce este cunoscut si demonstrat de catre toate geniile inclusiv contemporane, chiar mediul de cercetare de cel mai inalt nivel (nu are rost sa enumerez personalitățile si centrele la care ma refer din motive evidente) recunosc in unanimitate ca nu cunosc decat 2% din ceea ce le este accesibil pt cercetare. 3. Nu vreau sa încep cu sfârșitul, acum stabileam simplu si concis o realitate palpabila, experimentata si accesibila oricui. Încep cu a intelege cărămida, daca nu clarificam baza, constanta, fundația cu este ea Creată si evidentă prin simpla observatie, sa construim Templul si folosesc aceasta analogie pt a nu ma dezvia de exemplul folosit inițial( împrăștierea minții nu o accept nuci pt a mi se da buna ziua, sa aveti in vedere acest aspect de bun simt) neînțelegând cărămida ar fi un non sens bine conturat de catre Eminescu si citez: “E usor a scrie versuri, “Cand nimic nu ai de spus” De la aceasta premiza, clarificare, voi reformula ce am afirmat, pt ca nu este in contradicție nici ca forma, nici ca intenție, cu cele afirmate de Dvs, si va multumesc pentru ca mi-ați acordat din timpul Dvs si nu doar superficial. Voi reformula si daca veți avea timp si/sau chef sa citiți, sper sa reușesc sa make a point macar pentru cele deja spuse. Pt ca asa nu ar fii nevoie de a dezbate contradictoriu ci poate ați completa cu înțelepciune duhovniceasca ceea lipsește . Va promit ca nu filozofez, are corespindent in Scriptura, Tradiția ortodoxa in litera si spirit! Ma iertati, aici e un text cat o cărămida,🙏
"Cine va crede și se va boteza va fi mântuit dar cine nu va crede va fi osândit" Marcu 16 :16 Cercetați Sfânta Scriptură ca să aflați Adevărul de la sursă! Doamne ajută.
Sectarii, buruieni crescute la umbra bisericii, atacă tot timpul biserica ortodoxă. Prin diavolul numit teologul iadului, răspund cu tot felul de răspunsuri, în așa fel, să zăpăcească pe alții, să renunțe la ortodoxie.
Parinte, va rugam, puneti titluri sincere. Lumea are nevoie de ajutor si adevar. Nu vrea nimeni titluri click bait. Macar la dv sa avem titluri sincere. Eu, de ex, pentru ca nu am titluri clickbait, nu atrag abonati foarte multi. Lumea e atrasa de titluri goale, dn pacate. Comparativ cu alte canale, care pun titluri amagitoare, pentru a atrage oamenii, precum albinele la miere.
Iertare, însă titlul este foarte sincer. Dacă ați urmărit clipul mesajul central este că botezul este foarte periculos pentru diavol (am spus chiar la început) motiv pentru care acesta se luptă foarte mult să distorsioneze această slujbă.
@@oChilieAthonita Parinte, eu nu judec continutul. Din cele spuse de dv, reiese ca titlul este incomplet. Completarea ,,este foarte periculos pentru diavol " trebuie pusa si in titlu. Altfel, conform regulilor scrise si nescrise ale youtube, stim foarte bine ca titlul se numeste titlu clickbait. Asta am vrut sa subliniez. Adica, macar noi intre noi, sa fim sinceri si sa nu apelam la ,subterfugii" de marketing. Sincer, dv, chiar nu aveti nevoie de clickbai-turi. Lume este insetata dupa adevar, si vine pe canalul dv. Lumea va asculta cu drag, cu respect. Nu vad uzanta unui asemenea vocabular. Si stim foarte bine, dv mai bine ca mine, ce valoare, ce rost si ce efect au cuvintele. Sa ne pastram exprimarea sincera, curata, directa. Doamne ajuta, iertare!
Si pe mine sa ma iertati dar dezbaterea de aici m-a dus cu gandul la o istorioara despre parintele Galeriu de pe vremea când era tânăr preot la o parohie, unde nu se prea înghesuiau oamenii la Biserică. Mai nimeni nu mergea la biserica, in afara de cantor, vreo doua-trei batranele si vreo doi-trei mosnegei. Intr-o duminica, la predica, parintele Galeriu le zice celor o mana de credinciosi veniti la slujba: „Oameni buni, rugați-vă pentru mine că mi-a apărut dracul și mi-a zis că sâmbătă la șase se arată la noi în Biserică“. Ăia au zis: „Bine Părinte“ și s-au dus acasă și au răspândit vestea în tot orașul. Și, sâmbătă, pe la patru și jumătate, începe să apară lume în jurul bisericii. Întâi băbuțele, după aceea copiii, mai la spate așa și oameni mai serioși, să vadă și ei ce drăcovenie o mai fi și asta. Și stau, și stau, și așteaptă și după multă tensiune, la ora șase se face o liniște totală. Ici acolo câte un țipăt că a leșinat cineva. Se face șase și cinci, șase și zece, șase și un sfert… În sfârșit, apare Părintele în ușa bisericii și zice: „Fraților, dracu-i tot drac, n-ai ce-i face! Iar ne-a mințit! Dar mă uit la voi și mă întreb: dacă pentru necuratu“ ați venit atâția, pentru Dumnezeu măcar jumătate nu puteți veni la Biserică?" Si tocmai, eu unu nu i'as face reclama - mai ales in titlu.
@@floricel9898 72.5K de abonati! Deci, lumea vine pe acest canal. Pilda nu o vad potrivita. Si da, pun si in titlu, ca omul sa inteleaga din prima citire despre ce este vorba. La cate scandaluri au fost, impotriva botezului, din titlul asta reiese, ca botezul este periculos. Ori, un titlu complet, ma ajuta sa inteleg despre ce este vorba. E bine, sa ne mai intalnim, sa discutam, fie si in omentarii.
@@MILIARDELE-DIN-CARTI Inteleg punctul de vedere, poate am fost subiectiv. Pentru mine a fost suficient titlu postat de parintele Teologos. Si zic asta, exemplificand din viata personala: am avut o situatie cu nepotul meu (2 luni) unde eu si sotia am fost nasi de botez - era saracutu speriat, o alta privire ...cand i se citea sau imediat dupa afundare. Sau am asistat cand o pereche erau pentru a 8-a oara nasi de botez si nu stiau Crezul. Cred ca asta e periculos, daca ne asumam sa fim nasi de botez pentru ca raspundem pentru acel suflet (daca ne-am rugat pentrul el, daca am stiut sa ne purtam cu tact in anumite situatii)
In privinta importantei Botezului, as dori sa las aici o marturie pentru cei ce vor citi. In 2018 am botezat un baietel cu diagnostic oficial de autism sever: nu facea contact cu ochii, era non-verbal (scotea din timp in rastimp niste sunete nedefinite, asemanatoare onomatopeelor), era repetitiv in comportament. Copilul avea doi ani si sapte luni si, dupa o intreaga lupta de lamurire dusa mamei, aceasta a fost de acord sa fie botezat ortodox. Pe data de 8 septembrie a fost botezat, pe data de 26 octombrie ne aflam la manastirea romaneasca din upstate NY si baietelul a spus primul lui cuvant. Mai exact, l-a strigat pe nume pe baiatul meu, perfect articulat si ligibil. De atunci, fiind impartasit la fiecare sf Liturghie, a inceput sa vorbeasca continuu, sa lege cuvintele, sa faca propozitii scurte, dar cu sens. Bineinteles, copilul facea si terapie inca de la momentul diagnosticului (a fost diagnosticat la doi ani si trei luni, parca). Evident, carcotasii vor pune in seama terapiei rezultatele spectaculoase ale copilului. Nu contest valoarea terapiei si consider ca ea este necesara, dar daca este asa, atunci ar trebui, logic, macar jumatate din copiii autisti care fac terapie sa fie recuperati, asa cum a fost recuperat acest baietel. Datele oficiale infirma acest fapt. La el abilitatile verbale s-au imbunatatit la scurt timp dupa Botez si de atunci recuperarea lui a fost spectaculoasa. Este aproape normal. In acest caz, sincer, am vazut puterea Harului de la Botez, puterea Tainei si lucrarea Harului concreta. Fiind martora directa la aceasta minunata lucrare a Harului, as sfatui toti parintii care se indoiesc de puterea Botezului si care se tem sa-si afunde copiii in cristelnita, sa ia aminte putin si sa nu-si lipseasca copiii de acest minunat dar.
Da, cu adevărat. Și eu cunosc astfel de cazuri.
Addendum, scuze pentru folosirea cuvântului “ ligibil” in context greșit!
Așa e, cui pe cui se scoate.
Multumim pentru marturie ❤
Mare multumire pentru tot si pentru toate Parinte! Sarut mína Parinte!
Mulţumim p. Teologos pentru podcastul legat de Taina Sfântului Botez. "Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și-mbrăcat.” Botezul în numele Dumnezeului Treimic este o „naștere de Sus” - prin care omul este iarăși sădit în Împărăția cerească.
"Omul se naște cu adevărat, nu atunci când îl naște mama sa ci atunci când se naște întru Hristos Iisus pentru viața nemuritoare. Învierea lui Hristos este mama noastră, a tuturor” (Sfîntul Justin Popovici)
Mulțumim,mulțumim părinte Teologos, ,,fulminantă,, prelegere! Sănătate și o zi cu pace!
Foarte frumos, Părinte! Folositor, mulțumim din suflet!
Mulțumesc lui Dumnezeu pentru botezul primit care miaduce foarte multă sănătate și bucurie simt că de Bobotează și de Sfântul Ioan sunt fericit că că port numele de IOAN sunt fericit că sunt ORTODOX ȘI AȘA AM SĂ RAMAN Mulțumesc Părinte pentru multe anvataturi aduse an sufletul nostru!
Va doresc multa sanatate 🙏🙏🙏❤❤❤
Slava Domnului! Precuratei Sale Maici si Sfintilor Lui!
Multumim pentru aceste minunate informatii 🙏
Multumim parinte ptr cuvinte de folos si intelepte DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUESTE-NE PE NOI PACATOSII AMIN Octavian, Geta, Oana, Damian, Stefan, Paula, Carmen Spania suceava
SĂRUT MÂNA PĂRINTE. SLAVA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS DOAMNE AJUTA. PACE ÎN LUME
Să trăiți, Părinte!
Doamne ajută tuturor!Amin!
Mulțumim părinte sfințite.Amin!
As dori sa marturisesc si eu o minune ca urmare a Sf Taine a Botezului, fiind martora si nasa bebelusului botezat.
A fost un botez intr-un spital, intr-o stare de maxima urgenta . Un bebelus nou nascut, care contractase o infectie severa inediat dupa nastere si fusese transferat in sectia de pediatrie unde lucram pe vremea aceea.
In cateva zile starea bebelusului s-a agravat f tare in ciuda tratamentului si medicii nu prea mai aveau sperante si nici transferul intr-un spital judetean nu era posibila in starea grava a bebelusului si a distantei.
Asa deci mama a hotarat sa fie chemat un preot sa boteze in acea seara copilul, fiindca erau sanse mici de supravietuire pana a doua zi. Eu si olega mea ne-am oferit asa fim nase si cu o oeganizare ultrarapida, a fost savarsit botezul...si mare minune ! Copilul a revenit la viata si in scurt timp a plecat acasa sanatos.
Am fost la aniversarea de 1 an si l-am mai vazut dupa niste ani , era sanatos, si foarte bine. M-am simtit binecuvantata sa fiu martora unei astfel de minuni ( au mai fost si altele in viata mea) si o impartasesc cat de des pot atunci cand simt ca unii se indoiesc de Dumnezeu si credinta in El.
Dumnezeu sa va binecuvanteze parinte drag .
Slavă lui Dumnezeu! Mulțumim mult pentru împărtășirea experienței dvs.!
🙏te iubim, frate !
Doamne ajută! Mulțumim!🙏
Mulțumesc mult!
As vrea sa contrazic ceva nu de dragul artei, e a treia oară in care vad+ascult cu atentie aceasta învățătura, mi-a clarificat si ceea ce nu stiam ca nu stiu, multumesc! 🙏
Mulțumesc frumos .
Doamne ajuta
Doamne miluieste❤
multumim parinte pt aceste taine explicate ! e cutremurator intradevar!
Doamne ajuta.
Doamne ajută!
Mi-a povestit un doamnă cu care am discutat în treacăt despre familia dumneaei următorul lucru: soţul era ateu convins (declara el, deși fuseseră botezat și crescut de bunicii care erau ortodocși practicanţi) și cei doi, practic, se cunoșteau din copilărie, căci crescuseră pe aceeași scară de bloc. Au făcut și Taina Cununiei (pentru el mai mult formalitate) și soţia, consecvent și hotărât i-a spus următorul lucru: dacă vrei să rămânem împreună, ca familie, trebuie să vii cu mine duminica la biserică. Și ea postea și se ruga și el, mergea cu ea la biserică, doar ca o condiţie, nu pentru că ar fi fost interesat de ce se petrecea pe acolo. (Băbuţele scuipau și făceau cruce care mai de care, că a venit "diavolul" acela în biserică, ce n-are niciun Dumnezeu)
După un timp, a venit și primul lor copil. O fetiţă. Medicii i-au sugerat mamei încă din primele luni avortul, dar ea a lăsat lucrurile în mâinile lui Dumnezeu. Fetiţa avea o malformaţie congenitală la inimă (o gaură imensă în piept, în care încăpea pumnul tatălui întreg) și picioarele întoarse și, în orice caz, era nevoie de multe rugăciuni și intervenţii chirurgicale. Medicii erau, însă sceptici.
Mămica, liniștită, și-a rugat soţul să caute un preot, să boteze copilul, ca să nu moară nebotezat. În disperarea lui, convinsul ateu s-a dus, plângând spre prima biserică ieșită-n cale, în căutarea preotului pe care intenţiona să-l aducă și cu forţa să-i boteze fetiţa. A ajuns în curtea unui spital unde se construia o capelă și a luat de pe șantier pe preot plin de noroi și l-a dus în grabă la spital. Ajuns acolo și văzând copilul, conectat la atâtea aparate și printre o groază de fire, părintele le-a spus părinţilor să se roage Maicii Domnului și fetiţa o va boteza când va fi bine. I-a lăsat iconiţa cu Maica Domnului lipită pe incubator și a plecat, cu tatăl copilei plângând disperat în urmă, implorându-l să facă ceva pentru micuţă. Tatăl, a mai și zis că e dispus să facă orice, numai să nu-i lase așa... răspunsul părintelui a fost: "Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, fă pentru Hristos. Uite, mie mi-e greu să hrănesc muncitorii care construiesc bisericuţa. Adu-le dumneata, o masă caldă pe zi, de unde și cum vrei. Ţine cont și de zilele de miercuri și vineri."
A făcut așa, a dat copilul pe mâinile doctorilor care i-au îndreptat și piciorușele și au rezolvat și problema cu cutia toracică și au botezat copila, așa cum e firesc, pe când nu mai era conectată la aparate.
Minunea n-a fost doar până aici. Omul acela s-a întors la Hristos și, sincer, rar vezi om cu atâta evlavie și respect faţă de cele sfinte.
Și au trecut 13 ani de atunci.
Fenomenal!!
Firesc, pentru Dumnezeu.
Impresionant ! Nu am putut sa-mi stapanesc lacrimile...in ce fel minunat lucreaza Dumnezeu.
Mulțumesc!
Vă mulțumesc mult pentru cuvintele d-voastră.
Am nevoie de un sfat de la d-voastră.
Eu sunt botezată ortodoxă dar locuind de foarte mult timp in ltalia, in acest an m-am înscris într-un pelerinaj la Ierusalim.
Guida noastră este un preot catolic și una dintre zile este prevăzută la reînnoirea botezului in Iordan.
Eu fiind ortodoxă pot participa la reînnoirea acestui sacrament atât de înalt.
Va mulțumesc din suflet pentru răspuns
Nuuu. Nu te botezi in alta parte niciodata. Daca ati facut asta, trebuie spovedit in ortodoxie.
In România se fac niste petreceri dupa botez, adevarate nunti!
AMIN! AUM!🙏
Amin.Amin.Amin!
Multe binecuvantari duhovnicesti sfintiei voastre si un an nou fericit, adica "La mult Rai".
Urmaresc cu sete avalansa de invataturi absolut necesare, si frumos prezentate, atat in video-uri cat si in articole.
Sunt recunoscatoare si va multumesc pentru munca dumneavoastra. Ascult de mai multe ori, citesc de mai multe ori acelasi material. Prezentarile sunt de exceptie. De multe ori, acelasi articol deja stiut dar pe care il citesc in engleza imi dezvaluie sensuri pe care initial le-am scapat.
Legat de Taina Botezului, este canonic modul de afundare a bebelusilor in apa, tinandu-i de piciore, cu capul in jos, precum se practica in anumite biserci ortodoxe rusesti din afara granitelor?
Doamne ajuta! M-am nascut la 7 luni, dupa 2 luni de stat in maternitate, cand m-au adus acasa, la putin timp, m-am îmbolnăvit, am racit la plămâni. Am fost botezata acasa, dar nu prin afundare. Le-au fost teama ca am mor si a venit preotul ca sa ma boteze.
Doamne ajută Părinte! Aș vrea să vă întreb ce se poate face în privința următoarei încercări sau ispite aș spune: locuind la bloc, unii vecini au un comportament puțin deranjant, prin faptul că fie ascultă muzică sau copiii sunt mai neliniștiți sau uneori vorbesc pe un ton mai ridicat. Astfel, e dificil în a avea momente de liniște pentru a munci corespunzător sau pentru lectură sau pentru rugăciune sau chiar pentru odihnă. Aș putea citi ceva anume, o rugăciune, un acatist sau face spre îmbunătățirea situației? Mulțumesc și iertați!
@@mihaelacalin2550 multumesc pentru raspuns, insa as dori sa aflu parerea Parintelui. Doamne ajuta!
Și eu aștept răspunsul parintelui la aceasta întrebare. Cum vede dansul rezolvarea duhovniceasca. Am văzut o întrebare similara pusa maicii Siluana, Dumnezeu s-o odihnească. Dansa spunea ceva de genul ca ar trebui sa folosim "comutatorul duhovnicesc". Adică sa începem sa-l slăvim pe Dumnezeu, schimbând gândul intr-unul bun. Ex: Slava Ție Doamne ca aud. Slava Lui Dumnezeu ca exista copii care au picioare sa se joace, sa alerge. Mulțumesc Doamne ca am vecini și nu sunt singur prin vreun deșert. Doamne întoarce la bunătate și la rugaciune pe vecinul meu care se cearta. Doamne, da-mi dragoste și înțelegere fata de vecinul meu. Și alte astfel de gânduri bune, plantate acolo chiar și forțat ca să se milostiveasca Dumnezeu de noi toți care formăm Adamul întreg.
E greu de făcut în practica....dar alta soluție poate are parintele.
@@lizacoarna4426 Foarte frumoase și bune învățături!
@@lizacoarna4426 multumesc, frumos raspuns si just pentru problema in sine. Incerc sa fac acest lucru, insa intradevar pot sa confirm ca nu este usor. Doamne ajuta!
Ai două soluții: sau te muți într-un loc (mai) liniștit (preferabil) sau faci răbdare (dacă reziști). SIGUR însă, trebuie să ai gândul bun: gândul bun este că ceilalți ÎNCEARCĂ să facă bine ...însă: nu știu, nu pot, nu le iese, sunt neputincioși etc. Totdeauna trebuie să-i validăm pe ceilalți înlăuntrul nostru. Nu judecăm persoanele ci numai faptele. Da, fapta asta sau cealaltă a celorlalți nu mă ajută să mă apropii de Dumnezeu însă este neputința mea că nu pot să o folosesc în spre bine. Să spunem „Doamne ajută-mă și pe mine și pe ei și ne luminează pe toți!”. Roagă-te pentru ei.
Doamne ajuta! Am cautat un preot care sa fiu sigura ca face botezul prin afundare si chiar i-am spus parintelui ca vreau sa o afunde, insa a afundat-o doar o data pentru a inhalat apa si el s-a speriat sa nu pateasca ceva... Deci prima data afundata, dupa de 2 ori doar stropita 😔Ce e de facut? Este complet botezul?😔
Botezul cu Duhul Sfant,ne ajută să ne lepădam de păcat ne pune an inimă dragostea de a amplini poruncile etc!
Jertfirea este a da totul si a nu primi nimic in schimb, “trocul spiritual” este din mila lui Dumnezeu pentru noi, ne naștem si ni se oferă totul neavând nimic, oricât am pierde tot ieșim pe plus la bilanț. Dumnezeu vrea sa ne bucuram toți de toate si asta este posibil doar prin “optimizarea resurselor”. Si Dumnezeu intra in jocul nostru de a da si a lua ca este Bucuria Înțelepciunii, Dar din Dar…
O logica extrema ne poate duce la sinucidere!
Doamne ajuta Părinte Teologoss . La mulți ani ! Daca băiatul meu a fost botezat fara scufundare si rugaciunile au fost facute foarte in grabă (nefiind în realitate nici o grabă) ce se poate face ?
Eh, rugăciune - viață duhovnicească constantă. Nu vă panicați. Dacă doriți, vorbiți cu un preot duhovnicesc la fața locului.
@@oChilieAthonita Mulțumesc Părinte Teologos. Maica Domnului să vă ocrotească.
La varsta de 9 luni am fost parasit de mama mea, intre timp ea s-a recasatorit si mai am doi frati
Din cauza ca mama mea cu sotul ei au parasit Sf. Biserica fratele meu cel mic nu a primit Botezul pentru ca invatatura lor le spune ca atunci cand esti major trebuie sa alegi
Spune Hristos :
"Cine nu se va boteza din apa si din duh nu va putea intra in Imparatia Cerurilor"
E o situatie mai complicata mai ales ca trebuia sa mai am un frate mai mare ca mine, din nefericire mama a pierdut sarcina la 4 luni jumate
Mama sustine ca din cauza parintilor mei s-a intamplat nefericirea asta, parintii mei spun ca din cauza ei, in fine adevarul e undeva la mijloc
Eu cred ca voia lui Dumnezeu era ca pruncul sa vina pe lume, sa primeasca Botezul
Am ajuns la capatul puterilor, la marginea deznadejdii
E o poveste mai lunga, sper ca o sa o pot povesti inainte de a ma duce si a nu mai fi
Maica Domnului sa ne ajute 🙏
Am explicat clar în clip de ce trebuie să se boteze copiii mici.
Habar nu ai cat de multe te iubeste Hristos si Maica Domnului! Cand un gand rau vine spre tine, esti incercat si nu ceda! Incapataneaza-te si nu uita ca Cineva te iubeste. Retine "Da-i Doamne romanului mintea de pe urma si ce nu te doboara, te face mai puternic." Suntem prea mici, ca sa intelegem voia lui Dumnezeu dar ideea este sa nu uiti niciodata in viata ca dupa ploaie iese mereu soarele. 🙂
@@trijoy7076 Multumesc de incurajare
Da ne iubeste Dumnezeu si Maica Domnului mai mult de cat ne putem inchipui noi
Adica lasandu-ma cu dragoste cu vointa libera in voia lui Dumnezeu, in mainile Maicii Domnului trebuie sa merg pe mana lui Dumnezeu
Sunt aici cu voia lui Dumnezeu si sufar tot cu voia lui
Cu credinta, nadejdea si dragostea ca o sa fie bine
Maica Domnului sa ne ajute 🙏
@@MilulescuIoan Inainte sa suferim noi Hristos a suferit nevinovat pentru noi toti. Si totusi ne iubeste chiar daca facem tot felul de prostii. Maica Domnului este mama si ne ocroteste si nu te indoi ca te-a uitat. E acolo, chiar daca nu o vezi. Este si pentru tine. Fi convins de asta! Cu Dumnezeu inainte.🙂
Bună ziua. Mulțumesc pentru toate! Sa aveti un an binecuvântat! / Am întâlnit următoarea situație: un băiețel a fost botezat, prin scufundare de 3 ori, slujba s-a desfășurat firesc, dar nu a fost închinat la icoane, nu a fost dus în altar, nu a fost împărtășit în aceea zi, ci în duminica următoare, când ar fi fost imbisericirea... Sincer, a fost prima oară când am văzut asta, dar apoi am citit pe internet...si am aflat că se mai practică. Puteți scrie un punct de vedere? Mulțumesc.
"Carmuirea neamurilor tot de sus se face.
"I-am dat Biblia s-o citeasca, scoarta in scoarta, ca sa se convinga ca neamurile au - chiar si dupa expresia lui Gustave Le Bon, "guvernele pe care le merita" - o conducere providentiala. De Sus se ocarmuiesc neamurile si se oranduiesc oamenii care sa indeplineasca felul cutare sau cutare de guvernare. De Sus se oranduieste "regimul" pe care trebuie sa-l aiba neamurile. Cand regimul si-a indeplinit misiunea, sau si-a tradat-o, Providenta il schimba." (In declaratia data Sigurantei in 16 iunie 1948)
Din toate timpurile se stie ca, atunci cand puternicii vremii ridicau mana asupra slujitorilor lui Dumnezeu, n-a mai dainuit puterea lor.
Parintele Arsenie Boca
O viata inchinata schimbarii vietii noastre
Editia a IIa, revizuita
Vă rog să îmi dați o singură referință din Biblie unde scrie despre botezul copiilor mici sau un exemplu unde arată concret că copiii mici au fost botezați! Mulțumesc
Am vorbit extensiv în clip pe tema asta. Dincolo de asta, Biserica NU este Biserica Bibliei ci a lui Hristos. Biblia este un produs a Bisericii la aproximativ 300 de ani de la Hristos și nu invers. Vezi www.chilieathonita.ro/2021/07/31/biserica-este-mai-presus-de-sfanta-scriptura/ . (Neo)protestantismul este un cumul de erezii apărute la aproximativ 1500 de ani de la Hristos.
@@oChilieAthonita Aveți dreptate că Biserica nu este a Biblie ci a Domnului Iisus Hristos pentru că El este capul Bisericii,dar a spune că sfinții părinți sunt mai presus decât Evanghelia este o mare erezie! Datinile și obiceiurile nu înlocuiesc și nu pot trece peste ce este scris! Domnul Isus l-a biruit pe diavolul când a venit la El să îl ispitească după ce a postit 40 de zile cu ceea ce este scris!
1. Nu am spus că Sfinții Părinți sunt mai presus de Sfânta Scriptură.
2. Sfânta Tradiție este mai presus de Sfânta Scriptură. Sfânta Scriptură este rod al Sfintei Tradiții și nu invers. Ți-am trimis documentație istorică care dovedește acest lucru. Ai citit articolul pe care ți l-am trimis? Este clar că nu știi istoria Bisericii. Învață-o te rog frumos înainte de a posta lucruri neadevărate pe net.
3. Erezie? Aceasta este o acuză gravă relativ la ceva ce nu am spus. Te rog să ne dai hotărârea sinodală (practicalele) care atestă acest faptul că este erezie dacă spune cineva că sfinții părinți sunt mai presus decât Sfânta Scriptură. Se pare că nu știi că erezia se declară în Sf. Sinod. Așteptăm un link de încredere.
Dincolo de asta, ți-am spus să vezi clipul lucru pe care nu l-ai făcut sau l-ai făcut superficial. În orice caz, nu ai reținut ce am spus acolo. Revezi când Sf. Ap. Pavel vorbește că a botezat „toată casa lui Ștefana”, toată casa teminicierului și - de asemenea - în Faptele Apostolilor că a fost botezată „toată casa lui Corneliu”. Evident că acolo existau și copiii. Cum spuneam, documentează-te serios înainte și să nu ne punem cu Biserica pentru că a ne crede mai presus de Biserică este pierzător de suflet.
@@oChilieAthonita 1.Ați spus la minutul 14:00 că Sfinții părinți sunt mai presus decât Sfânta scriptură.
2.Bine a zis Domnul Isus în Sfânta Evanghelie dupa Marcu: capitolul 7 cu versetul 9 "Şi le zicea lor: Bine, aţi lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră!"
Doamne ajuta! Parinte, este "valabil" botezul savarsit in numele Sfintei Treimi, dar de catre un pastor baptist, "completat" cu catehism ortodox si mirungere in biserica ortodoxa? Persoana nu a vrut repetarea botezului, Dar taina cununiei acestei persoane savarsita apoi in biserica ortodoxa? Ma framanta foarte mult, fiind vorba de familia mea. Acest cuplu are acum si copii. Deigur copiii, Slava Domnului sunt botezati de mici in biserica ortodoxa.Regret repetatul pleonasm, cand adaug "ORTODOXA" (,pr. Rafail Noica)
Nu sunt sfinte taine în afara Bisericii deci acela nu a fost botez,un exemplu pt dvs este faptul că agheazma papistașilor se strica ,deci Sfântul Duh nu vine când este chemat de eretici.Sfantul Vasile cel Mare spune că trebuie botez in Biserica Ortodoxa și pt ereticii care vor sa devina ortodocși și pt cei spurcați de eretici,deci care se întorc de la secte.
@@nihilsinedeo2838 Multumesc. am aceeasi parere si acelasi simtamant.dar persoana botezata, ca adult, in Iordan, a reusit in luni in sir cateheza sa convinga preotii ca trece cu sinceritate la ortodoxie dar nu poate accepta repetarea botezului.Au fost dezbateri clericale, pr, paroh e profesor universitar si au decis sa faca pogoramantul, Din pacate!
@@uis109 Îndărătnicia asta a catehumenului este suspectă,de asta părintele a spus că Botezul este cea mai periculoasă slujbă.Daca trecerea la ortodoxie ar fi fost sinceră,așa cum spune,atunci măcar în privința botezului care e crucial,ar trebui tăiată voia proprie și făcut așa cum spun Sfinții Părinți.Eu urmăresc pe yt niste preoți și episcopi din America,care încearcă să facă lucrurile așa cum s-au făcut timp de 2000 de ani ,nu cum se fac azi din cauza ecumenismului,și care se "plâng " că unii din cei care vin de la protestanți refuză botezul spunând că ei nu vor "rebotezare" și nu înțeleg că ce au făcut ei la secte nu e botez ,ci o baie simplă.
@@nihilsinedeo2838 Framantarea mea e legata f. mult si de ideea ca acest cuplu traieste in desfranare , si desi copii lor sunt botezati si f, bine lipiti de biserica, nu cumva sa fie influente si asupra lor. Stiu ca este o tema controversata si aceasta . Poate parintele Teologos va face o expunere legata si de "transmiterea pacatelor parintilor" pt cei aflati sub legea harului. "Sfant esti Doamne Dumnezeul nostru, Cel ce rasplatesti pacatele parintilor asupra fiilor, miluiesti si ajuti din neam in neam;' ( Acatistul Sfintei Treimi Icosul 1)
Astept...Sunt socata de anunt...
Da, nici mie nu imi place titlul.
Chiar daca parintele vorbeste de faptul ca botezul este bun si e periculos sa nu botezi copii.
El vrea sa spuna cu subanteles, dar multi se pot indeparta de esenta fara sa asculte tot.
Doar parerea mea, de om pacatos.
@@M33838 Citeste cartea Nesfintii sfinti.
@@M33838 Corect!
Putem spune, ca este titlul click bait, pt vizualizari.
Pacat.
Sincer, acest titlu trebuie schimbat. Mai ales ca au fost situatii negative cu botezul.
Nu sunteti singura.
@@trijoy7076 cartile sunt carti dar pe internet mai intra si oameni care nu citesc si cred orice..
Nu prea arătați bine iubite părinte aveți grijă!
Avem un Tată în ceruri Atotputernic trebuie să ne încredem în Puterea lui Iisus Hristos
Copii demonstrat pot înnota si tine respirația sunt apa in primele aprox 2luni de viata! Unele femei nasc in apa, e mai usor si mai putin traumatizant pt bebe. 9 luni in apa sta, lichid amniotic!
Nasterea sub apa e altceva totusi, copilul inca respira prin placenta pana la contactul cu aerul rece. Dar in primele luni intr-adevar ne este instinctual sa tinem respiratia
Din păcate fără sa știm ca va fi asa pe ultima noastră fetita nu au afundat-o deși era sănătoasă și nu era nici mare (avea 1 luna). Ce se mai poate face?
Prin iconomie, e valabil și acest botez. Nu vă chinuiţi. :)
Îmi pare rău să vă contrazic dar ceea ce se face la ortodocși nu este Biblic. Botezul se face la maturitate exemplu lăsat de Domnul Isus Hristos și apostolii Săi. Pe când mamele cu copiii mici trebuie să vină la binecuvântarea lor. Prin binecuvântare se cere protecția peste ei. Însăși Dumnezeu ne zice mai întâi in Vechiul Testament in Numeri 6 acest lucru și anume:
Binecuvântarea
22Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:
23„Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: ‘Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi:
24«Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească!
25Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine!
26Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine şi să-ţi dea pacea!»
27Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu Îi voi binecuvânta.’”
Și Domnul Isus Hristos ne confirmă acest lucru prin Noul Testament în Marcu 10
13. I-au adus nişte copilaşi ca să Se atingă de ei. Dar ucenicii au certat pe cei ce îi aduceau.
14. Când a văzut Isus acest lucru, S-a mâniat şi le-a zis: „Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi; căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei.
15. Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş, cu niciun chip nu va intra în ea!”
16. Apoi i-a luat în braţe şi i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei.
Dumnezeu ne zice clar să nu ieșim din Sfânta Scriptură care nea fost lăsată drept o lumină spre viața veșnică, cine nu o urmează este ca un orb rătăcit.
Și mai zice Cuvântul lui Dumnezeu: blestemat este omul care se încrede în om și binecuvântat este omul care se încrede în Domnul, adică în Cuvântul Său.
Domnul să vă binecuvânteze cu lumina Sa divină ca să înțelegeți că și acel rău face minuni, dar Cuvântul lui Dumnezeu ne zice chiar dacă un înger de lumină ni se va arăta și va face minuni, dar după ne va zice haidem după o altă Evanghelie, să nu-l credeți ci să fie pentru voi anatemă.
Eu voi asculta de Cuvântul lui Dumnezeu pentru că în bază Cuvântul Său vom fi judecați, dacă am ascultat sau nu de el.
Greșești. Hristos a lăsat Biserica și nu Biblia. Hristos nu a scris nimic. Biserica este stâlpul și temelia adevărului - nu Biblia care se tâlcuiește numai în Biserică pentru că Biblia a fost făcută de către Biserica Ortodoxă la peste 300 de ani de la Hristos. Binecuvântarea de care vorbești nu are legătură cu botezul. Arătat este că nu știi ce este botezul. Cuvâtul Domnului nu este limitat la Biblie. Există și predaniile care se păstrează în Biserică și Biserica este mai presus de o carte. Este viața în Hristos. Trist că ești limitată la o carte. Hristos este viu!
Doamne ajuta parinte . Sunt poate milioane de copii sau dintre noi cei mari care nu au fost botezati prin afundare de trei ori dupa cum ne spune Sfintii Parinti . Ce credeti dumneavoastra , este valid botezul doar prin stropire ? Trebuie sa faca botezul din nou sau nu .
Dacă sunt deja botezați este valid prin stropire, prin iconomie.
@@oChilieAthonita Multumesc frumos parinte .Doamne ajuta !
Părinte, din felul meu de a fi am avut o memorie de mica, de la 2 ani am frânturi de amintiri, na ca nu e ceva de geniu dar e ceva…si stiu ce simteam cand ma rugam mititica înainte de culcare, mi-era somn dar ma puneam si ziceam Tatăl Nostru ca nici parintii mei nu stiau mai mult, comunismul ei in armata, m-au botezat acasa ca na, fiind militari nu era voie ca na…la sat se făcea la Biserica…inchid paranteza rotundă pătrată acolada😅…si simteam o liniște o bucurie foarte frumoasa…si prin clasa a treia nu mai reușeam sa simt nimic si nu înțelegeam de ce, la rugăciune, toți zic ca eram mica prostii, nu! Era real pt ca stiu cand am inceput sa simt si cand nu stiu de ce dar gata, nimic, pana acum dar cu greu si asta acum stiu de ce; prea plină de mine, mintea macină, adunări comutative pana la …a trai doar in mintea mea iluzorie ireala. Ca sa reușesc sa imi dau seama macar asta, ca ma aflu in nebunia asta acceptata social ca nu sunt caz unic ci dimpotrivă, lumea un spital de nebuni cu porțile deschise…consolarea prostilor(“mal de mucho, Consuelo de tontos”)…gata mi-am plans de mila, consolare proprie=>si rea si proasta; acum identificată buba, pai gata cu văicăreala, solutii. Si e pas cu pas, dar nu unu in fata 2 inapoi, regret faptele si ma gandesc la altele, e asa mereuț-mereuț, “sin pausa pero sin prisa”. Azi un pas, maine nu exista deci azi. Ei parca nu mai fac rotații de 360 împrejurul propriului meu Ax, ca cercuri era ceva dc făceam; “dirty little logic” a fost inceputul baiului, si bai este inca!
Doamne ajuta.
Băiețelul nostru a fost botezat pe 7 ianuarie, la 40 de zile de la naștere. Botezul a avut loc în orașul Brașov, unde locuim.
Eu și soțul nu avem și nu am avut nici o temere legată de botez. Cu câteva zile înainte, l-am întrebat pe părintele dacă îl afundă, soțul chiar i-a spus să îl bage cu totul în apă, să îi facă băiță, chiar așa s-a exprimat. Nu ne-am pus problema dacă afundarea e sau nu completă.
La biserică, după ce s-au citit dezlegările în spatele bisericii și am mers în față, am constatat că e posibil să nu îl facă așa cum știam, când am văzut cât de mică și îngustă era cristelnița.
La botez s-a făcut așa: l-a băgat în apă până la funduleț inclusiv, apoi a turnat apă pe căpșorul lui. Deci a fost o combinație, afundare și stropire. În acest caz, este botezul valid ?
Noi am întrebat înainte, dar nu credeam că trebuie să verificăm cât de mare e cristelnița, câtă apă pune în ea sau cât de mult îl afundă pe copil.
Suntem foarte necăjiți pe această temă.
Ma scuzati ca va raspund si eu desi stiu ca asteptati raspuns de la Parintele Teologos.
Mi-am pus si eu intrebarea aceasta a dumneavoastra pentru ca am si eu un nepot care a fost botezat la fel.
Am pus aceasta intrebare si Parintelui Petru Pruteanu care preda cursuri de teologie si doxologie la facultatea de la Sorbona si raspunsul Sfintiei Sale a fost ca botezul este valabil si nu se repeta decat in cazuri foarte rare. Nu se repeta nici botezurile facute in cazuri de urgenta despre care a vorbit Parintele Teologos in videoclip.
Spunea Sfintia Sa ca multi dintre episcopii sau preotii din Ardeal au fost botezati in acest fel si daca botezul lor nu ar fi valabil asta ar insemna ca toata activitatea lor bisericeasca si duhovniceasca nu ar fi valabila.
Problema nu este definitiv incheaiata si clara spunand ca exista parinti la Muntele Athos sau in alte parti care insista sa repete botezul daca nu a fost facut prin scufundare.
Am inteles ca o concluzie ca nu este ideal modul acesta de a boteza, prin stropire, dar este acceptat pana la urma.
A mai facut Parintele Pruteanu o analogie cu situatia hirotoniei preotilor. Se intampla de multe ori ca episcopul sa nu puna amandoua mainile pe capul preotului desi in canoane spune punerea mainilor. Nu rezulta de aici ca acei preoti sunt lipsiti de harul preotiei ci se accepta situatia. Cam asa ar fi si in cazul celor botezati prin stropire.
Sper ca nu am inteles gresit ce spunea Parintele Pruteanu care am inteles ca intre timp a devenit Episcop vicar al Patriarhiei Rusiei pentru Europa Occidentala.
Da, este valid - prin iconomie. Nu vă tulburați peste măsură. Are grijă bunul Dumnezeu! Ștergeți acest lucru din mintea voastră.
Legat de Taina Botezului, este canonic modul de afundare a bebelusilor in apa, tinandu-i de piciore, cu capul in jos, precum se practica in anumite biserci ortodoxe rusesti din afara granitelor?
There is not a tomorow, never comes because it not exist! Prove me that ia not so!
Să fim smeriți. Profețiile există.
@@oChilieAthonita
Ca posibilitate sau probabilitate, chiar certitudine, ele exista nu contest asta! Reformulez: cine poate demonstra ca a trăit ziua de mâine? Realmente! Cand a trăit oare ziua de mâine? Azi! Întotdeauna suntem acum, azi! Mintea umbla, realitatea însă este asta, nu poti fi decat acum, in prezent, azi! Trecutul e memorie, viitorul imaginație.Așteptarea, amânarea pt cand vor fii ei copii mari sa decidă dc botez, pai sa bage degetele in priza, decid ei cand sunt mari cand sunt constienti, maine sure de mii de persoane nu se vor trezi, si familiile lor vor plânge, sau credem ca doar alții mor, nu si noi, doar familiile altora mor asa fara sa anunțe din timp, noua imposibil sa ni se întâmple. Singurul lucru ce il avem e timpul, cat nu știm dar tic tac si deja suntem cu o zi mai aproape de momentul cand va trebui sa ne despărțim de trup! Viata nu o avem, suntem in viata, eu si viata nu suntem doua entități separate, a fi in viata! Nu vorbim despre altceva decat de eternitatea momentul prezent, INEVITABILITATEA clipei, poti schimba clipa asta? Nu e o filizofie, asa functioneaza viata si dc nu esti de acord, fa plângere la Creator dar si asa nu se schimba faptul ca nu este posibil decat a fi in acest moment, e inevitabil, nu poate fi schimbat…mintea umbla aiurea dar a suferii acum pt ce s-a întâmplat acum 10 ani si a trai frica si a suferi deja pt ceva ce inca nu s-a întâmplat , nu este oare definiția nebuniei, a percepe ce nu exista si a trai rupt de realitate, a pierde contactul cu realitatea? Însă mai rau este aceasta: singura certitudine pe care nu o putem nega schimba inventa , moartea, ne crează anxietate si nu ne gândim ca poate asa nu murim? Daca o certitudine ne crează anxietate pai atunci cum sa fim normali cand viitorul nu il putem stii, ci crea daca nu mergem in Inerția sortii.
In Scriptura gasesti o gramada de versete, pilde, etc despre ce tocmai am spus. Pai ce facem, ori răstălmăcit Scripturile ori le înțelegem ca sunt Vorbe De Viata nu filizofie ieftină! Am vrut sa nu folosesc exemple biblice tocmai pentru a percepe realitatea ca sa putem trai Adevarul!
@@oChilieAthonita
Raspun 2: nu e smerenie sau altceva, nu neg profeții nici altceva, oare am inventat eu sau asa functioneaza lucrurile pe aici. Eu am fost maine in parc? Ce tâmpenie e asta? Nu exista maine, nimeni nu a fost in ziua de maine! Nu exista decat ca posibilitate, doar acum aziexista ca realitate! Daca spui ca sunt incoherenta si in asta pai nu stii pe ce lume te afli! Nu filozofez, asa este nu poate fi altfel, ca esti sau nu de acord, nu schimba cu nimic situatia!
@@MariaEsPoesia TU nu ai fost mâine în parc, însă Dumnezeu, da. Un sfânt care a ajuns la îndumnezeire, da. Proorocii, da, au experiența viitorului. Timpul nu este o realitate liniară și imutabilă nici măcar pentru știință, cu atât mai mult pentru Dumnezeu și cei aproape de El. Relativ la lipsa de linearitate a timpului îți reamintesc de en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation
@@oChilieAthonita
Eu incerc sa nu folosesc argumentele științifice din următoarele motive in principal:
1. Nu sunt de specialitate ca expert, cunosc însă acestea si un pic mai mult.
2. Chiar daca as fii expert si as cunoaște tot ce este cunoscut si demonstrat de catre toate geniile inclusiv contemporane, chiar mediul de cercetare de cel mai inalt nivel (nu are rost sa enumerez personalitățile si centrele la care ma refer din motive evidente) recunosc in unanimitate ca nu cunosc decat 2% din ceea ce le este accesibil pt cercetare.
3. Nu vreau sa încep cu sfârșitul, acum stabileam simplu si concis o realitate palpabila, experimentata si accesibila oricui. Încep cu a intelege cărămida, daca nu clarificam baza, constanta, fundația cu este ea Creată si evidentă prin simpla observatie, sa construim Templul si folosesc aceasta analogie pt a nu ma dezvia de exemplul folosit inițial( împrăștierea minții nu o accept nuci pt a mi se da buna ziua, sa aveti in vedere acest aspect de bun simt) neînțelegând cărămida ar fi un non sens bine conturat de catre Eminescu si citez:
“E usor a scrie versuri,
“Cand nimic nu ai de spus”
De la aceasta premiza, clarificare, voi reformula ce am afirmat, pt ca nu este in contradicție nici ca forma, nici ca intenție, cu cele afirmate de Dvs, si va multumesc pentru ca mi-ați acordat din timpul Dvs si nu doar superficial.
Voi reformula si daca veți avea timp si/sau chef sa citiți, sper sa reușesc sa make a point macar pentru cele deja spuse. Pt ca asa nu ar fii nevoie de a dezbate contradictoriu ci poate ați completa cu înțelepciune duhovniceasca ceea lipsește .
Va promit ca nu filozofez, are corespindent in Scriptura, Tradiția ortodoxa in litera si spirit!
Ma iertati, aici e un text cat o cărămida,🙏
"Cine va crede și se va boteza va fi mântuit dar cine nu va crede va fi osândit" Marcu 16 :16
Cercetați Sfânta Scriptură ca să aflați Adevărul de la sursă!
Doamne ajută.
Sursa Scripturii este Biserica ce a instituționalizat Sfânta Scriptură la peste 300 de ani de la Hristos. Revezi clipul, te rog.
Sectarii, buruieni crescute la umbra bisericii, atacă tot timpul biserica ortodoxă. Prin diavolul numit teologul iadului, răspund cu tot felul de răspunsuri, în așa fel, să zăpăcească pe alții, să renunțe la ortodoxie.
Parinte, va rugam, puneti titluri sincere. Lumea are nevoie de ajutor si adevar. Nu vrea nimeni titluri click bait. Macar la dv sa avem titluri sincere.
Eu, de ex, pentru ca nu am titluri clickbait, nu atrag abonati foarte multi. Lumea e atrasa de titluri goale, dn pacate. Comparativ cu alte canale, care pun titluri amagitoare, pentru a atrage oamenii, precum albinele la miere.
Iertare, însă titlul este foarte sincer. Dacă ați urmărit clipul mesajul central este că botezul este foarte periculos pentru diavol (am spus chiar la început) motiv pentru care acesta se luptă foarte mult să distorsioneze această slujbă.
@@oChilieAthonita Parinte, eu nu judec continutul. Din cele spuse de dv, reiese ca titlul este incomplet.
Completarea ,,este foarte periculos pentru diavol " trebuie pusa si in titlu.
Altfel, conform regulilor scrise si nescrise ale youtube, stim foarte bine ca titlul se numeste titlu clickbait.
Asta am vrut sa subliniez.
Adica, macar noi intre noi, sa fim sinceri si sa nu apelam la ,subterfugii" de marketing.
Sincer, dv, chiar nu aveti nevoie de clickbai-turi. Lume este insetata dupa adevar, si vine pe canalul dv. Lumea va asculta cu drag, cu respect.
Nu vad uzanta unui asemenea vocabular. Si stim foarte bine, dv mai bine ca mine, ce valoare, ce rost si ce efect au cuvintele.
Sa ne pastram exprimarea sincera, curata, directa.
Doamne ajuta, iertare!
Si pe mine sa ma iertati dar dezbaterea de aici m-a dus cu gandul la o istorioara despre parintele Galeriu de pe vremea când era tânăr preot la o parohie, unde nu se prea înghesuiau oamenii la Biserică. Mai nimeni nu mergea la biserica, in afara de cantor, vreo doua-trei batranele si vreo doi-trei mosnegei.
Intr-o duminica, la predica, parintele Galeriu le zice celor o mana de credinciosi veniti la slujba:
„Oameni buni, rugați-vă pentru mine că mi-a apărut dracul și mi-a zis că sâmbătă la șase se arată la noi în Biserică“.
Ăia au zis: „Bine Părinte“ și s-au dus acasă și au răspândit vestea în tot orașul.
Și, sâmbătă, pe la patru și jumătate, începe să apară lume în jurul bisericii. Întâi băbuțele, după aceea copiii, mai la spate așa și oameni mai serioși, să vadă și ei ce drăcovenie o mai fi și asta. Și stau, și stau, și așteaptă și după multă tensiune, la ora șase se face o liniște totală. Ici acolo câte un țipăt că a leșinat cineva.
Se face șase și cinci, șase și zece, șase și un sfert… În sfârșit, apare Părintele în ușa bisericii și zice: „Fraților, dracu-i tot drac, n-ai ce-i face! Iar ne-a mințit! Dar mă uit la voi și mă întreb: dacă pentru necuratu“ ați venit atâția, pentru Dumnezeu măcar jumătate nu puteți veni la Biserică?"
Si tocmai, eu unu nu i'as face reclama - mai ales in titlu.
@@floricel9898 72.5K de abonati!
Deci, lumea vine pe acest canal. Pilda nu o vad potrivita.
Si da, pun si in titlu, ca omul sa inteleaga din prima citire despre ce este vorba.
La cate scandaluri au fost, impotriva botezului, din titlul asta reiese, ca botezul este periculos.
Ori, un titlu complet, ma ajuta sa inteleg despre ce este vorba.
E bine, sa ne mai intalnim, sa discutam, fie si in omentarii.
@@MILIARDELE-DIN-CARTI Inteleg punctul de vedere, poate am fost subiectiv. Pentru mine a fost suficient titlu postat de parintele Teologos. Si zic asta, exemplificand din viata personala: am avut o situatie cu nepotul meu (2 luni) unde eu si sotia am fost nasi de botez - era saracutu speriat, o alta privire ...cand i se citea sau imediat dupa afundare. Sau am asistat cand o pereche erau pentru a 8-a oara nasi de botez si nu stiau Crezul. Cred ca asta e periculos, daca ne asumam sa fim nasi de botez pentru ca raspundem pentru acel suflet (daca ne-am rugat pentrul el, daca am stiut sa ne purtam cu tact in anumite situatii)