Pentru fanii Facebook avem de asemeni pagină și grup: Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/ Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/ Acolo puteți urca fotografii și videouri cu experimentele voastre sau să puneți imagini atunci când aveți o problemă, e mai ușor să se găsească o soluție atunci când, pe lângă descrierea problemei sunt puse imagini sau videouri.
Sunt foarte incantat de documentarele dumneavoastra si de rabdara cu care ne prezentati aceste detalii, exact in ordinea cronologica a fiecarei etape de dezvoltare pentru minunatele pantute, ce reprezinta o adevarata bunecuvantare a acestui pamant roditor lasat de Domnul in grija noastra a celor pamanteni.
@ Multumesc. Am incercat in pamant pentru flori amestecat cu nisip puse in ghivece de flori dar nu am reusit. Am pus ramuri 3, 4 muguri. La toate ramurele am lasat numai un mugure celelalte le-am indepartat .Mugurele lasat s-a desfacut iar apoi sa ofilit. Am pus ramura de un an. Dupa vizionarea acestui film am sa incerc in apa.In primavara 2018 am pus direct in pamant si tot la fel am patit.
as vrea sa intreb daca nu am pus coardele prima data la intuneric ci le-am pus in sticla de plastic cu apa in camera la geam la o temperatura de 22 grade aproximativ. timpul este de o luna si o saptamana ,au dat lastarii din muguri ,au aproximativ 4 cm dar radacini nu se vad deloc .intrebarea este daca o sa faca radacini ? corzile sunt soi de vie cu struguri albi care se scutura repede(in partea clujului se numeste nova) este hibrida.felicitari pentru film ,foarte bine explicat.
4 года назад
În principiu ar trebui să facă rădăcini, încă nu e târziu, dacă lăstarii noi sunt viguroși și sănătoși și dacă au lumină destulă, sigur vor face și rădăcini, probabil dacă ai putea ridica un pic temperatura ar fi perfect.
@@dorelvirtic3069 Am experimentat și eu înrădăcinate în apă rezultate din 10 coarde au înrădăcinat 9 foarte bună metoda . Le-am pus în sfârșitu lui Fbruarie în camera după o luna Le-am pus în ghiveci pe fiecare separat și la o lună Le-am plantat în grădină rezultatul 90% sau prins.
Vă salut.Aveti si un videoclip cu metoda de obținere de puneți de alun din alune de padure? Vă mulțumesc anticipat pentru raspuns.
4 года назад+1
Am un video cu germinarea naturală a alunelor: ruclips.net/video/W5q1RKjQQYM/видео.html. Iar în toamna asta o să pun unul cu germinarea alunelor în frigider.
Mulțumesc frumos se poate procesa la fel și cu trandafiri va mulțumesc
4 года назад
În apă cu trandafiri nu am probat, doar în nisip, dar procesul de înrădăcinare la trandafir este mult mai lent, voi face în viitor mai multe experimente și cu trandafiri în diferite tipuri de substraturi pentru a vedea care e cea mai eficientă metodă pentru înrădăcinare și bineînțeles că voi publica pe acest canal rezultatele.
Multumim pt. filmuleț.Am pus si eu in apa,anul trecut din aproximativ 25 de coarde a inradacinat una singura,anul acesta din 30 de coarde au dat radacini vreo 8 ceva mai bine,dar de ce nu inradacineaza toate? Tot respectul!
Год назад+2
Eu greu să-mi dau cu părerea fără să văd coardele sau procesul de înrădăcinare, cauzele pot fi multe, precum calitatea coardelor sau respectarea pașilor descriși în video, important este și soiul, e posibil să fie un soi care înrădăcinează mai greu.
Buna ziua. In 02.04.2022 vreau sa plantez in galeti de 5 l, niste butasi altoiti inradacinati. Unde ar trebui sa asez galetile? In casa, ferite de razele soarelui? Sau afara? Mi-e teama de posibilitatea de a avea noaptea temperaturi negative. Multumesc.
2 года назад+1
Eu nu aș recomanda ca plantele să fie ferite de razele soarelui, le poți ține ziua afară și noapte în casă sau undeva unde să fie protejate, de asemeni poți introduce gălețile în pământ, fiind în acest fel rădăcinile protejate, dacă plantele încă nu au înfrunzit.
Salut, mulțumesc frumos pentru video și sfaturile date. Am o întrebare. Îmi spunea cineva că, vița de vie dacă nu este altoită nu vei avea struguri ca de la via mamă. Mulțumesc anticipat.
2 года назад
Dacă obții o plantă prin butășire, vei obține o clonă, o plantă identică cu planta mama, nu se obține o plantă identică atunci când planta este obținută prin semințe. Problema la butășire este că trebuie făcută doar cu plante rezistente la filoxera, sau într-o zonă unde nu poate supraviețui acest parazit. Prin altoire, la fel, se obține o plantă identică cu planta mama, altoiul fiind luat din planta mama și altoit pe un port altoi, schimbând în acest fel soiul portaltoiului, da la care se va folosi rădăcina iar de la altoi partea aeriană a plantei.
Din păcate nu sun un expert în viță de vie, dar bănuiesc că fiind un soi european nu este rezistent la filoxera, ai putea avea totuși succes cu butășirea, dacă vei planta pe un sol nisipos, dar cum am spus nu sunt un expert în domeniu și nu cunosc soiurile rezistente la acest parazit.
daca ma duc in vie si tai cateva joarde la sfarsitul luni mai si le bag in apa mai sunt sanse sa dea radacinile si sa se formeze vita de vie multumesc frumos
4 года назад
Cu viță de vie în vegetație nu am probat, deci nu aș putea da un răspuns corect, dar sigur luna următoare voi face niște experimente și dacă vor fi reușite sigur pentru anul viitor voi publica un video în care voi arăta rezultatele. Bănuiesc că o înrădăcinare ar fi posibilă, dar nu garantez acest lucru.
Bună. Această metodă se poate aplica si la Mur în perioada august septembrie şi ulterior în noiembrie planați în pământ?. Vă mulțumesc cu stimã Neluțu Opra
3 года назад+1
La mur este destul de ușor de înrădăcinat, se duce vârful unei ramurii la nivelul pământului, fără să rupi ramura de plantă mamă, pui niște fân peste și în două săptămâni ai un butaș cu rădăcini, pe care îl poți muta, am în montaj un video și cu murul.
@ mulțumesc mult pentru răspuns,,,dar mă întreb,,,,treba cu înrădăcinatul în apă ,ca la vița de vie,,,ar da randament la fel de ușor?,,,ca şi la viță,,,,sau eventual mai ușor ca şi experiența cu fânul?. Cam la începutul lui septembrie aş putea face aceste înrădăcinări,,,Mulțumesc mult de tot🙏
3 года назад+1
Cea cu fânul și în toamnă e cea mai rapidă, atunci când se maturizează ramura anuală a murului, în apă nu am încercat, dar pentru mur toamna e perioada cea mai bună pentru înrădăcinare.
Multumesc pentru metoda prezentata. Daca am inteles bine durata in timp a etapelor este : 6 saptamani pentru dezvoltarea radacinilor, 4-5 saptamani crestere in ghiveci apoi plantarea definitiva. De la plantarea in ghiveci sunt tinute numai afara? Folositi ceva substante pentru tratamente? Pot incepe fortarea in jur de 1 martie ?
5 лет назад+2
Poți să începi și de acum, mai ales dacă ai un loc luminos unde să le ții după ce înfrunzesc pentru a nu se lungi și să nu crească firave, iar de scos afară le scoți pe la începutul lui mai când pericolul brumelor a trecut sau când în zonă la tine vița de vie a înfrunzit, nu le scoți brusc în soare, le scoți treptat să se acomodeze, eu le-am pus foarte târziu de aia le-am ținut direct afară, doar câteva zile din aprilie le-am ținut la adăpost.
Eu am pus corzi in pamant din toamna cate doua,si pet de plasic de 2 l taiat fundul pus peste corzi,si lasat fara dop...turnat apa la 2 zile..si asta plantat in mocirla de pamant...de fiecare data a dat roade...am vie pe rod in acest mod de plantare...si apropo am pus coarda in pamant cu un ciot in forma de T .
Salut. Am folosit aceasat metoda(cu apa) la niste butasi de leandru pe ca re i-am adus anul trecut din Grecia. Spre uimirea mea, au inradacinat! Pentru leandru, am acoperit bidonul cu staniol sa nu " se lumineze" radacinile. In cazul vitei de vie, este necesara acoperirea bidoanelor cu viitoarele radacini? Influenteaza lumina? Va multumesc si va urez succes!! Tocmai am taiat vița(capsunica), ma duc sa caut bidoane cat mai multe. Sa nu uit: la leandru am avut o problema cu incâlcitul radacinilor, si ruperea lor. Am pus prea multe coarde intr- un bidon si s-au incalcit radacinile. Seara buna.
4 года назад+1
Întunericul stimulează creșterea rădăcinilor, dacă poți crea pentru rădăcini un mediu fără lumină este perfect.
Buna,aş vrea sa intreb dc aceşti butasi vor face struguri la fel ca si vița din care i -am tãiat...sau vor deveni struguri mai mici sau chiar salbatici? Multumesc.
2 года назад
Prin butășire se obține o plantă clonă, identică cu planta mama, din semințe se obține o plantă diferită de planta mama! Problemele ce pot apărea la butășire este cu soiurile sensibile la filoxera.
Buna ziua, anul trecut am facut rost de cateva corzi de butasi de vie Delaware. Au dat radacini, i-am plantat, doar ca noii lastari erau cam fragili, ce-i drept ca nici corzile mama nu erau prea viguroase (5-6 mm), apoi s-au uscat. Ce imi recomanzi ca si ingrasamant ptr o mai buna dezvoltare a corzilor? O vigoare mai mare a butucului si a corzilor. Multumesc.
3 года назад
Eu sunt adept al culturilor bio, iar agricultură nu fac decât la nivel de hoby, deci nu cred că sunt cel mai potrivit pentru a da sfaturi despre fertilizări, produc doar pentru autoconsum și nu folosesc îngrășăminte chimice, folosesc compost, dar adevărul este că și pământul de care dispun e de calitate.
Interesant .Am pus foarte multe crengute asa cum descrieti,dar ce facem cu apa.La cateva zile apa din peturi se impute.Trebuie sau nu schimbata?
4 года назад
Dacă apa se alterează o schimbi cu altă apă, dar să fie aproximativ la aceiași temperatură cu cea schimbată. În mod normal, dacă în pet pui doar 2 cm de apă, aceasta nu prea ar apuca să se altereze, pentru că în câteva zile se termină(evaporare sau consum butași), cel puțin în cazul meu trebuia să mai adaug apă la 5 / 6 zile.
Bună ziua! Dacă pun de acum din Noiembrie în nisip cu pământ direct la locul devinitiv vor înrădăcina?
2 года назад+1
La locul definitiv dacă le pui acum în noiembrie, vor înrădăcina și fără că este destul timp până în primăvară, dar poți să pui și nisip pentru a menține mai bine umezeala.
Am facut ce ati facut dv astazi i.am scos din sticlele de plastic si i.am plantat totusi ei au crescut f bine 15 20 cm.Cum ii proyejez la iarna. Sunt butasi de voita cu struguri de masa ceilalti ,capsuna nu prea a inradacinat.Astept raspuns
2 года назад
Dacă sunt soiuri rezistente, nu au nevoie de protecție în timpul iernii, dar dacă totuși ții să le protejezi, cea mai simplă metodă e prin mușuroire sau astupate coardele într-un șanț cu pământ. Eu folosesc doar soiuri rezistente la frig pentru că am pământul într-o zonă destul de rece, SE județului Suceava.
Mulţumim pentru filmulet. Eu sunt tot din Suceava, de lângă Rădăuţi. Eu am luat corzile din toamnă şi le ţin în beci în nisip udat din când în când. Când le pui în peturile cu apă le ţii la lumină sau la întuneric?
4 года назад+1
Până au crăpat mugurii le-am ținut la întuneric(întunericul stimulează înrădăcinarea) apoi într-un loc bine luminat pentru a preveniri lungirea noilor ramuri.
Să înţeleg că până au crăpat mugurii pomilor, adică în aprilie ?
4 года назад+1
Coardele pe care le pui la înrădăcinat au muguri, muguri care stând la căldură și folosind resursele acumulate în coarde se vor umfla și în aproximativ 10 zile vor crăpa, dacă temperatura este foarte ridicată este posibil să se desfacă chiar și mai repede, la acești muguri mă refer. Când zic să loc bine luminat după ce au crăpat mugurii mă refer la o fereastră sau într-un solar, dacă dispui de așa ceva, pentru că dacă vei ține butașii la întuneric și căldură până în aprilie se vor dezvolta din acei muguri niște ramuri lungi, albe și firave care nu vor supraviețui când le vei scoate afară.
@ am retinut când se pun in apă...eu eram curios cand taiem coardele..
2 года назад+1
Ideal ar fi să fie tăiate chiar înainte de a fi puse la înrădăcinat, dar dacă se întârzie o zi două nu cred să fie vreo problemă. Acest proces se poate face pe toată durata iernii și prima parte a primăverii în acest fel se pot obține niște plante viguroase. Ideal ar fi sfârșitul iernii început de primăvară, ca atunci când trece pericolul înghețurilor târzii să poată fi plantate afară și să fie deja înrădăcinate.
Mulțumesc pt explicații. Totuși, câtă apă pui in vas inițial și pe parcurs?
5 лет назад+4
Cam de 2 degete atât cât se vede și în video, să treacă de ultimul nod, dar poți pune și mai multă că nu va fi nici o problemă, dacă vrei ca suprafața de înrădăcinare să fie mai mare pui mai multă apă.
Cineva mia zis ca apa sa fie pana la jumătatea nodului vitei de vie . E bine ?
5 лет назад+4
Eu am ținut peste nod, aproximativ 1,5 / 2 cm de apă, dar cum am specificat și în video, cred că dacă butașul este băgat mai mult în apă și suprafața de înrădăcinare va fi mai mare.
Se poate efectua procedura cu inradacinare in apa acuma toamna? Daca da, de cand mai exact? Si inca ceva, se pot altoi butasii inainte de inradacinare si mai apoi realizata procedura? Multumesc!
4 года назад
Se poate și de acum, dar ar trebui să ții plantele într-un mediu protejat. Iar de altoit bineînțeles că se pot, chiar asta este principala metodă de altoire pentru plantele de viță de vie care se găsesc în piață, doar că acest procedeu se face undeva prin februarie, pentru că butașii, după înrădăcinare sunt plantați direct în câmp / școală.
Buna ziua! Bidoanele cu apa si corzi de vita de vie unde le pui, la umbra sau la soare? Se poate si pe o terasa la umbra? Multumesc
4 года назад
La mine era frig când le-am pus la înrădăcinat și le-am ținut în casă, la căldură, până au crăpat mugurii le-am ținut în loc întunecos, după le-am pus într-un loc bine luminat, apoi, când s-a încălzit și le-am plantat în bidoane le-am pus direct afară într-un loc bine însorit.
Să-l am câțiva butaci de vita de la dedeman cu rădăcina i-am luat in noiembrie si nu i-am plantat au rumegus in punga la rădăcina cum ii păstrez pana in martie?
4 года назад
Ideal, dacă încă sunt vii, în nisip într-un beci sau plantați în ghivece cu pământ de flori, apoi transplantați în primăvară cu tot cu pământul din ghiveci.
Bună ziua! Fain video! De unde știu că via din care iau coardele e rezistentă la filoxera?
4 года назад+1
Afli numele soiului viței din care iei coardele și cauți informații despre respectivul soi, de obicei dacă este un soi european nu este rezistent, dacă e american este posibil să fie rezistent, la fel sunt rezistenți hibrizii crescuți prin curțile țăranilor, iar dacă nu poți identifica soiul, întrebi proprietarul cum a obținut butucul din care vrei să iei coardele, dacă e obținut prin butășire, este rezistent dacă nu nu!
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti in ce perioada a anului se recolteaza corzile si apoi se fac acele operatiuni pe care le descrieti? Multumesc.
4 года назад
Coardele se pot recoltata pe toată perioada repausului vegetativ și se pot păstra în frigider într-o pungă de plastic să nu se piardă umezeala sau în beci în nisip. La înrădăcinat se pot pune de asemeni în toată această perioadă dacă dispui de un spațiu luminos(necesar după înfrunzire) și cu temperaturi peste 20º C, eu am tăiat coardele în februarie și le-am pus la înrădăcinat la începutul lui aprilie(nu am putut mai devreme că le-aș fi pus).
@ Multumesc pentru raspuns. Am o vita careia i-au crescut multe coarde si m-ar fi tentat sa pot face ceva sa o inmultesc pentru anul viitor, sau in toamna sa am deja butasi cu radacini. Acum, in iunie ar exista vreo metoda de inmultire?
4 года назад
Cu coarde verzi nu am încercat, aveam de gând anul acesta, dar deocamdată, din cauza virusului încă nu am ajuns în țară, dacă mă vor lăsa să călătoresc vara asta, voi încerca. Ar ma fi marcotajul, dar și pe acela l-am făcut doar toamna, cu coarde mature.
Salut. Am înrădăcinat Ivita de vie în borcan conform video. Problemele apar în momentul când le mut în substrat. Nu înțeleg de ce se usucă. Eu le țin la căldură cu lumina naturala stau mai slab. Am încercat să pun nisip cu pământ, pământ simplu. Ce pot sa fac. Mulțumesc anticipat pentru răspuns
4 года назад
Lumina este cea mai importantă, lipsa acesteia după înfrunzire poate duce la uscarea plantei. De asemeni, cauza / cauzele uscării pot fi și în altă parte, cum ar fi lipsa apei, sau excesul acesteia în substrat, dacă substratul este prea ud, cu toate că via nu e foarte sensibilă la cest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor și în consecință uscarea plantei, dar fără să văd pe viu plantele e greu de dat un verdict. În mod normal într-un substrat de calitate, și într-un loc unde să existe măcar 7 / 8 ore de lumină solară (o fereastră cu orientare sudică) plantele ar trebui să reziste măcar până în aprilie când le vei putea scoate afară.
Pentru butășire in sticla cu apa unde se amplasează la umbră, semiumbră sau soare. Mulțumesc
4 года назад
Până când mugurii crapă la întuneric, după într-un loc bine luminat. Eu când am făcut înrădăcinarea le-am ținut în casă, la căldură, iar afară le-am scos abia în mai pentru că în zonă la mine și în aprilie e foarte rece noaptea, 2 săptămâni le-am ținut la întuneric apoi, după ce au lăstărit la lumină. Pentru a înrădăcina e nevoie de temperaturi în jur de 25ºC pentru rezultate bune, dacă le ții acum afară, cum temperaturile încă sunt foarte mici vor întârzia foarte mult.
@ mulțumesc frumos pentru detalii. Chiar azi am pus și alte specii de butași, Măr, Păr și Dud, o parte dintre in apă și alta pământ negru moale( turbă din pădure de la un izvor) Sănătate!
Pentru fanii Facebook avem de asemeni pagină și grup:
Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/
Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/
Acolo puteți urca fotografii și videouri cu experimentele voastre sau să puneți imagini atunci când aveți o problemă, e mai ușor să se găsească o soluție atunci când, pe lângă descrierea problemei sunt puse imagini sau videouri.
👍
@ 980
Explicatii scurte , clare si la obiect, va admir pt acest lucru.Multumim si numai bine!
👍
Mii de multumiri pentru aceasta postare !
Mulțumesc și eu!👍
Sunt foarte incantat de documentarele dumneavoastra si de rabdara cu care ne prezentati aceste detalii, exact in ordinea cronologica a fiecarei etape de dezvoltare pentru minunatele pantute, ce reprezinta o adevarata bunecuvantare a acestui pamant roditor lasat de Domnul in grija noastra a celor pamanteni.
Mulțumesc!
Foarte interesant am privit cu mare interes. Asteptam si alte filmulete la fel de instructive. Multumesc.
Mulțumesc și ție, deasemeni!👍
Foarte,foarte bine explicat! Bravo!
Mulțumesc!👍
Foarte bine prezentat - explicat . Laude bine meritate . Felicitari.
Mulțumesc!👍
Bravo omule, îmi place cum explici, așa învățăm, mulțumesc. 👍🙏
👍
Multumim ! BUNUL DUMNEZEU sa va ajute .
👍👍👍👍👍
Foarte util şi frumos realizat acest video. Felicitări! Mulţumesc.
Vă mulțumesc și eu!
Doamne ajuta!Frumoasa postare.
👍
Este foarte bine prezentat și chiar nu știam, multumesc. Succes
Imi place prezentarea
Mulțumesc!👍
Ce minunat! Nu am stiut de această metodă. Să fi binecuvîntat de Domnul. Apreciez munca depusă. Vă doresc numai bine!!!!🤗👍👍
👍
Am copiat metoda, este prima data când încerc sa fac butasi de vita, rezultatele sunt exact ca în video! Multumim
👍
Mulțumim pentru explicații!
👍
Felicitari pentru modul de prezentare !
Mulțumesc!👍
Bravo. Multumesc pentru acest documentar.
Mulțumesc și eu!👍
Foarte bine explicat ! Respect !
Mulțumesc!👍
Opa! Un vidos nou! Mulțumim pentru munca depusă!
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Va multumesc pentru sfaturi!
👍
Mulțumim! Foarte frumos explicat! Așteptam in continuare alte videoclipuri.
Mulțumesc și ție, de asemeni!👍
Informații foarte utile, vă mulțumim!
👍
felicitari! foarte bine realizate filmuletele!
Mulțumesc!👍
Multumesc frumos pentru videoclip foarte frumos !
Mulțumesc!👍
Una peste alta, este ok pentru soiurile hibride plantate pe langa casa . Felicitari pentru staruinta si pasiune :)
👍
Felicitari !! Multumim!!!
👍
Bultumesc pentru sfaturii
👍
Super videoclipul, foarte bn explicat. O sa incerc si eu metoda. Felicitari
👍
Foarte bine explicat, multumesc!
👍
Foarte util video-ul ! Mulțumim!
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Felicitări succes am sa încerc și eu 👍
👍
Foarte utile filmările mulțumim
Mulțumesc!
Un video foarte foarte bun, explicit!
Mulțumesc!
Foarte interesant voi pune şi eu in aplicare
👍
Foarte tare!!! Mulțumim mult!
Mulțumesc și ție, de asemeni!👍
Vă mulțumesc frumos 😉🙏👍
👍
Super film! Multumim.
👍👍👍👍👍
Mulțumesc frumos!
👍
Multumesc mult !
👍
Foarte bine prezentat. Magnolia poate fi fortata ca si via.
Nu am probat încă, dar am în proiect ca în următorii ani să fac un video și cu înrădăcinarea acestor butași, probând diferite metode.
@ Multumesc. Am incercat in pamant pentru flori amestecat cu nisip puse in ghivece de flori dar nu am reusit. Am pus ramuri 3, 4 muguri. La toate ramurele am lasat numai un mugure celelalte le-am indepartat .Mugurele lasat s-a desfacut iar apoi sa ofilit. Am pus ramura de un an. Dupa vizionarea acestui film am sa incerc in apa.In primavara 2018 am pus direct in pamant si tot la fel am patit.
Super fain așa se procedează !
Mulțumesc!👍
Multumiri pt comparații
👍
Mulțumesc
👍
felicitari!👍
👍
Foarte informativ. Mi-a placut ca lipseste barbologia fara sens
👍
Mulțumesc frumos
Mulțumesc și eu!
Va multumesc
👍
as vrea sa intreb daca nu am pus coardele prima data la intuneric ci le-am pus in sticla de plastic cu apa in camera la geam la o temperatura de 22 grade aproximativ. timpul este de o luna si o saptamana ,au dat lastarii din muguri ,au aproximativ 4 cm dar radacini nu se vad deloc .intrebarea este daca o sa faca radacini ? corzile sunt soi de vie cu struguri albi care se scutura repede(in partea clujului se numeste nova) este hibrida.felicitari pentru film ,foarte bine explicat.
În principiu ar trebui să facă rădăcini, încă nu e târziu, dacă lăstarii noi sunt viguroși și sănătoși și dacă au lumină destulă, sigur vor face și rădăcini, probabil dacă ai putea ridica un pic temperatura ar fi perfect.
@ multumesc lastarii sunt vigurosi sunt bine ,am sa mai astept
Perfekt Multumesc
Mulțumesc și eu!👍
Felicitari! .Am plantat 4 butasi.
👍
Mulțumesc frumos foarte bine explicat am sa incerc și eu sănatate
@@dorelvirtic3069 Am experimentat și eu înrădăcinate în apă rezultate din 10 coarde au înrădăcinat 9 foarte bună metoda . Le-am pus în sfârșitu lui Fbruarie în camera după o luna Le-am pus în ghiveci pe fiecare separat și la o lună Le-am plantat în grădină rezultatul 90% sau prins.
Mam abonat ‼️ sunteti interesant.
Va urmăresc și pe Facebook 👈
👍 Mulțumesc și eu pentru abonări!
Multumesc
👍
Vă salut.Aveti si un videoclip cu metoda de obținere de puneți de alun din alune de padure? Vă mulțumesc anticipat pentru raspuns.
Am un video cu germinarea naturală a alunelor: ruclips.net/video/W5q1RKjQQYM/видео.html.
Iar în toamna asta o să pun unul cu germinarea alunelor în frigider.
wow asa explicatie mai rar
👍
Super mulțumim 💪
Mulțumesc și ție, de asemeni!👍
Mulțumesc frumos se poate procesa la fel și cu trandafiri va mulțumesc
În apă cu trandafiri nu am probat, doar în nisip, dar procesul de înrădăcinare la trandafir este mult mai lent, voi face în viitor mai multe experimente și cu trandafiri în diferite tipuri de substraturi pentru a vedea care e cea mai eficientă metodă pentru înrădăcinare și bineînțeles că voi publica pe acest canal rezultatele.
Multumim pt. filmuleț.Am pus si eu in apa,anul trecut din aproximativ 25 de coarde a inradacinat una singura,anul acesta din 30 de coarde au dat radacini vreo 8 ceva mai bine,dar de ce nu inradacineaza toate? Tot respectul!
Eu greu să-mi dau cu părerea fără să văd coardele sau procesul de înrădăcinare, cauzele pot fi multe, precum calitatea coardelor sau respectarea pașilor descriși în video, important este și soiul, e posibil să fie un soi care înrădăcinează mai greu.
Buna ziua. In 02.04.2022 vreau sa plantez in galeti de 5 l, niste butasi altoiti inradacinati. Unde ar trebui sa asez galetile? In casa, ferite de razele soarelui? Sau afara? Mi-e teama de posibilitatea de a avea noaptea temperaturi negative. Multumesc.
Eu nu aș recomanda ca plantele să fie ferite de razele soarelui, le poți ține ziua afară și noapte în casă sau undeva unde să fie protejate, de asemeni poți introduce gălețile în pământ, fiind în acest fel rădăcinile protejate, dacă plantele încă nu au înfrunzit.
super tare, multam
Mulțumesc!👍
Super!
Mulțumesc!
Salut, mulțumesc frumos pentru video și sfaturile date. Am o întrebare. Îmi spunea cineva că, vița de vie dacă nu este altoită nu vei avea struguri ca de la via mamă. Mulțumesc anticipat.
Dacă obții o plantă prin butășire, vei obține o clonă, o plantă identică cu planta mama, nu se obține o plantă identică atunci când planta este obținută prin semințe. Problema la butășire este că trebuie făcută doar cu plante rezistente la filoxera, sau într-o zonă unde nu poate supraviețui acest parazit.
Prin altoire, la fel, se obține o plantă identică cu planta mama, altoiul fiind luat din planta mama și altoit pe un port altoi, schimbând în acest fel soiul portaltoiului, da la care se va folosi rădăcina iar de la altoi partea aeriană a plantei.
@ Mulțumesc.
Felicitari ptr filmulețe!
Muscatul Otonel (busuioaca) rezistã la butãșire?
Vă mulțumesc!
Din păcate nu sun un expert în viță de vie, dar bănuiesc că fiind un soi european nu este rezistent la filoxera, ai putea avea totuși succes cu butășirea, dacă vei planta pe un sol nisipos, dar cum am spus nu sunt un expert în domeniu și nu cunosc soiurile rezistente la acest parazit.
daca ma duc in vie si tai cateva joarde la sfarsitul luni mai si le bag in apa mai sunt sanse sa dea radacinile si sa se formeze vita de vie multumesc frumos
Cu viță de vie în vegetație nu am probat, deci nu aș putea da un răspuns corect, dar sigur luna următoare voi face niște experimente și dacă vor fi reușite sigur pentru anul viitor voi publica un video în care voi arăta rezultatele.
Bănuiesc că o înrădăcinare ar fi posibilă, dar nu garantez acest lucru.
Подскажите какой корнеобразователь вами использован.
Niciunul.
Buna ziua. La min. 10, ati pus pietris in vasul de plantare. Ati gaurit vasul in partea de jos, pt. a evacua surplusul de apa? Multumesc.
Da, pentru un drenaj mai bun.
buna ziua, cum este mai bine sa tai ciorcinele sau sa. l las pe coarda care a facut radacini in sticla
Va cădea singur!
@ mulțumesc.
Cum protejez pe timpul primei ierni butasii pusi la inradacinat dupa metoda dvoastra si apoi plantati in pamantsi care sau prins.
Cu o mușuroire e destul, iar dacă în zonă clima e blindă sau soiul e rezistent la frig, nu e nevoie de protecție.
Vita de vie este deja altoita?Multumesc ptr expunere!Multa sanatate!
Nu.
Bună.
Această metodă se poate aplica si la Mur în perioada august septembrie şi ulterior în noiembrie planați în pământ?.
Vă mulțumesc cu stimã Neluțu Opra
La mur este destul de ușor de înrădăcinat, se duce vârful unei ramurii la nivelul pământului, fără să rupi ramura de plantă mamă, pui niște fân peste și în două săptămâni ai un butaș cu rădăcini, pe care îl poți muta, am în montaj un video și cu murul.
@ mulțumesc mult pentru răspuns,,,dar mă întreb,,,,treba cu înrădăcinatul în apă ,ca la vița de vie,,,ar da randament la fel de ușor?,,,ca şi la viță,,,,sau eventual mai ușor ca şi experiența cu fânul?. Cam la începutul lui septembrie aş putea face aceste înrădăcinări,,,Mulțumesc mult de tot🙏
Cea cu fânul și în toamnă e cea mai rapidă, atunci când se maturizează ramura anuală a murului, în apă nu am încercat, dar pentru mur toamna e perioada cea mai bună pentru înrădăcinare.
@ mulțumesc mult de tot pentru timpul acordat și pentru răspunsuri 🙏
Multumesc pentru metoda prezentata. Daca am inteles bine durata in timp a etapelor este : 6 saptamani pentru dezvoltarea radacinilor, 4-5 saptamani crestere in ghiveci apoi plantarea definitiva. De la plantarea in ghiveci sunt tinute numai afara? Folositi ceva substante pentru tratamente? Pot incepe fortarea in jur de 1 martie ?
Poți să începi și de acum, mai ales dacă ai un loc luminos unde să le ții după ce înfrunzesc pentru a nu se lungi și să nu crească firave, iar de scos afară le scoți pe la începutul lui mai când pericolul brumelor a trecut sau când în zonă la tine vița de vie a înfrunzit, nu le scoți brusc în soare, le scoți treptat să se acomodeze, eu le-am pus foarte târziu de aia le-am ținut direct afară, doar câteva zile din aprilie le-am ținut la adăpost.
Super nu am știu.
👍
Eu am pus corzi in pamant din toamna cate doua,si pet de plasic de 2 l taiat fundul pus peste corzi,si lasat fara dop...turnat apa la 2 zile..si asta plantat in mocirla de pamant...de fiecare data a dat roade...am vie pe rod in acest mod de plantare...si apropo am pus coarda in pamant cu un ciot in forma de T .
Sa-prins
O să probez și eu această metodă în viitor.
@@bratumarius4964 Da.
Salut. Am folosit aceasat metoda(cu apa) la niste butasi de leandru pe ca re i-am adus anul trecut din Grecia. Spre uimirea mea, au inradacinat! Pentru leandru, am acoperit bidonul cu staniol sa nu " se lumineze" radacinile. In cazul vitei de vie, este necesara acoperirea bidoanelor cu viitoarele radacini? Influenteaza lumina? Va multumesc si va urez succes!! Tocmai am taiat vița(capsunica), ma duc sa caut bidoane cat mai multe.
Sa nu uit: la leandru am avut o problema cu incâlcitul radacinilor, si ruperea lor. Am pus prea multe coarde intr- un bidon si s-au incalcit radacinile. Seara buna.
Întunericul stimulează creșterea rădăcinilor, dacă poți crea pentru rădăcini un mediu fără lumină este perfect.
Buna,aş vrea sa intreb dc aceşti butasi vor face struguri la fel ca si vița din care i -am tãiat...sau vor deveni struguri mai mici sau chiar salbatici? Multumesc.
Prin butășire se obține o plantă clonă, identică cu planta mama, din semințe se obține o plantă diferită de planta mama! Problemele ce pot apărea la butășire este cu soiurile sensibile la filoxera.
Ați pus hormoni de înrădăcinare în apa sau în pământ, sau simplă apa?
Doar apă.
Salut am încercat și eu și nu a dat nicio rădăcină în schimb sau dezvoltat lastari.
Probabil mai trebuie sa stea, dacă a fost frig e posibil să mai întârzie.
Buna ziua, anul trecut am facut rost de cateva corzi de butasi de vie Delaware. Au dat radacini, i-am plantat, doar ca noii lastari erau cam fragili, ce-i drept ca nici corzile mama nu erau prea viguroase (5-6 mm), apoi s-au uscat. Ce imi recomanzi ca si ingrasamant ptr o mai buna dezvoltare a corzilor? O vigoare mai mare a butucului si a corzilor. Multumesc.
Eu sunt adept al culturilor bio, iar agricultură nu fac decât la nivel de hoby, deci nu cred că sunt cel mai potrivit pentru a da sfaturi despre fertilizări, produc doar pentru autoconsum și nu folosesc îngrășăminte chimice, folosesc compost, dar adevărul este că și pământul de care dispun e de calitate.
Interesant .Am pus foarte multe crengute asa cum descrieti,dar ce facem cu apa.La cateva zile apa din peturi se impute.Trebuie sau nu schimbata?
Dacă apa se alterează o schimbi cu altă apă, dar să fie aproximativ la aceiași temperatură cu cea schimbată.
În mod normal, dacă în pet pui doar 2 cm de apă, aceasta nu prea ar apuca să se altereze, pentru că în câteva zile se termină(evaporare sau consum butași), cel puțin în cazul meu trebuia să mai adaug apă la 5 / 6 zile.
@ Sper să aveți dreptate.
După ce au dat rădăcinile bine merg sa le plantez direct în pământ ! Mulțumesc
Bănuiesc că e o întrebare, dacă da, atunci răspunsul este da.
Recipientul il gauriti pe fund pt a se scurge apa sau nu?
Da.
Salutare. Apa se schimbă ? Sau se lasă până la final , când înrădăcinează?
În mod normal nu e nevoie să fie schimbată, doar pusă atunci când scade, dar dacă vezi că există o alterare a acesteia atunci trebuie schimbată.
@ Multumesc!
Bună ziua! Dacă pun de acum din Noiembrie în nisip cu pământ direct la locul devinitiv vor înrădăcina?
La locul definitiv dacă le pui acum în noiembrie, vor înrădăcina și fără că este destul timp până în primăvară, dar poți să pui și nisip pentru a menține mai bine umezeala.
Am facut ce ati facut dv astazi i.am scos din sticlele de plastic si i.am plantat totusi ei au crescut f bine 15 20 cm.Cum ii proyejez la iarna. Sunt butasi de voita cu struguri de masa ceilalti ,capsuna nu prea a inradacinat.Astept raspuns
Dacă sunt soiuri rezistente, nu au nevoie de protecție în timpul iernii, dar dacă totuși ții să le protejezi, cea mai simplă metodă e prin mușuroire sau astupate coardele într-un șanț cu pământ. Eu folosesc doar soiuri rezistente la frig pentru că am pământul într-o zonă destul de rece, SE județului Suceava.
Mulţumim pentru filmulet.
Eu sunt tot din Suceava, de lângă Rădăuţi.
Eu am luat corzile din toamnă şi le ţin în beci în nisip udat din când în când.
Când le pui în peturile cu apă le ţii la lumină sau la întuneric?
Până au crăpat mugurii le-am ținut la întuneric(întunericul stimulează înrădăcinarea) apoi într-un loc bine luminat pentru a preveniri lungirea noilor ramuri.
Să înţeleg că până au crăpat mugurii pomilor, adică în aprilie ?
Coardele pe care le pui la înrădăcinat au muguri, muguri care stând la căldură și folosind resursele acumulate în coarde se vor umfla și în aproximativ 10 zile vor crăpa, dacă temperatura este foarte ridicată este posibil să se desfacă chiar și mai repede, la acești muguri mă refer.
Când zic să loc bine luminat după ce au crăpat mugurii mă refer la o fereastră sau într-un solar, dacă dispui de așa ceva, pentru că dacă vei ține butașii la întuneric și căldură până în aprilie se vor dezvolta din acei muguri niște ramuri lungi, albe și firave care nu vor supraviețui când le vei scoate afară.
Atunci am să umblu la cutiile din beci să văd ce-i cu coardele.
Bun . Si cand taiem coardele de vie ? Si cand le bagam in apă ? Adică...luna...momentul ...toamna...etc ?
Spun acest lucru în video, la minutul 1:54!
@ am retinut când se pun in apă...eu eram curios cand taiem coardele..
Ideal ar fi să fie tăiate chiar înainte de a fi puse la înrădăcinat, dar dacă se întârzie o zi două nu cred să fie vreo problemă. Acest proces se poate face pe toată durata iernii și prima parte a primăverii în acest fel se pot obține niște plante viguroase.
Ideal ar fi sfârșitul iernii început de primăvară, ca atunci când trece pericolul înghețurilor târzii să poată fi plantate afară și să fie deja înrădăcinate.
@ ok, deci la iarna tăiem coarde viguroase si le punem la treabă ca in videoclip
Ar fi bine sa ne spuneti data cand se poate face acest operatiuni
Undeva între minutul 2 și 2.30 este specificat acest lucru în video, sfârșitul iernii începutul primăverii.
Buna. Ați rupt strugurii ? Mulțumesc
Au căzut singuri.
Când ai pus corzile la înrădăcinat și în ce condiții? Multumesc
Este specificat totul în video!
Mulțumesc pt explicații. Totuși, câtă apă pui in vas inițial și pe parcurs?
Cam de 2 degete atât cât se vede și în video, să treacă de ultimul nod, dar poți pune și mai multă că nu va fi nici o problemă, dacă vrei ca suprafața de înrădăcinare să fie mai mare pui mai multă apă.
Cineva mia zis ca apa sa fie pana la jumătatea nodului vitei de vie . E bine ?
Eu am ținut peste nod, aproximativ 1,5 / 2 cm de apă, dar cum am specificat și în video, cred că dacă butașul este băgat mai mult în apă și suprafața de înrădăcinare va fi mai mare.
Voi testa în 2 borcane sa văd ce iese .
Am incercat și eu,în apa nu au făcut rădăcini
Se poate efectua procedura cu inradacinare in apa acuma toamna? Daca da, de cand mai exact? Si inca ceva, se pot altoi butasii inainte de inradacinare si mai apoi realizata procedura? Multumesc!
Se poate și de acum, dar ar trebui să ții plantele într-un mediu protejat.
Iar de altoit bineînțeles că se pot, chiar asta este principala metodă de altoire pentru plantele de viță de vie care se găsesc în piață, doar că acest procedeu se face undeva prin februarie, pentru că butașii, după înrădăcinare sunt plantați direct în câmp / școală.
Buna ziua! Bidoanele cu apa si corzi de vita de vie unde le pui, la umbra sau la soare? Se poate si pe o terasa la umbra? Multumesc
La mine era frig când le-am pus la înrădăcinat și le-am ținut în casă, la căldură, până au crăpat mugurii le-am ținut în loc întunecos, după le-am pus într-un loc bine luminat, apoi, când s-a încălzit și le-am plantat în bidoane le-am pus direct afară într-un loc bine însorit.
Să-l am câțiva butaci de vita de la dedeman cu rădăcina i-am luat in noiembrie si nu i-am plantat au rumegus in punga la rădăcina cum ii păstrez pana in martie?
Ideal, dacă încă sunt vii, în nisip într-un beci sau plantați în ghivece cu pământ de flori, apoi transplantați în primăvară cu tot cu pământul din ghiveci.
In loc de nisip pot folosi și balastru daca elimin pietrele?
Bănuiesc, că dacă elimini pietrele rămâne doar nisipul, deci nu mai e balastru.
@ multumesc!
Buna, aveti si de vinzare? Ceva gen capsunica de bolta.
Multumesc!
Nu mă ocup cu comercializarea, cultiv plante doar din plăcere sau autoconsum.
Jean neniu mai degraba poti lua de la mine butasi gratis...ca prin metoda..in apa..pierzi 100%
Salut Catalin! Spune-mi si mie,atunci când îi plantez in pământ,ce fac cu lastarii crescuți? Îi îngrop sau îi rup?
Dacă te referi la cazul în care ai mai mulți lăstari crescuți pe un butaș, atunci lași doar unul sau maxim doi lăstari pe butaș și restul îi rupi.
Bună ziua! Fain video!
De unde știu că via din care iau coardele e rezistentă la filoxera?
Afli numele soiului viței din care iei coardele și cauți informații despre respectivul soi, de obicei dacă este un soi european nu este rezistent, dacă e american este posibil să fie rezistent, la fel sunt rezistenți hibrizii crescuți prin curțile țăranilor, iar dacă nu poți identifica soiul, întrebi proprietarul cum a obținut butucul din care vrei să iei coardele, dacă e obținut prin butășire, este rezistent dacă nu nu!
Grădinărit Mulțumesc, o zi bună!
@ Ce este butășirea, sau cum se face butășirea la vița de vie ?Vă MULȚUMESC!
Bănuiesc că te referi la înmulțirea viței de vie prin butași, dacă da e exact cea ce se vede în video, dacă nu, atunci nu știu la ce te referi
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti in ce perioada a anului se recolteaza corzile si apoi se fac acele operatiuni pe care le descrieti? Multumesc.
Coardele se pot recoltata pe toată perioada repausului vegetativ și se pot păstra în frigider într-o pungă de plastic să nu se piardă umezeala sau în beci în nisip.
La înrădăcinat se pot pune de asemeni în toată această perioadă dacă dispui de un spațiu luminos(necesar după înfrunzire) și cu temperaturi peste 20º C, eu am tăiat coardele în februarie și le-am pus la înrădăcinat la începutul lui aprilie(nu am putut mai devreme că le-aș fi pus).
@ Multumesc pentru raspuns.
Am o vita careia i-au crescut multe coarde si m-ar fi tentat sa pot face ceva sa o inmultesc pentru anul viitor, sau in toamna sa am deja butasi cu radacini. Acum, in iunie ar exista vreo metoda de inmultire?
Cu coarde verzi nu am încercat, aveam de gând anul acesta, dar deocamdată, din cauza virusului încă nu am ajuns în țară, dacă mă vor lăsa să călătoresc vara asta, voi încerca.
Ar ma fi marcotajul, dar și pe acela l-am făcut doar toamna, cu coarde mature.
@ Da,bine zis daca ne vor lasa...
Mult succes!
👍
Salut. Am înrădăcinat Ivita de vie în borcan conform video. Problemele apar în momentul când le mut în substrat. Nu înțeleg de ce se usucă. Eu le țin la căldură cu lumina naturala stau mai slab. Am încercat să pun nisip cu pământ, pământ simplu. Ce pot sa fac. Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Lumina este cea mai importantă, lipsa acesteia după înfrunzire poate duce la uscarea plantei.
De asemeni, cauza / cauzele uscării pot fi și în altă parte, cum ar fi lipsa apei, sau excesul acesteia în substrat, dacă substratul este prea ud, cu toate că via nu e foarte sensibilă la cest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor și în consecință uscarea plantei, dar fără să văd pe viu plantele e greu de dat un verdict.
În mod normal într-un substrat de calitate, și într-un loc unde să existe măcar 7 / 8 ore de lumină solară (o fereastră cu orientare sudică) plantele ar trebui să reziste măcar până în aprilie când le vei putea scoate afară.
Tare
👍
Pentru butășire in sticla cu apa unde se amplasează la umbră, semiumbră sau soare. Mulțumesc
Până când mugurii crapă la întuneric, după într-un loc bine luminat. Eu când am făcut înrădăcinarea le-am ținut în casă, la căldură, iar afară le-am scos abia în mai pentru că în zonă la mine și în aprilie e foarte rece noaptea, 2 săptămâni le-am ținut la întuneric apoi, după ce au lăstărit la lumină. Pentru a înrădăcina e nevoie de temperaturi în jur de 25ºC pentru rezultate bune, dacă le ții acum afară, cum temperaturile încă sunt foarte mici vor întârzia foarte mult.
@ mulțumesc frumos pentru detalii.
Chiar azi am pus și alte specii de butași, Măr, Păr și Dud, o parte dintre in apă și alta pământ negru moale( turbă din pădure de la un izvor)
Sănătate!
vad ca aveti foarte multe bidoane gata de plantat, faceti cumva si pentru vanzare? din ce zona sunteti?
Nu, nu mă ocup cu vânzarea, cultiva plante doar pentru autoconsum și ca hobby.