İBN RÜŞD 'DEN SORGULATAN 30 AFORİZMA

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 май 2021
  • İbn Rüşd, Endülüslü Arap felsefeci, hekim, fıkıhçı, matematikçi ve tıpçıdır. 14 Nisan 1126 yılında Kurtuba 'da doğdu ve Marakeş, Fas 'ta öldü. Tercüme ve yorumlamalarıyla Aristo 'yu Avrupa 'ya yeniden tanıtmıştır. İslam felsefesinde Aristocu akım olan meşşailiğin temsilcilerindendir.
    İbn Rüşd'ün eserlerinin 12. yüzyıl başlarında Latinceye tercümesi ile Batı'da Aristo'nun mirası yeniden keşfedilmiştir. İbn Rüşd'n Aristo üzerinde çalışmaları otuz yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Bu dönem içinde erişemediği "Politika" dışında bütün eserlerine şerhler yazılmıştır.
    İbn Rüşd'ün siyaset, din, hukuk, tıp ve felsefenin pek çok alanında 150'den fazla eser kaleme aldığı bilinmektedir. Özellikle Aristotales'in Organon külliyatı üzerine yazdığı birçok şerh bulunmaktadır.
    Felsefe üzerine sayısı eseri bulunan İbn Rüşd, 10 Aralık 1198 yılında Marakeş, Fas'ta vefat etmiştir.
    İBNİ RÜŞD SÖZLERİ
    1-“Akla uygun olmayan şey dine de uygun olmaz.”
    2- “O halde insanlar akılcı davranmaktan, sormaktan ve düşünmekten neden korksunlar ki?”
    3- “Din adamlarının kimseyi yargılama ve cezalandırma yetkisi yok. Kimsenin günahını bağışlama yetkisi yok...”
    4- “Kimseden daha iyi olmadığınızı anlayacak kadar mütevazı, herkesten farklı olduğunuzu kavrayacak kadar bilge olun.”
    5- “Sanatı bilmeyen, sanat eserini de bilmez; sanat eserini bilmeyen de sanatkârı bilemez.”
    6- “İnsan düşünerek, çıkarımlar yaparak ilerlemelidir. Çünkü gerçek tektir ve hangi yoldan giderse gitsin, insan ona ulaşacaktır.”
    7- “Nerede olursak olalım, ilim ana yurdumuzdur, cehalet yabancı bir yer.”
    8- “Felsefe, dinin sütkardeşidir.”
    9- “İnsan, yaşadığı zaman diliminden sorumludur. Sahip olunan bilgi ve kültür artmışsa bunu reddedip geçmişteki gibi yaşamaya çalışmak saçmalıktır.”
    10- “Hem din hem de felsefenin amacı gerçeği bulmaktır. Farklı yollardan gitseler de sonuçta aynı gerçeğe ulaşacaklardır.”
    11- “İman, hazır bir inançtır; bunun için zihinsel bir enerji gerekmez. Oysa felsefe sürekli düşünmeyi, insanın içinde yaşadığı dünyayı ve dünya kültürünü yeniden değerlendir¬mesini gerektirir.”
    12- "Bilmek en büyük ibadettir ve insan, doğası gereği bilgiyi arar."
    13- “Bir kenti bozulup dağılmaya götüren nedenlerin en zararlısı, kimi işlerin doğası bu işlere yatkın olmayan kimseler tarafından yapılmasıdır.”
    14- “Özleri ve tabiatları itibari ile dost olan felsefe ile dinin arasına kin, düşmanlık ve kavga sokmak suretiyle kendilerini felsefeye nispet edenlerin vermiş olduğu zarar daha acıdır."
    15- “Su içerken biri öldü diye nasıl ki tüm insanlar susuz bırakılmazsa, felsefenin engin denizlerinde yolunu kaybedenler olduğu için de felsefe suçlanamaz.”
    16- “Bir devlette hekimler ve hukukçulara çok fazla gerek duyuluyorsa bu, sistemin bozulmaya başladığının işaretidir.”
    17- “İslam dünyasında din, yalnızca bir inanç değildir. Yöne¬tici sınıfın ideolojisidir. Sultanlık halk üzerindeki egemenli¬ğini, erkek kadın üzerindeki mülkiyet hakkını bu din ideolo¬jisi aracılığı ile yürütür.”
    18- “İnsan gelişmek istiyorsa felsefe ‘olmazsa olmaz’ şartlardandır.”
    19- “Gerçek gerçeğe zıt olamaz, aksine onunla uyumludur.”
    20- “Yumurta dıştan kırılırsa yaşam son bulur, içerden kırılırsa yaşam başlar; zira önemli dönüşümler hep içten başlar.”
    21- “Görmüyorum ki bir şey ölümün üstesinden gelsin, ölümden başka.”
    22- “Zehir, göreceli bir maddedir. Öyle zehirler vardır ki kimi canlıları öldürürken diğerleri için besin kaynağı olabilir. İnsanların düşünceleri de böyledir.”
    23- “Bir insanın kendi inancının dışında, başka insanların da inancını, başka insanların inanma sorununu kendine görev edinmesi dinsel toplumları "cehenneme çeviren" nedenlerden birisidir.”
    24- “Kadınlara yüklenen işler, onlardaki aklî melekeleri ve büyük işlere olan kabiliyetlerini yok eder. Fazilet ve yüksek şahsiyet sahibi meşhur kadınlar bulunmamasının sebebi budur.”
    25- “Felsefi ahlak dini ahlak kadar tesirli olmadığı gibi dini düşünce de felsefi düşünce kadar kuvvetli değildir. Bunun için gönül ihtiyacı din ile zihnî ihtiyaçlar felsefe ile karşılanmıştır.”
    26- “Açlık ve susuzluk bedenin boş bırakılması sonucunda oluşan bir boşluktur. Aynı şekilde, bilgi ve anlayış yoksunluğu da ruhun bir bölümünün boş bırakılması sonucu onda oluşan bir boşluktur.”
    27- "Felsefeyi burhan kitaplarını yasaklamak, dinin davet ettiğini yasaklamak anlamına gelir. Çünkü bunu yapmak, insanların en erdemli sınıfına ve var olanların en üstün sınıfına zulmetmektir."
    28- “Fikirlerin kanatları vardır, kimse insanlara ulaşılmasını engelleyemez.”
    29- “Kadın ile erkek aynı olmak, fiziken ya da yetenekler olarak birbirinin dengi olmak zorunda da değildir. Önemli olan ‘haklar anlamında’ bir eşitliktir.”
    30- “İnsan düşünerek, çıkarımlar yaparak ilerlemelidir. Çünkü gerçek tektir ve hangi yoldan giderse gitsin, insan ona ulaşacaktır.”

Комментарии • 4