Marea Britanie în perioada postbelică
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- 1:50 Viața Politică
11:01 Economie și Societate
16:32 Politica Externă
În Marea Britanie după al II-lea Război Mondial, viața politică era dominată de două partide: Laburist și Conservator. În 1945 la guvernare era Partidul Laburist, un partid care reprezenta interesele muncitorilor, spre deosebire de Partidul Conservator care era un partid al bogaților care nu acceptau reforme îndrăznețe.
Liderul laburiștilor a fost Clement Attlee, care a susținut și a promovat mai multe reforme care țineau de echitatea socială: asigurarea sănătății, ajutor social pentru șomeri, invalizi, pensionari, extinderea dreptului muncitorilor la greve, naționalizarea principalelor ramuri economice, limitarea prerogativelor Camerei Lorzilor.
Deși în 1951, la guvernare revin conservatorii, aproape toate reformele anterioare au fost păstrate. Conservatorii vor guverna 13 ani. Cei mai cunoscuți politicieni care au deținut funcția de prim-ministru în această perioadă, au fost: Anthony Eden și Harold Macmillan, ultimul preferând să dezvolte relații speciale cu Commonwealth-ul, decât să adere la Comunitatea Economică Europeană (CCE).
În 1979, Conservatorii, în frunte cu Margaret Thatcher, vor promova o serie de reforme, care au intrat în istorie ca Thatcherism (monetarismul în sfera financiară, anularea programelor sociale, privatizarea întreprinderilor și a sferelor sociale de educație, limitează drepturile sindicatelor, încurajează inițiativa individuală...). Margaret Thatcher a fost prima femeie prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii, numită și Doamna de Fier.
Situația economică, imediat după război era dezastruoasă, dar se va schimba după implementarea Planului Marshall în 1948. Partidele care au alternat la guvernare, indiferent de culoarea politică au promovat reforme care să asigure modelul Statului Bunăstării Sociale, lansat de laburiști încă în 1945, care este păstrat până astăzi.
Șocurile petroliere din 1973 și 1979 au afectat economia Angliei, dar efectele crizei vor fi anihilate prin intensificarea extragerii de petrol și gaz din Marea Nordului. Balanța de plăți a țării au echilibrat-o și contribuțiile imense rezultate din vânzările discurilor trupei britanice The Beatles, merit pentru care, regina le-a acordat titlul onorific de Membru al Imperiului Britanic. După 1997 guvernarea laburistă este preocupată cu reducerea deficitului comercial la țării și consolidarea valutei naționale, iar peste 20 ani Parlamentul britanic, ținând cont de interesele economice ale țării a adoptat legea cu privire la Brexit (Marea Britanie și așa avea un statut deosebit în cadrul Uniunii Europene).
Marii Britanii după al II-lea Război Mondial, în ceea ce privește politica externă, se concentrează pe câteva direcții: renunță la imperiul său colonial, dar țările noi formate devin parte componentă a Commonwealth-ului supunându-se simbolic reginei Marii Britanii. Mai dificilă este soarta coloniilor africane, care pe fundalul vacuumului format după retragerea britanicilor, au început mai multe războaie civile, extrem de sângeroase. Marea Britanie va fi implicată în conflictul pentru Canalul Suez, dar s-au retras la insistența SUA, iar în 1991 devine aliat al americanilor în Războiul din Golf, Balcani, Afganistan, Irak.
O altă direcție a politicii externe engleze este - relația Angliei cu țările europene. În 1957 când s-a creat Comunitatea Economică Europeană, Anglia nu dorise să adere, iar când a vrut s-o facă (1967), a fost refuzată. Totuși Anglia va fi admisă în 1973, împreună cu alte țări.
Mai multe decenii la rând Marea Britanie se confruntă cu așa-zisa Problemă Irlandeză și cu organizația naționalistă (astăzi mai puțin activă) IRA. Cauzele conflictului sunt diverse: sociale, religioase, politice, ideologice. Rezolvarea ei, din punctul meu de vedere, încă nu se vede la orizont.
În concluzie: Marea Britanie este un stat puternic cu o școală diplomatică extraordinară, cu o democrație care s-a cizelat sute de ani. Toate acestea îi oferă posibilitatea de a promova o politică externă care să țină cont doar de propriile interese.
Site: history.md
Cum ne poți susține: bit.do/sustine
Facebook: bit.do/FaceBook...
---------------------------------------------------
Date tehnice: Proiect-021, v1,0
ma ajuta foarte mult acest canal si va multumesc ca faceti astfel de videouri fiindca inteleg mult mai bine temele
Un material de nota 10, scurt clar si explicit. Informația se structurează usor. Este trist ca canalul nu are o auditorie mai mare pentru a va motiva si mai mult. Dupa parerea mea aceasta metoda de invatare este cea mai efectiva si care ar trebui sa inlocuiasca cartile, plasandule pe plan secunadar. Bravo, va doresc succes !
Mulțumim pentru apreciere.
Să trăiți!
Bine ați revenit! Mă bucur!
Mulțumesc frumos :) Să trăți!
cand vor mai aparea urmatoarele clupuri? deexemplu Franta in perioada postbelica am nevoie foarte tare!!! va rog mult
Tema cu Franța este deja pe site.
Puteţi face un video destre Japonia si China in perioada interbelica, ar fi foooarte util 😊
Multumesc pentru munca depusă, videoclipurile sunt super utile si interesante!
Dragă Alina, astăzi, dacă ne urmăriți, veți vedea un anunț din partea History.md. Sper să vă placă ideea și sigur vom ține cont și de doleanța ta.
Mulțumesc.
dar cand vor aparea si alte clipuri?
Foarte bune lecţii de istorie
Sunt stabilit la Londra, iar dupa acest filmulet sunt atat de dezamagit de politica partidului conservatori si mai ales al sloganului lor, care sunt total impotriva!
Pentru Republica Moldova, ar fi bineveniți conservatorii englezi cu politica lor :)
@@tatianamagaleas7275 acelasi lucru si despre sloganul Britani? Sunt roman unionist, iar acest slogan a avut mai multe consecinte nefavorabile in istoria angliei decat ar fi avut daca accepta si statuturi de prietenie, precum ar fi fost adoptarea codului napoleonian, nu ar mai fi existan razboiul Anglo-Francez. Fara de exemplul cu Romania in care a cautat sa intretina relati de prietenie cu vecinii sai, in special cu Serbia si R.Moldova.
Pentru R.Moldova tecerismul in situatia actuala intradevar ar fi extrem de benefic, dar aveti si obtiunea de unire, astfel ca ati putea adopta o politica asemeni laburistiilor. In Romania noi incercam sa aplicam o politica mai laburista
MULTUMESC PENTRU RASPUNS LA COMENTARIU :)
@@alexandrupreda1994 Din păcate la noi politica se face de sus în jos, deși corect ar fi invers.
Tatiana Magaleas proteste, Romania se curata incet dar sigur datorita oamenilor care protesteaza, a trebuit sa se faca un an intreg proteste regulate si periodice care dupa acestea autoritatiile sa fie deranjate de acestea si s-au patat si mai rau. Lucru ce ii face sa piarda puterea. Retrezit vointa nationala, la unison zile intregi sa se ceara ce se doreste!
O viata mai buna
O tara corecta si dreapta
Un drum spre Europa (Romania) sau Rusia.
+ se poate sa apara in viitor un vioclip despre evolutia Romaniei comparativ cu cel al Moldovei dupa 1945?
Am auzit niste vorbe ca pana in 89 si poate chiar 91 Moldova o ducea mai bine ca Romania in URSS, ar putea fi adevarat?