How To Lansky Slibesæt - grundig guide
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Køb Lansky hos GrejFreak.dk lige her:
www.grejfreak....
I denne video vil vi demonstrere, hvordan du sliber knive med et Lansky Slibesæt. I et standard Lansky Slibesæt medfølger der en olie, der skal benyttes på alle de almindelige sten. Du må dog ikke benytte olien, hvis du køber diamantsættet, da olien vil ødelægge diamantstenene og hermed sliber stenene ikke så godt. Brug i stedet vand og en tandbørste til at rense diamantsættet.
Lansky Slibesæt med naturstene kan fås i tre forskellige størrelser. I alle udgaverne medfølger der en klemme, der bruges til at montere kniven i. På klemmens bagside er der forskellige vinkler, som bruges til at slibe efter. Det øverste hul er på 30 grader og benyttes til at slibe knive, der benyttes i rigtig hårde miljøer. Det nederste hul på 17 grader er herimod til knive såsom køkkenknive. Normalt bruger man mest hullerne på 20 og 25 grader. Disse grader er gode til fiskeknive, jagtknive, allround knive mm. I dag vil jeg benytte hullet på de 25 grader, da det er nogenlunde sådan den kniv vi skal gøre skarp i dag, kommer fra fabrikken af.
Du kan vælge at købe en bordholder med til Lansky Slibesættet, hvor klemmen skal monteres på. En bordholder kan være en fordel, hvis du vil undgå at få ondt hånden, når en kniv skal slibes helt fra den grove til den fine og skarpe kniv.
Jeg har medbragt SRK kniven fra Cold Steel, hvilket er en af vores mest populære knive. Den er blevet gjort så sløv, at den ikke længere kan fjerne hår fra armene. Vi gør den skarp igen med hjælp fra Lansky Slibesættet. Det gøres ved at montere kniven i klemmen, hvor du skal sørge for at få klemmen godt ind over klingen. Der skal være omkring 1-1,5 cm tilovers af knivens klinge. På den måde vil du opnå det bedste resultat. Herefter strammes den forreste skrue, hvorefter den bagerste skrue strammes på klemmen. Det er vigtigt at der er en lige fordeling af luft hele vejen op igennem klemmen, når du har strammet skruerne. Det er vigtigt, da det er hele basen for at kniven bliver ordentligt skarp.
Nu kan klemmen og kniven monteres i bordholderen. I dag starter vi med at bruge den groveste sten fra Lansky Slibesættet, da kniven er rigtig sløv. Styrestangen skal nu monteres fuldstændig lige med slibestenen. Herefter skal der en dråbe olie på slibestenen og så er det i gang med at slibe. Benytter du ikke olien, så vil slibestenen blive ødelagt.
Du er færdig med at slibe, når du kan mærke, at der er er kommet et ”skæg” under kniven. Herefter kan du vende knive om og begynde på den anden side af kniven. Når der har været et ”skæg” på begge sider af kniven, så kan du skifte til en ny slibesten fra Lansky Slibesættet. I dette tilfælde 120 korn. Få olie på slibestenen og slib så begge sider af kniven igen. Herefter skifter du over til medium slibestenen på de 280 korn. Få igen olie på slibestenen og forsæt slibearbejdet. Efter denne omgang vil du begynde at se kanten på kniven blive mere blank. Herefter skifter du over til de finere slibesten. Vi skal først have fat i den med 600 korn, hvorefter den sidste og fineste slibesten med 1000 korn benyttes. Det kan godt være svært at mærke om der er et ”skæg” på bagsiden af kniven, når du gør brug af de fine slibesten fra Lansky Slibesættet. Det skyldes at de sliber meget lidt af. Slib derfor hellere to gange ekstra end to gange for lidt med disse.
Nu skulle du gerne have en rigtig skarp kniv med en blank kant. Til slut skal kniven dog lige have en tur med lædersliberen. På den måde får vi lige det poleret væk og kniven får den helt skarpe kant. Hvis du vil have en endnu skarpere kniv, så handler det om at slutte af med en endnu finere slibekniv. I så fald skal du anskaffe sig et Lansky Slibesæt, hvor der indgår en slibekniv med 2000 korn.
I dag har det taget lidt tid at gøre kniven helt skarp igen, hvilket skyldes at kniven var helt ødelagt. Starter du dog med en kniv der ikke er helt ødelagt, men bare lidt sløj, så kan du uden problemer bare nøjes med at bruge tre sten - og så burde den kniv være skarp igen.
Se nærmere på vores slibesæt fra Lansky på www.grejfreak.dk. Tak fordi i så med!
Skal man holde stangen øverst eller nederst i hullerne for at få den rigtig vinkle??
Jeg sætter en finger lige under hullet, for at holde styrestangen på plads i toppen af hullet. Det fungerer bedst for mig. :)
god video
har i planer om at lave en video guide til SLIBESTEN BØLGESKÆR, og de lansky sten med anden form end flad ?
Jeg kun aldrig nogensinde finder på, træke og skubbe på samme tid, det strider i alle retninger og ikke som man lære teknisk skole, der er der to metoder og der er ingen af dem her!
Som jeg også siger i videoen, så vil jeg ikke anbefale at trække frem og tilbage på kniven, da det "udhuler" stenen. Men i forhold til at få en skarp æg, har det ikke nogen betydning om man gør det ene eller det andet. At skubbe stenen tilbage mod ryggen af kniven er sådan Lansky selv anbefaler man gør det og de har udviklet systemet, så de må vide det :)
Jeg har efterhånden slebet mange knive med Lansky systemet og jeg får altid knivskarpe (høhø) knive ud af det, uanset om jeg trækker frem og tilbage eller kun køre med lange strøg mod ryggen af kniven. For at sikre længst holdbarhed af slibestenen anbefaler jeg dog, at man skubber fra kanten af slibestenen og tilbage mod knivens ryg. :)
Med venlig hilsen
Jeppe
@@GrejFreak som jeg lærte på teknisk skole så er der to “sliber skoler” en med cirkel bevægelser og en hvor man lige som træker stållet ud mod knivs æggen på et bagge sidder af kniven. Og blive ved til det yderste stål rygge af. Det med stryge og træke i mod æggen på samme side er der for forkert, det er derfor din forklaring i ikke stemmer overens med teknisk skoles undervisning. Men i din salgs video, må du jo sige lige hvad du vi 😂
Hvordan gør stenene rene efterfølgende ?
Vand og en stiv tandbørste bruger jeg selv 🙂