Merhaba, www.fultek.com.tr/plc/plc-zero/ sayfasının en altında satın alma linki mevcut. Ayrıca bu siteden programı indirme linkini de bulabilirsiniz. ruclips.net/channel/UC6NUgo4dmt8-ILFpF-knEeQ kanalındaki tüm videolar ve ruclips.net/p/PL5P7EATIA7v6lMC2MTWGjJmtHYQvqaSXu adresindeki tüm videolar PLC Zero ile yapılmıştır. Ayrıca PLC Zero ilk inceleme videosu için şu linki kullanabilirsiniz: ruclips.net/video/VmuYFGzyRs4/видео.html İyi çalışmalar dilerim.
Emeğinize sağlık hocam plc güzelde bu upto kuplör suz ne kadar güvenli olabilir bir endüstriyel ortamda tabikide geliştirilebilir ilave eklemeler le ve harika bir plc olur
Merhaba, PLC ZERO bir eğitim PLC'sidir. Endüstriyel ortamda kullanılmak üzere değil, eğitim amacıyla geliştirilmiştir, üst düzey özelliklere sahiptir ve fiyatı sadece 15 dolardır. PLC ZERO üzerinde toplam 42 giriş/çıkış kanalı bulunur ve bunların 8 tanesi 12bitlik analog giriş, 2 tanesi de 12bitlik analog çıkış kanalıdır. Ayrıca PLC ZERO Web Server özelliğine de sahiptir. Özellikle öğrencilere ve PLC öğrenmeye yeni başlayan insanlar için bir eğitim materyali oluşturmak için geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra, FULTEK Kontrol Sistemleri firması tarafından zaten yerli endüstriyel tipte PLC'ler ve giriş çıkış modülleri üretilmektedir fakat onların fiyatı 120 dolardan başlamaktadır. www.fultek.com.tr/plc/ adresinden firmanın ürettiği tüm PLC leri ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim :)
Merhaba, PLC Zero beslemesi ve tüm giriş-çıkışları 3.3 Volt ile çalışan bir üründür. Asıl amacı PLC eğitimi ve öğrenme faaliyetleri için kullanılmasıdır. Ama siz bu ürünü alıp, çıkış pinlerine optokuplörler bağlayarak röleleri anahtarlayabilirsiniz. Röleyi anahtarlayabiliyorsanız zaten 24VDC ile çalışan motorları ya da her türlü yükü kontrol etmiş olursunuz. Girişler için 24VDC çalışan sensör kullanacaksanız, gerilim bölücü direnç yapısını kullanarak, sensörün ürettiği gerilimi 3.3Volta düşürebilirsiniz. Böylece sorunuz yanıt bulmuş olacaktır. Fakat benim tavsiyem, PLC Zero'yu Arduino uyumlu tüm dijital ve analog çıkış veren sensörler ile kullanmanız olacaktır. Çünkü Arduino uyumlu sensörler 3.3 Volt ya da 5 Volt ile çalıştığı için PLC Zero'ya da uyacaktır. Böylece ucuz maliyetle, sonsuz sayıda uygulama örneği yapabilirsiniz. Kolay gelsin..
merhaba, plc zero ürününde tüm pinler korumasız durumda. herhangi bir optokuplor yapısı bulunmamakta. ürün bu haliyle plc örnek uygulamaları yapmak ve simulasyonları gerçekleştirmek için yeterli durumda. Fakat bu plc yi alıp kendi endüstriyel plc'nizi kendiniz üretmeniz de mümkün. Plc zero'nun mevcut durumdaki devre şemasını www.fultek.com.tr/Download/CPU_Zero.PDF adresine tıklayarak erişebilirsiniz. Plc zero'nun korumalı bir yapıya kavuşturulması için ise önerilen devre şeması da mevcut, www.fultek.com.tr/Download/ArmBoardSchematic.PDF adresinden korumalı devre yapısına erişebilirsiniz.
Merhaba, ben hep PLC Zero ile örnekler çözdüm fakat yaptığım tüm uygulamalar FULTEK FULMATIC 7 serisi tüm PLC lerde de geçerlidir. Web server dan tutalım, ethernet haberleşmesine kadar ... Her şey birebir geçerlidir. Fakat ruclips.net/video/Z46HPODTqMU/видео.html adresindeki videoyu ve bu videoyu takip eden diğer videoları izlediğinizde, FULMATIC 7 serisi endüstriyel bir PLC yi tanımış olacaksınız. Ben elimde PLC Zero olduğu için PLC Zero üzerinden gitmiştim :) Kendinize iyi bakın, iyi çalışmalar dilerim.
hocam ürünü aldım elime bugün ulaştı fakat bir türlü pc ile haberleştiremedim ethernet kablomun ışığı yanıyor ipleride değiştiriyorum fakat bi türlü bağlayamadım bağlantı videonuz yok sanırım göremedim yardımcı olur musunuz.
merhaba yasin, plc zero'nun bilgisayara ilk tanıtımı ile ilgili video ve web server gibi ceşitli videoları bu hafta icinde yayınlayacağım. Bu video linkindeki videoyu izleyerek plc zeronu bağlamaya calis, sonucu bekliyorum, tekrar bilgi verirsin. kolay gelsin : ruclips.net/video/6YQAQLGQVu0/видео.html
Merhaba, aslında bu videonun yorumlar kısmında benzer sorular geldi ve onlara çok detaylı cevaplar verdim. Diğer yorumları ve cevapları da incelemenizi rica ederim. Buna ek olarak, bir ürün düşünün ki, 24Volt ile değil de 3.3Volt ile çalışıyor. Ve size endüstriyel tipte değil de, eğitim amacıyla kullanabilmeniz için geliştirme kartı şeklinde geliyor. Ve bu PLC üzerinde 16 dijital giriş, 16 dijital çıkış, 8 adet analog giriş ve 2 analog çıkış var. Ve bu PLC, modbus, ethernet vs standart haberleşme protokollerini kısıtlamasız olarak destekliyor. Aynı zamanda Web Server özelliği de var ve kendi Web sayfalarınızı bile tasarlayabilirsiniz. Üstelik bu PLC'ye dünyanın herhangi bir yerinden ulaşmanız bile mümkün! Speed PLC denilen ve Fultek firmasının tüm endüstriyel PLC'lerini programlamak için kullanabileceğiniz yazılımdaki tüm komutları ve tüm özellikleri PLC Zero ile kullanabilirsiniz. Düşünsenize, bu ürün 15 dolara satılıyor ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmak için bu boyutta ve bu formatta üretilmiş. Hatta, bu ürünün tüm tasarım dosyaları da açık bir şekilde bizlerle paylaşılıyor ve aynı tasarımı siz yaparak, üzerine örneğin "BİLAL PLC" yazarak kendi PLC nizi tasarlamış oluyorsunuz. Akabinde de firma size ücretsiz olarak PLC firmware'ini veriyor. Siz kendi tasarladığınız PLC'yi yine SPEED PLC üzerinden programlayabiliyorsunuz. İşte PLC Zero böyle bir ürün. Derseniz ki, bu endüstriyel bir ürün değil, evet katılıyorum. Bu endüstriyel bir ürün değil ve eğitim amacıyla üretilmiştir. Eğer endüstriyel bir PLC istiyorsanız firmanın endüstriyel PLC lerini satın alabilir ya da farklı firmaların PLC lerini satın alabilirsiniz. Ama özellikle öğrencileri düsündüğümüzde, endüstriyel PLC yerine bu ürünü alıp tüm PLC uygulamalarını yapabilirler, 5 tl lik bir sıcaklık sensöründen analog veri okurlar, butonlar ve ledler ile giriş ve çıkışları kullanılar, mini servo motor sürerler, röle kontrol ederler vs. Hatta, firmanın Focus HMI denilen HMI panel yazılımıyla simulasyon üzerinden bile haberleşebilir PLC Zero. Tüm bu saydığım iceriklere dair eğitim videoları kanalımda mevcuttur. Daha fazla bilgi için firmanın sitesini ziyaret edebilirsiniz. www.fultek.com.tr/plc/plc-zero/ Kolay gelsin.
merhaba, bu ürüne özel olarak akıllı telefon uygulaması mevcut değil. Fakat benim tavsiyem şudur; ürün zaten 3.3 Volt ile calisan bir plc oldugu için, bu ürünü bir Wi-Fi modülü ile birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin bu ürünün yanına bir ESP8266 Wi-Fi geliştirme kartı ilave ederek, PLC nizi dünyanın internet erişimine sahip olduğunuz her yerinden kontrol etmeniz mümkün. Çünkü ESP8266 gibi cihazlar için mobil cihazlar ile uzaktan kontrolü sağlayan hazır aplikasyonlar var hem playstore'da, hem de app store'da. Ya da isterseniz kendi mobil uygulamanızı da geliştirebilirsiniz.
aslında bu ürünün sade bir yapıda ve 3.3 volt ile herhangi bir koruma olmadan üretilmesinin bir sebebi de budur. Düşük maliyetli ve ulasilabilir olsun, elimizin altinda bulunup her türlü plc uygulamamizin demosunu ve simulasyonunu gercekleştirebilsin. Aynı zamanda da biz Wi-Fi, Bluetooth ya da kablosuz RF haberleşme modülleri ilave edelim, kendi plc miz ile kendi uygulamamızı geliştirebilelim.
merhaba, plc zero modelimiz 3.3 Volt ile çalışan bir model olduğu için makinalarda ve panolarda kullanımı çok zor. ve tavsiye edilmez. Plc zero modeli, kendimiz plc uygulamaları yaparken, öğrenme ve deneme faaliyetleri için çok faydalı ve inanılmaz işe yarayan bir model, aynı zamanda çok da ucuz. Plc zero ile öğrenme faaliyetlerimizi gerçekleştirip, firmanın 24Volt ile çalışan PLC lerini alıp onları makinalarda kullanabilirsiniz. Yakın zamanda çekeceğim videolar ile zaten ne demek istedigimi cok iyi anlayacaksınız, umarım faydası oluyordur videoların.
elbette arduino kullanabilirsiniz projelerinizde. hatta stm32 serisi arm tabanlı denetleyicilerle de projeler üretmenizi çok tavsiye ederim. Plc zero, arduino veya çeşitli denetleyicilere rakip bir ürün değildir. Kendi başına Plc programlamayı ve Plc uygulamaları yapmak isteyen ilk öğreniciler için, çok ucuz, pratik bir üründür. Plc zero ürününün Plc yazılımındaki tüm yapılar, adres tipleri ve ladder diyagram akışı birebir Siemens, Delta, Mitsubishi electric, omron vs.. firmalarının Plc leri ile aynıdır. Dolayısıyla, Plc öğrenmek isteyen arkadaslarımız, sadece simulasyonlar ile çalışmak istemeyip, yazdıkları programları ellerindeki bu plc zero ya yükleyip çalıştırabilir, çok çeşitli uygulamalar yapabilir. Akabinde ise piyasadaki farklı markaların plc lerine cok kolay bir sekilde uyum sağlayabilir.
merhaba Ayhan bey, güzel sorunuz için tesekkürler. PLC ler sanayide, otomasyon sistemlerinin ve makinaların elektrik elektronik aksamlarının kalbini oluşturuyorlar ve çok popülerler. Bugün liselerimizde, üniversitelerimizde PLC programlama eğitimleri veriliyor, dışarda ise kendi başına PLC öğrenmek isteyen insanlar kurslara gidip eğitim alıyorlar, Udemy'de ve çeşitli platformlarda online eğitim alıyorlar veya iş yerlerinde PLC yi öğrenmeye çalışıyorlar. İşte bu noktada, simulasyon programlarıyla çalışmak mümkün fakat maddi olarak pahalı ürünler olması sebebiyle herkesin kendisine bir plc alması zor. PLC Zero ürünü ise piyasadaki tüm meşhur plc ler gibi Ladder diyagramıyla programlanabilmesi, piyasadaki tüm plc lerdeki aynı yapıları (kontak yapıları, kontrol , karşılaştırma yapıları, timer, counter, move yapıları, analog işlem yapıları, adres yapıları, web server vs.) bünyesinde barındırdığı için, PLC öğrenmede kullanabileceğimiz muazzam bir ürün. Üstelik YERLİ bir ürün , Fultek firmasının üretmiş olduğu endüstriyel PLC ler de var ve onlar da yine Speed PLC programı ile programlanıyor. Yani öğrencilerimiz ve kendi başına PLC öğrenmek isteyen insanlar Plc zero ile işe başlayıp, ilerde herhangi bir firmanın PLC lerine cok kolay bir şekilde adapte olabilirler. Arduino lar ise kendi komut setleri ve kendi kütüphanelerinin getirdiği komut yapıları ile programladığımız ürünler. Evet PLC Zero nun çıkışlarının korumasız ve 3,3 volt oluşları sebebiyle Arduino ile benzetebiliriz fakat Arduino programlamak, PLC programlamaktan farklı bir şey. PLC Zero'nun Tüm girişleri çıkışları 3.3 volt olmasının aslında plc öğrenmek isteyen insanlar için bir mahsuru yok, board üzerinde girişlere butonlar bağlayarak, çıkışlara ledler bağlayarak veya röleler bağlayarak yine bir çok uygulama yapabiliriz ve üstelik web server gibi özellikleri de kullanacağım hazırladığım video eğitim serisinde. Kendinize iyi bakın, iyi çalışmalar dilerim :")
Abi plc nereden satın alabiliriz. Programı internette var mi
Merhaba, www.fultek.com.tr/plc/plc-zero/ sayfasının en altında satın alma linki mevcut. Ayrıca bu siteden programı indirme linkini de bulabilirsiniz. ruclips.net/channel/UC6NUgo4dmt8-ILFpF-knEeQ kanalındaki tüm videolar ve ruclips.net/p/PL5P7EATIA7v6lMC2MTWGjJmtHYQvqaSXu adresindeki tüm videolar PLC Zero ile yapılmıştır. Ayrıca PLC Zero ilk inceleme videosu için şu linki kullanabilirsiniz: ruclips.net/video/VmuYFGzyRs4/видео.html
İyi çalışmalar dilerim.
Emeğinize sağlık hocam plc güzelde bu upto kuplör suz ne kadar güvenli olabilir bir endüstriyel ortamda tabikide geliştirilebilir ilave eklemeler le ve harika bir plc olur
Merhaba, PLC ZERO bir eğitim PLC'sidir. Endüstriyel ortamda kullanılmak üzere değil, eğitim amacıyla geliştirilmiştir, üst düzey özelliklere sahiptir ve fiyatı sadece 15 dolardır. PLC ZERO üzerinde toplam 42 giriş/çıkış kanalı bulunur ve bunların 8 tanesi 12bitlik analog giriş, 2 tanesi de 12bitlik analog çıkış kanalıdır. Ayrıca PLC ZERO Web Server özelliğine de sahiptir. Özellikle öğrencilere ve PLC öğrenmeye yeni başlayan insanlar için bir eğitim materyali oluşturmak için geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra, FULTEK Kontrol Sistemleri firması tarafından zaten yerli endüstriyel tipte PLC'ler ve giriş çıkış modülleri üretilmektedir fakat onların fiyatı 120 dolardan başlamaktadır. www.fultek.com.tr/plc/ adresinden firmanın ürettiği tüm PLC leri ve özelliklerini inceleyebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim :)
Hocam Web Server çalışmalarınızı dört gözle bekliyoruz.
Elinize sağlık hocam.
Merhaba, PLC Zero ile 24 V dc motor ve endüstriyel sensörleri kontrol edebilir miyim?
Merhaba, PLC Zero beslemesi ve tüm giriş-çıkışları 3.3 Volt ile çalışan bir üründür. Asıl amacı PLC eğitimi ve öğrenme faaliyetleri için kullanılmasıdır. Ama siz bu ürünü alıp, çıkış pinlerine optokuplörler bağlayarak röleleri anahtarlayabilirsiniz. Röleyi anahtarlayabiliyorsanız zaten 24VDC ile çalışan motorları ya da her türlü yükü kontrol etmiş olursunuz. Girişler için 24VDC çalışan sensör kullanacaksanız, gerilim bölücü direnç yapısını kullanarak, sensörün ürettiği gerilimi 3.3Volta düşürebilirsiniz. Böylece sorunuz yanıt bulmuş olacaktır.
Fakat benim tavsiyem, PLC Zero'yu Arduino uyumlu tüm dijital ve analog çıkış veren sensörler ile kullanmanız olacaktır. Çünkü Arduino uyumlu sensörler 3.3 Volt ya da 5 Volt ile çalıştığı için PLC Zero'ya da uyacaktır. Böylece ucuz maliyetle, sonsuz sayıda uygulama örneği yapabilirsiniz. Kolay gelsin..
Optokuplor ile schmitt trigger yapı mevcut mu? Sonuçta elektriksel gürültüden etkilenmemesi lazım
merhaba, plc zero ürününde tüm pinler korumasız durumda. herhangi bir optokuplor yapısı bulunmamakta. ürün bu haliyle plc örnek uygulamaları yapmak ve simulasyonları gerçekleştirmek için yeterli durumda. Fakat bu plc yi alıp kendi endüstriyel plc'nizi kendiniz üretmeniz de mümkün. Plc zero'nun mevcut durumdaki devre şemasını www.fultek.com.tr/Download/CPU_Zero.PDF adresine tıklayarak erişebilirsiniz. Plc zero'nun korumalı bir yapıya kavuşturulması için ise önerilen devre şeması da mevcut, www.fultek.com.tr/Download/ArmBoardSchematic.PDF adresinden korumalı devre yapısına erişebilirsiniz.
fultek plc ile alakalı bi bilgi videosu olsa güzel olur
Merhaba, ben hep PLC Zero ile örnekler çözdüm fakat yaptığım tüm uygulamalar FULTEK FULMATIC 7 serisi tüm PLC lerde de geçerlidir. Web server dan tutalım, ethernet haberleşmesine kadar ... Her şey birebir geçerlidir. Fakat ruclips.net/video/Z46HPODTqMU/видео.html adresindeki videoyu ve bu videoyu takip eden diğer videoları izlediğinizde, FULMATIC 7 serisi endüstriyel bir PLC yi tanımış olacaksınız. Ben elimde PLC Zero olduğu için PLC Zero üzerinden gitmiştim :) Kendinize iyi bakın, iyi çalışmalar dilerim.
hocam ürünü aldım elime bugün ulaştı fakat bir türlü pc ile haberleştiremedim ethernet kablomun ışığı yanıyor ipleride değiştiriyorum fakat bi türlü bağlayamadım bağlantı videonuz yok sanırım göremedim yardımcı olur musunuz.
merhaba yasin, plc zero'nun bilgisayara ilk tanıtımı ile ilgili video ve web server gibi ceşitli videoları bu hafta icinde yayınlayacağım. Bu video linkindeki videoyu izleyerek plc zeronu bağlamaya calis, sonucu bekliyorum, tekrar bilgi verirsin. kolay gelsin : ruclips.net/video/6YQAQLGQVu0/видео.html
@@BilalKaramanRUclips teşekkür ederim hocam hallettim :)
merhaba.plc ve arduionun farklari nelerdir
Merhaba, aslında bu videonun yorumlar kısmında benzer sorular geldi ve onlara çok detaylı cevaplar verdim. Diğer yorumları ve cevapları da incelemenizi rica ederim. Buna ek olarak, bir ürün düşünün ki, 24Volt ile değil de 3.3Volt ile çalışıyor. Ve size endüstriyel tipte değil de, eğitim amacıyla kullanabilmeniz için geliştirme kartı şeklinde geliyor. Ve bu PLC üzerinde 16 dijital giriş, 16 dijital çıkış, 8 adet analog giriş ve 2 analog çıkış var. Ve bu PLC, modbus, ethernet vs standart haberleşme protokollerini kısıtlamasız olarak destekliyor. Aynı zamanda Web Server özelliği de var ve kendi Web sayfalarınızı bile tasarlayabilirsiniz. Üstelik bu PLC'ye dünyanın herhangi bir yerinden ulaşmanız bile mümkün! Speed PLC denilen ve Fultek firmasının tüm endüstriyel PLC'lerini programlamak için kullanabileceğiniz yazılımdaki tüm komutları ve tüm özellikleri PLC Zero ile kullanabilirsiniz. Düşünsenize, bu ürün 15 dolara satılıyor ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmak için bu boyutta ve bu formatta üretilmiş. Hatta, bu ürünün tüm tasarım dosyaları da açık bir şekilde bizlerle paylaşılıyor ve aynı tasarımı siz yaparak, üzerine örneğin "BİLAL PLC" yazarak kendi PLC nizi tasarlamış oluyorsunuz. Akabinde de firma size ücretsiz olarak PLC firmware'ini veriyor. Siz kendi tasarladığınız PLC'yi yine SPEED PLC üzerinden programlayabiliyorsunuz. İşte PLC Zero böyle bir ürün. Derseniz ki, bu endüstriyel bir ürün değil, evet katılıyorum. Bu endüstriyel bir ürün değil ve eğitim amacıyla üretilmiştir. Eğer endüstriyel bir PLC istiyorsanız firmanın endüstriyel PLC lerini satın alabilir ya da farklı firmaların PLC lerini satın alabilirsiniz. Ama özellikle öğrencileri düsündüğümüzde, endüstriyel PLC yerine bu ürünü alıp tüm PLC uygulamalarını yapabilirler, 5 tl lik bir sıcaklık sensöründen analog veri okurlar, butonlar ve ledler ile giriş ve çıkışları kullanılar, mini servo motor sürerler, röle kontrol ederler vs.
Hatta, firmanın Focus HMI denilen HMI panel yazılımıyla simulasyon üzerinden bile haberleşebilir PLC Zero. Tüm bu saydığım iceriklere dair eğitim videoları kanalımda mevcuttur. Daha fazla bilgi için firmanın sitesini ziyaret edebilirsiniz.
www.fultek.com.tr/plc/plc-zero/
Kolay gelsin.
Hocam, akıllı telefonlarda bir uygulama ile kontrol edebilirmiyiz? Böyle bir uygulama varmıdır?
merhaba, bu ürüne özel olarak akıllı telefon uygulaması mevcut değil. Fakat benim tavsiyem şudur; ürün zaten 3.3 Volt ile calisan bir plc oldugu için, bu ürünü bir Wi-Fi modülü ile birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin bu ürünün yanına bir ESP8266 Wi-Fi geliştirme kartı ilave ederek, PLC nizi dünyanın internet erişimine sahip olduğunuz her yerinden kontrol etmeniz mümkün. Çünkü ESP8266 gibi cihazlar için mobil cihazlar ile uzaktan kontrolü sağlayan hazır aplikasyonlar var hem playstore'da, hem de app store'da. Ya da isterseniz kendi mobil uygulamanızı da geliştirebilirsiniz.
aslında bu ürünün sade bir yapıda ve 3.3 volt ile herhangi bir koruma olmadan üretilmesinin bir sebebi de budur. Düşük maliyetli ve ulasilabilir olsun, elimizin altinda bulunup her türlü plc uygulamamizin demosunu ve simulasyonunu gercekleştirebilsin. Aynı zamanda da biz Wi-Fi, Bluetooth ya da kablosuz RF haberleşme modülleri ilave edelim, kendi plc miz ile kendi uygulamamızı geliştirebilelim.
Dostum bunu makinalarda kullanabilirmiyim
merhaba, plc zero modelimiz 3.3 Volt ile çalışan bir model olduğu için makinalarda ve panolarda kullanımı çok zor. ve tavsiye edilmez. Plc zero modeli, kendimiz plc uygulamaları yaparken, öğrenme ve deneme faaliyetleri için çok faydalı ve inanılmaz işe yarayan bir model, aynı zamanda çok da ucuz. Plc zero ile öğrenme faaliyetlerimizi gerçekleştirip, firmanın 24Volt ile çalışan PLC lerini alıp onları makinalarda kullanabilirsiniz. Yakın zamanda çekeceğim videolar ile zaten ne demek istedigimi cok iyi anlayacaksınız, umarım faydası oluyordur videoların.
O zaman Arduino Kullanalım ne farkı kaldı ki ? Daha ucuz ?
elbette arduino kullanabilirsiniz projelerinizde. hatta stm32 serisi arm tabanlı denetleyicilerle de projeler üretmenizi çok tavsiye ederim. Plc zero, arduino veya çeşitli denetleyicilere rakip bir ürün değildir. Kendi başına Plc programlamayı ve Plc uygulamaları yapmak isteyen ilk öğreniciler için, çok ucuz, pratik bir üründür. Plc zero ürününün Plc yazılımındaki tüm yapılar, adres tipleri ve ladder diyagram akışı birebir Siemens, Delta, Mitsubishi electric, omron vs.. firmalarının Plc leri ile aynıdır. Dolayısıyla, Plc öğrenmek isteyen arkadaslarımız, sadece simulasyonlar ile çalışmak istemeyip, yazdıkları programları ellerindeki bu plc zero ya yükleyip çalıştırabilir, çok çeşitli uygulamalar yapabilir. Akabinde ise piyasadaki farklı markaların plc lerine cok kolay bir sekilde uyum sağlayabilir.
Arduino dan farkı ne
merhaba Ayhan bey, güzel sorunuz için tesekkürler. PLC ler sanayide, otomasyon sistemlerinin ve makinaların elektrik elektronik aksamlarının kalbini oluşturuyorlar ve çok popülerler. Bugün liselerimizde, üniversitelerimizde PLC programlama eğitimleri veriliyor, dışarda ise kendi başına PLC öğrenmek isteyen insanlar kurslara gidip eğitim alıyorlar, Udemy'de ve çeşitli platformlarda online eğitim alıyorlar veya iş yerlerinde PLC yi öğrenmeye çalışıyorlar. İşte bu noktada, simulasyon programlarıyla çalışmak mümkün fakat maddi olarak pahalı ürünler olması sebebiyle herkesin kendisine bir plc alması zor. PLC Zero ürünü ise piyasadaki tüm meşhur plc ler gibi Ladder diyagramıyla programlanabilmesi, piyasadaki tüm plc lerdeki aynı yapıları (kontak yapıları, kontrol , karşılaştırma yapıları, timer, counter, move yapıları, analog işlem yapıları, adres yapıları, web server vs.) bünyesinde barındırdığı için, PLC öğrenmede kullanabileceğimiz muazzam bir ürün. Üstelik YERLİ bir ürün , Fultek firmasının üretmiş olduğu endüstriyel PLC ler de var ve onlar da yine Speed PLC programı ile programlanıyor. Yani öğrencilerimiz ve kendi başına PLC öğrenmek isteyen insanlar Plc zero ile işe başlayıp, ilerde herhangi bir firmanın PLC lerine cok kolay bir şekilde adapte olabilirler. Arduino lar ise kendi komut setleri ve kendi kütüphanelerinin getirdiği komut yapıları ile programladığımız ürünler. Evet PLC Zero nun çıkışlarının korumasız ve 3,3 volt oluşları sebebiyle Arduino ile benzetebiliriz fakat Arduino programlamak, PLC programlamaktan farklı bir şey. PLC Zero'nun Tüm girişleri çıkışları 3.3 volt olmasının aslında plc öğrenmek isteyen insanlar için bir mahsuru yok, board üzerinde girişlere butonlar bağlayarak, çıkışlara ledler bağlayarak veya röleler bağlayarak yine bir çok uygulama yapabiliriz ve üstelik web server gibi özellikleri de kullanacağım hazırladığım video eğitim serisinde. Kendinize iyi bakın, iyi çalışmalar dilerim :")