Gasloos met een hybride warmtepomp? Remeha Elga Ace

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 ноя 2024

Комментарии • 261

  • @KetelKlets
    @KetelKlets  2 года назад +20

    Op mijn vorige video kreeg ik de klacht dat de Elga Ace niet leverbaar was. Ook dat heb ik even uitgevraagd. Ze kunnen er momenteel 1.000 per maand produceren terwijl ze er 21.000 (!!) in backorder hebben staan. Ze zijn bezig enkele CV ketel productielijnen om te zetten naar Elga Ace productie om dan tot 4.000 units per maand uit te komen. Zelfs dan is alleen de backorder al ruim een half jaar productie als er nergens anders tekorten in de supply chain ontstaan. Ook een leuk weetje: Remeha heeft de Elga Ace *niet* duurder gemaakt, terwijl alle offertes wel duurder zijn geworden. Iemand zet er dus flink wat marge bovenop, ben daar scherp op bij de offertes.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@rroosenFB Ze hadden niet verwacht dat het ding zo snel zo populair zou worden. Zal bij andere merken ook spelen vermoed ik. Ze noemen de extreem hoge gasprijs als voornaamste oorzaak dat mensen nu met spoed van het gas af willen.

    • @TheTEDfan
      @TheTEDfan 2 года назад

      @@KetelKlets zorgen de defrost cycles ook niet voor veel slijtage?

    • @colinhermsen7214
      @colinhermsen7214 2 года назад +10

      Draai 1 jaar Solo met 4kw Elga ace. Gaat prima. 2 weken in een jaar iets kouder dan gewenst,maar dat is ok. Gewoon kabel verwijderd. En wat instellingen veranderd. Douchen via Daalderop 30 liter boiler. 10 min douchewater is genoeg. Verduurzaming begint bij je eigen instelling. Overigens huis uit 1890 zonder vloerisolatie. Wel muren en dak geïsoleerd in 2010.

    • @colinhermsen7214
      @colinhermsen7214 2 года назад +2

      @@rroosenFB we hebben geen bad ;-) en de backup CV staat uit, gaskraan dicht. Dit jaar laten we de gasaansluiting verwijderen.

    • @mibv
      @mibv 2 года назад

      @@TheTEDfan Wat ik er van begrepen heb zijn de defrost cycles bij een WP niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als bijvoorbeeld bij airco's, die je overigens ook heel goed kunt gebruiken om te verwarmen O:)
      Vaak zit er bij de WP 'gewoon' volgens mij een elektrisch element in gebouwd die vooral het bevriezen van de waterdamp op de lamellen tegen gaat?

  • @MetalfanBlackness
    @MetalfanBlackness 2 года назад +8

    Misschien is het ook verstandig om de hybride modus an te passen. Standaard staat deze op "kosten" (De regelaar selecteert de goedkoopste generator.), de instelling die ik in dit geval zou gebruiken is "geen" (geen optimalisatie. De warmtepomp start altijd eerst op, ongeacht de omstandigheden. Vervolgens wordt indien nodig de bijverwarming van de ketel gestart.). Je wilt zeker zijn dat hij niet eerst probeert de CV ketel te starten.

  • @skasterenvan3480
    @skasterenvan3480 2 года назад +3

    interessant :) Je verteld precies how ik er ook insta :) Ik heb afgelopen oktober mijn Smeele Elga Ace 4Kw langs mijn CV ketel gezet en sindsdien bijna gee n gas meer verbruikt. Het enige gas dat ik gebruik is voor het warm water. Echter hebben we afgelopen jaar geen strenge winter gehad. Ik it er nu aan te denken om ook nog een warmte pomp boiler te kopen van 50 of 100liter voor het warm water. En mocht het dan een keer -10 worden dan zou ik de gas haard (Die ik dan moet ombouwen naar propaan gas) bij te schakelen. En boven hebben we ook nog de Airco die we kunne inschakelen. Heb jij toevallig kennis wat voor een boiler we zouden kunne nemen. Liefst met een hoger COP dan 1. We hebben nu een huist met label A. In het huis is wel een centrale afzuiging maar dan zonder terugwinning. Alles gaat de schoorsteen uit. m.v.g Stefan

    • @hansweijts5030
      @hansweijts5030 Год назад

      Atag heeft de atag.compano.com/Data/Environments/000001/Attachment/Bijlage/Documents/Brochure/8a100104%20ATAG%20Energion%20warmtepompboilers%20versieverhoging%202022%20light.pdf Kost €1000, €500 subsidie, in 4a 5 uur tijd verwarmd hij het tapwater naar 53 gr. voor nog geen 200 watt per uur. n enkele maanden terugverdiend.

  • @GEEKAEL87
    @GEEKAEL87 2 года назад +2

    Duidelijke video. Nu maar hopen dat hybride warmtepompen snel te leveren zijn.

  • @SpankyWanky
    @SpankyWanky 2 года назад +5

    je video's zijn echt top. kijk elke keer uit naar een nieuwe :)

  • @Haarlemsewandelaar
    @Haarlemsewandelaar 2 года назад +2

    Duidelijke video.
    Kan dit ook met een hybride warmtepomp 8 kw lucht/water van Daikin. Daar komt het cv water via de warmtepomp en het tapwater en evt extra warmte voor cv water in de winter van een intergas cv die gecombineerd is met de binnenuit.

    • @janvanmourik9525
      @janvanmourik9525 2 года назад

      Ik zou dit ook graag willen weten.

    • @t3dd3k
      @t3dd3k 2 года назад +1

      Je kan de evenwichts temperatuur aanpassen en de setpoint 100% gasmodule. Hoewel voor de laatste de juiste parameter niet kenbaar is gemaakt in de documentatie en daarvoor zal je jou installateur moet benaderen. Ook de firmware versie is van belang. Dus niet klakkeloos parameters van Google overnemen.

  • @webgeestpaul
    @webgeestpaul 7 месяцев назад +1

    Deze toch nog eens teruggekeken. Inmiddels heb ik en 6kW Elga ace, sinds 3 weken. Wat een fantastisch apparaat is dat... eindelijk m'n woning goed verwarmen. Ik had ook nooit begrepen hoeveel stroom hij zou gaan gebruiken. M'n installateur zei eerst dat een aparte groep nodig was. Dat bleek heel lastig naar zolder. Daarna gaf hij aan dat 1600W zo'n beetje het piekvermogen is. In de praktijk komt hij zelden boven de 1000W uit. Hiermee kom ik zo rond de 8-15 kWh per dag (maart/april). Nu zie je inderdaad dat de hybride wp in z'n eentje het huis verwarmt, gasverbruik < 1m3 per dag, alleen voor warm tapwater/douche/bad.
    Volgende stap is wellicht een boiler op zolder plaatsen, die kan dan evt m'n zonnepanelen overschot bufferen - als ware het een accu. Bedankt voor al je heldere filmpjes Rick!

    • @markankone9362
      @markankone9362 12 дней назад

      Wat ik eruit haal is dat het een hybride warmtepomp is?
      Ik hoop over een tijdje zonnepanelen te kunnen laten plaatsen. Het beviel namelijk heel goed in ons vorige huis, en dit huis is is in vergelijking stukken beter geïsoleerd en ik twijfel of daarbij of een hybride warmtepomp het trekt "helemaal" van het gas af te kunnen en hoeveel stroom verbruik het extra is. Ik heb meerdere personen gevraagd maar ik krijg te veel verschillende antwoorden.
      Zou u meer kunnen vertellen over uw eigen situatie (soort huis, verbruik)?

    • @webgeestpaul
      @webgeestpaul 11 дней назад

      @ huis vrijstaand 1979 behoorlijk na geïsoleerd, vloerverwarming. Bij hybride zien je dus cv ketel als achtervanger voor als warmtepomp het niet redt

    • @markankone9362
      @markankone9362 11 дней назад

      @@webgeestpaul ik woon nu in een rijtjes huis, dubbel glas (weinig muur veel raam, muur isolatie, vloerverwarming met vloerisolatie en het dak geïsoleerd.
      Mij werd gezegd dat een hybride warmtepomp ongeveer 60% zou kunnen opvangen.
      Dus zou ik nog steeds een behoorlijke bedrag aan gas verbruiken maar ook een veel hogere energie verbruik hebben.
      Ik ben dus nog steeds aan het puzzelen.
      Mark

  • @renél1981
    @renél1981 2 года назад +4

    Wat een leerzame video. Bedankt! Een meer betaalbare oplossing met een hoge mate van zekerheid als het gaat om warmtevraag. Ik heb net een aantal offertes opgevraagd voor een all electric warmtepomp, maar ga deze optie er zeker naast zetten. Ook omdat mijn Cv-ketel uit 2004 komt. Ook breiden wij onze PV-panelen uit naar een totaal vermogen van 14000WP.

  • @JoopKarelSpank1
    @JoopKarelSpank1 2 года назад +2

    ik had er eigenlijk nooit over nagedacht dat het eigenlijk beter voor de warmtepomp is om vrijwel continu te draaien. De mijne gaat in het 'stookseizoen' 's ochtends aan en 's avonds 10 uur weer uit op koude dagen en op minder koude dagen gaat hij eigenlijk effectief ook maar 1 keer aan en uit vanwege het buffervat. Alleen als hij echt lang aanstaat wil hij nog wel eens helemaal dichtvriezen

  • @martinkleinman
    @martinkleinman 11 месяцев назад

    Er is 1 probleem voor de ELGA ACE om gasloos te gaan. In een hele specifieke situatie ( koud weer, cv systeem koud inclusief buffervat ) wil de ELGA ACE starten met een defrost van de buitenunit. Als daar niet genoeg warmte voor is krijg je een opstartloop, defrost, opstarten, defrost, opstarten, defrost. In dit specifieke geval wil de ELGA ACE de backup starten voor extra warmte.
    Ik heb dit probleem de afgelopen 3 jaar een paar keer gehad met de ACE 6 zonder CV ketel die aangesloten was. Ik heb dit tot voor kort op kunnen lossen door de ketel even te starten waarna de ELGA het weer over neemt. Sinds november dit jaar is de ketel de deur uit en heb ik een 3kW backup element die ik met de hand aan kan zetten.
    Achtergrond: Ik heb van 2014 tot halverwege 2020 een ELGA met Carrier buitenunit gehad ( 1e generatie ) zonder CV ketel aangesloten. En vanaf halverwege 2020 heb ik een ELGA ACE 6 hangen, wederom zonder CV ketel aangesloten en nu sinds november ben ik gasloos.

  • @heinssander
    @heinssander 2 года назад +1

    Uit eindelijk ben ik dit van plan met de Atlantic Aurea m 8. Deze hybride warmtepomp hebben wij goedkoop via een werknemers deal kunnen krijgen. Nadeel is dat deze onder de 4 graden niet verwarmt ik ben heel benieuwd of ik hierom heen kan tweaken. De warmtepomp zou in principe moeten kunnen werken maar wordt uitgeschakeld van wegen de hybride aansturing.

  • @mulzand2
    @mulzand2 2 года назад +1

    Bedankt voor deze video. Wat ik altijd al raar heb gevonden is dat de Elga Ace niet voor warmwater wordt gebruikt en alleen voor de verwarming. In de zomer worden huizen niet verwarmd en dan is het toch zonde dat hybride pompen niets aan het doen zijn. Zou je in een volgende video uitgebreider kunnen stil staan hoe je met een hybride warmtepomp ook warm tab water kan maken. Dit lijkt me ook handig om pendelen te verminderen. Ik heb twee jaar geleden een nieuwe CV6 Calenta gekocht. Ik vind het zonde om deze de deur uit te doen maar wil wel zo min mogelijk gas gaan gebruiken. Een soort van All -electric ready oplossing. 100% warmtepomp tenzij het -7 % vriest of dat er lang wordt gedoucht. Ik verbruik maar 1500 kub waarvan 500 wordt gebruikt voor warm tab water. Mijn huis wordt voornamelijk met vloerverwarming verwarmt en boven heb ik de eerste generatie jaga's staan maar die staan eigenlijk altijd uit tenzij het lang en erg koud buiten is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Warmtepompen *kunnen* niet als doorstroomverwarmer voor warm water dienen. Daarom wordt er altijd een boiler naast geplaatst; die kun je losstaand gebruiken met elektrische opwarming of via een kleine ingebouwde warmtepomp of je kunt hem koppelen met je CV warmtepomp.

    • @peterpostenco
      @peterpostenco 2 года назад +1

      Volgens mij vraagt hij hier of je kan uitleggen hoe SWW setup gedaan kan worden met een hybride warmtepomp en boiler. Zo kan je bv de Elga Ace gebruiken om een boiler op te warmen?

  • @ontworpen
    @ontworpen 3 месяца назад +2

    Dank voor je zeer duidelijke uitleg. Al een paar jaar ben ik bezig te achterhalen of een hybride warmtepomp als stand alone te gebruiken is, daarover heb ik kort geleden een vraag gesteld en nu struikel ik over deze al “oude” video. Op beurzen en offertes werd steeds keihard gezegd, onmogelijk. Ik hoop binnenkort wel de mogelijkheid te hebben er een aan te schaffen. Een van 4 kW maar liefst 3 kW. Ook met de bedoeling pendelen te voorkomen. Het huis hoeft niet binnen 1 uur opgewarmd te zijn, het mag ook in 3 a 4 uur. Het huis koelt niet verder af dan 18 graden. Met dezelfde reden heb ik ook een waterkoker aangeschaft van 800 W en die van 2200 W weg gedaan.😂

  • @LoyvanBeek
    @LoyvanBeek 2 года назад +1

    Ah, fijne video omdat die precies mijn situatie beschrijft en mijn keuzes bevestigt. Pas een hybride warmtepomp besteld met het idee om nog even te sparen voor een elektrische CV om over X jaar helemaal van het gas te gaan. We gaan het zien...

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 года назад +1

      Denk ook eens aan een airco (lucht/luchtwarmtepomp) als backup ipv een elektrische CV, die eCV gaat de efficientie van de warmtepomp namelijk juist bij lage temperaturen sterk verlagen, en zorgt ervoor dat je juist bij lage temperaturen het volledige huis gaat verwarmen met een COP van 1. Dat kan voor 1 huis misschien nog wel - maar als veel mensen dit gaan doen dan wordt het een probleem.

  • @georgeesselink7622
    @georgeesselink7622 2 года назад +11

    Je vergeet te vermelden dat men bij deze setup dan (meestal) ook een andere oplossing moet hebben voor het warm water. Meestal zit SWW ook aan de CV ketel en dat gaat niet (zonder buffervat).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +3

      Bij een warmtepomp heb je voor SWW altijd een boilervat nodig, simpelweg omdat een warmtepomp geen doorstroomtoestel is. Maar dat is bij full-electric warmtepompen niet anders, vandaar dat ik het niet los heb benoemd.

  • @Victor-ut4zp
    @Victor-ut4zp 2 года назад

    Duidelijke video! Sinds mei heb ik een WP, waarbij de keuze is gevallen op de Enviline Split 9kW (de Elga werd ineens €100 duurder door "grondstoftekorten") samen met een Nefit Proline. de Enviline krijgt z'n stroom van een 35kWh batterijpakket, gevoed door een 7700Wp zonnegevel. Kijken of ie dat komende winter "trekt". Wat ik alleen vreemd vind, is dat de aanvoer er retourleiding tussen beide apparaten continue warm is (35*C) en waarschijnlijk daardoor verstook ik nog één (zinloze) kuub gas per dag. Terwijl het buiten 20 graden of meer is. Volgens mij moet ik nog een en ander gaan finetunen..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Stook je op basis van een buitenvoeler? Dan moet je mogelijk de stooklijn anders instellen, zie deze video: ruclips.net/video/A9JHHdahyE4/видео.html

  • @0100wouter
    @0100wouter 2 года назад

    Wat een hoop informatie geeft dit kanaal mij. dank je wel. op dit onderwerp heb ik nog wel een vraag. wij gaan nu naar een Elga Ace, maar verwamt die dan ook het warmwater voor douche of heb ik dan daar een aparte boiler voor nodig?

  • @robdenegro5972
    @robdenegro5972 2 года назад

    Dank voor de informatieve video! Ik heb zelf ook een Elga Ace en had eens gehoord dat je ook een verwarmingselement kan gebruiken als backup. Ik kan hier echter verder niets over vinden. Is dat een goede oplossing? Hoe werkt dat?

  • @colinapps6693
    @colinapps6693 8 месяцев назад +1

    Even nog een vraag die ik miste in de video
    Wat te doen met warm water dat hebben we ook nodig

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 месяцев назад +1

      Overweeg een warmtepompboiler.

  • @svenHman
    @svenHman 2 года назад +1

    Dank voor deze video, erg nuttig voor mij. Ik puzzel al langer met dit thema,. Ik wil mijn eigen ventilatielucht gebruiken om de WP te voeren, zo maak ik gebruik van ventilatie die ik toch moet doen, bovendien heb ik echt geen plek voor een buitenunit. Optie is een WPboiler gebruiken en die aansluiten op mijn vloerverwarming of een product wat me ook aanspreekt, de spaarpomp van Inventum. Heeft @Ketelklets daar ook een onderbouwd advies over?

  • @martijnwijngaards
    @martijnwijngaards 7 месяцев назад

    3:33 is de elga wel geschikt om warm water te maken met een indirect vat? Hoe dan?

  • @marcheijnen9475
    @marcheijnen9475 2 года назад +1

    Beste ketel klets, Heb jou stappen op mijn elga ace doorgevoerd en de ketel uitgeschakeld maar ook het hybride op géén gezet in het programma. De ketel zit uitgeschakeld als backup nog in het circuit gaat dit werken gezien de pomp van de ketel niet meer mee draait? Ketel weghalen wil ik later pas doen. Vast bedankt voor je antwoord groet Marc

    • @Exeotsi
      @Exeotsi 2 года назад

      Hallo Marco, wat is op dit moment je ervaring met deze opstelling?
      (@ketel Klets)

  • @dehanegraafjes4406
    @dehanegraafjes4406 2 года назад

    Ik heb al een heleboel feitenkennis van je mogen zien, daarvoor mijn complimenten. Vraagje... zou je een presentatie kunnen maken over het bij-verwarmen met een airco (split-unit), kosten, rendement, voor- en nadelen, haalbaarheid, enzovoort. Alvast mijn dank, Henri.

  • @Newgarden99
    @Newgarden99 2 года назад

    Duidelijke video. Hierbij heb ik wel de vraag: hoe bereken je goed welke capaciteit nodig is? Ik heb voor mijn geïsoleerde woning uit 1947 één offerte voor een 11kw warmtepomp. Die installateur zegt dat dat gaat werken. De Nefit installateur die Nibe warmtepompen heeft zegt dat het nooit goed gaat werken. Koop een nieuwe ketel. Ik kies optie 1 alleen welke capaciteit zorgt voor een lang werkende installatie?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Zie deze video: ruclips.net/video/bY7T1mLXdeQ/видео.html

  • @stefanscholten4530
    @stefanscholten4530 2 года назад

    netjes de uitleg.. maar kun je ook een elec boiler er aan vasthangen om de vloerverwarming te voorzien van warm water en ook tapwater?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Je zou een (warmtepomp)boiler kunnen nemen met een extra warmtewisselaar erin. Samen met een pompje laat je daar je vloerverwarming mee verwarmen en het tapwater zit standaard in de boiler. Kamerthermostaataansturing moet je dan nog wel even zien te regelen, dus wanneer je de pomp laat afschakelen. En je moet de open vloerverwarmingsverdeler handhaven omdat voor het tapwater de boiler wel 55 graden moet zijn, wat te warm is voor vloerverwarming.

  • @timommering7645
    @timommering7645 2 года назад +1

    Zelf heb ik ook een Elga Ace 4kW die mijn huis afgelopen winter "full electric" verwarmd heeft. Alleen bij de defrost wou de CV ketel bij springen, maar dit was steeds zo kort dat op het moment dat er eindelijk warm water uit kwam hij alweer afsloeg. Nu zat ik zelf dus ook te denken om de ketel af te koppelen, leuk om te zien dat het dus prima kan.

    • @TheTEDfan
      @TheTEDfan 2 года назад

      Ik deze winter ook maar bij temperaturen onder nul wel elke 15-45 minuten een defrost cycle. Dat is ook gewoon pendelen toch qua slijtage? Alleen als er defrost cycles zijn die telkens een gedeelte defrosten kun je voorkomen. Weet niet of dat wordt toegepast bij warmtepompen voor woonhuizen. Heb het voor een kantoor wel eens gezien dacht ik.

    • @timommering7645
      @timommering7645 2 года назад

      @@TheTEDfan klopt, mijn Elga doet ook vaak om de 45 minuten een defrost. Helaas is hier gewoon erg weinig aan te doen.

  • @PaulSinnema
    @PaulSinnema Год назад

    Wow, dat ik deze video pas nu ontdek. Ik heb al opdracht gegeven voor een all-electric WP maar die is nog niet besteld door allerlei omstandigheden. Ik ga dit toch nog eens heroverwegen. De AE-WP die ik nu aangeboden heb gekregen kost me 12800 (incl. een module voor het communiceren met mijn domotica). Een hybride is o.h.a. wat lager in prijs. Ben benieuwd.

  • @ketalanka
    @ketalanka Год назад

    Hallo, dank je wel voor deze fijne video! Ik had een vraag: ik ben op zoek naar warmtepomp-oplossingen voor mijn appartement (70m2, bouwjaar 2010, goed geïsoleerd) dus een warmtebehoefte van zo’n 3000 KWh. Met een hybride warmtepomp, met een Beta-factor van 0.4, zou ik dus een warmtepomp van 1.2 KW moeten hebben, maar die bestaan niet. Toch wil ik graag grotendeels van het gas af. Nou zou ik ‘m misschien de Remeha zo kunnen instellen dat hij zich als een all-electric gaat gedragen, dan kom ik op 2.4 Kw. Complicerende factoren zijn nog: a. dat ik weliswaar een balkon heb waar eventueel (alhoewel Remeha zelf zegt van niet) de buitenunit op zou kunnen plaatsen, maar hoe doe je dat? en b. dat ik slechts weinig ruimte voor de binnenuit-de CV-ketel hangt nu in een ruimte van 90 x 90x260 cm, waar het heel krap is. En tenslotte c: ik heb uiteraard geen zonnepanelen (de VVE vindt dat te ingewikkeld om te splitsen voor eigenaren). Mijn vraag is: wat zou je hier aanraden? Misschien is mijn vraag te specifiek, maar misschien kun je een video maken over warmtepompen in ( kleinere) appartementen en de mogelijkheden daarin. Alles wat ik op internet vind gaat uit van een grote woning met eigen grond, en dat geldt voor heel veel mensen niet. Dus er zijn denk ik veel mensen in een soortgelijke situatie als ik, die toch ook willen kijken naar een warmtepomp. Alvast bedankt.

  • @jeroenulfman967
    @jeroenulfman967 Год назад

    Wat vind je van het idee om een warmtepomp parallel met keerkleppen aan te sluiten op je verwarmingssysteem en de CV en de warmtepomp niet te koppelen maar zelfstandig naast elkaar te laten functioneren. Ik heb bijvoorbeeld geen vloerverwarming dus kan mijn huis best een grote nachtverlaging hebben. Een warmtepomp stookt graag op lage temperaturen dus deze heel het huis weer laten verwarmen zou niet heel efficiënt zijn. Je zou er dan voor kunnen kiezen om de CV ketel met een iets hogere aanvoertemperatuur de boel op temperatuur te brengen en dan de warmtepomp gebruiken om deze op temperatuur te houden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      In mijn ogen onnodig complex en duur (twee opwekkers, nog steeds gas nodig, dubbele onderhoudskosten). Alternatief: CV eruit en geen nachtverlaging meer toepassen zodat je met het lagere vermogen van de warmtepomp toe kunt.

  • @edxx6837
    @edxx6837 2 года назад

    Goeie video, ik heb hier ook al naar zitten kijken, mijn probleem is het onbeperkt veel water tot beschikking hebben, tbv regendouche naar een vat van 200liter toe, vind ik ook niks te groot/ruimte en vat leeg dan koud water, hr ketel op gas is hierbij toch echt de winnaar. Verwarmen van me woning doe ik elektrische met aircos en elektrische ketel.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Je kunt altijd nog een doorstroomverwarmer in de uitlaat van je boiler zetten. Die doet pas iets als je de boiler leeg hebt gedouchet.

  • @willemvergouwen
    @willemvergouwen 2 года назад +1

    Super video, heeft me veel ideeën gegeven!

  • @draztic2559
    @draztic2559 9 месяцев назад

    Ik heb een kachel met warmtewisselaar op een 3 spiraals buffervat van 300 liter welke door CV ketel na/bij verwarmd wordt. De middelste spiraal was nog vrij en ik heb een elga ace monoblock 6kw aangeschaft voor de middelste spiraal. Kan ik de elga ace daar op aansluiten en bv een aantal uur per dag (tijdens zonneschijn ivm panelen) laten draaien?

  • @fransvanDam
    @fransvanDam 11 месяцев назад

    Beste Ketel Klets, je hebt het in de video over een naverwarmer. Heb je daar ook suggesties voor?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад +1

      Iets uit het portfolio van Masterwatt bijvoorbeeld?

  • @ErikGeurts
    @ErikGeurts 2 года назад

    Ik heb sinds augustus 2021 een Elga Ace (4 kW) warmtepomp met een Elga Avanta CV ketel voor warm tapwater en bijverwarming. Wat mij bij het begin van het stookseizoen meteen opviel is dat de warmtepomp veel vaker dan ik had verwacht de bijverwarming inschakelt, en dus niet alleen maar op hele koude dagen. Het systeem heeft veel minder "geduld" om langzaam de woning op te warmen cq rustig op temperatuur te houden dan mij lief is.
    De installateur had de fabrieksinstellingen gewoon laten staan, en die zijn voornamelijk gericht op comfort, niet op zuinigheid. Remeha bevestigde mij dat installateurs daar liefst voor kiezen, die hebben geen zin in telefoontjes naar de storingsdienst dat mensen het niet meer warm krijgen. Dat is zuur omdat de voorgespiegelde besparingen qua gasverbruik en kosten die de installateurs ons in de reclame laten zien in de praktijk dan dus niet gerealiseerd worden.
    Door zelf te gaan proberen om aan de hand van de manual de instellingen te optimaliseren (stooklijn, aanvoertemperatuur van de CV ketel, stroom- en gastarieven instellen en aanpassen, etc), heb ik in de loop van de winter het gasverbruik voor bijverwarming significant kunnen reduceren. Maar de warmtepomp vertikt het om in zijn eentje de boel te verwarmen als het buiten kouder wordt dan een graad of 2, wat ik ook probeer. En als het onder nul wordt, schiet de warmtepomp in de stand vorstbeveiliging, die doet dan helemaal geen verwarming meer en dan ben je zonder bijverwarming reddeloos. Mijn installateur heeft de kennis niet om hier wat over te zeggen, en Remeha geeft geen antwoord op consumentenvragen maar verwijst naar de installateur. Voorlichting, opleidingen en heel veel mensen erbij die nog geschoold moeten worden, wordt een grote uitdaging de komende paar jaar.
    Ik heb een aantal kleinere ruimtes met radiatoren waar wij op werkdagen overdag gebruik van maken als kantoren, die zijn relatief slecht geïsoleerd in verhouding tot de woning zelf (met vloerverwarming). We hebben al aardig wat solar en daar komt in augustus nog een heel extra dakvlak bij. Ik ga in die kantoorruimtes infraroodpanelen toevoegen, we hebben meer dan genoeg solar om dat te compenseren en dan wordt/blijft het in die kleine kantoorruimtes aangenaam warm. De warmtepomp kan zich dan bijna helemaal concentreren op de woning waar alles met lage temperatuur vloerverwarming al soepeltjes gaat. Maar voor de echte vorst- en ijsdagen heb je hoe dan ook nog een bijverwarming nodig.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +2

      Soms staat de Elga Ace ingesteld op afschakeling bij 2 gaden, echter kan hij prima doorgaan tot -15, mits je dat instelt. Controleer HP051 en loop de installatiehandleiding even na.

    • @ErikGeurts
      @ErikGeurts 2 года назад +1

      @@KetelKlets ik zal dat bekijken, maar voorlopig gaan we nu de zomer in, dus ik kan pas over een dik half jaar zien wat ik kan bereiken. Wordt vervolgd! Hoe dan ook ben ik blij met de warmtepomp dit afgelopen stookseizoen heb ik ruim 60% minder gas gebruikt dan het gemiddelde van voorgaande jaren, en ook nog 33% minder energiekosten gemaakt. Die warmtepomp verdient zichzelf zo terug in een jaar of 5!

    • @ErikGeurts
      @ErikGeurts 2 года назад

      @@KetelKlets Ik heb de waarde van HP051 bekeken, die staat op de fabrieksinstelling van -15, dus dat lijkt goed. Blijft toch vreemd dat de warmtepomp (in mijn ogen) vaker dan nodig en bij hogere temperaturen dan nodig de bijverwarming inschakelt. Ik zal de installateur nog eens aan zijn jasje trekken, want dit moet beter kunnen, lijk mij.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@ErikGeurts Kijk welk stookregime staat ingesteld: kosten, Co2 of comfort. Zet hem op kosten en stel hoge kWh en m3 prijzen in via het menu, dan blijft de warmtepomp langer in prio draaien. Ook dit staat in de installatiehandleiding vermeld.

    • @ErikGeurts
      @ErikGeurts 2 года назад +1

      @@KetelKlets Geloof me, ik heb alle variaties al geprobeerd, ook met een extreem hoge gasprijs als experiment. Maar de warmtepomp laat zich niet overtuigen om het rustig zelf te proberen, de bijverwarming komt vaker in actie dan ik wil en onder de 2 graden buitentemperatuur gaat hij op vorstbeveiliging en moet de CV ketel het alleen opknappen. Dat is niet zoals het hoort, dus ik ga de installateur er op aanspreken.

  • @Bjornric
    @Bjornric 2 года назад +1

    Bedankt voor de video. Wij hebben 2020 al flink geïnvesteerd in zonnepanelen (25x400), Elga ace hybride warmtepomp plus elektrisch koken en rijden. Achteraf gezien had ik wellicht all electric warmtepomp gekocht maar in 2020 waren ze nog duur plus gas was nog betaalbaar. Op dit moment heb ik zoiets waarom heb ik hybride gekocht want ik wil toch van het gas af. Dus zijn er mogelijkheden elga ace met een warmtepomp boiler te koppelen ? Ruimte op de garage is al beperkt door buitenunit airco’s en warmtepomp.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Een warmtepompboiler staat op zichzelf aangezien die een eigen ingebouwde warmtepomp heeft. Wel kun je een indirect gestookte boiler plaatsen en die middels een driewegklep op de warmtepomp aan laten sluiten. Dan heb je ook warm water vanuit de warmtepomp.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 года назад

      @@KetelKlets Ik hoorde in de video ook al iets over een 3-weg klep - weet je of dit ook mogelijk is met de Elga Ace? Heb dit nog nergens gezien namelijk, maar in de software van de Elga Ace vind ik wel de optie om warm water te maken. Volgens mij ontbreekt er een aansluitcontact voor een 3-wegklep. Maar misschien met een nieuwe printplaat later ook nog aan te passen - ik zou alvast interesse hebben.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@jbtl1130 Als de warmtepomp het zelf niet kan, wordt vaak gebruik gfmaakt van een externe controller. Dat is iets wat vanuit een systeemintegratiepartij wordt ontwikkeld en aangeboden.

  • @Googletjes
    @Googletjes 2 года назад

    Bedankt voor de duidelijke toelichting, maar als ik de kabel van mijn Elga Ace aansluit op de aan/uit interface van mijn Remeha Calenta kan ik dan nog wel gebruik maken van de warmwater optie? Helaas heb ik nog geen elektrische boiler tbv douchen… gr Michel

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Ja, warm water komt in dat geval nog steeds vanuit je ketel.

  • @Bjornric
    @Bjornric Год назад +1

    Mijn elga draait solo en tot voor 5 dagen gebruikte de elga geen gas. Maar door de kou zie ik in mijn homewizard dat de Elga toch stiekem Defrost via mijn cv ketel wat natuurlijk gas verbruikt. Hoe kan ik dit gas verbruik tegen gaan? Binnen de instellingen staat al alles zo ingesteld als bij familie kleinman
    Warmtepomp boiler komt nog onze kant op in februari.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Kabel tussen de elga en de CV ketel afkoppelen is de simpelste manier.

  • @josschreur6992
    @josschreur6992 2 года назад

    Kun je ook 2 hybride pompen naast elkaar zetten waarbij de 2e alleen inkomt als er extra warmtevraag is. Voor die 10 a 15% dat het echt koud is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Besef dat hybride warmtepompen zelden kunnen moduleren, dus de vraag is of een cascadeopstelling op die manier goed gaat werken. Verder zijn de COP waardes van beide warmtepompen gelijk, dus of het energetisch ook zin heeft? Een grotere warmtepomp kiezen is dan mogelijk zinniger en goedkoper.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 года назад

      @@KetelKlets Ook hybride warmtepompen zoals de Elga Ace moduleren. Maar dat geldt ook voor de grotere warmtepompen - pendelen is nauwelijks een probleem meer van de huidige generatie warmtepompen - en als het dat is, dan is een flink buffervat vaak zinniger dan een cascade.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@jbtl1130 De Vaillant geoTherm 3kW moduleert niet, de propaan warmtepomp van Tripple Solar moduleert niet. Uitzonderingen daargelaten, de kleinere warmtepompen moduleren zelden. Is inderdaad geen probleem, maar wel als je aan cascadeopstellingen gaat denken.

  • @mellowtale3311
    @mellowtale3311 Год назад

    Toffe video. Als je een 6kw elga ace vergelijkt met een 6kw all electric (biiv daikin altherma 3rw 6kw), wat zijn dan de verschillen? Ingebouwd e-element is een verschil. Maar speelt er nog meer? Een hybride schakelt vaak onder de 0 graden af (vaak cop gedreven). Is de cop van een hybride wp dan over het algemeen slechter onder de 0 graden dan een all-electric? Hybride is vaak goedkoper maar m.u v. het e-element lijkt het juist alleen maar meer opties te bieden (aansturing ketel) t.o.v. all electric in het lagere vermogen segment.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Dat afschakelen is een instelling, de hybride Elga Ace kan prima tot ver onder -10 functioneren. Een hybride warmtepomp kan een kamerthermostaat emuleren zodat deze een bestaande CV ketel kan aansturen. Verder is er weinig verschil met all-electric behalve dan dus dat elektrische element.

    • @mellowtale3311
      @mellowtale3311 Год назад

      @@KetelKlets dank je! Ja precies dat afschakelen gaat obv cop/kosten en kun je zelf tweaken of uitzetten. Maar ik dacht misschien is een all-electric ook wat duurder (bij gelijke vermogens) omdat deze onder de 0 graden beter moet presteren ofzo. Maar dat is niet aam de orde zeg jij? Thanks!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@mellowtale3311 Dat durf ik niet te zeggen, ik heb geen inzicht in de prijzen van warmtepompen.

    • @mellowtale3311
      @mellowtale3311 Год назад

      @@KetelKlets oke dank voor je reactie!

  • @hansweijts5030
    @hansweijts5030 Год назад

    Vraagje: Ik heb een Elga van Techneco. Bij wat meer kou komt de cv in. Is er een manier om te voorkomen dat de ketel inkomt ?
    Ik gebruik de airco in de huiskamer om daar wat extra warmte te genereren, want door de pv-panelen heb ik voldoende stroom beschikbaar.

    • @colinhermsen7214
      @colinhermsen7214 Год назад

      elga op aan/uit zetten en kabel naar cv verwijderen. dan geeft de elga wel het signaal naar de ketel , maar krijgt geen foutcode terug en blijft zelf max werken

    • @hansweijts5030
      @hansweijts5030 Год назад +1

      @@colinhermsen7214 bedankt voor je snelle reactie. Ik ga het proberen 👍

  • @Go2Results
    @Go2Results 2 года назад +1

    Gezellig wat kaarsen bij 😉

  • @bjorndijkstra5863
    @bjorndijkstra5863 2 года назад +1

    Kan een te grote warmtepomp niet zelf terugschakelen obv de warmtevraag. Voorbeeld je hebt een 8kw warmtepomp, de warmtevraag is beperkt, de warmtepomp herkent dat en schakelt zelf naar halve kracht om pendelen te voorkomen. Zijn er apparaten die dat kunnen, of is het 8 kw of niks?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Er zijn modulerende warmtepompen, maar zoals bij elke verwarmingsbron moet het passend zijn bij de warmtevraag van de woning. Een te grote warmtepomp is net als een te grote CV ketel niet efficiënt.

    • @boxtraenco
      @boxtraenco 2 года назад

      En Björn wat is het uiteindelijk geworden? 🤣👍

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 2 года назад

    Investeringskosten van de warmtepomp en elektrische ketel?

  • @myrnaklerks466
    @myrnaklerks466 2 года назад

    Kan je evt ook een full electric warmtepomp extra erbij zetten ipv elektrische cv ketel of naverwarmer?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Dat kan, mits deze een andere bron gebruikt dan de hybride warmtepomp, het moet immers energetisch nog wel kloppen. Als je twee buitenunits naast elkaar hebt hangen en de tweede krijgt de kou van de eerste op zijn ventilator, dan doet dat het rendement geen goed. Overigens moet je goed kijken naar de buitentemperatuur tijdens de situatie die je wilt afvangen. Stel dat is -10C, wat is dan de COP van die full-electric warmtepomp? Nadert die de 1, dan kan een elektrische CV-ketel alsnog gunstiger zijn vanwege de lagere aanschafprijs.

  • @anjaijzendoorn3532
    @anjaijzendoorn3532 2 года назад

    Moet ik dan altijd een boiler kopen voor warm water of is daar een andere oplossing voor?

    • @rolandet
      @rolandet 2 года назад

      Je kunt overwegen zgn doorstroomboiler in te zetten voor je warm water.
      Das feitelijk een electrische geiser.

  • @urzus1
    @urzus1 2 года назад

    Vraag. Ik heb een buitenzwembad ingegraven van 8x4 1,20 = 38,4m3 water. Wordt nu verwarmd door warmtepomp in maanden april/mei en september. Kan ik dit gebruiken als een WKO en daar een water water pomp aankoppelen?

  • @williesnijder996
    @williesnijder996 2 года назад

    Kan ik de hibride warmtepomp Atlantic cw5 ook zorgen dat me ketel niet meer aanspringt ?
    Is dit dat het zelfde idee wat je hier laat zien? wat ik moet gaan doen
    Dus opentherm uitzetten op de hibride systeem!
    En op de (intergas cw5) die ik dus heb de thermostaat draad veranderen. Naar 6 en 7 klopt dit
    Ik hoor graag van jullie !

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Je zou kunnen kijken wat er gebeurt als je de OpenTherm kabel bij de ketel los maakt. Of de ketel helemaal uit zet als je die niet ook voor warm water gebruikt. De warmtepomp zou dan gewoon door moeten werken.

  • @mijnbouwhulp
    @mijnbouwhulp 2 года назад +1

    Een vorige filmpje van jullie vond ik al prettig om naar te kijken en te luisteren en dat geldt voor deze ook weer zo. Dank daarvoor!
    Even een vraag: Wij hebben nu in de woning op de begane grond enkelwandige radiatoren. Is het raadzaam om bij de overstap naar een hybride warmtepomp te kiezen voor dubbelwandige radiatoren, zodat je meer oppervlak hebt om de warmte uit te stralen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Minstens type 22 radiatoren zijn zeker niet verkeerd. Zie deze video: ruclips.net/video/H4_ZQCjsMII/видео.html

    • @TheMarxbrother1954
      @TheMarxbrother1954 2 года назад

      @@KetelKlets

  • @eriklaan8207
    @eriklaan8207 2 года назад

    Interessant! Wel erbij vertellen dat je geen warm douchewater meer hebt als je je cv-ketel aan de wilgen hangt. Een warmtepomp doet dat niet volgens mij.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Wel met een indirect gestookt boilervat of een warmtepompboiler. Een warmtepomp is inderdaad geen doorstroomtoestel.

  • @mierkske5591
    @mierkske5591 2 года назад

    Kun je ook de aanvoer temperatuur van de cv zo laag zetten dat deze nooit zal bijspringen? Bijv 35 graden?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Nee, dat regelt de warmtepomp (die stuurt de ketel aan), daar kun je dat mogelijk wel op instellen.

  • @veenstramatthijs
    @veenstramatthijs 2 года назад +1

    Heb je eventueel een link van die water naverwarmer? Zat zelf ook hierover na te denken, alleen dacht ik aan het gebruiken van een elektrische boiler (+/- 45 graden) tijdens koude dagen. Water zou dan het CV systeem ingaan middels een terugslagklep. Of denk je dat dit niet gaat vanwege een te hoge werkdruk in het systeem?

    • @Candisa
      @Candisa 2 года назад +1

      Een terugslagklep is niet nodig, wel een CV-pomp.
      Aan de retour van je CV-systeem maak je een T, vanuit die T ga je naar de retouraansluiting van de warmtepomp en naar de inlaat van de elektrische boiler.
      Vanaf de uitlaat van de elektrische boiler ga je naar een CV-pomp.
      De uitgang van de CV-pomp zet je vervolgens door middel van nog een T-stuk samen met de aanvoeraansluiting van de warmtepomp op de vertrekleiding van je CV-systeem.
      De CV-pomp stuur je door middel van de aansluiting voor een externe pomp van de hybride warmtepomp, de boiler door middel van het aan-uit contact dat normaal naar een CV-ketel zou gaan.
      Wanneer je warmtepomp het alleen kan trekken zal je elektrische boiler als buffervat werken (de CV-pomp draait namelijk mee met de warmtepomp maar het warmte-element stookt niet bij) waardoor de warmtepomp minder gaat pendelen. Wanneer de warmtepomp tekort schiet gaat het warmte-element van de elektrische boiler bijspringen en werkt die als een elektrische CV-ketel. De warmtepomp moet dan wel de mogelijkheid hebben om in cascade te werken. De CV-pomp achter de elektrische boiler zorgt er samen met de CV-pomp in de warmtepomp voor dat het warme water van beiden doorheen het afgiftesysteem gestuwd wordt en niet via de uitgangen elkaar gaan voeden, vandaar dat een terugslagklep niet nodig is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Vaillant heeft een elektrische naverwarmer zonder pomp (VWZ MEH 60) en de elektrische CV ketel uit het voorbeeld is van Masterwatt (type Calida).

    • @veenstramatthijs
      @veenstramatthijs 2 года назад

      @@KetelKlets bedankt voor je reactie. Zou jij de naverwarmer voor of achter de ELGA (2019 4.9kW) zetten? Lijkt mij achter de ELGA om vervolgens de laatste paar graden extra te geven, maar wil dit toch even voor de zekerheid checken.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@veenstramatthijs Zou ik wel doen om storingen te voorkomen (als het retourwater warmer is dan wat er uit is gegaan, weet ik niet hoe de software van de warmtepomp daar op reageert).

    • @veenstramatthijs
      @veenstramatthijs 2 года назад +1

      @@KetelKlets Dankjewel, ga me erin verdiepen en hopelijk is dit een passende oplossing om gasloos te gaan 😀

  • @harryheijer5451
    @harryheijer5451 2 года назад

    Ik heb juist een warmtepomp nodig om al die overtollige, door mijn cv, weer uit huis te pompen. Hoezo moet ik van het gas af als ik warmtepomp hep. 🙈

  • @CeesWeij-v2r
    @CeesWeij-v2r 22 дня назад

    Zou voor mij de beste oplossing zijn omdat ik al bijna 6 jaar van het gas af ben en een elektrische cv-ketel gebruik met een boiler! Na verschillende installateurs gecontacteerd te hebben nog geen gevonden die aan deze oplossing wil meewerken! Ik vermoed omdat zij dan geen onderhoud aan een gasketel hoeven te doen met een onderhoudscontract! Oproep wie wil wel meewerken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  21 день назад

      @@CeesWeij-v2r Bij mij wordt gewoon een hybride WP geplaatst zonder koppeling met een gasketel. Was zelfs een optie op het intakeformulier.

    • @CeesWeij-v2r
      @CeesWeij-v2r 21 день назад

      Zal toch eens verder zoeken

  • @frankelfert7537
    @frankelfert7537 Год назад

    Fijn hoe je dit zo uitlegt. Als leek vind ik zelfs steeds interessanter vinden! Bedankt!
    Enige vraag, is het al echt interessant om hem er naast te hangem? Mijn cv adviseur zegt van niet, omdat ik maar rond de 750m2 per jaar verbruik met vloerverwarming op beide etages en dat ik het er nooit uit krijg.. ik twijfel nu een beetje.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Met dat verbruik kun je zelfs gasloos gaan zonder CV ketel, dat scheelt je elk jaar CV onderhoud en vastrecht voor de gasaansluiting. Je zou je warm water dan kunnen bereiden met een (warmtepomp)boiler.

    • @frankelfert7537
      @frankelfert7537 Год назад

      Dat is misschien een goede optie. Wat ik niet verteld had ia dat ik ook een zonneboiler vanuit de bouw heb. Tot zover ik weet is deze niet rechtstreeks aan te sluiten op de cv, maar die verwarmt ook redelijk wat. Geen idee of dit het nog interessanter maakt, of juist niet

  • @mibv
    @mibv 2 года назад +1

    Ik kreeg deze doorgestuurd en ben meteen fan (en abonnee) van je youtube kanaal :)
    Ik ben het grotendeels eens met wat je stelt.
    Je kunt een hybride WP prima gebruiken zonder dat hij de CV laat meehelpen.
    Zoals je in een andere video ook al aangeeft zit er vaak ergens een instelling waardoor de WP ook blijft doorwerken onder de 2C a 4C.
    Dan zal hij in principe zo goed als nooit de CV ketel aan hoeven zetten.
    Alleen heb je dan nog geen warmwater.
    Want daar zorgen hybride WP's over het algemeen niet voor.
    Dus van het gas af kan dan nog niet.
    Je hebt dan een WP nodig die ook het warmwater kan voorverwarmen, met wrs een elektrische naverwarmer om op de 58C uit te komen?
    Of natuurlijk een losse elektrische verwarmer die warmwater levert (en dan mss ook als bijverwarmer voor de WP kan dienen).
    Alleen kom je dan wel op aardig wat stroomverbruik uit?
    En is de vraag hoe dat plaatje er uit ziet als de saldering helemaal is weggevallen.
    Want zonnestroom wek je op in de zomer overdag, verwarmingsenergie heb je het meest nodig in de winter 's nachts.
    Overigens zal dat nog wel even duren, tot die tijd is het wrs nog wel interessant om te experimenteren O:)
    Ook is nog even de vraag hoe het kostenplaatje er uit ziet als de de CV ketel helemaal weg zou halen en er een elektrische CV ketel voor in de plaats gaat zetten. Want idd gewoon mogelijk is.
    Ik heb sinds een aantal jaar een Elga 5kW in hybride opstelling en sinds 2 stookseizoenen de instelling aangepast zodat de Elga gewoon blijft doorkachelen als het kouder wordt.
    Met die 2 stappen is mijn verbruik van 2,25m3/kuub huisinhoud naar 0,90m3/kuub huisinhoud gegaan.
    Of anders gerekend, van 25m3/m2 naar 10m3/m2 verwarmd oppervlakt (wel ook icm met nog wat andere maatregelen).
    Van het gas zal ik voorlopig nog niet helemaal kunnen, vanwege de warmwater voorziening (deels afgedekt door een zonneboiler) en omdat de CV toch nog best vaak aangeschopt wordt, namelijk als er snel warmte 'nodig' is. Bij meer dan 1,5C verschil tussen vraag en aanbod temp zet de Elga de CV aan. Daar moet ik nog eens mee experiementeren.
    Dat laatste zou niet meer gebeuren als de CV helemaal is afgekoppelt O:)
    Wat ik nog niet helemaal volg:
    Het instellen van de WP op aan/uit aansturing van de CV
    en dan vervolgende de CV weghalen,
    is toch hetzelfde als de CV helemaal niet aansluiten?
    Dus hoef je helemaal geen draadjes meer van de WP te laten lopen?
    Toevallig heb ik al schakelaar zitten tussen de thermostaat, de WP en de WP en de CV, dus ik zal volgend stookseizoen eens kijken wat er gebeurt als ik de CV loskoppel van de WP - de WP staat nu helemaal uit, de CV in zomer/eco stand, alleen voor warmwater naverwarming van de de zonneboiler voor de indirect gestookte boiler.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      De wat grotere warmtepompboilers kunnen puur op de WP al 60 graden halen, voldoende voor anti-legionella. Daar komt dus geen elektrisch element aan te pas.
      Verder kun je die draad inderdaad weglaten, aan/uit is een potentiaalvrij contact. Maar die draad liet ik staan om aan te tonen dat je er ook een elektrische ketel mee kunt aansturen.

    • @mibv
      @mibv 2 года назад

      @@KetelKlets Wat noem je 'wat grotere WP boilers'?
      Dat zijn neem ik aan niet degene die normaal gezien in een hybride opstelling gebruikt worden?
      Mijn Elga 5kW haalt ongeveer een aanvoer temp van ca 45C.
      Met het toevoegen van de elektrische ketel op een later moment maak je er in principe een full electric WP van?
      Is er een duidelijk voordeel om de hybride tussenstap te nemen tov direct naar een full electric variant te gaan?
      Even afgezien van dat het kleinere stappen zijn en je dus eerst kunt 'wennen' aan een WP en de investering kunt spreiden?
      Ik heb het net even getest, ik heb 'toevallig' al schakelaars zitten tussen de thermostaat en de Elga resp de Elga en de CV(*)
      Als ik de Elga op aan/uit zet dan kan ik idd verbinding met de CV verbreken en gaat de Elga aan het werk, ook als ik de temperatuur 3 graden hoger zet.
      De CV lijkt dan gewoon warmwater te blijven leveren.
      Zeker iets om het komende stookseizoen eens mee te experimenteren :)
      Ook of de dip-schakelaar omschakeling naar aan/uit echt wel nodig is.
      Anders zou ik het met een paar relais op afstand kunnen omschakelen,
      als bv blijkt dat hij het vanaf een bepaalde buiten temperatuur niet meer trekt,
      of wanneer ik de boel even snel wil opwarmen O:)
      (*) Dit om de Elga helemaal uit te kunnen zetten buiten het stookseizoen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@mibv Een warmtepompboiler is een op zichzelfstaand apparaat. Met 'wat groter' bedoel ik 200L of meer. Daar is meer ruimte beschikbaar boven op de boiler waardoor de ingebouwde warmtepomp fysiek groter kan zijn met als gevolg de hogere temperatuur. Zie Atag, Vaillant of Stiebel Eltron als voorbeelden voor warmtepompboilers.

    • @mibv
      @mibv 2 года назад

      @@KetelKlets Ah ok.
      Maar de video gaat over het 'los' gebruiken een boilerloze Warmtepomp toch?
      Want warmtepompen met boilers worden volgens mij niet veel in hybride opstellingen gebruikt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@mibv In feite kan een hybride warmtepomp middels een driewegklep ook een externe boiler verwarmen. Vaak gaat dat middels een externe controller. De 3kW water/water warmtepomp van Vaillant kan dat bijvoorbeeld.

  • @pranonojotaroeno3928
    @pranonojotaroeno3928 2 года назад

    Interessant. Dank voor je video’s. Ik begrijp dat met een driewegklep een indirecte gestookte boiler opgewarmd kan worden. Hoe krijgt de warmtepomp de trigger om de boiler op te warmen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Dat komt ofwel uit de warmtepomp zelf als deze daarvoor geschikt is en anders doet een externe controller dat. Die zal het signaal naar de driewegklep sturen en meteen de warmtepomp op een hogere afgiftetemperatuur laten werken om zo de boiler te verwarmen.

  • @frankvandam2014
    @frankvandam2014 2 года назад +1

    Hele fijne en goede video!

  • @Richymasta
    @Richymasta 2 года назад

    Super handige video's maak je! Zag laatst een nieuwe warmtepomp met de naam Vincent; deze heeft GEEN buitenunit maar enkel 2 luchtkanalen naar buiten. Gaat dit net zo'n goed rendement opleveren als bijvoorbeeld een Elga Ace? Ik overweeg nl. de Elga Ace ivm de open therm optie. De levertijden lopen op tot 18 maanden! Wat is een goed alternatief of blijft de Elga Ace wel de aanbeveling voor een hybride warmtepomp?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      De Vincent werkt op ventilatielucht (type C of D) met als aanvulling buitenlucht. Zie deze video: ruclips.net/video/P44xetOZFtA/видео.html
      De Elga Ace gaat ergens dit jaar qua productie van 1000 p/m naar 4000 stuks p/m dus wellicht wordt de levertijd dan korter.

    • @Richymasta
      @Richymasta 2 года назад

      @@KetelKlets dank je! Dan is het wellicht ook het overwegen waard om meteen full electric te gaan voor 4000,- meer met de daikin Altherma Bluevolution. Kost na subsidie aftrek nog 6780 en ben je meteen klaar voor de toekomst. Mijn huis is van 2018 en is volledig voorzien van vloerverwarming en isolatie. Denk dat dit voor de lange termijn dan de beste oplossing is.

  • @willembekken8038
    @willembekken8038 2 года назад

    Duidelijke uitleg over hybride als solo te gebruiken. Maar waarom wordt er nu reclame gemaakt over hybride full electric ready. Zijn er dan toch verschillen en zo ja welke.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Wellicht dat de full electric een elektrische naverwarmer standaard aan boord heeft.

    • @willembekken8038
      @willembekken8038 2 года назад

      @@KetelKlets dank voor het antwoord

  • @robinvissers5777
    @robinvissers5777 2 года назад

    Goed verteld (en nodig) maar ik mis zelf een element waarvan ik denk dat het relevant is. Welke verschil ( delta T ) kan een warmtepomp aan en werkt het in de praktijk? Bijvoorbeeld als mijn aanvoer 40c is en retour 34c kan de warmtepomp dit verschil nog aan om terug naar 40 graden te gaan ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Dat ligt er maar aan hoeveel gas je nu moet stoken om die 6 graden erbij te krijgen. Dat is namelijk afhankelijk van de pompsnelheid, Δt van je afgiftesysteem en de warmtebehoefte van de woning. Dat bepaalt immers hoeveel vermogen er nodig is. Dat kun je dus niet zo op afstand zeggen.

  • @hrenes
    @hrenes 2 года назад +1

    Dat ik die vraag nooit meer krijg... WUHAHAHAAA Bedankt!

  • @paulvergeldt2535
    @paulvergeldt2535 2 года назад

    HOI,als je dan 2 hybride warmtepompen langs elkaar zet de een als solo en dan als nodig de tweede aanspreken

  • @grtxyz4358
    @grtxyz4358 2 года назад

    De warmtepomp combi met all-electric, kan dan toch ook met opentherm, of moet dat dan altijd via aan/uit?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Elektrische ketels werken meestal met aan/uit sturing en niet met OpenTherm omdat deze anders moduleren dan gasketels.

    • @grtxyz4358
      @grtxyz4358 2 года назад

      @@KetelKlets ah ok, weer wat geleerd. Thanks

  • @markcosemans6304
    @markcosemans6304 2 года назад +1

    En douchen dan??

    • @jelledejong3351
      @jelledejong3351 2 года назад

      Waarom full electric?bij temperaturen van _10 cop van 2 .1kub gas huidige prijs €2.40 ,stroomprijs€0.60,1kub gas is gelijk aan 9kw energie,dus gedeeld door 2 is 4.5 keer 0.60 is€2.70.ik ben blij met mijn Ferroli c.hybrid,al veel gas bespaard en met de zekerheid van altijd warmte als het al stevig winter word d.m.v.ingebouwde gasketel.

  • @jovaz0r
    @jovaz0r 2 года назад +1

    Elektische CV voor de echt koude dagen lijkt me uitdaging voor het elektra net. Met COP van 1 VS 3 bij een warmtepomp, betekent het dat de capaciteit van het net dus 3x zo groot moet zijn om deze zeldzame dagen op te vangen als we dit massaal gaan doen. Is dit dan een echte oplossing?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Hoeveel huizen in Nederland koken al volledig elektrisch, dagelijks ongeveer rond etenstijd? Dat gaat ook over flinke vermogens en dat gaat ook goed. Besef dat je die elektrische CV ketel kunt instellen op een bepaald vermogen, bijvoorbeeld 2kW of 4kW, om zo de netbelasting laag te houden. De rest van je huis moet immers ook door je 3x25A heen blijven passen.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 года назад

      @@KetelKlets Grote verschil is dat niet iedereen tegelijk kookt, terwijl iedereen bij -10 wel graag tegelijk zijn huis warm wil houden. Een Elga Ace levert bij 5 graden nog 4 kW - Huizen die dat nodig hebben vragen bij -10 8 kW - en op een temperatuur dat de warmtepomp misschien niet meer werkt. Je gaat dus in dat geval 8 kW met een COP van 1 verwarmen - instellen op een laag vermogen kan wel, maar dan krijg je het koud.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@jbtl1130 Dat hangt helemaal af van de mate waarop de woning is geïsoleerd. En koken doen we wel degelijk allemaal min of meer tegelijk, die piek kun je zelfs landelijk terug zien. Bij koude zal ook niet elke warmtepomp tegelijk en/of met vol vermogen staan te pompen. In het voorbeeld met de Elga Ace van 4kW zou deze 920 Watt opnemen uit het net, dat moet het probleem niet zijn, zelfs niet in grotere aantallen.

    • @jovaz0r
      @jovaz0r 2 года назад

      @@KetelKlets goede punten hebben zowel jij als Jeroen. Discussie gaat dus over 2 punten: A) gaat je elektra rekening naar de knoppen als je bij kou met COP 1 moet bijverwarmen. Consensus is dat dat behapbaar is. En B) als dit grootschalig toegepast wordt, kan het net de pieklast aan. Wellicht de meest kritische. warmtepomp-weetjes.nl/media/tabellen/indicatietabel_2020_draaiuren_richtgetal_warmtepomp_vermogen_verbruik_wpw.png geeft aan dat bij -10 een fictief huis van na 2000 nog steeds 10kW vraagt bij een temp dat een elga verzuipt. Komt weinig voor, maar we willen geen taferelen als in Texas afgelopen winter..

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@jovaz0r De blackout in Texas kwam voornamelijk omdat Texas de enige staat is die *geen enkele* netkopping heeft met een andere staat. Zij kunnen dus geen noodcapaciteit aanvragen bij naburige staten. Wij hebben als Nederland interconnects met:
      - Duitsland
      - Denemarken
      - België
      - VK (DC)
      - Noorwegen (veel Hydro)
      Wij kunnen dus veel uitwisselen in geval van nood.

  • @RonLin72
    @RonLin72 2 года назад

    Hoe weet ik welke grote (kW) warmtepomp ik nodig heb om m’n HR ketel te vervangen ? Is daar een formule voor ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Ja, zie deze video: ruclips.net/video/bY7T1mLXdeQ/видео.html

    • @JoopKarelSpank1
      @JoopKarelSpank1 2 года назад

      voor zover ik weet niet. Eigenlijk moet je kijken wat voor warmteafgifte je hebt van je radiatoren bij verschillende temperaturen. Stel je hebt 8kw aan vermogen op 70 graden maar bijvoorbeeld maar 4.2kw op 40 graden zou je dus kunnen overwegen een 4kw hybride warmtepomp te nemen die je vervolgens op 40 graden zet. Neem dan wel een optelsom van de radiatoren die je praktisch ook gebruikt. Een radiator op zolder of de schuur die altijd op vorstbeveiliging staan hoef je niet perse mee te berekenen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@JoopKarelSpank1 Op die manier houd je geen rekening met de woning en het actuele comfortniveau wat de bewoners willen. In de video hierboven komen die zaken aan bod afgaande op het bestaande gasverbruik.

  • @robvossen8099
    @robvossen8099 2 года назад

    @ketel klets, zou je eens in kunnen / willen gaan op de volgende vraag: ik heb een 1000-1500kwh overschot. Cv en watm water lopen beide via de gasketel en ook het koken.
    Nu zijn zo ongeveer alle lucht water warmtepompen niet leverbaar/ laaiend duur.
    Ik zou de woonkamer/tuinkamer op de 3,5 of 5kw ururu sarara kunnen verwarmen, echter dan heb ik de ketel nog nodig voor de keuken, badkamer en toilet. Voor deze ruimtes is de onderwaarde van de ketel (7kw nefit trendline II) hopeloos te veel natuurlijk.
    De daikin ururu sarara kan ik hebben hangen voor 3-3,5euro en kan me direct helpen de komende 2 jaar. En ik kan deze met 4-6 weken hebben hangen
    Wat is nu slim airco voor de 2 ruimtes en de rest te doen met de ketel met een tado setup? Ik hoop dat eea wat duidelijk is.

    • @nlaan8357
      @nlaan8357 2 года назад +1

      Even een reactie op hier boven, zoals ik het momenteel doe en wil gaan doen,,,,, .
      Heb zelf ook sinds dec 2021 een airco van Hisence van 5 kw. ( kosten € 1850,-). waar ik mee verwarm ( ongeveer 19 a 20 graden ) en zet deze als ik naar bed ga op 16 graden en doe de tussendeur naar de gang open waardoor er wat warmte naar boven gaat.
      In de douche een elektrische kachel aan de muur die ik ( sporadisch ) aanzet met uitkleden en na het douchen nog een uurtje laat draaien ( met ventilator erin )
      Verbruik sinds 15 dec 2021 ( jaarafrekening ) is 89 kuub , (tot 8 juli 2022.)
      Ik heb verder niets aan de ketel laten doen , alleen de thermostaat op 12 graden gezet,,,,, 24/7.
      Stroom verbruik is sinds 15 dec. 935 kWh. ook tot 8 juli 2022.
      Warm water nog via de cv , ( gemiddeld 3 a 4 kuub per maand . ) maar ga een elektrische boiler plaatsen .
      Kook nog op gas maar dat wordt inductie.
      En als aankomende winter ik het met de airco goed op temperatuur hou dan is het plan om de cv en de gasmeter eruit te gooien ( scheelt dacht ik € 270 ,- aan netbeheer kosten voor het gas.)
      1 persoons huishouden ( man 53 jaar , geen vrouw of kinderen. ) , hoekhuis van 1979. isolatie muren en vloer , ik denk standaard vanaf de bouw in 1979 ?
      Beneden dubbelglas boven nog gedeeltelijk enkelglas .
      Sinds april 2020 al 9 zonnepanelen van ik dacht 315 watt. ( kosten € 3850.-) na btw teruggave.
      Opbrengst vanaf 1 jan 2022 , 1.68 Mhw. ( tot 9 juli 2022 ).
      Maandbedrag nu ,,,,,,, € 3,- per maand . en krijg volgens Vattenval ( slimme meter , dus dagelijks inzicht ) waarschijnlijk nog € 200,- terug.

  • @Karrde
    @Karrde 2 года назад

    Je spreekt heel vaak van een warmtepomp te combineren met een elektrische boiler voor het warm water. Hoe komt het dat er nooit gesproken wordt over een zonneboiler? Is die dan minder performant?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +2

      Op zich niet maar het nadeel van een zonneboiler is dat die in de winter weinig doet en in de zomer juist teveel (je hebt dan alleen sanitair warm water nodig en geen CV) terwijl je precies dan op vakantie gaat. Om te voorkomen dat je zonneboiler dan in stagnatie gaat (transportvloeistof gaat koken) moet je bij een druksysteem 's nachts de warmte weer via de panelen naar buiten laten stralen (is verlies) of bij een terugloopsysteem je systeem leeg laten (is ook verlies van dakrendement). Daarom zou ik liever extra zonnepanelen op het dak leggen en de elektrische route kiezen. Gedurende je vakantie in de zomer kun je die extra opwek terugverkopen aan het net, dat rendeert altijd beter dan een zonneboiler die niks doet terwijl er wel zon is.
      De enige uitzondering is wanneer je een zeer groot dakoppervlak hebt, dan wordt de keuze mogelijk anders.
      Zie ook deze video: ruclips.net/video/T3z77cyUNdU/видео.html

  • @DRACOBEER
    @DRACOBEER 2 года назад

    In meerdere video's waarschuw je voor het pendelen van een warmtepomp; loop je dat risico ook bij een lucht-lucht (airco) warmtepomp die gebruikt wordt voor het verwarmen van je woonkamer met een binnenunit?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Ik denk dat het daar minder speelt. Een koelkast pendelt ook doorlopend en wordt desondanks makkelijk 30 jaar oud. Ik gok dat het lagere vermogen daar een rol speelt waarbij de stuurelektronica in de airco ook rekening houdt met eventuele technische beperkingen.

    • @ivovlot4094
      @ivovlot4094 2 года назад

      Misschien geldt het probleem van de extra slijtage minder voor moderne apparaten.
      De hedendaagse compressoren in zowel airco als warmtepomp zijn waarschijnlijk beter bestand tegen de schok van het opstarten. Ouderwetse koelkasten hadden vaak en enorme piekstroom nodig om te starten. In moderne koelkasten (niet de goedkoopste) zit een inverter, een type compressormotor die niet stopt, maar een variabele snelheid heeft. Die hoge peikstroom en dito belasting piek van de onderdelen in de compressor blijft dan achterwege.
      Ik neem aan dat moderne airco en warmtepompsystemen dat principe ook gebruiken, behalve miscchien sommige goedkope types die uit verouderde fabrieken komen.
      Wel iets om op te letten, al zal het bij de grote bekende merken wel in orde zijn.
      Evenzogoed heeft Rick gelijk als hij stelt dat lange periodes van draaien beter zijn dan voortdurend af en aan schakelen.
      De moderne sturingselectronica kan er ook voor zorgen dat een compressor niet wordt ingeschakeld als het systeem net nog gedraaid heeft en nog onder druk staat. Dat leidde bij oude compressoren vaak tot niet starten, oververhitting en uitpikken op de clixon.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 года назад +2

      Oudere warmtepompen konden alleen aan/uit schakelen, waardoor bij hogere buitentemperatuur en lage warmtevraag ze wel 20x per uur aan konden slaan. Een compressor kan in ieder geval 100.000 starts aan, maar daar ben je op zo'n manier wel snel door heen. Het juiste vermogen kiezen kwam toen wel erg nauw. Het enige moment wanneer warmtepompen nu nog veel starts (max 1x/45-60 minuten) maken is bij vochtig weer rond het vriespunt - dat is dan geen pendelen, maar het ontdooien van de buitenunit. Praktisch gezien kan een warmtepomp niet meer kapot gaan op het aantal starts van de compressor - dan gaat er toch eerder iets anders kapot. Ik tel 1500 starts/jaar - dan zou de levensduur dus 66 jaar zijn.

  • @ForzaDJ
    @ForzaDJ 2 года назад

    Kan een "Eneco WarmteWinner" ook solo draaien?

    • @davidt6849
      @davidt6849 2 года назад +1

      Vast wel de vraag is alleen, is het genoeg

  • @aartschelling3440
    @aartschelling3440 Год назад

    Waar komt ons warme tapwater vandaan, als we geen gas combiketel meer zouden hebben?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Warmtepompboiler, boilervat i.c.m. warmtepomp, doorstroomverwarmer, keukenboiler, zonneboiler enz.

  • @JasperJanssen
    @JasperJanssen 2 года назад +2

    Re de schakel klappen van de compressor - moderne airco’s hebben invertersturing en daarmee een soft start/stop functie. Die warmtepompen mag ik hopen toch ook?
    Alsnog denk ik dat de thermische cycli wel het grootste issue zullen zijn (maar dat doet ie ook zo af en toe als ie permanent aan staat, om te ontdooien - tenminste, wat doet een warmtepomp daarmee? Bij verwarmen met een verwarmingselement of de compressor in reverse zetten?), maar hopelijk doet zo’n ding niet meer de “kuh-TOENK” die we kennen van de cheapo airco.

  • @anitanouws9885
    @anitanouws9885 2 года назад

    Zou jij misschien bij ons kunnen komen kijken wat er mogelijk is

  • @guidoveenstra10
    @guidoveenstra10 Год назад

    Verschil tussen een "echte" warmtepomp.en een hybride, is dat het verwarmingselement als aanwezig is in de warmtepomp. Een CV of bijverwarmer erbij is dan niet nodig.

  • @vsboth
    @vsboth 2 года назад

    ik heb een vraag waar ik je nog nooit over heb gehoord. Hoe zit het met het koudemiddelen in de huidige warmtepompen en hybride warmtepompen ?
    Ik werk in de koudetechniek en al enige tijd weten wij dat R32 en R410 uit gefaseerd gaan worden binnen korte termijn.
    Hoe zit dat met deze zaken dan bij warmte pompen ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Is heel wisselend. Sommige werken op R290 (propaan), andere doen R134a en zelfs R744 (Co2) zie ik soms voorbij komen. Ze willen vooral dit soort natuurlijke koudemiddelen vanwege de lage GWP (global warming potential) uit milieuoogpunt én omdat je er bij installatie geen F-gassen certificering voor nodig hebt.

  • @krystianskowron7231
    @krystianskowron7231 2 года назад +2

    Bedankt voor u video, heel leerzaam 👍
    Wil U ook iets ons vertellen over elektrische vloerverwarming?
    Alvast bedankt
    Gr

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +4

      Leuk voor in de badkamer, maar te inefficiënt voor een heel huis. Tot zover mijn mening over elektrische vloerverwarming 🙂

    • @Zwakkie05
      @Zwakkie05 2 года назад

      En als je alleen de begane grond verwarmd? Wij hebben namelijk nooit de verwarming op de slaapkamers aan staan 😊, en wonen in een tussenwoning.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@Zwakkie05 Ik ken iemand die dat had en ik heb hun stroomrekening gezien. Dat wil je niet. Klassieke vloerverwarming kun je het beste combineren met een warmtepomp naar keuze, beide zijn inmers al _lage temperatuur_ systemen.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen 2 года назад

      @@KetelKlets elektrisch doe je in een badkamer omdat het voor 5 vierkante meter niet loont om iets aan te sluiten op de CV, laat staan een heel systeem bouwen… maar zodra je een echte serieuze vloerverwarming bouwt is niet-COP-1 gewoon heel snel de moeite waard.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 года назад +1

      @@JasperJanssen Ook ben je maar zeer korte tijd aanwezig in een badkamer, dus dan kan elektrische verwarming voor dat half uurtje prima uit.

  • @ivovlot4094
    @ivovlot4094 2 года назад

    Ook ik ben op zoek naar de beste oplossing. Op de VSK beurs naar wat nieuwe dingen gekeken.
    Zojuist een dom artikel gelezen op Wynia's week, waarin een "deskundige" laat zien dat hij er niets van begrepen heeft hoe een warmtepomp bespaart. Deze Maarten van Andel doet hele boude uitspraken, alsof warmtepompen een enorm stroomverbruik hebben, peperduur zijn en alleen maar het probleem verplaatsen omdat "AL DIE STROOM" die extra verbruikt zou worden ook uit aardgas komt en ook niet geleverd kan worden omdat het net het niet aan kan.
    Nu zijn er zeker nog wat knelpunten in sommige regio's, maar die worden niet veroorzaakt door warmtepompen.
    De warmtepomp "plicht" die de regering wil invoeren lijkt me geen goed idee. Als een systeem niet aantrekkelijk genoeg is dat mensen het zelf willen is een verplichting geen goede zaak.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      De plicht is er niet voor de mensen, maar voor de installateurs. De mensen boeit het vaak niet wat ze er neer hangen, als het maar werkt. Het dwingt de stugge installateurs om die oude gasketels eindelijk eens los te laten.

  • @Dutch79
    @Dutch79 2 года назад

    Een all-electric doet t toch eigenlijk ook niet 'in zn eentje' want je hebt er nog een boiler oid bij nodig voor warm tapwater.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Die boiler is gewoon een opslagvat die van zichzelf niks doet, dat komt allemaal vanuit de warmtepomp als het een indirect gestookt boilervat is.

  • @michielb88
    @michielb88 2 года назад

    En gebruik je een stand alone boiler voor de SWW?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Ja, of een indirect gestookte boiler die met een driewegklep op dezelfde warmtepomp zit gekoppeld. Hangt van je systeem af wat gunstiger of handiger is.

    • @michielb88
      @michielb88 2 года назад

      @@KetelKlets Bedankt. Waarom is een 'hybride' wp + losse boiler dan eigenlijk goedkoper dan een solo wp bij gelijk vermogen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@michielb88 Omdat je dan van het gas af kunt (scheelt vastrechtkosten en m3 prijs van het gas).

    • @michielb88
      @michielb88 2 года назад

      @@KetelKlets ik bedoelde meer waarom de aanschaf van een hybride wp goedkoper is dan van een solo (full electric) wp? Bij gelijk vermogen en externe boiler meegerekend bij een hybride.
      Als de techniek toch vrijwel hetzelfde is?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@michielb88 Dat klopt, ware het niet dat de kleinere warmtepompen goedkoper zijn terwijl ze vrijwel hetzelfde subsidiebedrag krijgen als de grotere. Ik ken de markt niet van buiten, dus check dat altijd in de laatste 'apparatenlijst' van de RVO. PS: als ze hetzelfde vermogen hebben, vallen ze beide onder de 'hybride' categorie. Of je hem solo of als combi gebruikt hangt puur af van hoe je hem laat installeren.

  • @wieloetwaubach
    @wieloetwaubach 2 года назад +1

    Heb je alleen geen warm water (met de Elga dan)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Kan wel middels een driewegklep en een indirect gestookt boilervat.

  • @Christiaanammeraal
    @Christiaanammeraal 2 года назад

    Volgens mij is dit een contradictio in terminis, hybride betekent een mengvorm van 2 soorten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Een keukenboiler werkt ook prima op de zolder. Ze zijn 'hybride' als naam ipv als bijvoeglijk naamwoord gaan voeren, daarom is er zo'n verwarring ontstaan.

  • @taarsen1973
    @taarsen1973 2 года назад

    Helder verhaal! Mijn eerste gedachte; dit wil ik ook! Nu komt het probleem want geen enkele installateur wil mij hierbij helpen. Wie o wie weet waar ik hiervoor terecht kan. Het lijkt wel alsof alle installateurs volledig gedreven worden door de fabrikanten en totaal niet meer out of the box willen, mogen of durven denken en doen. Heel jammer.

  • @aamiddel8646
    @aamiddel8646 2 года назад

    Weer een duidelijk verhaal. Ik denk echter dat in de volksmond als er over een hybride warmtepomp gesproken wordt bedoeld wordt een hybride warmte systeem met warmtepomp en met een (gas) cv al dan niet in één apparaat en in deze video is een 'solo hybride warmtepomp' zonder cv gewoon een 'warmtepomp'.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Het zijn de fabrikanten die de naam 'hybride warmtepomp' op een product zetten. Dat zorgt alleen maar voor onduidelijkheid. Is hetzelfde als een 'keukenboiler' die je ook prima elders in huis kunt plaatsen, echter noemt de fanrikant dat een 'keuken'boiler.

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 2 года назад

    1. Waarom kan je op het menu van de gas cv ketel de radiatorverwarming dan niet gewoon uit zetten?
    2. Waarom een elektrische ketel als reserve. Slechts één persoon in uw comments wijst (terecht) op het feit dat het electriciteitsnet dan op koude winterdagen overbelast raakt. Bovendien moeten we dan ook extra gascentrales bij zetten want koud winterweer is vaak een hoge druk gebied en staan de windturbines ook stil.
    3. I. p.v. een elektrische ketel zou één of meer infraroodpanelen ook een uitkomst zijn. Ik heb er voor € 400 twee. Dus nog zelfs goedkoper dan een elektrische cv ketel. 350 en 500 Watt is nog te doen. Bovendien voelt het door de stralingswarmte ook drie graden warmer aan. En het is ook veel sneller warm.

    • @woutb32
      @woutb32 2 года назад

      Wij hebben een hybride solo draaien. Nog nooit koud gehad met een thermostaat die 24/7 op 21c staat. Mocht het echt een keertje te koud worden dan zetten wij wel een extra straal kacheltje in de woonkamer maar vraag me echt af of dat ooit nodig gaat zijn. Ik om die reden ook geen ir paneel ophangen waar je het hele jaar tegenaan zit te kijken.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 года назад

      Lokale verwarming is al beter - omdat de warmte dan niet via het CV-systeem hoeft. Maar je bent nog steeds van 1kWh stroom 1kWh warmte aan het maken. Maar een hybride warmtepomp icm een eCV voor als het vriest is gewoon een erg slecht idee. Jammer, want over het algemeen goede informatie in dit kanaal.

  • @jbtl1130
    @jbtl1130 2 года назад

    Lijkt me niet zo'n goed plan dit - de Elga Ace en andere hybride warmtepompen lopen sterk terug in vermogen bij lage buitentemperaturen - zeker als de retourtemperatuur erg hoog wordt (en dat wordt hij als je gaat bijverwarmen met een elektrische CV). In de hybride opstelling is er dan ook een afschakeltemperatuur waaronder alleen nog maar de CV verwarmt. Bij gas is dat niet zo'n probleem, maar ga je bij -10 alleen met de elektrische CV stoken, dan ga je 6-8kW van het net trekken. Daar worden netbeheerders niet erg vrolijk van lijkt me - bij -10 doet de hele straat dat dan tegelijk... Beter lijkt mij het om naast de Elga (of andere hybrides) als backup een lucht/lucht warmtepomp (airco) in de woonkamer te installeren. Dan blijft de retourtemperatuur van de CV binnen de perken en kan de hybride ook bij -10 blijven werken (wel met een lage COP van bijv. 2.5-3). Met de airco ernaast (ook een dergelijke COP bij -10) heb je dan nog maar 2-2.5kW nodig - dit is vergelijkbaar met wat je nodig hebt bij een goede full-electric warmtepomp - maar zonder dat je vloerverwarming of LTV radiatoren hoeft te installeren - en dat scheelt enorm in de kosten. Een airco van bijv. 4 kW is ook vergelijkbaar qua kosten met een elektrische CV.

    • @Candisa
      @Candisa 2 года назад

      Een elektrische CV-ketel is sowieso een toestel dat te gek voor woorden is. Hier in België krijg je dat niet verkocht: eerst zit met járen elektrische verwarming af te straffen op het energielabel van woningen, nu is men ook accumulatiekachels aan het afstraffen door het nachttarief geleidelijk op te trekken naar dezelfde prijs als enkelvoudig tarief, vervolgens zitten we dankzij het capaciteitstarief (een soort piekboete) ook nog eens massaal op te letten dat we zo weinig mogelijk zware verbruikers hebben en deze zeker niet tegelijk laten draaien... en dan zouden we vervolgens onze gasketel met een rendement van 90+% moeten vervangen door een zware elektriciteitslurper met een COP van 1 gevoed door een net dat nog voor vele jaren voor een groot deel afhankelijk is van fossiele energie verbranden tegen een rendement van 40%? Ja daaaag!
      Dan is een cascade opstelling met gewoon twee dezelfde warmtepompen die parallel draaien wanneer nodig een stuk logischer. Het pendelen wordt dan opgevangen doordat beide warmtepompen samen kunnen terugmoduleren naar een vermogen dat een stuk lager ligt dan het hoogste vermogen dat één warmtepomp kan leveren, zodat de tweede pomp pas uit hoeft te vallen wanneer onder het minimumvermogen van de twee warmtepompen wordt gegaan, en pas terug bijschakelt wanneer er boven het maximaal vermogen van één warmtepomp moet worden gegaan. Met een slimme sturing kun je ze daarin ook nog laten elkaar afwisselen zodat beide warmtepompen redelijk gelijk verslijten. Gooi er nog een flink buffervat bij en het pendelen zal al helemaal meevallen.
      Door de cascade-opstelling heb je meteen ook een heel breed modulatiebereik te pakken van het minimumvermogen van één lichte wtp tot het maximaal vermogen van twee warmtepompen.
      Nadeel is natuurlijk wel dat 2 warmtepompen van bvb. (gekeken naar het Vaillant arotherm plus gamma) 2.1 tot 6.9kW een stuk duurder zijn dan 1 warmtepomp van 5.5 tot 14kW die ook nog eens een iets betere COP haalt, en dat een huis die een groot deel van het stookseizoen toekomt met een 6.9kW pomp waarschijnlijk ook wel genoeg heeft met een (5.4-)12.5kW pomp om ook die koudste dagen aan te kunnen, waarvan ook weer het pendelen in de tussenseizoenen kan beperkt worden door een flink buffervat te plaatsen.
      Eigenlijk zou je bij het hybride gaan gewoon moeten laten berekenen met welk vermogen je een horrorwinter door kunt komen als je de hele woning realistisch beter gaat isoleren, daar de hybride warmtepomp op afstemmen, en dan geleidelijk het aandeel gasafhankelijkheid afbouwen door met de berekende uitgespaarde energiekosten een lening aan te gaan om het isolatieplan effectief uit te voeren tot de gasketel nooit meer bijspringt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      De temperatuur alsmede het vermogen van de elektrische bijverwarmer kun je instellen naar keuze, die wordt dus net zo hoog als dat je instelt. Dat moet het probleem niet zijn. Overigens kan de Elga Ace functioneren tot -15 maar inderdaad met een lager thermisch vermogen omdat de Δt groter wordt. Lucht/lucht kan een mooie aanvulling zijn voor lokaal verwarmen, dat is maar net welke route je kiest.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      @@Candisa Besef dat de kleine hybride warmtepompen vaak van het niet-modulerende soort zijn; de gedachte is dat ze dat kleine vermogen altijd wel kwijt kunnen, dus moduleren is dan niet nodig. Hou dat in gedachten bij cascade opstellingen, zover dat überhaupt zinnig werkend gemaakt kan worden.
      België heeft gewoon jarenlang te weinig geïnvesteerd in hun stroomnet, dat begint zich nu te wreken. Ouderwetse rommel als 3x230V driehoek komt daar nog voor i.p.v. 3x400V ster (veel plezier om met driehoek je elektrische auto snel te laden...), teveel focus op centrale opwek door kerncentrales i.p.v. decentrale opwek met zonnepanelen (maakt je stroomnet kwetsbaar bij de uitval van een grote centrale) en de algehele mentaliteit in België (niets vervangen tenzij het echt echt écht niet anders kan). Ook trekt de politiek te hard aan het stuur bij problemen waardoor je als consument niet weet waar je (toekomstig) aan toe bent. Maar besef dat dit allemaal *beleid* is en dus in de toekomst kan veranderen. In feite is het piekcapaciteitstarief een manier om het probleem van een gebrekkig stroomnet bij de huishoudens te leggen, die daar feitelijk part noch deel aan hebben.

    • @Candisa
      @Candisa 2 года назад

      @@KetelKlets Het hybride verhaal leeft hier zo niet om de simpele reden dat hier ook niet zo fel gepromoot wordt om gasloos te gaan. Het gasloze verhaal is eigenlijk pas zéér recent hier boven aan het komen door de hoge prijzen door de oorlog in Oekraïne, maar zelfs dan nog speelt het minder omdat bij ons de elektriciteitsprijs gewoon in dezelfde verhouding als voorheen mee de hoogte is in getrokken. De Vlaamse regering zegt nu wel dat ze ervoor zullen zorgen dat elektriciteit in verhouding goedkoper zal worden en gas bijgevolg duurder waardoor warmtepompen interessanter zullen worden dan gasketels, maar omdat zowat iedere beslissing in ons landje afhankelijk is van de volledige clusterfuck aan beleidsniveau's en regeringen die elk hun eigen tegenstrijdige visie op de dingen hebben zal dit ongetwijfeld nog járen duren. Terwijl jullie in NL nog jaren kunnen salderen en er zo hard gepromoot wordt om gasloos te gaan dat mensen er nog massaal zonnepanelen leggen en hun gasketel de deur uit gooien ten voordele van een goedkope elektrische CV-ketel, heb ik hier zéér recent nog de berekening voor mezelf gemaakt en is het resultaat dat ik volgende week nog een splinternieuwe gascondensatieketel zal laten plaatsen en er het volste vertrouwen in heb dat dit nog voor vele jaren voor mij de goedkoopste manier van verwarmen zal zijn. Het alternatief is namelijk een warmtepomp die een pak duurder is in aanschaf én de eerstkomende jaren geen cent goedkoper stookt als die zijn stroom volledig van het net moet halen, gecombineerd met een hoop zonnepanelen die op het verbruik ervan ook 's winters kunnen trekken (want salderen doen we hier niet meer) wat zoveel kost dat het de terugverdientermijn van het hele verhaal amper verkort, gecombineerd met nog eens een flinke thuisbatterij en een buffervat om de piekboete te beperken die niet alleen zoveel kost dat het de terugverdientermijn weer zo hard de hoogte in jaagt dat het waarschijnlijk de levensduur van de warmtepomp en batterij voorbij schiet maar ook nog eens zoveel ruimte inneemt dat ik zou moeten overwegen een kleine aanbouw te doen die ook weer moet meeberekend worden in de kosten.
      (Ik ga verder in een volgende reactie)

    • @Candisa
      @Candisa 2 года назад

      @@KetelKlets (vervolg)
      Door het beleid hier, dat zich inderdaad uit in de achterhaalde staat van ons stroomnet, én door het jammergenoeg opkomende zwart-wit denken, zijn hybride oplossingen hier niet populair, dus de enige manier waarop een nichemarkt er toch mee aan de gang gaat is door zelf actief research te doen. De markt speelt hier hierop in door wel de mogelijkheid aan te bieden, maar dit te doen met zo weinig mogelijk risico. Het resultaat is dat we dus eigenlijk geen aanbod hebben van losse warmtepompen die specifiek gemaakt zijn om bij een bestaande gasketel te plaatsen, maar die mogelijkheid gewoon ingebouwd wordt in warmtepompen die gemaakt zijn om stand-alone te werken in kleinere/zuinigere woningen.
      Op zich is dat wel goed: op die manier worden installateurs én particuliere klanten er bewust van gemaakt dat die bijplaats-warmtepomp in hun woning waar ze 50 jaar geen klap aan verbeterd hebben gewoon dezelfde is als die die 3 huisnummers verder een zuinige moderne woning in zijn eentje staat warm te stoken, waardoor er toch ergens in het achterhoofd een zaadje wordt geplant om iets te doen met isolatie, warmteterugwinning...
      Doordat het nog een nichemarkt is die hier draait op aangepaste 'gewone' warmtepompen zijn de toestellen die hier bijgeplaatst worden wel gewoon moduleerbaar (bvb. Vaillant aroTHERM plus 55: moduleert van 2.1 naar 6.9kW, kan zowel stand-alone als in cascade met een andere warmtebron). Als de bestaande ketel waarbij die warmtepomp werd bijgeplaatst het dan toch binnen 2-3 jaar begeeft alvorens de woning voldoende is geïsoleerd om het met die warmtepomp alleen te redden, is het niet ondenkbaar dat er gekozen wordt om een tweede identieke warmtepomp bij te plaatsen in cascade in plaats van de bestaande te vervangen of anno 2025 nog steeds te kiezen voor een nieuwe gasketel.

  • @leolui4039
    @leolui4039 2 года назад

    Goeie video maar.......5 maanden geleden Elga Ace besteld, nog steeds niet geleverd en ze weten ook niet wanneer hij komt🙁

  • @FredMellink55
    @FredMellink55 Год назад

    Met de huidige energieprijzen lijkt me elektrisch verwarmen niet rendabel. 1 m3 gas levert net zoveel warmte als 10kW elektriciteit. Dus elektrisch verwarmen is te duur volgens mij.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Wel als je alle elektriciteit zelf moet kopen. Als je zonnepanelen hebt wordt de som al gauw anders. En besef dat een warmtepomp met een COP van 4 maar 2,5 kW nodig heeft om diezelfde 10 kW warmte te produceren. Dat is met € 1,- (2,5 x € 0,40) goedkoper dan gas en als je een dynamisch contract hebt, en je verwarmt op de goedkope uren, dan is het zelfs een fractie van dat getal.

  • @marcellaarman7884
    @marcellaarman7884 2 года назад

    Wel oppassen dat je cv water temperatuur niet onder de 17 graden komt.
    Hieronder gaat je elga niet meer draaien.
    Normaar stuurt hij dan de cv ketel aan. Een All electric wamtepomp heeft hiervoor altij een elektrische back up.

  • @pim1234
    @pim1234 2 года назад

    Hahaha, sorry dat ik de zoveelste ben met dezelfde vraag ...

  • @eriksiemens5131
    @eriksiemens5131 2 года назад +1

    Weer een verhaal met veel kloppende feiten.
    Ik probeer al meer dan een jaar een installateur te vinden die het voor mij zo wil installeren, maar ze geloven er niet in en willen het daarom zo niet installeren.
    Ik heb zelfs al (naar aanleiding van jou filmpjes) een airco laten plaatsen met 2x 3,5 kw
    Maar zelfs dan willen ze geen hybride voor de rest installeren 😭

    • @user-ct7vo5gj2f
      @user-ct7vo5gj2f 2 года назад

      Dat is erg vreemd. Voor geld doen mensen (bijna) alles. Ik heb zelf 3 monteurs in de wijk die met alle liefde zon ding installeren.

    • @eriksiemens5131
      @eriksiemens5131 2 года назад

      @@user-ct7vo5gj2f bij mij in de buurt hebben ze werk zat. Waar ze niet achter staan, doen ze gewoon niet

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@eriksiemens5131 Als je Remeha mailt zeggen ze ook dat wat ik zeg niet kan. Daarom praat ik graag met de engineers zelf, buiten de PR om.

    • @JoopKarelSpank1
      @JoopKarelSpank1 2 года назад +2

      @@user-ct7vo5gj2f installateurs hebben geen zin om 20 keer terug te komen dus spelen alles liever op safe. Ketel ophangen alles op max en met piepende bandjes weer naar de volgende

    • @eriksiemens5131
      @eriksiemens5131 2 года назад

      @@KetelKlets ik praat ook met de adviseurs vd installatiebedrijven. Maar wat Joop zegt. Werk zat dus geen risico nemen. De meeste wouden een paar jaar geleden ook nog liever een nw (gas) cv plaatsen dan een wp is mijn persoonlijke ervaring
      Inmiddels in gesprek met een Duitse installateur, omdat ze daar al wat langer met warmtepompen werken

  • @CrownRider
    @CrownRider 2 года назад

    Dus koop een warmtepomp met ingebouwde na-verwarmer en je kunt volledig gasloos gaan en toch ook door de koudste winterdagen komen.

  • @erictenwestenend868
    @erictenwestenend868 2 года назад

    Zonder vloerverwarming en laag temperatuur radiatoren elders in huis gaat dit echt niet lukken, is mij afgeraden door adviseur

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      Zet gewoon je cv ketel aanvoertemperatuur op 50 graden en kijk komende winter of je het huis voldoende warm krijgt. Zo ja, dan is een warmtepomp gewoon mogelijk.

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 года назад

      @@KetelKlets dan kreeg ik het niet warmer dan 19 graden

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@erictenwestenend868 Je zou de convectie nog kunnen verhogen met radiatorventilatoren (heb ik zelf toegepast) zodat de warmteafgifte van de radiator hoger wordt dan puur op convectiesyroming. Werkt hier prima met 40 graden aanvoer, zelfs bij een koude winter.

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 года назад

      @@KetelKlets bij Jaga geweest, die hebben eea uitgerekend, om dezelfde warmteafgifte te houden als voor mijn huiskamer berekend is, moeten alle 3 de convectorputten vervangen worden, dubbele rij convector met Jaga ventilator systeem. 2400 ex installatie. De radiatoren in de hal, keuken en badkamer zijn design radiatoren, daar passen die ventilatoren niet onder. Idee isnu 2 airco's in huiskamer en hal/keuken, warmtepompboiler en electrische radiator voor badkamer. Kan gas de deur uit en met 5000kw perjaar aan zonnepanelen zit ik voorlopig goed

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад

      @@erictenwestenend868 Convectorputten zijn inderdaad drama, die doen niks bij een aanvoertemperatuur onder 60 graden. Overigens kun je met standaard type 22 radiatoren en losse radiatorventilatoren hetzelfde effect bereik als met de Jaga's, maar dan goedkoper.

  • @DokterRoetker
    @DokterRoetker 2 года назад

    Ik heb net een huis uit 1920 gekocht, vorige bewoners afgelopen jaar 8800m3 gas voor gestookt... Nu alles dubbel glas en vloer isolatie. Tevens hybride systeem met 9kw monoblock Bosch Nefit Enviline. Maar installateur zegt dat ik warm water beste met de CV ketel kan doen? Maar ik wil liever minder gas, hoe ben jij dat geregeld? Een boiler? Wat zou voor mij een goede optie zijn?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 года назад +1

      Je kunt een losse warmtepompboiler nemen (die heeft een eigen warmtepomp op binnen- of buitenlucht) of een indirect gestookt boilervat aansluiten op de bestaande warmtepomp middels een driewegklep. Kan je installateur je vast voorrekenen.