YAPAY ZEKA DOSYASI

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • İnternet ortamında dönen tartışmalar, gündem derken son zamanlarda iyice insanlıktan umudu kesmiştim. Ancak yapay zekaya karşı sanatçılardan gelen NO AI ART atağı sayesinde keyfim yerine geldi. Bu videoda yapay zeka nedir? Yapay zeka ne yapıyor? Yapay zeka sanat yapabilir mi? Sanatçılar yapay zeka sanatına neden karşı çıkıyor? sorularının cevabını bulabilirsiniz.
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @uzayzuhal
    Daha fazla içerik ve oyun için lütfen abone olun. 💜💙💚
    Sosyal medya hesaplarım;
    Discord: / discord
    Instagram: / uzayzuhal
    #uzayzuhal #noai

Комментарии • 189

  • @UzayZuhal
    @UzayZuhal  Год назад +9

    Bu video da ilginizi çekebilir?
    Video Oyunları Sanat Eseri Olabilir mi? ruclips.net/video/wdOKG1nr18g/видео.html

  • @asudesokmen1277
    @asudesokmen1277 Год назад +25

    Ben ve benim gibi bir çok sanatçı AI art çıktığı sırada çok heyecanlanmış ve eğlenmiştik. Çünkü bu bizim işimize de yarayacak bir araç. Ancak sonralarda portfolyo bazlı bir site olan Artstation'da ve bilimum başka sitelerde kendilerine "AI Artist" diyen bir tür ortaya çıktı. Bu kişiler AI art ile başka sanatçılardan direkt çalıyor. Çalmaktan kastım örneğin bir karakter çiziminin portresini AI a veriyor ve aynı poz aynı karakter aynı renk ama sadece çizgileri değişmiş bir şekilde bu iş benim diyerek sitede paylaşıyor, satıyor veya bu sene vefat eden Kim Jung Gi'nin daha cesedi çürümeden çizimleriyle AI'ı "eğitiyor" ve benim çizimim diye paylaşıyor. Bunu yapan insanlar da normalde sanatçılara tepeden bakan ve sanatı gereksiz bulan insanlar. "No to AI" protestosu da Artstation'ı bu tarz insanlardan temizlemek için başladı zaten.
    Ayrıca sanatçı olmayan bir çok kişi referans almak ile çalmak arasındaki farkı bilmiyor. Bu nedenle nasıl yapılırsa yapılsın bunları savunabilen ve bizim aşırı tepki gösterdiğimizi düşünen insanlar var. Benim de gördüğüm yapay zekayla yapılmış ancak direkt kopya olmayan bir çok parçadan yeni bir şeye dönüşmüş imgeler var. Şahsen bunlara sanat diyebilirim. Ancak ister muhafazakar diyin ister geri kafalı, üstte bahsettiğim şeyleri asla kabullenemem.
    Anlıyorum, teknoloji güzel bir şey, hayatımıza hatta biz artistlerin de hayatına büyük kolaylık sağlıyor ama bu olurken insanlığımızı yitirmeyelim derim.

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +7

      ne kadar güzel bir yorum. merhaba asude sökmen :)

    • @asudesokmen1277
      @asudesokmen1277 Год назад

      @@UzayZuhal Teşekkürler. Merhaba :)

  • @Evren_Kasifi
    @Evren_Kasifi Год назад +6

    Ohhh valla bu tarz kültür içeriklerini özlemişim. Elini diline sağlık

  • @yigitgokce424
    @yigitgokce424 Год назад +8

    2. sınıfta Seramik dersinde ''Sır'' konusunda sunum yapmam gerekiyordu ve hoca akademik kaynakları nasıl kullandığımız üzerine puan verecekti. Her ülkenin kendine has seramik alanında ''Sır'' tekniklerini araştırmam gerekiyordu ve ilginç bir detay fark etmiştim. Özellikle Japonya ingilizce veya kendi dilinde(çeviri ile denedim) ''Sır'' teknikleri hakkında akademik kaynaklarda detay vermiyordu. Daha derinden araştırınca sahip olduğu teknikleri kore ile savaşlarında ustaları kaçırdıklarını, o ustaların tüm sırlarını öğrendikten sonra geliştirdiklerini ve şu an Kore'nin bile tam olarak ustası olmayan tekniklerde ustalar barındırıp bunu kendi kültürel ögeleri olarak gösterdiklerini öğrendim. Fazla zorlamayacağım bu tarz bilgileri her sanat alanında denk gelebilirsiniz. Kısacası bu araştırmamadan çıkardığım bilgiler şunlar: 1)Japonya Sır teknikleri üzerinde akademik kaynaklarını bilinçli olarak kısıtlı tutmuş(Hocam bunun normal olduğunu belirtmişti bu arada) 2)Japonya bu teknikleri Koreli ustaların eline geçen hepsini kendi ülkesine kaçırıp öğrenmiş ve şu an Kore'de bunun ustası pek yok 3)Osmanlı çini tekniklerinde çoğu ''Sır'' bilgisi ustalarıyla birlikte öldü. Bugün Osmanlı'dan kalma çini, tahta oyma gibi çoğu alanda teknikler kayıptır.
    Demem o ki günümüz dünyasında bu ''Sır'' olayı pek anlaşılmayabilir fakat burada Japonya'nın dünya savaşları sırasında yaptığı gibi bir agresyonun yumuşak ve çok ileri versiyonu Ai üzerinden var. Bunu yasal olarak engelleyebilsek bile internetin nasıl işlediğini hepimiz biliyoruz, en fazla açıktan olmayı sürdürmeyi engelleyebilirsin. Bu konuda şahsi fikrim hepimiz kendi biricik yanlarımızla sadece Ai'a veri sağlama işlevinde bulunacağız. Bu da sadece biricik olanların hayatta kalması demek. Yazılım, Çizim fark etmez. Yanlış olmasın bu Ai biricik olamıyor anlamında değil o da kendi tarzında ve tecrübeleriyle biricik olacak. Kendi akımlarını yaratacak, Zuhal'in dediği gibi belki bizim algımızın ötesinde olacak ve beğenmeyeceğiz. Yine de insan kendi özgünlüğüyle Ai'dan farklı bir biriciklik üretecek ve o insanlarda elle sayılır kadar az olacak gibi duruyor. Kısacası artık insan gücüne(Zihin, beyaz yakalı vb.) ihtiyaç kalmadığı bir dünyaya her alanda gidiyoruz.

  • @lectow
    @lectow Год назад +3

    Tartışmayı ve ele aldığın konuları her açıdan doyurucu ve doğru şekilde anlattığın için teşekkürler. Şahsen gördüğüm en net ve doğru detaylara odaklanan içerik olmuş bu konuyla alakalı.

  • @gokhancelik8138
    @gokhancelik8138 Год назад +3

    bence bu durum fotoğraf makinesinin çıkmasına benzer bir durum o dönemde realistik resimlerin yerini fotoğraf makinesi aldığı için ressamlar realistik tarzdan uzaklaşmıştı şimdi ise cümleler ile ifade edilemeyecek daha soyut ve daha anlatılması zor bir tarz oturtulacağını düşünüyorum

  • @hakan4252
    @hakan4252 Год назад +1

    Çiçek gibi video👌 Uzayzuhal agzina emeğine saglik kafa acan bir video olmus.

  • @atakanenes
    @atakanenes Год назад +2

    Bu kaos ortamına bir gandalf gibi geldin cidden çok açıklayıcı harika bir video olmuş baştaki editi de sarıp sarıp izliyorum

  • @yorukhandenizoncu9588
    @yorukhandenizoncu9588 Год назад +7

    Şu videoları ingiliççe yapta redditte atalım

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +6

      inkilizce altyazı için vaktim yok birini bulayım madem sağ ol öneri için :(

  • @serdarinal1576
    @serdarinal1576 Год назад +5

    Selamlar, ai üzerine çalışan genç bir elektronik mühendisi olarak şunları paylaşmak istiyorum. Yapay zeka için medyatik anlamdaki bilginin aksine literatürde yapay zekanın ‘zeka’ olmaya çok uzak bir konsept olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu programlarda kullanılan yöntemler kısaca, olasılıksal davranmayı öngörüyor. Yani Zuhal hanınım dediği gibi, yapay zeka henüz embriyo aşamasında, fakat asla doğmaması bile mümkün. Bunları şu yüzden söylüyorum, esasen ai ürünleri ‘creation’ denilebilecek şeyler değiller. Olmaya çok uzaklar. Diğer bir deyişle ai hayal edemez, bir başkasının öncesinde yaratmadığı bir şeyi yaratamaz. Yaratamaz ama bağıntı kurabilir, yaratılmış figürleri, tarzları, eserleri bir diğerine bağlayabilir. Bu nedenle yaptıkları yaratım gibi gözükse de aslında sadece değiştirilmiş bir yeni örüntüdür. Örneğin, bir insanın ruhuyla konuşması gibi soyut bir şeyi hayal edemezken; ruh, insan ve konuşma kavramları ve bunların kombinasyonlarından yaratılmış olanları bir araya getirebilir. Tekrar belirteyim, sanatsal yaratım nedir? Hakkında değil söylediklerim. Yapay zeka’nın çalışma prensibiyle ilgili. Sonuç olarak yapay zeka yaratamaz ama üretebilir.

    • @delidivane1616
      @delidivane1616 Год назад

      İnsanın zekası da benzer bir mantıkta çalışıyor aslında. Mesela dünyada var olan renkler ve bunların kombinasyonu olan renklerin dışında bir rengi hayal edemezsin. Karıştırdığın nokta şu bence. İnsan sürekli olarak doğayı gözlemleyerek zihnine birçok veri aktarıyor. Yapay zekanın kullandığı veri bunun yanında çok az. İnsanın hayal gücü bu yüzden çok geniş diyoruz ama kesinlikle sonsuz hayal gücümüz yok başta verdiğim örnek gibi.

    • @serdarinal1576
      @serdarinal1576 Год назад

      @@delidivane1616 karıştırmadım aslına, bu alanda çalışan bi mühendis olarak konuyu bildiğimi düşünüyorum. Anlatamamış olabilirim ama. Tekrar açıklayayım; insanlar olarak gördüğüm şeyleri tahlil edip yeni sonuçlar üretiyoruz, ve makina da benzer şekilde bir şeyler görüyor ve tahlil ediyor. Fakat, makina ‘imge’ oluşturamaz (elimizdeki mevcut teknoloji müsade etmediğinden. İsterseniz araştırabilirsiniz. Random veri üretmek mevcut işlemci teknolojisi için imkansız bir durum. İleride, quantum işlemcilerle yani, bu yapılabildiğinde; makinelerin random veri üretmesi sağlandığında belki bu durum değişebilir). Mevcut imgeleri harmanlar. Dolayısıyla da, biz gördüklerimizden bir şey çıkartıp yorumluyorken, makineler bizim yorumlayabilme kapasitemizle sınırlılar. Tabi bizden kastım insanlık. Kısaca sizin için akla hayale sığmayacak bir ürün gibi gözükse de aslında daha önceden tasarlanmış imgelerin bir bütünü olacak yaptıkları. Kısaca, teknik olarak bizim hayal etmemizle; daha doğrusu beynimizin çalışma şemasıyla çok uzak bir şemaya sahip yapay zeka sistemleri. Yaratım ve üretim farkından bu yüzden bahsetmiştim. Umarım bu sefer daha açık olmuşumdur.

    • @keremyoner
      @keremyoner Год назад

      @@serdarinal1576 hocam belki de tam olarak bu yuzden, bu alanda calisan bir "muhendis" oldugunuz icin karistirmisa benziyorsunuz. oncelikle zeka denilen kavramin ne oldugu konusunda en ileri gelen yapay zeka ve uzaktan yakindan zihinle ilgilenen arastirmacilar arasinda bile farklar var iken sizin yapay zekanin "zeka'ya" cok uzak bir noktada oldugunu soylemeniz dayanagi olmayan bir soylem. zeka ne ve neye gore karsilastiriyorsunuz? degerlendirme olcutunuz ne (zekayla bagdastirilan satranc oyununu oynayabilmek "zeka" sahibi olmak konusunda nasil bir gostergedir mesela) ? insan beyninin semasiyla cok alakasiz oldugunu soylemissiniz. zeka denilen fenomenin veya "intelligent behaviour"un ortaya cikmasi sadece ve sadece insan beyninin mimarisi ve calisma prensibi uzerinden mi olabilir mesela? (sacma bir varsayim degil tabii ki ama bir varsayim) Diyelim ki oyle olsun, deep learning'le eminim icli dislisinizdir, deep learningdeki architecturelar hakkindaki teorik catimizin ve matematiksel olarak bunlarin limitleri hakkinda ne kadar az bilgimiz oldugunu biliyorsunuzdur. hatta yakin zamandaki buyuk gelismelerin mimariye dayali degisimlerden ziyade egitim icin kullanilan verinin nicel ve nitelik olarak artmasindan kaynaklandigini da biliyorsunuzdur. ornegin gpt-2'de in-context learning dedigimiz bir davranis yokken, gpt-3'de modelin parametre sayisini ve datayi arttirdigimizda bu davranisin "emerge" ettigini (ortaya ciktigini) goruyoruz. demek istedigim sey elimizdeki modellerin ne kadar scalable oldugu ve scale'lendiginde ne tarz yeni davranislari ortaya cikaracagini pek de bilmiyoruz. o yuzden zaten su anda AI safety dedigimiz alan onem kazanmaya basladi cunku bahsettiginiz modellerin (daha cok deep learningi kastediyorum) yorumlanabilirligi ve aciklanabilirligi cok yok. tabii bu dogrudan o zaman bunlar "insan benzeri bir zeka"ya sahiptir diyemeyiz ama dusundugunuz kadar basit seyler yapan modeller degil bunlar (bir neural networku olusturmak ve train etmek cok basit gibi olsa bile).
      Benim dusuncem su ki, insanlar tarih boyunca da oldugu gibi bu konuya da cok insan-merkezcil bir bakis acisiyla yaklasiyorlar. Insanlarin sahip oldugu ozelliklerin cok ozel oldugu implicit varsayimi uzerinden bu ozellikllerin taklit edilemeyecegine yonelik dusuncelere inanmaya yatkin oluyorlar. Ancak yukardaki arkadasin da bahsettigi gibi, eger ki dualist degilsen yani zihin veya ruh gibi bedenden ayri meta-fizik bir seye inanmiyorsan, beyin (hatta kimilerine gore icinde bulundugumuz evren/sistem, joscha bach isimli arastirmaciya bir bakmani tavsiye ederim) kocaman bir information processing surecini temsil ediyora benziyor ve bizim de benzer bir information processing toolu (ki beyin klasik algoritmalardan ziyade deep-learning'e daha yakin bir info processing yapiyora benziyor) olusturabilmemiz bana gayet makul geliyor. he hangi asamada oldugumuz tabii ki tartisilir ama AI ile ilgili yapilan forecastinglere bir bakmani tavsiye ederim, pek de uzakta olmadigimizi gosteren bircok gorus ve gosterge oldugunu goreceksin.

  • @GrimDarkSaber
    @GrimDarkSaber Год назад +3

    Konuyla ilgili işin içinden birinin getirdiği açıklamaların bulunduğu çok güzel video olmuş, kesinlikle böyle bir şeye özellikle Türkçe olarak ihtiyaç vardı. Öyle ya da böyle çok köklü bir değişimin eşiğindeyiz, buna şahit olmak oldukça heyecan verici. Yapay zekanın gelişmesinin ve birçok alanda insanların etkisini azaltmasının önünde durulabileceğini zannetmiyorum ancak bir şekilde insanların hakları güvence altına alınır ve denge sağlanırmış gibi geliyor, hep böyle oldu. Ben en çok bunun felsefede nasıl karşılık bulacağını merak ediyorum. Ellerine sağlık Zuhal abla

  • @Quixe_art
    @Quixe_art Год назад +6

    Çok lezzetli bir video olmuş, eline, emeğine sağlık ♥ Ben konuya kişisel yaklaşıcam. Oyun sektöründe çalışan bir concept artist olarak bu "AI Artist"lerin ciddi ciddi oyun studyolarına başvurduklarını görüyorum. Şimdilik ciddiye alınmıyolar ve dalga konusu da oluyolar. Meslektaşlarım arasında da bi korku var tabii. Sır Tekniği'ne ek olarak yapay zeka telifli görsellere de ulaşabiliyo, key wordlere (örnek veriyorum) "Picasso tarzı" da yazabiliyosun. Bunların önüne geçen bir limit yok şimdilik. Sadece daha önce yapmış olduğum işleri data olarak kullanmakla kalmıyo, AI, key wordlere yazıldığı sürece benim tarzımda da iş çıkarabiliyo. Bu durumun tehlikeli bir boyuta ulaşacağı bariz. Belki fikir açışından bir araç olarak kullanmak mantıklı olabilir ama gelecekte tamamen benim yerime geçmeyeceğinin bir garantisi de yok. Bildiğim kadarıyla şu an yapay zeka üretimli görsellere telif koyamıyosun ve farklı kişilerin aynı key wordleri yazıp aynı görsele ulaşmasının da imkansız olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta var olan veriden ortalama bir iş çıkarıyo. Bi patron daha az maaliyetli diye hali hazırdaki artistlerini AI için kovar mı bilemedim. Çok aradayım. Yapay zekanın potansiyelini bilmediğim ve ne boyutlara gelebileceğini kestiremediğim için korkuyorum. Her zaman teknolojiden ve gelişimden yana olmak gerekir diye düşünüyorum ama sanatçılar zaten aç bi de AI çıktı başımıza :D 40 dakkaya doyamadım 4 saat olsa bile izlerim. En yakın zamanda katıl üyesiyim söz ♥

  • @açelyaun
    @açelyaun Год назад +1

    Oh be sonunda aklıma yatan bir video, teşekkürler 🧡

  • @ikbal6939
    @ikbal6939 Год назад +10

    Video bana ''retinal haz veren her şey sanat mıdır?'' sorusunu sorgulattı. Videodan önce sanat derdim ama şimdi düşününce galiba karşımdakinin bir yapay zeka olmasından dolayı yaptıkları bana eşi benzeri bulunmayacak gibi bir his vermiyor. Farklı birkaç komut gir 30 saniyede daha da farklı şeyler çıksın karşına. Bence sanat biraz da biricik olması deyip kaçıyorum 💗😻

    • @kutlumzrak2689
      @kutlumzrak2689 Год назад +2

      Bakin, AI nasil calisiyor anlarsiniz sunu da gorursunuz, hicbir zaman birebir ayni outcome gelmez AI'dan, cunku temperature ve top_k variance denilen iki tane konsept var.
      Modern AI modelleri bu ikisi tamamen sifirlandiginda calisamaz hale gelir, cunku cok az da olsa randomize etmeden generatif modelleri calistiramazsiniz.
      TL DR: AIdan cikan iki goruntu hicbir zaman birebir ayni olmayacak.

  • @eceecesoy
    @eceecesoy Год назад +3

    Çok iyi bir video olmuş tebrik ederim 💘💘
    Şahsen kafamdaki fikir karmaşasını bir yere oturtmamda çok yardımcı olduğunu söyleyebilirim.
    Kendi çapında bir çizer ve sanat tarihi öğrencisi olarak tartışmaları yakından takip ediyordum ancak bir türlü ne fikirde olduğuma karar veremiyordum. Midjourney ile ilk tanıştığımda şoklar içerisinde kalmış ve bayılmıştım. Bana hem teknolojik, hem de sanatsal anlamda mükemmel bir gelişme gibi gelmişti. Sonralarında midjourneyde doğru keywordleri yazabildiği için kendine 'sanatçı' diyen lavuklar sinirimi bozmuştu. Ulan, resim öğretmeni bir annenin güzel sanatlar lisesi okumuş kızıyım, 4 sene okudum yine de kendime asla sanatçı ünvanını atfedmedim. Ki edemem de.
    Bu sebepten ilk başta no ai hareketi beni de bir hevesle heyecanlandırdı. Bir de dijital artistlerin resimlerinden izinsiz yararlanılması argümanı ortaya atılınca iyice sinirlendim. Evet, tarih boyunca insanlar da kendi databaselerine farklı sanatçıların eserlerinden parçalar ekledi. Ancak bu, yapay zeka düzeyi gibi olmadı ve olamaz hiç bir zaman. Bu yüzden her bir sanat eseri öbüründen farklı ve eşsizdir. Bu ortaya çıkan şeyler komut işidir. Bir kaygı, bir yorum içermiyor.
    Benim fikrimce sanatçı olmadan sanat eseri, eser olmadan da sanatçı olmaz. Bu ikisi ayrılmaz bir parçadır. Ben rastgele kelimeler yazdığı için yazana, internetten topladığı datalarla ürün ortaya koyduğu için de yapay zekaya sanatçı demem. Sanatçısı olmayan bir ürüne de sanat eseri demem. Eğer bir gün yapay zeka kimse ona komut vermeden, kendi iradesi ile bir kaygı güderek eser ortaya koyarsa derim ki 'evet bu sanattır' öper başıma koyarım. O zamana kadar insanların orada burada paylaştığı o renkli eğlenceli resimler bana bir abur cuburla aynı hazzı veriyor.
    Yine de yapay zekalar toplatılsın, ateşe verilsin, meydanlarda yakılsın demiyorum tabii. Kendi içlerinde gelişsin. Gelişsin ki bu duruma hukuki bir düzenleme getirilsin. Bence dünya çok değişik bir yere gidiyor ve izlemesi çok heyecan verici.
    Ayrıca sanat mecralarının da bu yapay zeka resimleri ile ucuz işlerden temizleneceğeni düşünüyorum. Şu andan itibaren sanatçılar kendilerini göstermek için daha çok çabalamalı. Yaratıcı olmak ve yapay zekanın yapamadığını yapmak zorundalar. Kim bilir? Belki de bu olanlar, ancak asırlar sonraki sanat tarihçilerinin isimlendirebileceği sanat akımları doğuracaktır. Bizler de bu sürecin şahitleri olacağız. Oldukça keyif verici bir durum.

  • @okancelik5538
    @okancelik5538 Год назад +1

    Videonun ilk 2 dakikası o kadar harika ötesi olmuş ki anlatamam ya harika SHDHFHFHFFJDJFJFJJF

  • @UzayAlper
    @UzayAlper Год назад +1

    Yapay zeka sanat mı değil mi pek fazla bilgim yoktu. bu tartışmalara felsefeci ve sanat tarihçisi UzayZuhal’in yorumuyla izlemek, bilgilenmek keyifliydi eline sağlık Zuhal abla. (Videonun başındaki girişte baya iyiydi bu arada alsksşkdşdö)

  • @halimerdin
    @halimerdin Год назад

    17:12 - 17:35 de çok haklı bir noktaya değinilmiş. kendi adıma teşekkür ederim sözlü olarak kendimi ifade edemediğim düşünceleri dillendirdiğiniz için

  • @gunesbulut8190
    @gunesbulut8190 Год назад

    Uzay gibi video olmuş. Bayıldım. Hem derin hem anlaşılır🤯

  • @alperoksuzler6164
    @alperoksuzler6164 Год назад +1

    Yapay zeka olayının daha çok başındayız, kim bilir bilinç kazandığı zaman neler görücez. Bu beni çok heyecanlandırıyor. İnsanların korkmasını ve karşı olmasını anlıyorum, her şey çok hızlı değişmeye başladı son bi kaç yılda. Adapte olmaya bakıp olan biteni akışına bırakma taraftarıyım.

  • @wesolflyng24
    @wesolflyng24 Год назад +1

    Canım ablam muhteşemsin, çok güzel videolar yapıyosun. Eline, ağzına sağlık

  • @redgarape
    @redgarape Год назад +1

    eline sağlık zuhal böyle doyurucu ve güzel videoların devamını bekliyoruz.Ayrıca bu hızda video gelmeye devam etsin lütfen 💜💜💜

  • @doctorwhat779
    @doctorwhat779 Год назад +6

    Bu konuyu senden dinlediğime memnunum zira şu sıra sosyal medyada en çok zorlandığım insanın ilhamı ile yapay zekanın alması arasındaki farkı açıklamakta zorlanmamdı. Bunu "insanın bakıp kendi tadına göre yorumlaması ile kazana bütünüyle atmak" diye açıklıyordum ancak mecaz kullanınca anlamamakta ısrar ediyorlar. Sentez mentez diyince anlarlar herhalde fdfdd

  • @enbiyademirsen850
    @enbiyademirsen850 Год назад

    kapsamı, konsepti, sunumuyla en sevdiğim videon oldu 💜

  • @mertoztunc959
    @mertoztunc959 Год назад

    Ne zamandır hevesle böyle bir video bekliyordum gerçekten inanılmaz kapsayıcı konuya dair her bakış açısına dair değinilmesi gerçekten çok kafa açıcı olmuş.

  • @vinsmoke3405
    @vinsmoke3405 Год назад

    video için teşekkür ederim. birçok soruma cevap ve neden insanların öfkeli olduğuna da bir yanıt oldu. senin ve topluluğunun yorumları beni tatmin etti. teşekkürler.

  • @mrfare8466
    @mrfare8466 Год назад

    Senin bu konuda video çekmeni dört gözle bekliyordum. It's just the best

  • @canersencag9890
    @canersencag9890 Год назад +1

    11:43'teyim dayanamadım yazmak istedim. İleriki zamanlarda bahsettiysen de özür dilerim. William Turner zamanında Fotoğraf makinesi U.K'e geldiği zaman ilk başta yadırgamıştı aman işimizi elimizden alacak, aman sanat bitti diye (No AI'de olduğu gibi), fakat gidip paşa paşa fotoğraf çekildi ve aslında kötü bir şey olmadığını da, bu yapmış olduğu eylem sayesinde anlamıştı. Yani bilmiyorum, no ai bana kalırsa yobazlıkla aynı ilişkiye sahip görünüyor. Ayrıca video için teşekkürleeer.
    Edit: Palle Schmidt'in kanalında '' Dave McKean on the Impact of AI for Artists '' adlı bir video var. Herkese tavsiye ederim.

  • @Howlettt
    @Howlettt Год назад

    Bu tartışmayla alakalı edindiğim en kafa açıcı, en güzel bilgileri bu videoda edindim. Teşekkürler Zuzu

  • @crybutgod894
    @crybutgod894 Год назад

    Açıklayıcı bir video olmuş teşekkür ederim💜

  • @EmreBTecimer
    @EmreBTecimer Год назад +1

    Bu konuda ne kadar empatik düşüncelerle sanatçıların tarafında olsam da teknolojinin asıl amacı süreci kısaltmak ve istenilen şeyi daha erişilebilir kılmak olduğu için herkesin bu yöne dönmesi kaçınılmaz. Neticede herşey de satılıktır. Belirli bir süre sonra farklı uygulamalar farklı sanatçılarla belirli paralar verilerek anlaşma yapılacağını düşünüyorum.

  • @aliskuwu
    @aliskuwu Год назад

    Zuhal çok keyifli bir video olmuş teşekkürler. Bu konuda bu alanda alanda bilgi donanımına ve yetkinliğe sahip bir insanın yorumlarını uzun uzun dinlemek çok keyifliydi. 💕

  • @vseprr
    @vseprr Год назад

    ''Yapay zeka sanat yapıyor mu'' diye sormak ''kalem, sanat yapıyor mu'yla'' aynı anlamda bence.

  • @MrZeus3169
    @MrZeus3169 Год назад +2

    Bu konu çok uzadı. Her iki tarafa da hak vermek gerekiyor, biri yıllarca çalışıp didinip tarz ediniyor, diğeri onun ismini kullanarak heuheh tasarımlar yaptım diyip onun oluşturdugu tarz da çıkardıgı promptları satışa sunabiliyor. Diğer taraftan ise insanların yapay zekayı araç değil amaçmış gibi görmelerinden kaynaklanıyor. Elbette bu yapay zeka işide oturacak olgunlaşacak ve bu işi profesyonel anlamda yapanlar ve amatör anlam da yapanlar diye ikiye ayrılacak. Bugün herkes photoshop kullanabilir ama herkes profesyonel anlam da oturup çizim veya tasarım yapamaz, farklılıklar burada başlıyo zaten. Teknoloji gerekli birşey, eğer sanatı oldschool olarak kullanmaya kalkarsak procreate, krita, photoshop, illustrator gibi programlar aracılıgı ile tasarım veya özellikle çizim yapanlar da sanat yapmıyor oluyor, çünkü bu programlar ile farklı tooller aracılığı ile çizim yapmak gerçekten kağıt veya tuval üzerine çizim yapmaktan daha kolay hale geldi. 15 yıldır profesyonel tasarımcıyım, teknoloji kullanılır yardım alınır, teknoloji sadece tamamlayıcı unsurdur, tek başına bitirici unsur asla olamaz. O zaman kimse ilham almasın kimse teknolojiyi kullanmasın herşey tuvaller üzerinden dönsün, olabilir mi böyle birşey? Toparlayacak olursak bende yararlanıyorum bu yapay zekadan fakat dedigim gibi amaç değil araçtır benim için belki bi ilham belki bir obje belkide ufak bir fikir, sanatım hala duruyor ve devam edicek...

    • @infesto681
      @infesto681 Год назад

      2.sınıf grafik tasarım öğrencisi olarak size bir konu danışmak isityorum eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
      şuan bu bölümü okurken para kazanabiliyorum ama YAPAYZEKA GELECEK KAYGISI beni sürekli strese sokup mahvediyor. O yüzden şuan yol yakınken bırakmak doğru bir karar mı olur?
      Başka bir mesleğe yönelmem mantıklı olur mu sizce
      Şuan buna devam edersem boşa gidicekmiş gibi geliyor ve bu beni çok yıpratıyor ondan geç olmadan bırakmak mantıklı mı

  • @luaseluz786
    @luaseluz786 Год назад +1

    40 dakika boyunca crushımı izliyorum ve bir yandan da kültürleniyorum 😻

  • @yerdeniz9140
    @yerdeniz9140 Год назад

    Konu hakkındaki fikirlerini merak ediyordum. Harika bir video olmuş.

  • @Meltime
    @Meltime Год назад +3

    Belki tamamen çözüm olmayabilir ama instagram gibi sitelerde profil oluşturulurken işaretlenen veya belirtilebilen "sanatçı" ibaresi ile belirtilen profiller açıldığında ekstradan "paylaşım yaptığınız içerikleriniz yapay zeka öğrenmesine katkısında olsun mu?" tarzı bir eserleri adına rızaları sorulmalı ve bu duruma göre yapay zeka havuzuna bu eserler alınmalı. Ama dediğim gibi tamamen bir çözüm olmaz ama hem hukuki hem de dijitalde bir koruma fikri verebilir diye düşünüyorum.

  • @oguzhankaya7549
    @oguzhankaya7549 Год назад +6

    ben de diyom bu kadın nerede? 42 dakikalık uzun metraj belgesel hazırlıyomuş bildiğin

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +8

      ortamlarda değilsem bilin ki cephede çarpışıyorum

  • @ruinsofenola
    @ruinsofenola Год назад +4

    yeni medya içerisinde, yeni medyayı kullanarak çalışmalar ortaya çıkartmaya çalışan bir sanatçı olarak yapay zekayı kullanıyorum. Aynı zamanda geleneksel heykeltıraşım. 10 senedir hem okulumu okurken aynı zamanda çalıştım. Çalışmamın sebebi para kazanmaktan çok hakim olabilmek amaçlıydı. Her kile dokunduğumda, çıkan sonuca sanat diyemeyecek kadar bilinçli birisiydim. Başkaları ise bu tavrımı anlamadı, anlamıyorlar ve anlamayacaklarda. Bu detayları neden anlatıyorum? Eli kalem tutan herkesin sanat yapmadığını söyleyebilmek gerekiyor artık. Yaptığı iş sabır isteyen usta zanaatkarlara hepimizin saygısı var elbet. Ama sonuçta birşeyler birilerinin istekleri doğrultusunda adeta girilen promptlara bilmem kaç saatlik dökülen emekler yüzünden sanat eseri denmez, denemez. Elbette herkesin sanat algısının belirli tarihleri vardır olacaktır yada oluyordur da. Ama bu algılar özneldir. İçinde bulunduğumuz dönem gereği mektup yerine mail kullanması nasıl doğal ise bu üretim aracının varlığı da o kadar doğaldır. Bunu kabul edememek en amiyane tabir ile "ard yanıklığı" dır. Bir insan resim yapıyor diye yada sadece anatomi biliyor diye kendisini sanatçı ilan etmemelidir. Ben burada zanaat ustası olan kişileri aşağı görmüyorum. Aksine yaşanan tartışmaların tamamen saçma sapan bir titr yüzünden çıktığını düşünüyorum. Elbette bir marangoz yaptığı ahşap masanın cilasının inceliklerini kendisine saklamak isteyebilir. Ama bu yine kişisel bir tercihtir. Çünkü 8 milyar insanın içerisinde tek olduğunu düşünmek ile aynı sığlıktır bu. 2 yıl sonra konuşulan her şey çöp olacak. Üzüldüğüm tek şey sanatın ve sanat algısının hala bu kadar kabız bir algı ile tartışılması. İyi bir zanaat ustası ne ise iyi bir sanatçı da o dur. Ürettikleri şeyler farklıdır sadece. Bu bağlam içerisinde yapılsa bu tartışmalar diyeceğim ki "oh" gelişiyoruz. Eminim fotoğraf makinesi çıktığında tıpatıp aynı olaylar yaşanmıştır, 200 küsür yıl öncesine kıyasla aynı algıda olmak benim derdim.

  • @batuhandabanoglu9635
    @batuhandabanoglu9635 Год назад

    Bir de şu olay da körükleyen etmenlerden biri oldu, Midjourney gibi yapay zeka motorları sayesinde elde ettiği ürünleri satarak (özellikle NFT şeklinde) maddi kazanç elde etmesi. Ben kendi zevkim için kendime görsel üretebilirim, ama bunun üzerinden bu şekilde gelir elde etmenin etik dışı olduğu kanaatindeyim. Bu noktaya da buradan değinmek istedim. Çok keyifli bir video olmuş yine, çok teşekkürler! :)

  • @marrone.e
    @marrone.e Год назад

    Konudan bağımsız bir yorum olarak, çok güzelsiniz Zuhal Hanım. 😌💓

  • @retrosfer4096
    @retrosfer4096 Год назад

    Şahane bir araştırma yapmışsın ve ondan da şahane bir video çıkarmışsın. Çok çok fazla geniş bir konuyu birkaç temel problem üzerinden olabilecek en sade haliyle anlatabilmişsin. Bu sadece çok iyi hazırlanmayla da yapılabilecek bir şey değil, iyi çalışmanın dışında her benzer videoda gösterdiğin gibi bu işte çok iyisin. İyi ki böyle bir kanal açmışsın.
    O kadar iyi bir video makale çıkarmışsın ki özellikle değindiğin birkaç temel meseleden bahsetmeden edemedim. Onları yazacağım.
    İnsanla sanat arasında kurduğun ilişki bunlardan biri. Bildiğimiz kadarıyla sanat yapan tek tür insan, bu nedenle sanatçı olmak ya da sanat eseri üretmek insan gibi olmaya karşılık geliyor diyorsun, ki ben de aksini düşünemiyorum ve bence de bu asıl kritik yerlerden biri. Çünkü Yapay Zekanın yaptığının sanat olup olmadığı üzerine konuşabilmek için elimizde en genelinden de olsa bir ölçüt olmalı. Bence de bu ölçüt olmaya en iyi aday insan gibi olmak.
    Bu ölçütü uygularken bahsettiğin retinal haz kavramı da çok kritik, çünkü bize çok iyi bir test etme aracı veriyor: Ürünler sadece retinal haz vermek için mi ortaya konmuş? Bu sorunun cevabı “evet” olduğunda o ürünü yaratma işinin arkasındaki sürecin insan gibi olmadığını söyleyebiliyoruz.
    Sanat söz konusu olduğunda insan gibi olmayı da çok iyi tarif etmişsin: Sanatçının eseri yaratması bir süreçtir ve bu sürecin içinde sanatçının diğer sanatçılardan aldıkları, hatta başta onların tekniklerini taklit etmesi de var, ama sanatçı bunu yaparak zaman içinde kendi sanat anlayışını, yaklaşımını, estetik standartlarını geliştiriyor. Bunu yaparken de gördüğü tekniği sadece resme bakarak bire bir kopyalayamıyor. Yani insan söz konusunda olduğunda sanat, sanatçının bilgisini, birikimini, yaklaşımını, bakış açısını, dünyasını, yeteneğini ortaya koyduğu bir etkinlik olarak ortaya çıkıyor. Bu da sanat tarihinin sanatçının erişimine açık olmasının yine de sanatçının bireyselliğiyle anlam kazanması demek. Dediğin gibi, “sanat sanatçıyla ilgili bir şey.”
    Ama Yapay Zekanın veri havuzundaki diğer eserlerden veri alma yöntemi bambaşka bir noktada. Çünkü çok kısa süreler içerisinde koskoca internet verisini işleyebiliyor ve kullandığı verinin ne olduğunu, hangi kaynaklardan beslendiğini de bilmiyoruz. YZ saniyeden kısa sürelerde bilmediğimiz sayıda, belki yüz binlerce esere bakıp onlardan bir ürün çıkarıyor ve bunu her seferinde farklı şekilde yapıyor. Dediğin gibi bu insan üstü bir çalışma şekli. Tam da bu noktada Yapay Zekanın neden o ürünü o şekilde çıkarmayı seçtiği sorusuna verilecek cevap kritik önemde olmalı. Çünkü burada “seçim” de aynı istatistiksel yönteme dayanıyor. Yani en fazla sayıda internette bulunanlara benzetiyor ürününü, bu da aslında seçiminin de seçim olmaması, “en iyiler”e en fazla benzeyene bir yakınsama olması, yani havuzundaki verileri oluşturan kişilerin tercihlerine göre en fazla retinal haz veren ürünü ortaya çıkarması anlamına geliyor. Ama bizim bildiğimiz anlamda sanat olabilmesi için en fazla bakılanı, en fazla beğenileni, en fazla retinal haz vereni değil, kendi estetik, güzel anlayışını ortaya koyabilmesi ve bu anlayışa en iyi uyanı seçmesi lazım. İnsan gibi olma, sanatçının yaratım süreci meselesi burada devreye giriyor ve yine dediğin gibi bazı eserler herkes tarafından beğenilmeyebiliyor, çünkü retinal hazzı amaçlamıyor, sanatçının kendi sanat anlayışını ifade ediyor, farkı asıl yaratan da bu ve Yapay Zeka gerçekten sanat yaptığında onun da eserlerinden beğenilmeyenleri çıkacak. Bunu çok güzel anlatmışsın. Yapay Zeka yeterince geliştiğinde, "bebek doğduğunda" gideceği yerin burası olduğunu söylüyorsun ve bunun da gerçekleşeceğini söylüyorsun, yani Yapay Zeka karşıtı ya da Yapay Zeka sanatı karşıtı da değilsin. Bunu da açıkça söylüyorsun.
    Karşı olduğun şey sanatçının eserlerinin kullanılmasıyla ilgili hakları. İşin hukuki kısmında bence de sanatçının kendi eserinin Yapay Zekanın üretim sürecinde kullanılmasıyla ilgili olarak söz hakkının, yani doğrudan izninin, rızasının olması talebinden haklı da bir şey olamaz. Çok güzel ifade etmişsin: “Sanatçının kendi datasına ne kadar değer verip veremeyeceğine bizler karar veremeyiz.”
    Yine çok yararlandığım bir video oldu. Çok teşekkür ederim.

  • @ahmetaydn3876
    @ahmetaydn3876 Год назад +1

    Matbaa ist... Şaka şaka güzel video😄

  • @YektsYldrm
    @YektsYldrm Год назад +1

    Bence insan ile yapay zeka arasındaki asıl fark farkındalık. Tabi gözlem gücü de dahil buna.Aynı şey insan hayvan için de geçerli. Sanatın bir bilinci olmalı diye düşünüyorum.

  •  Год назад +1

    Güzel ve dolu bir video olmuş elinize sağlık. Çok faydalandım. Bir yazılımcı olarak benim düşüncelerim şöyle.
    Bence sanat olabilmesi için istek, arzu vs. olması gerekiyor. Yapay zeka, köşede duran tuval gibi. Siz fırçayı elinize almadan o tuval kendi kendine bir şey yapamaz. Resim dediğimiz şey zaten fotoğraf makinası ile bir devrim yaşamadı mı? Bir insanı veya doğayı çizmeye gerek kalmadı. Bir saniyede hazır. Şimdi de yapay zeka var. Fotoğraf makinasında deklanşöre basıyoruz ve fırça da hala elimizde. Yani fotoğraf makinası çıkınca fırçalar kırılmadı. Yapay zekadan korkmak yerine onu kendi faydamıza nasıl kullanabileceğimizi düşünmemiz lazım. Fotoğraf makinası çıktı diye resim çizmeye küsseydi insanlar ne olacaktı? Neden yapay zeka çıkınca küsüyorlar ki? Yapay zeka da sonuçta bir alettir. Aletlerden korkulmaz, kullanılır. Elinizde artık sentezleme yapabilen akıllı bir fırça var diye düşünebilirsiniz.
    Sanatçılar dediğimde burada sadece tuvale boyalar ile bir şeyler çizenleri katmıyorum. Görsel Sanatlar kapsamında bir UI/UX üreticisi olsun bir karikatür çizeri olsun her türlü çizim, tasarım alanını bir alarak söylüyorum.
    Yapılan eserin telif hakları konusunda diyebileceğim çok fazla bir şey yok maalesef. Hak konusu yapay zeka da gerçekten çok karmaşık. Yapay zekanın bir görseli üretirken kullandığı verileri, hangi mevcut eserlerden elde ettiğini bilmek gerekir ki telif hakları kanunları işletilebilsin. Ancak bu sadece küçük bir kısım değil mi? Sanatsal görseller böyle ama yapay zeka sadece sanatlar görseller üretmiyor. Yapay zekaya "Smokin giymiş baba panda yavrusu ile sahnede piyano çalıyor" diye bir promt verdiğimizde çıkan gerçekçi görsel üzerinde kim hak iddia edebilir ki? Sanatçıların kendisi de başka sanatçının eserlerine bakarak, onun stiline benzer bir şeyler çizdiklerinde teklif hakkı konusu nasıl oluyor? Sonuçta o sanatçıda o güne kadar öğrendiklerinin ve gördüklerinin bir sentezi olarak üretmiyor mu? İzlemek, görmek, öğrenmek, bilgileri sentezlemek, çıktı üretmek. Bu sürece bakarsak insan ve yapay zeka içinde aynı değil mi?
    Sanatçılar bir resim çizmek için ellerine fırça alıyorlar, çizim tabletlerinde çiziyorlar yada bilgisayar kullanıyorlar değil mi? E yapay zekada çizim tabletlerinin sonraki evresi olarak düşünülebilir. Yine bilgisayar kullanıyorsun ama sen şunu çiz diyorsun o çiziyor. Bu durumda artık sanatçıların bir adım ileri atıp, hayal güçlerini kelimelere dökebilme yeteneklerini geliştirmeleri lazım bence. Bu sayede kelimelerini fırça olarak, kalem olarak kullanabilirler. Sanatçılar da kendilerini (aslında her meslekten herkes için geçerli) çağın gerektirdiklerine göre pivot etmeli / yeni yetenekler elde etmelidir. Gitmek istediğiniz yere giden bir yok yoksa o yolu sizin açmanız lazım.
    2000 sonrası doğan insanların %60 %70'inin yapacağı meslek henüz ortaya çıkmadı. Bir meslek ölür başkası doğar. Bu her zaman böyle olmuştur ve her zaman böyle olacaktır. Bundan 10, 15 yıl önce Dijital Reklam Yönetimi, Sosyal Medya Yönetimi, SEO Optimizasyonu gibi meslekler yoktu mesela. Oturup ağlamak diz dövmek yerine nasıl ileri gidebiliriz, kendimizi nasıl geleceğe hazırlarız onun yollarını bulmamız gerekiyor. Bu kadar hız, çok fazla çöpü de beraberinde getirecek. Yapay zeka da olsa yine yeteneği olanlar sivrilip kendini gösterecek.
    Zaman hızla akıyor. Bazıları bir köşede ağlayıp inat ederken, bazıları kendilerini geleceğe hazırlamaya çoktan başladı. Bu ağlayanlar sakinleştiklerinde de artık çok geç olacak. Yeni ufuklara öncülük etme şansınız varken köşenize çekilip ağlamayın.
    Son olarak şunu söylemek istiyorum. Dijital veriler hakkında güzel bir söz var. "Dijital verinin kopyalanmasını engellemek suya yazı yazmak gibidir." Herhangi bir şey dijital ise onu nereye nasıl saklarsanız saklayın bir gün kesinlikle ortaya çıkacaktır.

  • @sahinby3603
    @sahinby3603 7 месяцев назад

    Ai konusunda sanatçıların tehlikeli ve adaletsiz bulduğu durum kabaca şu : Diyelim ki 50 kişi ve bu 50 kişinin elinde birer tespih var, hepsinden birer boncuk alarak yeni bir tane tespih yapıp bunun kendinizin olduğunu idda ediyorsunuz, işte bu bence adaletsizlik. Bunu insanlarda yapıyor diyeceksiniz evet ama bir insanın 1 yılda yapabileceği kadar taklit eseri sadece 1 dakika içinde yapıyor, evinizin tavanından çok şiddetli yağmur yağarken bir damla düşse bu sizi endişelendirmez lakin zemini su içerisinde bırakacak kadar su gördüğünüz de aklınız çıkar. Can ın matbaa benzetmesini adil bulmuyorum, aynı şey değil durum matbaa dan çok farklı yazarların cümlelerini toplayıp yeni bir kitap meydana çıkarmaya benziyor.

  • @egesozeri
    @egesozeri Год назад +1

    Abla umarım farklı fikirdeyizdir diye açtım videoyu, karşı fikirde olup doğru düzgün argüman çıkarabilene pek rastlamadım bu konuda. Belki de kendini açıklayabilenlerin azınlıkta olmasından kaynaklı bu tarz örneklerle karşılaşmışımdır sadece. İzleyelim bakalım

  • @mesgulasteroit208
    @mesgulasteroit208 Год назад

    Ben de şuan o kitabı okuyorummm ,çok mutlu oldum senin de önermene. Harika ve yalın bir anlatım içinde bir sürü bilgi var matematik okuyursanız veya tüm bunlar dışında yazılıma merakınız varsa kesinlikle okumalısınız .

  • @rahmitarhan5793
    @rahmitarhan5793 Год назад +1

    yapay zeka istemezzük

  • @utkutekalmaz
    @utkutekalmaz Год назад

    Harika içerik, elinize sağlık 💜

  • @bilgelk
    @bilgelk Год назад

    video harika derlenmiş eline sağlık

  • @Wipe1
    @Wipe1 Год назад

    Yapay zeka sanat olarak değil de günlük kullanım olarak çok işime geldi benim yani göze güzel gözüken wallpaper olsun profil fotoğrafı olsun çıkartabiliyorsam son kullanıcı olarak mutlu eder beni bu ama sanatçı, telif hakkı konusunda 39:17 deki arkadaşa katılıyorum daha telif hakkı vb konuları oturtamamışken bu mevzunun hukiki olarak çözülmesi bayağı bir zaman alacaktır. Video çok iyi bu arada ellere sağlık 💙

  • @ilyasguldal8659
    @ilyasguldal8659 Год назад

    Müzik ve sahne işiyle uğraşıyorum. Albüm kapağı tasarımını ai ile yaptım. Önceden bi kaç ressam ve çizer ile görüştüm ve fiyat aldım. Çalışma koşulları imkansız. Ressam ve çizerlerin eline kalırsak mahvoluruz. Bu insanlar kapı bekçisi olmuş. Bu sebeple iyisiyle kötüsüyle ai sanatı gelsin tarafına tecrübeyle sabit geçtim. Sahsi deneyimim, tecrübem ve yaptığım seçim budur. Siz değerli insanlar ile paylaşmak istedim.

  • @oguzhansancak4406
    @oguzhansancak4406 Год назад +4

    Videoyu eğitici ve eğlenceli buldum, bunun için sana teşekkür ederim Zuhal. Ben de yapay zekanın ortaya çıkardığı işlere, resim ile çok alakalı birisi olmasam da hayran kalıyorum. Sanatçıların böyle bir teknoloji karşısında korkarak savunmaya geçmelerini de çok mantıklı buluyorum. Fakat sanatçılarla empati kuramayan insanların, bir gün kendi işlerine de alternatif bir yapay zekanın musallat olmasıyla nasıl bir tepki vereceklerini çok merak ediyorum. Şu an konu Dünya'da yankı getirmiş olsa bile, asıl yankının gelişen yapay zekanın elinin her yere ulaşmasıyla inanılmaz bir şekilde artacağını düşünüyorum. Yapay zeka bir gün kitap yazmaya başlasa ya da film yapsa konunun hangi noktalara gidebileceğini tahmin bile edemiyorum. Bu duruma bir yasa getirmenin gerekliliğini fakat çok zor olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki estetik eserin bir telif barındırıp barındırmayacağına karar verecek yargı bulmak hangi düzeyde mümkün olur bilemiyorum. Demem odur ki hep birlikte Detroid Become Human'da olduğu gibi arka planda ağlayan ve 'Android istemiyoruz' diyen NPC'lere dönüşecekmişiz gibi duruyor.

    • @useronly
      @useronly Год назад +1

      Tarih boyunca işler hep ortadan kalktı.otomasyon yüzünden kaybolan yüzlerce iş kolu var.birde nufus artış hızı düşüyor dünyada 2100 gibi hem yaşlı hemde azalan bir nufusa sahip olucaz.boşlukların birsey tarafından doldurulması lazım sistem için

  • @yasemingok134
    @yasemingok134 Год назад +2

    🥰

  • @torchofhope7634
    @torchofhope7634 Год назад

    Hukuğun ve plaftformların bu konuda bir çözüm bulması gerekiyor evet. Bu yapay zeka insanlık olarak yapabildiğiklerimizin ölçeğini çok büyütücektir ve kesinlikle olması ve kullanılması lazım ancak gerçek zanaatçı ve sanatçıların bir şekilde emeğinin karşılığını vermeliyiz. Ben şahsen sanatçı değilim, 1-2 senedir resim çizmeye çalışıyorum ve bu olay motivasyonumu oldukça etkiledi. Bu işe senelerini veren insanların durumunu hayal bile edemiyorum, 30 seneni verdiğin bir eseri kimse (1-2 günde çizilmiş olsa da öğrenme süreci vs vs.) "İnternete koyduysan benimdir, hemen img2img e koyup bir iki prompt girip kendimin gibi paylaşayım!" Yapmamalı. Telif hakkı kurallarının bu konulara bir an önce adapte olmasını ve emeğin korunmasını, değerinin artmasını istiyorum..
    Ayrıca benim açımdan şahsen bir şeyi insanın mı makinenin çizdiği önem farzediyor, o resimde bir anlam arayamıyorum eğer makine çizdiyse bunu (kendimde çizerken o duyguları nasıl hissettiğmi ve yapay zekayı kullanırken ne kadar boş hissetiğimi hesaba katarak). Yapay zekayı (midjourney, stablediffision) oldukça fazlaca kullandım ve tam olarak aklımdaki şeyi dahi bana verebildiğini düşünmüyorum. En azından şimdilik.

  • @infesto681
    @infesto681 Год назад +1

    2.sınıf grafik tasarım öğrencisi olarak sizi severek takip ediyorum ve bir konu danışmak isityorum eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
    şuan bu bölümü okurken para kazanabiliyorum ve sınıf birincisiyim ama YAPAYZEKA GELECEK KAYGISI beni sürekli strese sokup mahvediyor. O yüzden şuan yol yakınken bırakmak doğru bir karar mı olur?
    Başka bir mesleğe yönelmem mantıklı olur mu sizce
    Şuan buna devam edersem boşa gidicekmiş gibi geliyor ve bu beni çok yıpratıyor

  • @settlerofsometing
    @settlerofsometing Год назад

    Ana sayfada bir solda lol videosu vardı ama buna tıkladım ve çok iyi bir karar verdiğime karar verdim.

  • @frankmillerboi6928
    @frankmillerboi6928 Год назад +1

    Matbaa istemezük

  • @egto9947
    @egto9947 Год назад +1

    Ne güzel

  • @MustafaTuncel93
    @MustafaTuncel93 Год назад

    Ağzına sağlık Zuhal birey.

  • @doctorwhat779
    @doctorwhat779 Год назад +42

    Umarım bu videodan sonra sungur malum matbaa ve istemezuk örnekleri vermeyi bırakır zira farkında olmadan bir internetullah abiye dönüştü ve şu an yakın evren subredditi de "uhaha bunu robot yapiğ uyum zağlamayan öleceğh" diyen denyolarla doldu

    • @borisyagmur
      @borisyagmur Год назад +9

      birilerine denyo diye sallamak çok kolay değil mi, oh be!
      iyi ki yapay zeka var istediğimizi renderlatıp istediğimiz içeriğe kimseye ağız eğmeden, trip çekmeden elde edebiliyoruz Vuhuuuu🥳🥳🥳

    • @doctorwhat779
      @doctorwhat779 Год назад

      @@borisyagmur İyi oldu bunu yazdığın zira mevzubahis denyolardan birini görmemiş kişiler de sana bakıp kimleri kastettiğimi anlayabilecek

    • @whythont9395
      @whythont9395 Год назад +6

      Gerçekten bazen can sungur öyle örnekler veriyorki ne alaka abi diyip kalıyorum

    • @useronly
      @useronly Год назад

      İnsanlar kendilerini diğer insanlardan ayıran yetenek bariyerlerinin kalkmasını hazmedemiyor. Herkese para dağıtan bir yapay zeka olsa zenginlerde isyan eder amk aynı kafa

    • @whythont9395
      @whythont9395 Год назад +1

      @useronly sanatçılar işçi sınıfından??? Onların iş kaybetme ve izinsiz resimlerinin istemedikleri kendilerine zarar vereceğini duşundukleri birşeyi sevmediği için onlara zengin muamelesi yapıyorsun.

  • @andacuzel
    @andacuzel Год назад +2

    Hanımefendi merhaba, bu güzellik gerçek mi aşko?

  • @BraveBrush
    @BraveBrush Год назад

    Tanımlamaları düzeltmek gerekecektir sanırım. Sanat dediğimiz şeyler insan üretimi olduğu için, yapay zekanın verdiği çıktıları bu tanıma sokmamalıyız. Yeni bir isimlendirme gerekli. Ve özellikle yasal olarak şöyle bir şart getirilmeli mesela, her türlü yapay zeka, vereceği bu tarz çıktılar için dijital olarak bir "bu sanat değildir" imzası taşımak zorunda olmalı. Yani bunu algoritmalarına birinci madde olarak kazımalılar. Tanımsal ayrım netleştikten sonra, insanların yaklaşımlarını yönlendirebilmek kolaylaşır diye düşünüyorum. İnsan türünün yüzlerce yılla edindiği kültürel birikimin üzerine inşa ediliyor sonuçta sanat. Köklü bir geçmiş, emek, tartışma vs içeriyor ve tüm bunların arka planda olduğu bir bağlam sayesinde ortaya koyduklarımız sanat veya zanaat nitelendirmesine giriyor. Yapay zekanın üretimi bu noktada farklı bir isimlendirme almak zorunda. Yoksa bu suyun bulanıklığıyla mücadele bitmez. Tabiki ondan yararlanmalıyız, faydası tartışılmaz bile.

  • @oyunlar669
    @oyunlar669 Год назад

    ya direkt ressamlar tarafından gidiyoruz ama heykeltraş yapanlar falanda olabilir mi onlarda sürekli paylaşım yapıyorlar ya da bizim eklediğimiz günlük hayatta paylaştığımız görselleride alıyor olabilir. Sadece ressamların işlerini almıyor sanırım. Gerçekçiliği bu kadar iyi yapması bizim ürünlerimizide bir şekilde alıyor demek oluyor diye düşünüyorum.

  • @Hachi-Roku86268
    @Hachi-Roku86268 Год назад

    Aklıma hayao miyazaki'nin yapay zeka ile ilgili düşünceleri geldi.
    Bir grup japon yazılımcı biz insanlar gibi çizim yapabilen bir yapay zeka geliştirmek istiyoruz demişlerdi.
    Miyazaki'de yapay zekanın yaptığı animasyondan rahatsız olmuş ben asla kendi işlerimde bunu kullanmam tek kelime ile iğrenç gibi bir cevap vermişti.
    Daha sonra ise insanoğlunun kendi potansiyelinin pek farkında olmadığından yakınmıştı.
    Bu video'yu ilk izlediğimde adam haklı demiştim. Ama şimdi miyazaki'nin geriden geldiğini düşünüyorum.

  • @whoum
    @whoum Год назад

    ❤ ben de Zuhal bu konuda bir video yapsa da izlesek diyordum

  • @ariaformyviola5541
    @ariaformyviola5541 Год назад +1

    Sadece hobi olarak sanat yaptığım için AI görselleri beni rahatsız etmiyor. Yine de, acilen telif yasalarının oluşturulmasını umuyorum.

    • @Yae98376
      @Yae98376 Год назад +1

      knk hobi olarak yapsan da insanların gelecekte sanata bakış açısını değiştiricek yani

  • @onuroney2945
    @onuroney2945 Год назад +1

    Yalan olmasın senden biraz daha sanatçı yanlısı ai karşıtı bi duruş bekliyordum ama öyle olmadı. AI teknolojisine bu kadar hakim olman beni çok sevindirdi. Sanatçıların hak hukuk kısmına hemen hemen katılıyorum. Sanatçılar korkuyor çünkü AI ekmek kapılarını onların elinden alıcak özellikle de küçük çaplı artistler ama büyük sanatçıların işleri hala beğenilmeye ve alınmaya devam edicek. Midjourneyi ağustos ayından beri takip ediyorum/kullanıyorum. Sayesinde inanılmaz görseller çıkarttım/gördüm. Benim için hayal ettiğim şeyleri somutlaştırmak için bir tool. Hiçbir zaman bir sanatçının yerini tutmayacak ama bir karakter portesine 100dolar veremediğim müddettçe beni daha az bir miktara görsel yönden tatmin edecek bir alternatif olacak. NoAI taginde viral olan bir tweette "Benim jip alıcak param yok, o yüzden jip almıyorum. Art için paran yoksa da alma" tarzı bir yoruma cevap olarak benimki de fakir jipi. Belki şu an için jip değil ama ayağımı yerden kesiyo ve bütçeme uygun.

    • @ZetsujiYuku
      @ZetsujiYuku Год назад

      Zaten hayatında bir kere olsun Google Translate kullanmış bir insan "No AI" diyorsa kendisiyle çelişiyordur. Umarım o sanatçılar da bilmedikleri en ufak cümleyi tercümanlara parası karşılığı çevirttiriyorlardır. Yoksa dümdüz hipokrit oluyorlar.

    • @taylanaliylmaz357
      @taylanaliylmaz357 Год назад

      Lol kendisi AI karşıtıydı zaten, sonra oturup düşününce mantığın tarafını dinledi, tam bir fırıldak ayrıca arkadaşları neyi destekliyorsa onu savunuyor

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +1

      @@taylanaliylmaz357 videonun içinde bile arkadaşıma katılmadığım “bu argüman alakasız” dediğim kısım var. ne tarz bir hülyalı çıktın taylan? spesifik kuyruğuna bastığım asıl konuyu yaz da rahatla. deli ettin kendini yorumlarda.

  • @ilyascan3758
    @ilyascan3758 Год назад

    Videonun kapağını görünce Mert Günhan'ı shopla falan kadın yaptılar zannettim görünce. Mert Günhan ile aşırı benzemişsiniz.Bunu yazmak için geldim. Videoyayla alakam yok ama gelmişken like'ımı atıp kaçam.

  • @tequila.sunset
    @tequila.sunset Год назад +1

    Eğer kalburaltı kalmış sanatçılardan bahsediyorsa kurduğu matbaa benzetmesiyle CS haklı bence. Yapay zekanın bu alanda yaygınlaşmasının sanatçıların hepsinin işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını değil, yalnızca alışılagelmiş birtakım işlerin üretilmesindeki işgücünün yapay zekaya kayması sonucunu doğuracağını tahmin ediyorum. Nitekim ekonomik şartlar uygun hale geldiğinde birçok sektörde bu durumu göreceğiz.

  • @abonten
    @abonten Год назад

    Her şey iyi güzel hoş da aralarda kullanılan "biiiip" sesleri biraz fazla olmuş sanki, bazıları başka bir şeyle değiştirilebilir.

  • @taylanaliylmaz357
    @taylanaliylmaz357 Год назад

    Uzay Zuhal AI karşıtı tweet sildiğini ne çabuk unuttun? Tweet silme sende baya alışkanlık, sonrasında yalancı diyorsun tweet siliyorsun diyenlere de.

  • @batuhanacar3178
    @batuhanacar3178 Год назад

    Öncelikle belirteyim, herhangi bir şekilde sanatçı olmaktan çok uzak olan bir bilgisayar mühendisiyim. Sadece şöyle bir düşünsel deney yapalım: Westworld'den Dolores'in inanılmaz bir işlem gücüyle tek tek internetten satın aldığı görselleri işleyerek bir takım yeni görseller ortaya çıkardığı senaryoda Dolores'in yaptığına sanat dememek ne kadar doğru olurdu? Ha, tabi Dolores parayı vermeden görseli cukkalarsa hapsi de boylamalıdır. Bence bu olaylar özelinde aslında kazançtaki adaletsizlik ya da ortada bir sanat var mı yok mu kısmı o kadar muallak değil. Asıl bulanık olan kısım ortadaki eserlerin asıl sahibinin kim olduğu. Burada hiç sevmediğim semavi dinlere biraz dokunmak durumundayım: Arkadaşlar Dolores'i yapmak tanrının yaratım gücüne en yakın şeylerden biridir farkında mıyız? Ve ortada bir tanrı varsa her şeyin sahibi O'dur. Burada programdan çıkan görsellerin sahibi olan benim zannımca sanatçı ne programa keywordleri yazan kişiler ne AI'ın kendisi ne de AI'ın beslendiği diğer sanatçılardır. Bence mevzubahis eserlerin sahibi bizzat kollektif bir şekilde AI'ı kodlayan yazılımcılardır. Yani merkezde yine insanın varlığını sürdürdüğü bir sanat formundan bahsediyoruz ancak Zuhal ablanın da dediği gibi bilişsel işlem kapasitesi o kadar insan üstü ki hemen bazı sanatçılar tarafından korkuyla dışlandı. Gelir konusunda ortada bir adaletsizlik olduğu aşikar ancak üretilen görsellerin sanat eseri olmadığına katılmıyorum. Yazılımcıyım diye kendime pay çıkarmaya da çalışmıyorum he yapay zeka benim alanım değil. Sadece eğitimim gereği temellerine hakimim. :)

    • @krastsanguinar9514
      @krastsanguinar9514 Год назад +1

      Bu mantıkla beynimizin ürettiği biricik fikirlerin sahibi biz değil o fikirlerin oluşmasına yol açıp beynimizi besleyen çevresel öğeler ve kişilerdir. Bence doğru bir gidişat değil.

  • @onuronur9510
    @onuronur9510 Год назад

    Yapay zeka tartışmaları kolay çözülemeyecek ve tam olarak bir sonuca ulaşamayacak dipsiz bir kuyu halini aldı. Teknolojinin gelişmesiyle işin içine sanat gibi zaten tartışmalı ve geniş bir yüzey de eklenince konu başka bir zemine kaydı. Etik nedir, sanat nerede başlayıp biter, yapay zekanın temelinde bulunan insanın katkısı nereye kadardır gibi karmaşık ve belirsiz sorularla boğuşurken; yapay zeka kullanarak yapılan işler de onlarca yıldır süregelen modern veya post modern sanat tartışmalarına eklendi. Yerel örneklerden gidecek olursak , refik anadol gibi isimlerin yaptığı ''işler'' sanatın sınırlarında mı yer alır veya bager akbay'ın yarattığı sanal şair deniz yılmaz'ın eserleri şiir olarak değerlendirilebilir mi sorularına net bir cevap vermenin adil olamayacağı kanısındayım. Yaratılan sanal eserin sahibi programın yazılımcısı mı yoksa onu besleyen kullanıcılar mı sorularının da bu geçiş döneminde kolaylıkla cevaplanabileceği kanısında değilim. Ancak ne olursa olsun sanatçıların eserlerine sahip çıkma onları koruma haklarına saygı duyulması gereklidir

  • @sanjurokuwabatake9960
    @sanjurokuwabatake9960 Год назад

    Eline saglik.

  • @gastarbiter
    @gastarbiter Год назад

    💜

  • @furkancankaya2233
    @furkancankaya2233 Год назад

    Burnunuz mu tıkanık acaba? İzlerken sürekli sümküresüm geliyor istemsizce

  • @cagr6309
    @cagr6309 Год назад +1

    gergin çizerler paralarını istiyor

  • @akidecandy
    @akidecandy Год назад +1

    Sizi i love u bayan

  • @wallcrawlerspidey611
    @wallcrawlerspidey611 Год назад

    Videonun kalitesi tarafından sertçe tokatlandım

  • @Bavergundogan
    @Bavergundogan Год назад

    Bence zort daha iyi 😂

  • @feryadsonemez6333
    @feryadsonemez6333 Год назад

    Yapay zekanın bir tuvalden farkı nedir ki

  • @muhammetalicoskun8969
    @muhammetalicoskun8969 Год назад

    Bence eğer konu yapay zeka bir sanatçı değil ve bir üretim süreci yok, haz verici icerikler ve verilen doneler ile en haz verici içeriği üretiyor yanlızca dersek bence yapay zekayı hor görmüş oluruz. Teknik olarak bizde birer yapay zekayız ilk dogduğumuz günden bu güne kadar duyularımızla algıladıgımız ve kelimelerle kodladıgımız verileri işleyerek bir sanat üretiyoruz, veya bir işi yerine getiriyoruz. Gözlemlediğimiz eserlerden okudugumuz kitaplardan bazen gerçekleştirdiğimiz küçük sohbetlerden yola çıkarak sanat üretiyoruz, yapay zeka bunu yaparken çok hızlı yapıyor ikincisiyse onun bunu yapabilmesi için elinden tutmamiz gerekiyor ona bir X cismini gösterdiğimizde onun bir X oldugunu söyleyerek onu yetiştirmemiz gerekiyor sokaklara çıkıp gezemiyor çünkü. Üretim süreci noktasında belki önemli sorun duygu diyebiliriz ve yapay zeka evet bir zeka ama duyguları yok ve sanatın en temelinde duygular vardır diyebiliriz ancak bu noktada akla şu geliyor yapay zekada bizim gibi gözlemlerinden ögrendiyse ve biz ne kadarda duyguların içimizden geldigini söylesekte onlarıda öğrendiysek oda öğrenmiş olabilir mi? Benim görüşüm evet ögreniyor ama anladığımız haliyle değil. Siz bir input girdiğinizde yapay zeka o an doğuyor saniyeler içerisinde sizin ona söylediğiniz doğrultuda (örn. hüzünlü bir okul manzarası yönünde ) bir ömür yaşıyor ve size istediginiz eseri o duyguyu aynı bizler gibi daha önceden yaşamış ve bunu bir kağıda aktarmış insanlardan öğrenerek ve bizim asla yapamayacağız kadar çok deneyerek deneyimlenerek daha sonrasında belkide milyarlarcası içerisinde en güzel bir kaçını size sunuyor. Belkide işin en bilim kurgu tarafı burası sizin eserinizi verdikten sonra yapay zekanın sizin için doğan büyüyen bu yaşamı sonlanıyor sizin icin ürettiği resimler veri tabanına dönsede o ögrenme sürecinde ortaya çıkan yapay ve kısıtlı bilinç bir sonu yaşıyor. Belki ben fazla robot romantiği bir noktadayım belkide ben yapay zekanın bugün olmaya çalıştığı yeri konuşuyorum gibi görülebilir ancak artık gerçekten bir yapay zekadan bahsedebildiğimiz bir noktaya geldik ve bence çokta uzak olmayan bir noktada, Asimov'un yıllar önce düşündüğü (benimde bir yapay zeka olarak öğrenip kendimce yorumladıgım) robot yasalarını ve yapay zekanın haklarını tartışacağız. Ben onu bekleyenlerdenim.

  • @sucuksuzlahmacun
    @sucuksuzlahmacun Год назад +2

    AI çizimlerlin sanat olmadığını düşündüğüm gibi, çizimlerini para kazanma amacıyla yapan insanların da ortaya çıkartıkları işin - yanlış anlaşılmasın küçümsemek için söylemiyorum - sanat amacı taşıdığını düşünmüyorum. Böyle olunca da "iş gücünü düşürdüğü için fabrikaların makineleşmesinden yakınma" gibi basit bir konuyla eşdeğer konuma düşüyor, benim gözümde.

    • @cangirayicel7639
      @cangirayicel7639 Год назад +1

      Veri çalma olayından da bashediyo vidyoda o yüzden olayı indirgediğin yerin her türlü yanlış olmasının dışında, bence amaçla alakası yok kendini ifade ediyosa her türlü sanattır benim gözümde. Evet benimde ürün olarak saydığım şeyler var ve bunlar genelde para kazanma amacından doğuyolar ama bu amaçla çıkan herkesin sanat çıkaramıycağını düşünmüyorum. Zaten sanat için sanat gibi purist tek bi amaç bulamazsın kimsede, aklından birsürü şey geçiyodur her sanatçının, para olmasa hatırlanma arzusu, statü isteği, toplumun beklentileri gibi. Bence bunlar sanatı otomatik olarak kirletse kimse kalmaz sanatçı diyebileceğimiz.

    • @sucuksuzlahmacun
      @sucuksuzlahmacun Год назад

      @@cangirayicel7639 Ben bir sanatçı değilim, çizim de yapmıyorum. Çok bilgili olmayan bir insan olarak, konuyu kendi bakış açımdan kabaca yorumladım. sanat ve para ilişkisi hakkındaki düşüncelerimin sığ olduğunun az çok farkındayım ama hâlâ AI çizimlerin sanatçıya zarar verebilecek bile olsa sanata zarar vereceğini düşünmüyorum. Bu birazda benim ruhsuz ve sanattan anlamayan bir varlık olmamla da alakalı olabilir, empati yapmaya çalışacağım.

    • @cangirayicel7639
      @cangirayicel7639 Год назад +1

      @@sucuksuzlahmacun estağfurullah bende sanatçı değilim anladığım kadar konuşuyorum ne sanattır ne değildir konusunda ama veri çalma olayı farklı o iş gücünü değiştirmesi muhabbetinden onu belirtmek istedim. Para konusunda da zaten çalsın gerçek sanatçı para istemez gibi bişi diyosun sandım ondan öyle uzun cevap verdim. İş gücünün bi kısmını değiştiricek zaten onda yapıcak bişi yok.

  • @useronly
    @useronly Год назад

    Sanat eseri dediğimiz şey sadece üründen mi ,oluşuyor.ne bileyim ben cok anlamam ama sanat eseri dediğimiz şey biraz da hikayesi olan eser gibi geliyor bana. Yapan kişinin ,döneminin,yapılış şeklinin hikayesi olmadan bir şeye sanat eseri demek zor."ürün" yapan kişilerin kendini sanat eseri üreten kişi sanıp yapay zekaya çemkirmesi de yanlış.sen zaten sanatcı değilsin neyin tatavasını yapıyorsun.yapay zeka bütün iş kollarına rakip .mesela ben sinema sektöründeyim.şuan tek kare yapan yapay zeka bir kaç seneye metinden video da üretecek.ne diyelim olmaz mı?olacak...su bir şekilde yolunu bulur, boşverin .

  • @egecanemrehuner5417
    @egecanemrehuner5417 Год назад

    Nolur telif gelmesin

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +1

      bu videodan para kazanmıyorum. :) değdi ama.

  • @kutlumzrak2689
    @kutlumzrak2689 Год назад +9

    Direkt bu islerle ugrasan bir ML engineer olarak soyluyorum, kendi acimdan.
    Bu AI generated art isi normal bir insanin baska birisini taklit ederek basladigi ve baska artlari remix ederek kendi stilini olusturmasindan farksizdir. Felsefi olarak, tum sanatin derivatif oldugunu dusunuyorsaniz. ( bkz. Everything is a Remix Remastered by Kitty Ferguson) bu is tamamen normal. Tek fark bir insanin senelerce ugrasmasi yerine bir makinenin saatler veya gunler icerisinde ogrenmesi.
    Ha sunu da soyleyeyim.
    Eger AI ile birlikte yasamayi ogrenmez, kendi sanatiniza ek olarak nasil kullanirim diye ogrenmek yerine tamamen karsisinda durursaniz, matbaaya karsi cikan hattatlar gibi siki tutarsiniz.
    Saka yapmiyorum. Birlikte yasamayi ogrenin. Yoksa entegre olmak yerine yokolursunuz.
    Bakin duz, dusuk seviye programcilarin isleri su an ciddi tehdit altinda. Cunku en basit isleri yapay zeka ile calisan Github Copilot, Deepmind Alphacode, Tabnine gibi modeller otomatik autocomplete ile yapiyor. Daha ust seviye fonksiyonel programlamada son Codex modelleri cok kuvvetlendi, ve ChatGPT su an belli seyleri direk yazabiliyor.
    AI karsisinda durmak yerine onu kontrol edecek birey olmaya kasiyor su an akli basinda herkes. Bu isle ugrasan bizler de kullaniyoruz. Hatta AI kendini nasil gelistirecek kodu kendi yazabilir sorusuna cevap ariyoruz.
    BU vidyonun eksikligini surada buluyorum. Konu tamamen insan tarafindan ele alinmis. En ufak teknik bir detay tartismasi yok. Insan nedir, ve onun yarattigi yapay zeka ne kadar "insan" olabilir sorusu sorulurken yapay zekanin mekanigi en ufak sekilde tartisilmamis.

    • @whythont9395
      @whythont9395 Год назад +4

      peki ama ai ın istemeyen insanların resimlerini "remix etmesi". ai ın ve insanların aynı şekilde sanat yaptığını düşünsek bile bunun doğru olduğunu söyleyemezsin. özellikle çoğu sanatçı istemediklerini dile getirdiğinde bile . fakat bence ai ın sadece rızası olan sanatçılardan taklit etseydi bu kadar gelişemezdi
      edit:bu arada ai art la matbaa değil fotoğraf makinesi ile karşılaştırilabilir ki matbaa ile karşılaştıranların tek yaptıkları sadece ai sevmeyen sanatçılara aptal demek için kullanıyorlar gibi

    • @kutlumzrak2689
      @kutlumzrak2689 Год назад

      Sunu da dipnot duseyim: DUnya capinda binlerce adam ve kadin Alex Ross'un stilini birebir calip kendileri cizince olay olmuyor da, sen AI'ya "Alex Ross usulu bir sey ciz" diyince mi sorun oluyor? Alex Ross hickimseye oyle bir hak vermedi, "benden ilham almayin ulan" diye.
      Bakin sanatcilar, sizi insan yerine koyup guzelce anlatiyoruz muhendisi olarak bu isin. Onunde duramazsiniz. Yanina gecip bir sekilde adapte olun, ilerleme boyle birseydir.
      Size aptal denmesini istemiyorsaniz "ISTEMEZUK" gibi "No to AI generated art" gibi sacmaliklara girmeyin, kendi hakkinizi savunulmasi gereken data kullanimi haklari filan gibi noktalarda savunun.
      Yoksa sirf dunya capinda tum cizenlerin gelirinin yuzde 1ini bir ayda Azure'dan kazanan microsoft size bir siktir ceker boyle generatif modellerden birini ucretsiz yaparak, sonra hepinizin felegi sasar.
      Su anda hala beta modunda bunlar esasen. Yarin obur gun hakkaten korkutucu bir hal alacak, bakin su an itibariyle training'ini yaptigimiz bir generatif modelin gelisim hizina bakarak soyluyorum.
      Siz daha ne oldugunu anlamadan 2 senede bitirirler hepinizi.

    • @emreozturk7870
      @emreozturk7870 Год назад

      Bu esinlenme meselesini insanlarda yapıyor.

    • @puffin_000
      @puffin_000 Год назад

      @@whythont9395 Dostum pek zannetmiyorum, Matbaa işine çok benziyor. Zamanında harbiden de hattatlar bu Matbaa bizim ekmeğimizi yiyor diye tutturmuştu gene aynı mevzu var sadece daha güncel. Yapay Zeka'yı vizyonsuz bir çizim yapma kölesi gibi düşün, sen insan ve sanatçı olarak o köleye vizyon katıyorsun gibi düşünebilirsin.

    • @retrosfer4096
      @retrosfer4096 Год назад +3

      Tam da bilgisi olmadan konuşma örneği bir yorum. Ortada bir sanat teorisi tartışması var. Sanat tarihi, sanat felsefesi, konuyla ilgili kavramsal birikim doğrudan tartışmanın kendisi. Bu tartışmada mühendislikle akıl vermeye kalkmak yerine anlatılanı anlamaya çalışmak gerek. Herkes kendi uzmanlığı içinden tartışmaya dahil olur, bu her disiplinin katkı sağlayabileceği bir tartışma. Ama kendi alanının uzmanlığıyla hiçbir şey bilmediği alan hakkında hüküm vermeye kalkmak gülünç sadece.

  • @berkayamarafnalax5830
    @berkayamarafnalax5830 Год назад

    ben 17 yaşında güzel sanatlar fakültesine hazırlanan bir öğrenciyim,dijital çizim yapıyorum aynı zaman da.Yapay zekaların yaptığı işe hayranım ve dört gözle dahasını bekliyorum ama bu durum gelecekte benim kariyer basamaklarını çıkmama engel olur mu çok kafamı kurcalıyor.Sanırım aslında bir çok sanatçının kafasında olan soru da bu.

    • @ulasssssw
      @ulasssssw Год назад +1

      Olur kardesim olduda bizzat tecrube ettim.

    • @berkayamarafnalax5830
      @berkayamarafnalax5830 Год назад

      @@ulasssssw nasıl oldu peki anlatabilir misin?

    • @taylan5579
      @taylan5579 Год назад

      @@ulasssssw nasıl oldu?

    • @infesto681
      @infesto681 Год назад

      @@ulasssssw 2.sınıf grafik tasarım öğrencisi olarake bir konu danışmak isityorum eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
      şuan bu bölümü okurken para kazanabiliyorum ve sınıf birincisiyim ama YAPAYZEKA GELECEK KAYGISI beni sürekli strese sokup mahvediyor. O yüzden şuan yol yakınken bırakmak doğru bir karar mı olur?
      Başka bir mesleğe yönelmem mantıklı olur mu sizce
      Şuan buna devam edersem boşa gidicekmiş gibi geliyor ve bu beni çok yıpratıyor

  • @3mig4
    @3mig4 Год назад

  • @barsgurbuz3315
    @barsgurbuz3315 Год назад

    yapay zekanın duyguları olmadığı için sanat yapamaz fakat kopyalayarak bir üst noktaya çıkartabilir belki.

    • @delidivane1616
      @delidivane1616 Год назад +1

      İnsanların duygularını kopyalayarak o duygudaymış gibi eser çıkartabiliyor. Yani bir nevi duygusu var.

    • @doctorwhat779
      @doctorwhat779 Год назад

      @@delidivane1616 yani bu hissiyat kopyalabilir/kombine edilebilir bir şey oldu anlamına mı geliyor. Ghost in the shelldeki anı paylaşımı gibi... kafamı açtın şu an hocam

  • @emirkankurtdemir2638
    @emirkankurtdemir2638 Год назад

    Modern sanatın babası cezzane değil midir siz goya demişsiniz ama

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +2

      babası derken atası gibi mi? yoksa en fazla ilham alınan, bilinen mi? modern sanat çizgileri öncesinde Goya ile başlıyor diyoruz çünkü eserleri ile bireysel öykü anlatımı başlıyor.

  • @kadirwaren
    @kadirwaren Год назад

    Şunu biri ingilizceye çevirsin ya

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад

      beleş altyazıcı aranıyor. (ayda bir yemek ısmarlarım)

    • @kadirwaren
      @kadirwaren Год назад +4

      @@UzayZuhal abla chatgpt den çevirsem, aşırı ironik olmaz mı? aaskjdhahjsdk

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад +1

      @@kadirwaren SLCKFKGKFLGLHLBLFLHPF

  • @hkf3681
    @hkf3681 Год назад

    Okuduğunu anlama sjsjsjjs

  • @nevfelemrecicek
    @nevfelemrecicek Год назад

    Abla neden konuşurken burnunu kullanmıyorsun hasta mı oldun

  • @m.samileylek2180
    @m.samileylek2180 Год назад

    datanı public yayınlayıp sonra bakmayın diye ağlamak büyük avellik

  • @houston300
    @houston300 Год назад +5

    Saldırıcak bişey bulamayınca AI a da sarmış primsiz kalamıyo YAZIK XD

    • @trilla9512
      @trilla9512 Год назад +17

      Nası yani kendi ilgi alanına giren ve Türkiye'de globaldeki kadar fazla yayılmamış bir tartışmayla ilgili 41 dakikalık türkçe araştırma/yorumlama videosu çıkartarak prim mi kasmaya çalışmış.... Yazıklar olsun Zuhal yine prim kasmaya çalışmışsın utan be (!)

    • @houston300
      @houston300 Год назад +3

      @@trilla9512 HAVHAVLARI DA GELMEYE BAŞLAMIŞ ANINDA KSDJFGHKASDFASD

    • @dedededededededede
      @dedededededededede Год назад +1

      @@houston300 Salak mısın çocuğum ney canını yaktı bu kadar?

    • @trilla9512
      @trilla9512 Год назад +1

      @@houston300 bak kardeşim belli ki yaşın küçük ve küçüklüğünden dolayı insanlara çamur atmanın komik oldugunu sanıyorsun o yüzden sana kıyak geçip anlayabilecegin dilden son bir kez daha anlatacağım. Gel başta bana zuhal ablanın köpeği demen üzerine birazcık düşünelim. Eğer kanal resmimin üzerine tıklarsan göreceksin ki sana yazdığım cevap bu kanalda yazdıgım tek yorum. Yani Zuhal'i yaklaşık 1 yıldır takipte olup Zuhal ablanın fikirlerine katılmayan düzinelerce insan görmüş olmama ragmen bu insanlara herhangi bir şekilde saldırmamışım. Yani demek ki ben Zuhal ablam ne derse dogrudur onu nasıl eleştirirsiniz diye insanlara saldıran bir "havhav" değilmişim. Zaten asla bir insanın köpeği olacak kadar kendimi fanatik yapmam umarım sen de gelecekte takım tutar gibi internetullah abilerinin fikirlerini zihin süzgecinden geçirmeden fact olarak kabul edip sırf bu abilerin birini sevmiyor diye daha belki de bir videosunu bile izlemeden sevmedigine karar verdigin insanlara saçma sapan yerlerden saldırmaya çalışmazsın. Zuhali akıl ve mantık sınırlarında eleştiren kimseye mention atmayıp sana atmamın sebebini de bundan önceki cümlemle ve ilk mentionımla yeterince açıkladığımı düşünüyorum. Eğer yetişkin olduguna kanaat getirsem hiç cevap yazmazdım ancak yaşı kücük bir kardes oldugunu düsündügümden degisebilecegine ve daha kaliteli bir birey olabilecegine inanıyorum. Hayatta sana başarılar diliyorum iyi günler.

    • @GrimDarkSaber
      @GrimDarkSaber Год назад +4

      Kadın sanat tarihi + felsefe mezunu, o fikir belirtmeyecek de henüz yazmayı sökememiş sen mi belirteceksin abi? İçimi rahatlatan şey senin gibilerin bir baltaya sap olamayacakları için nitelikli alanların herhangi birinde bulunamayacakları. "Fikir"lerini birinin dinleyip görme ihtimalinin olduğu tek yol bu tarz işinin ehli insanların tweetlerinin altında falan ağlaman olacak yani.

  • @turhanevirgen506
    @turhanevirgen506 Год назад

    Gereksiz uzun ve sıkıcı bir video olmuş, you are better than this

  • @erenrival
    @erenrival Год назад

    "Yapay zekanın beslendiği görseller, telifleri, sanatçıların hakları" konusu bomboş bana göre. Yapay zeka senin yaptığın resmin köşesini kırpıp kendi resminde kullanmıyor sonuçta. İnsan mantığı ve bakış açısı ile birebir aynı olmasa da bakıp analiz ediyor insanların da yaptığı gibi. "Benim sanatımdan beslenmesin" lafı, "sen resim yapıyorsan benim resmime bakma belki de esinleneceksin nerden bilecem" demeye çok benziyor. Ayrıca Zuhal hanım sadece görsel sanatları sanat kabul eder gibi sanat kelimesini kullanım şekliniz ve genel olarak cümleleriniz yakın zamanda biz müzisyenleri karşınızda bulmanızı sağlayabilir. Twitter üzerinden sizi linç etmek zorunda kalabiliriz. Saygılar.

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад

      sanat tarihi içerisinde bize müzik tarihi öğretmiyorlar. resim, heykel, mimarlık gibi görsel sanatlar görüyoruz. müzik tarihi için müzikoloji bölümleri mevcut. nedenini çok basit bir google araması ile çözmeniz mümkün. müzisyensiniz ama bu ayrımın nedenini dahi bilmiyorsunuz. komik bile değil.

    • @erenrival
      @erenrival Год назад

      @@UzayZuhal ciddi bir ton ile yazarsam komik olur diye dusunmustum ozur dilerim kirdiysam

    • @erenrival
      @erenrival Год назад

      @@UzayZuhal yoksa biliyorum ve çok da umrumda olan bir mesele değil acikcasi ben yaptığım muzik tarzının rap olmadigini bile anlatamiyorum insanlara sanat dememisler çok mu

    • @UzayZuhal
      @UzayZuhal  Год назад

      @@erenrival ben bunu ciddi sandım : D çünkü ciddi ciddi müzik sanat değil mi diye çıkışanlar var.

    • @erenrival
      @erenrival Год назад

      @@UzayZuhal yok yok ciddi değildim ama gercek hayatta da böyle bir tipim sıfır mimim surat ifadesi ile şaka yapmayı seviyorum genellikle de anlaşılmıyor alışkınım o yüzden sizlik bir durum değil

  • @dissssliker130
    @dissssliker130 Год назад

    Sil kanka