Zeytinlerdeki Yaprak Dökümünün Nedeni

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Zeytinlerim çok yaprak döktü. Bu neden oldu?
    Öncelikle yalnız olmadığını bilmeni isterim kardeşim. Bu sene genel olarak ağaçların keyfi yok ve rekolte de düşük görünüyor. En azından Adana bölgesinde gezdiğim bahçelerde durum böyle diyebilirim. Bu durumun asıl nedenini saptamak için geçen yılı bir hatırlayalım.
    2022, Zeytin Yılı Oldu
    Geçtiğimiz yıl gerek zeytin çiftçisinin bilinçlenmesi, gerek hava şartlarının olumlu seyretmesiyle birlikte zeytin üretiminde rekorlar kırıldı. Türkiye'de toplam zeytin üretimi 2021 yılında 1 milyon 738 bin 680 ton iken 2022'de yüzde 71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 tona ulaştı. 2022 yılında yüzde 71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 ton olan zeytin ve yüzde 79 artış ile 421 bin 717 tona ulaşan zeytinyağı üretiminin, tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçtiği kaydedildi. Buna göre, Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde İspanya'dan sonra dünya ikincisi konumuna yükseldi.(bkz. tarımorman.gov)
    Kontrolsüz Tutan Meyve Periyositeyi Getirdi!!
    Normal şartlarda tomurcuk döneminden başlayarak hasata kadar zeytin meyvesini çeşitli sebeplerle kaybeder. Bu pamuklu bit olur, çiçek nesli veya meyve nesli güvesi olur, stres faktörü olur, zeytin sineği, kızıl kurt derken liste uzar gider. Üretici de ürün kaybını en aza indirmek için bu olumsuzluklarla mücadele eder. Ama ne kadar mücadele etse de zeytin bu kaybı illaki yaşar. Hatta açan çiçeğin %5 i açsa dal kaldırmaz deriz ya hep, işte geçen yıl gerçekten de o kadar tuttu ki dallar kırıldı. Etekten uca salkım salkım tutan zeytinlerimiz tüm üreticileri mutlu etti fakat bunun bir bedeli olacaktı. Özellikle yeteri kadar sulanmayan ve beslenmeyen bahçelerde yeni sene için tehlike çanları çalıyordu.
    Hasat ve Sonrası...
    Tabi ağaçlar yüklü olunca hasat epey gecikti. Hasat esnasında aslında zeytinler kulağımıza, "Ağam bu sene varımı yoğumu harcadım, tükendim, yeni seneye benden bir şey bekleme, bir sene istirahata çekiliyorum." der gibiydi. Aynen dediği gibi de yaptı çoğu ağaç. Hasattan sonra tamamen yapraklar yere indi. Bahara kadar da hiçbir yaşam belirtisi göstermeyince çoğu çiftçi panikledi. Tabi baharın gelmesiyle patlayan ilk filizler gelecek sezona dair umudu da tekrar yeşertti.
    Ne Yapmalıydık?
    Bir kere ağaca verebileceğimiz kadarını ondan beklememiz gerektiğini anlamalıyız. Ha, zeytin dayanaklıdır, ekmeğini taştan çıkarır ama her yıl ürün istiyorsak verilen emeği ve beklenen ürünü iyi ayarlamamız gerekiyor.
    Geçen yıl dökülmeyen çiçekler her üreticinin iştahını kabarttı. Sulama ve isteğe göre dönemsel besleme yapamayacak çiftçiler bu dönemde ürün seyreltme budaması yapmalıydı.
    Geçen yıl alarma öncesine kadar kendi zeytinlerimizi üstündeki yüke rağmen ihtiyaçlarını giderebiliyorduk. Kuraklığın çökmesiyle dere kuruyunca bizim sulama imkanı da kalmadı. Dolasıyla ağaç birden yokluğa düşünce aşırı bir stres yaptı ve varını yoğunu meyvelerine harcadı.
    Bundan Sonra Ne Yapmalı?
    -Öncelikle gübreleme programı bu tür yok yılları için tekrar gözden geçirilmeli ve fazla masrafa girilmemelidir. Gerektiği kadar verilmelidir.
    -Yaprak gübrelerinin zaten ağaç bünyesine girişi çok zordur. Hal böyle iken ağaçlarınız yaprak döktüyse iki üç yaprağa gübre aldırmaya çalışmayın. Yeniden yapraklanma için vereceğiniz azotlu gübrelemeyi yapraktan değil, yağmurlara denk getirip tabandan verebilirsiniz.
    -Yaprak dökümü mevcutsa budamayı ya hiç yapmayın, ya da aşırıya kaçmayın. Yaprak demek fotosentez demek ve ne kadar fazla olursa toparlanma süreci o kadar kısa olur.
    -Bu sene meyve olmadığından sürekli olarak taze filiz ve yapraklanma olacağından ZEYTİN FİDAN TIRTILINA özellikle dikkat edin. Bu zararlıyı kontrol altında tutmazsanız seneye de ürün alamayabilirsiniz. Bu zararlıyı EMAMECTİN BENZOATE etken maddeli ilaçla ve akşam ilaçlamalarıyla kontrol altına alabilirsiniz.
    Bir başka videoda görüşmek üzere, Kolay gelsin bereketli olsun dostlar...

Комментарии • 84