Μεγάλη Τρίτη Θεσσαλονίκη 1986. Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος. ( απόσπασμα) .

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024
  • ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ - Τροπάριον Κασσιανής - . Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκη 1986.
    Ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος ( 1920 -1988+ )
    Αίνοι Ήχος Α'
    1) '' 'Πάσα Πνοή ''
    2) '' Αινείται'' - Αργόν Ιακώβου Πρωτοψάλτου 18ος αι-
    3) '' Σέ τον της Παρθένου Υιόν '' '
    4) ''Το πολυτίμητον μύρον' ''
    5) '' Ότε η Αμαρτωλός' ''
    6) '' Ώ της Ιούδα αθλιότητος' ''
    7) '' Η Αμαρτωλός προσέδραμε '' - Δοξαστικό Αίνων ήχος Β'-
    8) '' Η Βεθυθισμένη τη αμαρτία'' - Και νυν Ήχος Πλάγιος Β'-
    Απόστιχα Ήχος Πλάγιος Β'
    9) '' Σήμερον ο Χριστός παραγίνεται''
    10) Ήπλωσεν η πόρνη
    11) '' Προσήλθε γυνή
    12) '' Η απεγνωσμένη ''
    13) '' Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις '' - ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΙΧΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ( Τροπάριον Κασσιανής 9ος αι ) . Ήχος Πλάγιος του Τετάρτου Διασκευή Πέτρου Πελοποννησίου 18ος αι)
    Εικόνες απο πρόσφατες εποχές, που μοιάζουν όμως μακρινές. Εποχές κατανυκτικού κλίματος Μεγάλης Εβδομάδας, γνήσιας μουσικής παράδοσης. όπού οι οθόνες δεν είχαν εισβάλει ακόμη στην καθημερινότητα, και η βιασύνη δεν είχε χώρο στις κινήσεις, κλήρου ιεροψαλτών και λαού. Απολαμβάνοντες την Μυσταγωγία της κατανυκτικής Θείας Ασματογραφίας. Ένας απο τους τελευταίους μεγάλους ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης της Θεσσαλονίκης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος σε μοναδική ερμηνεία 2 έτη πρό της κοιμήσεώς του.
    ( O Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, Ονομαστός Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, Μουσικοδιδάσκαλος και Χοράρχης, ο Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος ήταν από τους διαπρεπέστερους της νεότερης εποχής. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1920 και από μικρός γαλουχήθηκε με τα νάματα της ιερής ψαλμωδίας κοντά στον Πατέρα του Θεόδωρο που υπήρξε μαθητής του Τριαντάφυλλου Γεωργιάδη και του Σωκράτη Παπαδόπουλου. Πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Διπλωματούχος του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών επί Καθηγεσίας του περίφημου Θεοδώρου Χατζηθεοδώρου. Ιδρυτικό μέλος του φροντιστηρίου Β.Μ. "Άγιος Δημήτριος", μαζί με τους Α. Ευθυμιάδη, Αθ. Καραμάνη και Χαρίλαο Ταλιαδώρο, δίδαξε για πολλά χρόνια σ' αυτό και εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για τη Β. Μουσική. Καλλίφωνος και εντυπωσιακά υψίφωνος με χαρακτηριστικά σοβαρό και μεγαλοπρεπές βυζαντινό ύφος, έψαλε σε πολλούς Ι. Ναούς (Νέα Παναγία Θεσ/κης, Μητροπολιτικό ναό Κοζάνης, Αγ. Γρηγόριο Παλαμά) με τελευταίο τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, όπου έψαλε για πολλά χρόνια με Βυζαντινό χορό, μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως Χοράρχης, έχοντας στο ενεργητικό του υποδειγματικές διευθύνσεις σε συναυλίες με τον πολυμελή Βυζαντινό χορό των Θεσσαλονικέων και της ΟΜ.Σ.Ι.Ε. Αριστος μελοποιός εξέδωσε τετράτομο Μουσικό έργο (Τριώδιο, Πεντηκοστάριο, Θ. Λειτουργία, Μ. Εβδομάδα) ενώ είναι υπό έκδοση, από τους μαθητές του, και ο "Όρθρος". Δίδαξε την ψαλτική τέχνη σε πλήθος, μαθητών του, είτε κατ' ιδίαν, είτε σε Ωδεία και σχολές, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι σε όλη την Ελλάδα. Σπουδαίος άνθρωπος με εξαίρετο ήθος και αρετή, εργατικός και ακούραστος λειτουργός, πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του και στον συνδικαλιστικό τομέα. Πέρα από το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσ/κης, διετέλεσε και Πρόεδρος στην ΟΜ.Σ.Ι.Ε. με σημαντικό και αξιόλογο έργο. Για την όλη προσφορά του στην ψαλτική τέχνη τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διπλώματα, από Μητροπόλεις, Συλλόγους και Πολιτιστικούς φορείς, ενώ το 1975 τιμήθηκε και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως με το οφφίκιο του «Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως». Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου 1988.)
    Πηγή : ieropsaltis.com - πηγή κειμένου ''Φίλιππος Οικονόμου'' -
    Live recording from of the sequence of Great Τuesday from Thessaloniki in 1986 and the Holy Church of Saint Dimitrios. Chanted by one of the greatest Cantors of the 20th century Xrysanthos Theodosopoylos ( 1920 - 1988+).
    ( Το βίντεο δεν μας ανήκει και δεν προβάλλεται για κερδοσκοπικούς λόγους. Επιφυλλασόμαστε για τυχόν πνευματικά δικαιώματα)

Комментарии • 14

  • @giorgaras7538
    @giorgaras7538 3 года назад +15

    Νομίζω ότι περιττεύουν τα λόγια μπροστά σε αυτή την ανεπανάληπτη αρχοντική ερμηνεία. Αιωνία σου η μνήμη, δάσκαλε!

  • @giogavallas8059
    @giogavallas8059 3 года назад +11

    Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΔΑΣΚΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ.

  • @trenomanis
    @trenomanis 3 года назад +12

    Εξαιρετική εκτέλεση! Ο Άγιος Ύψιστος, Τριαδικός Θεός να έχει στην αγκάλη του τον Πρωτοψάλτη Χρύσανθο και να τον τον κατατάξει εκεί στον Ουράνιο Αγγελικό Χορό μαζί με τους άλλους μαΐστορες της Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Παναγιωτίδη, Αθανάσιο Καραμάνη και εσχάτως τον Χαρίλαο τον Ταλιαδώρο να δοξάζουν τα μεγαλεία του Θεού στην αιώνια και διαρκή Θεία Λειτουργία του Παραδείσου! Αιωνία τους η μνήμη!

  • @ΑΝΤΩΝΗΣΤΣΑΡΟΥΧΑΣ-ψ2π
    @ΑΝΤΩΝΗΣΤΣΑΡΟΥΧΑΣ-ψ2π 5 месяцев назад +1

    Άρχοντας!!!

  • @apostolosvets205
    @apostolosvets205 3 года назад +9

    Ο Χρύσανθος ήταν ένας από τους ελάχιστους μύστες της πατρώας ημών Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Η εκτέλεση και ερμηνεία του ήταν ξεχωριστή και ανεπανάληπτη! Όμως, αναρωτιέμαι ποιος ψάλλει σήμερα έτσι και σε αυτή τη βάση; Επίσης, ο Θεοδοσόπουλος τόνιζε τις λέξεις εκεί που έπρεπε και έβγαινε νόημα! Κρατώ και φυλάσσω ως πολύτιμο θησαυρό το Πεντηκοσταριό του, έκδοσης 1972, εδώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970! Μου το έφερε στο Αγρίνιο ο Μάκης ο Πρεβεζάνος ο οποίος σπούδαζε τότε στη Θεσσαλονίκη 1973-1977! Αυτές χαρακτηρίζονται ήδη Μουσειακές και μνημειώδεις εκτελέσεις! Μάλλον, στην ακολουθία ήταν και ο Παπαθεμελής. Την ακολουθία αυτή την είχα ακούσει σε video cassette!!! Μου την προμήθευσε ο φιλόμουσος Γιάννης Σταλίκας! Ο αριστερός ήταν άξιος και καταπληκτικός! Συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Αιωνία η μνήμη σε όλους τους άξιους Ιεροψάλτες, όπως ο Χρύσανθος, Πρεβεζάνος και πολλοί άλλοι!

  • @ariagrippasboulevards8990
    @ariagrippasboulevards8990 5 месяцев назад

    1:02:30 Τις εξιχνιάσει - Το κομμάτι στο μεταξύ έχει ανέβει 3 φωνές πιο ψηλά από την αρχική του βάση στην πορεία και εδώ αναγκάζεται να χτυπήσει πάνω Λα

  • @lalajohnanagnostis
    @lalajohnanagnostis 4 года назад +8

    Απο τους αναντικαταστατους

  • @vasilismalamas9853
    @vasilismalamas9853 Год назад +1

    Απλα αναπνέει

  • @christosgraikos
    @christosgraikos 4 года назад +3

    Πραγματικά άπιαστοι! Ποιος είναι ο Λαμπαδάριος;

    • @alexpol8203
      @alexpol8203 3 года назад +6

      Ο τέως Άρχων Πρωτοψάλτης του ιδίου Ναού και μαθητής του Άρχοντος και μεγάλου Δασκάλου. Κ.κ Βασίλειος Σπυριδόπουλος.