Yöneticilerin Bilmesi Gereken Muhasebe Terimleri Nelerdir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 авг 2024
  • Bu hafta Apsiyon RUclips kanalımızda "Yöneticilerin Bilmesi Gereken Muhasebe Terimleri" hakkında konuştuk.
    Gelir, gider, büyük defter, hesap planı, bilanço ve gelir tablosu terimlerini Bağımsız Mali Müşavirler Grubu Divan Sekreteri ve Apsiyon Akademi Eğitmeni Banu Akcan sizler için anlatıyor!
    Videomuzu beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın.
    İyi seyirler dileriz.
    00:00 Yöneticilerin Bilmesi Gereken Muhasebe Terimleri
    00:10 Gelir Nedir?
    00:35 Gider Nedir?
    00:57 Defter Nedir
    02:06 Büyük Defter Nedir?
    02:46 Hesap Planı Nedir?
    04:54 Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?
    .....
    Daha fazla içerik için Apsiyon Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
    📝 www.apsiyon.com/blog
    Ücretsiz [30 Günlük] apartman ve site yönetim programımız için link'e tıklayabilirsiniz:
    💻 bit.ly/2GFUbXZ
    Apartman ve site yönetim süreçlerinizi kolaylaştıran tüm ürünlerimiz için web sitemizi inceleyebilirsiniz:
    🏢 bit.ly/3nvtHsU
    Öneri ve iletişim için:
    📬 info@apsiyon.com
    Diğer sosyal medya hesaplarımız:
    📍 / apsiyon
    📍 / apsiyoncom
    📍 / apsiyon
    📍 / apsiyon

Комментарии • 13

  • @gezgingezer16
    @gezgingezer16 2 года назад +1

    Teşekkürler patron.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @yavuzortakci
    @yavuzortakci 2 года назад

    merhabalar. 42 dairelik bir sitede yöneticiyim. 2021 yılında da ben yöneticiydim. 2021 yılının işletme defteri bitmedi kalan sayfaları 2022 yılında da kullanabilirmiyim?? yoksa 2021 yılı işletme defterini kapatmam mı gerekiyor. kapatmam gerekiyorsa nereye nasıl kapatmalıyım?? bu konuda bilgilendirebilirmisiniz acaba ??

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Kullanabilirsiniz. Tavsiyemiz 31 Ocak 2022 tarihine kadar noterde ara tasdik yaptırmanızdır.
      • Site yönetimlerinde defterler ( Karar ve/veya İşletme Defterleri) ne zaman tasdik ettirilmelidir?
      Yeni bir defter hangi yılda kullanılacaksa, o yıldan önceki yılın sonuna yani Aralık ayı sonuna kadar tasdik ettirilmelidir. Ancak eğer bir önceki yıl defter tasdik ettirilirken tespit edilen sayfa sayısı fazla ve defter bir sonraki yıl da kullanılacak ise, defterin kullanılacağı yılın ilk ayının yani ocak ayı sonuna kadar kullanılacağı yıl için tasdik ettirilir, bu işleme ara tasdik denir.
      Bir örnek ile anlatalım;
      2022 yılında sitenin kullanacağı “Karar Defteri” veya tutuluyorsa “İşletme Defteri” , eğer defter hiç yok ise 2021 yılı Aralık ayı sonuna kadar notere tasdik ettirilir. Eğer siteler 2021 yılında tasdik ettirdikleri İşletme Defterleri’ni 2022 yılında da kullanacaklarsa , 2022 yılı Ocak ayı sonuna kadar ara tasdik ettirerek kullanır.
      • Noterden tastikli defterleri ( Karar ve/veya İşletme Defterleri) her dönem yenilemek mecburimidir?
      Defter sayfaları bitmediyse her dönem yenilenmesine ve yeni bir defter tasdik edilmesine gerek yoktur. Bununla beraber yeni deftere geçilirse eski defter notere götürülmeli ve kapattırılmalıdır. Eski defterde boş sayfalarınız varsa elbette kullanmaya devam edebilirsiniz. Eski defterinizi yeni mali yılın başında ( yani ocak ayı sonuna kadar) notere ara tasdik yaptırmanızı Apsiyon Akademi olarak tavsiye ediyoruz. Bazı yöneticiler de hukuken dönemleri ayırmak adına ara tasdik yaptırmaktadırlar. Ara tasdikin KMK açısından zorunlu olmadığına dair görüşler bulunmakla beraber kanunun 36. Maddesine istinaden noterde ara tasdik yapılmasını önermekteyiz.

  • @ahmetbor26
    @ahmetbor26 2 года назад

    Merhaba , yıllık gelir gider bilgilerini döküman olarak tüm katmaliklerine , kiracılara eposta veya whatsup vasıtası ile PDF dosya şeklinde digital olarak göndermek uygun olur mu ? Kanuni olarak sakıncaları varmıdır ? Saygılarımla .

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      Öncelikle eposta, whatsapp vs. gibi elektronik mesaj yöntemleri ile yapılan bildirimlerin yeterli olmadığını bu tür bildirimlerin elden imzalı veya taahhütlü posta ile kat maliklerine yapılması gerekliliğini bilmeniz gerekir. Bağımsız bölümden faydalananlara veya kiracılara elden imzalı tebligat yapılması bu bağımsız bölümlerin kat maliklerine de tebligat yapılmasını sağlar. Yine adresi bilinmeyen ve bağımsız bölümü boş olan kat maliklerine de binanın girişindeki ilan panosunda veya bina girişinde asılan bildirimler de tebligat yerine geçer.
      Ancak gerek eposta, gerekse mesajlaşma yolu ile gönderilen evraklarda diğer kat malikleri, kiracıları veya bağımsız bölüm numaralarını içerecek şekilde ayrıntılı borç / alacak bilgilerini vermeyiniz.

    • @ahmetbor26
      @ahmetbor26 2 года назад +1

      @@Apsiyon Merhaba , hızlı geribildiriminiz için teşekkür ederim . Saygılarımla .

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      @@ahmetbor26 Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

    • @ahmetbor26
      @ahmetbor26 2 года назад

      @@Apsiyon Merhaba , kusura bakmazsanız birşey daha sormak istiyorum . Tapudan aldığım Yönetim planını tüm kat maliklerine pdf dosya olarak gönderebilirmiyim ? Hatta her yeni gelen katkı malikine veya kiracıya verilmelidir , bence . Kanuni bir mahsuru var mı ? Bana göre tüm kat maliklerine verilmesi gereken bir evrak diye düşünüyorum . Sadece tapudan harç karşılığı alınabiliyor , bu nedenle bu konuda bir yasak olabilir . Emin olamadığım için sormak istedim . Saygılarımla .

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад +1

      @@ahmetbor26 Yönetim veya herhangi bir kat maliki tapudan aldıkları yönetim planını tabi ki diğer malikler, kiracılar ile paylaşabilirler. Bunun bir mahsuru yok. Tapu sicili açısından aleniyet ilesi söz konusudur. İlgilisi olduğunu ispatlayan herkes tapu sicilini inceleyebilir. Tekrar tekrar maliklerin tapu siciline başvurup yönetim planı için masraf ve zaman kaybı yaşamaları için bir sebep yok. Paylaşabilirsiniz, whatsapp gruplarında ve apartman / toplu yapı web sitesinde yayınlayabilirsiniz. Kat maliklerine ve kiracılarına elden imzalı veya taahhütlü posta ile de çoğaltıp gönderebilirsiniz.
      Hali hazırda bir çok sorun müteahhit , yapımcı firma ve yönetimlerin yönetim planlarını kutsal bir metin gibi koruma ve saklama yaklaşımlarından oluşuyor. Bağımsız bölüm almak isteyen kişiler nasıl gelip mecuru görüyorlarsa , yönetime uğrayıp yönetim planını da inceleseler bir çok sorun da ortadan kalkacaktır.

  • @estelnumenor9041
    @estelnumenor9041 2 года назад

    16 dairelik bir apartman da yaşıyorum dıştan yönetim için 10 dairenin onayı yeterli mi ??

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 года назад

      Merhabalar, kat maliklerinin kendi aralarından veya dışarıdan yönetici ataması için malik ve arsa payı salt çoğunluğunun bulunması yeterlidir. Dolayısı ile 16 bağımsız bölümlü bir binada tüm bağımsız bölümler ayrı kişilere ait ise 9 malik aynı zamanda arsa payı çoğunluğunu da sağlıyorsa yönetici atanabilir.
      Sizin ifadenizle "dıştan yönetim için 9 malikin ( dairenin değil) onayı yeterlidir. "