Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Yasal Mirasçılar için Miras Paylaşım Oranları (Altyazılı)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 авг 2024
  • Yasal Mirasçılar için Miras Paylaşım Oranları (Altyazılı)
    Miras Hukukunda Miras Paylaşım Oranları Üzerine Kısa Bir Değerlendirme
    Yönetici avukatımız Hidayet ALAHAN videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    Merhaba, Ben Avukat Hidayet ALAHAN,
    Hemen hemen birçok kişi çevresinde bir takım miras tartışmalarına tanık olmuş hatta bizzat kendisi de bu tartışmaların içerisinde bulunmuştur. Bir kimsenin, ölümü yahut gaipliğine karar verilmesi ile o kişinin akrabalarına kalan malvarlığına miras adı verilmektedir. Miras sadece aktiflerden ibaret olmayıp ölen kişinin borçları da aktifleri ile birlikte mirasçılara bir bütün olarak geçmektedir. İşte bu bütün aktif ve pasif malvarlığına da yasal tabiri ile tereke adını vermekteyiz.
    00:36 Miras Nasıl Paylaştırılır ?
    Kural olarak miras, mirasbırakanın belirlediği şekilde paylaştırılır. Bu paylaşım vasiyetname ile yapılabileceği gibi, miras sözleşmesi akdedilmek suretiyle de yapılabilir. Ancak kanun burada bir sınırlandırma yapmıştır. O sınırlandırma da Saklı paylar! Mirasbırakan malvarlığı üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir ancak yasal mirasçılarının saklı paylarına riayet etmek zorundadır. Aksi halde öngörülen yasal süre içerisinde hak sahibi mirasçıların, ihlal edilen saklı paylarını talep edebilmesi mümkündür.
    01:12 Ölen bir kimsenin yasal mirasçıları kimlerdir? Ve miras, yasal mirasçılara hangi oranda paylaştırılır?
    Öncelikle Türk Miras Hukukunda, mirasçıların miras payları zümre sistemine göre belirlenir. Bu sisteme göre, 1. Zümre dediğimiz ölen kişinin altsoyu yani çocukları torunları hayatta ise, miras bu kişiler arasında paylaştırılır. Ölenin üst soyuna miras payı kalmaz. Şayet ölenin altsoyu hayatta değil ise miras ikinci zümre dediğimiz üst soyu yani anne bana, bu kişiler de hayatta değil ise kardeş veya yeğenleri arasında paylaştırılır. Şayet ikinci zümreden de kimse hayatta değil ise miras, üçüncü zümre dediğimiz yani ölen kişinin babaannesi, anneannesi, dedelerine, bu kişiler de hayatta değil ise, amca, dayı, teyze ve halaları arasında paylaştırılır. Ve son tahlilde, ölenin 3 zümreden de hayatta halan bir mirasçısı bulunmuyor ise miras Devlet'e kalacaktır.
    Açıkladığımız zümre sistemleri içerisinde ölenin eşinin bulunmadığını farketmişsinizdir.
    02:21 Ölen kişinin eşi, bu açıklamalar ışığında mirastan pay alamayacak mı?
    Bu soruya seçenekli bir yanıt vermemiz uygun olacaktır. Şöyleki;
    Miras bırakanın alt soyu hayatta ise, ölenin eşi mirastan 1/4 oranında pay alacaktır. Kalan kısım ise sağ kalan alt soy arasında eşit şekilde paylaştırılır. Ölen kişinin alt soyu hayatta değil ancak 2. Zümreden mirasçıları bulunuyor ise eş, bu durumda mirastan 2/4 oranında pay sahibi olacaktır. Kalan kısım ise diğer yasal mirasçılar arasında eşit şekilde paylaştırılacaktır. Bu kişilerden de hayatta olan kimse bulunmuyor yani ölenin 3. Zümresinden mirasçıları hayatta ise, bu halde eş, mirastan 3/4 oranında pay sahibi olacaktır. Kalan kısım ise yine yasal mirasçılar arasında eşit şekilde paylaştırılacaktır. Son olarak mirasbırakanın her üç zümreden de mirasçısı bulunmuyor ise bütün miras payı sağ kalan eşin olacaktır.
    03:28 Miras paylaşımı konusundaki uyuşmazlıklarda dikkat edilmesi gerekenler...
    Genel hatları ile miras hukukumuzdaki miras paylaşımına ilişkin düzenleme anlattığımız ölçüdedir. Ancak her uyuşmazlıkta olduğu gibi, miras paylaşımlarında da, her somut olay bakımından ayrı ayrı değerlendirme yapmak ve paylaşım oranlarını bu değerlendirme kapsamında belirlemek gerekir. O halde çevrenizde veya kendi aile birliğinizde, ölen bir kimsenin terekesinin paylaşımı gündeme geldiğinde, yapacağınız ilk iş profesyonel anlamda bir destek almak ve aldığınız destek ile birlikte noterlikten veya sulh hukuk mahkemesinden, mirasçıların ve pay oranlarının tespit edildiği veraset ilamını temin etmek olmalıdır. Unutmayınız ki, miras bir haktır ve bu hakkın titizlikle tespit ve hassasiyetle tatbik edilmesi önem arzetmektedir.
    04:18 Kapanış & Diğer Videolar
    #miras #miraspaylaşımı #vasiyet #hukuk #deprem #hukukbürosu #hukukibilgi #youtube #youtubeshorts #trending #trendingshorts #kirasözleşmesi #zümre #avukat #mirasavukat #paylaşma #malsahibi #mirasçı

Комментарии •