Yapay Zeka Müzik Endüstrisini Bitirecek Mi?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 ноя 2024

Комментарии • 157

  • @cemkacmaz
    @cemkacmaz Год назад +19

    Nasıl matbaanın icadı el yazması kitapları bir zaman sonra daha kıymetli ve nadide kıldıysa müzikte de aynı durumun olacağını düşünüyorum. Fabrikasyon üretimin karşısında insan emeğiyle üretilen şeyler başta değerini yitirmiş gibi görünse de daha sonra daha değerli bir konuma geliyor. Kusursuz bir fabrika dokuması kilimdense içinde küçük küçük insan hataları barındıran el dokuması kilime daha fazla ilgi duyuyoruz daha fazla para veriyoruz. Yediğimiz besinlerde bile durum aynı. Dev seralarda üretilen her biri kıpkırmızı ve ideal büyüklükte olan domatesler yerine organik koşullarda klasik tarımla üretilmiş yamuk yumuk domatesleri daha çok tercih ediyoruz. Nasıl fırının icadı odun ateşinin lezzetini kopyalayamadıysa, nasıl ampulün icadı mum ışığının hissiyatını veremediyse yapay zeka da gerçek müziğin yerini alamaz diye düşünüyorum.

  • @Cyber_Khan_
    @Cyber_Khan_ Год назад +13

    Her şeyi gayet güzel açıklamışsınız, ağzınıza sağlık.
    - Ben de, istisnai durumlar dışında, insanların müzikten para kazanmasının çok zorlaşacağı bir gelecek öngörüyorum. Dediğiniz gibi, şirketler kazanacak, fakat bireylerin kazanması çok zor olacak.
    - Para için değil de, zevk için müzik üretimi muhteşem olacak. Birkaç yıl sonra yapay zekâya "Bana Mahler ve Rachmaninoff'un tarzlarının karışımı bir senfoni üret" veya "Gigi D'Alessio ve Biagio Antonacci'nin tarzlarının karışımı bir şarkı üret" veya "Mırıldandığım şu melodiye, şu aranjör (ör: Adriano Pennino) tarzında, şu enstrümanları ve şu duyguları içeren bir aranje üret" dediğimde, dinlemenin heyecan verici olacağına inanıyorum.
    - Yıllar önce ABD'de, bilgisayara bazı bestecilerin tarzlarını analiz ettirip otomatik besteler üreten biri, bir Klasik Müzik dinletisinde, bir deney yapmış. Salondaki dinleyicilere, "Az sonra dinleyeceğiniz müzikler, Bach, Haydn, Mozart vb. bestecilerin, fazla bilinmeyen, fazla icra edilmeyen besteleri" demişler ve bilgisayarın o besteciler tarzında ürettiği besteleri, insan çalgıcılar canlı olarak icra etmiş. Dinleti bitince "Beğendiğiniz mi?" diye sormuşlar. Dinleyiciler de çok beğendiklerini, çok duygulandıklarını ifade etmişler. Sonra "Bu besteler bilgisayar tarafından üretildi" dendiğinde ise, şaşkınlık ve hayalkırıklığı yaşamışlar. Demem o ki, yapay zekânın ürettiği müziğin bizi duygusal açıdan etkileyebilmesi için, sizin de belirttiğiniz gibi, yapay zekânın bir "ruhunun", bilincinin vs. olması bile gerekmiyor.
    - Ölmüş insanların yeni albümleri çıkarılabilir. Hayranı olduğumuz ölmüş sanatçılardan yeni müzikler dinlemek, yeni klipler izlemek heyecan verici olacaktır.
    - Bir arkadaşın da belirttiği gibi, şarkılar istediğimiz şarkıcının sesiyle dinlenebilir. Farklı dönemlerde yaşamış şarkıcılara düetler vb. yaptırılabilir. Farklı dönemlerde yaşamış ünlü şarkıcılar aynı klipte birlikte şarkı söyleyebilirler.
    - Canlı müziğin geleceği n'olabilir? Türkiye açısından bakacak olursak; örneğin İngilizce caz ağırlıklı bir dinletide "Bize şu türküyü çal" diyen müşterilerin istekleri kolaylıkla karşılanabilir. Ekranda veya hologram şeklinde şarkı söyleyen yapay zekâ, her tür dinleyicinin isteğine cevap verebilir. Şu anda, canlı müzik yapanların, insan ötesi bir hafızaya sahip olması, milyon şarkıyı ezbere bilmesi bekleniyor. "O şarkıyı/türküyü bilmiyorum" denince "Nasıl bilmiyorsun?!" diye şaşırıyorlar. Bu sorun da ortadan kalkacak. Yapay zekâ "Ben o şarkıyı/türküyü bilmiyorum" demeyecek. "İngilizce halay çal" dendiğinde, saniyeler içerisinde, ilginç bir İngilizce halay müziği üretecek. Bu şekilde, bir ölçüde uçuk kaçık ama epey eğlenceli müzik ortamlarının oluşabileceğini tahmin ediyorum. DJ'lik açısından bakacak olursak; ortamdaki müşterilerin, telefonlarına indirecekleri bir uygulamaya isteklerini yazacakları, biriken isteklerin ortalamasını alan ve bir yandan da kameralarla ortamdaki insanların nabzını ölçen, ortamdaki atmosfere göre müziğin temposunu, coşkusunu ayarlayan DJ yapay zekâlar olabilir.
    - Bir enstrüman çalmayı öğrenmek, beyne en faydalı şeylerden biri. Okul öncesi çocuklara verilen piyano eğitimi, IQ'da büyük artışa yol açabiliyormuş. Yetişkinler için de, ileride Alzheimer vb. olmamak için yapılabilecek en iyi şeylerden biri, enstrüman çalmak. Enstrümana gerek bırakmayacak şekilde Alzheimer'ı önleyen ve zekâya keskinlik veren ilaçlar vb. piyasaya çıkana kadar, enstrüman çalışmak da önemini korumaya devam edecek.
    - Daha ileride ne olacak? Bazı insanlar cyborg olacak. Homo Sapiens türü, azala azala tarihe karışacak. Sanat üretmek Homo Sapiens'le ilgili bir kavram olduğu için, Homo Sapiens ötesi yeni yaşam formlarının sanata ihtiyacı olmayabilir.

    • @baranaltun2019
      @baranaltun2019 11 месяцев назад +1

      Ufuk açıcı bir yorum olmuş

  • @janberksofcu
    @janberksofcu Год назад +7

    Hocam müzisyenlik elden gidiyor ama ne kadar sakin ve güler yüzle anlatmışsınız. Ben sizin yerinizde olsam bu videoyu ağlayarak çekerdim :)

  • @zhuxi1927
    @zhuxi1927 Год назад +13

    müzik üretimini bu kadar kolay bir hale getirmek, müzik üretim zevkini elimizden almayacak mı? müzisyenler için bir proje üretip onu dağıtmanın yanında onu üretirken aldığımız zevk, karşılaştığımız sorunları çözmek ve bu sebeple yeni insanlarla tanışmamız sürecini öldürecek. bu tarz gelişmeler, bu işi sadece para kazanmak için bir yol olarak görmek ile gerçekten müzik üretmekten zevk almak arasındaki farkı daha belirgin hale getiriyor.

  • @serdar.saglam
    @serdar.saglam Год назад +14

    Bazı yıkıcı etkileri olacaktır mutlaka ama eski ile yeni bir arada devam edebilir. Nasıl ki çizgi film ve animasyon gerçek sinemayı bitirmediyse, gerçek müzik ve gerçek müzisyenler de üretime devam edecek. Her zaman sahnede iyi bir gitarist, piyanist, şarkıcı vs dinlemek isteyeceğiz.

  • @anilbahsi
    @anilbahsi Год назад +38

    Müzisyenleri olumlu yönde etkileyecek bir sürecin içerisindeyiz. (Müzisyenler zaten müzikten para kazanmadıkları için kimsenin korkmasına gerek yok)

  • @The.AntiQuark
    @The.AntiQuark Год назад +4

    Dediklerinize yüzde yüz doğru, ben bu aşama geçildikten sonrasını hayal ediyorum sadece. Herkes her istediğini yapay zeka ile yaptıktan sonra tüm el/insan işi şeyler lüks olmaya başlayacak ve herkes erişmeyecek artık, mesela bir konsere on binlerce dolara gidebilecek insanlar, kişiye özel enstrümanistler /solistler olacak ve bunlar herkesin günümüzde erişebildiği kadar "kolay/rahat" erişilen şeyler olmayacak., eskiden mürebbiyelerle ders dadılarla büyüyen çocuklar gibi. Elbette hala öyle şeyler var bu artık günümüzdeki gibi asla olmayacak. Ve gelecek nesiller "insanlar topluca konserlere giderlermiş, gruplar varmış" gibi şeyler diyecekler. Daha az ortak daha bireysel dünyalar olacak ve ortak beğeniler şimdiki gibi olmadığı için gelecek zamanlara kalacak miras adedi fazla ancak eşdeğer sanılan kıymette gözükecek. Bu tıpkı metronoım ya da sarkaç gibi bir o tarafa bir bu tarafa gidecek yapı...

  • @alidemir_music
    @alidemir_music Год назад +7

    Sanatı hiçbir şey bitiremez. Tabii dünya yok olmadığı sürece. Ama ticari sanat! aynı kağıt gazeteciliği gibi, basılı kitap sektörü gibi büyük sıkıntıya düşecek, yeni şeyler icat edebilen, yeni fikirler üretebilenlerin bir süre ayakta kalacağı bir şekle dönüşecek. Biz tam da otomasyon geleceğine dönüşen dünyanın anına tanıklık ediyoruz.🤗

  • @haldunxzv
    @haldunxzv Год назад +7

    Davul makineleri çıktığında davulcular işsiz kalmadı ama yeni müzik türleri ortaya çıktı ve sektörü yavaş yavaş domine etmeye başladı. Akustik davulun baskın olarak kullanıldığı türler daha relic hale gelmeye başladı. Şu an listelerde şarkıların çoğunda davullar elektronik olarak üretiliyor. Yapay zeka yeni türlere öncülük edebilir ya da dijital platformlar gibi müziğin üretim ortamlarını tamamen evrimleştirebilir.

  • @buketdruart
    @buketdruart Год назад +3

    Bence her sektorde en buyuk sorun, yapilabileceklerin yapilmis, sorulabileceklerin sorulmus olduguna inanilmasi ve her zaman mevcut veriler uzerinden hareket edilmesi. Bilimde bazen yuzyillarca dogru oldugunu dusundugumuz konular bile gunu gelip yanlislanabiliyorken artik her alanda gecmisten gelen ve yapay zeka'nin dogdugu tarihten itibaren artik sorgulanmamak uzere kemiklesmis olarak alinan bilgileri otomatik dogrular olarak kabul edip, ona gore hareket etmeye baslayacagiz. Gecen gunlerden birinde kendi kendime uzay gorsellerinde kullanilan muzikleri sorgulamistim. Bu sesin uzay goruntusuyle iliskisine ilk olarak kim karar vermis, kim filminde kullanmis ve populer etmisse biz bugun onun dogrularini yasiyoruz. Halbuki benim icin uzayi temsil edecek muzik tamamen baska olabilir. Hatta olmali, olabilmeli. Endustrilesme ile birlikte bu ozgunluk zaten cok azalmisti , artik tek tiplesmeye tamamen mahkum edilecegiz gibi gorunuyor. Artik dunya insaninin bir seyleri sorgulayacak vakti ve enerjisi de pek kalmadigi icin daha da otomatiklesecegiz. Bir seyi ne kadar standardize edersek, o seyin dogal olarak getirmesi gereken yan olgulari, o sey disinda veya onunla birlikte ortaya cikacak olan diger ihtimalleri gormezden geliriz veya ortadan kalkmasina sebep oluruz. Benim asil korkum ayni bugun bilimde oldugu gibi nasil ozgun insanlar finanse edilmiyor, onun yerine standart ve para uretecek konular bilim adina arastiriliyorsa, muzikte ve diger mesleklerde de boyle olacak, herkes yine sadece para pesinde kosarken, ozgun insanlar sesini artik duyuramayacak ve kalabaligin icinde kaybolacaklar. Ta ki insanlar bir yerlerde bir eksik ve yanlis farkedene kadar. Hatta belki de daha da kotusu eger ozgun insanlar finanse edilmez ama, onlarin ozgun fikirleri yapay zeka tarafindan kisilere herhangi bir maddi bedel odemeden kullanilirsa, iste bu daha da buyuk haksizliklara neden olacak. Umarim insani, yasal, etik konular acisindan iyi dusunulup tartilir, yoksa bazi buyuk teknolojik yenilikler gibi, kotu amaclar icin kullanilmasi mumkun gorunuyor. Bu durumda telif hakki konusu ne olacak, merak ediyorum.

  • @haydardemir59
    @haydardemir59 Год назад +4

    Her şey değişmekte. Değişmek zorunda. Sevebilmemiz ve ayak uydurabilmemiz önemli. Sivrisinek vızırtısından bir opera eseri yapabilse de, bir Neset Ertaş plağına konan pikap iğnesi, yapay zekayı hala alt üst edebilecek güçte. Bu bir duygu meselesi. Ancak 20 yıl evvel bilgisayarla aldığımız ilk kayıtlarla, günümüzdeki olanakları karşılaştırın. Yapay zeka, yakında Neşet Ertaş'tan hiç duymadığımız eserleri ortaya çıkarırsa şaşırmayalım. Bugün bile, ben olmadan, bana bir videoda rol verilebiliyorsa, yakında neler olur tahmin etmek zor. Ancak itiraf edeyim, klavyemle, VSTi leri kullanarak, normalde hiç yapamayacağım müzikleri yapıp, bağlamamla eşlik etmekten büyük haz alıyor, mutlu oluyorum. Müzisyenin de ilk amacı budur. Duygularını müziğe döküp zevk almak.

  • @dilarasavas
    @dilarasavas Год назад +3

    Çok değerlisiniz. Ufkumuzu açıyorsunuz teşekkürler video için. Ben dinleyici baya bir ürktüm. Spotify kullanmayan bir birey olarak bir kez daha doğru olanı yaptığımı farkettim. Müziğin bana dinlerken dayatılmasını sevmiyorum, onu ben arayıp bulmalıyım. Sevgiler..ö

  • @davutsakalli
    @davutsakalli Год назад +7

    Yönerge/buyruk/talimat/direktif denilebilir aslında "Prompt" yerine. Ağzınıza sağlık.

  • @kozgav9115
    @kozgav9115 Год назад +8

    Yapay zekânın, insanların yaparken sıkıldıkları, zorlandıkları ve yabancılaştıkları alanlarda geliştirilmesi gerekirken; tam tersi olarak insanın varlığında anlam bulmaya çalıştığı müzik ve resim gibi alanları işgal etmesi üstüne düşünülmesi gereken etik bir sorun. Bir diger sorun ise daw gibi araçların müzik yapmaya yardımcı olması ile bir makinenin baştan sona bir müziği yapması aynı değil. Spotify gibi platformlardan para kazanılmasına bağlı olarak günde yüklenen müzik sayısı artacak ve işin içinden çıkamayacaklar. Bence bir an önce büyük müzik topluluklarının bu işe el atması gerekiyor.

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +5

      Budur.

    • @HAKKOSAMPLER
      @HAKKOSAMPLER Год назад +4

      Tartışılabilir bir yorum. Ben de birkaç ek yapayım. Öncelikle yapay zeka aslında pek çok bahsettiğiniz alanda uzun zamandır çalışıyor. Örneğin sürücüsüz araçlar gibi konular bunun başında geliyor. Pek çok similasyon da yapılıyor. Sağlıkta da çok fazla çalışma var. Yani aslında süper bilgisayarlar ve büyük veri bu dünyayı yarattı. Donanım hızlandıkça açılan bir kapı yapay zeka. Teorisi çok çok eski. Ama makina gücü yetmiyordu. Artık yetiyor.
      RUclips bunun temellerinden biri mesela. Buraya video yükleyip kanal açtığımızda TV yapımcılarının hayatını değiştirdiğimizi biliyorduk değil mi :) Yani şimdi müziğe dokunuyor ama örneğin internet gazetelere ne yaptı? Dergilere?
      Bence yapay zeka dediğimiz şeyin başlangıcı "veri" ve bunun kaynağı insan. 20 yıl önce "acaba beni görürler mi" endişesindeki insan şimdi en yakınındakilerden bile gizlediklerini internete gönderiyor. Siz eşinizin bazı özel kullanımlarını bilmiyorsunuz ama alışveriş siteleri biliyor :)
      Bu bir "evrim" ve maalesef durmayacak.
      Biz yöneticilerden "adalet" isteyelim sadece ve buna odaklanalım.

    • @kozgav9115
      @kozgav9115 Год назад

      @@HAKKOSAMPLER zihin felsefesi ve yapay zeka konusunda süreklilik arz eden okuma yapan birisi olarak yazıldığınız her şeyin tek çözümü yine etik konusu. Gerekli tartışmalar yapılmadan yığın ile yapay zekayı başbaşa bırakmayı doğru bulmuyorum. Sadece müzik konusunda değil mesela akademi konusu da sarpa sarmış durumda.

    • @HAKKOSAMPLER
      @HAKKOSAMPLER Год назад +2

      @@kozgav9115 Etik. Evet. Özellikle ülkemizde asla olmayan, dünyada da az rastlanılan bir kavram bence. Maalesef Antik yunanda çok daha fazla dert edilen bu konu artık sadece "hatırlatılan" bir eski değerden ibaret gibi. Haksız değilsiniz. Ama gerçek hayat sizi duymuyor.

  • @kayserikentarastrma3522
    @kayserikentarastrma3522 Год назад +5

    Keyif alarak hobi olarak müzik yapmaya çalışmak tıpkı telefondan foto çekilebildigi halde kağıt baskı ile filmli fotoğraf makinesinden fotoğraf çekmeye çalışmak gibi olacak. Sadece gereksiz, demode ve dalga geçilecek bir uğraşı olarak görülecek toplumun geneli tarafından. Ya da 6 haneli iki sayıyı kağıda yazıp çarpmaya çalışmak gibi olacak hesap makinesi kullanmak yerine.

  • @tuncerkaya8602
    @tuncerkaya8602 Год назад +1

    Doruk bey gerçekten çok haklısınız. Yepyeni bir dünya geliyor. Öngörüleriniz benim için önemli. Geçmişte hangi Cubase i kullanayım ,şu an için pek değiştirme imkanım yok dediğimde , aslolanın benim yapacaklarım olduğuna, bu yüzden Daw çesidinin yada versiyonunun bir amatör için hiç önemli olmadığını söyleyerek beni çok rahatlatmıştınız. Bu yüzden fikirlerinize çok inanıyorum. Bunun en yakın tanığı olarak kendimden bahsedeyim. Hobilerim arasında ağaç işlemek oymak gibi durumlarda var. Son dönemde esinlenmek yada direk söyleyeyim desen yaratmak konusunda yapay zekanın yapabilecekleri hakkında muhteşem tecrübelerim oluyor. Çok farklı dünya geliyor, bu yaşımda bunu ben çok iyi gördüm. Müzik tarafında minik bir sürü besteciklerim olsa da sonuca vardıracak kadar ne yazık ki sabırlı ve çalışkan olamıyorum. Ama ağaç oyma, intarsia, model gemi gibi ahşap konularında sanırım iyiyim. Ve desen, çizim gibi konularda yapay zeka gerçekten gümbür ,gümbür geliyor... Farkeden faydalanacak, fark edemeyen yada yok sayanlar bu devasa dünyanın altında ezilecek... Üzgünüm...Saygılarımla efendim...

  • @onurcansalinas
    @onurcansalinas Год назад +3

    Halihazırda insan elinden çıkan bir çok işin zaten birbirinin aynı olduğu bir dönemde yapay zekanın daha çok bu tarz işlere balta vuracağını düşünüyorum. Ama tabi ilerisi için ürkütücü :)

  • @borges69
    @borges69 Год назад +2

    Bir süre Muzak tarzı ( arka plan müziği) için baya kullanıllacak gibi gözüküyor. Müzisyene ihtiyaç kalmayacak bir gelecek olası. Belki ileride tek tük enstrüman çalan müzisyenler çıkacak,onlar da değerli olacak ( lambalı amfi gibi :-)) . ya da AI'nin öğrenmediği (günümüze kadar olan bilgileri öğrenebilir tek) ve dolayısıyla üretemeyeceği müzik tarzları yaratabilen dahi insanlar çok değerli olacak olabillir. Beni esas güldürecek olan dinlecilerin de yapay zeka olma durumu. Kendi beğenileri olan yapay zekalar. O zaman bırakın müzisyenleri , insanlığın düşeceği traji komik durum baya enteresan olur.
    İkinci enteresan durum AI'nin kendi kendine ürettiği müzikle kendini yeniden eğitirse müziğin bir tekilliğe yakınsaması(tuhaf bir sesler bütünü), Arada AI'yi gürültüyle dürtmek gerekecek gibi gözüküyor: onu da başka bir AI dürter arık .
    Açıkçası AI'den korkmamak lazım. Günümüzde insanlar zaten birbirinin clone'u sıkıcı müzikler üretiyor. İnsan olarak bizim durumumuz daha acı :-)

  • @KürşatTAYDAŞ
    @KürşatTAYDAŞ Год назад +4

    Promt için bazı çevirilerde “istem” kullanıldığını gördüm. Videonuz için teşekkürler. Yine çok dolu bir içerik. Var olun.

    • @emrahkarakus3357
      @emrahkarakus3357 Год назад +1

      Promt deyince aklıma windows'ta console, command ( diger adıyla cmd ) apple'da linuxta terminal geliyor. yazı ile sisteme komutları ( kelimeleri ) ve parametrelerini girerek sisteme iş yaptırmaya yarayan pencerelerdir.

  • @DevilsChord
    @DevilsChord Год назад +9

    müzisyenler yeni bir tür eklemedikçe yapay zeka da loop'a düşer, bu yüzden gelişimi o kadar da dolu değil yine işler müzisyenlere kalıyor

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +7

      Müziğin büyük bölümü eskilerin tekrarına dayalı. Arada yaratıcı, yenilikçi işler için insanlara ihtiyaç var elbette. Şimdilik 🙂

  • @mahirkanik
    @mahirkanik Год назад +2

    Tek bir videoda o kadar çok şey öğrendim ki. Çok büyüksün usta

  • @respawn.x
    @respawn.x Год назад +1

    AI müzik üretimi veya ses editörlüğü-video editörlüğü gibi alanlarda seri üretimin(özellikle globalde ve ülkemizdeki hızlı üretime bakıldığında) getirdiği stres yükünü kaldıracağını düşünüyorum. Ben de bir post prodüksiyon ses editörü olarak vaktimi kendi müziğimi yapmak, sanatımı icra etmek için kullanmak istiyorum ancak çoğunlukla gönülsüz olduğum işlerde çalışarak buna vakit bulamıyorum, müziği fulltime bir işe dönüştürdüğümde de maalesef ekonomik açıdan zorluklar yaşıyorum. Olası bir senaryoda işimin prompterlık ve diğer taraftan da müziğimi kendimi ifade etmek için yapacak olma fikri beni korkutmuyor aksine sevindiriyor. Film veya oyun müziği için de aynı şekilde doğrudan insan sanatçı tarafından istenenlerin biteceğini düşünmüyorum. Hatta öyle ki multidisipliner bakıldığında klibinden kapağına ve altyapısına kadar her şeyi dijital ortamda yapay zeka destekli hazırlanmasına ve sanatçının kendini daha da yaratıcı yollarla ifade edebileceğine inanıyorum. Hatta paradigma değişimiyle birlikte bambaşka bir sanat ekolünün de doğacağını ve hatta doğmakta olduğunu düşünüyorum. Görüşleriniz için teşekkürler hocam

  • @mertcazz
    @mertcazz Год назад +4

    Doruk Hocam her şeyden öte çok güzel bir paylaşım olmuş, çok teşekkür ederiz. Günümüz teknolojisinin gelişiminin korkunç boyutlara ulaştığının ve daha da gelişme potansiyelinin olduğunun acı bir resmi gibi olmuş bu video. Ancak sizinle paylaşmak istediğim öznel bir düşüncem var: Ne zaman olursa olsun, bu gün de olsa ileride bir tarihte de olsa, yapay zekanın biz insanoğlunun manevi duygularını hiçbir zaman tam olarak yansıtamayacağına inanıyorum. Çünkü biz insanlar o kadar garip varlıklarız ki, bir kişinin hissettiğini diğer kişi hissetmiyor. Yani benzer duygular hissetse bile tam olarak aynı duyguyu hisseden iki insan bile yokken bu dünya üzerinde, yapay zekanın biz insanların duygusal gücüne erişebileceğine asla inanmıyorum. Özellikle bizim müziğimizde kullanılan mikrotonal seslerin bile ancak usta-çırak ilişkisi ile aktarılabildiğini düşünürsek… 😊😊🎶

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +6

      İnsan elbette benzersiz, yarattığı eserler de aynı şekilde. Müzik üretmeyi bırakmayacağız sonuçta, ama müziğin dağıtımı ve meslek olarak gelişimi tamamen değişecek.

    • @kayserikentarastrma3522
      @kayserikentarastrma3522 Год назад +5

      Yapay zeka denen şey mutfak robotu değil. İnsan gibi öğrenebiliyor zaten öğrendiği içerikler taradığı veritabanı insan üretimi işler. O yüzden o insansiligi ayırt edemeyeceksin. Hatta yapay zekanın yaptığı ve bir insanın ürettiği iki eser karşına geldiğinde her seferinde yanılma payin yüzde 50 olacak.

    • @mertcazz
      @mertcazz Год назад +2

      @@kayserikentarastrma3522 Göreceğiz zamanla. Ancak bildiğim tek şey, bu hayattaki hiçbir şeyin dijitalinin, orijinali kadar zevk vermeyeceği. Canlı müzikten alınan zevki ve yaşanılan o atmosferi herhangi bir robotun yaşatabileceğini sanmıyorum. Bahsettiğimiz şey mutfak robotu olmasa bile…

    • @ummugulsume1838
      @ummugulsume1838 Год назад

      ​@@mertcazzinsanlarda robotlaşıyorlar ama bunu da gözardı edemeyiz değil mi

    • @mertcazz
      @mertcazz Год назад +1

      @@ummugulsume1838 Elbette, ancak etten ve kemikteniz hala 🙂

  • @ErGLeon
    @ErGLeon Год назад

    Dolu dolu bu güncel veriler için çok teşekkür ederim.

  • @RecitalRetro90
    @RecitalRetro90 Год назад +4

    Hocam bu programlar RUclips vb platformları müzik gelirlerini kapatmasına sebep olmasına muhtemel görünüyor. Zaten bu tarz bir sürü kural çıkardı RUclips ve Meta! Ör, bizzat kendi albümümü gelirden kaldırdılar. Aylarca yazıştık firma ve Google telif team ile. Hiç birisi sebebi bilmiyoruz dedi. Meslek Birliği de çözemedi bu sorunu. Bunun üzerine Cdbaby ve Believe bunu araştırmaya koyuldu ve bana garageband döngü vesaire kavramlarla dönüş yaptılar. (Örneğin benim o albümün relaxation albümü idi) albümümle ilgili çakışma ihtimali bahane edildi. Sordum hangi eser ne işe çakışıyor diye. Cevap yok! Sabit maddeleri sıralandı tekrar tekrar. Bunu bana cdbaby ancak bu kadar vevaplayabildi ve ekledi "inanın bu bizim elimizde değil, bu tamamen Google ve metaya ait bir kurul tarafından yapılan bir uygulama dediler. Ben bunun üzerine hile i şeriye yöntemine başvurdum. Yani albümü çektim ve eserleri farklı isimlerle yazdım ve tunecore dan yükledim. Ve eserlerin "asıl" isimlerini istediler ve almadan yayına sokmadılar! Yani content id ve türevi yazılımlar enseledi muhtemelen. Ve bu olaydan sonra believe ve cdbaby eser yükleyen herkese RUclips ve instagtamda gelire açma adına "şunlar şunlar olursa gelire açılmaz açılsa da kapatılır" diyorlar. Hatta film müziğini dahi kabul etmiyorlar! Bu konu çok ciddi tehlikeli müzik üretenler için. Bu konu üzerine video gelirse sevinirim. MÜTHİŞ bir elimimasyon yapıyorlar. Örneğin relaxation ve remix albümleri, eserleri göndermeyin diyorlar! Ne üteteceğimizi şaşırdık ve ben aylardır diğer albümleri adına da endişe deyim. Ayrıca bir not daha: bu kuralları uyguluyorlar ama mesela isim bir sanatçının döngü içeren eserlerini insta yada RUclips kütüphanelerinden kaldırmıyorlar. MÜZİK üreten ne yapçak, ekonomik bağ koparılıyor gibi. 😢

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +3

      Content ID ve benzeri içerik tanıma sistemleri içerik üretenleri korumak için geliştirilip ters tepen bir silaha döndü. Fikri mülkiyet ve telif konusundaki yasal düzenlemeler gelişmelerin çok çok gerisinde. Şirketler bu durumda kendileri zarar etmek yerine faturayı bizlere kesiyorlar. Şimdilik olan bu.

    • @RecitalRetro90
      @RecitalRetro90 Год назад +2

      @@DorukSomunkiran çok üzücü maalesef

    • @RecitalRetro90
      @RecitalRetro90 Год назад +1

      @@DorukSomunkiran bu arada ilgilenenler için net bilgi: tunecore kesinlikle sözsüz hiçbir müziği content id ye teslim etmiyor. Grammy alacak kalitede dahi olsa kabul etmiyor! (tabi adınız hans zimmer ise iş değişebilir) Cdbaby o konuda bir tık daha insaflı. Teminat alabileceğiniz yerli bir firma hepsinden avantajlı olabilir ama gelir kaybınız yüksek olabilir! Unutmayın epic, film, relaxation, instrumental, sözsüz beat, loop içeren sözsüz eserler ve garage band ile yapılan eserler ve albumler content id ye teslim edilmiyor, bazen edilenler geriye çekilebilir ve siz ciddi yıkım yaşıyorsunuz. 10 şarkılı albümün bir eseri dahi bu konularda kabul edilse diğer 9 şarkınızda güme gidiyor! Burada maalesef kararı ilk elden firma veriyor ve siz iletişime geçince topu google ve metaya atıyorlar, halbuki bu kuralları firmalara gönderip karar vermelerini firmanın insafına bırakıyorlar. Content id öyle gelişmiş ki minicik frekans farkı ile bütün eserleri ayırt edebiliyor! Yani bu dümenin sebebini çözemiyoruz! Eğer sözsüz müzik yapıyorsanız kesinlikle tunecore ile çalışmayın! Oldu ki hesabınız var ve dağıtıma gönderdiniz, emin olun tunecore \ believe bunu RUclips ve meta gruplarına teslim etmiyor olacak ve siz albüm dağıtımı tamamlanmadan 1-2 gün içinde albümü hemen geri çekin ve başka firmadan yayına verin. (bir soru: bakın JEAN MİCHEL JARRE, evet müthiş bir öncü, kabul. Fakat son çıkardığı amazonia albümüne bakın, eğer bu albümün eserleri başka sesler ile çakışmıyorsa ben de bilmem neyim! Lütfen o albümü kısa kısa dinleyiniz anlayacaksınız demek istediğimi. Ve o albüm content id ye kabul ettirilmiş. Bir belgesele yapılan albüm. Ve alın albümü RUclips sayfanıza yükleyin, content id tarafından nasıl engellendiğini göreceksiniz. Bu çifte standart değil de ne?)

  • @tulinkesoglu5831
    @tulinkesoglu5831 Год назад

    Doruk hocam.
    Sayenizde çok bilgileniyorum..Teşekkürler..

  • @SONRE
    @SONRE Год назад +3

    Doruk hocam selamlar. Sizin kurslarınıza girdim ve çok şey öğrendim. Harika bilgi sahibi bir insansınız. Hocam Techno müzik yapmak istiyorum fakat mix mastering beceremedim bir türlü. Acaba Techno müzik mix mastering dersi verebilir misiniz? Her şey için teşekkürler :))

  • @ilkersenmusic
    @ilkersenmusic 6 месяцев назад +1

    Command Prompt: 'Komut İstemi'.
    Bilgisayar biliminde bu anlamda kullanılıyor diye biliyorum.
    Duygu,
    insanoğlunun zaman ve mekan bağımsız evrensel dili ise, müzik de bu duygu dilinin bir aracı olarak yapay zekâ sayesinde tüm insanların kullanımına açılmış olacak.
    Duygu diline her insan sahip olduğu halde, sırf müzik dilini bilmediği için insanlar duygularını ifade etmekten alıkonulmuş olmayacak.
    Herkes müzik yoluyla duygularını ifade edebilecek.
    Sizin de ifade ettiğiniz gibi, müzik üretimi demokratikleşerek herkesin erişimine açılacak.
    Akademik hegamonyadan da kurtulur belki, müzik. Daha da özgürleşir.
    Mutlak duyan müzisyenlerin yüzyıllar süren hegamonyalarının gün gelip sona erdiği gibi, müzisyenlerin kontrolünden de çıkmış olur.
    Müzik sevgisi ile hayatını şekillendirmeye çalışan biri olarak, belli bir zümrenin (alaylı, akademik müzisyen vs. gibi kimliklerle) sahiplik duygusuyla hareket ederek duygu iletişim alanı dediğim 'müzik' konusunda baskı kuramayacaklarına çok seviniyorum, doğrusu.
    Bu güzel video için de ayrıca teşekkürler.

  • @fatihgorgun4700
    @fatihgorgun4700 Год назад

    Bütün müzik türlerinin harmanlanmasından süphesiz yeni müzik türleri doğacaktır ve buna en çok bugünün çocukları bizlere göre daha çabuk adapte olacaktır. Öte yandan Spotify gibi platformlar yapay zeka ile kendi kendine yaratabilecekleri müziklerin dozunu kaçırırlarsa kendi sonlarını hazırlarlar, bu durumda Soundcloud gibi oluşumlar yükselişe geçer müziği yapay zeka bile yapsa herkesin oluşturacağı müziğin rengi lezzeti farklı olacaktır. Toplamda bügünün gençleri ve orta yaşlılar için algılarında büyük değişiklikler beklemiyorum şahsen hatta yapay zeka ile yapılan müziğe adapte olunamazsa canlı müziğe rağbet artabilir ama bugünün çocuklarına yani yarının gençlerine canlı müzik pek cazip gelmeyebilir.
    Öte yandan yapay zekanın müziği, metin ve görsel tabanlı verilere göre öğrenmesinin zorluğuna ek olarak ekleme yapmak isterim.
    Bugün bir bilgisayara koskoca bir ansiklopediyi dijital olarak yüklemek neredeyse bir kaç saniyeyi alır aynı şekilde milyonlarca görseli yüklemekte metin'e göre biraz daha zor olsada nispeten kolay tabi bunları yüklemekle iş bitmiyor olsa gerek birde yapay zeka algoritması bunları öğrenmesi için zamana ihtiyaç duyacaktır bu bilgileri ne kadar zamanda sindirir bu konu ile ilgili bilgim yeterli değil. Asıl anlatmak istediğim konu müziğin yükleme aşaması ,bence müziğin yapay zekaya transferi kopyala yapıştır şeklinde olamaz ,yani müziğin süresi neyse o kadar sürede dinleyerek öğrenmesi gerekir buda işleri bir hayli yavaşlatacaktır.

  • @RecklessOzzY
    @RecklessOzzY Год назад

    Kafamızdaki birçok soru işaretine yönelik harika bir video olmuş, teşekkürler hocam 🙏
    Canlı performans işlerine uzun süre taş koyamayacağı kanaatindeyim çünkü bizler hala sahnede bir insanın müzikal veya performans olarak sergilediklerine becerilerine hayranlık,sempati veya imrenme gibi duygular besliyoruz.Ayrıca birçok milletten dinleyici gozlemledigimde gördüğüm bizden onceki nesillerin örneğin, Dj lerin degil de grupların çaldığı lounge veya barları sahneleri doldurması,bilgisayar müziği degil gerçek canlı müzik demesi de bu işlerin uzunca bir müddet daha gideceğine inancımı korumama neden oluyor.
    Müzik üretimi kısmına gelince ne yazık ki evet bu işlerden para kazanmanın daha zorlaşacağı aşikar.Hatta son yıllarda gördüğümüz müziğinin pazarlanmasinin önemi artmışken daha da artacağı, platformların daha fazla tekelleşeceği ve yapay zekanın da bu işlere katkı sunacağı da öyle.İsterim ki müzikten para kazanmak değil insanı ihtiyaçlar icin para kazanmak ve klasik iş mevzusu değişsin.
    Kafamdaki sorular;
    Ses'in teknik ve mühendislik kısmında daha mı ilerlemeli, yazılım mı öğrenmeli yoksa şu bakkalı açıp kendini tavlaya mı vermeli:) Müzik sadece bir iş değilken çoğumuz için kabullenmek zor oluyor bu kökten değişimi ama her sevgiliyi olduğu gibi, değişimleri ile kabul etmek adapte olabilmek ilişkiler açısından daha faydalı sanırım:)

  • @SelçukHoca-g2p
    @SelçukHoca-g2p 5 месяцев назад

    Hocam bize kattiklariniz icin tesekkur ederim. Harika icerikleriniz var ufuk açici... Hocam insan sesini enstrumana ceviren bildiginiz site var midir acaba

  • @kaya1385
    @kaya1385 Год назад +1

    canlı müzik ve akustik sound ın yerini hiçbir yapay zeka alamayacak kanaatimce. Hatta insanlar gelecekte bu sebeplerden ötürü daha fazla canlı müzik ihtiyacı çekecek ve canlı müzik daha büyüleyici, değerli hale gelecek. Canlı müzik yapan mekanların artışı veya müzisyenlerin canlı müzik üzerinden para kazanmalarının çok daha kolaylaşacağı görüşündeyim.

  • @serkanekinay
    @serkanekinay Год назад +3

    Hocam bu mantıkla yetişkin olmuş bir yapay zeka senaryodan müziğine kadar bir film çeker, yapay izleyiciler oluşturur, yüksek puanlar verdirir. İnsanlar da gerçek sanıp peşine düşebilirler. Bu kaçınılmaz.
    Sanatı nasıl tanımladığımıza göre bakış açımız değişir. Sanatı ''yedi türden ibaret sayarsak'' yapay zeka sanatı elimizden alabilir, ama ''sanat yaşama olmayan bir şey katmaktır'' diye tanımlarsak ''yapay zeka bir sanattır'' fikrine ulaşabiliriz. Çünkü yapay zeka insan oğlunun yaşama kattığı olmayan bir şeydir. Sonsuz yaratım katmanından oluşan evrende insanoğlu kendi adına güzel bir sanat icrasında bulunmuş olur. Yani yapay zeka sanatı elimizden alamaz çünkü o zaten insanın icra ettiği bir sanattır.
    Müzik kısmına gelirsek elindeki tüm veriler insan kaynaklı olduğu için her zaman insan sanatçılara ihtiyacı olacaktır.
    Geliştirme maksatlı şöyle bir şey denerler mi bilmiyorum; duymadığımız frekanslarda müzikler yapıp uzaya yayın yapıp etkileşim amaçlarlar mı veya belki de yapıyorlar mıdır? Bilmiyorum.
    Güzel video için teşekkürler.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад

      İnsan seviyesini aşarsa, ki aşar zannediyorum. İnsana bile ihtiyacı olmaz zannındayım

    • @serkanekinay
      @serkanekinay Год назад +1

      @@davutsakalli İnsan seviyesini aşabilmesi için herhangi bir prompta gerek kalmadan varoluşunu sorgulaması ve acı çekmesi gerekir. :) Aşık olmayan, acı çekmeyen, mutlu olmayan olması da mümkün olmayan bir yapay zeka her zaman bir insana ihtiyaç duyacaktır.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад

      @@serkanekinay Hayır. Yapay zekayı bilgisayar sanıyorsunuz. Yapay zeka bilgisayar değil. Bilgisayar zaten var. Bu olan şu: Hani insan dokusundan parça alırlar, laboratuvarda dokular organlar yaparlar ya.. Onun gibi düşün. İnsan zekasından parça alınıyor. laboratuvarda benzeri (daha üstünü) üretiliyor. Salt zeka. İnsanın zaafları yok. Sınırsız kapasitesi var. Bu yüzden daha verimli.

  • @ozdenerkoyuturk
    @ozdenerkoyuturk Год назад +1

    Doruk bey teşekkürler. Yaklaşık yarım saat içine çok güzel toparlamışsınız konuyu . (Tabi ki bu videonun hazırlanması çok daha fazla zaman almıştır. Emeğinize sağlık.) Bir süredir ben de yapay zeka'nın müzik sektörüne etkileri üzerine kafa yoruyorum. Bence; bizlere müzik sipariş verenlerin kendilerinin müzik üretip reklam, film v.s işler için kullanma olasılığı konunun bir tarafı. Diğer tarafı biraz daha dramatik. Bir şekilde müzik bilgisine sahip, ama yaratıcılığı sınırlı kişilerin, yapay zekaya müzik yaptırıp onu kendi müzikleri gibi sunması ve satması olasılığı. Kopya çekmekten de öte bir durum olacak. Bir tür haksız rekabet yaratacak. Dahası müzik üretimi için müzik bilgisi ile duygu ilintisi ortadan kalkacak (mı?) Teknoloji durmuyor. Yaşayıp göreceğiz. Bir küçük anı ile bitireyim.. Yıllar önce bir plak kaydında Sevgili Garo Mafyan ilk nesil bir synthy çalıyodu. O zamanlar yurt dışına giden müzisyenler mutlaka ensturman alırlardı. Rahmetli babam Necdet Koyutürk Garo bu aletin adı ne dedi. O da Molotrom Necdet abi dedi.. Peder biraz daha dinledi sözde kemanları. (ilk nesil aletlerin keman sesi geçekten çok sentetik idi) Büyük bir Melodram var ortada diye söylendi. :)) Acaba peder yaşasaydı, bugün gelinen durumda ne derdi. Bilinmez... Sağlıcakla kalın..

  • @EmreYasinAlbayrak
    @EmreYasinAlbayrak Год назад

    0:31 programlamada prompt “istem” olarak geçer. Burada da programlama terimi olarak kullanıyorsunuz. Bence makul bir çeviri

  • @nejat76
    @nejat76 6 месяцев назад

    Videoyu görmüş ama izlememiştim, suno ai'ı kurcaladıktan sonra izledim.
    Gelip buraya "her şeyi çok dogru aktarmışsınız, süre haricinde" diyecektim ancak videonun yayın tarihini görünce ağzım açık kaldı, süreyi de tutturmuşsunuz 😮
    Sonda söylediginiz gibi, biz yine müzik yapmaya devam edeceğiz.
    Bu iş en çok, benim gibi yeterince profesyonelleşememiş, tarz tutturmadan dolanan, sürekli farklı şeyler deneyen amatörlere yaradı.
    AI için eğitim materyali olarak kullanılacak popüler bir çıktımız olmadığı için internetin dehlizlerinde dinlenmeyeceğiz ama en azından orjinal kalabileceğiz.

  • @qorxmazhesenzadeoffical3043
    @qorxmazhesenzadeoffical3043 Год назад

    Doruk abi sana bilmem gereken çok önemli bir soru sorucam; Ben gitarla şarkı söylüyorum ama daha iyi duyulsun diye youtube tan aynı tonlu bir Backround üzerine okuya bilir miyim? Ton aynı olsa da akor dizilimi farklı olmasından dolayı sanırım uyuşmazlık oluyor. Lütfen cevabıar mısın?

  • @serhatsoyyigit
    @serhatsoyyigit Год назад +1

    "Sufle" olarak geçse çok güzel olurdu. Wikipediadan bilgi: "Aslen "ortaya çıkarmak, cesaretlendirmek" anlamlarında kullanılan İngilizce "prompt" sözcüğü, 15. yüzyıldan itibaren sufle yapmak anlamında da kullanılmaya başlanmıştır."

  • @nuransengul1439
    @nuransengul1439 6 месяцев назад

    şarkıda ses klonlamada başarısız ama seste mükemmel özellikle her dilde kendi sesimle farklı diller konuşmak harika

  • @UgurCigdem
    @UgurCigdem 10 месяцев назад

    Bir yazilimci olarak konuya bu denli hakim olmaniz beni sevindirdi. Iyi calismalar

  • @ibrahimpurkazemi
    @ibrahimpurkazemi Год назад

    Bence Herkesin Yapayzeka ile Müzik Üretebileceği Bir Dünyada ,Düzgün Ve Kaliteli CANLI MÜZİK Yapabilen Müzisiyenler Ön Plana Çıkacak Ve Kıymetleri Yükselecek

  • @tanrimafola
    @tanrimafola Год назад +1

    hocam sizinle nasıl iletişime gecebilirim? bir konu hakkında yardıma ihtiyacım var

  • @fockewolf6
    @fockewolf6 Год назад +4

    deha, yetenek ve emek daha değerli hale gelecek. konsere gittiğiniz zaman hem icracı, hem de seyirci ile etkileşime girmek isteriz. yz bach kadar veya bach'tan daha güzel eserler yazabilir. dinlediğimizde "bu bach'ın acaba hangi eseri" diyebiliriz, bunun hiçbir önemi yok. hali hazırda piyasada çok çetin bir rekabet varken yz, çok büyük temizlik yapacak. yapay zeka beklenmedik şekilde kaliteyi yükseltebilir. bu elbette hit parçalar yapmayacağı anlama gelmiyor. o açıdan insan adına kayıplar sözkounusu olacak. belirli bir zaman sonra insan elinden çıkan eserler daha kıymetli olacak. işler fabrikasyon ile el işçiliği arasında biçtiğimiz değer gibi bir duruma dönecek. şimdilik işin hayret, heyecan ve eğlence safhasındayız. dijital platformlar bence negatif anlamda beklenmedik bir yere evrildi, yz da beklenmedik şekilde sanat adına pozitif etki edebilir.

  • @ahmetsolukanoglu6760aslkn
    @ahmetsolukanoglu6760aslkn Год назад +2

    Sayın hocam müziği katmanlara ayıran yapay zeka modelinimize inceleyebilir misiniz

  • @kaganturgut9298
    @kaganturgut9298 Год назад +1

    Müziği herkes üretebilecek o sürtünme kalkacak kısmına katılıyorum ancak bunu negatif yorumlamıyorum. Herkes kitap yazıyor ya da cebindeki telefonla fotoğraf çekebiliyor ama hala biz birilerine evet bu yazardır bu da fotoğrafçıdır diyoruz.

  • @ugurbat6105
    @ugurbat6105 Год назад +1

    Şuan karşımda gücünü tam olarak bilmediğim bir "Düşman" görüyorum !..

  • @uberkup
    @uberkup Год назад +1

    prompt için "yönlendirici" ya da "sufle" kelimelerinin daha uygun olduğunu düşünüyorum.

  • @kayserikentarastrma3522
    @kayserikentarastrma3522 Год назад +4

    Kesinlikle bitecek müzik. Dilediğin şarkıcı sesinden dilediğin şarkıyı dinleyebileceksin. Hatta kişiye özel şarkı yapan ai'ler çıkacak. Öngörüm son 2 senesi insan üretimi müziğin. Yapay zeka insan üretimi gibi gerçek kayıtmiscasina hafif kusurlu şarkılar bile yapabiliyor. İnsana ihtiyaç bitmiştir müzik dünyasında.

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +3

      Dilediğin şarkıcının sesinden dinleme kısmından bahsedecektim bu videoda, unutmuşum onu 🙂 İşi çok başka noktalara taşıyor.

  • @selamemre
    @selamemre Год назад +1

    Türkiye’nin bunun gibi bir devinimden etkilenmesi çooook uzun zaman alacaktır diye düşünüyorum hocam..🤓

    • @ertan.demiralp
      @ertan.demiralp Год назад +3

      Yok be, beleşciler hemen üşüşür. ☺

  • @TurgayPAKSOY
    @TurgayPAKSOY Год назад

    Daha 1977 yilinda bir dergide okumustum ,gelecekte herkes kolaylikla muzik yapabilecek yaziyordu.İste ozaman da Dunyanin sonu yaklasmis hatta gelmis demek diye devam ediyordu.Sanirim bu yapay zekadan bahsediyordu.Bilgisayari bile tanimiyorduk daha.Korkarim bu suni bilim veya bilgi dogru,gercekci de olsa problemler yasatabilir.Okadar komik sarkilar ,klipler yapabilir ki gulmekten kendimizi durduramayip bayiliriz,biteriz.Tam tersi de okadar uzuntulu sarkilar yaparki aglamaktan duramayiz.Ferdi Tayfurun,O.Gncbyin,M.Grssin sarkilari onlarin yaninda gunluk is yaparken islikla eylenmek icin calacagimiz eserler olarak kalabilir.Onu nasil egitecez iyi biri ,surekli iyilik dusunen ,pozitiv,dunyayi daha yasanabilir bir yer ve sonderece adaletli devlet sistemleri gelistirmede oncu ve gerceklestirebilecek bir unsur olsun.Ozaman onu meydana getirmek iyi olur.Aksi takdirde felaket olur.

  • @_RocKhan_
    @_RocKhan_ Год назад +1

    Bu gelişmeler benim işime gelir, keşke 15-20 yıl önce bunlar olsaydı.
    Evde 2 kanal gitar kaydetmişim, davulcu ve basçı arıyorum,
    bulsan istediğin zaman gelmez, gelse para isteyebilir (tanıdık değilse)
    Hadi buldun getirdin, o iş evde de olmuyor, yürü stüdyoya,
    üstüne alacağın kıyafet parasını veya harçlığını oraya ver.
    Stüdyodaki davul seti iğrenç bir tonda, bas amfisi ayrı kötü, iyisi olan yerler tabi var, dünya para.
    Kafandaki tonla ortaya çıkan şey asla uyuşmuyor, hem zamanın gitti hem paran.
    Yapay zeka olsaydı ''şu şu ölçüde, şu ritme , şu rock tonunda, şu hızda ritm yaz,
    ziller, kickler şöyle olsun'' diye tarif edip yaptırabilseydim şimdiye 500 tane şarkım olurdu.
    İyi şarkılar olurdu ya da kötü olurdu o ayrı mesele, farklı bir tartışma konusu, göreceli bir kavram.
    Ama daha üretken olurdum, daha çok müziğin içinde olurdum orası kesin.
    Tabii ki dediğim şeyler olsaydı daha iyi olurdu, bunlar şu anda da yok,
    gelişmeler yeterli seviyeye gelmemiş ama gelecektir,
    Ben bu gelişmeleri yeni nesil için bir fırsat olarak görüyorum.

    • @CCarhaci
      @CCarhaci Год назад

      Muhakkak Vsti teknolojisinden haberiniz vardır diye düşünüyorum ama sanırım bu tarz programları kullanmayı sevmiyor ya da gerçek icracı, kayıt gibi tınlamayacağını düşünüyorsunuz şeklinde anlıyorum yazdıklarınızdan. Fakat diğer taraftan yapay zekaya da güveniyorsunuz. Bana biraz çelişkili geldi. Bir şey üretememek yerine bu programları kullanarak çok daha fazla yol alabilirdiniz.

    • @_RocKhan_
      @_RocKhan_ Год назад

      @@CCarhaci Aslında çok daha uzun bir yazı yazıp, midi klavye işinden de bahsetmiştim, yazdıklarım çok uzun oldu okunmaz diye o kısmı silip kısalttım.
      Bugünkü şartlardaki kendimden bahsetmiyorum, gençken ailemizin eline bakıyorduk ve bize müzik yapabilecek bir bilgisayar ya da midi klavye almak gibi düşünceleri hiç yoktu, imkanları da yoktu.
      Olsa da bir anlamı yoktu, internet yoktu, internet geldiğinde de, ne nedir bilmiyorduk, herkes gibi dünyadan haberimiz yoktu, daw programı nedir nasıl kullanılır konusunda şimdiki gibi udemy'den öde, izle öğren gibi seçeneklerin hiçbiri yoktu. bugünün şartlarında artık bedava olarak bile youtube'dan bir çok şey zaten öğrenilebiliyor.
      Şu anda zaten midi klavye olmadan, elektro gitar kullanarak da bas yazabilirim, en kötü ihtimalle audio dosyasını midi formata çevirip bas vsti'ye gönderip halledilir, o işleri bugün yapmak kolay.
      Yine de günün sonunda ben bir bas gitarist değilim, baterist hiç değilim, midi klavye ile de vst kullansam, bunları hızlı bir şekilde yapamam, öyle bir zamanım da yok, parasını müzikten kazanan insanlar için zaten saydığım şeylerin hepsi ellerinde var, onlara ayıracakları zamanları da var, başkası için çocuk oyuncağı olan şeyler bazı insanlar için imkan ve zaman nedeniyle aşılması çok güç durumlar yaratıyor ve böyle bir durumda hayat sizin müzikten para kazanmanızı beklemiyor, mecburen başka şeylere yöneliyorsunuz.
      Yani mesajınızda belirttiğiniz gibi çelişkili bir durum yok, vst ye de karşı değilim, davulu, bası, diğer enstrümanları midi ile yazmak en kolayı tabii ki, fakat şu an yapay zeka hızlı bir şekilde o davul ve bası benim çıkarmış olduğum bir gitara eşlik edebilecek seviyede olsa emin olun kimse midi klavye ile yazmaya uğraşmaz, midi klavye sahibi olmak da onu hakkı ile kullanabileceğiniz anlamı çıkarmıyor, normal bir şarkı hızında gerçek bateri çalar gibi kullananlar var, tek tek kick girip yazan da, benim sorunum bugün elimin altında midi olsa bile buna ayıracak zamanım olmaması.
      O yüzden benim gençliğimde öyle bir yapay zeka olsaydı şimdiye 500 şarkım olurdu dedim, şu anda zaten hemen hemen her şeyi hazır şarkılarımız var, bu sefer de istediğimiz gibi vokal olmadığından yayınlayamıyoruz. Ona da yapay zeka gelsin söylesin demem tabii ki :D

    • @CCarhaci
      @CCarhaci Год назад

      @@_RocKhan_ Hmm o zaman siz gençliğim derken 15-20 seneden de eskiden bahsediyorsunuz. Sanal enstrümanlar uzun zamandır var çünkü. Ama evet sanal enstrüman da kullanmak bir bilgi birikimi gerektiriyor. Klavyeyi aldım hadi şimdi şuraya keman çalayım demekle olmuyor. Çalmak istediğiniz enstrümanın dinamiklerini de biraz bilmek lazım. Yoksa ortaya saman gibi bir sonuç çıkıyor. Davul konusu biraz daha rahat, vsti ler içinde gerçek bir davulcu tarafından çalınmış midi kayıtlar var, parçanıza uygun olanları seçip üzerinde rahatça oynama yaparak daha da kişiselleştirebiliyorsun ama yaylılar, tuşlular, üflemeliler vs o kadar kolay değil, en azından şimdilik. Yine de benim kendi tercihim, şimdiye kadar yapabildiğim bir kaç parçada (ben çok üretken değilim ve işim de müzik değil sizin gibi) en azından ortaya bir şeyler çıkması için bu teknolojiden ama zor ama kolay, ama içime sindi veya sinmedi yine de faydalanmak oldu. Dediğiniz gibi müzisyen bulmak da zaten zor, ben kaç tane metronom üzerine çalamayan davulcu, tek tel basçı vs. vs. gördüm. Uğraşması zor.

    • @_RocKhan_
      @_RocKhan_ Год назад +1

      @@CCarhaci Aynen, oturup zaman harcadıktan sonra illa ki vst ile bir şeyler yapılır ama ana enstrümanı gitar olan birisinin yazdığı bas ile gerçek basçının yazdığı şey aynı olmuyor, davul yazmaya kalksam en basitini yazarım, dinlerken belki normal dinleyene de iyi gelir ama karakteristik bir davul olmaz.
      Teknolojinin gelişmesi sayesinde yapay zekaya özellikle son 5-6 aydır çok ünlü bir ressamların tekniğinde resim yaptırabiliyorlar, yarın bir gün sanırım bunu müzik işlerinde göreceğiz, ''bana x gitaristin tonunda distortion, şunun gibi bas, şu grubun davulcusu gibi atakları olan davul ritmi vb'' şeklinde şeyler görebiliriz gibi geliyor, edit, mixing işlerinde bunları manuel olarak yapmak bugün de mümkün zaten biliyorsunuz, tek fark bunları artık yapay zeka yapacak.
      Tabi müzik dünyası fotoğraf ve resime göre daha kapalı bir ortam yani prodüksiyon anlamında, bugün yapay zeka X resimi internette bularak ondan yola çıkıp ortaya bir şey koyuyor, yapay zekanın müzik ortamında bir şey yapabilmesi için ses bankalarına sahip olması, binlerce efekt, ritm, eq + bu sinyalleri işlemesi gerekecek, bunlar ortaya bir foto çıkarmaktan daha fazla işlem gücü gerektiriyor.
      Yani evet müzikte yapay zeka olacak ama plugin sattıkları gibi bu hizmetleri de satacaklar gibi düşünüyorum, yani örneğin Superior Drummer plugini ve davul sample data bankı satmak yerine o hizmeti bulut ortamdan verecekler, albüm için ayrı, tek şarkı için ayrı, demo için ayrı ücretler istenecek, sonuçta müzik endüstrisinin de korunması lazım, şirketlerin batmaması lazım.
      Bu şekilde olursa zaten mevcut sistemi de yıkmadan, onlarla beraber devam edilir, yani ben yine bilgisayarımda DAW kullanırım, gitarlarımı orada kaydederim ama bir şarkıya davul ekleyeceğim diye gidip midi klavye ve EZ Drummer, Superior Drummer vb pluginleri satın alıp, yüzlerce dolar vermeme gerek kalmamalı.

  • @HAKKOSAMPLER
    @HAKKOSAMPLER Год назад +2

    Hardware dünyası bundan nasıl etkilenecek sizce? Özellikle Synth ler dünyasında ciddi bir üretim çılgınlığı içindeyiz. Bu firmalar yapay zeka gelişmelerini takip ediyor olsalar gerek. Ne dersiniz? Ya da ses bankaları satan firmalar?

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +2

      Müzik endüstrisi altüst olacak ama bizler müzik yapmaya devam edeceğiz. Talep olacaktır mutlaka, ama daralma olacak diye düşünüyorum.

  •  Год назад

    Görsel İletişim Tasarımı çerçevesinde de pek çok hazır görsel satışı uzun süredir var. Bu tasarımcıları ortadan kaldırmadı. Bu sektöre zarar verdi ama bu görselleri çoğunlukla yine tasarımcılar kullandı, tasarımcı olmayanlar pek kullanamadı ve istenilen sonucu alamadılar. Şimdilik müzisyenler için de aynı olacak diye düşünüyorum. Müzik sektöründe de stok satış var, ama bu daha çok küçük ihtiyaçları karşıladı. Yani zaten pek para ödemesi mümkün olmayan kişilerin sosyal medyada ihtiyaçları için karşılık buldu. Stok satış yapanlar da yine müzisyenler oldu. Uzun vadede pek çok meslek için tehdit oluşturacağı kesin.

  • @yasenur
    @yasenur Год назад

    Ben bundan sonraki insan yaşamının yapay zekaya ve algoritmalara hizmet ettiğini düşünüyorum. Bir durup sorgulamak lazım ben vaktimi neye harcıyorum diye. Çok ya da az şeye sahip olmanın, bir şeye çok hüzünlenmenin ya da çok sevinmenin bir anlamı da kalmıyor. Her işte her duyguda, düşüncede dengede kalmayı kendimize hatırlatırsak iyi olur gibi. Öte yandan dünyada son insan kalıncaya kadar insanın hayatta kalma içgüdüsü, korkuları, sisteme adapte olma çabaları devam eder diye düşünüyorum. Müzikle ilgili öngörülerimi sohbet etmek kısmet olursa anlatırım size ama çok tahmin edilemez değilmiş bu videoda aktardıklarınıza göre. 😅 bir Baby Yoda oyuncağım ya da t-shirtüm olmalı bence. 😊

  • @cangur62
    @cangur62 Год назад +1

    Promp= hatırlatıcı veya sufle anlamında kullanılabilir

  • @ozgurdemirmusic
    @ozgurdemirmusic Год назад

    Teşekkürler bu güzel paylaşım için hocam. Bir süredir cubase vs daw programları bu sürece nasıl adapte edecekler kendilerini diye düşünüyordum. Sanırım yeni versiyonlarında bolca yapay zeka olacak 😊

  • @ErdemYildirim_
    @ErdemYildirim_ Год назад

    Prompt’u ‘komut’ olarak kullanabiliriz.

  • @neseoztap
    @neseoztap Год назад

    Cht Gpt i de bir prompter olarak düşünebiliriz ...😅
    Prompt yani suflör.

  • @masajbeyrifat6895
    @masajbeyrifat6895 Год назад +1

    Yapay Zeka melodi yazamıyor diye biliyorum, yani besteci gene insan olmalı. Seslendirmede de çok hissiyatsız ve tamamen taklitçi bir tarz kullanacağı için, bu kısa sürede canlı alem tarafından farkedilip tercih edilmeyecektir. Detone şarkıcılar , çocuk çalgıcılar bile daha değerli hale gelebilir bu sayede. 70 lerin ortalarına kadar plak kayıtlarında bile sanatçılar stüdyoya birlikte girip canlı olarak kayıt yaparlarmış. 80 lerin ortalarında da elektronik enstrümanlar büyük ölçüde akustiklerin yerini almaya başlayarak mekanik bir müzik anlayışına geçildi. Bunun son aşaması yapay zeka oldu bugünlerde ama bir yerde dur denilecektir. 80 lerde çıkmaya başlayan piyanist şantörlerin ritm box larını hatırlıyorum, ben o zaman hissetmiştim bugünkü durumu, orkestra yerine artık tek kişi gidiyordu düğünlere. Daha yeteneksizler kendince müzisyen olmaya başlamıştı.

    • @masajbeyrifat6895
      @masajbeyrifat6895 Год назад

      ​@@ergenekonualkslayanliberal1077 Yapay zeka taklitçi olduğu için GİBİ yi yapar ama AYNI yı yapamaz. Eski analog kayıtlarda harmonik sınırlaması yoktur. Çözünürlük çok yüksektir. Ama dijital kayıtlarda ileri harmonikler dosya boyutu büyümesin diye kasten silinir. Bu da çok temiz ama doğallığı azalmış , ruhsuz bir ses yaratır. Doğallık efekti olsun diye detone yapmak işi iyice batırır. Her sanatçı kendi kararınca detone olur, bu çok doğal, sevimli ve ruhu olan birşeydir. Eski nostaljik aletlerde hoşumuza giden ve ruh gibi gördüğümüz şey, onun tam taklit edemeyip yalnışlıklar yaparak bizi eğlendirmesidir.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад

      "Melodi yazmak" için yapay zekaya da ihtiyaç yok zaten. Belli örüntüleri, belli şekilde tekrarlarsan melodi oluyor zaten. Ama yapay zeka da yapıyor. Yapmasa, yukarıdaki videodaki gibi resimden nasıl müzik çıkarabilsin.(Oraya pek değinmemiş ama) kolaylıklar

    • @masajbeyrifat6895
      @masajbeyrifat6895 Год назад

      @@davutsakalli Sanatta ZEKA dan çok DEHA kavramı daha önemlidir. Zeka bir de yapay oldu mu berbat birşey olur. Bir deha ürünü, size de biraz bulaşır umarım >> ruclips.net/video/hocF85rRDYQ/видео.html

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад +1

      @@masajbeyrifat6895 Müzisyenler, çok büyük uğraşlar vererek işlerini yaptıkları için, kendi işlerini bir "deha" işi olarak görüyor. Yapay zekanın da yapamayacağı yanılgısını taşıyor. Siz de taşıyorsunuz. Ancak müzik için ise bir dehaya gerek yok. En zeki olmayan insanlar bile bir melodik yapı kurabiliyor. Çünkü başta herkesin bir müzik yeteneği var. Bunu geliştiren var. Geliştirmeyen/geliştiremeyen var. Sözün özü, yaptığınız işi çok yukarıda görüyorsunuz, yapay zekayı da çok hafife alıyorsunuz. Bu yanılgılar içindesiniz. İyi günler.

    • @masajbeyrifat6895
      @masajbeyrifat6895 Год назад

      ​@@davutsakalli Size bu masalla iyi uykular. En güzeli sizin yaptığınız (Talihli Memiş) >> ruclips.net/video/wwNHrfzl5hk/видео.html

  • @MG-se6nc
    @MG-se6nc Год назад

    Müzik endüstrisini bitireceği günü görmeye benim ömrüm yetmez heralde. Otomatik mixing, mastering seçenekleri koysalar insan kulağının da modellemesini yapmaları gerek. Ses hangi model marka stüdyo monitöründen geliyor gibi duyulacak, Greg Wells, Chris Lord Alge, Luca Pretolesi vs... gibi seçenekler olacak istediğimizi seçip onun gibi master ve mix mi yapılacak. Duygular için beyin modellemesi olsa,beyin okusa bile her insanın duyguları çok farklı, kim gibi müzik yapacak. Yapay zeka Eq pultec mi,dynamic mi atansın, fx insert mi send mi gönderilsin, mix mastering chain sıralaması nasıl olsun diye düşünene kadar... Daha daw da otomatik random chord ve arp yapmak gibi müzik yapmaya uzun süre devam ederler gibi

  • @TurkerKurtonurMusic
    @TurkerKurtonurMusic Год назад

    Prompt'un AI alanında kullanılan anlamının Türkçe karşılığı "Sufle"... Oyuncuya sufle vermek gibi yapay zekaya sufle veriyorsunuz ve hafızasına kayıtlı bilgilerden beklenen çıkarımı yapıyor.

  • @feartear5359
    @feartear5359 Год назад

    29:09 çok korkunç ama bu zaten var, Mave isimli bir Kore Pop grubu var ve onlar da AI bir grup. aynı şekilde yine Aespa isimli Kore Pop grubunun 8 üyesi var 4 tanesi robot.

  • @minormusizyen2492
    @minormusizyen2492 Год назад

    Ne kadar gelişirse gelişsin yapay işte adı üstünde çalgılar da insan sesi de asla doğalı gibi olmaz büyük kolaylık sağlar ama insanı devreden çıkartamazlar.

  • @turhanoguzhanatay
    @turhanoguzhanatay Год назад +1

    Selamlar hocam. Umarım bir yara da buradan almaz müzisyenler...

  • @tulinkesoglu5831
    @tulinkesoglu5831 Год назад

    Hobi olarak müzikle ilgilenen biri olarak, artık herkesin sadece hobi olarak müzik yapacağını düşündüm ve müzik adına sevindim.Müzikten para kazanananların, bizim kadar keyif almadıklarını hem gözlemlediğim , hem de kendilerinden duyduğum için olabilir mi ?

  • @ErtugrulPersembe
    @ErtugrulPersembe Год назад

    Burada müzik endüstrisine etkilerinden bahsetmişsiniz, yorumlarda bir çok kişinin kaygı duyduğu da görülüyor, lakin neredeyse tüm sektörlerde bu etki olacak, doktorundan avukatına, işçisinden ustasına, öğretmeninden eğitmenine, pazarlama elemanından satış sorumlusuna, vs vs. Bekleyip göreceğiz, büyük bir değişimin ilk süreçlerini yaşıyoruz ve yavaş yavaş kaynayan sudaki kurbağa misali etkisini hissetmemiz vakit alıyor.

  • @kenryu3624
    @kenryu3624 Год назад

    bence çok iyi ai çok hızlı gelişiyor. bir şekilde yaptığımız müziği A dan Z ye kadar öğrenip bizden çok daha iyisini yaparsa ne gibi şeyler ortaya çıkaracak acaba

  • @blackdiamond875
    @blackdiamond875 Год назад

    Doruk bey bestelerim var bana ulaşın lütfen

  • @burakkonak2342
    @burakkonak2342 Год назад

    Şan çok önde,Türkiye'de tutar bu tespiti harika :)

  • @muhammetaliguzel1684
    @muhammetaliguzel1684 Год назад

    Prompt yazılımda kullanıcıdan veri girişi almak için kullanılan kod diyebiliriz kabaca

  • @cemkilicoglubagimsizmuzik
    @cemkilicoglubagimsizmuzik Год назад

    Yapay zeka yeni bir müzik üretim şekli olacak mı? İnsandan çok daha hızlı ve tüketime yönelik işler çıkaracak mı? Kesinlikle evet. Tam bu noktada teknoloji bizi müzik ile müzik sektörü, sanatla ticaret, hobi ile profesyonellik, özgür yaratımla beğenilme kaygısı arasındaki derin uçuruma bir vites daha arttırarak ittiriyor. Yaratıcı sanatçıları etkileyeceğine inanmıyorum ama zanaatkarlar tehlikede. Özellikle de ekmeğini bundan kazananlar. Bu da parayı başka işlerden kazanıp gerçek sanat üretiminin önünün açabilir. İnsan emeği, ruhu olan, gerçek sözleri olan, armonik ve hatta canlı icra edilen kaliteli müziklerin daha fazla değer göreceği başka bir evreye geçebiliriz. Keşke refah seviyemiz daha yüksek olsa ve müziği sadece kendisi için yapabilsek. Bunca zırvalık olmazdı...

  • @karaKartal1881
    @karaKartal1881 Год назад

    Kendini geliştirmiş bestecisinden vokalistine ne kadar yetenekli sanatçı varsa harcanacak gibi görünüyor.

  • @ergenekonualkslayanliberal1077
    @ergenekonualkslayanliberal1077 Год назад +1

    prompt, sufle gibi değil mi?

  • @nebukenazar
    @nebukenazar Год назад +1

    "Videoyu izledim ve sarı siteye tüm ekipmanlarım koydum."
    AI son 2-3 yılın popüler yükselen değeri.AI'e karşı satrançta çoktan yenildik ama yazılım algoritmaları ve onu sürecek donanım son zamanlarda çok daha dramatik anlamda gelişti, güçlendi ve erişilebilir oldu. Ben hekimim ve AI ile Radyologların, MRI tanı koyma performanslarını kıyasladığımız bir yayın yaptık. Sonuç olarak AI, her ne kadar yalancı pozitif oranı hala yüksek olsa da radyologlardan daha başarılı çıktı. (**Yanlış anlaşılmasın, belirli durumlarda, belirli senaryolarda) AI önümüzdeki senelerde çok daha hayatımızda olacak. Ama insan dokunuşu her zaman gerekecek. Önemli olan gençlerimizin bu evrime / değişime ayak uydurabilip, uyduramadığı. AI algoritmalarına hükmeden kişiler ve ülkeler Dünyaya hakim olacak. Geri kalanlar ise ... seyredecekler. Ne yazık ki benim Türkiye için çok da umudum yok. Çünkü gerçek başarı için, açık ve özgür zihinler gerekir. Eğitim sistemimiz ne yazık ki bu konuda çok da başarılı değil.🤔

  • @umtklvuz
    @umtklvuz Год назад +1

    Siyaset yapabilirmi acaba

    • @serkanekinay
      @serkanekinay Год назад +2

      Şu anda siyaset yapıyor aslında. Tüm dijital mecralarda insanların fikirleri emri verenler tarafından manipüle ediliyor. Bunu yapay zeka vasıtasıyla yapıyorlar. Şu filmi öneririm konuyla ilgili ruclips.net/video/NrO_IZaRf2w/видео.html

  • @ertan.demiralp
    @ertan.demiralp Год назад

    Promt: İstem, talep, rica..

  •  Год назад +1

    Prompt muhtemelen Gpt nin son iki harfi ve projenin kisaltmasinin birleşimi...

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +2

      Prompt eski bir kelime ama bu bağlamda yeni bir anlam kazandı, menü gibi.

  • @coskunuyumazer6505
    @coskunuyumazer6505 Год назад +1

    Bir fotoğrafçı olarak aynı şeyleri merak ediyorum. Sanırım Muhteşem berbat çok kötü güzel bir şeyler olacak gibi.

  • @CCarhaci
    @CCarhaci Год назад

    Beste yapman müzisyenler için "ilham verici" kaynak olarak gayet güzel kullanılabilir başlarda. Ama yıllar içinde sonuç ne kadar gerçekçi olursa olsun bir müzisyenin ana kaynağı, bitmiş ürün olarak kullanılabilmesini bilemiyorum çünkü işin içine beğenme faktörü giriyor. AI sana çok güzel bir ürün de verse acaba müzisyen bunu beğenecek mi? Bu durum müzik tarzına göre değişkenlik gösterebilir tabi. Rap veya hiphop vb. icracı bu yolla çok daha kolay beat'ler oluşturabilir. Ayrıca müzisyen, sonuç ne kadar iyi olursa olsun yine de kendisinden bir şeyler katmak isteyecektir.
    Ama asıl sıkıntı şurada başlayabilir. Günümüzde her şey artık reklama, tanıtıma bakıyor. Dediğiniz gibi müzik platformları bu tarz besteleri paylaşmaya başladığında sanatçılara vereceği parayı AI tarafından üretilmiş parçaların reklamı için harcamaya başlayacaktır. Bu reklam bütçesine de tek başına hiç bir müzisyenin yetişebileceğini sanmıyorum. Hele ki sesini yeni duyurmaya başlayan bir müzisyenin. Burada da zaten var olan tekelleşme daha da ileri boyutlara taşınmaya başlayabilir.

  • @omerhayyam9391
    @omerhayyam9391 Год назад +1

    Prompt girdi olabilir en azından bu bağlamda

  • @lodos6076
    @lodos6076 7 месяцев назад

    Zaten çoğumuz açtık! İyi olur bitmesi

  • @efekerimoglu587
    @efekerimoglu587 Год назад +1

    Yapay zekanın ilgilenmeye cesaret edeceği en son tür sanırım Klasik Türk Musîkisi olacaktır. Bizim makam müziğimizin sırrına vakıf olmak öyle pek kolay değil.:))

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад +1

      Sanmıyorum. Örneklere bakar bakar oturtur. Ki yukarıdaki müzik türleri Klasik Türk Müziğinden daha az karmaşık değil.

    • @efekerimoglu587
      @efekerimoglu587 Год назад

      @@davutsakalli bizim makam musıkisinin kuralları çok zor ve katı. Örnek bakarak tasavvur etmekte pek başarılı olamayacaktır.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад +2

      @@efekerimoglu587 Siz öyle zannedin. İyi akşamlar.

    •  Год назад

      ​@@efekerimoglu587 Yok öyle bir şey.

  • @caglar.cakmak
    @caglar.cakmak Год назад

    istenilen duyguyu vermek müzik bilgisiyle de olur demek biraz eksik kalıyor bence "Duygu " denilen şey sadece insana has olduğu için yapay zeka sadece taklit edebilir. Çok güzel bir gitar solo yazabilir ama işin bir de icra kısmı var onu nasıl yapacak peki ? Kaldı ki bazı insanlar bile bunu beceremiyorken ... Bence insanın yerini almaz alamaz ama bir çok konuda yardımcı olur daha basit işleri çok daha az maliyetle halledebilir ve insana bu anlamda tercih edenler olabilir.

  • @karkasmedalok562
    @karkasmedalok562 8 месяцев назад

    Hadi uzaman yapta grim çevir bunuda istersen ( alsana ,acı bucuuuuuwegldfklnbkıgıprkjodvnlknsldk verde yapayzekaya yapsın

  • @ergunkocabyk4465
    @ergunkocabyk4465 Год назад

    Prompt: Komut, komut tarifi

  • @YapayMüzikSK
    @YapayMüzikSK Месяц назад

    Şansmıdır nedir tesadüfmüdür ben pek zorlanmıyorum, ne istiyorsam veriyor. Ara sıra saçmalasa da fena değil. Sanki eğitiyorum onu ..

  • @Bestelerimiz
    @Bestelerimiz Год назад +1

    Baştan sona dinledim ve baya bir üretim var melodik yapısı ritimler hatta baslar yazılmış vokaller var hayret verici.
    Bunu ciddi anlamda kullanmak isteyenler veya para kazanmak isteyenler. Her şey olabilir ya melodi ve üretilen sentez tuttu diyelim :)) Telif hakları kime ait olacak? Yapay zekaya mı yoksa üretmesini istediği kişiye mi. Aranjörün düzenlemelerde yüzde 20lik bir hakkı olduğunu düşünürsek. Çok garip bir durum. NOT: Bu yapılan işlerde insan duygusu eksik. En azından ben öyle hissettim.

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +3

      Telif konusu karmakarışık bir hal alıyor. Önümüzdeki dönemde bunları çok konuşacağız belli ki.

    • @kozgav9115
      @kozgav9115 Год назад

      en büyük problem bu. yapay zeka kullanarak bir kişi ayda 100 şarkı yapabilir(2-3 sene içşnde yaşanacak gelişmelerle ve sayıyı öylesine kullandım). Ee bunu spotify gibi platformlara koyacak. Nasıl olacak? komple para kazanma kapatılabilir.

  • @ovo4487
    @ovo4487 6 месяцев назад

    Canlı müzikten para kazanıyor zaten artık müzisyenler uzun süredir yine öyle olur ..Ölmez insan yapımı müzik, kimse CANLI robot dinlemeye gitmez eğer kendi robot değilse 😆

  • @farukuluer6745
    @farukuluer6745 9 месяцев назад

    Kaos☠

  • @user-rm4wy3hs6n
    @user-rm4wy3hs6n 2 дня назад

    x2 hızında dinlerken sesiniz altan erkeklinin sesine benziyor:)

  • @ivonovicsklrtweros
    @ivonovicsklrtweros Год назад +2

    prompt=girdi

  • @Sandreatify
    @Sandreatify Год назад

    hocam niye rap müziğe yer vermediniz :))

    • @DorukSomunkiran
      @DorukSomunkiran  Год назад +1

      Son bölümde söylediğim her şey rap için de geçerli, onu ayrı tutmadım 🙂

    • @Sandreatify
      @Sandreatify Год назад

      @@DorukSomunkiran süpersiniz sevgiler :)))

  • @emrahkaracam
    @emrahkaracam Год назад +2

    Herşey kolay üretilebilir hale geldiğinden beri kalite zaten düşmüştü. Her türlü dalda sayısız kalitesiz içerik var. Yapay zeka ile beraber daha da düşecek. Müzik ve film üretim ekipmanların herkesin ulaşamadığı pahalı olduğu zamanlarda herşey daha iyiydi. Günümüze göre son derece ilkel ekipmanlar ile ortaya neler koydular. Bir de şimdiki imkanlara ve alınan sonuca bak.

    • @kayserikentarastrma3522
      @kayserikentarastrma3522 Год назад

      O işlenebilecek güzel temanın azalması ile alakalı.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад

      Değil aslında. Planlı eskitme diye bir şey var. Şu an aldığımız çoğu şey kar için daha kısa ömürlü üretiliyor. taş tabletlere de kazıyabilirsin, ancak bugün bir çıktı almak çok daha kolay...

    • @emrahkaracam
      @emrahkaracam Год назад

      @@davutsakalli eskiden kayıt için avrupa'ya gidenler oluyormuş. Film ekipmanları da zor ulaşılan pahalı cihazlar idi. Kurgu ve montaj çok zahmetliydi. Şimdi her isteyen bunların çok daha iyisine çok daha ucuza ulaşabiliyor. Aynı şekilde medyaya ulaşmak da çok kolay. Bunlar eserlerin değersizleşmesine sebep oluyor.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад +1

      @@emrahkaracam Hayır. Eserin değerini veren kullandığın araç değil. Gittiğin yollar. İstanbul-Ankara arasını hızlı trenle, uçakla da gidebilirsin. Normal yoldan, geze geze de gidebilirsin. Hangisi sana daha zevk verir? Daha değerli hissettirir?

  • @MrDEVDEM
    @MrDEVDEM Год назад

    prompt = komut

  • @ytcio
    @ytcio 10 месяцев назад

    Prompt = direktif

    • @ytcio
      @ytcio 10 месяцев назад

      Veya telkin

  • @mcc6348
    @mcc6348 Год назад

    Ciddi telif hakları sorunları doğurur

  • @cankesli4028
    @cankesli4028 Год назад

    yapay zekanın müzik benzeri bazı alanlarda ticari amaçlarla kullanılması yasaklanırsa durum çözülür bence. işi matbaya direnen el yazmacılar hikayesine benzetmek istemem ama ya zanatı elinden alınan insanlardan kira parası istemesinler ya da bıraksınlar insanlar işini yapsın.

  • @mehmetfuaderen8296
    @mehmetfuaderen8296 Год назад

    Yapay zeka çok iyi müzik yapabilecek seviyeye gelebilir ancak yaratıcı olamaz. İnsanlar aynı şeyleri dinleyip durur ve buda insanın ne kadar komplike bir varlık olduğunun kanıtlarından biri olan bir değerin yok olması anlamına gelir. Buda insanın giderek insanlıktan çıkıp hayvanlaşmasına sebep olur. Ancak benim fikrim asla makineler insanın yerini tutamaz çünkü insanlar doğallığı sever. Bir makinenin yapamayacağı şey duyguları hisstmektir.

    • @davutsakalli
      @davutsakalli Год назад

      Yapay zeka makine değil. Robot değil. Önce onu öğreneceksin. Hani insan dokularını alıyorlar, laboratuvarda yeni dokular, uzuvlar yaratıyorlar ya. İnsan zekasını alıyorlar laboratuvarda zeka yapıyorlar. Öyle düşün. Hastalık, yorgunluk, duygusallık yok. Salt zeka var. Senin günlerce düşünüp vereceğin cevabı bir saniyede yapıştırıyor hemen...

  • @davulcu64st
    @davulcu64st Год назад

    Imleç olur sanki

  • @tuncagurkale1836
    @tuncagurkale1836 Год назад

    Ruh yok.