Premiera! Secretele bombei nucleare de la Einstein la Putin | Madalin Hodor “La mintea lui Tetelu”

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 сен 2024
  • Simularea razboiului nuclear realizata de Universitatea Princeton: • Simulation of US and R...
    Despre armele nucleare ale Rusiei: publication.pra...
    Cumpara vinurile lui Tetelu de aici: grammawines.ro...
    În urma nenumăratelor voastre solicitări, istoricul Mădălin Hodor este invitat din nou la podcastul „La mintea lui Tetelu”, găzduit de Dragoș Mușat, într-o ediție specială, în care se discută despre bomba nucleară.
    Arma nucleară (sau Bomba nucleară) este un dispozitiv ce eliberează într-o manieră explozivă energia nucleară produsă de o reacție în lanț de fisiune sau fuziune.
    Arma nucleară face parte din categoria armelor de distrugere în masă, destinate uciderii unui număr mare de oameni și distrugerii structurilor construite de om, respectiv a biosferei în general.
    Prima armă nucleară cu fisiune a eliberat o cantitate de energie echivalentă cu cea rezultată din explozia a 20.000 tone de TNT (trinitrotoluen), în timp ce prima armă termonucleara (cu fisiune și fuziune) a eliberat o energie echivalentă cu 10.000.000 tone de TNT. La nivelul anului 2012, pe plan mondial, existau circa 19.000 de focoase nucleare, din care 4.400 sunt menținute în stare operațională, gata oricând pentru a fi utilizate.
    Distrugerea reciprocă este asigurată, în cazul folosirii acestora împotriva unei entități care posedă arme nucleare.
    Istoria armei nucleare începe cu scrisoarea trimisă de către Albert Einstein la 2 august 1939 președintelui Franklin D. Roosevelt. La scurt timp, guvernul SUA a lansat proiectul de realizare a armei nucleare, cunoscut sub numele de „Proiectul Manhattan”.
    Deoarece, pentru realizarea armei nucleare era nevoie de uraniu îmbogățit, a fost construită la Oak Ridge - Tennessee o instalație de îmbogățire prin procedeul de difuziune gazoasă, pus la punct de Harold Urey, iar la Universitatea California, Ernest Lawrence a pus la punct procedeul separării magnetice a izotopilor uraniului . Pe parcursul a șase ani, 1939-1945, în proiectul Manhattan au fost cheltuiți peste 2 miliarde de dolari.
    La proiectul Manhattan au participat o pleiadă de savanți conduși de Robert Oppenheimer : David Bohm, Leo Szilard, Eugene Wigner, Otto Frisch, Rudolf Peierls, Felix Bloch, Niels Bohr, Emilio Segre, Enrico Fermi, Klaus Fuchs, Edward Teller. Prima armă nucleară a fost testată la 16 iulie 1945 în deșertul New Mexico.
    Armele nucleare s-au folosit împotriva oamenilor doar de două ori, și anume în anul 1945, în jurul încheierii celui de-al doilea război mondial, când SUA au aruncat câte o singură bombă atomică cu fisiune asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki. Primul eveniment a avut loc în dimineața zilei de 6 august 1945 , când Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul „Little Boy”, asupra orașului Hiroșhima. Al doilea eveniment a avut loc după trei zile, la 9 august 1945 , când un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul „Fat Man”, a fost aruncat asupra orașului Nagasaki. Norul, sau „ciuperca” acestei bombe, s-a înălțat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei.
    Folosirea acestor 2 bombe, din care a rezultat moartea imediată a aproximativ 100.000 - 200.000 de oameni (majoritatea civili) și chiar și mai mulți cu trecerea timpului, a fost și rămâne controversată. Criticii spun că a fost un act de omucidere în masă inutil, în timp ce alții sunt de părere că, de fapt, s-a limitat numărul de victime de ambele părți, prin grăbirea sfârșitului războiului și evitarea unor lupte sângeroase pe teritoriul Japoniei. De asemenea, se aduce argumentul reducerii înaintării sovietice (și comuniste) în Asia drept una din consecințele acestor bombe.
    Colectăm donații pentru refugiați: Asociația Umanitară ”Jeni Mandachi”. Donează folosind unul din conturile afișate în descriere sau accesând link-ul de paypal alături de textul "UCRAINA". Fă parte din comunitatea celor cărora le pasă!
    Fundatia "Jeni Mandachi": mamajeni.ro/
    Conturi:
    RO52BTRLRONCRT0496865701 - RON
    RO02BTRLEURCRT0496865701 - EUR
    RO57BTRLGBPCRT0496865701 - GBP
    Paypal: www.paypal.me/...
    #podcast #happyfish #lamintealuitetelu #tetelu
    Follow us on the web:
    Instagram: / happyfishteleviziune
    Facebook: / happyfish.ro
    Grup Facebook: / 273835691119470
    Site: www.happyfish.ro/
    Canal clips: / @happyfishclips5503
    Cosmin: / natanticu_cosmin
    Tetelu: / sacrosanctul.decupat
    (C) & (P) HappyFishTV
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws.
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this video on your channel.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 218

  • @encianhoratiu5301
    @encianhoratiu5301 2 года назад +84

    Ma bucur ca un copil cand vad un episod nou de la voi!

  • @Dimitriyus
    @Dimitriyus 2 года назад +1

    Felicitări inca o data pentru un episod reusit. Trebuie sa reiterez aprecierile mele fata de Madalin Hodor si Tetelu. Ca sa fac asa, un exercitiu de imaginatie, as vrea sa-mi petrec sfarsitul lumii ascultandu-l pe M Hodor povestind despre comunisti, securisti, revolutie, dosare, istorie etc.
    Revenind la subiect : in opinia mea, idologia Rusiei trebuie citita in alta cheie fata de cea a "Vestului". Ma explic: retorica occidentala se raporteaza coerent intre fapte si vorbe, existand o relatie logica si cauzala intre teorie si practica. La ruși, consider ca, in fapt, mai important este ce nu spun, decat ce spun. Astfel, relaxand in mod aberant strategia nucleara, nu inseamna ca vor si folosi arme nucleare, desigur, nu putem trata cu lejeritate acest subiect. Insa, opinez ca, sub conducerea lui V V Putin, Rusia a intrat intr-o repunere in cauza a conceptului de "Rusie" in lume. Dupa destramarea URSS, armele nucleare au devenit irelevante in sensul ca existau doar pentru a asigura o stare de aparenta siguranta mutuala, insa, Rusia a devenit neinsemnata pe plan politic international. Din punct de vedere nuclear, altele erau prioritatile : Iranul, Coreea de Nord. Iar Putin nu putea accepta acest lucru. Cum putea readuce in prim plan ideea de Rusie mare? Prin rescrierea conceptelor nucleare, prin reevaluarea tuturor strategiilor de implementare a unui atac nuclear. Cu Statele Unite nu cred ca are intentii de presiune ideologica directa, ci, tinta lui Putin, in primul rand sunt cancelariile occidentale, ca sa ma exprim neacademic, doreste sa "se cace pe ei de frica" occidentalii cand aud de Rusia. De SUA spera sa se ocupe China, Iran, Coreea de N.
    As indrazni sa afirm ca US nu vor ezita (as include si UK) sa "mearga la razboi", oricare ar fi acela. Iar Putin stie asta si i s-a spus clar din partea oficialilor americani ca nu vor ezita sa reactioneze militar. Poporul american, oricat i-am zeflemi noi (europenii) sunt gata de acțiune mult mai repede si mai decis, Putin mizeaza pe nehotararea si lasitudinea europeana, pe "spleen-ul"specific societatilor continentale.
    Cred ca ati cazut, totuși prea adanc in pesimism. Eu nu cred ca vom putea asista la un razboi nuclear, oricare ar fi acela. Sunt prea multe variabile, iar Putin nu este Dumnezeu.
    Madalin Hodor, mult succes in munca pe care o depuneti la CNSAS si, Tetelu, nu vreau sa astept prea mult pana la urmatorul episod in aceasta formula!
    May the force be with US!

  • @manescubogdan3019
    @manescubogdan3019 2 года назад

    LIKE iniante de play ! BIG UP !

  • @Trexmaster12
    @Trexmaster12 2 года назад +1

    *@HappyFishTV Tetelu*
    Sursa originală a simulării: ruclips.net/video/2jy3JU-ORpo/видео.html

  • @Mariamaria-ek2vv
    @Mariamaria-ek2vv 2 года назад +90

    Atat de mult imi plac podcasturile cu Madalin. Va rog sa mai faceti!❤❤❤

  • @TeickYT
    @TeickYT 2 года назад +102

    Excelent! Seria asta cu Mădălin Hodor a devenit cred seria mea preferată de podcasturi (nu doar din România). Informații interesante, detaliate și expuse într-un mod digerabil pentru toată lumea. Great stuff! Sper să continuați :)

  • @florinholostencu2340
    @florinholostencu2340 2 года назад +41

    Perfect...episod nou cu Tetelu si Madalin Hodor...sigur vor urma 3 ore de super calitate si super informatii....big like inainte da a incepe episodul
    P.s.: nu opriti seria cu Madalin, e clar in cele mai bune podcasturi
    Keep the amazing work

  • @costyb2806
    @costyb2806 2 года назад +28

    Domnule Madalin Hodor, cand mai veniti la podcast? Abia astept!!!!!!

  • @georgeadrian3551
    @georgeadrian3551 2 года назад +69

    Cumva am venit pe canal pentru Gojira, dar incep sa raman si pentru Tetelu. Iar domnul Hodor,hands down, extraordinar.
    Sper sa devina un invitat "permanent". Pretty please 🥺

  • @gabrielsava7569
    @gabrielsava7569 2 года назад +11

    Salutare, o simpla corectare in ceea ce priveste "apa grea", Ceausesc pornise constructia reactoarelor de la Cernavoda in 86, reactoare CANDU6 care au ca moderator D2O, dioxid de deuteriu numit popular apa grea. Uzina de apa grea ar fi reprezentat un punct strategic pentru viitoarele reactoare, cum se gandea la vremea aceea, elementul fiind moderatorul ideal pentru reactoarele nucleare cu Uraniu natural (neimbogatit). Fiind ca produs foarte scumpa si procesul fiind unul complex, singurii producatori in 86 erau Canada, careia ii apartine tehnologia CANDU, si Norvegia, invadata de nazisti tocmai pentru a pune mana pe tehnologia respectiva de a produce D2O, o poveste destul de interesanta unde norvegienii au preferat distrugerea uzinelor decat cedarea lor nazistilor. Nea Nicu dorea sa devina si producator sa vanda D2O mai ieftin tarilor cu tehnologie CANDU ( ex: India ) dar si sa nu mai cumpere D2O din Canada sau Norvegia. Romania a produs apa grea, pana in 2015 Romania a fost cel mai mare producator de apa grea din Europa, uzina care producea se afla undeva in Mehedinti.
    Apa grea nu se foloseste in constructia bombelor nucleare, pentru ca nu vrei sa moderezi fluxul de neutroni in bomba, ca ea sa fie cat mai eficienta trebuie sa ai o reactie cat mai rapida si agresiva.

    • @mariandide9622
      @mariandide9622 2 года назад

      nu mai convins
      Bombele atomice din ce se fac?

    • @gabrielsava7569
      @gabrielsava7569 2 года назад

      @@mariandide9622 in principal din plutoniu239, plutoniu 241, si uraniu 233. Dioxidul de deuteriu se foloseste pentru a modera reactia uraniului 238 cu un procent de 0.07% de uraniu 235 adica ceea ce numim noi uraniu natural, gasit in natura. Mai sunt focoase care folosesc 100% uraniu 235, insa obtinerea unei astfel de concentratii este un proces foarte costisitor si de lunga durata pentru ca, asa cum am zis si anterior, in natura concentratia de uraniu 235 este de 0.07% adica din 1000 atomi de uraniu, doar 7 aunt izotopii de uraniu 235, pentru a scoate un produs finit cu concentratia de 100% ai nevoie de enorm de mult minereu extras si procesat plus o industrie intreaga care valoreaza cam cat economia României pe 40-50 de ani. Nu prea e fiabil dpdv economic, in schimb e mai ieftin si usor sa extragi plutoniu din deseuri de combustibil nuclear ars, adica folosit deja intr o centrală.

    • @mariandide9622
      @mariandide9622 2 года назад

      @@gabrielsava7569
      Deci este foarte clar
      Folosim deuteriu ca moderator, intr-o centrala nuclera, obtinem energie electrica, iar ca DESEU obtinem plutoniu, din care vom face tot felul de bombe nucleare si termonuclere
      Bomba nuclera standard este bomba de tip
      Nagasaki si nu Hiroshima cum gresit spun unii
      Bomba de la Hiroshima a fost o bomba din uraniu, un uraniu imbunatatit in uzinele metalurgice din Detrioit sau Chicago, nu mai tin minte bine
      Cercetatorii americani au gandit in felul urmator
      Daca cercetarile din domeniu fizicii vor sugera unora sa construiasca bombe din uraniu, cu siguranta, obtinerea unui uraniu pur va fi aproape imposibila, deoarece procedeul Chicago, credeau ei va fi greu de de intuit, di bacest motiv l-au ferecat ca pe un mare secret
      Se face referire des la Enrico Fermi
      Fermi, din cate imi aduc eu aminte, a descoperit moderatorul, paremi-se, din intamplare, cu o faimoasa placa de ceara, ceia ce a dus la construirea reactorului nuclear doar ca Fermii intuind ca carbonul din ceara incetineste viteza unui neutron, a folosit ca moderator din carbon pur, respectiv GRAFITUL
      Primul reactor nuclear a fot terminat nn1949, a fost miniaturizat si montat pe submarinul Nautilus apoi pe Seewolf, deci tot o aplicatie militara nu civila
      Congresul SUA a ordonat financiar cercetarile pentru construirea primului reactor
      La PENTAGON bataia a fost intre marina si aviatie, cina sa primeasca suma de bani
      Ma gandesc si azi ce ar fi fost daca aviatia ar fi invins si in loc de submarine nuclere am fi avut bombardiere cu propulsie nuclera
      Sistemul folosit de noi la Cernavoda, CANDU, produce putin deseu de Plutiniu deci nu ne da posibilitatea sa construim un arsenal nuclear
      CNE-urile care folosesc uraniu imbogatit si grafit, produc mult plutoniu, materia necesara fabricarii bombelor nuclere
      Reteau Fuch-Iacolev a furnizat sovieticilor inclusiv secretul imbunatatirii uraniului
      Ulterior, o alta retea de spionaj, a furnizat sovieticilor secretul tritruri de litiu pentru fabricarea bombei termonuclere, pentru ca prima bomba termonuclera a fost facuta de sovietici in 1953 direct din tritiura de litiu
      Este mai putin conoscut faptul ca omul.insarcinat de stalin, sa preia secretele nucleare si sa conduca fabricarea bombei atomice, a fost Leonid Brejnev
      Brejnev a preluat inn1945, programul de inarmare a armatei rosii, programul cosmic si cel nuclear
      Dupa criza rachetelor Brejnev a fost inscaunat la Kremlin, tocmai ca sa impulsioneze inarmarea URSS-ului, sa ajunga din urma Statele Unite
      Istoricii spun ca in 1967, URSS si SUA ar fi fost pe picior de egalitate
      Criza politica si militara din 1968, cauzata de TETOFENSIVE, a dat dovada ca URSS-ul bajbaie in decizii, drept urmare manevrei militare din Cehoslovacia ii mai spun si azi invazie
      Se rostogoleste azi, foarte des, mitul conform caruia ceasca ar fi facut fabrica de apa grea de la Halanga in intentiavde a fabrica bombe atomice
      Total gresit
      Fabricarea apei grele se face cu un consum exagerat de energie iar lumea buna a aruncat aceste tehnologii in tari sarace, din motive economice, cumparandune apa la preturii de nimic

    • @mariandide9622
      @mariandide9622 2 года назад

      @@gabrielsava7569
      Si sa nu uit
      primul.om care a sugerat fabricarea unei bombe dintr-un metal numit uraniu a fost unchiul unichiului fostului meu vecin, Spivarck, respectiv Leo Szilard, evreu ungur, care cunoscand stadiul cercetarilor din fizica atomica a gandit ca visul.lui Wells, acel DOOMSDAY poate fi facut cu uraniu
      Szilard umbla cu un gram de uraniu in buzunar prin universitatile din USA si le spunea ca vrea sa faca un doomsday, binenteles ca multi radeau de el
      Asa a fost indrumat Szilard la Einstein, care a intuit posibilitatea fabricarii doomsday,-ului si a scris celebra scrisoare
      Pana la urma EFECTUL GHILOTINA care face ca doua mase de uraniu sa explodeze ii apartine lui Openheimer
      Deci Szilard, Teller, Ooenheimer si Fermi, binenteles ca si Olam Polanki sunt parintii bombelor si a reactoarelor nucleare, intre bomba si reactor diferenta este enorma
      Prin 1960, savantii sovieticii au venit la Hrusciov cu macheta unui vapor doomsday
      Rapiditatea cu care evolua tehnica vectorilor a facut sa se renunte la acel vapor nuclear
      sa nu uit
      in vara anului 1957, Alexander Mikoian anunta in sovietul suprem ca URSS a testat cu succes arma perfecta adica racketa intercontinentala
      In 1949, ca urmare a intentiei lui Stalin de a cucerii intreaga Europa, americanii au adus in Europa faimosii SOLDATI IEFTINI

    • @gabrielsava7569
      @gabrielsava7569 2 года назад

      @@mariandide9622 nu sunt la curent cu astfel de detalii istorice, dar in privinta CANDU e cum ai spus, producerea de deseu de plutoniu e aproape infima

  • @thegoodhood
    @thegoodhood 2 года назад +23

    Vad Madalin Hodor, apas like! Cea mai buna serie de pe canal
    Edit: O mica erata, tratatul de care vorbeste domnul Hodor prin care Ucraina renunta la armele nucleare este memorandumul de la Budapesta din 1994.

  • @rusmihai3523
    @rusmihai3523 2 года назад +12

    De 12 zile astept episodul asta 🤣

  • @adrianmarcel7800
    @adrianmarcel7800 2 года назад +11

    Super Podcast ca de fiecare data. Concluziile de final cutremurătoare și îngrijorătoare mai ales faza cu documentul din anul 2020. Chestia cu Ukraina este de mult in plan. Acum ca trupele rusești se retrag de pe undeva, Kiev in cazul de față, te pune pe gânduri dacă nu își retrag oamenii pt a pune ceva mai înfiorător in loc. Iar daca escaladează grav după aia viața pe planeta nu mai prea merita ceea ce te face sa te gândești ca ar fi mai simplu sa fii o urma pe niște trepte.
    Mulțam fain de informații și la mai multe.

  • @elzorab85
    @elzorab85 2 года назад +17

    foarte tare, din nou! incepe sa imi placa din ce in ce mai mult ce faceti!

  • @nicolalexandru
    @nicolalexandru 2 года назад +17

    Am urmărit integral toate podcasturile cu Mădălin. Mi-ar plăcea chiar să faceți o serie. Le-aș urmări cu siguranță, în special când fac naveta.

  • @catalinhasa
    @catalinhasa 2 года назад +11

    Am așteptat acest podcast ca pe popa cu crucea. 😂😂😂
    Felicitări pentru tot ceea ce faceți.
    Servus!

    • @zsn6007
      @zsn6007 2 года назад

      Dar de ce astepti popa cu crucea?

    • @catalinhasa
      @catalinhasa 2 года назад +3

      @@zsn6007, nu cred că e problema dumneavoastră de ce îl aștept.

    • @cocojambo2330
      @cocojambo2330 2 года назад

      @@zsn6007 o fi avand vreo soacra poama acra 😅😆

  • @cristiannec9116
    @cristiannec9116 2 года назад +4

    Au dat si la Nagasaki pt ca la Hiroshima au testat-o pe aia cu uraniu 235 si o mai aveau de testat si pe aia cu plutoniu 239. De fapt chiar s-au temut sa nu capituleze imparatul prea repede si sa piarda ocazia sa o dea si pe-a doua.

  • @AdriandeMorcerf
    @AdriandeMorcerf 2 года назад +4

    Petitie ca Madalin sa fie invitat saptamanal 👈🏻👈🏻👈🏻👈🏻👈🏻

  • @cjcriulian
    @cjcriulian 2 года назад +8

    Bun podcast
    This is how a f@cking podcast should be
    Cel mai valoros content made in romania 🇷🇴
    Bravo 🙌 well done 👏

  • @antisocial557
    @antisocial557 2 года назад +9

    Astea sunt singurele podcasturi pe care le ascult pana la capăt! Respect vouă ptr aceste materiale !

  • @AdrianDorian
    @AdrianDorian 2 года назад +7

    Astept podcasturile astea ca pe mos craciun.

  • @popclaudiuadrian
    @popclaudiuadrian 2 года назад +9

    Salutare baieti, imi face placere sa vad fiecare episod al vostru. Cat mai lung atat mai bine. Multumesc

  • @MrJmenaru
    @MrJmenaru 2 года назад +8

    Madalin,un om de mare valoare!Sa ne traiesti Madaline 1000 de ani!

  • @sidewaysfcs0718
    @sidewaysfcs0718 2 года назад +5

    Deseurile nucleare sunt de fapt extrem de utile si pot fi folosite in Reactoare de tip breeder.
    Dintre toate reactoarele care exista sunt o mana de accidente, e cam neonest sa spui ca asta e un "pericol" atat de mare cand te uiti la cate surse radioactive disperseaza in aer arderea carbunelui.

  • @bogdanstan3907
    @bogdanstan3907 2 года назад +5

    Bravo băieți! O chimie foarte bună între voi

  • @silverice7219
    @silverice7219 2 года назад +2

    In '91, ucraina devine independenta de urss, iar în '94 se semnează memorandumul de la budapesta, de către rusia, marea britanie și statele unite, care presupune asigurarea atat a securității, precum și respectarea granițelor teritoriale ucrainene.
    PS: hai cu 100k, happy fishule 🤘✌

  • @slickzplayz
    @slickzplayz 2 года назад +5

    Ori il chemi pe Madalin saptamanal ori faceti un alt podcast impreuna…saptamanal ! 😄 E multa lume cu sete de istorie in Romania 🇷🇴! Keep up the good work 👏👏

  • @laurentiuc7830
    @laurentiuc7830 2 года назад +2

    Eu ma mir ca, atunci cand ati discutat despre Hiroshima si Nagasaki, nu ati luat in calcul ca in Europa rusii erau la Berlin si Churchill chiar isi punea problema unui razboi cu USSR. SUA trebuia sa inchida frontul din Pacific cat mai repede (si cu cate mai putine pierderi, bineinteles).

  • @Johnny84R6
    @Johnny84R6 2 года назад +4

    Iubesc podcasturiile voastre si abia aștept sa văd un nou episod!

  • @codrutmunteanu7954
    @codrutmunteanu7954 2 года назад +2

    Bravo băieți, mai vrem dacă mai e loc, multumesc 👍 👍

  • @pepinie30
    @pepinie30 2 года назад +5

    Ce bucurie sa il revedem pe Madalin! Like before play si abia asteptam urmatoarele episoade

  • @Raskolnikozz
    @Raskolnikozz 2 года назад +4

    Acesta este unul din cele mai bune episoade de podcast romanesc vazute in ultimii ani. Excelent Madalin pentru relatare, facts si pentru tonul cu care reusesti sa-ti transmiti ideile, esti foarte priceput la asta si ma bucur ca suntem contemporani, sper din sulfet sa te mai vedem cat se poate de des si cu relevanta de asteptari create la inalt nivel (no pressure haha). Iar Tetelu - maximum de felicitari pentru cum ai moderat discutia, pentru naturalete si pentru ca ai mereu acest fler de a fi in acelasi timp si spectator dar si un interlocutor de valoare. Chapeau, oameni buni ce sunteti!

  • @scripcarius
    @scripcarius 2 года назад +4

    Singura problema a acestui podcast e ca se mai si termina. In rest, TOP!

  • @ovidiumarian5217
    @ovidiumarian5217 2 года назад +3

    Daca ar fi asa fain povestita istoria reala si in scoli am intelege mai mult despre ce ni se intampla, despre cine suntem si incotro ar trebui sa ne indreptam. Felicitari!

  • @I.Ionescu
    @I.Ionescu 2 года назад +4

    Foarte interesant si bine documentat materialul, felicitari! As vrea sa adaug un mic detaliu referitor la acest subiect, in Franta s-a publicat la televiziunea arte un documentar despre radierea produselor alimentare, in special al carnii, pe care companii américaine le efectueaza in America pentru eliminarea bacteriilor si a virusilor. Mérita cautat si studiat!

    • @I.Ionescu
      @I.Ionescu 2 года назад

      ruclips.net/video/Qaw3ItPxp7w/видео.html

    • @Bianca0110
      @Bianca0110 2 года назад +1

      Zi-ne titlul ca eu ma uit la Arte in germana.

  • @strobia9
    @strobia9 2 года назад +3

    Hodor, acest Harari de Romania. N-ar fi rea o pastila bilunara de istorie, romaneasca sau la comun cu a altora :). Tineti sus treaba buna

  • @andreiionut6191
    @andreiionut6191 2 года назад +1

    Cred că cel mai grav e că se discută end of world as we know it, pe sec, fara nimic de băut(sper sa fie clar că mă refer la ALCOOL 🤭🤭😁). Tot ne minte Tetelu că dă și el un pahar de vin d-lui Hodor de sufletul Europei😅😅

  • @ciupeadriangeorge6469
    @ciupeadriangeorge6469 2 года назад +3

    Vreau sa va felicit pentru discuțiile interesante;pentru poveștile din care putem invata multe.As spune ca sunteți destul de obiectivi dar as deveni prea subiectiv.Personal am terminat și eu Facultatea de Istorie Geografie din Oradea prin 2003, dar acum am devenit sofer de autobuz prin Germania.Va ascult cu mare pasiune.Tetelu...ai grija sa nu dispară Mădălin Hodor de la Happy Fish!...glumesc.Va respect mereu!

  • @georgianaburlacu7736
    @georgianaburlacu7736 2 года назад +1

    Vă admir domnule Mădălin, vă urmăresc cu mare drag. Domnule mediator îl urmăresc și pe Mălin Bot de mult timp și dumnealui este foarte credibil, niciodată nu o ia pe arătură, nu aruncați cu vorbe vă rog. Invidia e mare in presă, faceți vă treaba dumneavoastră și am să vă urmaresc in continuare. O zi bună.

  • @sebycraciun
    @sebycraciun 2 года назад +3

    Vreau un playlist separat cu podcasturile Cu omul ăsta, să fac maraton:))

  • @cipriancostiug7052
    @cipriancostiug7052 2 года назад +4

    Ce surpriza plăcută sa vedem acest episod asa de repede. Abia aștept sa încep sa vizionez. Mulțumim!

  • @Bianca0110
    @Bianca0110 2 года назад +2

    Wow, exista atat informatie in aceste podcasturi incat le urmaresc pe bucati ca sa pot retine cat mai mult. Imi plac trimiterile, povestile din spate si imi completez puzzle-ul cunoasterii.
    Mie imi place doamnul Hodor cum prezinta lucrurile, dar faptul ca vorbeste despre istorie insa zice mereu ,,care" in loc de ,,pe care" ma indispune. Atunci opresc podcastul si il reiau cand sunt iar dispusa sa ascult informatiile, nu limbajul.
    Sa mai veniti sa ne mai povestiti.

  • @voiculescuionut2979
    @voiculescuionut2979 2 года назад +1

    La Hiroshima fost cu Uraniu. A doua cu plutoniu. Ca rămăseseră fără uraniu.

  • @BaldwinIV-TheLeperKing
    @BaldwinIV-TheLeperKing 2 года назад +3

    Cel mai nuclear bombastic podcast.

  • @mariuslazar834
    @mariuslazar834 2 года назад +2

    Like, comment și apoi revăzut de minim 3 ori pentru a prinde fiecare idee!!,🍻🍻🍻🔥🔥🔥. Bravo!

  • @BarDome
    @BarDome 2 года назад +3

    Multumim frumos! Faceti o treaba excelenta! Asteptam Patreonul!

  • @TIonut10
    @TIonut10 2 года назад +3

    Îl mai așteptăm pe Mădălin la podcast. Excelent topic.

  • @gratian2577
    @gratian2577 2 года назад +1

    Sunt curios ce credeți ca o sa se întâmple pe viitor cu toate Bombele nucleare care deja exista?

  • @eddiemitza2544
    @eddiemitza2544 2 года назад +2

    Pot sa-l ascult pe Madalin Hodor vorbind despre imperecherea veveritelor si cred ca tot as fi lipit de ecran. 👍

    • @razvan6312
      @razvan6312 2 года назад

      Ce cool ar fi! Sigur s-ar pregati temeinic inainte si ar face un poadcast de minim 3 ore despre asta

  • @cocojambo2330
    @cocojambo2330 2 года назад +1

    Mi-a placut mult si acest episod. As avea o sugestie pentru unul din podcast-urile viitoare, sa vorbiti despre evolutia regimului comunist in Coreea de Nord. Mi se pare ca acolo s-a ajuns la climax-ul acestui tip de aranjari sociale si ar fi interesant sa va auzim vorbind despre evolutia acestei tari din anii '50 pana in prezent, mai ales ca, coreenii din nord nu o duceau rau deloc prin anii '70, de altfel o perioada glorificata continuu de regimul de la Phenian.

  • @carmenlopez8687
    @carmenlopez8687 2 года назад +2

    Multumim! Foarte interesant si captivant!

  • @AlexandruDoarme
    @AlexandruDoarme 2 года назад +3

    O mare incurajare din partea mea pentru Madalin! Ma bucur sa ascult un asemenea podcast datorita informatiilor pe care le contine. :)

  • @vlahman_
    @vlahman_ 2 года назад +1

    nemtilor nu li s-a impus dupa ww2 sa depinda de gazul rusesc?

  • @donicioarawwe
    @donicioarawwe 2 года назад +1

    Asteptam un nou podcast si cu ofiterul israelian daca se poate 😀

  • @dustx
    @dustx 2 года назад +1

    $2,000 in 1939 is worth $40,822.45 today - conform unui calculator de inflatie - referitor la cat a costat Manhattan Project.

  • @ginake13
    @ginake13 2 года назад +2

    Am dat like dinainte sa vad podcastul, genial Madalin !

  • @hansolo1har904
    @hansolo1har904 2 года назад +2

    Imi place istoria ,cand vad podcast nou cu nea Madalin ,este o zi buna

  • @semypem3176
    @semypem3176 2 года назад +1

    Faceți o treaba super interesantă 👍👍

  • @mcdonelldouglas2492
    @mcdonelldouglas2492 2 года назад +3

    Min 40,pt Tetelu, la Corbu era uzina de metale grele nu apa grea. Uzina de apa grea era la Drobeta Turnul Severin.

  • @valentinmarian5338
    @valentinmarian5338 2 года назад +2

    Foarte intereante aceste discutii. Va felicit si va invit sa continuati aceasta serie cu Dl Madalin Hodor.

  • @dariusdadada
    @dariusdadada 2 года назад +1

    Va multumesc pentru acest podcast 😁

  • @paulbront2680
    @paulbront2680 2 года назад +1

    Mulțumim pentru informații

  • @mirelatustiu1113
    @mirelatustiu1113 2 года назад +2

    Felicitări pentru podcast !!!👏👏👏

  • @bhzone
    @bhzone 2 года назад +2

    Mulțumim Mădălin pentru orele de studiu pe care le împărtășești cu noi acum. Ma uit la podcasturile astea cum mă uitam prima oara când a apărut Discovery channel 😂

  • @nicoletavidican3474
    @nicoletavidican3474 2 года назад +2

    Nașpa situația, fabulos podcastul, Mădălin face o argumentație superbă.

  • @mitzabiciclista1
    @mitzabiciclista1 2 года назад +2

    Am vazut simularea facuta de Princeton pe care ai lasat-o in descriere. Multumim. Pfoa! Ce stare ma ia cand ma gandesc ca suntem ca un fel de "sitting ducks". Speram ca nu il ia vreun delir si mai grav pe Putin si altceva nu putem face.

  • @bogdanivan4204
    @bogdanivan4204 2 года назад +2

    In sfârșit a apărut, faceți o treabă faina!

  • @Sane13
    @Sane13 2 года назад +2

    💣💣💣💣💣

  • @johncampian6243
    @johncampian6243 2 года назад +1

    Bravo dăieții !!! La voi găsea informații interesante.
    Vă mulțumesc,

  • @dantex2y
    @dantex2y 2 года назад +1

    foarte buna seria de podcasturi cu Madalin, felicitari si la cat mai multe... ar fi super sa fie o data pe saptamana deja capatand notorietate...

  • @mirelabunea9323
    @mirelabunea9323 2 года назад +1

    Felicitari.

  • @MirzaCata
    @MirzaCata 2 года назад +1

    USS Indianapolis.

  • @kapecoo
    @kapecoo 2 года назад +1

    Chiar mă gândeam cum au ajuns țările din vestul Europei atât de dependente de gazul rusesc, in special Germania. O parte din răspuns l.am găsit un acest podcast. Totuși ce gaz foloseau ei înainte de 1990, mă gândesc că nu de la ruși?

  • @ZaKrakilla
    @ZaKrakilla 2 года назад +1

    Discutia savuroasa si plina de informatii interesante, ca de obicei!
    Ce nu inteleg, totusi, e socul fata de actul in care Putin isi da mana libera in a folosi arme nucleare, cand doreste el. Actul respectiv nu exista ca sa fie Putin in legalitate cand va declansa sfarsitul umanitatii, e pentru vest si face parte din eterna propaganda rusa. Putin a incalcat MULTIPLE TRATATE INTERNATIONALE INCHEIATE CU CELELALTE SUPERPUTERI dar Dragos si Madalin erau siguri ca un act scris in rusa l-ar fi oprit vreo secunda pe Putin daca acesta ar fi dorit (sau va dori) sa foloseasca arme nucleare...? Am pierdut eu vreun tren sau cum?
    Multumesc pentru podcast si la cat mai multe de genul!

  • @martinmaghiar
    @martinmaghiar 2 года назад +1

    Domnule Hodor, nu aveți niciun tic verbal deranjant și vă spun ca unul care le observă și e iritat de ele. Mulțumim de emisiunile foarte interesante (le-am văzut pe toate pe care le-ați făcut cu Tetelu).

  • @ungureanumonica3131
    @ungureanumonica3131 2 года назад +1

    Domnul Madalin Hodor știe multe lucruri interesante despre știință și istorie . Un invitat fain de la care ai multe lucruri interesante de aflat/de învățat.

  • @mariarusu2382
    @mariarusu2382 2 года назад

    Ca să spun drept,eu una sunt interesată de ceea ce oferă ca informație dl.Hodor,nu mă interesează deloc să-l aud/văd evoluând salonard.Așa că nu am nimic împotrivă să apară și ticuri verbale,totul e să își păstreze „emitentul” verbul și dialogul verva.
    Reff.la capitularea Japoniei,un rol important l-a avut,după cele două bombe atomice,perspectiva ca URSS să debarce în Japonia și să dicteze sistemul politic,ptr. că a existat o coincidență deloc întâmplătoare,amenințătoare:Stalin a declarat război Japoniei pe 9 august,la 3 zile după Hiroshima.Așa că americanii au promis ca Japonia să rămână monarhie,Hirohito să nu fie judecat,iar Japonia a capitulat pe 14 august 1945.

  • @ciprian1979
    @ciprian1979 11 месяцев назад

    L-a costat pe Nixon președenția, nu pe Eisenhower, el era la ultimul mandat, nu mai avea voie să candideze. Nixon, vicepreședintele său a fost învins de Kennedy la alegerile din 1960!

  • @Geo-wl3tu
    @Geo-wl3tu 2 года назад +1

    Dacă își face Domnul Hodor podcast separat as fi dispus să platesc doar sa îl ascult în mașină dimineață sau la drumurile lungi

  • @doctoriidecase
    @doctoriidecase 2 года назад

    Deci că să înțelegem toți cum trebuie japonezi nu ar fi capitulat SUB NICI O FORMA dar au capitulat.

  • @constantiniliescu4606
    @constantiniliescu4606 Год назад

    Permiteți-mi o glumă: - dacă aș ajunge președintele României l-aș lua consilier pe drumul Hodor - și serios acum, sper să o facă următorul președinte al țării.

  • @razvun
    @razvun 2 года назад

    21:48 "întrebarea este...." și am și căscat ochii....bă ești neboooon? M'am blocat efectiv cînd la crearea întrebării mi-am și făcut filmul în cap. Deci cum a spus "mă mir că omenirea (planeta) mai există"

  • @DrIAB11
    @DrIAB11 2 года назад +1

    Ati dus discutia la un alt nivel al informatiei si al explicatiei! Sper sa faceti impreuna o serie permanenta pe acest canal de istorie factuala. Felicitari! Faceti o echipa super tare!

  • @bisis98
    @bisis98 2 года назад +2

    Formatul asta de podcast e atat de bun ca poate deveni un canal stand alone.

  • @gyllyela21
    @gyllyela21 2 года назад +1

    Vă mulțumesc, oricum aveam această părere despre rațiune a rușilor și înainte, sunteți tari!

  • @beneroop
    @beneroop Год назад

    Extraordinar !
    Parerea mea, nu va mai ginditi cum si ce fel va exprimati. Curaj !
    E o incintare sa-l asculti pe MH. Spiritul lui Madalin e o minune pentru telespectatori.
    Respect !

  • @nytroswbc
    @nytroswbc 2 года назад +1

    Concluziile de final as vrea să le uit... Nu am să pot dar nu e problemă că oricum mie nu îmi place să dorm noaptea! Aștept alte episoade cât mai lungi și mult mai dese!!!

  • @mamaiedelafetesti2595
    @mamaiedelafetesti2595 2 года назад

    Felicitari pentru emisiune! Poate intr-o zi dezbateti si cazul Stefan Augustin Doinas, care a fost decretat informator in mod josnic...

  • @dynnudragos
    @dynnudragos 2 года назад +1

    In toata perioada liceului "am fugit" de istorie, dar multumita lui/voua am descoperit ca de fapt chiar imi place!

  • @bogdan-viorelpopescu3402
    @bogdan-viorelpopescu3402 2 года назад

    Hodor presedinte! Si Marea Britanie nu e cea mai apropiata tara de americani, cele mai apropiate sunt Canada, Mexicul si, ai ghicit, Federatia Rusa. In rest,va multumesc pentru informatii,si la cat mai multe podcasturi!

  • @Duras80
    @Duras80 2 года назад +1

    Ba ce nebuni sunteti😂, daca mai incarcati cateva clipuri, le umpleti hardurile astor de la google 😂. Oricum asta e top cele mai bune podcasturi legate de istorie de pe net! La cat mai multe!

  • @VasilicaSalcie
    @VasilicaSalcie 2 месяца назад

    Mulțumesc frumos pentru lecție.Esti de o modestie dezarmanta.

  • @AlecsRo2014
    @AlecsRo2014 2 года назад +2

    😊👏👏👏👏

  • @gnt7448
    @gnt7448 7 месяцев назад

    Malin Bot e un atârnător pe RUclips care repetă pe canalul lui de aur știrile ce se dau la TV sau se plânge când pierde câte un proces. El da în judecată în general pe oricine nu e de acord cu el… Fanii lui sunt în general triști…

  • @iuliancristea6621
    @iuliancristea6621 2 года назад +1

    Top episod !!! Va multumesc !!!

  • @CostelRosu-j3d
    @CostelRosu-j3d Год назад

    Super podcasturile cu istoricul Madalin Hodor ! Ai ce invata, spune lucruri uimitoare.

  • @marculieriu
    @marculieriu Год назад

    Foarte mișto de (re)văzut acest episod azi, după filmul lui Nolan!

  • @Dzeu
    @Dzeu 2 года назад

    Tot cu dinaintea goala teletule....ii promisesei omului ca il astepti cu vin...si degeaba

  • @skarly1705
    @skarly1705 2 года назад +1

    Informații foarte interesante, păcat de concluziile cam pesimiste 😟😫

  • @mihaiteofildolhascu69
    @mihaiteofildolhascu69 2 года назад

    Super serie! Tot respectul meu pentru domniile voastre! Felicitări!