Nikola Tesla Kimdir? | Modern Dünyanın Kurucusu

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 дек 2022
  • Modern Dünyanın Kurucusu Nikola Tesla Kİmdir?
    Modern dünyanın kurucularından olan Nikola Tesla, 10 temmuz 1856 tarihinde Hırvatistan’ın Smiljan kasabasında doğdu. Babası Milutin Tesla, doğu Ortodoks rahibiydi. Tesla, beş çocuğun dördüncüsüydü. Teslanın abisi Dane bir ata binme kazasından dolayı hayatını kaybetti. Beş yaşındaki tesla bu trajik olaydan olumsuz bir şekilde etkilendi. Tesla ilkokulu Smiljanda okudu ve burada Almanca, aritmetik ve din dersleri aldı. Ortaokul Avusturya-macaristan sınırında olduğu için tüm dersleri Almancaydı. Tesla’nın elektriğe olan ilgisi bir fizik profesörü sayesinde gün yüzüne çıktı. Teslanın farklı düşünme tarzı onu okul yaşantısında da bir adım öne çıkardı. Hocaları teslanın integral hesabını zihninden yapabildiğine çok şaşırıyorlardı. 4 yıllık okuldan 3 yılda mezun olan Tesla doğduğu kasabaya geri döndü. Ve bu geri dönüş ona kolera hastalığını getirdi. Dokuz ay yattıktan sonra sağlığına kavuşan Tesla hastalık sürecinde babasından bir söz aldı. Kendisi gibi rahip olmasını isteyen babası, en iyi mühendislik okuluna göndermeyi oğluna vadediyordu. Hayatının bir döneminde Mark Twain eserleriyle tanışan tesla bu eserlerin mucizevi bir şekilde kendi hastalıklarına iyi geldiğinden bahsetti. 1875 yılında Avusturya’daki bir sınır okulu olan Politeknik okuluna girdi. Günde yirmi saat çalışan Tesla ikinci yılın sonunda bursunu kaybetti ve kumar bağımlısı oldu. Bir daha kendini tam anlamıyla toparlayamayan Tesla hiçbir zaman üniversiteden mezun olamadı. Okulu bıraktığını ailesinden gizlemek için ailesiyle tüm bağını kopardı. Maribora’ya taşınan Tesla, babasının tüm ısrarlarına rağmen eve dönmedi ve burada teknik ressam olarak çalışmaya devam etti. 24 mart 1879 tarihinde Tesla ikamet izni bulunmadığı için polis memurları eşliğinde Gospich ‘ e iade edildi.
    Tesla günümüzde kullandığımız birçok icadın temellerini attı. mekanik osilatörler, jeneratörler, elektriksel deşarj tüpleri ve X-ışını görüntüleme ile ilgili çeşitli deneyler yaptı. 1887 yılında Tesla, uzun mesafeli, yüksek voltajlı iletimdeki avantajları nedeniyle alternatif akım kullanan bir indüksiyon motoru geliştirdi. Ayrıca MR , lazer ve robot teknolojisi de Nikola Tesla'nın teorileri kaynak alınarak yapılmış projelerdir.
    Elektrik üzerine sayısız deney ve buluşları olan Tesla, 7 Ocak 1943 yılında 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak tarihe geçti.
    Nikola Tesla, ilk defa elektriğin kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletilebileceğini söyledi. Daha sonra yaptığı deneylerle de bunu kanıtladı.
    Tesla'nın rüyası, dünyaya bedava enerji sağlamaktı. 1900 yılında, yatırımcı Morgan'ın sağladığı 150 bin dolarla Tesla Telsiz Yayın Sisteminin yapımına New York'ta başladı. Bu yayın kulesi, dünyanın telefon ve telgraf servislerini bağlayacaktı. Aynı zamanda resimleri, verileri hatta hava durumu bilgisini dünyaya aktaracaktı. Maalesef, Morgan bunun dünyaya bedava enerji anlamına geldiğini fark edince bu işe para yatırmayı kesti. Belki de destek o gün kesilmeseydi, günümüzde insanlar elektriği ücretsiz şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti.
    Tesla’nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmişti.
    Henry Ford ilk motorlu aracı ile gösteriş yaparken yanına giden Tesla bu kadar büyük bir motora gerek olmadığını anlatmış fakat Ford Tesla’yı dinlememiş; bunun üzerine Tesla, ateşleme sistemini icat etmiş ve Ford’a bunu göstermek zorunda kalmıştı.
    1898'de, dünyaya ilk uzaktan kumandalı model botunu gösterdi. Bu icadını göstermek için Geleneksel Elektrik Fuarında alanın ortasına büyük bir tank koydu ve tankı suyla doldurdu. Bu küçük gölün üzerine, yüzmesi için, 1 metre uzunluğunda anteni olan bir tekne koydu. Teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı. Nikola Tesla, seyircilerin isteği doğrultusunda ileri gitme, sağa sola dönme, durma, geri gitme, ışıkları yakıp söndürme gibi çeşitli şeyleri uzaktan radyo kontrolü sayesinde yaptı. Unutulmaz gösteri tüm seyircileri hayran bıraktığı gibi gazetelerde de yer aldı. Nikola teslayı izleyen herkes bunları beyin gücüyle yaptığına inanmıştı. Nikola Tesla'nın uzaktan kumandası temel alınarak günümüzde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uzay mekikleri, uydular, cihazlar geliştirilmiştir.
    Amerikalılar savaş zamanında Alman denizaltılarını bulabilmek için Edison’dan yardım istemiş ve Tesla’nın önerisi olan "enerji dalgalarını kullanalım" fikrine Edison'un karşı çıkması sebebiyle bugün "radar" denilen aygıt 25 yıl geç keşfedilmiştir.
    Nikola Tesla uzaydaki hayatın varlığı ile de yakından ilgilenmiş. Dünya’da ilk defa 1899 yılının Mart ayında kendi laboratuvarından uzaya ses dalgaları göndermiştir. Uzaydan kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Bunun duyurusunu yaptığında bilim çevresinden ilgi ve destek görememesinin sebebi o yıllarda kozmik radyo dalgalarının bilim camiasında yeri olmamasıdır. Bu dönemde Tesla, Mars'tan ve Venüs'ten radyo sinyalleri aldığını belirtmişti. Nikola Teslanın ölümü... Devamı videoda :)
  • НаукаНаука

Комментарии • 2