Ya hocam, o kadar beğeniyorum ki bu seriyi. "Biz geyik muhabbeti yapıyoruz, insanları eğlendiriyoruz" diyen RUclips kanallarının bilmem kaç videoda yapamadığı geyiği 20 dakikada yapıyorsunuz, değinmedikleri garip konulara değiniyorsunuz üstüne bir de bilgi veriyorsunuz. Bayılıyorum size. Devam!
kurosawa yine iyidir be abi sergio leonenin japon hali gibi bir şey ( gerçi leone ondan görmüş oluyor sanırım:)) ama öbürleri... bir kere görmeye değer ama ömür çürütücü hakikaten
@@yemrekaya ESG Flu'dan ayrıldıktan sonra Ekşi Sözlüğün video platformu Pena'da yeni bir seriye başladı. İsmi de "Bunu da mı bilmiyorsun" ve tanıtımında zil kullanmıştı. Büyük ihtimalle ona gönderme. Büyük Resim Mod: On
Geoffrey’nin noel zamanı ölümler artıyor dediği yer Viktor Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı kitabında geçiyor. Kamp tutuklularının kurdukları hayallere ve umutlarına bağlılıkları sonucu yaşadıkları hayal kırıklığından bahsediyor. Yılın sonuna doğru savaşın sona ereceği ve özgür bırakılacaklarına inanan tutuklular noel gelince savaşta bir değişim olmadığını anladıkları zaman birer birer ölüyorlarmış.
"Tek sorumluluğumuz, bizden daha akıllı olan bir şey üretmektir. Bunun ötesindeki herhangi bir sorunu çözmek bizim işimiz değildir... Zor sorun yoktur, yalnızca belli bir zeka düzeyine zor gelen sorun vardır. [Zeka düzeyini] bir parça yükseltin, bir takım sorunlar bir anda "olanaksız" olmaktan çıkıp "apaçık" olacaktır. Kayda değer derecede yükseltin, her şey apaçık olacaktır." Eliezer S. Yudkowsky [Tekilliğe Bakarken], 1996
Flu TV'yi ESG ile tanıdım. Hocaya çok pis gıcık oldum. Sonra OÖSŞ'ye başladım. Baya hayat dersi alır gibi nrmalandım. ESG'den sonra izlemem derken FLU TV'ci oldum. Nasıl bir evrim oldu bilmiyorum ama her programın bir şeyler kattığını hissediyorum. Çok yaşa FLU TV
Kamera arkasından sesleriyle z kuşağını temsil eden kıymetli arkadaşların literatür okumaları ve izlemeleri yapmaları elzem. Sadece okuma değil, üzerine yazılmış çalışmaları okumaları da elzem. Bizim zamanımızda çok fırın ekmek yemen lazım derlerdi. Haklılardı, bu sayede tıpkı Aristo gibi okudukça, araştırdıkça eksik kalan yönlerimizin daha çok farkına varıp bunun sonsuz bir süreç olduğunu keşfettik. Varmak, bitirmek, diye bir olay yok. Aslolan yolda olmak, ta ki olmayana kadar. Yüzeysel ve genel okumaları, birilerinin fikirlerini ayna olarak yansıtmayı (özellikle popüler kültürün içinde olanları) bir kenara bırakıp detaya ve anlama yönelmeleri. İlker hocam işiniz zor ama bizim için izlemesi çok eğlenceli.
Son zamanlarda bu konuda izlediğim en ilgi çekici dizi Raised by Wolves oldu. Yapay zekanın hem yıkıcı, hem de insanlık adına yapıcı taraflarını çok çarpıcı işlemişler.
Neşeli ve esprili bir mizacınızın olması, beni de neşelendiriyor. Böyle kimseler azınlıkta kalsalar ve yadırgansalar da mizahta ısrarcıyız elbet. Videolarınızı izlerken neşeli bilgiler öğreniyorum, fakat gülmekten yoruluyorum hocam. Başarılarınızın devamını diliyorum, varolun, sağolun.
9:00 dediğiniz olayın en iyi örneği AlphaZero adlı satranç yapay zekası. Google tarafından geliştirilen yazılım 4 saatte machine learning yaparak onyıllardır en iyi satranç motoru olan Stockfish'i dağıttı geçti. Hamlelerinin, Stockfish'inki gibi motorumsu olmaması, sanatsal ve sıradışı hamleler yapması herkesin ilgisini çekti.
Bu kanalin diger hocalarini da takip ediyorum hepsi saygi duydugum bilimi onlardan da dinledigim kisiler ama bu ekibe, hocam sizin enerjinize bayildim ordaymis gibi guluyorum.Kesip atiyorsunuz bazen espirilerin basini duyuyorum tahmin ediyorum sonunu yada hayal ediyorum komple konuyu espiriyi baya basarili. Valla sevdim ya daha cok video yapin , harika :)
22.39 Güneş patlamaları yüzünden elektronik aletlerin toptam devreden çıkması, tüm dijital verilerin silinmesi.... Wim Wenders'in Until The End Of THe World filmi taa 90'ların başında işlemişti o meseleyi...
FX teki diziden bahsedince, videoyu 6:39 da durdurup. ilk defa duydum, FX neymiş ona baktım, Vodafone TV de FX varmış orayı inceledim. Sonra Vodafone TV de belgeseller arasında "Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi" belgeselini gördüm, şuan onu izliyorum. Nerdeeeennn Nereye :)
Aı sistemi aslında İlker Canikligil ve daha genel olarak ben de dahil olmak üzere yaşıtlarının, okuyup bakıp durma yap ancak yaparak öğrenebilirisin, düsturunun kodlara dönüşmüş hali, tek olası üstünlüğü bazı insanlar gibi hata varsa duyguları karıştırıp bunu yaa bu sefer farklı olur hülyasıyla tekrar edip durmuyor.
Yaptığınız işe çok saygı duyuyorum. Bu hizmeti sunduğu için bütün Flu TV ekibine teşekkür ederim. Yolumun sizinle kesişmesi için çabalayacağım, umarım bir gün sizinle kontak kurabilirim.
2011 falandı. Üniversite'de More'un Ütopya'sını anlatmıştım. Bir tür seminerdi. Muadillerini, eserin yazılma sebebini, İngiltere tarihindeki yerini, Antik Çağ'daki esin kaynaklarını 2 saatten fazla sürede anlatmış ve öğrencileri bayıltmıştım. Bu girizgâhı uzun yazacağım için yazıyorum. Ütopya ve Düstopya (Anglofonluğun ve Frankofonluğun lüzumu yok. Doğrusu bu maalesef.) kelimelerinin etimolojisine geleyim: Evtopos'la ve Ovtopos'la bağlantı kuruluyor. Siz de Ovtopos'u yani lâmevcut yeri öne çıkardınız. ΕὖΤΟΠΟΣ: εὖ + τοπος[:ef + topos] εὖ: iyi, hoş; τοπος: yer Tr: Hoş yer ya da iyi yer. ΟὐΤΟΠΟΣ: οὐ + τοπος [:ov + topos] οὐ: olmayan; τοπος: yer Tr: Hiçbir yer. Zıttı Düstopyanın etimolojisine (Şinasi Tekin'e göre iştikakı[kelimenin posasını çıkarma]) geleyim; ΔΥΣΤΟΠΟΣ: δυσ + τοπος [:dys + topos] δυσ: kötü, anormal; τοπος: yer Tr: Kötü yer (anti-ütopya olarak) Temelinde de düşünce kelimesine değinmek lâzım. Çünkü topos yani yer yüzü tahayyülü görmek istenenle ilgili. Düşünce kelimesinin Eski Yunancası ιδέα[:idea], "Y. ἰδεῖν: idein. İng. see; görmek, anlamak. (Merriam-Webster) Y. ιδέα: idea Tr. fikir, düşünce, görüş." demektir. Dersimi işlediğim döneme göre güncel sözlüklere bakmıştım. Utopia; Yun. Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce. Güncel Türkçe Sözlük, TDK. İng. Herkesin yaşayabileceği kusursuz düşsel dünya. Longman Dictionary. Dystopia; İng. Oldukça zorlu ve çokça adaletsiz ya da hileli olayların olduğu hayali yer. Longman Dictionary. TDK'nın açıklaması bizimkilerin hayalle ve idealle olan ilişkilerini de açığa çıkarıyor.
Richard Linklater videosu çeker misiniz? İlker hoca'ya çok benzediğini ama İlker hocanın, yönetmenliğini beğenmediğini/meyeceğini düşündüğüm bir yönetmen.
Koyaanisqatsi incelemesi bekliyorum hocam, teşekkürler. Bu arada hayatımın tekdüzeliğini bana unutturup, çevremdeki insanlarla konuşmak tartışmak istediğim konuları bu şekilde esprili bir dille aktarmanız bile büyük yetenek. Seviyoruz sizi hocam iyi ki varsınız ☺
Virtual reality, mixed and augmented reality ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum? Sinema sektöründe görünür olmaya başlamalarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Değinilmemiş ama enteresan gelebilecek iki husus: 1. Yapay zeka (AI), makine öğrenmesine ve büyük veriye çok bağlı, olmadan olmuyor. Makine öğrenmesi ise çok fazla veriye ihtiyaç duyuyor ve bu veriyi insanlar sağlıyor. Mesela AI kızarmış tavuk ve Labrodoodle köpeklerini ayıramıyor. Ne kadar çok insan makine öğrenmesini beslerse (o köpek, tavuk değil seçeneğine tıklayan binlerce insan) o kadar iyi hale geliyor. Bu da bizi ucuz iş gücü ve "farm" şeklinde çalışma kültürü olan Çin'in AI konusundaki avantajına getiriyor. Yani AI gelişiminin bir ucuz emek boyutu da var - ucuz emek: daha iyi makina öğrenmesi. Burada bana ilginç gelen soru; eğer bu avantaj AI teknolojisi hususunda belirleyici nitelikte olursa ucuz iş gücü ve insan kullanma kültürü olan ülkeler ve şirketler AI'ların düşünme biçimlerini nasıl etkilerler? twitter.com/drjuliashaw/status/874293864814845952 www.economist.com/technology-quarterly/2020/01/02/chinas-success-at-ai-has-relied-on-good-data 2. Aynı ülkenin/topluluğun ütopya veya distopya olması bakış açısına göre değişebilir argümanı var. Bu da ilginç bir nokta. Ütopya yaratmak isteyen insanlar, bu ulvi bir amaca ulaşmak için neleri göze alabilirler? Bu mutlak haklılık duygusu ve motivasyonu konuyu distopya'ya taşır mı? Bir milletin genetik problemlerinden arınıp en üstün üretim ve yüksek kültüre ulaşması ütopya mıdır ve oraya ulaşmak için içinden geçilmesi gereken Nazi Almanya'sı benzeri bir süreç onu bir distopya kılar mı?
15:29 bir şeyin bilinçli olabilbilmesinin ön koşullarından biri self-consciousness'a sahip olmasıdır. Şu anda bilinç araştırmalarında böyle bir araştırma alanı var. İlker Hocanın bunları bilmesine çok şaşırıyorum. Geçen bir yayının da da qualia kavramından bahsetti. Hocam siz sinemacısınız kendinize gelin 😀
Hocam Her daha soft bir Sci-fi olduğu için beğenmediniz sanırım. Bu biraz beni şaşırttı belki de Joaquin abinin cazibesi filmi baya götürmüştür, bizim için izlenesi yapmıştır. Bir hocamız birinin utopyasi bir diğerinin distopyasi olabilir derdi bu konuda duyduğum en açıklayıcı sözlerden biridir. Bir bilim kurgu kurdu olarak video için teşekkürler bu arada💫
Doctor Who daki Daleklerden bahsedilmeden A.I. tartışılmamalı. :)) Film Noir için de Dark City çok etkilemişti beni. Tek mekanlı bilim kurgu da oluyor Ilker Bey bahsetmişti - the man from earth- sohbet için çok teşekkürler
20:59 tavsiye algoritmaları (recommendation algorithms) da yapay zekadır. Yapay zeka genel şemsiyedir bunların hepsine verilen isim. Simple linear regression da bir yapay zekadır. Data scientist'im.
Yapay zeka konusunda son dönemdeki iyi işlerden biri de West World dizisiydi, dizinin yaratıcılarından Lisa joy verdiği röportajında bu dizinin hikayesini tasarlarken bilim kurgu formatında tasarladıklarını ancak dizinin yaratım sürecinde Amerika'da meydana gelen olaylarla birlikte bilimin işin kurgu tarafını yakaladığını söylüyordu. Bu konuda çok da haksız sayılmaz. İçinde yaşadığımız yüzyıl yoğun bir görsel bombardıman altında ve aşırı iletişime maruz kalarak geçiyor. Bu bombardıman neticesinde toplanan verilerimiz illaki bir yerlerde işleniyordur bizlerde bu aşırı iletişim sonucunda yakalandığımız unutkanlık problemleri ve dikkat dağınıklığı ile yaşarken bazı distopyacıların gelecek tasavvurunda olduğu gibi giderek kirlenen ve aptalaşan insanların var olduğu bir dünyada yaşamaya çalışıyoruz.. Konuyla ilgili komedik filmler önerisi; Idiocracy(2006), Love Death and Robots (Yoğurt Dünyayı Ele Geçirdiğinde) izlenebilir. Ben bu filmlerdeki dünya tahayyülünü daha sahici buluyorum açıkçası.
4 года назад
Hiç bişey öğrenmedim ama eğlenceliydi. İlker, ballı lokma tatlım benim. Gülünce gözlerin kayboluyorya, o an stenki kübrik eleştirisi yazasım geliyor. En iyisi sensin dostum. Gözlerden öptüm.
4 года назад
Bu arada, çektiğin selfie'yi bile izlemedim. Ne çekiyon sen? Olsun en iyisi sensin.
Cefri ve Duygu, Hocalarına saygısızlık olmasın diye (ya da onlar da bilmiyor) söylememişler fakat o karşımıza çıkan reklamlar da aynı şekilde algoritma değil, yapay zekadır. :) Konuştuğumuz şeyin reklam olarak karşımıza çıkması da mikrofon erişimi verdiğimiz tüm uygulamalarla alakalı bir durum. :) This is big data. Sevgiler. -m•
asdasdas son sahnedeki "hack boyle olur bak" nefis. filmlerdeki kolpalar basimizin taci. herhal o sahnenin benzerinin kullanildigi 10232 kusur falan film gordum. :) yanniz iyi ve izlemesi de keyifli, yapay zeka soslu bilim kurgulardan bahsetmisken, "upgrade" den bahsetmemeniz uzucu olmus.
İlk ütopya aslında Platon'un M.Ö. 375 yılında yazdığı Devlet eserinde oluşturduğu "ideal devlet" yapısıyla ortaya çıkmıştır. Kelime olarak "ütopya" Thomas More tarafından 1516'da icat edilmiştir. Yunancadaki "eu-topos: iyi yer" ve "ou-topos: hiçbir yer" kelimelerini bir araya getirerek "ütopya" kelimesini oluşturmuş ve bu iki anlamdan (iyi yer ve hiçbir yer) tek bir anlam çıkarmıştır: "var olmayan mükemmel yer". Distopyalar ise bu "mükemmel" yerlerin eleştirileri olarak doğmuştur. İlk distopya örneği Johnathan Swift'in 1726'da yazdığı (kendi zamanında distopya olarak değerlendirilmese de) Gulliver'in Maceraları adlı eserdir. Çünkü hayali bir dünyada geçen politik, toplumsal ve dini yozlaşmaları hicvederek eleştirmiştir. Daha sonra 20. yy ile birlikte savaşlar, totaliter rejimler gibi dünyayı sarsan majör olaylar ile birlikte ütopyalar bir bir distopyaya dönüşmüş ve yeni bir tür olarak kabul görmüştür. Dünyayı saran karamsarlık, korku, yozlaşma, otoriter rejimlerin baskısı ve umutsuzluk distopyaların en temel eleştiri konuları olmuştur. Distopik filmler arasında da en önemlilerinden biri de 1985 yılında gösterime giren (aslında Orwell'in 1984'üne ithafen 1984 yılında yayınlanmak istense de yönetmenin yaşadığı bazı bürokratik sorunlardan dolayı ancak '85 yılında gösterime girebilmiş) Terry Gilliam'ın "Brazil" filmidir. Orwell'den ilham alarak 80ler İngilteresinin IRA, bürokrasi, teknoloji gibi konularını distopik açıdan ele almıştır. Bu arada; "artificial inteligent" değil "artificial inteligence". :)
algoritmaların bize ileride faydalı olacağını düşünüyorum. geçen sene dedemi kaybettim, kötü bir yas sürecine girdim. bu sırada konu ile alakalı olarak google'dan arama yapmadığım halde facebook bana sürekli betterhelp isimli yas tutma sürecinde yardımcı olduğunu iddia eden bir uygulamanın reklamını çıkarıp duruyordu. bir şekilde yakınımı kaybettiğime ilişkin bilgi algoritmalarca algılanmış. bu yaşadığım olaydan ötürü aslında algoritmaların çok da kötü olmadığını, bize gerçekten fayda sağlayabileceklerini düşünüyorum. merak eden varsa söyleyeyim, uygulamayı denemedim.
ilginçtir hem edebiyatta hem de sinema da distopya ütopyalara göre çok daha ilgi çekmiştir. İlginç bir şekilde insanoğlu ''kötü'' olanı dinlemeyi görmeyi ya da okumayı daha çok seviyor. Mesela dante'nin ilahi komedyası okunduktan sonra cennet ve araf kısmı hiç akılda kalmazken cehemmen kısmını çok net hatırlanır.
Elektrik Mühendisi olarak cevap vermeyi kendime bir borç bildim. Elektrik üretim ve dağıtımı ülkemiz mühendislerince canla başla yürüttükleri, hayatlarını ortaya koydukları, ülkede özveriyle yapılan tek iştir. Bardağın doğru kısmına doğru zamanda bakmak bizi iyi ve güzele yönlendireceğini düşünüyorum. Görüşmek üzere :))
"Ay başında kira ödüyorsan özgür irade diye bir şey yok."
- İlker Canikligil, 2020
Oh be önceden üzerimden büyük bir yük kalkmıştı, şimdi tam özgürleştim.
Bu kadar komplike konuların içerisine "üçlü priz"i yedirebilecek tek insan, İlker Canikligil olabilirdi zaten.
19:20-19:26 Geoffrey'nin gırtlak krizi harika! :)
Ya hocam, o kadar beğeniyorum ki bu seriyi. "Biz geyik muhabbeti yapıyoruz, insanları eğlendiriyoruz" diyen RUclips kanallarının bilmem kaç videoda yapamadığı geyiği 20 dakikada yapıyorsunuz, değinmedikleri garip konulara değiniyorsunuz üstüne bir de bilgi veriyorsunuz. Bayılıyorum size. Devam!
Hocam Cefri'yi A Clockwork Orange'daki Alex gibi koltuğa bağlayıp üst üste Lars Von Trier, Kurosawa, Tarkovski falan izletin sopayla olmayacak bu iş
Alexten kötü hale gelir
kurosawa yine iyidir be abi sergio leonenin japon hali gibi bir şey ( gerçi leone ondan görmüş oluyor sanırım:)) ama öbürleri... bir kere görmeye değer ama ömür çürütücü hakikaten
Zil ve "Bunu da mı bilmiyorsun" gönderisi gözümüzden kaçmadı İlker hocam. Sizde özlüyorsunuz itiraf etin :)
Anlamadım, açıklayabilir misin
@@yemrekaya ESG Flu'dan ayrıldıktan sonra Ekşi Sözlüğün video platformu Pena'da yeni bir seriye başladı. İsmi de "Bunu da mı bilmiyorsun" ve tanıtımında zil kullanmıştı. Büyük ihtimalle ona gönderme. Büyük Resim Mod: On
@@mustafagormus5511 hdodnodh iyiymiş
İlker beyi bilmem ama ben o ikiliyi çoook özlüyorum
Bu video çok daha önce çekilmiş en sondaki stajyer kız işten ayrılalı aylar oldu.
Bu bölümün en az 1 saat olması lazımdı yemin ederim hakkım yenmiş hissediyorum geri gelin.
Ilker Canikligil : ışıkları kapa.
Yapay zeka geoffrey : tamam.
İlker Canikligil : fırını aç demedim !?
Yapay zeka geoffrey : yanlışlık oldu galiba, şimdi düzeltiyorum.
İlker Canikligil : lan tuvaletteyim simdi mi kapatılır !#!#!?!!
Yapay zeka geoffrey : anksiyetem azdı napim.
Geoffrey'in gülüşünü zil sesi yapmak istiyorhmsjckrkcjf ÇOK İYİ !
Geoffrey’nin noel zamanı ölümler artıyor dediği yer Viktor Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı kitabında geçiyor. Kamp tutuklularının kurdukları hayallere ve umutlarına bağlılıkları sonucu yaşadıkları hayal kırıklığından bahsediyor. Yılın sonuna doğru savaşın sona ereceği ve özgür bırakılacaklarına inanan tutuklular noel gelince savaşta bir değişim olmadığını anladıkları zaman birer birer ölüyorlarmış.
bir tür Stockdale Paradox...
"Tek sorumluluğumuz, bizden daha akıllı olan bir şey üretmektir. Bunun ötesindeki herhangi bir sorunu çözmek bizim işimiz değildir... Zor sorun yoktur, yalnızca belli bir zeka düzeyine zor gelen sorun vardır.
[Zeka düzeyini] bir parça yükseltin, bir takım sorunlar bir anda "olanaksız" olmaktan çıkıp "apaçık" olacaktır. Kayda değer derecede yükseltin, her şey apaçık olacaktır."
Eliezer S. Yudkowsky [Tekilliğe Bakarken], 1996
sagolun hocam
Flu TV'yi ESG ile tanıdım. Hocaya çok pis gıcık oldum. Sonra OÖSŞ'ye başladım. Baya hayat dersi alır gibi nrmalandım. ESG'den sonra izlemem derken FLU TV'ci oldum. Nasıl bir evrim oldu bilmiyorum ama her programın bir şeyler kattığını hissediyorum. Çok yaşa FLU TV
Az önce 3 yıl önceki bir videonuzu izliyordum ve demek istiyorum ki
Sezar yaşlanmaz, olgunlaşır
Saçları ağrımaz, aydınlanır
Big İlker is watching you...
2 +2 = Flu Tv
Kamera arkasından sesleriyle z kuşağını temsil eden kıymetli arkadaşların literatür okumaları ve izlemeleri yapmaları elzem. Sadece okuma değil, üzerine yazılmış çalışmaları okumaları da elzem. Bizim zamanımızda çok fırın ekmek yemen lazım derlerdi. Haklılardı, bu sayede tıpkı Aristo gibi okudukça, araştırdıkça eksik kalan yönlerimizin daha çok farkına varıp bunun sonsuz bir süreç olduğunu keşfettik. Varmak, bitirmek, diye bir olay yok. Aslolan yolda olmak, ta ki olmayana kadar. Yüzeysel ve genel okumaları, birilerinin fikirlerini ayna olarak yansıtmayı (özellikle popüler kültürün içinde olanları) bir kenara bırakıp detaya ve anlama yönelmeleri. İlker hocam işiniz zor ama bizim için izlemesi çok eğlenceli.
Femme Fatale'e örnek için Eva Green, çok iyi seçim 👍🏻
@Polina Ersoy Güzel bulunabilir fakat Sasha Grey hiç femme fatal denebilecek bir kadın değil bence.
Harika. Algoritmalara isyan gibisiniz. Sizi tanımadan önce asla ilgilenmem dinlemem dediğim çok şeyi FluTv de sevdim izliyorum. Teşekkürler
Hocam ben sizi yutup algoritması sayesinde buldum arada işe yarıyo bence.
Son zamanlarda bu konuda izlediğim en ilgi çekici dizi Raised by Wolves oldu. Yapay zekanın hem yıkıcı, hem de insanlık adına yapıcı taraflarını çok çarpıcı işlemişler.
İlker Canikligil ve ekibi iyi ki varsınız!
Bilim olmayan yerde kurgusunun hayali ütopyadır. :)
Neşeli ve esprili bir mizacınızın olması, beni de neşelendiriyor. Böyle kimseler azınlıkta kalsalar ve yadırgansalar da mizahta ısrarcıyız elbet. Videolarınızı izlerken neşeli bilgiler öğreniyorum, fakat gülmekten yoruluyorum hocam. Başarılarınızın devamını diliyorum, varolun, sağolun.
Bu seriye bayılıyorum, İlker Canikligil’in bahsettiği film ve yönetmenlerin %90’ını izlediğimi-tanıdığımı görünce kendimi bir şey sanıyorum çünkü 😅.
Adaş, Ekibin 10 nr sende harika bir yönetmen ve öğretmensin helal sana ve tüm çalışanlarına
9:00 dediğiniz olayın en iyi örneği AlphaZero adlı satranç yapay zekası. Google tarafından geliştirilen yazılım 4 saatte machine learning yaparak onyıllardır en iyi satranç motoru olan Stockfish'i dağıttı geçti. Hamlelerinin, Stockfish'inki gibi motorumsu olmaması, sanatsal ve sıradışı hamleler yapması herkesin ilgisini çekti.
Bu kanalin diger hocalarini da takip ediyorum hepsi saygi duydugum bilimi onlardan da dinledigim kisiler ama bu ekibe, hocam sizin enerjinize bayildim ordaymis gibi guluyorum.Kesip atiyorsunuz bazen espirilerin basini duyuyorum tahmin ediyorum sonunu yada hayal ediyorum komple konuyu espiriyi baya basarili. Valla sevdim ya daha cok video yapin , harika :)
22.39 Güneş patlamaları yüzünden elektronik aletlerin toptam devreden çıkması, tüm dijital verilerin silinmesi.... Wim Wenders'in Until The End Of THe World filmi taa 90'ların başında işlemişti o meseleyi...
Bizim jeffrey nin ilk izlediği Ai filminin i robot olup onun kitabını yazan Isaac Asimovun robot kanunlarını bilmemesi çok ilginç. adsfasdfads
FX teki diziden bahsedince, videoyu 6:39 da durdurup. ilk defa duydum, FX neymiş ona baktım, Vodafone TV de FX varmış orayı inceledim. Sonra Vodafone TV de belgeseller arasında "Morgan Freeman ile İnancın Hikayesi" belgeselini gördüm, şuan onu izliyorum. Nerdeeeennn Nereye :)
Aı sistemi aslında İlker Canikligil ve daha genel olarak ben de dahil olmak üzere yaşıtlarının, okuyup bakıp durma yap ancak yaparak öğrenebilirisin, düsturunun kodlara dönüşmüş hali, tek olası üstünlüğü bazı insanlar gibi hata varsa duyguları karıştırıp bunu yaa bu sefer farklı olur hülyasıyla tekrar edip durmuyor.
Yaptığınız işe çok saygı duyuyorum. Bu hizmeti sunduğu için bütün Flu TV ekibine teşekkür ederim. Yolumun sizinle kesişmesi için çabalayacağım, umarım bir gün sizinle kontak kurabilirim.
yeni kesf ettim sizi ama bütün videolarınızı bitirmek üzereyim. eğlence bilgi her şey var emek için tşkrlr.devamm
İlker Canikligil diye robot mu olur lan, bu kanal düşünüyor düşündürüyor... 🤔
Her gün yeni bir içerik, her gün yeni bir değer görmek istiyorum.Üzgünüm, alıştırdınız.
Next çok iyi bir diziydi yeni bölümlerini iple çekiyorum ve üzerine konuşmanızı rica ediyorum. Teşekkürler
Adamlar reklam aliyor. Way be! Waaay beeee!
Hangi reklamları aldılar
Goeffrey “tupune zam gazina zam hani bize...”
2011 falandı. Üniversite'de More'un Ütopya'sını anlatmıştım. Bir tür seminerdi. Muadillerini, eserin yazılma sebebini, İngiltere tarihindeki yerini, Antik Çağ'daki esin kaynaklarını 2 saatten fazla sürede anlatmış ve öğrencileri bayıltmıştım. Bu girizgâhı uzun yazacağım için yazıyorum.
Ütopya ve Düstopya (Anglofonluğun ve Frankofonluğun lüzumu yok. Doğrusu bu maalesef.) kelimelerinin etimolojisine geleyim: Evtopos'la ve Ovtopos'la bağlantı kuruluyor. Siz de Ovtopos'u yani lâmevcut yeri öne çıkardınız.
ΕὖΤΟΠΟΣ: εὖ + τοπος[:ef + topos]
εὖ: iyi, hoş; τοπος: yer Tr: Hoş yer ya da iyi yer.
ΟὐΤΟΠΟΣ: οὐ + τοπος [:ov + topos]
οὐ: olmayan; τοπος: yer Tr: Hiçbir yer.
Zıttı Düstopyanın etimolojisine (Şinasi Tekin'e göre iştikakı[kelimenin posasını çıkarma]) geleyim;
ΔΥΣΤΟΠΟΣ: δυσ + τοπος [:dys + topos]
δυσ: kötü, anormal; τοπος: yer Tr: Kötü yer (anti-ütopya olarak)
Temelinde de düşünce kelimesine değinmek lâzım. Çünkü topos yani yer yüzü tahayyülü görmek istenenle ilgili. Düşünce kelimesinin Eski Yunancası ιδέα[:idea], "Y. ἰδεῖν: idein. İng. see; görmek, anlamak. (Merriam-Webster) Y. ιδέα: idea Tr. fikir, düşünce, görüş." demektir.
Dersimi işlediğim döneme göre güncel sözlüklere bakmıştım.
Utopia;
Yun. Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.
Güncel Türkçe Sözlük, TDK.
İng. Herkesin yaşayabileceği kusursuz düşsel dünya.
Longman Dictionary.
Dystopia;
İng. Oldukça zorlu ve çokça adaletsiz ya da hileli olayların olduğu hayali yer.
Longman Dictionary.
TDK'nın açıklaması bizimkilerin hayalle ve idealle olan ilişkilerini de açığa çıkarıyor.
Mustafa presheva vardı ona ne oldu o niye gelmiyor artık? Onun muhabbeti baya sarıyordu.
Richard Linklater videosu çeker misiniz? İlker hoca'ya çok benzediğini ama İlker hocanın, yönetmenliğini beğenmediğini/meyeceğini düşündüğüm bir yönetmen.
Bager hoca çözmüş olayı. 👍🙏👌 Bilinç olayında bence kırılma. Eğer bilincin ne olduğunu cozer ve bilgisayara ogretirsek o zmaan sıkıntı başlar.
Koyaanisqatsi incelemesi bekliyorum hocam, teşekkürler. Bu arada hayatımın tekdüzeliğini bana unutturup, çevremdeki insanlarla konuşmak tartışmak istediğim konuları bu şekilde esprili bir dille aktarmanız bile büyük yetenek. Seviyoruz sizi hocam iyi ki varsınız ☺
3:46 bunu da mı bilmiyorsun zil nerde zil gdhghs
abicim gülün eğlenin neşeniz eksik olmasın ama video uzun ve sırf kahkaha duymaktan yoruldum
Virtual reality, mixed and augmented reality ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum? Sinema sektöründe görünür olmaya başlamalarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
ilginç bir yorum rica etsem augmented reality ile ilgili açiklayici bir kaynak onerir misiniz ?
Dünyada en çok korktuğum 1. Şey yapay zeka 2. Flu tv nin izlenmelerimiz az diye video atmaması
Bager dahil olunca istemsizce hoşuma gidiyor müthiş bir adam
16:02 Film gibi bir oyun olan Detroit: Become Human gibi bir oyuna değinmemeniz oyunlardan ne kadar uzak olduğunuzun kanıtı olmuş :)
Değinilmemiş ama enteresan gelebilecek iki husus:
1. Yapay zeka (AI), makine öğrenmesine ve büyük veriye çok bağlı, olmadan olmuyor. Makine öğrenmesi ise çok fazla veriye ihtiyaç duyuyor ve bu veriyi insanlar sağlıyor. Mesela AI kızarmış tavuk ve Labrodoodle köpeklerini ayıramıyor. Ne kadar çok insan makine öğrenmesini beslerse (o köpek, tavuk değil seçeneğine tıklayan binlerce insan) o kadar iyi hale geliyor.
Bu da bizi ucuz iş gücü ve "farm" şeklinde çalışma kültürü olan Çin'in AI konusundaki avantajına getiriyor. Yani AI gelişiminin bir ucuz emek boyutu da var - ucuz emek: daha iyi makina öğrenmesi. Burada bana ilginç gelen soru; eğer bu avantaj AI teknolojisi hususunda belirleyici nitelikte olursa ucuz iş gücü ve insan kullanma kültürü olan ülkeler ve şirketler AI'ların düşünme biçimlerini nasıl etkilerler?
twitter.com/drjuliashaw/status/874293864814845952
www.economist.com/technology-quarterly/2020/01/02/chinas-success-at-ai-has-relied-on-good-data
2. Aynı ülkenin/topluluğun ütopya veya distopya olması bakış açısına göre değişebilir argümanı var. Bu da ilginç bir nokta. Ütopya yaratmak isteyen insanlar, bu ulvi bir amaca ulaşmak için neleri göze alabilirler? Bu mutlak haklılık duygusu ve motivasyonu konuyu distopya'ya taşır mı? Bir milletin genetik problemlerinden arınıp en üstün üretim ve yüksek kültüre ulaşması ütopya mıdır ve oraya ulaşmak için içinden geçilmesi gereken Nazi Almanya'sı benzeri bir süreç onu bir distopya kılar mı?
Yapay zekadan bahsedipte "Person Of Interest"ten bahsetmemek ayıp olmuş.İzleyebileceğiniz en iyi dizilerden bir tanesi.
artificial intelligent değil "intelligence"
8:40 ta dediği mevzu 5 yıla kalmadan gerçek olması.
15:29 bir şeyin bilinçli olabilbilmesinin ön koşullarından biri self-consciousness'a sahip olmasıdır. Şu anda bilinç araştırmalarında böyle bir araştırma alanı var. İlker Hocanın bunları bilmesine çok şaşırıyorum. Geçen bir yayının da da qualia kavramından bahsetti. Hocam siz sinemacısınız kendinize gelin 😀
20:59 'da bahsettiğiniz teknoloji de bir yapay zeka ürünü İlker Hocam.
İlker hocam bir de kitap önerileri yaptığınız bir video çeker misiniz?
geçen yıllarda openai dota2'de profesyonel oyuncuların pertini çıkarmıştı.
kompleks ve koordine hareket konusunda çok hızlı öğreniyor ve uyguluyorlar.
Hocam Her daha soft bir Sci-fi olduğu için beğenmediniz sanırım. Bu biraz beni şaşırttı belki de Joaquin abinin cazibesi filmi baya götürmüştür, bizim için izlenesi yapmıştır. Bir hocamız birinin utopyasi bir diğerinin distopyasi olabilir derdi bu konuda duyduğum en açıklayıcı sözlerden biridir. Bir bilim kurgu kurdu olarak video için teşekkürler bu arada💫
Çok Teşekkürler.............
hocam sizin kadar iyi bir hekçi görmedim çok iyisiniz bu konuda.
Lütfen bir dahakine Federico Fellini hakkında bir video yapar mısınız?
Hocam Brasil filmi vardı bu konuyla ilgili ona ne diyorsunuz Hava ile yaptığınız programda inceleyebilir misiniz ?
Doctor Who daki Daleklerden bahsedilmeden A.I. tartışılmamalı. :)) Film Noir için de Dark City çok etkilemişti beni. Tek mekanlı bilim kurgu da oluyor Ilker Bey bahsetmişti - the man from earth- sohbet için çok teşekkürler
20:59 tavsiye algoritmaları (recommendation algorithms) da yapay zekadır. Yapay zeka genel şemsiyedir bunların hepsine verilen isim. Simple linear regression da bir yapay zekadır.
Data scientist'im.
Yapay zeka konusunda son dönemdeki iyi işlerden biri de West World dizisiydi, dizinin yaratıcılarından Lisa joy verdiği röportajında bu dizinin hikayesini tasarlarken bilim kurgu formatında tasarladıklarını ancak dizinin yaratım sürecinde Amerika'da meydana gelen olaylarla birlikte bilimin işin kurgu tarafını yakaladığını söylüyordu. Bu konuda çok da haksız sayılmaz. İçinde yaşadığımız yüzyıl yoğun bir görsel bombardıman altında ve aşırı iletişime maruz kalarak geçiyor. Bu bombardıman neticesinde toplanan verilerimiz illaki bir yerlerde işleniyordur bizlerde bu aşırı iletişim sonucunda yakalandığımız unutkanlık problemleri ve dikkat dağınıklığı ile yaşarken bazı distopyacıların gelecek tasavvurunda olduğu gibi giderek kirlenen ve aptalaşan insanların var olduğu bir dünyada yaşamaya çalışıyoruz.. Konuyla ilgili komedik filmler önerisi; Idiocracy(2006), Love Death and Robots (Yoğurt Dünyayı Ele Geçirdiğinde) izlenebilir. Ben bu filmlerdeki dünya tahayyülünü daha sahici buluyorum açıkçası.
Hiç bişey öğrenmedim ama eğlenceliydi. İlker, ballı lokma tatlım benim. Gülünce gözlerin kayboluyorya, o an stenki kübrik eleştirisi yazasım geliyor. En iyisi sensin dostum. Gözlerden öptüm.
Bu arada, çektiğin selfie'yi bile izlemedim. Ne çekiyon sen? Olsun en iyisi sensin.
Cefri ve Duygu, Hocalarına saygısızlık olmasın diye (ya da onlar da bilmiyor) söylememişler fakat o karşımıza çıkan reklamlar da aynı şekilde algoritma değil, yapay zekadır. :) Konuştuğumuz şeyin reklam olarak karşımıza çıkması da mikrofon erişimi verdiğimiz tüm uygulamalarla alakalı bir durum. :) This is big data. Sevgiler. -m•
when the yogurt took over / Love, death & robots
Bu adamı mutlu görünce ben neden mutlu oluyorum anlamıyorum.
Harika muhabbet ya
3:50 :,D Ağlayarak gülen Tobey gibiyim hocam
21.31 maksat işim görülsün deyip; "izin "ver"diğimiz tüm aplikasyonlar dinliyor.
Hocam arada stüdyonuza seyirci alın vallahi izlerken orada olmak istiyoruz.
Adam covid den yeni kurtuldu yine mi kapsın
asdasdas son sahnedeki "hack boyle olur bak" nefis. filmlerdeki kolpalar basimizin taci. herhal o sahnenin benzerinin kullanildigi 10232 kusur falan film gordum. :)
yanniz iyi ve izlemesi de keyifli, yapay zeka soslu bilim kurgulardan bahsetmisken, "upgrade" den bahsetmemeniz uzucu olmus.
Final efsane! :)
Klavye markası nedir hocam?
Logitech
Flu TV çok teşekkürler 🙏🏻
Saygılar. Severek izliyoruz :)
"Taşınabilir üçlü priz diye bir şey olduğu sürece hiç kimse dünyayı ele geçiremez." 😂😂😂
Komadaki hastaya tenis oynatma ruyasi mi dediniz? Kim nerede nasil mumkun? Heyecandan yazamiyorum😩Lutfen cevap verin, bu benim en buyuk fantezim :}
flu tv'de çalışmak isterdim, müthiş eğlenceli görünüyor. yemek bile vermenize gerek yok hocam, ekmek arası bi şeyler getiririm ben :)
İlk ütopya aslında Platon'un M.Ö. 375 yılında yazdığı Devlet eserinde oluşturduğu "ideal devlet" yapısıyla ortaya çıkmıştır. Kelime olarak "ütopya" Thomas More tarafından 1516'da icat edilmiştir. Yunancadaki "eu-topos: iyi yer" ve "ou-topos: hiçbir yer" kelimelerini bir araya getirerek "ütopya" kelimesini oluşturmuş ve bu iki anlamdan (iyi yer ve hiçbir yer) tek bir anlam çıkarmıştır: "var olmayan mükemmel yer". Distopyalar ise bu "mükemmel" yerlerin eleştirileri olarak doğmuştur. İlk distopya örneği Johnathan Swift'in 1726'da yazdığı (kendi zamanında distopya olarak değerlendirilmese de) Gulliver'in Maceraları adlı eserdir. Çünkü hayali bir dünyada geçen politik, toplumsal ve dini yozlaşmaları hicvederek eleştirmiştir. Daha sonra 20. yy ile birlikte savaşlar, totaliter rejimler gibi dünyayı sarsan majör olaylar ile birlikte ütopyalar bir bir distopyaya dönüşmüş ve yeni bir tür olarak kabul görmüştür. Dünyayı saran karamsarlık, korku, yozlaşma, otoriter rejimlerin baskısı ve umutsuzluk distopyaların en temel eleştiri konuları olmuştur.
Distopik filmler arasında da en önemlilerinden biri de 1985 yılında gösterime giren (aslında Orwell'in 1984'üne ithafen 1984 yılında yayınlanmak istense de yönetmenin yaşadığı bazı bürokratik sorunlardan dolayı ancak '85 yılında gösterime girebilmiş) Terry Gilliam'ın "Brazil" filmidir. Orwell'den ilham alarak 80ler İngilteresinin IRA, bürokrasi, teknoloji gibi konularını distopik açıdan ele almıştır.
Bu arada; "artificial inteligent" değil "artificial inteligence". :)
Frank Herbert'in "Destination: Void" romani "Bilinc nedir?" sorusu uzerinde durur. Harikadir, oneririm.
Bu arada guzel sohbet olmus, tesekkur ederim.
cefrinin gülüşü çok komik ya o gülünce istemsiz bir sırıtma oluşuyor ahahah
gülmekten başka bir şey yaptığı yok çoğu zaman çoğunun ilker hariç
Tony sopranos'un espri yaptığında etrafındakilerin gülüşünü ağır çekimde izlediği sahneyi hatırlattı bana bu bölüm nedense
Sayın İlker hocam canınızı sıkmak istemem ama t-shot'ünüzün kırışık olması benim canımı sıktı. Saygılar
:)
16:34 Brütalist Mimari = Equilibrium 2002 yapımıdır.
İlker hocayı yutup algoritmasıyla buldum kötü bir şey değil manyak gibi videoları bitirmeye çalışıyorum.
İlker hocam, Emin Alper'i gömen bir video çekmediniz halen. Sabırsızlıkla bekliyoruz.
algoritmaların bize ileride faydalı olacağını düşünüyorum. geçen sene dedemi kaybettim, kötü bir yas sürecine girdim. bu sırada konu ile alakalı olarak google'dan arama yapmadığım halde facebook bana sürekli betterhelp isimli yas tutma sürecinde yardımcı olduğunu iddia eden bir uygulamanın reklamını çıkarıp duruyordu. bir şekilde yakınımı kaybettiğime ilişkin bilgi algoritmalarca algılanmış. bu yaşadığım olaydan ötürü aslında algoritmaların çok da kötü olmadığını, bize gerçekten fayda sağlayabileceklerini düşünüyorum. merak eden varsa söyleyeyim, uygulamayı denemedim.
ilginçtir hem edebiyatta hem de sinema da distopya ütopyalara göre çok daha ilgi çekmiştir. İlginç bir şekilde insanoğlu ''kötü'' olanı dinlemeyi görmeyi ya da okumayı daha çok seviyor. Mesela dante'nin ilahi komedyası okunduktan sonra cennet ve araf kısmı hiç akılda kalmazken cehemmen kısmını çok net hatırlanır.
Hepimiz ayrı dünyalarda yaşıyoruz.👍
Tüm traforarın patlaması ihtimali ile ilgili bir yazı/video linki var mı? İhtimal nedir, senaryolar nelerdir vs. İlgimi çekti.
The Method/ Julie Zeh - halk sagligi distopyasi harika roman...”sizin icin, sagliginiz icin” derken derken... sanki tanidik bi yerden¿
geoffrey nin konyalı olduğu nasıl belli ...adam güzel mimari görmedi ki :))))
Elektrik Mühendisi olarak cevap vermeyi kendime bir borç bildim. Elektrik üretim ve dağıtımı ülkemiz mühendislerince canla başla yürüttükleri, hayatlarını ortaya koydukları, ülkede özveriyle yapılan tek iştir. Bardağın doğru kısmına doğru zamanda bakmak bizi iyi ve güzele yönlendireceğini düşünüyorum. Görüşmek üzere :))
Bu adamı sevmemeyi nasıl beceriyorlar anlamıyorum :)
18:30.. burada gidip o filmi izledim. Hocam 2 saat 40 dakika borçlusunuz !
Zil gözden kaçmadı esg ye ince göndermeler :D
Ahahhaa
ifadaki merih öztaylan flutv ye de gelsin ifadaki videoyu kaç kere izledim bilmiyorum müthiş bir adam
Reklamlar genelde narrow Aİ olarak geçiyor hocam. Aslında şu anki de yapay zeka değil ama işte her ne sebeptense öyle denmiş.
Hocam bugünki tişörtünüzü çözemedim 🧐... ama ekip 10 nr ... seni takibe devam adaşın İlker 😄
Daha bugün Vakıf serisinin son kitabını okudum. İyi denk geldi.
Çok iyi örnekler veriyor Bager. Harika program olmuş.
KELLE HER VE HER DEVİRDE TATLIDIR.... DÜMBÜKLER HARİÇ