Εντός Αττικής «Πεζοπορία στον Υμηττό» 2 Απριλίου 2018

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 апр 2018
  • Subscribe στην ΕΡΤ: bit.ly/ERTYT
    Ο Υμηττός, το μεγαλύτερο σε μήκος βουνό της Αττικής, το mont tres long των Γάλλων περιηγητών του 19ου αιώνα, και πολύπαθο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, αντιστέκεται και εξακολουθεί να προσφέρεται για αποδράσεις κοντινές που δημιουργούν ψυχική ευφορία.
    Λίγες δεκάδες μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Αγίας Παρασκευής, το τοπίο δεν θυμίζει τίποτα ότι είναι εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.
    Και δύο στροφές πάνω από την περιφερειακή Υμηττού, η φύση σε «ταξιδεύει».
    Αφετηρία του Χρήστου Ιερείδη, το μικρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού ή Φιλοσόφου, σημερινό γυναικείο μοναστήρι. Τόπος λατρείας και με ιαματικές ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Από εδώ, παρέα με μικρή ομάδα μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάτων, αρχίζει την εξερεύνηση στη βόρεια έναρξη του ορεινού όγκου που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.
    Καθαρά και καλά σημαδεμένα μονοπάτια, είναι η χαρά εκείνου που θέλει να κάνει πεζοπορία, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο βουνού ή απλώς θέλει να πάρει ανάσα, να «ξεφύγει».
    Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω από τη μονή με την ενδιαφέρουσα ιστορία, ο παρουσιαστής της εκπομπής συναντά τις εγκαταστάσεις ορυχείων Υμηττού. Οι στοές τους είναι σε καλή κατάσταση δείχνουν να καθαρίστηκαν από σκουπίδια σχετικά πρόσφατα όμως χρειάζεται προσοχή η εξερεύνηση και στοιχειώδη αυτοπροστασία, για παράδειγμα ένα προστατευτικό καπέλο από σκληρό υλικό.
    Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται κάτω από τη σκιά που κάνουν πεύκα αλλά και πουρνάρια, αγριελιές, κυπαρίσσια, κουμαριές, αγριοκουμαριές και ευκάλυπτοι.
    Σε περίπου 700 μ. υψόμετρο και έπειτα από 30 λεπτά ανάβασης μετά τα ορυχεία Υμηττού, ο Χρήστος Ιερείδης συναντά μια σχισμή του εδάφους που μοιάζει προστατευμένη από θεόρατους βράχους, οι οποίοι την περιβάλλουν διαμορφώνοντας μια φυσική αγκαλιά. Μπροστά του η είσοδος του σπηλαίου Νυχτερίδας, ένα από τα 60 του Υμηττού.
    Παρέα με τους έμπειρους φίλους ορειβάτες εισέρχεται στο εσωτερικό του, που έχει βάθος 100- 130 μέτρων. Τα παιχνιδίσματα από τις δέσμες φωτός από τους φακούς χειρός και κεφαλής που πέφτουν στα τοιχώματα του σπηλαίου, ξεπερνούν τις εικόνες που μπορεί να πλάσει η φαντασία και η απόκοσμη ατμόσφαιρα στα έγκατα της γης μεγιστοποιεί τη μοναδική εμπειρία, η οποία είναι δύο βήματα από τα σπίτια μας. Με δύο λέξεις… «Εντός Αττικής».
    Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
    Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
    Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
    Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
    Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
    Παραγωγή: View Studio
    Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης
    Official Site: www.ert.gr/
    Facebook: / ertsocial
    Twitter: / ertsocial
    Instagram: / ertsocial
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии •