Imaginați-vă cum ar arata Bucureștiul exploatat corect turistic cu: - Forturile și bateriile din jurul Bucureștiului; - Salonul regal din Gara de Nord; - Hotel Dunărea; - Moara Assan; - Casa Monteoru; - Hanul Solacolu; Plus multe alte locuri și clădiri!
Foarte bine că încă se mai poate ajunge la ele, felicitări pentru filmare.Am vizitat şi eu ce se putea vizita din sistem, însă pentru reabilitarea lor este nevoie de o instituție de stat sau privată special înființată pentru asta. Este o situație juridică şi administrativă extrem de complicată.Momentan trebuie clasificate d.p.d.v. istoric, mai au o şansă să devină frumoase după reabilitare.Felicitări încă o data pentru filmare.
Statul nu e in stare sa le administreze, iar daca le dau unei firme private sa le administreze, vor sari toti tictocarii ca ne vindem tara. Budapesta are niste grote si fac bani frumosi din vizitarea lor, te mai si chinui sa le vizitezi.
Și noi iubim forturile! Le-am explorat cu mult înainte să le documentăm pe canal, alături de Andrei. Este mereu o bucurie să descoperim oameni cu același pasiuni 🔎🏰🔥
Ar fi fost interesant ca macar intr-unul dintre forturi sa se pastreze turela originala metalica cu tunul aferent. E foarte greu sa iti imaginezi cum ar arata in ziua de azi. Foarte frumos materialul, la cat mai multe!
Foarte interesant, începând din 1974, am fost de multe ori la Bat. 3-4, uneori cu 1 m de apă, alteori uscată. Acum vreo 5-6 ani am citit despre cele 18+18 construcții, le-am cam identificat pe Google maps, am început cu Bat. 1-2, dar fără mult succes, și doar atât. Prin 1988 am fost dus la trageri într-un fort de prin NE.
Constructii de la 1885 fara nicio mentenanta care inca stau in picioare si vor mai sta, pe care autoritatile le-ar fi putut valorifica dpdv turistic si nu numai. Puteam avea si noi un Fort Boyard, o zona de aventura, un muzeu interactiv, unde copiii ar fi putut sa vada istoria cum se desfasoara in fata ochilor. Nu s-a dorit. Cand ai inculti in functii inalte, cultura este uitata.
Cati turisti crezi ca ar merge pe camp sa vada 36 de forturi? Fort Boyard e o structura aparte, pe ocean, nu un fort pe un camp. Suna foarte bine, hai sa facem ceva, care sa suga bani de la stat, sa punem pompe, sa angajam muzeografi ca sa nu mearga nimeni niciodata.
@@NecromayhemD Pai avem muulte chestii care sug bani de la stat.Fara absolut nici o utilitate/folosire.Chiar asa de departe fata de oras nu sunt.Sunt si alte orase in lume care nu au aruncat la tomberon astfel de chestii si aduc ceva banuti.Aici este vorba de gandire si de cum privim lucrurile.
@@NecromayhemD DACA nu erau lasate sa se degradeze si se puneau la punct mai demult, adica daca exista inters pentru istorie, macar cateva dintre ele, cele mai mari si accesibile, POATE ca se puteau introduce in circuitele turistice organizate. Foloseau spatiile pentru ceva muzeu, ceva interactiv, educativ. CEVA. Nimanui nu i-a pasat. Ca sa faci bani trebuie sa dai bani. Cu investitii facute cu cap si o strategie de exploatare se pot face multe. Trebuie doar sa vrei. Boyard a fost un exemplu, ceva ilustrativ, tocmai pentru ca este cunoscut. Nu zicea nimeni sa te duci pe jos. Sunt la doi pasi de centura, se ajunge cu masina, cu cateva amenajari pentru acces si parcare, se poate face treaba. Cu tot ce ar presupune amenajari tehnice care sa previna inundatiile. Macar atat cred ca am evoluat. Sa stii ca oamenii sunt interesati de istorie. Nu se fac averi din vanzarile de bilete. Dar pe langa forturile astea, unele, cateva, s-ar putea organiza festivaluri, cum e cel de la Bontida, langa o ruina. Electric Castle. Sunt nenumarate evenimente carte pot fi organizate. Dar da, suntem sclavii unor conducatori impotenti carora nu le pasa de nimic. Dar stii cum suntem noi. Daca se face, dom'ne, e degeaba, s-a cheltuit mult, este rau ca s-a facut ceva. Daca nu se face, dom'ne, tara de incompetenti, nu se face nimic.
@@crazylegs8774 @alexbogdan5917 In video spune clar ca Forturile sunt extrem de greu de intretinut, fiind inundabile la orice ploaie si expuse la panza freatica. Pe langa asta, nu au fost niciodata folosite, au fost o investitie proasta, facuta la final de o era militara. Nu au nici o valoare istorica, sau nu au o valoare istorica diferita de orice cazarma militara sau beci, in afara de cateva elemente arhitecturale dragute, pe fatada unui singur fort. In Romania nu mai e lipsa aia acerba de apreciere pentru istorie, s-au refacut multe castele si conace, dar daca duci turisti, trebuie sa spui o poveste, si aici povestea e: "Avem niste fortificatii, trebuiau sa fie 16, 1 e facuta dupa specificatii, la restul nu a mai fost buget, au design prost si se cam inunda, si nu au fost niciodata folosite la aparare. " Si dupa, ce le mai zici, luati o pusca de airsoft si hai sa ne impuscam, ca poate asa e ceva activitate?
Un canal bijuterie. Da, nu va ajunge poate la 1 miliard de urmaritori, dar acopera o nisa compelt ignoranta, cea a turismului urban-istoric, daca pot sa ii zic asa. Si e un subiect atat de fain ca nu pot decat sa ma bucur enorm ca m-am "impiedicat", acum ceva timp, de acest canal., Felicitari, pe de o parte, si mult succes mai departe, pe de alta.Poate ar merge adaugat un "buton de "Thanks", pentru monetizarea canalului, mi-e greu sa cred ca sunt singurul care ar sustine un asa proiect.
🙏💎 Mulțumim din suflet pentru cuvintele atât de frumoase și încurajatoare! Ne bucurăm enorm că te-ai 'împiedicat' de canalul nostru și că îți place ceea ce facem! ❤️ Ideea ta legată de un 'buton de Thanks' este minunată, dar pentru moment, cei care doresc să sprijine producția materialelor noastre pot deveni membri ai canalului cu o contribuție mică, accesând acest link: ruclips.net/channel/UCK5EpxLvDEXKxGfNhr2ZUXgjoin 🫶. Fiecare susținere contează enorm și ne ajută să continuăm să explorăm și să promovăm această nișă unică a turismului urban-istoric. Mulțumim din inimă pentru susținere și pentru că faci parte din această călătorie alături de noi! 🚀💛
Buna seara. Se pare ca dl. Ionel este o sursa valoroasa de informatii. Am inteles ca a scris o carte pe tema turismului in si imprejurul Bucurestiului. Daca nu ma insel dinsul a fost ghid si in una din emisiunile anterioare. La sfirsit de an nu imi ramine decit sa va urez "La multi ani", sanatate, bafta si succes in noul an. Sa ne revedem la anul.
Bună seara! 😊 Vă mulțumim mult pentru comentariul cald și pentru că apreciați contribuția dlui Ionel, care într-adevăr este o comoară de informații! Cartea sa este o resursă extraordinară, iar faptul că l-ați remarcat și în emisiunile noastre anterioare ne bucură enorm. 🙌 La mulți ani și dvs., cu sănătate, bucurii și realizări în anul care vine! 🥂✨
Am intrat de foarte multe ori in fortul 16 domnești.Deoarece acolo a fost un teren de airsoft,care chiar au xuratat fortul si folosit in scop recreativ
Superbe dpdv arhitectural,sunt curios daca si-ar fi facut treaba in Primul Razboi Mondial. Poate pe la primavara faceti si un video cu asezarile germane din al doilea razboi mondial din zona Dambovita/Prahova? Cel putin in locul in care m-am nascut sunt doua 2 cazemate ramase in picioare,in varfuri de deal ce observa orasul Moreni. Se poate cobori intr-una singura in subteran,in cealalta este blocata intrarea,ar fi un punct de vedere interesant. @ se poate atasa un link cu carti de vanzare,atat pdf cat si fizic ? as fi interesat cu drag sa procur.
O să postez un vlog în câteva zile în care vă arăt cum am ajuns la Fortul VI. 🏰 Cert este că ocolim terenurile respective, cam 5 minute de mers, ajungem în lateralul proprietăților și ne deplasăm prin spatele lor. Acolo se vor vedea niște poteci prin mica pădurice 🌳 care duc până la fort. Mai trebuie coborât către fort o pantă de pământ, cu o înclinație nu foarte mică, dar te poți ține de copaci. 🌲 Urcarea este mai ușoară. 💪
Mulțumim pentru apreciere! Mă bucur că materialul despre fortificația Bucureștiului ți-a stârnit interesul. Da, sistemul de tuneluri subterane strategice este un subiect fascinant și plin de mister. Ce frumos că ai aflat despre ele de la tatăl tău - asemenea povești transmise din familie dau o valoare aparte acestor informații istorice. Dacă ai detalii sau povești pe care vrei să le împărtășești, le așteptăm cu drag!😊
PS: si la 17-18 cupolele de beton au fist sparte in mare parte, insa acolo cred xa au avut rolul sa protejeze crescatorii de oi si capre, precum si animalele, pentru ca nu ar fi supravietuit niciunul unei caderi de vreo 4-7-10metri in gol, in functie de turela. Noaptea e foarte periculos sa te plimbi pe deasupra.
Forturile/baterile aparent "parasite " sunt in administratia municipiului Bucuresti ?Se pot clasifica ca monumete istorice clasa A/B si obtinute fonduri pentru restaurarea lor.Usor de spus greu de facut,stiu.
Unele unități militare pe centura București sunt după vremea lui Alexandru Ioan Cuza, am explorat în adolescență furturile Bucureștiului nu era complet inundat și e imens, felicitări pentru postare
Macar ca datorita lor avem centura "satului" si tot e ceva, chit ca nu au fost folosite niciodata pt ce au fost construite... Bun si Carol la ceva, ca altii nu au fost in stare sa faca o centura pana acum - capitala europeana,membra senghen, 2025
Eu am făcut armata într o unitate militara care deținea o parte din aceste fortificații. Acolo țineam morcovi, cartofi și alte alimente . Mai existau și altele.....
Dupa doar 10 minute in filmare am realizat de ce le-au abandonat. Imaginati-va, cata munca, cati oameni au muncit ca sclavii sa faca forturile astea, dupa creierul unui dobitoc care nu a fost in stare sa ia in calcul faptul ca vor fi inundate de apa. Iar la vremea aia, astfel de proiecte erau o adevarata investitie, o investitie care astazi e o ruina. Este fascinant, dar trist, trist ca pot vede cata munca s-a depus acolo, degeaba... O munca care putea fi concentrata in aspecte mai benefice tarii, nu doar sa satisfaca imaginea egoista a unui rege. Forturile astea erau strict o chestie de mandrie, nici macar nu erau eficiente in caz de "razboi". Nu sunt pro comunism, si comunismul are o latura intunecata, iar aia e industrializarea si robotizarea unei tari, atat la figurat cat si propriu, iar china e cel mai bun exemplu. Dar comunismul a scos tara din noroaiele in care au lasat-o altii. Pot sa inteleg de ce oamenii pasionati de istorie sunt fascinati de lucrurile astea. Dar pentru mine, ceea ce vad, e un imens esec. Ati jucat vreodata jocuri de strategie? Pe calculator? De exemplu Age of empires, un joc in care incepi intr-o epoca si trebuie sa avansezi in urmatoarea in timp ce te lupti cu altii care fac acelasi lucru. Un fel de ce se intampla in lume dar redus la o scara mica si simpla. Eh, in jocurile alea, felul in care iti gestionezi resursele, mai ales la inceputul civilizatiei, conteaza extrem de mult, pentru ca felul in care iti folosesti resursele dicteaza ce vei putea face mai tarziu. Daca incepi sa construiesti forturi aiurea, asa ca sa impresionezi, oponentul cauta sa le ocoleasca si sa-ti ia "baza" adica tara. Si de multe ori in jocurile astea vezi incepatori care incep sa construiasca castele si ziduri, si nici macar nu e necesar sa-ti bati capul cu ele ca sa-i infrangi. Adica strategic vorbind, forturile astea, erau degeaba. Au irosit forta de munca, bani ca sa-i satisfaca ego-ul unui rege ca vrea el. Daca le proiecta un inginer roman, fac pariu ca lua in calcul problema cea mai majora, aia ca vor fi inundate. Dar observ ca traditia romana de a pupa in fund un status se trage de ceva timp in urma. A venit unu strain sa ne faca noua, sa ne arate el... D-aia tara asta a ramas in urma 100 de ani. D-aia il respect pe Ceausescu, pentru ca a fost singurul cu sange-n instalatie sa puna piciorul in prag si sa spuna nu avem nevoie de nimeni, tocmai d-aia a fost asasinat. Pentru ca era mort inainte sa trucheze ei filmarea aia ca l-au executat.
La Stefanesti prin 2010 jumatate era ceva unitate militara, tin minte ca ne-am ascuns in santul ala si ne-au somat soldatii ca trag - ne-au pus sa stergem pozele si ne-au dat afara pe poarta cu 2 suturi in fund 😂
Au fost costruite degeaba.In 1916 armata romana nu a tras nici un foc de arma pentru apararea bucurestiului.A fugit in moldova, iar armata germana si bulgara a intrat in oras defiland.Aceasta este una din faptele de vitejie a armatei romane.
Imaginați-vă cum ar arata Bucureștiul exploatat corect turistic cu:
- Forturile și bateriile din jurul Bucureștiului;
- Salonul regal din Gara de Nord;
- Hotel Dunărea;
- Moara Assan;
- Casa Monteoru;
- Hanul Solacolu;
Plus multe alte locuri și clădiri!
Foarte bine că încă se mai poate ajunge la ele, felicitări pentru filmare.Am vizitat şi eu ce se putea vizita din sistem, însă pentru reabilitarea lor este nevoie de o instituție de stat sau privată special înființată pentru asta. Este o situație juridică şi administrativă extrem de complicată.Momentan trebuie clasificate d.p.d.v. istoric, mai au o şansă să devină frumoase după reabilitare.Felicitări încă o data pentru filmare.
Statul nu e in stare sa le administreze, iar daca le dau unei firme private sa le administreze, vor sari toti tictocarii ca ne vindem tara.
Budapesta are niste grote si fac bani frumosi din vizitarea lor, te mai si chinui sa le vizitezi.
Vizitez forturile si bateriile de peste 15 ani si ma bucur ca inca mai sunt oameni pasionati ✌
Și noi iubim forturile! Le-am explorat cu mult înainte să le documentăm pe canal, alături de Andrei. Este mereu o bucurie să descoperim oameni cu același pasiuni 🔎🏰🔥
💬 V-ați imaginat vreodată cum ar arăta Bucureștiul dacă aceste forturi ar fi fost folosite în scopul lor original? 🏰
Felicitari pentru material 🎉!
Ar fi fost interesant ca macar intr-unul dintre forturi sa se pastreze turela originala metalica cu tunul aferent. E foarte greu sa iti imaginezi cum ar arata in ziua de azi. Foarte frumos materialul, la cat mai multe!
De acord, ar fi fost foarte interesant..dar era din fer😉
@@GM-uu8mu Adevarat, "ferul" nu are viata lunga pe langa Bucale :D
Foarte interesant, începând din 1974, am fost de multe ori la Bat. 3-4, uneori cu 1 m de apă, alteori uscată. Acum vreo 5-6 ani am citit despre cele 18+18 construcții, le-am cam identificat pe Google maps, am început cu Bat. 1-2, dar fără mult succes, și doar atât. Prin 1988 am fost dus la trageri într-un fort de prin NE.
Constructii de la 1885 fara nicio mentenanta care inca stau in picioare si vor mai sta, pe care autoritatile le-ar fi putut valorifica dpdv turistic si nu numai. Puteam avea si noi un Fort Boyard, o zona de aventura, un muzeu interactiv, unde copiii ar fi putut sa vada istoria cum se desfasoara in fata ochilor.
Nu s-a dorit. Cand ai inculti in functii inalte, cultura este uitata.
Cati turisti crezi ca ar merge pe camp sa vada 36 de forturi? Fort Boyard e o structura aparte, pe ocean, nu un fort pe un camp. Suna foarte bine, hai sa facem ceva, care sa suga bani de la stat, sa punem pompe, sa angajam muzeografi ca sa nu mearga nimeni niciodata.
@@NecromayhemD Pai avem muulte chestii care sug bani de la stat.Fara absolut nici o utilitate/folosire.Chiar asa de departe fata de oras nu sunt.Sunt si alte orase in lume care nu au aruncat la tomberon astfel de chestii si aduc ceva banuti.Aici este vorba de gandire si de cum privim lucrurile.
@@NecromayhemD
DACA nu erau lasate sa se degradeze si se puneau la punct mai demult, adica daca exista inters pentru istorie, macar cateva dintre ele, cele mai mari si accesibile, POATE ca se puteau introduce in circuitele turistice organizate. Foloseau spatiile pentru ceva muzeu, ceva interactiv, educativ. CEVA.
Nimanui nu i-a pasat. Ca sa faci bani trebuie sa dai bani. Cu investitii facute cu cap si o strategie de exploatare se pot face multe. Trebuie doar sa vrei.
Boyard a fost un exemplu, ceva ilustrativ, tocmai pentru ca este cunoscut.
Nu zicea nimeni sa te duci pe jos. Sunt la doi pasi de centura, se ajunge cu masina, cu cateva amenajari pentru acces si parcare, se poate face treaba. Cu tot ce ar presupune amenajari tehnice care sa previna inundatiile. Macar atat cred ca am evoluat.
Sa stii ca oamenii sunt interesati de istorie. Nu se fac averi din vanzarile de bilete. Dar pe langa forturile astea, unele, cateva, s-ar putea organiza festivaluri, cum e cel de la Bontida, langa o ruina. Electric Castle.
Sunt nenumarate evenimente carte pot fi organizate. Dar da, suntem sclavii unor conducatori impotenti carora nu le pasa de nimic.
Dar stii cum suntem noi. Daca se face, dom'ne, e degeaba, s-a cheltuit mult, este rau ca s-a facut ceva. Daca nu se face, dom'ne, tara de incompetenti, nu se face nimic.
@@NecromayhemD Borduri, panselute si cate si mai cate furtisaguri ale primarilor si ale politicienilor. Astea sug banii !
@@crazylegs8774 @alexbogdan5917 In video spune clar ca Forturile sunt extrem de greu de intretinut, fiind inundabile la orice ploaie si expuse la panza freatica. Pe langa asta, nu au fost niciodata folosite, au fost o investitie proasta, facuta la final de o era militara. Nu au nici o valoare istorica, sau nu au o valoare istorica diferita de orice cazarma militara sau beci, in afara de cateva elemente arhitecturale dragute, pe fatada unui singur fort. In Romania nu mai e lipsa aia acerba de apreciere pentru istorie, s-au refacut multe castele si conace, dar daca duci turisti, trebuie sa spui o poveste, si aici povestea e: "Avem niste fortificatii, trebuiau sa fie 16, 1 e facuta dupa specificatii, la restul nu a mai fost buget, au design prost si se cam inunda, si nu au fost niciodata folosite la aparare. " Si dupa, ce le mai zici, luati o pusca de airsoft si hai sa ne impuscam, ca poate asa e ceva activitate?
Un canal bijuterie. Da, nu va ajunge poate la 1 miliard de urmaritori, dar acopera o nisa compelt ignoranta, cea a turismului urban-istoric, daca pot sa ii zic asa. Si e un subiect atat de fain ca nu pot decat sa ma bucur enorm ca m-am "impiedicat", acum ceva timp, de acest canal.,
Felicitari, pe de o parte, si mult succes mai departe, pe de alta.Poate ar merge adaugat un "buton de "Thanks", pentru monetizarea canalului, mi-e greu sa cred ca sunt singurul care ar sustine un asa proiect.
🙏💎 Mulțumim din suflet pentru cuvintele atât de frumoase și încurajatoare! Ne bucurăm enorm că te-ai 'împiedicat' de canalul nostru și că îți place ceea ce facem! ❤️ Ideea ta legată de un 'buton de Thanks' este minunată, dar pentru moment, cei care doresc să sprijine producția materialelor noastre pot deveni membri ai canalului cu o contribuție mică, accesând acest link: ruclips.net/channel/UCK5EpxLvDEXKxGfNhr2ZUXgjoin 🫶.
Fiecare susținere contează enorm și ne ajută să continuăm să explorăm și să promovăm această nișă unică a turismului urban-istoric. Mulțumim din inimă pentru susținere și pentru că faci parte din această călătorie alături de noi! 🚀💛
Buna seara.
Se pare ca dl. Ionel este o sursa valoroasa de informatii. Am inteles ca a scris o carte pe tema turismului in si imprejurul Bucurestiului. Daca nu ma insel dinsul a fost ghid si in una din emisiunile anterioare.
La sfirsit de an nu imi ramine decit sa va urez "La multi ani", sanatate, bafta si succes in noul an.
Sa ne revedem la anul.
Bună seara! 😊 Vă mulțumim mult pentru comentariul cald și pentru că apreciați contribuția dlui Ionel, care într-adevăr este o comoară de informații! Cartea sa este o resursă extraordinară, iar faptul că l-ați remarcat și în emisiunile noastre anterioare ne bucură enorm. 🙌
La mulți ani și dvs., cu sănătate, bucurii și realizări în anul care vine! 🥂✨
Am intrat de foarte multe ori in fortul 16 domnești.Deoarece acolo a fost un teren de airsoft,care chiar au xuratat fortul si folosit in scop recreativ
Bragadiru este 16. Domnești este 17.
Chiar nu știam despre aceste forturi
mama ce ma mai jucam fata ascunselea aici cand eram mic, cu toti tovarasii stim fiecare loc in tot fortul ala de la voluntari ;)
Superbe dpdv arhitectural,sunt curios daca si-ar fi facut treaba in Primul Razboi Mondial.
Poate pe la primavara faceti si un video cu asezarile germane din al doilea razboi mondial din zona Dambovita/Prahova?
Cel putin in locul in care m-am nascut sunt doua 2 cazemate ramase in picioare,in varfuri de deal ce observa orasul Moreni.
Se poate cobori intr-una singura in subteran,in cealalta este blocata intrarea,ar fi un punct de vedere interesant.
@ se poate atasa un link cu carti de vanzare,atat pdf cat si fizic ? as fi interesat cu drag sa procur.
Aveti o localizare mai exacta a cazematelor?
Pdf este gratuit, îmi scrieți în privat și vă trimit.
@@geoarhiva Imi puteti trimite si mie, va rog? Va pot scrie pe pagina de facebook?
@@alexandraroxana6787 oricine. Mulțumesc
Buna ziua, foarte interesant vlog ul, Domnul Ionel organizeaza tururi? Cum putem sa luam legatura cu el? Multumesc
Bună ziua! Da, Ionel face tururi ghidate. Îl puteți contacta aici: facebook.com/andrei.ionel.geografie
@ multumesc!
Broscaria a fost depozit de muniție, Berceni, depozit de combustibil și Domnești, poligon de tragere.
Cum ajung la Fort VI Afumat? Am fost acolo și este înconjurat de terenuri private. Nu am putut găsi o cale de intrare.
O să postez un vlog în câteva zile în care vă arăt cum am ajuns la Fortul VI. 🏰 Cert este că ocolim terenurile respective, cam 5 minute de mers, ajungem în lateralul proprietăților și ne deplasăm prin spatele lor. Acolo se vor vedea niște poteci prin mica pădurice 🌳 care duc până la fort. Mai trebuie coborât către fort o pantă de pământ, cu o înclinație nu foarte mică, dar te poți ține de copaci. 🌲 Urcarea este mai ușoară. 💪
❤
Cu cât se dă bateria 15-16?
Foarte interesant! Sunt sigura ca cunoasteti si sistemul de tuneluri subterane strategice. Eu stiu de la tatal meu despre ele.
Mulțumim pentru apreciere! Mă bucur că materialul despre fortificația Bucureștiului ți-a stârnit interesul. Da, sistemul de tuneluri subterane strategice este un subiect fascinant și plin de mister. Ce frumos că ai aflat despre ele de la tatăl tău - asemenea povești transmise din familie dau o valoare aparte acestor informații istorice. Dacă ai detalii sau povești pe care vrei să le împărtășești, le așteptăm cu drag!😊
Cate nivele subterane sunt?
PS: si la 17-18 cupolele de beton au fist sparte in mare parte, insa acolo cred xa au avut rolul sa protejeze crescatorii de oi si capre, precum si animalele, pentru ca nu ar fi supravietuit niciunul unei caderi de vreo 4-7-10metri in gol, in functie de turela. Noaptea e foarte periculos sa te plimbi pe deasupra.
Misto
am vizitat fortul de la magurele. din legendele urbane se spunea ca aceste forturi sunt legate intre ele printr-un tunel.
Forturile/baterile aparent "parasite " sunt in administratia municipiului Bucuresti ?Se pot clasifica ca monumete istorice clasa A/B si obtinute fonduri pentru restaurarea lor.Usor de spus greu de facut,stiu.
a observat cineva veverita de la minutul 3:03 ???😁
Am făcut armata la Broscarie, fortul 14.
Și eu, în '82
Aveți fotografii cu fortul?
@ nu. În 92-93 nu erau telefoane ca acum și străini nu aveau voie în depozit. E cam ca celelalte, nu diferă.
Unele unități militare pe centura București sunt după vremea lui Alexandru Ioan Cuza, am explorat în adolescență furturile Bucureștiului nu era complet inundat și e imens, felicitări pentru postare
Broscărie nu Broscarei, este strada/zona/Intersectia dintre Jilava/Magurele/Dărăști
Bateria 9-10 cea de pe Centura cu A2 se poate vizita, are inca cercurile de la turele, e curata snd. 🤫
O atractie turistica ce ar aduce multi bani. Dar noi ne batem cu Georgesti si Ciolaci!
Macar ca datorita lor avem centura "satului" si tot e ceva, chit ca nu au fost folosite niciodata pt ce au fost construite... Bun si Carol la ceva, ca altii nu au fost in stare sa faca o centura pana acum - capitala europeana,membra senghen, 2025
Eu am făcut armata într o unitate militara care deținea o parte din aceste fortificații. Acolo țineam morcovi, cartofi și alte alimente . Mai existau și altele.....
EU AM FOST LA MUNCILE AGRICOLE INTR O UM LÀNGÀ TUNARI
mari petreceri ce se dau in jurul bucurestiului :))) nush daca se mai fac dar in anii 2000 pana in 2012 cel putin se faceau petreceri :D
Dupa doar 10 minute in filmare am realizat de ce le-au abandonat. Imaginati-va, cata munca, cati oameni au muncit ca sclavii sa faca forturile astea, dupa creierul unui dobitoc care nu a fost in stare sa ia in calcul faptul ca vor fi inundate de apa.
Iar la vremea aia, astfel de proiecte erau o adevarata investitie, o investitie care astazi e o ruina.
Este fascinant, dar trist, trist ca pot vede cata munca s-a depus acolo, degeaba... O munca care putea fi concentrata in aspecte mai benefice tarii, nu doar sa satisfaca imaginea egoista a unui rege.
Forturile astea erau strict o chestie de mandrie, nici macar nu erau eficiente in caz de "razboi".
Nu sunt pro comunism, si comunismul are o latura intunecata, iar aia e industrializarea si robotizarea unei tari, atat la figurat cat si propriu, iar china e cel mai bun exemplu.
Dar comunismul a scos tara din noroaiele in care au lasat-o altii.
Pot sa inteleg de ce oamenii pasionati de istorie sunt fascinati de lucrurile astea. Dar pentru mine, ceea ce vad, e un imens esec.
Ati jucat vreodata jocuri de strategie? Pe calculator? De exemplu Age of empires, un joc in care incepi intr-o epoca si trebuie sa avansezi in urmatoarea in timp ce te lupti cu altii care fac acelasi lucru. Un fel de ce se intampla in lume dar redus la o scara mica si simpla.
Eh, in jocurile alea, felul in care iti gestionezi resursele, mai ales la inceputul civilizatiei, conteaza extrem de mult, pentru ca felul in care iti folosesti resursele dicteaza ce vei putea face mai tarziu.
Daca incepi sa construiesti forturi aiurea, asa ca sa impresionezi, oponentul cauta sa le ocoleasca si sa-ti ia "baza" adica tara. Si de multe ori in jocurile astea vezi incepatori care incep sa construiasca castele si ziduri, si nici macar nu e necesar sa-ti bati capul cu ele ca sa-i infrangi.
Adica strategic vorbind, forturile astea, erau degeaba. Au irosit forta de munca, bani ca sa-i satisfaca ego-ul unui rege ca vrea el.
Daca le proiecta un inginer roman, fac pariu ca lua in calcul problema cea mai majora, aia ca vor fi inundate.
Dar observ ca traditia romana de a pupa in fund un status se trage de ceva timp in urma. A venit unu strain sa ne faca noua, sa ne arate el... D-aia tara asta a ramas in urma 100 de ani.
D-aia il respect pe Ceausescu, pentru ca a fost singurul cu sange-n instalatie sa puna piciorul in prag si sa spuna nu avem nevoie de nimeni, tocmai d-aia a fost asasinat. Pentru ca era mort inainte sa trucheze ei filmarea aia ca l-au executat.
La Stefanesti prin 2010 jumatate era ceva unitate militara, tin minte ca ne-am ascuns in santul ala si ne-au somat soldatii ca trag - ne-au pus sa stergem pozele si ne-au dat afara pe poarta cu 2 suturi in fund 😂
36:29 Să dea foc la cauciucu Durex :)))))))))))))
Ar trebui reinbunatatite,nu se știe niciodată!!!!Pot fi adaposturi in caz de.
Au fost costruite degeaba.In 1916 armata romana nu a tras nici un foc de arma pentru apararea bucurestiului.A fugit in moldova, iar armata germana si bulgara a intrat in oras defiland.Aceasta este una din faptele de vitejie a armatei romane.
MUD FLOOD …dacă nu ați auzit termenul….puteți rămâne liniștiti la ideea de forturi!