Türkiye'de ortalama hane halkı büyüklüğü 3.5 kişi dolayısıyla en sonda çıkan 15m sayısını 3.5'e bölmek lazım çünkü her aileden bir kişi almak yeterli hocanın başta da dediği gibi.
Yakın bir zamanda tekrardan bekliyoruz excel kullanamayan arkadaş kullanmayı öğrenirse birileri kamerayı kemirmezse😂 ve daha iyi bir mikrofon kullanabilirseniz süper olur yayın için teşekkürler😄😄
Telefonu direkt mikrofon olarak kullanabileceğiniz programlar var. (Bilgisayar ayrı bir mikrofon olarak görüyor telefonu -WO Mic programın adı) Nvidia ekran kartı var ise şu RTX voice uygulamasını bilgisayara kurup dip gürültüsünü engelleyebilirsiniz. Diğer çözümler ekipman=para ister bedava çözümleri söylemek istedim. Ses kalitesini vasatın altında gördüğüm için bu önerileri verdim. Kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkürler bu bilgi için. Bilgisayarda kulaklık ve mikrofon girişi ortak olduğundan eldeki mikrofonu bilgisayara taktığımda algılamıyordu. Ayrıştırıcı almıştım ama o da işe yaramadı. Çözüm arıyordum ben de bu tarz yayınlar için.
B1 icin ilk test pozitif cikarsa ikinci asamada 2 test yerine 1 test yapilir pozitifse testi yaptigimiz hasta pozitif, negatifse yapmadigimiz hasta pozitiftir :)
Merhabalar, Bu keyifli ve düşünce kamçılayıcı video için çok teşekkürler. Burada paylaşılan akıl yürütmeye dair bir kafa karışıklığım oluştu. Onu sizinle paylaşıp düşüncenizi almayı rica ediyorum. Şu husus aklıma yatmıyor: b(1)'in ele alındığı kısımda (takriben videoda 14:30 ile 16:20 arasında yer alan bölüm), gözden kaçmış olabilecek bir durum var gibime geliyor. Bu durumu aşağıda ifade etmeye çalışayım: n = 1 olduğu durumun (yani 2 kişiye test yapıldığı durumun) beklentisini (b) bulmaya çalışırken; iki kişiden birinin hasta olması halinde, Ali Hoca toplamda 3 test yapmak gerekeceğini ifade etti (videoda 15:50). Ancak; bu durumu incelerken gözden kaçmış olabileceğini sandığım nokta şu: İlk yapılan testin (yani iki kişinin birleştirilmiş numuneleri ile yapılan testin) pozitif çıkmasının ardından; her iki kişiye de test yapmak gerekmeyebilir. Zira, ilk test yapılan kişinin sonucu negatif çıktığı takdirde; hasta olan kişinin diğeri olduğu bilgisine test yapılmadan da ulaşılabilir. Şu şekilde: [ i) İlk test pozitif => (demek ki) İkisinden en az birisi hasta. Bu durumda kişilere tek tek test yapma adımına geçeriz. ii) Bu kişilerden ilk test yapılan kişinin testi negatif ise; => bu kişi hasta değil. Bu durumda, i) ile ii) bulguları neticesinde, bir test daha yapma gereği olmaksızın, hasta olan kişinin ikinci kişi olması gerektiğini, dolayısıyla da ikinci kişinin hasta olduğu, sonucunu çıkarmış oluruz. Böylece, toplamda 2 test ile kesin olarak sonuca varmış oluruz. (Tabii, ilk yapılan test pozitif çıkarsa, bu durumda ikinci kişiye yine de test yapmamız gerekecektir. Zira, "en az birisinin hasta olması" durumu, ikisinin birden hasta olması ihtimalini de barındırır. Bu durumda ise, ikinci kişiye de test yapacağımız için, toplamda 3 test ile kesin olarak sonuca varmış oluruz.) ] Dolayısıyla; iki kişiden birinin hasta olması durumunda, kaç test yapmamızın bekleneceği (yani b(1) sayısını hesaplarken yaptığımız çıkarsamanın ikinci teriminde yer alan çarpan) 3 olamaz. 3'ten daha küçük bir sayı olması gerekir. (Bu sayının kaç olduğunu da Bayes teoremini temel alarak hesaplayabileceğimizi sanıyorum). Bu akıl yürütmede gözden kaçırdığım bir durum var mı sizce? Paylaşımınız için tekrar çok teşekkürler. Köydeki herkese çok selamlar, sevgiler, Fırat
Yorumunuz için teşekkürler. Önemli bir noktaya dikkat çekmişssiniz. Muhtemelen, bu test yapma yönteminin "gerçek hayattaki" uygulamalarında bahsettiğiniz tarzda bir akıl yürütme söz konusu olabilir. Hatta, yanlış hatırlamıyorsam, Ali Hoca bu durumdan bahsediyordu da bir noktada. Ancak, videoda kurulan modelde, "zaman" bir faktör olarak ele alınmamış. Dolayıyısıyla, buradaki matematiksel modelde yapılan eniyileme (optimizasyon) hesaplamasında, zaman kavramını dahil eden bir yaklaşım mevcut değil. Bundan dolayı, yorumda ifade etmeye çalıştığım duruma verilebilecek yanıtın, zaman faktörünü göz önünde bulundurup bulundurmamak ile ilgili olabileceğini sanmıyorum (Burada kurulmuş olan modelde ele alınan değişkenlerin "içerisinde" kalarak bulunabileceğini sanıyorum). Yine de, ilgi gösterip okuduğunuz ve açıklamak için emek sarf ettiğiniz için teşekkür ederim.
Excell' in aslında dünya için ne kadar değerli hatırlatan bir video olmuş, yayında aksaklıklar olsa da sıkılmadan izledim. Ali hocama ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Zevkli bir soruydu. Sağlık bakanlığının testleri nasıl yaptığıyla ilgili bi bilginiz var mı? Veyahutta dünyada bu süreç nasıl işliyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Hocam 8.sınıf öğrencisiyim matematiği çok aşırı derecede hayat felsefesine getirdim ve bunu geliştirmek için iyi bir lise istiorum sizin esberden uzak bir lise açacağınızı duydum lütfen sonradanda alım yapar mısınız Sizleri çok seviyorum
@@PisagorOkulu, size nasıl ulaşabileceğimi bilemediğim için buradan yazıyorum. Bağlamsız olduysa bağışlayınız. Dikkatinizi çekmek istediğim husus, bu videoya yorum olarak da ifade ettiğim bir olası tutarsızlık, ya da aşmayı beceremediğim bir kafa karışıklığı. Ali Hocanın hesaplamaları yaparken bir hususu gözden kaçırdığı için denklemleri yanlış kurmuş olabileceğini sanıyorum. Bunu aşağıda bağlantısını paylaşacağım "yorum"da da ifade etmeye çalıştım. Buna bakmanızı rica edebilir miyim? Teşekkürler, sevgiler Yoruma şu bağlantıdan direkt erişilebilir (tıklayarak değil de, tümünü kopyalayıp tarayıcıya yapıştırarak erişilebiliyor, niyeyse). ruclips.net/video/OUkz3wnMVks/видео.html&lc=UgzyOa90VTGQOVu6KPN4AaABAg
Canlı yayın yerine direkt video çekip sonrasında paylaşsanız. Çok güzel dersti teşekkür ederiz.
Türkiye'de ortalama hane halkı büyüklüğü 3.5 kişi dolayısıyla en sonda çıkan 15m sayısını 3.5'e bölmek lazım çünkü her aileden bir kişi almak yeterli hocanın başta da dediği gibi.
Çok güzel yayın oldu, hepinize çok teşekkürler💝
Zihin açıcı harika bir hesap olmuş. Sağ olun Ali hocam🌸
Gerçekten çok teşekkürler. Böyle yayınlar ufuk açıyor. Emeğinize sağlık.
özlemişim köyü ve sizleri, yayın için teşekkürler
Ufkum açıldı. Teşekkür ediyorum
Yakın bir zamanda tekrardan bekliyoruz excel kullanamayan arkadaş kullanmayı öğrenirse birileri kamerayı kemirmezse😂 ve daha iyi bir mikrofon kullanabilirseniz süper olur yayın için teşekkürler😄😄
Gayet iyi hocam ses ve görüntü
Video güzel olmuş emeğinize sağlık
Telefonu direkt mikrofon olarak kullanabileceğiniz programlar var. (Bilgisayar ayrı bir mikrofon olarak görüyor telefonu -WO Mic programın adı)
Nvidia ekran kartı var ise şu RTX voice uygulamasını bilgisayara kurup dip gürültüsünü engelleyebilirsiniz.
Diğer çözümler ekipman=para ister bedava çözümleri söylemek istedim.
Ses kalitesini vasatın altında gördüğüm için bu önerileri verdim. Kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkürler bu bilgi için. Bilgisayarda kulaklık ve mikrofon girişi ortak olduğundan eldeki mikrofonu bilgisayara taktığımda algılamıyordu. Ayrıştırıcı almıştım ama o da işe yaramadı. Çözüm arıyordum ben de bu tarz yayınlar için.
Bilgi bilginin daha iyi yayılmasını sağlıyor, tebrikler gerçekten👏
B1 icin ilk test pozitif cikarsa ikinci asamada 2 test yerine 1 test yapilir pozitifse testi yaptigimiz hasta pozitif, negatifse yapmadigimiz hasta pozitiftir :)
Bir hasta Pozitif çıktığında diğer hastada pozitif olabilir
sonra izliyorum ama bence guzel
hocam sizden excel anlatımı da bekliyoruz :D
👏👏👏
Çok güzel yayın olmuş. Çok daha kaliteli sistem yerine, Ali Hocam'ın "bizzat azarlamalarını" görmeyi yeğlerim.
Merhabalar,
Bu keyifli ve düşünce kamçılayıcı video için çok teşekkürler.
Burada paylaşılan akıl yürütmeye dair bir kafa karışıklığım oluştu. Onu sizinle paylaşıp düşüncenizi almayı rica ediyorum.
Şu husus aklıma yatmıyor:
b(1)'in ele alındığı kısımda (takriben videoda 14:30 ile 16:20 arasında yer alan bölüm), gözden kaçmış olabilecek bir durum var gibime geliyor. Bu durumu aşağıda ifade etmeye çalışayım:
n = 1 olduğu durumun (yani 2 kişiye test yapıldığı durumun) beklentisini (b) bulmaya çalışırken; iki kişiden birinin hasta olması halinde, Ali Hoca toplamda 3 test yapmak gerekeceğini ifade etti (videoda 15:50).
Ancak; bu durumu incelerken gözden kaçmış olabileceğini sandığım nokta şu:
İlk yapılan testin (yani iki kişinin birleştirilmiş numuneleri ile yapılan testin) pozitif çıkmasının ardından; her iki kişiye de test yapmak gerekmeyebilir. Zira, ilk test yapılan kişinin sonucu negatif çıktığı takdirde; hasta olan kişinin diğeri olduğu bilgisine test yapılmadan da ulaşılabilir.
Şu şekilde:
[
i) İlk test pozitif => (demek ki) İkisinden en az birisi hasta.
Bu durumda kişilere tek tek test yapma adımına geçeriz.
ii) Bu kişilerden ilk test yapılan kişinin testi negatif ise; => bu kişi hasta değil.
Bu durumda, i) ile ii) bulguları neticesinde, bir test daha yapma gereği olmaksızın, hasta olan kişinin ikinci kişi olması gerektiğini, dolayısıyla da ikinci kişinin hasta olduğu, sonucunu çıkarmış oluruz. Böylece, toplamda 2 test ile kesin olarak sonuca varmış oluruz.
(Tabii, ilk yapılan test pozitif çıkarsa, bu durumda ikinci kişiye yine de test yapmamız gerekecektir. Zira, "en az birisinin hasta olması" durumu, ikisinin birden hasta olması ihtimalini de barındırır. Bu durumda ise, ikinci kişiye de test yapacağımız için, toplamda 3 test ile kesin olarak sonuca varmış oluruz.)
]
Dolayısıyla; iki kişiden birinin hasta olması durumunda, kaç test yapmamızın bekleneceği (yani b(1) sayısını hesaplarken yaptığımız çıkarsamanın ikinci teriminde yer alan çarpan) 3 olamaz. 3'ten daha küçük bir sayı olması gerekir. (Bu sayının kaç olduğunu da Bayes teoremini temel alarak hesaplayabileceğimizi sanıyorum).
Bu akıl yürütmede gözden kaçırdığım bir durum var mı sizce?
Paylaşımınız için tekrar çok teşekkürler.
Köydeki herkese çok selamlar, sevgiler,
Fırat
Zaman faktöründen dolayı mantık sadece az test yapmak değil en kısa zamanda test yapmak. Dediğiniz işlem sonucu bir 36 saat sonraya atacaktır.
Yorumunuz için teşekkürler. Önemli bir noktaya dikkat çekmişssiniz. Muhtemelen, bu test yapma yönteminin "gerçek hayattaki" uygulamalarında bahsettiğiniz tarzda bir akıl yürütme söz konusu olabilir. Hatta, yanlış hatırlamıyorsam, Ali Hoca bu durumdan bahsediyordu da bir noktada.
Ancak, videoda kurulan modelde, "zaman" bir faktör olarak ele alınmamış. Dolayıyısıyla, buradaki matematiksel modelde yapılan eniyileme (optimizasyon) hesaplamasında, zaman kavramını dahil eden bir yaklaşım mevcut değil. Bundan dolayı, yorumda ifade etmeye çalıştığım duruma verilebilecek yanıtın, zaman faktörünü göz önünde bulundurup bulundurmamak ile ilgili olabileceğini sanmıyorum (Burada kurulmuş olan modelde ele alınan değişkenlerin "içerisinde" kalarak bulunabileceğini sanıyorum).
Yine de, ilgi gösterip okuduğunuz ve açıklamak için emek sarf ettiğiniz için teşekkür ederim.
👍
Excell' in aslında dünya için ne kadar değerli hatırlatan bir video olmuş, yayında aksaklıklar olsa da sıkılmadan izledim. Ali hocama ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Zevkli bir soruydu.
Sağlık bakanlığının testleri nasıl yaptığıyla ilgili bi bilginiz var mı? Veyahutta dünyada bu süreç nasıl işliyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Guguk Kuşu izlereken yayını kaçırmışım püh, 501. kişi olabilirdim de neyse... 4x4 kareye 2 pul doldurma sorusunun cevabını çok merak ediyorum.
Evett
Hocam 8.sınıf öğrencisiyim matematiği çok aşırı derecede hayat felsefesine getirdim ve bunu geliştirmek için iyi bir lise istiorum sizin esberden uzak bir lise açacağınızı duydum lütfen sonradanda alım yapar mısınız
Sizleri çok seviyorum
@@elifozel7899 Merak ediyorumda neden güldünüz?
@@elifozel7899 komik olan ne ?? "Merak ettim"
Kaçırdım ya
Ali nesin neden derslerini videoya kaydetmiyor herkes faydalansın işte
Düşünme şekli onunla birlikte yok olucak
Nesin Matematik Köyü youtube kanalında düzenli bir şekilde yayımlanıyor dersleri.
@@PisagorOkulu, size nasıl ulaşabileceğimi bilemediğim için buradan yazıyorum. Bağlamsız olduysa bağışlayınız. Dikkatinizi çekmek istediğim husus, bu videoya yorum olarak da ifade ettiğim bir olası tutarsızlık, ya da aşmayı beceremediğim bir kafa karışıklığı. Ali Hocanın hesaplamaları yaparken bir hususu gözden kaçırdığı için denklemleri yanlış kurmuş olabileceğini sanıyorum. Bunu aşağıda bağlantısını paylaşacağım "yorum"da da ifade etmeye çalıştım. Buna bakmanızı rica edebilir miyim? Teşekkürler, sevgiler
Yoruma şu bağlantıdan direkt erişilebilir (tıklayarak değil de, tümünü kopyalayıp tarayıcıya yapıştırarak erişilebiliyor, niyeyse).
ruclips.net/video/OUkz3wnMVks/видео.html&lc=UgzyOa90VTGQOVu6KPN4AaABAg
Hocadan Excel dersi :)
Niyə 32 deyirsiniz? 2⁵ olduğuna görə‽‽
Ne denmesi gerek
@@osmanrecepozcelik telefondan yazıyorsanız 5'e basılı tutunca çıkıyor.
Nutkum tutuldu
🙋🏽♂️👏😊🙏🏼
Virus diye geldim kafayi yedim