The Trueman Show

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 сен 2024
  • Onze content is voor iedereen beschikbaar op www.thetruemanshow.com. Members van That’s the Spirit kunnen de aflevering mét kijkersvragen ook bekijken op www.thatsthespirit.nu. Vind je het tof wat we doen en wil jij ons helpen (door)groeien? Via de website kun je een financiële bijdrage doen. Vergeet ook niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Dankjewel voor je steun. Jij maakt The Trueman Show en onze groei mogelijk!
    Wat kunnen we als ouders doen om te zorgen dat de eigenheid van een kind overeind blijft in het huidige onderwijssysteem? Hoe beschermen we kinderen tegen datgene wat in het schoolsysteem niet klopt? In aflevering #163 duikt Jorn samen met Frank Ruesink en Zeno Groenewegen in het onderwijssysteem. Het is een ontzettend interessant gesprek geworden, wat iedereen die ook maar enige twijfel heeft bij het huidige systeem zou moeten luisteren!
    Frank Ruesink is auteur van de boeken Liefdevol rebelleren en Liefdevol rebelleren in het onderwijs. Dit laatste boek schreef hij samen met zijn vrouw en is een helder handboek voor ouders die voelen dat er iets in het onderwijssysteem niet klopt. Zeno Groenewegen is documentairemaker, zijn onderwijsdocumentaire ‘Onder druk(t)’ is sinds kort te zien bij Blckbx.
    Beide heren hebben een uitgesproken visie over de manier waarop het onderwijssysteem is ingericht. Hun eigen kinderen zijn het levende bewijs van een systeem dat lang niet elk kind dient. Zo kreeg Zeno’s dochter op jonge leeftijd een burnout en zochten Frank en zijn vrouw voor twee van hun vier kinderen ander onderwijs. Volgens Frank zie je als ouder heel goed wat er bij een kind plaatsvindt. “En als het niet goed gaat met je kind, vind ik ook dat je de taak als ouder hebt om te zeggen: stop. Tot hier en niet verder.” Frank legt vervolgens uit dat er veel meer mogelijkheden zijn dan wij denken of dan ons wordt verteld.
    Het onderwijs staat tussen ouder en kind in. Van bovenaf wordt een curriculum bepaald wat vaak niet in lijn ligt met wat een kind nodig heeft. Met Frank en Zeno verkent Jorn verschillende onderwijssystemen in de wereld, die allemaal voor- en nadelen kennen.
    “Maar het gaat er in het leven niet om dat je kind een betere leerling wordt. Het gaat er om dat je kind een beter mens wordt.” En die verantwoordelijkheid ligt - zo vinden beide heren - uiteindelijk voor een groot deel bij onszelf. Zowel Zeno als Frank zijn ook positief over de huidige ontwikkelingen binnen het onderwijs. Steeds meer mensen willen het anders gaan doen en meer en meer docenten en leerplichtambtenaren lijken mee te bewegen.
    Voel jij ook dat het anders kan? Het boek Liefdevol Rebelleren in het onderwijs is te bestellen via deze link: liefdevolrebel...
    Docu ‘Onder druk(t) 1: Het probleem’ - Hoelang is het onderwijssysteem nog houdbaar?: www.blckbx.tv/...
    Ga ‘m luisteren! Deze aflevering is ook te zien op het That’s The Spirit videoplatform. Laat ons vooral weten wat je van de aflevering vond!
    STEUN The Trueman Show: doneren.thetru...
    ABONNEER op onze nieuwsbrief: www.thetruemans...
    WORD MEMBER van ons platform That’s The Spirit: thatsthespirit...
    VOLG ons op
    Instagram: / thetruemanshowpodcast
    Facebook: / jornluka
    Telegram: t.me/s/jornluk...

Комментарии • 101

  • @reinboddaert9268
    @reinboddaert9268 5 месяцев назад +25

    Wat een geweldig en belangrijk gesprek! Ik hou van Frank! Wat een wijze, moedige man is hij toch, die opkomt voor zijn kinderen en de verantwoordelijkheid neemt om zichzelf op te voeden in plaats van zijn kinderen; wat een mooi inzicht. En zoveel prachtige uitspraken over het wantrouwen binnen het school/opvoedingssysteem, terwijl kinderen juist ons volledige vertrouwen nodig hebben en niet onze angst, zoals Frank zegt. Van begin tot eind ademloos geluisterd. Iedereen moet dit horen! ❤

  • @goedzomeisje
    @goedzomeisje 5 месяцев назад +17

    Dit gesprek bevestigt voor mij maar weer eens mijn keuze om op mijn 16e niks meer met wat voor school dan ook te maken willen hebben, want ik voelde me destijds vermoord.
    Dankjewel mensen, dat er steeds meer mensen opstaan om daar verandering in te brengen, want dat gaat absoluut lukken! Is niet meer tegen te houden en hoe sneller hoe beter!
    ❤❤❤

    • @muriellebaillet8116
      @muriellebaillet8116 5 месяцев назад +1

      Dito, mijn moeder moest toen nog een brief schrijven om toestemming aan de koningin te vragen of ik van school mocht 🤭

    • @goedzomeisje
      @goedzomeisje 5 месяцев назад

      Ik heb uit vrije wil mijn Mavo afgemaakt. Daarna moest ik nog tot mijn 18e een dag in de week naar ‘vormings’onderwijs. Daar ging ik dus gewoon NIET heen. Ik ging samenwonen en ben op mijn 18e getrouwd, want dan was je ‘volwassen’. Twee jaar later weer gescheiden. Allemaal eigen keuze en vrije wil en dat tot op dit moment dat ik dit schrijf 😊

  • @wilmaklaij7892
    @wilmaklaij7892 5 месяцев назад +5

    ik ben in 1963 geboren. Eerlijk ik kan mij niet voorstellen dat zo weinig ouders niet begrepen hebben dat de toets die je maakt in klas 5 totaal is gebaseerd op de toekomst nodige beroepen is gebaseerd. Daar kwam ik zelf snel achter op 21 jarige leeftijd. Anyway mijn eerste kind werd op een boot geboren en ik was misschien 2 x bij een dokter geweest. Ik maakte zelf zijn speelgoed. Rond drie jaar vroeg mijn kind of ik niet een andere puzzel kon maken die moeilijker was. Ik was wel onzeker om hem iets te leren. Hij geeft het zelf aan. Mijn kinderen zijn een spiegel voor mij en ik keek. Ik heb mijn kinderen opgevoed met zelf educatie en vooral gericht op de hartstochten die zij zelf aangaven. Ik heb altijd enorm veel vertrouwen in hun gehad. Beiden hebben gekozen om geen studie te doen en zijn op 18 jarige leeftijd uit huis gegaan en zelfstandig gaan leven. Ik heb ook lak aan de leerplicht ik heb mij daar totaal nooit mee bezig gehouden. Daarbij ook uitgelegd dat het niet de bedoeling was dat zij net als ons zouden moeten worden en daardoor die conditionering en meerderen bewust uitgelegd, maar dat ze naar zich zelf moeten kijken. Beiden hebben wel op een franse school (waar ook wat over te zeggen is) gezeten waarbij mijn oudste zoon op 12 jarige leeftijd zei dat het niet de bedoeling was om zelf te denken. Ik heb ze er ook weer afgehaald op 16 jarige leeftijd. Daarbij kinderen volgen hun ouders. (inderdaad de native indian filosofie) Sinds ongeveer 30 jaar zie ik ouders achter kinderen aan lopen. ik heb ook wel een enorme karmabreuk ondergaan. Goed gesprek helaas veel veel te laat. 2024 en dit speelt alzoveel jaren. Ik heb school wel als leuk ervaren vnl omdat het thuis niet leuk was maar ik heb mijn eigen regels gesteld. Diploma's interesseerde mij niet.

  • @Fantastimam
    @Fantastimam 5 месяцев назад +24

    Mijn dochter is in de brugklas van de havo uitgevallen. Ze bleek autisme te hebben. Slimme meid, goede cijfers. Ik heb vanaf het begin af aan gevochten voor haar leerRECHT maar het enige waar de leerPLICHT om draait is aanwezigheid. Dat mijn dochter op andere manieren heel goed onderwijs had kunnen volgen was niet belangrijk. De afgelopen zes jaar is ze van het ene muurtje over het andere gegooid.
    Inmiddels is ze 18 jaar en heeft ze geen diploma of vaardigheden geleerd waarmee ze zichzelf staande kan houden. Zij heeft desondanks en dankzij heel veel geleerd en is in wijsheid nu verder dan menig ander van haar leeftijd.
    Laten we toch alsjeblieft na gaan denken over hoe het schoolsysteem ons dom houdt!

    • @dorrychandler1580
      @dorrychandler1580 5 месяцев назад

      Vaccinaties- Autisme- Verdienmodel. Problem- reaction- solution.

    • @madjack7777
      @madjack7777 2 месяца назад +1

      Te absoluut gesteld. Voor mij is het probleem met het huidige stelsel als volgt; voor de meeste mensen past het enigszins, de mensen die daar niet binnen passen vallen uit/stil/achter. Ikzelf als autistisch persoon heb geen fijne middelbare schooltijd gehad. Werd niet gepest ofzo, het was saai en geen enkele uitdaging en ik kwam 1 docent tegen die woorden heeft gehad met mijn vader over mijn oudere broer. Die leraar had het meteen op mij gemunt in de brugklas Havo/VWO.
      De eerste les van hem is traumatisch geweest en het jaar is pure ellende geweest. Voordat ik het lesboek kreeg moest ik al verschillende rijen in het frans opzeggen. Heel bizar. Hoe dan ook, na een jaar stond ik een 3 voor frans. Mijn andere vakken was alleen gym het laagtst met een ruime 8. Moest naar de Mavo... 3 jaar pure ellende voor mij. Niet vanwege de docenten, niet vanwege de medeleerlingen. De verveling... de plicht om naar materie te luisteren wat voor mij geen enkele uitdaging bood. Ach ja, in het tweede jaar haalde ik een 10 voor frans op de Mavo. De directeur van mijn vorige school, die een jeugdvriend van mijn vader was, heeft mijn rapport in de lerarenruimte opgehangen met de notitie erbij:'Soms ligt het niet aan het kind'.
      Er bleek een hele 'veldslag' in het bestuur van beide scholen plaats te vinden. Op de frans leraar na was bijna iedereen het ermee eens dat ik een rauwe deal had gekregen.

    • @Fantastimam
      @Fantastimam 2 месяца назад

      @@madjack7777 Het raakt me om jouw persoonlijke ervaringen te lezen. Het is ongelooflijk hoe sommige "volwassenen" hun frustraties op kinderen botvieren.
      De verveling die je hebt gevoeld herken ik bij mezelf, mijn man en mijn dochter. Over geschiedenis zei mijn dochter (op de lagere school) ieder jaar weer; "Raad eens mam, waar we dit jaar weer mee beginnen met geschiedenis? Jagers en verzamelaars!"
      Toen ze eindelijk naar de Havo kon en uitkeek naar wél interessante geschiedenislessen was de ontgoocheling zeer groot toen er weer werd begonnen met 'jagers en verzamelaars'!
      Ik hoop dat jij inmiddels je plek ergens hebt gevonden en ik wens je alle geluk en liefde daarbij!
      💕💕

  • @praktijksensus7554
    @praktijksensus7554 5 месяцев назад +16

    Dank voor dit gesprek, jullie motivatie en enthousiasme. Dit is nodig. Word hier zo blij van!! kernzaken worden genoemd. Heb zelf 10 jaren als docent beeldende vorming en kunstgeschiedenis in het VO gewerkt van VMBO K-B tm Gymnasium. Het vak wat ik gaf bood heel veel ruimte, vooral met blokuren. Veel leerlingen wilden tijdens de pauze blijven, naast dat ik op natuurlijke wijze vertrouwenspersoon werd van vele leerlingen, omdat ze zelf met hun vragen en problemen kwamen. Zelf heb ik binnen mijn vak heel veel vrijheid ervaren binnen het systeem, wat ik de leerlingen wilde (mee)geven en bijbrengen en de ruimte die ik aan leerlingen kon geven. De leerlingen waren enthousiast en gemotiveerd, de ouders daardoor ook en de school vond het wel prima zo zonder gezeur. Hierbij was ik uiteraard ook niet een perfecte docent, hoop dat de leerlingen net zoveel van mij hebben geleerd als ik van hen. De school ondersteunde mij echter niet om verder onderdeel uit te gaan maken van het zorgteam, ik stelde té lastige vragen, stelde dingen aan de kaak, vooral mbt protocolletjes en gebeurtenissen waarbij werkelijke oprechte aandacht voor het kind miste, waar het mis ging mbt zorg voor het kind en met mijn vragen daarover was ik een luis in de pels. Het leek mij dat het systeem vooral met zichzelf bezig was, zichzelf in stand hield en zichzelf wilde beschermen met angst voor lastige mondige ouders. Mijn lokaal was als een eiland in het systeem totdat in 2010 onder Plassterk (ben geen fan van deze toenmalige minister geweest) de exacte vakken voorrang kregen en er enorm bezuinigd ging worden. Alleen al op de school waar ik werkte werden 136 docenten en leraren assistenten boventallig verklaard, de creatieve vakken werden weggesneden. Creatieve vakken zijn ontzettend belangrijk, ook ivm de vorming van het creatieve denken in mogelijkheden, het onderzoeken, het onbekende proberen, omdenken.
    Wel werd er een nieuw gebouw neergezet, maar er zou minder aandacht voor de leerling zijn met een dergelijke knip in de begeleiding van leerlingen. Aangezien ik tweetalig mijn vak gaf, wilde men dat ik Engels zou gaan geven. Ik kreeg daar buikpijn van, ben gaan omscholen, heb hierin mijn hart gevolgd en ben psychodynamisch therapeut geworden. Ook nu werk ik vanuit het hart met een eigen praktijk en begeleid ik personen van 10-80 bij trauma's, rouw, burnout, depressieve gevoelens, vastlopen in het onderwijssysteem (van BO tm UNI niveau). Burnouts zijn er steeds meer, steeds jonger. Men leeft vooral vanuit het hoofd, weg van het voelen, uit contact met zichzelf, volledig grenzeloos omdat men zichzelf niet kent. Social media werkt hierin helaas versterkend door vergelijken, zucht naar perfectionisme, een volledige verstarring.
    Er is veel de transformeren.
    Er is een interessant (wat ouder) boek "in den beginne was er opvoeding" van Alice Miller wat veel uitlegt mbt de eeuwenlange "zwarte pedagogie", die helaas nog steeds de basis is van ons prestatiegericht met straf-beloning georienteerde onderwijssysteem. Miller wilde onderzoeken hoe in de vorige eeuw een volk blinde absurde onmenselijke regels kon volgen en daarbij compassieloos groepen mensen kon vernietigen, ook enkel toezien of/en ontkennen. Er zijn letterlijk overgenomen teksten uit opvoedkundige boeken van Duitse filosofen. Een stukje tekst dat is blijven hangen is: " om de zielenadel te bevorderen is elke wreedheid naar het feilbare kind toegestaan en wee het kind dat de leugenachtigheid hiervan doorziet". Ik zal bladzijde en schrijver van dit stuk tekst nog toevoegen. Het boek waar dit stuk tekst onderdeel van is, is overigens nog vertaald in 1972.
    Deze opvoedkundige methodes zou ik inmiddels als psychopathische of narcistisch beschouwen. De wil diende gebroken te worden, het kind moest deugen, gehoorzamen, gaslighting en verwarring scheppen waren onderdelen van de methode, het eigen gevoel van wat kloppend was diende uitgeschakeld te worden. Een deugdzaam en gehoorzaam kind wordt een deugdzame gehoorzamen burger. Dit heb ik zelf nog gedeeltelijk meegemaakt op de scholen en in de opvoeding, mijn ouders zeker, net zoals mijn grootouders. Als we dan aan een epigenetische inprint denken is dit een multigenerationeel overlevering, zelfs op celniveau. Dit dient getransformeerd te worden, terug naar een natuurlijk invoelen en (ge)weten, terug naar leven vanuit innerlijke kracht ipv zucht naar (verkrampte controle-behoeftige) macht.
    Dank voor jullie inzet en enthousiasme. Het is een pad, een moedig pad en is hard nodig, een tocht met hobbels en vergissingen en dat is juist het leerproces.

  • @5262pavught
    @5262pavught 5 месяцев назад +19

    Die eigenheid wordt verboden in het onderwijs!

  • @indyanaroos4746
    @indyanaroos4746 5 месяцев назад +9

    Wat een geweldig en belangrijk gesprek. Merci! Heel interessant zeker na vele jaren dat ik als leerkracht heb gewerkt op alle soorten scholen die er maar zijn (in a sick system) .. door een onwijs toffe ontwikkeling gegaan maar op het laatst was er nog maar één optie: een eigen school op gaan zetten.. en die weg ben ik niet meer opgegaan.. ik heb toen gekozen om therapeut (‘Inner Teacher Healer’) te worden. Mijn kinderen waren in de hemel en toen kwam er een rigoureuze omwenteling in mijn leven. Kon toen mijn draai niet meer zo vinden in de systemen en alleen nog maar verbinden met vernieuwing …vanuit eerbied naar eigenheid van de kinderen en van mezelf. Ik kon niet anders dan nog meer trouw zijn aan de Waarheid oorspronkelijkheid het meest heilzame … De Liefde voor mijn eigen verhaal was te groot en krachtig om me nog langer zo aan te passen aan the mainstream system. Het moet niet een beetje anders stukje bij beetje.. nee rigoureus .. totaal nieuw. Dat vraagt om ‘Bravehearts’ die het Verschil kunnen maken en iedereen kan een steentje bijdragen. Mooi. Sommigen helpen van binnenuit en anderen van buiten het systeem, beiden zijn goed. Ik heb er veel over gezegd, geschreven en gedeeld. Thanks voor jullie aandeel.

  • @corriebrouwer6537
    @corriebrouwer6537 5 месяцев назад +4

    Een interessante podcast maar ook soms kort door de bocht. Ben zelf oud leerkracht en herken me niet in de opmerking: de ouderen zijn niet bereid te veranderen
    en de jonge wel. Heb regelmatig mijn eigen spoor gevolgd in methodes om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het individuele kind. Ruimte gemaakt voor de beleving van leerstof door creativiteit en yoga. Bij mijn jonge collega's ervoer ik juist het slaafs volgen van methodes en alles willen toetsen. Enorme controle terwijl ik die als ervaren leerkracht meer durfde loslaten.dat het onderwijs zich los moet maken: helemaal eens

  • @asbakker
    @asbakker 5 месяцев назад +8

    Mooi gesprek en ben helemaal eens met de mankementen van ons school systeem. Alleen maar jammer dat veel van die ideeën alleen maar werken in een redelijk gezonde thuissituatie. Voor kinderen uit probleem gezinnen is school wel vaak een uitkomst, dus het zou mooi zijn, als het systeem op schop gaat.

  • @suuswest1968
    @suuswest1968 5 месяцев назад +3

    Zo mooi. Ik heb 6 kinderen die niks met school hadden, de 6e is 15 en gaat al jaren niet echt naar school, wel allerlei onderhandelingen met leerplicht. Als je een goed verhaal hebt dan heb je veel meer invloed als ouder. Ze scholen en leerplicht hebben geen idee. Ik vertrouw mijn kinderen dat ze zelf heel goed weten wat ze willen en dat het goed komt. De jongste heeft nog steeds heel duidelijk dat hij niet in het schoolsysteem past.

  • @anjasweet4357
    @anjasweet4357 5 месяцев назад +7

    Wat een fijne podcast weer Jorn 😃 momenteel houd ik mij enorm bezig met informatie zoals deze over het onderwijs, ik heb de documentaire van Zeno gezien en zijn gesprek met flavio. En het boek van Loes & Frank heb ik gekocht en gelezen, erg fijn boek en las hem vlot uit omdat het me zo boeide 😊 ik ben nu geïnspireerd om stappen te gaan nemen voor onze zoon van 10 jaar die het eigenlijk niet trekt op de reguliere school in groep 6. Uitspraken als ‘moet ik weer naar die gevangenis’ of ‘ de juf is zo streng’ gaan mij wel aan het hart. Ook is hij de afgelopen tijd wel erg veel ziek (koorts en griep) lichamelijke klachten zijn er ook vaak. Ik heb in mn hoofd om binnenkort een gesprek aan te vragen met de leerkrachten. Ik vind het nog spannend en zoek nog naar woorden, ik probeer uiteraard wel ‘liefdevol’ te rebelleren 😄

    • @cmmapeldoorn
      @cmmapeldoorn 2 месяца назад +1

      ik had als kind ook vaak koorts en griep, dat waren de momenten dat ik eindelijk kon ontsnappen en tot rust kon komen. Echt goed dat je hem serieus neemt, want dit is niet normaal.

  • @carindebruijn2146
    @carindebruijn2146 5 месяцев назад +6

    Wauw “ het kan het wel maar hij doet het niet” die heb ik zoveel gehoord bij alle drie mijn kinderen op verschillende scholen. Ik werd een keer gebeld door de directeur vh voorgezet onderwijs en die zei doodleuk “ ik denk niet dat hij het ooit gaat halen”. Mijn antwoord was Nou dat gaat hem zeker wel lukken maar niet via jullie”. Echt horror zoals ik school heb ervaren ( ben nu 63) en horror hoe het met mijn kinderen is gegaan . Maar ze doen nu waar ze blij mee zijn en op hun plek zijn maar zonder de nodige papieren

  • @pedagogistas
    @pedagogistas 5 месяцев назад +4

    'In Finland is leraar zijn en universitair beroep'. En daar dan waarde aan hechten, in een uitzending over de manco's van het onderwijssysteem... dan zie je hoe ver dat denken geworteld is. Een goede leraar wordt je niet op de universiteit, tenzij je tóch onderwijs wilt met een vastgesteld curriculum. Wil je écht nieuwetijds gaan opgroeien en persoonlijke interesses richtingaanwijzer willen laten zijn dan heb je bewuste mensen nodig die heel goed kunnen observeren, creatief kunnen denken en bereid zijn naar zichzelf te kijken als het er op aan komt. En dat leer je niet op een universiteit 😅

  • @jurrienboot4404
    @jurrienboot4404 5 месяцев назад +10

    Zeer goed gesprek.❤ Je moet een team met ballen hebben ,niet teveel de goede scholen benoemen hier want alles wat goed is moet kapot tegenwoordig. Gewoon lekker rustig je gang gaan en wat niet goed is links laten liggen. Zoals met alles. Succes allemaal.

  • @dorienobdeijn5505
    @dorienobdeijn5505 5 месяцев назад

    Hele mooi podcast, zelf werkzaam op een B3 school wat ❤ verwarmd werkt. Kinderen mogen kind zijn. Dit is (nu al) de toekomst. Dank voor jullie gesprek mannen. 🙏

  • @reinboddaert9268
    @reinboddaert9268 5 месяцев назад +5

    En mooie aanvullingen van Zeno. Ik ben benieuwd naar zijn documentaire.

  • @lily6246
    @lily6246 5 месяцев назад +8

    Geweldig, hartelijk dank!

  • @theo-marjajansen8797
    @theo-marjajansen8797 5 месяцев назад +4

    chapeau, chapeau. geweldig eindelijk mensen die het verstand juist gebruiken. TOP!!

  • @brigitteverstraete4327
    @brigitteverstraete4327 5 месяцев назад +9

    Veelbelovend begin ! Groetjes uit België

  • @Janth671
    @Janth671 5 месяцев назад +8

    Gelukkig zijn er wel degelijk heel veel “ oudere” leerkrachten die het onderwijs willen veranderen. Ik ervaar ook dat veel jongere ( studenten) juist grip willen houden door strak binnen de kaders te werken. Gelukkig zijn er ook prima mixen te vinden, maar man, wat is het moeilijk je eigen weg te bewandelen binnen het reguliere systeem. Zoals kinderen niet meer passen , zo zijn er ook heel veel docenten die niet (meer) passen.

    • @comtaar2245
      @comtaar2245 5 месяцев назад +2

      Studenten hebben nog niet eens de ervaring van een eigen kind hebben. Dat leidt tot die krampachtigheid.

    • @anjasweet4357
      @anjasweet4357 5 месяцев назад +2

      Mijn zoon heeft in groep 6 te maken met 2 juffen, de wat oudere juf is leuke juf die er is op maandag & dinsdag en op de andere dagen is de jongere juf er die de strenge juf word genoemd, zij werkt strak binnen de kaders en alles volgens de regels. Mijn zoon heeft er moeite mee om die dagen naar school te gaan als hij strenge juf heeft.

  • @marianvinken9079
    @marianvinken9079 5 месяцев назад +1

    Prachtige podcast. 🤗
    Heel veel herkenning , vanuit mijn oude beroep( leerkracht) en vanuit de ervaring met mijn eigen kinderen die vast liepen in het systeem.

  • @ingridschaafsma582
    @ingridschaafsma582 5 месяцев назад +4

    Ik was zelf een rebel op school. In mijn tijd was het niet hip om leren leuk te vinden. Ik moest naar de
    Mavo omdat ik zoveel kletste. Ik haalde een 2 en daarna weer een 10. Dan stond ik weer een 6. Ik heb ook nog Havo gedaan. Dan wilde ik
    Latijn als keuzevak, maar dat mocht niet. Hoezo niet? Dan organiseerde ik petities, ging in de leerlingenraad, organiseerde ook zelfs een wilde staking. Geslaagd en wel ging ik de Lerarenopleiding doen. Dat zijn de beste, schreef de conrector van de Mavo in een brief naar mij, toen ik afgestudeerd was. Ik heb jaren in het onderwijs gewerkt, maar ben er al 20 jaar uit en de verhalen die ik hoor, maken niet dat ik terug wil keren.
    Ken Robbins heeft interessante Ted talks op RUclips. Hij legt de link met het werken in de fabrieken en het onderwijs.
    Inderdaad is het zo dat je niet opgeleid moet worden tot een goede leerling, maar tot een beter mens die altijd vragen blijft stellen als een kind. Waarom?
    Ik vermoed maar zo dat veel rebellen van toen, zich uitspraken tegen de maatregelen.
    Superfijn gesprek!

  • @meridiaan8290
    @meridiaan8290 5 месяцев назад

    Heel fijn om naar te luisteren, zoveel herkenning!! Mooi de vraag van leerplicht of recht om te leren. Vooral ook als ouder de verantwoordelijkheid om voor onze kinderen te zorgen en liefdevol te begrenzen! Hoe moeilijk soms ook! Prachtige podcast 🙏🏼💝

  • @martyvisser551
    @martyvisser551 3 месяца назад

    Potverdorie wat een resonantie met mijn intuïtieve gevoel en gedachten, bedankt wijze mannen

  • @irenebaars4019
    @irenebaars4019 5 месяцев назад +1

    Wat een prachtig gesprek en heel duidelijk en herkenbaar!!
    Super bedankt!!!

  • @theraheemskerk9498
    @theraheemskerk9498 5 месяцев назад +2

    Om die reden heb ik destijds, in de jaren 70, voor de Vrije School gekozen. Ik heb die keuze vanuit mijn gevoel gemaakt en er nooit spijt van gehad. Het waren 10 fantastische jaren, van peuterklas naar kleuterklas en later naar de onderbouw. Daarna koos ze voor het reguliere VWO-onderwijs, maar de basis was gelegd.

  • @CorieneMoll
    @CorieneMoll 5 месяцев назад +2

    Mijn zoon van 12 zit (nog) in de brugklas van de Havo, maar is vastgelopen in het schoolsysteem en hij is met zijn 12 jaar jong het gesprek aan gegaan met de teammanager en gezegd wat hij ervan vindt. Dat hij de school ouderwets en veel te klassiek vindt en ook de opstelling in de klas. En gezegd dat hij ‘anders denkt ‘ dan de kinderen in zijn klas en geen aansluiting heeft . Vervolgens wordt hij grotendeels apart gezet in een trajectruimte (geïsoleerd noem ik dat van de andere leerlingen ) alsof dat de oplossing zou zijn . Ik ben samen met hem aan het kijken naar een andere ‘school ‘ of liever gezegd leeromgeving waar hij wel tot zijn recht zou komen. Verder dan Agora komen we niet als het gaat om een passende plek voor hem. Leerplicht is inderdaad een last. Hij kan alleen leren vanuit intrinsieke motivatie en anders doet hij niet (meer) mee. Hij kan en wil zich gewoon niet aanpassen aan ‘het systeem’.

  • @MarielledeBruin-td6wl
    @MarielledeBruin-td6wl 5 месяцев назад

    Wat een leuk gesprek met elkaar zo. Ik kende al werk van jullie alle drie en had het boek en de docu vorig jaar al gelezen en gezien. Mooi dat dit zo samen kwam hier in de podcast.

  • @DjembeRobert
    @DjembeRobert 5 месяцев назад +9

    Wat een fris gesprek.

  • @nonofyourbuisness3624
    @nonofyourbuisness3624 5 месяцев назад +2

    Ik begrens school en het systeem ook ten behoeve van mijn puber. En dit gaat al 2.5jaar goed in het belang van mijn kind

  • @neriyahgilahduval3763
    @neriyahgilahduval3763 5 месяцев назад +2

    Mooie, wijze inbreng van jou, Frank Ruesink!

  • @jolanda1988.
    @jolanda1988. 5 месяцев назад +3

    Geweldig weer ❤

  • @anshoogland5925
    @anshoogland5925 5 месяцев назад +1

    Wat een geweldig en inspirerend gesprek 🔥❤️

  • @anhaputs8843
    @anhaputs8843 5 месяцев назад +5

    Leuk met Frank😊

  • @chrisendonyasimonis9761
    @chrisendonyasimonis9761 5 месяцев назад +1

    Super uitzending! Dank❤

  • @silviaarentsen404
    @silviaarentsen404 5 месяцев назад

    Dank je wel heren voor het delen van jullie verhaal. Heel fijn hier naar te luisteren. Ik deel het verder.

  • @nvdw1464
    @nvdw1464 5 месяцев назад

    Inspirerend, dank!

  • @aquahbanshee1954
    @aquahbanshee1954 5 месяцев назад +10

    Ik moest wel even wennen aan die Radiostem, maar deze 2 vullen elkaar perfect aan.

    • @ener8035
      @ener8035 5 месяцев назад +1

      Tja,
      ik dacht waar ken ik die stem van.

    • @dancisum8503
      @dancisum8503 5 месяцев назад

      Stem lijkt op de stem van michael pilarczyk. Voormalig radio presentator.
      Mooie stem.

    • @ener8035
      @ener8035 5 месяцев назад

      @@dancisum8503 Zeno heeft veel ¨ingesproken¨ ook reclames.

  • @astraeablom6349
    @astraeablom6349 5 месяцев назад

    Wat super dat er zoveel verandering gaande is! Fijne podcast, een klein opmerking: in Finland is er een universitaire studie nodig voor onderwijzers/ leraren, maar dat helpt de leerlingen toch niet om een beter mens te worden? Die kwaliteit heb je niet automatisch na een universaire opleiding.
    Er zijn ook oudere leerkrachten die deze omvormingen noodzakelijk vinden hoor! Ik ben een 73 jarige leerkracht, maar heb mij nooit thuisgevoeld in de schoolsystemen en juich de nieuwe vormen van harte toe.
    Bij de opmerking dat er nog geslagen werd, was ik wel stomverbaasd. Dat mocht in onze tijd geb,'51 in Rotterdam echt al niet meer!
    Dank voor deze podcast!!❤

  • @henks1968
    @henks1968 5 месяцев назад +2

    Als de oordelen verdwenen zijn blijft de liefde over.....,
    Het is duidelijk waar de oordelen vandaan komen, dat is duidelijk de liefde voor hun kinderen en de kwetsuren die ze opgelopen in het leven en dan met name op school, het is dan wel jammer dat je je oordeel heel duidelijk klaar hebt over de rutger stichting en de 'lentekriebels' terwijl dat onderdelen in het onderwijs zijn waar bij kinderen dingen leren over gevoelens hun kwetsbaarheden daarin en hoe je je moet verweren in een harder worden de digitale samenleving. Haalt wat mij betreft het gesprek wat onder uit, en laat duidelijk zien waar ouders bang voor zijn.

  • @hugerleesooper1286
    @hugerleesooper1286 5 месяцев назад +1

    Jorn bedankt voor al je inzet🙏

  • @Crahz
    @Crahz 5 месяцев назад +2

    Wie vindt ook dat Zeno de perfecte radiostem heeft

  • @ernavanhetbolscher3954
    @ernavanhetbolscher3954 5 месяцев назад +1

    Frank: ik lees een uur gelden je open brief aan de
    Leeuwarder Courant bij De Gulden Middenweg: Respect en een groot compliment voor je.

  • @dorrychandler1580
    @dorrychandler1580 5 месяцев назад +7

    Het geminachte kind van Guus Kuijer; laat ze dat boek eerst eens lezen voordat ze het beste jongetje van de klas willen zijn.

  • @sterremonstar
    @sterremonstar 5 месяцев назад

    Interessant, super!

  • @ExploringChannelNetherlands
    @ExploringChannelNetherlands 5 месяцев назад +2

    Mooie video, goed gesprek! Beste Jorn, ik heb enkele maanden geleden contact gehad met Frank. Dit ging over onze dochter van 14 jaar. Ik heb Frank daar een whatsapp bericht over gestuurd over het verloop over hoe wij een traject zijn in gegaan m.b.t. haar school gaan. Frank heeft hier niet meer op gereageerd, zou jij misschien eens willen vragen of hij hier naar wil kijken want het kan ook voor andere ouders erg interessant zijn namelijk. Mijn bereik is natuurlijk vele male kleiner dan dat van jullie. Hartelijke groet, Toon

    • @dorrychandler1580
      @dorrychandler1580 5 месяцев назад

      .... Frank heeft hier niet meer op gereageerd. ..Deze heren komen bij mij over als twee haantjes die over elkaar heen buitelen met hun ; ... hij kan het wel maar hij wil het niet". Deze miskende talenten willen nog steeds een schoolrapport en scoren en er uit halen wat er in zit. Je zal er maar mee getrouwd zijn. Pff , fijne dag.

  • @magtelddewree1101
    @magtelddewree1101 5 месяцев назад +1

    Mooi gesprek. Zit ook heel veel in dat in België ook toe te passen is. Maar zou toch fijn zijn om als ouder ook een omkering te kunnen krijgen waar je terrecht kan met je vragen. Zoals jullie de leerplichtambtenaar contacteerden. Waar kan ik dan in België terrecht? In de lagereschool heb ik vaak de directeur van de school gemaild. Maar hogerop zou ik denk al de onderwijskoepel moeten aanspreken. Clb kan doms ook. Maar die instanties zijn echt nog vastgeroest in dat systeem. Gelukkig gaat huisonderwijs in België wel iets makkelijker dan in Nederland. Maar je zit ook daar met de regelneverij van de overheid. Inspecties en verplichte examens.... ik heb nu 1 zoon op school, middelbaar en 1 zoon nog niet leerplichtig maar al in huisonderwijs.

  • @fleurvanmil4499
    @fleurvanmil4499 5 месяцев назад

    Misschienn spreek ik voor mijn beurt want ik ben pas bij minuut 12! Fantastisch wat deze mannen doen! Want lieve mensen dat het onderwijs systeem niet deugt dat is helemaal waar. Maar mijn ouders hebben mij de keuze gegeven voor Iederwijs of een andere school. Ik wilde naar Iederwijs! De mooiste keuze ooit Iederwijs is niet meer (vond de overheid niet zo’n goed idee!) Maar is nog een stap veder als democratie onderwijs maar zo mooi ik heb er zo veel aan gehad!! Er zijn nog democratie’s scholen in Nederland kijk er als je blieft naar voor je kinderen! Het is niet heilig! Maar ik kon wel mij zelf zijn en dat werd gestimuleerd ik had de ruimte om te ontdekken en te leren kritisch te denken!! ❤

  • @ThisIsMe...
    @ThisIsMe... 5 месяцев назад +2

    Mooie fijne stem heeft Zeno

  • @cmmapeldoorn
    @cmmapeldoorn 2 месяца назад

    Er is nog een punt in het leven waarin je te maken krijgt met het afpakken van je vrijheden, en in een systeem wordt gestopt waar je niet uit kunt ontsnappen; en dat is als je zoveel last krijgt van psychische problemen dat je het niet meer kunt overzien, je de weg kwijt raakt, en te maken krijgt met een gedwongen opname. Waar de focus niet ligt op heling, maar op het onder controle houden van alles. En het een (schoolsysteem) kan daarnaast ook nog te maken hebben met het ontwikkelen van psychische klachten.

  • @pedagogistas
    @pedagogistas 5 месяцев назад

    Dit is wellicht al 100x eerder gezegd maar Frank. Jouw dochter vind het moeilijk bij Avonturijn juist ondat ze al zo gevormd is door het schoolsysteem. Ik ben er van overtuigd, als een kind niet beter weet dan zijn of haar eigen innerlijke motivatie te volgen dat dat een stuk makkelijker is te bepalen/voelen wat je wilt.
    Mijn idee is, er is veel nodig om de kinderen die momenteel uitvallen te helpen terug op hun eigen pad te komen. Om de 'kleintjes' op hun eigen pad te houden is voornamelijk een proces bij ouders en begeleiders.

  • @annemarietrapman4135
    @annemarietrapman4135 5 месяцев назад

    Ik heb mijn kinderen ook op het normale "systeem" zitten. Ik was te laat pas wakker. Beide dochters hebben behoorlijk gestruggled. Nu zijn ze bijna klaar met de "leerplicht", maar gelukkig geef ik ze wel de inzichten dat het schoolsysteem niet ok is .. en dat ze zelf dienen te blijven nadenken. Ik ben en was zo'n vervelende ouder ... Als ik alles over zou doen, dan zou ik voor vrij onderwijs of unscooling kiezen. We leren ze idd om een goede leerling te worden... Terwijl ze een goed mens dienen te worden!

  • @janine7023
    @janine7023 5 месяцев назад

    ❤ prachtige inspirerende podcast❤. Doet me denken aan de jeugdzorg waarbij er ambulant met tieners (schoolkinderen) gewerkt werd. Waarbij de vraag is of er vanuit vertrouwen gewerkt kon worden met de kinderen. Misschien wel jeugdzorg medewerker afhankelijk geweest in die tijd. Geen idee hoe dat nu is anno 2024❤. Weet wel dat er meer nieuwe bedrijven in opgericht zijn en medewerkers over gestapt zijn. Mogelijkerwijs ook wel omdat het reguliere systeem niet meer met desbetreffende medewerkers matchte?
    ❤"Het komt altijd goed, ook als het niet goed komt" ❤

  • @mariejong131
    @mariejong131 5 месяцев назад +1

    💜💜💜

  • @InsideSubjectivity
    @InsideSubjectivity 5 месяцев назад +1

    In Stadskanaal zit Plan B. Daar mogen kinderen zijn wie ze zijn. Het zijn meestal de ouders die uiteindelijk toch "resultaat" willen zien, maar de leerkrachten laten je kind alle ruimte om zich zelf te ervaren

  • @dutchrosetravel
    @dutchrosetravel 5 месяцев назад +2

    Geweldige podcast; dank! Zou je nog het linkje naar het gesprek tussen Frank en de leerplichtambtenaar kunnen plaatsen?

    • @frankruesink9715
      @frankruesink9715 5 месяцев назад

      ruclips.net/video/Z37zbEH5hUg/видео.html Frank in de spreekkamer van gemeente bij de leerplichtambtenaar

  • @CpirituaL
    @CpirituaL 5 месяцев назад +3

    Hoe krijg je als financieel minder draagkrachtige ouder je kinderen op de Amsterdamse democratische school. Ik heb deze school een hartenkreet doen laten toekomen met die vraag. Ik heb nog net niet aangeboden mijn nier te verkopen. Ik heb tot op heden geen reactie gekregen

  • @MsErik69
    @MsErik69 5 месяцев назад

    Ik heb ook detailhandelschool gedaan, niet geslaagd, wat een vreselijk systeem.

  • @AuraCraft
    @AuraCraft 5 месяцев назад +1

    1:13:25 ik heb ook op JENAplan gezeten, het komt mij totaal niet bekend voor wat je daar zegt. het ligt inderdaad aan de dogmatische interpretatie van de schoolleiding niet aan Jenaplan zelf; bij ons op school werd er veel natuurlijker omgegaan met dat aspect en ik ben ook zo'n type zoals jij jezelf beschrijft maar mij hebben ze niet naar de ggz gestuurd ofzo

  • @eyeinorange
    @eyeinorange 5 месяцев назад

    16:00 De oprichter van de Summerhill school heeft destijds een boek geschreven, het heet De groene wolk. Gebaseerd op de verhalen die hij de kinderen iedere week vertelde en waarin ze allemaal een rol speelden. Het is een grappige roman, waarin je ook een inkijkje krijgt hoe het democratisch proces op de school werkte. Misschien is het boek tweedehands nog verkrijgbaar. Ik doe het nog niet weg! 😀

  • @ener8035
    @ener8035 5 месяцев назад +1

    Wat is er mis met indiaan ?

  • @ingmarbeldman
    @ingmarbeldman 5 месяцев назад +1

    🙏🙏🙏

  • @user-jk6gx2uf6r
    @user-jk6gx2uf6r 5 месяцев назад +1

    Mijn kinderen zijn inmiddels 40 en 42 met beide prachtige eigen bedrijven. Vaak voor hun belangen opgekomen op de lagere school. Hün tempo, hún interesses. Ik heb me nooit met hen bemoeid op de middelbare school. Zoon van vwo afgezakt naar 'maar snel nog een havo-diplomaatje'. Heeft en leidt nu een zeer vruchtbaar technisch bedrijf. Dochter kon met rekenen niets. 'Wordt later niks met haar, staat alleen naar op de kop' aldus leerkracht Nu succesvolle sportinstructrice. Nu met vier kleinkinderen vraag ik ook nooit naar hun prestaties op school. Maar vraag hen wel of ze wel vragen stellen op school. Hoe de leraar zo zeker is van de informatie uit de boeken die hij doorgeeft bijvoorbeeld.

  • @astrids1203
    @astrids1203 5 месяцев назад +3

    met 3 of 4 naar de opvang? Jorn, ze worden er al als baby gedumpt!

  • @rinskekegel401
    @rinskekegel401 5 месяцев назад +2

    Kinderopvang is al vanaf 3 maanden

  • @kagib59
    @kagib59 5 месяцев назад

    Ik heb het nu afgekeken, mooi wezenlijk gesprek. Open delen, duidelijke visie. Maar ja daar wordt dus zichtbaar, waar ik helemaal mee eens ben dat het schoolsysteem niet klopt niet bevrijdend is niet vrijmaakt maar bekneld, iedereen moet passen etc in dat systeem. Waarom, als dat zo duidelijk en helder is daar niet iets mee doen. Waarom daar van alles omheen bouwen waardoor je in de marge terecht komt maar de grote massa blijft gewoon gebrainwashed worden door dat systeem met alle gevolgen van dien. Waarom niet een groep vormen die zegt stop zo kunnen zo willen we niet verder.
    Dan over de vraag is er een systeem mogelijk wat alles draagt en omvat wat voor iedereen relevant is, dan zeg ik ja,. Wat nu ontbreekt in de wereld is een spiritueel fundament. Ik noem dit het Weten in het hart. Dat is niet subjectief niet tijdsgebonden maar universeel en tijdloos. Daar zou aandacht gevraagd voor moeten worden dat dit Weten in het hart het systeem waaronder ook het schoolsysteem binnenkomt. Dat dit het fundament wordt van ons leven. In alle oprechtheid hoe we nu met elkaar leven heeft eigenlijk geen zin niets nieuw onder de zon. Dat nieuwe kan pas komen als er ruimte komt voor dat Hart een open hart zodat dit echte levende Weten zich kenbaar kan maken. En dit voor iedereen. Geen verschuilen meer achter geloof cultuur of wat dan ook. Als dit je prikkelt google eens op Kagib of tijd voor de Sleutel. ik heb hierover een boek geschreven. Een soort spirituele formule die past op alle geledingen van de maatschappij, ook het schoolsysteem. Groet Kagib

  • @woutervansoest1087
    @woutervansoest1087 5 месяцев назад

    Leerplicht..bondage..😁,..plicht is zowiezo een woord wat niet in ons vocabulaire voor zou moeten komen..

  • @hansvdmey3647
    @hansvdmey3647 5 месяцев назад

    Systeemtechnisch ontwaken (externe gebeurtenis) is immer secundair, ego-gedreven en daardoor vergankelijk en leidt immer tot leed.

  • @priscilla8888
    @priscilla8888 5 месяцев назад +4

    Elke ambtenaar die dwingt is strafbaar. 2 jaar cel. Wetboek van strafrecht art. 365.

    • @ener8035
      @ener8035 5 месяцев назад

      ARTIKEL 52 Iedere opsporingsambtenaar is bevoegd de identiteit van de verdachte vast te stellen op de wijze, bedoeld in artikel 27a, eerste lid, eerste volzin, en hem daartoe staande te houden.

  • @lightconnection1
    @lightconnection1 5 месяцев назад

    het zou leuk zijn ook eens Jens Patteeuw te interviewen...

  • @marietheresevandelooij1349
    @marietheresevandelooij1349 5 месяцев назад

    Ik vind dat een leraar alleen leraar mag zijn als dat zijn/haar passie is voor onderwijzen en met kinderen bezig zijn want dan is het een creatief proces en dan hebben alle partijen er baat bij partijen

  • @annemarietrapman4135
    @annemarietrapman4135 5 месяцев назад

    Er zijn twee momenten in je leven dat je niks te vertellen hebt over je leven... 1 als je in de gevangenis zit als crimineel. En 2. Als je scholier bent.... Oei... Pijnlijk en zo waar....

  • @1958janneke
    @1958janneke 5 месяцев назад

    Zelf zwervers moet een regio aangegeven.

  • @ener8035
    @ener8035 5 месяцев назад

    Hoezo staat leraar gelijk aan piloot of chirurg,
    ik heb begrepen dat vliegen makkelijker is dan auto rijden ...

    • @dorrychandler1580
      @dorrychandler1580 5 месяцев назад +1

      Vliegen over een platte aarde of een ronde?

    • @ener8035
      @ener8035 5 месяцев назад

      @@dorrychandler1580 Voor iemand die kan vliegen maakt dat niet uit.
      Of bent u zo een die al moeite heeft met een rotonde ?

  • @suzannebijvoet9785
    @suzannebijvoet9785 5 месяцев назад

    Het gezin kan ook een gevangenis zijn. Dus de ontworteling kan dubbel zijn, nergens veilig jezelf zijn.

  • @comtaar2245
    @comtaar2245 5 месяцев назад

    Charlemagne if formeel de oprichter van de eerste scholen in West-Europa….

  • @offthisworld
    @offthisworld 5 месяцев назад

    @ 59:30 ... ook al weten we dat het system 'niet klopt' , we zijn er altijd zelf nog bij. Het zal altijd een samenspel zijn. En in acht nemende - daar word je hard van - kun je áls je de schooltijd doorloopt er krachtig door in de maatschappij staan. Wat is dan het probleem? Sorry, maar 'het systeem' willen veranderen en perfect maken, is niet hoe 'het leven' werkt, en niet écht de essentie.

  • @sonjapereira9394
    @sonjapereira9394 5 месяцев назад +1

    Jenaplan scholen kijk daar eens naar, heel ander systeem. Kind staat centraal

  • @ener8035
    @ener8035 5 месяцев назад

    Ik heb begrepen dat sommige indianen ook graag oorlog voerden.