Sanayici olarak bu videoyu is gunu, gunduz evden izliyorum cunku 3 gundur elektrigimiz kesik ve ulke olarak sanayi uretimi yapamiyoruz dogalgaz sikintisi nedeni ile. Videoda elektrik kesilse demis ilker bey, ama sanirim bu video daha once cekilmis. Bu konu da islense iyi olabilirmis.
Organize Sanayi Bölgelerinde plansızlıktan kaynaklı planlı 3 günlük eletrik/doğalgaz kısıtlaması veya kesintisi yapıldığı şu mübarek günlerde işlediğiniz konu için teşekkürler
@@LiGd33znu75 90 larda enerji bakanlığının bütün bürokratları ile greenpeace i karşısına alarak kevgiree çevirdiği bir program olmuştu TV'de. Koca greenpeace türkiyenin yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili zerre fikri olmadığı ortaya çıkmıştı. kaydı kuydu nerededir bilmiyorum. Ezberlerden sıyrılıp enerji piyasası üretim kaynakları KARMAsında nükleer enerjiye de yer verilmesi gerekmetedir. herkes ezbere konuşuyor. "Bilim" camiası avrupada ve abd de nükleere gereğinden fazla negatiflik yüklenildiğinden bahsetti. Kaçış yok kaynak karmasına nükleer de katmak zorundayız. Bu arada değinilmemiş ama esasında barajlar elektrik pilidir. ama kuraklık denilen parametreyi de hesaba katınca. tü kaka dediğimiz nükleer enerji kaçınılmaz bir hal alıyor.
10:17 Metan gazının kaynağı nasıl inorganik olabilir? 23:50 Flywheel da bir seçenek olabilir: ruclips.net/video/J9slIBECva4/видео.html 24:50 Beklenen mucizevi teknoloji: Kontrollü termonükleer füzyon. 25:00 Alırken pahalı ama LED'ler hem çok daha uzun ömürlü hem de çok daha az elektrik tüketir; dolayısıyla, uzun vadede ekonomiktir. 31:25 Doğal iklimlendirme sağlayan binalar sayesinde ısıtma/soğutma giderimizi azaltabiliriz. Yeni bir mimari anlayışa da ihtiyaç var.
Flu tv hocam şu yayına beni alın küresel ısınma güncel adıyla küresel iklim değişikliği saçmalığını çürüteceğim karşımada adam gibi bilgili birisini çıkarın bi hoplatayım
Bu karbon olayını sadece neden Avrupa dert ediyor diye sorulduğunda keşke geçmişte kaynakları nasıl fütursuzca kullandıklarını, bu gelişimi sanayi devriminden beri fosil yakıtlarla sağladığının üstünden geçilseydi. Şimdi teknolojilerini geliştirdiler, çok katma değerli ürünler üretebilir hale getirdiler ve insanlardan karbon vergisi alabiliyorlar. Öte yandan Hindistanda hala halkın %25i elektriksiz yaşıyor. Elektrik olmadan yaşam kalitesinin de nasıl olacağını tahmin edebiliyorsunuzdur.
Katıldığım bir sürdürülebilirlik konferansında ki akademisyen Türkiye'deki bütün pencerelerin "doğru" yalıtımlı olması durumunda 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını söylemişti. Bana fazla gelmişti ama biraz hesap kitap yapınca doğru olabileceğine kanaat getirmiştim.
Teşekkürler………Hızı 1,5 alın ……Keşke Mehmet D bey enerji Bakanı olsa 👏😀……
2 года назад
En ayar olduğum şey, ofislerde vs genellikle insanlar birşeyleri kapatmıyor. Bir plazmada pandemide aylarca ekranlar, bilgisayarlar ışıklar vs. Açık kaldılar ve boşa giden paralar, kaynaklar
2 года назад+10
Çok yerinde ve zamanında bir program olmuş, teşekkürler flu'cum 😎
Guzel bir bolum olmus ancak, keske Mehmet Dogan Bey, gunes enerjisinin efektif kullanim cozumleri, grafen ve buna bagli enerji depolama konularinda cigir acabilecek konulara da deginseymis daha guzel olurmus.
Bence evlerdeki ısıl izolasyonu da düşünmek lazım. Bir ev almak istediğinizde veya kiralamak istediğinizde sözde evlerde ısı ve ses izolasyonu var deniliyor ama gerçekte öyle değil. Evlerde çok fazla ısı kaybı olduğundan paramız boşa gidiyor. Yeni yapılan evlerde mutlaka ısı izolasyonunun denetlenmesi lazım, bir miktar daha pahalı görünebilir ama uzun vadede daha karlı çıkılacağını düşünüyorum.
Bence temel sorun dikey yapılaşma. Yatayda arsa bedellerinin yüksek olmasının bedelini aynı alana daha fazla konut vs yaparak enerji tüketimini arttırdık.
Güzel bir konu, iyi anlatan bir uzman. Yapımda emeği geçen her bir kişiye teşekkürler. O bilgisayarları kapatın :) Devam eden iş varsa ayarlı "shutdown" kullanın.
Her gün en az bir, bazen üç veya dört defa elektrik kesintisi yapılıyor. (Gaziantep) İlker Hoca "kapasiteyi biraz düşürelim" diyor. Oldu olacak mağaraya taşınalım da tam olsun hocam.
Aslında elektriği dolaylı yoldan depolamanın yolları var. Mesela elektrik ucuzsa (sabah tarifesi)ya da güneş, rüzgar enerjisi gibi kaynaklardan üretiyorsak o sırada suyu pompa ile yüksek bir göle, baraja depolayabiliriz. Gerektiğinde hes mantığı ile elektrik üretiriz. Böylece elektrik enerjisini, suyun potansiyel enerjisine dönüştürürüz. Karşılıklı olarak döngü devam ettirilebilir, verim önemli.
Öyle yollar yok zira siz ilk doğan, akleden de değilsiniz bu tip farazi fikirler buralarda henüz doğmadan mühendislerince işe yaramadığı, formüle döküldüğünde karşılananın harcamaya değmeyeceğini defaatle ispatlar oluyor. Bugünlerde benzer birşey güya akledenler olmuştu yağan karları barajlara taşıyalım felan diye... bunu bir belediye yapıyor dar ölçekte fakat oturup harcadıkları enerjinin kazanılanla mukayese etmekten çok uzaklar. Entropiye göre dönüşüm her zaman daha fazla kayıplı yani maliyetlidir sizinki gibi fikirlerle kaynaklarınızı hesap kitapta işe yaramayacak bu tip dönüşümler yerine, mevcut kaynak, hatlarınızı verimlileştirmek ve artıkları geri kazanım için harcarsınız daha fazla iş yani verim elde etmiş olur. Enerji üretim ve taşıma hatlarının tümünde devasa işletme ve teknolojik seviye dolayısıyla kayıplar söz konusu bunları iyileştirmek dahi önemli etkiler yapıyor fakat bazı devletler bütçe dolayısıyla buna da yanaşmıyor.
Çevre mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Bitirme tezimde atıklardan Hidrojen gazı üretiyorum. Hep böyle bi programda konuşmak istemişimdir. Davet atın geleyim :D
Hocam çok güzel ve yerinde bir seri başlatmışsınız, her ne kadar biraz geç kalınmış olsa da. Ancak elektriğin ve/veya doğal gazın sadece doğrudan kullanımından bahsetmişsiniz. Oysa ki kullandığımız, tükettiğimiz her şeyin bir enerji maliyeti var, doğaya bir maliyeti var. Sonraki bölümlerde bu konulara da değinmeniz dileğiyle ❤
Isınma konusunda duvar sıcaklığı çok önemli. Yalıtım kötüyse duvar soğuk olduğundan dolayı insan vücudu ışınım ile çevreye ısı yayıyor ve üşüdüğünü hissediyor. Sanırım sizin ofiste yazın 21 C serin gelirken, kışın üşütüyor örnek olarak.
@@akg3591 Hocam eyvallah ama anlatsan da muhtemelen benim çap yetmez o kadar teknik detaya :))) alternatif enerji o kadar imkansızmış gibi konuşulduğu için bu Nükleer Füzyon'a bakış açılarını merak ettim sadece :) ben Nükleer Füzyon'un bir alternatif olabileceğine inananlardanım ama çok da bildiğimden değil, okuduğum kadarıyla bu düşüncem de :)
@@akg3591 Amerika İngiltere izin verdimi izin aldikmi onlardan nükleer fizyon vede füzyon için ikisi farklı şeyler mis hocam orbitallerdeyim işin içinden çıkamadım bir türlü
Almanya' da ev teslim edilmeden önce basınç testi yapıyorlarmış. İçeriden ya da dışarıdan hava kaçağı varsa yeniden doğramalar yapılıyormuş. Bu bile tasarruf sağlayacak bir şey.
Doğal gaz en az kömür kadar kirli bir kaynaktır. Sadece yakılmasının sonucunda ortaya çıkan gazlar düşünülerek temizmiş gibi lanse edilmesi çok yanıltıcı. Doğalgaz hatlarındaki kaçaklar CO2 den 25 kat daha etkili bir sera gazı olan Metan ın doğrudan atmosfere salınması demek. Bence bu program için bu yönde bir düzeltme yapılması şart. İlker bey, rica ediyorum!
Bu kaçaklar dünyanın mevcut işleyişi ve dönüşümünde yine önemsiz derecedeler çünkü volkanik ve biyoçeşitlilik alanlarında devasa bir metan salınımı zaten söz konusu. Hatta hatırlanırsa fenomeni de pek kalmamış artık bermuda üçgeni denilen gibi alanlarda açıklanamayan kayıpların metan salınımı ile ilgili olabileceği, buna dair işaretleri konuşuluyordu geçmişte. Yellowstone da süreğen bir metan salınımı var hatta marmara da da var. Bu metanı dönüştüren canlılıkta var CO2 gibi fakat salınıma göre dönüştürenler yetersiz görülüyor.
Doğalgaz hattındaki kaçaklar çok küçük miktarlardadır ve ihmal edilebilirler. Dünya üzerindeki en çevreci hidrokarbon bileşiği doğalgazdır, en kirli ve yan etkisi yüksek olan ise kömürdür. Avrupa bu sebeple elektrik üretebilmek için kömürlü termik santralleri kapatıp kombine çevrim santrallerinde cayır cayır gaz yakıyor.
En temiz ve çevreci enerji üretim biçiminin nükleer enerji olduğunu kabul edeceksiniz insanlık olarak. Ama bugün, ama 100 yıl sonra. Ne kadar erken kabul ederseniz siz, çocuklarınız ve çevre için o kadar iyi.
Elektrik dağıtımı için devasa bataryalar yapmak yerine evlerdeki cihazları bataryalı yapsak nasıl bir sonucu olur acaba? Örneğin, buzdolabı'nın şarjı bir hafta gitse ve ayda bir kaç defa şarj ederek kullansak, elektriği depolamış olmaz mıyız?
Var gücümüzle füzyon reaktörüne uğraşmalıyız. Erime riski de yok fisyon reaktörleri gibi. Giren enerjiyi kesersen direkt reaksiyon sonlanıyor. Bu olduğunda karbon yakalama ile havadan petrol, gıda vs. bile üretebiliriz. Piller, güneş panelleri ve rüzgar gülleri vs. çok sofistike şeyler ve üretimleri esnasında çok fazla ağır metal gibi atıklar ortaya çıkıyor. Ayrıca ömürleri de kısıtlı.
Amerikanlarin 80 senedir ugrastigi bir konu uzerinde biz turkler olarak yakin gelecekte pek fazla ilerleme kaydedemeyiz. Diger surdulebilir enerji kaynaklari da onemli tabii ama nukleer enerji konusunda en bastan baslamak durumundayiz
Yenilenebilir kaynak adli kandirmacada haklisin birer care degiller. Fuzyonla ilgili calismalar son hizla gidiyor. Avrupa cin dunyada bunu yapmaya calisiyor ama soguk fuzyon henuz surdurulebilir degil. Abd ayda uretmenin pesinde. 20 30 yila fuzyon bir parcamiz olur
@@devrimtuncer8655 Soguk fuzyon teori. Suan gunes cekirdeginden daha yuksek sicakliklar deneniyor. Çinde molten salt reaktor deniyor bu sene orda basarili olursa kendi enerji problemini cozer. Biz bari molten salt thoriumya yatirsak biraz para keske.
Arkea yani metanojen olarak adlandırılan bakteri türü Carbonu anaerobik koşullarda metan gazına çevirir. Arkealar ayrıca bilinen en eski bakterilerden biridir. Anaerobik şartlarda H2S(Hidrojen Sülfür),NH4(amonyum),CO2 çıktısıda olur.
Benim bitirme tezim atıklardan hidrojen üretimi üzerine. Glikoz,selüloz,ksiloz içeren atıklardan bazı bakteri türleri ile Karanlık Proses ile Hidrojen gazı üretiyorum. Yan ürün olarak organik asitler çıkıyo, organik asitlerden de aydınlık proses ile Hidrojen üretimi mümkün
Bana sorarsan atıklarda carbon miktarı fazla olduğu için metan daha alternatif bir kaynak fakat hidrojen üzerine çalışmalar sürüyor. Yani çıkan hidrojeni, hidrojenle çalışan araçlarda kullanırsan en azından enerji ihtiyacının bir kısmını ordan temiz bir şekilde karşılarsın
Tesla Powerwall, gündüz güneş enerjisi ile Li-Ion pillerde kullanım fazlası enerjiyi depoluyor. Güneşten enerji elde edilemeyen zamanlarda da depolanan bu enerjinin kullanılmasını sağlıyor.
Çok güzel bir konu, hocamızın da ağzına sağlık. Ancak biraz umutsuz gördüm.. :)) Halbuki yeni teknolojiler (dalga enerjisi, jeotermal enerji gibi) ve mikro ölçekte de olsa herkesin katkısı ile yapılabilecek çok şey var. Başta büyük enerji tüketicilerinin (sanayi) almaları gereken enerji verimliliği tedbirleri var... Var, var, var... Umutlu olalım ve yapılabilecekleri konuşalım...
15 yıldır özel ve devlet ortaklığıyla devrede olan 1985 te yapılmış bir termik santralde çalışıyorum kimya teknikeriyim.Termik santralin amacı kalori oranı düşük kömürü değerlendirmektir.Öyleki santralde yaktığımız ocaklardan madenci arkadaşlarımızın çıkardığı kömür 2500-3000 kalori bandında yani bu kömürü evlerinizde ve kazanlarınızda çok zor yakarsınız verimsizdir. 24 saat 3 vardiya 2500 kişi 4 türbin tam kapasite çalışırsa saatte 640 mw elektrik üretiyor.karbon salınımı konusuna gelecek olursak bunun için kuruluştan beridir santrallerde bacagazı arıtma sistemleri mevcuttur ve olmayan santraller şu an çalıştırılmıyor.
Değerli Flu TV; 1- Karbon salınımı diye bir kavram çevre literatüründe yanlış kabul edilmektedir. Karbon salımı veya karbon emisyonu denilmesi daha doğru olacaktır. 2- İlgili enerji krizine yönelik, beyefendinin yapmış olduğu yorumlar konuyu yalnızca iktisadi bir yönden değerlendirmekte ve krizin diğer yönleri oldukça eksik kalmaktadır. Bu açıdan, eleştirel olduğunu düşünebileceğimiz bu kanalda enerji krizinin çevresel boyutlarının da incelenmesini beklerdim. 3- Felsefi açıdan nasıl yaklaşılır tartışmak gerekir ancak doğal gaz için "daha temiz" demek olumlu bir anlamdan türüyor. Oysa, kömürden daha az kirli denilmesinin daha anlamlı olacağını düşünmekteyim. İki kullanım arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Doğal gazın da en az kömür kadar iklim değişikliği ile küresel kısınma gibi konularda rolünün olduğunun bilinmesi gerekir. Teşekkürler.
Program boyunca günümüzde daha çok faydanladığımız fisyon enerjisinin aksine füzyon enerjisinden faydalanıldığını hatırladığım yeni çalışmaları yapılan "iter" projesinden bahsedilmesini bekledim ama olmadı. :') Yine de güzel program.
İtü jeoloji muh. Ve insaat muh. Ogrencisiyim. İnsaat müh. bitirme tezimizde Bozcaada açıklarına rüzgâr santrali projesini icin temel tasarımı projesi yaptık. Dolar 7 lirayken tanesini (8MW gücünde) 2 milyon dolardan hesapladık. Bugün fakirledik iyice zorlaştı rüzgar santrali yapımı ülkemizde.
Ne kadar bilinçsiz davrandığımı farkettim. Karbon salınımının ve iklim değişikliğinin olası sonuçlarını içeren bir video da izleyebilirsek çok hoş olur aslında
Selamlar, ailenizin elektrik mühendisi geldi. Evi elektrikli ısıtıcı ile ısıtmak ile elektrikli arabaya binmek arasında çok büyük fark var. Hala daha odanın ortasında kömür/doğalgaz/odun yakmak en verimli ısınma yöntemi çünkü enerjinin neredeyse %100'ü ısınmaya gidiyor, diğer yandan elektrik ile ısınmak istiyorsanız, elektriği üretene kadar geçen süreçte ve elektriği tekrardan ısıya çevirmeye çalışırken bir dünya kayıp oluşturmuş olursunuz. Sonuç olarak ısınma için doğalgaz elektrikten iyidir. Peki araba neden farklı; çünkü arabada biz ısı yerine mekanik enerji istiyoruz. Bir şeyleri yakarak elde ettiğimiz mekanik enerji çok verimsiz, içten patlamalı motorlar hala daha elektrikli motorlara göre verimlilik açısından çok gerideler. Tekrardan sonuç olarak eğer bir yerden başka bir yere gitmek istiyorsanız kullanmanız gereken enerji elektrik enerjisidir.
Cok guzel bir bolum olmus tesekkur ederiz. Avrupada aldigim bir derste industrialisation donemi nedeniyle Avrupanin kendisini suclu ve dunyaya yeterince karbon salinimi yapmis olarak gordugunden bahsedildi. Gelismis ve durumu olan ulkeler olarak bu duruma daha dikkatli yaklasmaliyiz, sonucta dunya ve buradaki gelecek hepimizin, ne kadar azaltabilirsek o kadar kazanc olarak goruyorlar, eklemek istedim. Bir turk olarak cok sasirdigim ve hayran kaldigim bir dusunme tarzi oldu. Onun disinda ders ayni hocamizin anlattigi gibiydi :) sevgiler
ISPARTA Uçağında kaybettiğimiz. Engin ARIK hoca ve ekibinin bulduğu TORYUM'dan enerji üretme projesini bir an önce devreye almamız gerekliliğini hakkında çalışma yapabilirsiniz. Saygılarımla
Umarim bu aralar yasadigimiz enerji sorunu hukumete bir ders olmusturda Hukumet biran once gunes, ruzgar santrallerini arttirmak, Nukleer enerji yatirimlarini hizlandirip arttirmak (sozde 3 santral yapilacakti, bizlere akkuyu kapasitesinde en az 5 tane daha santral lazim) ve karadenizde dalgadan enerji uretim cozumleri uzerinde calisma yapmak icin bir calisma icine girmistir...
Elektrikli araba kullanmanın içten yanmalı motor kullanmakla aslında aynı olduğu söylendi. Madem aynı şey devam cümlesinde neden jeneratörü çalıştırıp elektrik üretilmesi eleştiriliyor. İlker bey sizin kombinden doğal gaz yakıp ısı üretip ısınmanız aynı doğalgazı bir türbinde yakıp elektrik üretilmesine oranda kat kat verimsiz. Sizin kombiniz yoğuşturmalı dahi olsa bir litre gazı yüzde 25 verimlilikte ısıya dönüştürebiliyorsa enerji santrallerindeki bir türbinde bu yüzde 50 lere çıkar. Benzer şekilde diyelim arabanızın motorunda 1 litre benzini yaktınız ve enerjiye dönüştürdünüz bu yüzde 30 35 verimlilikte olur yani enerjinin geri kalanı doğaya gaz şeklinde salınır fakat 1 litre benzini enerji üretim santralindeki bir türbinde yakarsanız elde edeceğiniz enerji çok daha fazladır. Elektrikli araba kullanmak içten yanmalı araç kullanmakla enerji verimliliği açısından kıyaslanamaz bile. Elektrikli arabayı güvenle kullanabilirsiniz tabi satın alabilecek kadar ekonomik gücünüz varsa.
Çin'in üzerinde çalıştığı yapay güneş diye basına yansıyan nükleer füzyon teknolojisine hiç değinilmedi :( Sağlık maliyetleri enerji maliyetlerini geçtiği için çocuklar hasta olmasın diye doğalgazı biraz fazla yakıyoruz. Üstüne bir de hasta olunca yıpranmak cabası...
Evet ya Füzyon konusunda ben de 1-2 kelime bekliyordum. Ayrıca Füzyon hidrojen döngüsünün kalbi olduğundan sadece Çin değil, AB ve ABDde de çok ciddi araştırma yapılıyor. Bence de tek ümid bu yön.
Hocam ozur dileyerek depolanabilecegini dusunuyorum. Ozellikle yaz aylari hidroelektrik santral gollerine gunes enerjisi ile denizden su aritilabilinir. Keske daha detayli anlatabilsem. Emeginiz icin tesekkurler.
Yiyeceklerin termik etkisi aldığınız kalorinin ortalama %10’u kadardır. Eğer günde 2000 kalori alıyorsanız, bunun 200’ü sindirimde, emilimde, metabolize edilmesinde ve hücrelere taşınmasında harcanır. Bunu degerlendir bence dostum gayet makul. Bosa gubreden bomba yapmiyorlar :))
İlker hocanin bahsetmemesine şaşırdığım bi konu var, tum insanlik max 2 cocuk yapsa sorun buyuk oranda çözülür zaten. denklemin hic bu tarafi goz onune alınmamış.
Mesela Antalya'da yaşıyorum. Evimde doğalgaz yok ve kiracıyım mecburen elektrik ile ısınıyorum. 12 Ayın 9-10 ayı klima açıyoruz. Ama elektrik az kullanalım diye zam yapılıyor. Devlet o zaman bizim evlerimize kombi yaptırsın. Ev sahibi yaptırmıyor. Bir diğer konu ise evlerimiz yalıtımsız yanı aslında kullandığımız enerjinin çoğunu boşuna harcıyoruz. Konu gene aynı yere geliyor ev bizim değil ve kimse evlerine masraf yapmak istemiyor. Adeta kısır döngü
Hocam güneş enerjisi vb çözümleri sürekli depolamak piller ile yapılması gerekiyor. Gün içinde üretilen enerjiyi geri enerji olarak da depolamak mümkün değil mi? Mesela dağ büyük kütlece ağırlıklar olsa fazla enerji ile yukarı çekilse gereği olduğu zaman da ağırlık geri salınsa bu sayede oluşan hareketten elektrik üretsek veya barajdan giden sular gün içinde geri pompalansa ihtiyat halinde kullanılsa olmaz mı? İlla pillere depolamak sınırlamak doğru değil bence.
Enerji depolanması, pompalarla suyu yüksekte bulunan bir noktadaki havuza pompalanması ve ihtiyaç halinde türbinlerle geri elektrik elde edilmesi ile de mümkün bu arada. Örnekler vardı yanılmıyorsam 😉
5:10 - Bilinenin aksine pil elektriği depolamaz. Orta okul ve lise derslerinde hatırlayanlar olacaktır pil elektrik devresinde üreteç olarak isimlendirir. Bu isimlendirmenin sebebi de pilin elektriği depolamaktan çok kimyasal bir tepkime ile elektrik üretmesinden gelir. Şarj edilebilir pillerde de benzer şekilde elektrik depolanmaz. Pilin yapısında yer alan elementlere dışarıdan elektron takviyesi sağlanarak + ve - uç arasındaki potansiyel farkı artırılır. 15:52 - Sanayileşmeyi erken gerçekleştiren ülkeler bu günkü iklim krizinin de en büyük sorumlusu. Hem mevcut zenginliklerini de bu şekilde elde ettiler. Bu zenginliğin bir bedeli olmalı. Tabiki ödememeyi de seçebilirlerdi ama hatalarının farkında olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle iklim krizini önlemek için yaptıkları harcamaları bir lütuftan çok bir borç gibi görmeliyiz.
hocam henuz videonun basindayim belki ilerde aciklayacaksiniz ama elektirk kesilme ihtimaline karsi, Portekiz yuz olcumu kadar solar panellerimiz olsa dunyanin enerji ihtiyaci fazlasiyla karsilaniyor diye bisey duymustum Sabanci Uni. Ekonomi kursusu baskanindan, bu mumkun mu mumkunse neden yapmiyoruz petrol icin savasiyoruz filan
İnternette bir haber okudum ne kadar doğru bilmiyorum ama sorsaydiniz keşke hocaya.... şuan kriz varmış BOTAŞ ödeme yapamadığı için haciz vb olmuş İstanbul da enerji eksikliği olduğu için fabrikalar kapaniyormus diye bir haber .. bilenler yazabilirse Sevinirim 🖖🏼🖖🏼🖖🏼
ya bırak. Gariban vatandaşın hiçbir suçu yok. İklim krizi toplantısına bile özel uçakla giden gereksizlere seslen. O özel uçağın havaya verdiği zararı sen 1000 yılda veremezsin.
Klimalarda birim enerji kadar enerji pompalanmaz, 3 katına yakın pompalanabilir. Yani klima ile ısıtmak elektrikli ısıtma için doğru yerlerde daha ucuz olabildiği gibi klima ile soğutmak konusundaki videodaki argüman da biraz hatalıdır. (bknz: cop)
Ülkelerin ürettiği minimum enerjiyi yenilenebilir enerjiden üretsek ve talep artarsa, karbon emisyonu olan enerji kaynaklarına yönelsek enerji krizini geciktirmiş olmaz mıyız ?
Yenilebilir enerji sistemlerinin çeşitli hibridizinasyonu sayesinde depolanması mümkündür. Örneğin "dam storage (bir nevi su baraj sistemi) ile güneş ve/veya rüzgar ile üretilen fazla elektrikle su alçak düzeyden yüksek seviyeye pompalanarak bir potansiyel enerji kaynağı (=regüle edilebilen bir baraj) oluşturulur. Türkiye engebeli araziye sahip olması sebebiyle bu gibi sistemler için uygun bir coğrafyadadır. Ancak mevzuatın özü global bir siyasettir! Elektriğin Akümlatör (sizin deyiminizle pil) depolaması haricinde çeşitli çözümler mümkündür.
Enerji dönüşümü konusu çok afaki bir konu bence mevcut yenilenebilir enerji kaynakları yeterli değil.. şu an yapılan karbon vergisiyle aslında enerji maliyetlerini arttırarak orta sınıf ve altını öldürmek demek oluyor.. çünkü mevcutta bir çözüm var da pahalı olduğu için kullanılmıyor değil mevcutta bir çözümümüz yok.. bir de enerjiyi sadece ısınmak için düşünmemek lazım gıda, barınma, giyim de dahil herşeyin çok çok pahalanması demek. Toplumun bir kesiminin bu kaynakları hiç kullanamamasına kadar gidebilir.. dolayısıyla bu yeşil politikaların da en az alternatifi kadar kötü sonuçları olacağını düşünüyorum
Hocam elektrikli araçların, bütün üretim süreçleri de dahil olmak üzere ekonomik ömrü baz alınarak yapılan hesaplamalara göre carbon ayak izi fosil yakıtılı araçlara göre göre hatrı sayılır miktarda daha az. Dolayısıyla daha çevreci.
Sadece karbon emisyonunun az olmasi, o ürünün daha cevreci oldugu anlamina gelmez. Elektrikli araclarin bataryalarini üretmek icin cikartilan lityumu elde etmek icin kirletilen su ile karbon emisyonunu kiyaslayacak olur isek; üstüne de bataryalar calismaz hale geldiginde geri dönüsümü icin harcanan enerji de hesaba katilinca hangisinin daha cevreci oldugu tartisilir. Her sekilde en temizi bisiklete binmek...
elektrikli araçlar fosil yakıtlılara göre 2-3 kat daha fazla carbon emisyonu yapıyo. Bu analize Life Cycle Analys denilir. Malesef elektrikli araç kullanalım elektrik co2 çıkışı yapmıy gibi basit bi çözümü yok. Koca devletlerin ve firmaların mühendisleri var. Yoksa herkes elektriğe geçer.
Bu düşüncemin çok popüler olmadığının farkındayım ama yine de söyleyeceğim. İklim krizi insanlığın geldiği en büyük taklalardan birisi diye düşünüyorum. Özellikle son 70 senede gezegende oluşan 1,5-2 derecelik ısı farkının sera gazıyla paralellik göstermesinin tesadüfi bir korelasyon mu, yoksa bir nedensellik mi olduğunu bile bilmiyoruz henüz. Diğer değişkenlere bakıldığında başka gerekçe de bulunamadı fakat bu hala bizden ötürü olduğu anlamına gelmiyor, dahası böyle devam edeceğinin kesinliği anlamına da gelmiyor. Modern iklim krizi algısı son 20 senenin davası en fazla. Öncesine kadarki tahminler tamamen fiyaskoydu zaten, küresel soğuma düşünüldü hatta bir dönem. Malum iklim değişikliğinden de baki bol bol felaket senaryoları yaşadı dünyada bugüne kadar her dönemde, işin ilginci hepsi de yanlış çıktı ve siyasi kaynaklı olduğu anlaşıldı sonradan. Beşer yani aslında derdimiz gezegenden ziyade. Bu sefer farklı deniyor ama ben ikna olamadım yıllarca okumama karşın. Modern haliyle net ısınma beklentisi ise IPCC'in ilkini 1990'da yayınladığı, sonuncusu 2013'te yayınladığı toplam 5 raporun sonucundaki verilere dayanıyor. Ki hiçbir net veri vermiyor esasında, bol bol yıllara bağlı ölçümler ve şüphelerden bahsediyor. Sonrasında ise 2013'te yayınlanan bir makale ile meşhur "Bilim adamlarının %97'si" argümanı çıktı. Ki esasında bilim insanların %33'ü "kesinlikle insan bazlı iklim krizi var" derken, %0,5'i "kesinlikte yok" diyordu, kalan büyük çoğunluk çekimserdi. Bu ikisini oranlayarak elde edilmiş bir oran %97 oranı. Ama o zamandan beri tüm politikanın malzemesi oldu %97 konusu ve yine tarihi bir konsensüs kanserine düştük. 2013'ten beri yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar fon harcanarak sadece iklim krizini kabul eden çalışmalar fonlanıyor ve her vatandaşa öncelikle bunun bir gerçek olduğu fikri öğretiliyor. Öyle ki 2019'a geldiğinde çalışmaların %100'ü iklim krizine işaret eder hale geldi, bu eğer yanlışsa tarihi bir hata yapıyoruz demektir. Zira aksini söyleyecek hiçbir çalışmaya ne fon ayrılıyor, ne de bu alanda çalışacak bir öğrenci yüksek lisansa kabul alıyor. Akademinin nasıl çalıştığını bir gram bilen birisi burada bir bokluk olduğunu anlar. Dünyada iklimden ziyade çok ciddi bir yenilenebilir kaynak krizi var uzun süredir ve liberal ekonominin son dönemine girdik 90'lardan itibaren. Reagan zamanında başlayan para deneyi son demlerini yaşıyor ve bu alanda çıkar ilişkileri çok daha siyasi bir hal almış gibi görülüyor. Bu olayın beşeri ayağına dair şüphe duymamak bence çok fazla. Hatta videoda da geçen "Don't Look Up" her Netflix yapımında olduğu gibi alenen bir Liberal Woke propagandası taşıyor ve film boyunca "küresel ısınma yok diyenlere takılacak lakaplar" ilmik ilmik işleniyor. Bu ve bunun gibi binlerceyapımın bu paralellikte ilerlemesi çok şüphe verici. Bu kadar büyük propagandalar olayın beşeri ayağına dair şüpheyi artırıyor. Dünya da salgınla başlayan süreçte korkunç bir değişime sokuldu gibi görülüyor. Söylediğim şeyin popüler bir görüş olmadığının farkındayım ama girilen "iklim krizi" sürecinin tamamen sermayenin çıkarlarına işleyecek bir kontrol sisteminin kapılarını açmaktan başka fonksiyonu olacağına inanmakta zorlanıyorum. Dünyada gerçekten çok güçlü ve çok kötü insanların olabileceğine dair naif umudumuzun ise önümüzdeki yıllarda çok kötü şekilde çökeceğini düşünüyorum. Trilyonlarca dolarlık servetlere sahip insanların "güvenli kurumları" bize bırakacağını düşünmeyi naif buluyorum. Yani yine diyorum, muhtemelen çok fena taklaya geliyor insanlık 20 senedir ve bu dediğim şey bundan 20 sene sonra falan ancak anlaşılacak. Umarım yanılıyorumdur, geldiği gibi yaşanacak neticede. İyiden iyiye tadı kaçtı, 3. dünya savaşına gebe bu süreci daha fazla kafam kaldırmadığı için ben medeniyetten siktirip gidiyorum bu sene zaten, siz takılın.
Hocam plaklar sanıldığı kadar iyi değil dediniz de neden olduğunu 2. bölümde söyleriz dediniz. Kaç gündür bekliyorum. Abdal herifler atar mısınız 2. bölümü? Çok teşekkürler iyi günler.
Sanayici olarak bu videoyu is gunu, gunduz evden izliyorum cunku 3 gundur elektrigimiz kesik ve ulke olarak sanayi uretimi yapamiyoruz dogalgaz sikintisi nedeni ile. Videoda elektrik kesilse demis ilker bey, ama sanirim bu video daha once cekilmis. Bu konu da islense iyi olabilirmis.
muhtemelen yoksa 3 günlük kesintiden bahsederlerdi
Ben de aynı durumdayım. Hafta içi mesai saatleri içinde evde bu videoyu izliyorum. Haftaya da devam edecek mi belli değil
Organize Sanayi Bölgelerinde plansızlıktan kaynaklı planlı 3 günlük eletrik/doğalgaz kısıtlaması veya kesintisi yapıldığı şu mübarek günlerde işlediğiniz konu için teşekkürler
Nerdeyse kına yakacaksınız olm bu ne hasetlik ya
@@volkan-7568 haset değil vatandaşlık görevi
XXXXXXX
@@LiGd33znu75 90 larda enerji bakanlığının bütün bürokratları ile greenpeace i karşısına alarak kevgiree çevirdiği bir program olmuştu TV'de. Koca greenpeace türkiyenin yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili zerre fikri olmadığı ortaya çıkmıştı. kaydı kuydu nerededir bilmiyorum. Ezberlerden sıyrılıp enerji piyasası üretim kaynakları KARMAsında nükleer enerjiye de yer verilmesi gerekmetedir. herkes ezbere konuşuyor. "Bilim" camiası avrupada ve abd de nükleere gereğinden fazla negatiflik yüklenildiğinden bahsetti. Kaçış yok kaynak karmasına nükleer de katmak zorundayız. Bu arada değinilmemiş ama esasında barajlar elektrik pilidir. ama kuraklık denilen parametreyi de hesaba katınca. tü kaka dediğimiz nükleer enerji kaçınılmaz bir hal alıyor.
Konuyla ilgili bir videonun bu kadar hizli gelmesi muhtesem. Tesekkurler FluTv.
Mehmet Bey enerji piyasasında Türkiye'de sayılı insanlardan🙏 Emeği geçen herkese teşekkürler
Nükleer enerji hakkında bilgilendirme yaptığı 10 dakikalık kısım çok faydalı idi. Enerji piyasasına bakışım değişti.
10:17 Metan gazının kaynağı nasıl inorganik olabilir?
23:50 Flywheel da bir seçenek olabilir: ruclips.net/video/J9slIBECva4/видео.html
24:50 Beklenen mucizevi teknoloji: Kontrollü termonükleer füzyon.
25:00 Alırken pahalı ama LED'ler hem çok daha uzun ömürlü hem de çok daha az elektrik tüketir; dolayısıyla, uzun vadede ekonomiktir.
31:25 Doğal iklimlendirme sağlayan binalar sayesinde ısıtma/soğutma giderimizi azaltabiliriz. Yeni bir mimari anlayışa da ihtiyaç var.
Flu tv hocam şu yayına beni alın küresel ısınma güncel adıyla küresel iklim değişikliği saçmalığını çürüteceğim karşımada adam gibi bilgili birisini çıkarın bi hoplatayım
Bu karbon olayını sadece neden Avrupa dert ediyor diye sorulduğunda keşke geçmişte kaynakları nasıl fütursuzca kullandıklarını, bu gelişimi sanayi devriminden beri fosil yakıtlarla sağladığının üstünden geçilseydi. Şimdi teknolojilerini geliştirdiler, çok katma değerli ürünler üretebilir hale getirdiler ve insanlardan karbon vergisi alabiliyorlar. Öte yandan Hindistanda hala halkın %25i elektriksiz yaşıyor. Elektrik olmadan yaşam kalitesinin de nasıl olacağını tahmin edebiliyorsunuzdur.
Bu kanalı seviyorum😍😍😍
Katıldığım bir sürdürülebilirlik konferansında ki akademisyen Türkiye'deki bütün pencerelerin "doğru" yalıtımlı olması durumunda 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını söylemişti. Bana fazla gelmişti ama biraz hesap kitap yapınca doğru olabileceğine kanaat getirmiştim.
Oha aşırı iyi içerik helal be Flu Tv 🥰
İşte konuya hakim bir adam
yine nokta atış tebrikler ilker hocam
Teşekkürler………Hızı 1,5 alın ……Keşke Mehmet D bey enerji Bakanı olsa 👏😀……
En ayar olduğum şey, ofislerde vs genellikle insanlar birşeyleri kapatmıyor. Bir plazmada pandemide aylarca ekranlar, bilgisayarlar ışıklar vs. Açık kaldılar ve boşa giden paralar, kaynaklar
Çok yerinde ve zamanında bir program olmuş, teşekkürler flu'cum 😎
selam
Yine çok güzel konu ,Yine çok akıcı konuşan bir konuk.....👏👏👏👏
Enerji konusu tekrar gelsin harika
Guzel bir bolum olmus ancak, keske Mehmet Dogan Bey, gunes enerjisinin efektif kullanim cozumleri, grafen ve buna bagli enerji depolama konularinda cigir acabilecek konulara da deginseymis daha guzel olurmus.
Bence evlerdeki ısıl izolasyonu da düşünmek lazım. Bir ev almak istediğinizde veya kiralamak istediğinizde sözde evlerde ısı ve ses izolasyonu var deniliyor ama gerçekte öyle değil. Evlerde çok fazla ısı kaybı olduğundan paramız boşa gidiyor. Yeni yapılan evlerde mutlaka ısı izolasyonunun denetlenmesi lazım, bir miktar daha pahalı görünebilir ama uzun vadede daha karlı çıkılacağını düşünüyorum.
Bence temel sorun dikey yapılaşma. Yatayda arsa bedellerinin yüksek olmasının bedelini aynı alana daha fazla konut vs yaparak enerji tüketimini arttırdık.
Ne güzel adam..
Güzel bir konu, iyi anlatan bir uzman. Yapımda emeği geçen her bir kişiye teşekkürler. O bilgisayarları kapatın :) Devam eden iş varsa ayarlı "shutdown" kullanın.
Teşekkürler
Her gün en az bir, bazen üç veya dört defa elektrik kesintisi yapılıyor. (Gaziantep) İlker Hoca "kapasiteyi biraz düşürelim" diyor. Oldu olacak mağaraya taşınalım da tam olsun hocam.
Yahu git beyran iç sen en iyisi.
Aslında elektriği dolaylı yoldan depolamanın yolları var. Mesela elektrik ucuzsa (sabah tarifesi)ya da güneş, rüzgar enerjisi gibi kaynaklardan üretiyorsak o sırada suyu pompa ile yüksek bir göle, baraja depolayabiliriz. Gerektiğinde hes mantığı ile elektrik üretiriz. Böylece elektrik enerjisini, suyun potansiyel enerjisine dönüştürürüz. Karşılıklı olarak döngü devam ettirilebilir, verim önemli.
Öyle yollar yok zira siz ilk doğan, akleden de değilsiniz bu tip farazi fikirler buralarda henüz doğmadan mühendislerince işe yaramadığı, formüle döküldüğünde karşılananın harcamaya değmeyeceğini defaatle ispatlar oluyor. Bugünlerde benzer birşey güya akledenler olmuştu yağan karları barajlara taşıyalım felan diye... bunu bir belediye yapıyor dar ölçekte fakat oturup harcadıkları enerjinin kazanılanla mukayese etmekten çok uzaklar. Entropiye göre dönüşüm her zaman daha fazla kayıplı yani maliyetlidir sizinki gibi fikirlerle kaynaklarınızı hesap kitapta işe yaramayacak bu tip dönüşümler yerine, mevcut kaynak, hatlarınızı verimlileştirmek ve artıkları geri kazanım için harcarsınız daha fazla iş yani verim elde etmiş olur. Enerji üretim ve taşıma hatlarının tümünde devasa işletme ve teknolojik seviye dolayısıyla kayıplar söz konusu bunları iyileştirmek dahi önemli etkiler yapıyor fakat bazı devletler bütçe dolayısıyla buna da yanaşmıyor.
Çok kıymetli bilgiler. Teşekkürler
Böyle bir açıklamaya ihtiyacım varmış enerjim yükseldi 🤗
Çevre mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Bitirme tezimde atıklardan Hidrojen gazı üretiyorum. Hep böyle bi programda konuşmak istemişimdir. Davet atın geleyim :D
Hocam çok güzel ve yerinde bir seri başlatmışsınız, her ne kadar biraz geç kalınmış olsa da. Ancak elektriğin ve/veya doğal gazın sadece doğrudan kullanımından bahsetmişsiniz. Oysa ki kullandığımız, tükettiğimiz her şeyin bir enerji maliyeti var, doğaya bir maliyeti var. Sonraki bölümlerde bu konulara da değinmeniz dileğiyle ❤
Isınma konusunda duvar sıcaklığı çok önemli. Yalıtım kötüyse duvar soğuk olduğundan dolayı insan vücudu ışınım ile çevreye ısı yayıyor ve üşüdüğünü hissediyor.
Sanırım sizin ofiste yazın 21 C serin gelirken, kışın üşütüyor örnek olarak.
abiyi nasrullah ayan programından tanıdım çok şeker sevimli bilgili..devamı gelsin lütfen.
Yılbaşında testleri yapılan "Nükleer Füzyon"dan da bahsetseydiniz kaymaklı ekmek kadayıfı tadında bir video olurdu.😊
Katılıyorum ITER projesinden bahsedilse cok iyi olurdu
@@recepaltn1914 Neyi merak ediyorsunuz ? Fr'de nükleer alanında Doktora yapıyorum yardımcı olmaya çalışayım.
@@akg3591 Hocam eyvallah ama anlatsan da muhtemelen benim çap yetmez o kadar teknik detaya :))) alternatif enerji o kadar imkansızmış gibi konuşulduğu için bu Nükleer Füzyon'a bakış açılarını merak ettim sadece :) ben Nükleer Füzyon'un bir alternatif olabileceğine inananlardanım ama çok da bildiğimden değil, okuduğum kadarıyla bu düşüncem de :)
arkadaşlar işin goygoyunda
@@akg3591 Amerika İngiltere izin verdimi izin aldikmi onlardan nükleer fizyon vede füzyon için ikisi farklı şeyler mis hocam orbitallerdeyim işin içinden çıkamadım bir türlü
Almanya' da ev teslim edilmeden önce basınç testi yapıyorlarmış. İçeriden ya da dışarıdan hava kaçağı varsa yeniden doğramalar yapılıyormuş. Bu bile tasarruf sağlayacak bir şey.
Konuk Mehmet Doğan için like attım. Biz de kısa süre önce doğalgaz bulduk diyip alaylı konuşan gerzeğe iyi cevap verdi.
Sesçi kardeş bası kıs kurban olam
FluTV yi izlemeden beğenmek ❤️
yine çok keyifli ve öğretici bir içerik olmuş.
Doğal gaz en az kömür kadar kirli bir kaynaktır. Sadece yakılmasının sonucunda ortaya çıkan gazlar düşünülerek temizmiş gibi lanse edilmesi çok yanıltıcı. Doğalgaz hatlarındaki kaçaklar CO2 den 25 kat daha etkili bir sera gazı olan Metan ın doğrudan atmosfere salınması demek. Bence bu program için bu yönde bir düzeltme yapılması şart. İlker bey, rica ediyorum!
Bu kaçaklar dünyanın mevcut işleyişi ve dönüşümünde yine önemsiz derecedeler çünkü volkanik ve biyoçeşitlilik alanlarında devasa bir metan salınımı zaten söz konusu. Hatta hatırlanırsa fenomeni de pek kalmamış artık bermuda üçgeni denilen gibi alanlarda açıklanamayan kayıpların metan salınımı ile ilgili olabileceği, buna dair işaretleri konuşuluyordu geçmişte. Yellowstone da süreğen bir metan salınımı var hatta marmara da da var. Bu metanı dönüştüren canlılıkta var CO2 gibi fakat salınıma göre dönüştürenler yetersiz görülüyor.
Doğalgaz hattındaki kaçaklar çok küçük miktarlardadır ve ihmal edilebilirler. Dünya üzerindeki en çevreci hidrokarbon bileşiği doğalgazdır, en kirli ve yan etkisi yüksek olan ise kömürdür. Avrupa bu sebeple elektrik üretebilmek için kömürlü termik santralleri kapatıp kombine çevrim santrallerinde cayır cayır gaz yakıyor.
Asıl enerji krizi hayat enerjinin olmamasıdır. 3500 TL olan kirama ev sahibi 8500 yapmaya çalışıyor. İnsanın yaşama sevincini elinden alıyorlar.
6+1 falan mı eviniz de ev sahini 9k yapmak istiyor kirayı?
Harbi amk
@@Tengrisst 2+1 85 metrekare
Yapmayın. Sizi siz istemedikçe çıkartamaz. Enflasyondan yüksek zam yapmayın.
Bu ev sahibin kefenine CEP dikmis herhalde..El insaf yaaa😲
En temiz ve çevreci enerji üretim biçiminin nükleer enerji olduğunu kabul edeceksiniz insanlık olarak. Ama bugün, ama 100 yıl sonra. Ne kadar erken kabul ederseniz siz, çocuklarınız ve çevre için o kadar iyi.
Fuzyon reaktorleriyle de ilgili bir bolum de yaparsaniz cok iyi olur. Harika bir bolumdu.
efsane iyi bölümdü
Elektrik dağıtımı için devasa bataryalar yapmak yerine evlerdeki cihazları bataryalı yapsak nasıl bir sonucu olur acaba? Örneğin, buzdolabı'nın şarjı bir hafta gitse ve ayda bir kaç defa şarj ederek kullansak, elektriği depolamış olmaz mıyız?
Var gücümüzle füzyon reaktörüne uğraşmalıyız. Erime riski de yok fisyon reaktörleri gibi. Giren enerjiyi kesersen direkt reaksiyon sonlanıyor. Bu olduğunda karbon yakalama ile havadan petrol, gıda vs. bile üretebiliriz. Piller, güneş panelleri ve rüzgar gülleri vs. çok sofistike şeyler ve üretimleri esnasında çok fazla ağır metal gibi atıklar ortaya çıkıyor. Ayrıca ömürleri de kısıtlı.
Amerikanlarin 80 senedir ugrastigi bir konu uzerinde biz turkler olarak yakin gelecekte pek fazla ilerleme kaydedemeyiz. Diger surdulebilir enerji kaynaklari da onemli tabii ama nukleer enerji konusunda en bastan baslamak durumundayiz
Yenilenebilir kaynak adli kandirmacada haklisin birer care degiller.
Fuzyonla ilgili calismalar son hizla gidiyor. Avrupa cin dunyada bunu yapmaya calisiyor ama soguk fuzyon henuz surdurulebilir degil.
Abd ayda uretmenin pesinde. 20 30 yila fuzyon bir parcamiz olur
@@devrimtuncer8655 Soguk fuzyon teori. Suan gunes cekirdeginden daha yuksek sicakliklar deneniyor. Çinde molten salt reaktor deniyor bu sene orda basarili olursa kendi enerji problemini cozer. Biz bari molten salt thoriumya yatirsak biraz para keske.
@@m.cihadtasdelen3023 teori degil deneniyor. Hattacalisan birkac deey oldu ama sureklilik saglanamadi
turkiyede nukleer yakit mi 😂😂😂 gercekten zombie olmamizi mi istiyosun. tren yonetemiyoruz daha amk
Hocam biogaz hakkında da biraz bilgilendirir misiniz? Hayvan gübresi ve organik atıklardan elde edilen gaz da yakılabiliyor.
Arkea yani metanojen olarak adlandırılan bakteri türü Carbonu anaerobik koşullarda metan gazına çevirir. Arkealar ayrıca bilinen en eski bakterilerden biridir. Anaerobik şartlarda H2S(Hidrojen Sülfür),NH4(amonyum),CO2 çıktısıda olur.
Benim bitirme tezim atıklardan hidrojen üretimi üzerine. Glikoz,selüloz,ksiloz içeren atıklardan bazı bakteri türleri ile Karanlık Proses ile Hidrojen gazı üretiyorum. Yan ürün olarak organik asitler çıkıyo, organik asitlerden de aydınlık proses ile Hidrojen üretimi mümkün
Bana sorarsan atıklarda carbon miktarı fazla olduğu için metan daha alternatif bir kaynak fakat hidrojen üzerine çalışmalar sürüyor. Yani çıkan hidrojeni, hidrojenle çalışan araçlarda kullanırsan en azından enerji ihtiyacının bir kısmını ordan temiz bir şekilde karşılarsın
Nükleer enerji bölümü çok iyi olur
Tesla Powerwall, gündüz güneş enerjisi ile Li-Ion pillerde kullanım fazlası enerjiyi depoluyor. Güneşten enerji elde edilemeyen zamanlarda da depolanan bu enerjinin kullanılmasını sağlıyor.
Çok güzel bir konu, hocamızın da ağzına sağlık. Ancak biraz umutsuz gördüm.. :)) Halbuki yeni teknolojiler (dalga enerjisi, jeotermal enerji gibi) ve mikro ölçekte de olsa herkesin katkısı ile yapılabilecek çok şey var. Başta büyük enerji tüketicilerinin (sanayi) almaları gereken enerji verimliliği tedbirleri var... Var, var, var... Umutlu olalım ve yapılabilecekleri konuşalım...
15 yıldır özel ve devlet ortaklığıyla devrede olan 1985 te yapılmış bir termik santralde çalışıyorum kimya teknikeriyim.Termik santralin amacı kalori oranı düşük kömürü değerlendirmektir.Öyleki santralde yaktığımız ocaklardan madenci arkadaşlarımızın çıkardığı kömür 2500-3000 kalori bandında yani bu kömürü evlerinizde ve kazanlarınızda çok zor yakarsınız verimsizdir. 24 saat 3 vardiya 2500 kişi 4 türbin tam kapasite çalışırsa saatte 640 mw elektrik üretiyor.karbon salınımı konusuna gelecek olursak bunun için kuruluştan beridir santrallerde bacagazı arıtma sistemleri mevcuttur ve olmayan santraller şu an çalıştırılmıyor.
Değerli Flu TV;
1- Karbon salınımı diye bir kavram çevre literatüründe yanlış kabul edilmektedir. Karbon salımı veya karbon emisyonu denilmesi daha doğru olacaktır.
2- İlgili enerji krizine yönelik, beyefendinin yapmış olduğu yorumlar konuyu yalnızca iktisadi bir yönden değerlendirmekte ve krizin diğer yönleri oldukça eksik kalmaktadır. Bu açıdan, eleştirel olduğunu düşünebileceğimiz bu kanalda enerji krizinin çevresel boyutlarının da incelenmesini beklerdim.
3- Felsefi açıdan nasıl yaklaşılır tartışmak gerekir ancak doğal gaz için "daha temiz" demek olumlu bir anlamdan türüyor. Oysa, kömürden daha az kirli denilmesinin daha anlamlı olacağını düşünmekteyim. İki kullanım arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Doğal gazın da en az kömür kadar iklim değişikliği ile küresel kısınma gibi konularda rolünün olduğunun bilinmesi gerekir.
Teşekkürler.
Program boyunca günümüzde daha çok faydanladığımız fisyon enerjisinin aksine füzyon enerjisinden faydalanıldığını hatırladığım yeni çalışmaları yapılan "iter" projesinden bahsedilmesini bekledim ama olmadı. :') Yine de güzel program.
İtü jeoloji muh. Ve insaat muh. Ogrencisiyim. İnsaat müh. bitirme tezimizde Bozcaada açıklarına rüzgâr santrali projesini icin temel tasarımı projesi yaptık. Dolar 7 lirayken tanesini (8MW gücünde) 2 milyon dolardan hesapladık. Bugün fakirledik iyice zorlaştı rüzgar santrali yapımı ülkemizde.
Ne kadar bilinçsiz davrandığımı farkettim. Karbon salınımının ve iklim değişikliğinin olası sonuçlarını içeren bir video da izleyebilirsek çok hoş olur aslında
Nükleer Füzyon !
Selamlar, ailenizin elektrik mühendisi geldi. Evi elektrikli ısıtıcı ile ısıtmak ile elektrikli arabaya binmek arasında çok büyük fark var. Hala daha odanın ortasında kömür/doğalgaz/odun yakmak en verimli ısınma yöntemi çünkü enerjinin neredeyse %100'ü ısınmaya gidiyor, diğer yandan elektrik ile ısınmak istiyorsanız, elektriği üretene kadar geçen süreçte ve elektriği tekrardan ısıya çevirmeye çalışırken bir dünya kayıp oluşturmuş olursunuz. Sonuç olarak ısınma için doğalgaz elektrikten iyidir.
Peki araba neden farklı; çünkü arabada biz ısı yerine mekanik enerji istiyoruz. Bir şeyleri yakarak elde ettiğimiz mekanik enerji çok verimsiz, içten patlamalı motorlar hala daha elektrikli motorlara göre verimlilik açısından çok gerideler. Tekrardan sonuç olarak eğer bir yerden başka bir yere gitmek istiyorsanız kullanmanız gereken enerji elektrik enerjisidir.
Teknik anlatım için teşekkürler..
Cok guzel bir bolum olmus tesekkur ederiz. Avrupada aldigim bir derste industrialisation donemi nedeniyle Avrupanin kendisini suclu ve dunyaya yeterince karbon salinimi yapmis olarak gordugunden bahsedildi. Gelismis ve durumu olan ulkeler olarak bu duruma daha dikkatli yaklasmaliyiz, sonucta dunya ve buradaki gelecek hepimizin, ne kadar azaltabilirsek o kadar kazanc olarak goruyorlar, eklemek istedim. Bir turk olarak cok sasirdigim ve hayran kaldigim bir dusunme tarzi oldu. Onun disinda ders ayni hocamizin anlattigi gibiydi :) sevgiler
ISPARTA Uçağında kaybettiğimiz. Engin ARIK hoca ve ekibinin bulduğu TORYUM'dan enerji üretme projesini bir an önce devreye almamız gerekliliğini hakkında çalışma yapabilirsiniz. Saygılarımla
Umarim bu aralar yasadigimiz enerji sorunu hukumete bir ders olmusturda Hukumet biran once gunes, ruzgar santrallerini arttirmak, Nukleer enerji yatirimlarini hizlandirip arttirmak (sozde 3 santral yapilacakti, bizlere akkuyu kapasitesinde en az 5 tane daha santral lazim) ve karadenizde dalgadan enerji uretim cozumleri uzerinde calisma yapmak icin bir calisma icine girmistir...
Akkuyu gibi 10 tane yapılsa anca karsılsr
Elektrikli araba kullanmanın içten yanmalı motor kullanmakla aslında aynı olduğu söylendi. Madem aynı şey devam cümlesinde neden jeneratörü çalıştırıp elektrik üretilmesi eleştiriliyor. İlker bey sizin kombinden doğal gaz yakıp ısı üretip ısınmanız aynı doğalgazı bir türbinde yakıp elektrik üretilmesine oranda kat kat verimsiz. Sizin kombiniz yoğuşturmalı dahi olsa bir litre gazı yüzde 25 verimlilikte ısıya dönüştürebiliyorsa enerji santrallerindeki bir türbinde bu yüzde 50 lere çıkar. Benzer şekilde diyelim arabanızın motorunda 1 litre benzini yaktınız ve enerjiye dönüştürdünüz bu yüzde 30 35 verimlilikte olur yani enerjinin geri kalanı doğaya gaz şeklinde salınır fakat 1 litre benzini enerji üretim santralindeki bir türbinde yakarsanız elde edeceğiniz enerji çok daha fazladır. Elektrikli araba kullanmak içten yanmalı araç kullanmakla enerji verimliliği açısından kıyaslanamaz bile. Elektrikli arabayı güvenle kullanabilirsiniz tabi satın alabilecek kadar ekonomik gücünüz varsa.
bizimkiler yedekleri de yediği için 3 gündür üretim durdu. zamlar yine halka yansıyacak. şimdi elektrik kesintisi gündemde.
Çin'in üzerinde çalıştığı yapay güneş diye basına yansıyan nükleer füzyon teknolojisine hiç değinilmedi :(
Sağlık maliyetleri enerji maliyetlerini geçtiği için çocuklar hasta olmasın diye doğalgazı biraz fazla yakıyoruz. Üstüne bir de hasta olunca yıpranmak cabası...
Evet ya Füzyon konusunda ben de 1-2 kelime bekliyordum. Ayrıca Füzyon hidrojen döngüsünün kalbi olduğundan sadece Çin değil, AB ve ABDde de çok ciddi araştırma yapılıyor. Bence de tek ümid bu yön.
Harbi
Hocam ozur dileyerek depolanabilecegini dusunuyorum. Ozellikle yaz aylari hidroelektrik santral gollerine gunes enerjisi ile denizden su aritilabilinir. Keske daha detayli anlatabilsem. Emeginiz icin tesekkurler.
Ülker metro çikolata olarak depolasak olmaz mı? Sonra bisikletle elektrik üretiriz :)?
Yiyeceklerin termik etkisi aldığınız kalorinin ortalama %10’u kadardır. Eğer günde 2000 kalori alıyorsanız, bunun 200’ü sindirimde, emilimde, metabolize edilmesinde ve hücrelere taşınmasında harcanır. Bunu degerlendir bence dostum gayet makul. Bosa gubreden bomba yapmiyorlar :))
İlker hocanin bahsetmemesine şaşırdığım bi konu var, tum insanlik max 2 cocuk yapsa sorun buyuk oranda çözülür zaten. denklemin hic bu tarafi goz onune alınmamış.
Biraz nükleer füzyon reaktöründen de bahsedilebilirdi aslında. Geleceği parlak duran bir teknoloji.
Türkiye'de kriz varmış vaayyy beee
Mesela Antalya'da yaşıyorum. Evimde doğalgaz yok ve kiracıyım mecburen elektrik ile ısınıyorum. 12 Ayın 9-10 ayı klima açıyoruz. Ama elektrik az kullanalım diye zam yapılıyor. Devlet o zaman bizim evlerimize kombi yaptırsın. Ev sahibi yaptırmıyor. Bir diğer konu ise evlerimiz yalıtımsız yanı aslında kullandığımız enerjinin çoğunu boşuna harcıyoruz. Konu gene aynı yere geliyor ev bizim değil ve kimse evlerine masraf yapmak istemiyor. Adeta kısır döngü
Hocam güneş enerjisi vb çözümleri sürekli depolamak piller ile yapılması gerekiyor. Gün içinde üretilen enerjiyi geri enerji olarak da depolamak mümkün değil mi? Mesela dağ büyük kütlece ağırlıklar olsa fazla enerji ile yukarı çekilse gereği olduğu zaman da ağırlık geri salınsa bu sayede oluşan hareketten elektrik üretsek veya barajdan giden sular gün içinde geri pompalansa ihtiyat halinde kullanılsa olmaz mı? İlla pillere depolamak sınırlamak doğru değil bence.
Enerji depolanması, pompalarla suyu yüksekte bulunan bir noktadaki havuza pompalanması ve ihtiyaç halinde türbinlerle geri elektrik elde edilmesi ile de mümkün bu arada. Örnekler vardı yanılmıyorsam 😉
@@fotonotamaç zaten mevcut elektriği depolamak, üretmek değil. Enerji kaybı doğal olarak olacak maalesef 👍🏻
Füzyon reaktörü tek çözüm gibi 🤔 neden bahsedilmedi
Henüz füzyon reaktörünü başlatmak çok masraflı oluyor.. Daha ucuza getirecek yeni teknolojiler üretmemiz lazım..
En ucuz doğalgazı kullanıyoruz hocam da, yine döviz bazında söylüyorsunuz. Biz gelirimize kıyasla çok pahalı kullanıyoruz, bunu belirtmek lazım.
Gaz bulduk dert oldu be! Vay anasını...
Yahu bi "amerika günlükleri" atın ciğerimiz soldu
5:10 - Bilinenin aksine pil elektriği depolamaz. Orta okul ve lise derslerinde hatırlayanlar olacaktır pil elektrik devresinde üreteç olarak isimlendirir. Bu isimlendirmenin sebebi de pilin elektriği depolamaktan çok kimyasal bir tepkime ile elektrik üretmesinden gelir. Şarj edilebilir pillerde de benzer şekilde elektrik depolanmaz. Pilin yapısında yer alan elementlere dışarıdan elektron takviyesi sağlanarak + ve - uç arasındaki potansiyel farkı artırılır.
15:52 - Sanayileşmeyi erken gerçekleştiren ülkeler bu günkü iklim krizinin de en büyük sorumlusu. Hem mevcut zenginliklerini de bu şekilde elde ettiler. Bu zenginliğin bir bedeli olmalı. Tabiki ödememeyi de seçebilirlerdi ama hatalarının farkında olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle iklim krizini önlemek için yaptıkları harcamaları bir lütuftan çok bir borç gibi görmeliyiz.
Sabit yapılar için flywheel battery iteknolojisi ile büyük bataryalar yapılıyor bu tarz projelerin yayhınlaşması lazım
Füzyon hakkında neden bahsedilmedi ki gelecekte enerji üretebilmek için ?
hocam henuz videonun basindayim belki ilerde aciklayacaksiniz ama elektirk kesilme ihtimaline karsi, Portekiz yuz olcumu kadar solar panellerimiz olsa dunyanin enerji ihtiyaci fazlasiyla karsilaniyor diye bisey duymustum Sabanci Uni. Ekonomi kursusu baskanindan, bu mumkun mu mumkunse neden yapmiyoruz petrol icin savasiyoruz filan
Hocam şu arkaplanı daha renkli yapsak daha izlenir olur
Hidrojeni ve elektirik enerjisini elde etmek için hangi enerji kaynağını kullanacağız😅safsatadan başka birşey değil
Tokamak konusundan neden hiç bahsedilmedi.
İnternette bir haber okudum ne kadar doğru bilmiyorum ama sorsaydiniz keşke hocaya.... şuan kriz varmış BOTAŞ ödeme yapamadığı için haciz vb olmuş İstanbul da enerji eksikliği olduğu için fabrikalar kapaniyormus diye bir haber .. bilenler yazabilirse Sevinirim 🖖🏼🖖🏼🖖🏼
Şuan benim yaşadığım şehirde bile(karaman) fabrikalar 3 gün çalışmayacak. 10 güne çıkabilir deniyor.
Tekirdağda yaşiyorum ilaç ve gıda sektörü dışındaki fabrikaların %80 i kapattı
@@celalakpinar3563 üzücü :( Burada bazı küçük fabrikalar ücretsiz izine çıkarmış çalışanları. Umarım çok uzun sürmez.
Rahat bir yaşam için yaşadığımız gezegeni kötüye götürmemiz çok garip... Her bireyin kendini daha fazla sorgulaması gerekiyor.
alışmış kudurmuştan beterdir lafı var ya, aslında bu kötülük sıradan bir kötülük. o yüzden daha tehlikeli.
ya bırak. Gariban vatandaşın hiçbir suçu yok. İklim krizi toplantısına bile özel uçakla giden gereksizlere seslen. O özel uçağın havaya verdiği zararı sen 1000 yılda veremezsin.
Klimalarda birim enerji kadar enerji pompalanmaz, 3 katına yakın pompalanabilir. Yani klima ile ısıtmak elektrikli ısıtma için doğru yerlerde daha ucuz olabildiği gibi klima ile soğutmak konusundaki videodaki argüman da biraz hatalıdır. (bknz: cop)
Konuyla alakasız ama Mehmet Doğan fiziken Elon Musk'ın 10 sene sonraki hali diyebilir miyiz
FluTv Elon Musk'ı mı getirdi diye sorucaktım bir an. Benzerlik inanılmaz
Yenilenebilir enerji cok merak bir konu...
Evcil hayvanlara sarılın... Ne güldüm ya... Bu seri devam etmeli...
Hocamızın sosyal medya hesapları varsa paylaşabilir misiniz, lütfen?
Ülkelerin ürettiği minimum enerjiyi yenilenebilir enerjiden üretsek ve talep artarsa, karbon emisyonu olan enerji kaynaklarına yönelsek enerji krizini geciktirmiş olmaz mıyız ?
Hocam tahmini ne zamana yok oluruz
Yenilebilir enerji sistemlerinin çeşitli hibridizinasyonu sayesinde depolanması mümkündür. Örneğin "dam storage (bir nevi su baraj sistemi) ile güneş ve/veya rüzgar ile üretilen fazla elektrikle su alçak düzeyden yüksek seviyeye pompalanarak bir potansiyel enerji kaynağı (=regüle edilebilen bir baraj) oluşturulur. Türkiye engebeli araziye sahip olması sebebiyle bu gibi sistemler için uygun bir coğrafyadadır. Ancak mevzuatın özü global bir siyasettir! Elektriğin Akümlatör (sizin deyiminizle pil) depolaması haricinde çeşitli çözümler mümkündür.
Hocam füzyon (yapay gunes) hakkindaki dusuncelerinizi de alabilir miyiz?
Enerji dönüşümü konusu çok afaki bir konu bence mevcut yenilenebilir enerji kaynakları yeterli değil.. şu an yapılan karbon vergisiyle aslında enerji maliyetlerini arttırarak orta sınıf ve altını öldürmek demek oluyor.. çünkü mevcutta bir çözüm var da pahalı olduğu için kullanılmıyor değil mevcutta bir çözümümüz yok.. bir de enerjiyi sadece ısınmak için düşünmemek lazım gıda, barınma, giyim de dahil herşeyin çok çok pahalanması demek. Toplumun bir kesiminin bu kaynakları hiç kullanamamasına kadar gidebilir.. dolayısıyla bu yeşil politikaların da en az alternatifi kadar kötü sonuçları olacağını düşünüyorum
Çok düz düşünüyoruz.Elektiriği illa da elektirik olarak depolamamız gerekmiyor.
Hocam elektrikli araçların, bütün üretim süreçleri de dahil olmak üzere ekonomik ömrü baz alınarak yapılan hesaplamalara göre carbon ayak izi fosil yakıtılı araçlara göre göre hatrı sayılır miktarda daha az. Dolayısıyla daha çevreci.
Bahsedilen aracın üretiminin değil, yakıtın karbon ayak izi.
Hatiiri sayida az olması dünyayı kurtarmıyor
Sadece karbon emisyonunun az olmasi, o ürünün daha cevreci oldugu anlamina gelmez. Elektrikli araclarin bataryalarini üretmek icin cikartilan lityumu elde etmek icin kirletilen su ile karbon emisyonunu kiyaslayacak olur isek; üstüne de bataryalar calismaz hale geldiginde geri dönüsümü icin harcanan enerji de hesaba katilinca hangisinin daha cevreci oldugu tartisilir. Her sekilde en temizi bisiklete binmek...
elektrikli araçlar fosil yakıtlılara göre 2-3 kat daha fazla carbon emisyonu yapıyo. Bu analize Life Cycle Analys denilir. Malesef elektrikli araç kullanalım elektrik co2 çıkışı yapmıy gibi basit bi çözümü yok. Koca devletlerin ve firmaların mühendisleri var. Yoksa herkes elektriğe geçer.
Üretim de dahil diyorum zaten. Sadece üretim demiyorum. Buyrun sayın çokbilmişler: ruclips.net/video/-E8HIczoSF4/видео.html
Tokamak konuşmamışlar bı dahakine isteriz
Hocam, Çin’de ne oluyor? ..yapay güneş falan.
Mukayla ya da samsayla enerjimiz artar mı
Bu düşüncemin çok popüler olmadığının farkındayım ama yine de söyleyeceğim. İklim krizi insanlığın geldiği en büyük taklalardan birisi diye düşünüyorum. Özellikle son 70 senede gezegende oluşan 1,5-2 derecelik ısı farkının sera gazıyla paralellik göstermesinin tesadüfi bir korelasyon mu, yoksa bir nedensellik mi olduğunu bile bilmiyoruz henüz. Diğer değişkenlere bakıldığında başka gerekçe de bulunamadı fakat bu hala bizden ötürü olduğu anlamına gelmiyor, dahası böyle devam edeceğinin kesinliği anlamına da gelmiyor.
Modern iklim krizi algısı son 20 senenin davası en fazla. Öncesine kadarki tahminler tamamen fiyaskoydu zaten, küresel soğuma düşünüldü hatta bir dönem. Malum iklim değişikliğinden de baki bol bol felaket senaryoları yaşadı dünyada bugüne kadar her dönemde, işin ilginci hepsi de yanlış çıktı ve siyasi kaynaklı olduğu anlaşıldı sonradan. Beşer yani aslında derdimiz gezegenden ziyade. Bu sefer farklı deniyor ama ben ikna olamadım yıllarca okumama karşın. Modern haliyle net ısınma beklentisi ise IPCC'in ilkini 1990'da yayınladığı, sonuncusu 2013'te yayınladığı toplam 5 raporun sonucundaki verilere dayanıyor. Ki hiçbir net veri vermiyor esasında, bol bol yıllara bağlı ölçümler ve şüphelerden bahsediyor. Sonrasında ise 2013'te yayınlanan bir makale ile meşhur "Bilim adamlarının %97'si" argümanı çıktı. Ki esasında bilim insanların %33'ü "kesinlikle insan bazlı iklim krizi var" derken, %0,5'i "kesinlikte yok" diyordu, kalan büyük çoğunluk çekimserdi. Bu ikisini oranlayarak elde edilmiş bir oran %97 oranı. Ama o zamandan beri tüm politikanın malzemesi oldu %97 konusu ve yine tarihi bir konsensüs kanserine düştük. 2013'ten beri yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar fon harcanarak sadece iklim krizini kabul eden çalışmalar fonlanıyor ve her vatandaşa öncelikle bunun bir gerçek olduğu fikri öğretiliyor. Öyle ki 2019'a geldiğinde çalışmaların %100'ü iklim krizine işaret eder hale geldi, bu eğer yanlışsa tarihi bir hata yapıyoruz demektir. Zira aksini söyleyecek hiçbir çalışmaya ne fon ayrılıyor, ne de bu alanda çalışacak bir öğrenci yüksek lisansa kabul alıyor. Akademinin nasıl çalıştığını bir gram bilen birisi burada bir bokluk olduğunu anlar.
Dünyada iklimden ziyade çok ciddi bir yenilenebilir kaynak krizi var uzun süredir ve liberal ekonominin son dönemine girdik 90'lardan itibaren. Reagan zamanında başlayan para deneyi son demlerini yaşıyor ve bu alanda çıkar ilişkileri çok daha siyasi bir hal almış gibi görülüyor. Bu olayın beşeri ayağına dair şüphe duymamak bence çok fazla. Hatta videoda da geçen "Don't Look Up" her Netflix yapımında olduğu gibi alenen bir Liberal Woke propagandası taşıyor ve film boyunca "küresel ısınma yok diyenlere takılacak lakaplar" ilmik ilmik işleniyor. Bu ve bunun gibi binlerceyapımın bu paralellikte ilerlemesi çok şüphe verici. Bu kadar büyük propagandalar olayın beşeri ayağına dair şüpheyi artırıyor. Dünya da salgınla başlayan süreçte korkunç bir değişime sokuldu gibi görülüyor.
Söylediğim şeyin popüler bir görüş olmadığının farkındayım ama girilen "iklim krizi" sürecinin tamamen sermayenin çıkarlarına işleyecek bir kontrol sisteminin kapılarını açmaktan başka fonksiyonu olacağına inanmakta zorlanıyorum. Dünyada gerçekten çok güçlü ve çok kötü insanların olabileceğine dair naif umudumuzun ise önümüzdeki yıllarda çok kötü şekilde çökeceğini düşünüyorum. Trilyonlarca dolarlık servetlere sahip insanların "güvenli kurumları" bize bırakacağını düşünmeyi naif buluyorum. Yani yine diyorum, muhtemelen çok fena taklaya geliyor insanlık 20 senedir ve bu dediğim şey bundan 20 sene sonra falan ancak anlaşılacak. Umarım yanılıyorumdur, geldiği gibi yaşanacak neticede. İyiden iyiye tadı kaçtı, 3. dünya savaşına gebe bu süreci daha fazla kafam kaldırmadığı için ben medeniyetten siktirip gidiyorum bu sene zaten, siz takılın.
Hocam plaklar sanıldığı kadar iyi değil dediniz de neden olduğunu 2. bölümde söyleriz dediniz. Kaç gündür bekliyorum. Abdal herifler atar mısınız 2. bölümü? Çok teşekkürler iyi günler.