Güneş Kalır Bir Başına | Ömer Erdem

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • ▌Güneş Kalır Bir Başına | Ömer Erdem | 27 Kasım 2021▐
    Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu kültür sanat etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Bir Yazar Bir Kitap” programında; yazarlar yeni çıkan kitaplarını tanıtıp yazarlık serüvenlerini hayat hikâyelerinden kesitler ile sunmaktadır.
    Ömer Erdem Kimdir?
    1967, Konya doğumlu Ömer Erdem, Konya - Bozkır Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girdi. Burada modern şiirimiz üzerine akademik çalışmalarda bulundu. Öğrencilik ve sonrası birkaç yıl boyunca Sezai Karakoç ile birlikte çalıştı. Diriliş Yayınevi ve Diriliş dergisi yazı işlerinde görev üstlendi. İlk şiiri yine burada Diriliş dergisinde yayımlandı. 1992 yılında sınavla TRT’ye girdi. Televizyon yayıncılığının kamera asistanlığı, görüntü yönetmenliği, program müdürlüğü ve televizyon müdürlüğü dahil her kademesinde görev yaptı. 2018 yılında buradan emekli oldu. Halen aktif köşe yazarlığı ve yayıncılık faaliyetiyle uğraşmaktadır.
    Ömer Erdem, şiir üzerine düşünüp poetik yazılar yazmanın yanında kendisinden önceki şiir ve şairler üzerine de çalıştı. İlk şiir kitabı “Dünyaya Sarkıtılan İpler” 1996’da okurla buluştu. Beşinci şiir kitabı “Evvel”den bu yana daha kendisine has bir şiir şiir evreni kurdu. “Yarım Ağaçlar” kitabıyla Cahit Zarifoğlu şiir ödülüne layık görülen ilk şair oldu. Ayrıca 2015 Fazıl Hüsnü Dağlarca ilk şiir ödülünü “Pas” kitabıyla kazandı. “Kireç”, “Kör”, “Pas”, “Azap” ve “İstanbul’a”dan sonra son kitabı “Güneş Kalır Bir Başına”, Ekim 2021’de basıldı.
    1990 sonrası Türk şiirinin başat şairleri arasında yer alan şair ayrıca bir grup arkadaşıyla Kaşgar dergisini kurdu. 1997-2004 yılları arasında yayımlanan Kaşgar, halen son dönem edebiyatının etkin dergilerinden birisi olarak görülmektedir. Aynı zamanda Turing üyesi olan şair İstanbul’da yaşamaktadır.
    Güneş Kalır Bir Başına
    Gençlik bir gökkaldıran portakalı
    Dalıp gidip turuncusuna
    Yollar dürerdin aşkla sen bir zaman
    Akdenizden ığdır ovasına değin
    Karlı dağ titreyişi sıcakta
    Sarıp sarmalardı kar çiçeği sözcüklerini senin
    Sevdiklerinin yaşlılığına da erdin
    Gökte güneş kararmış portakal
    Ölüm mü o yaklaşan
    Sanırsın dizlerinin dibine yayılmış bir duman
    Asıl böyle sevdada kal
    İncitmesin son üzümün ezilişi ağzında
    Bir soyulmamış portakal gibi
    Yuvarlanıp dursun aramızda zaman
    Haydar Ergülen'in 18 Kasım 2021 tarihinde hurriyet.com.tr’de yayımlanan bir köşe yazısında, Ömer Erdem’in “Güneş Kalır Bir Başına” kitabı hakkında hazırladığı yazıdan bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz.
    "Doğmak bahsinden mülhem kitabın adı da kendini hatırlatıyor: 'Güneş Kalır Bir Başına' (Everest, 2021). Sanki okulu bitirmeden daha gezginliğe yüz tutmuş, kuşkusuz önce şiiri gezmiş olmalı. Bunun için de ilk şart diyelim, okulda öğretilenleri unutmak ya da bir kenara saklamak, belki de yalnızca şiire değil yaşamaya da iyi gelecek şeyleri sezmek ve seçmek.
    Gezginlere mahsus bir perspektifi var şiirinde (tabii yazısında da). Ömer Erdem’in bir konuda, bu güncel bir şey olsun sözgelimi, yazısını okuyunca, sağlam kuruluşu, lezzetli Türkçesi, şairane ya da şiirsel değil fakat onu iyi bir şairin yazdığını anımsatan kimi buluşlar, çağrışımlarla ve en önemlisi bambaşka bir yerden bakıldığını belli eden şaşırtıcı bir metinle karşılaşırsınız. Bu perspektif şiiri için de tümüyle geçerlidir. Perspektifin şiir yazısında ne işi var diyorsanız, işte tam da bunun için derim.
    Gözleriyle bakmak, buna yüreği de katmak ‘hoş’tur, ama gövdesiyle ve ruhuyla bakmak, sanırım kendisini, dünyayı ve hayatı şiir yoluyla anlamanın ve yazmanın derdindeki biri için ‘ötesi’dir. Ne zaman bir Ömer Erdem şiiri okusam, tarif şart değil ama yine de bir farklılaştırma duygusu yükseliyor içimden, şiirin yüksekliğine bağlı olarak elbette, ‘ötesi’ diye düşünüyorum."
    ► Kanalımıza abone olmak için: bit.ly/3f4VGfv
    ► Instagram: / turing1923
    ► Twitter: / turing1923
    ► Linkedin: / turing1923
    ► Facebook: / turing1923
    ► Soundcloud: / turing1923
    ► Podcast: anchor.fm/turi...
    ► İnternet sitemize gitmek için (TTOK): www.turing.org...
    Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu 6 Kasım 1923’te Cumhuriyetimizin ilk sivil toplum kuruluşu olarak “Türk Seyyahin Cemiyeti” adıyla kurulmuştur. Derneğimiz, yurdumuzun tarihi ve tabii güzelliklerinin tanıtılması ve yaşatılması, yol emniyeti ve yardımı, otomobil yarışları ve turizmin geliştirilmesi konularında hep ilklerle tanınmaktadır. Turing 90.yılından itibaren de özellikle motokuryelerin eğitim donatımları ve gençlere yönelik kültür sanat etkinlikleri ile farkındalık oluşturmaya çalışmaktadır. Kamu yararına çalışan dernek statüsündeki TTOK, 1930 yılından bu yana uluslararası seyahat belgeleri düzenlenmesinde tek yetkili kurum olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
    #ÖmerErdem #Yazar #Turing

Комментарии • 1

  • @selbin5229
    @selbin5229 2 года назад +1

    Bugüne kadar Turing’de izlediğim en boş içerik idi.