Apple Elektrikli Otomobil Üretmekten Neden Vazgeçti?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 дек 2024

Комментарии •

  • @aknemre3288
    @aknemre3288 9 месяцев назад +33

    Bora bey selamlar kadınlar da Model T yi kullanabilir yazmasının sebebi ilk arabaların motorlarının çalışması için motorun önündeki kolu çevirmesi gerekiyordu kas gücüne ihtiyaç olduğu için kadınlar benzinli değil elektrikli araba kullaniyordu kolu çevirmek için güçleri yetmediği içi iyi çalışmalar

  • @beytullahbasak9257
    @beytullahbasak9257 9 месяцев назад +7

    Şahane olmuş. Otomobil gazetecilerine taş çıkartmışsınız. Teşekkürler

  • @raiffarukdemirhan7178
    @raiffarukdemirhan7178 9 месяцев назад +10

    GERÇEK BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER

  •  9 месяцев назад +31

    Bora bey emeğiniz için teşekkürler. Videonun başlarındaki 7. dakikaya kadar olan kısım içerisinde bir geçiş evresini (At arabalarından, yakıtlı arabalara olan) anlattınız. Bu evrede günümüzdeki geçişinde aynı tepkilerle karşılaştığını ve sonunda mutlaka elektrikliye komple geçişin olacağını söylüyorsunuz. Tabi ki tam anlamıyla geçiş olabilir fakat 1900 lü yılların başındaki geçiş ile günümüzdeki geçiş aynı değil bence. Bir canlı varlıktan(At arabaları), çok farklı bir şey olan motorlu araca geçiş yapılıyor bu geçiş hızı 13 yıl sürüyor. O zamanın at arabaları her ihtiyacı, bir motorlu araç gibi karşılayamadığı aşikar, örneğin hız anlamında, yük taşıma kapasitesi ve ağırlığı anlamında. Günümüzde ise zaten halihazırda fosil yakıt motorlu araçlar her ihtiyacı karşılarken, elektrikli arabalar bize ekstradan ne katıyor? Benim gördüğüm sıfırdan yüz km hıza daha kısa sürede çıkıyor, e birde atmosfere kötü gazlar mı salmıyor? Özetle at arabasından motorlu bir araca geçiş ile, motorlu bir araçtan yine farklı türde motorlu bir araca geçiş bence kesinlikle aynı şey değil ve aynı değişimi yansıtmaz.
    Teşekkürler.

    • @snakeplissken1933
      @snakeplissken1933 8 месяцев назад +4

      Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre benzin tüketir. Mart 2024 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×2,13 TL = 37,27 TL. 1 lt benzin ise 40 TL.

    • @BarisSOZUAK
      @BarisSOZUAK 8 месяцев назад

      @@snakeplissken1933 Batarya üretimindeki madencilikte meydana gelen çevre kirliliği, elektrik üretiminde de fosil yakıtların kullanımda olduğunu düşünecek olursak çevre kirliliğini araba yapmıyor üretim süreçleri yapıyor . Km başına maliyet ise başta düşük gibi görünse de araç eskidikçe değer kaybını ve 10 yıl sonunda batarya değişimi gerektireceğini düşünürseniz acısını toptan çıkartacak.

    • @pointcodding
      @pointcodding 8 месяцев назад +1

      @@snakeplissken1933matuklu 😂😂

    • @ersinbate5953
      @ersinbate5953 8 месяцев назад

      @@snakeplissken1933 bes yil sonra pil masrafinida hesaba koydugunda fosil yakitli aractan daha pahali cikiyor el.arac ! Hidrojende gelecek hem temiz hem menzili yuksek .Mickey maus oynacagi dyil yani!😊

    • @mete8936
      @mete8936 5 месяцев назад

      @@snakeplissken1933 dc sarj dısarıda 1 kw 9 tl herkesin bireysel garajı yok ve 30 dk şarjda beklemek kısın menzilimin dusmesi klimayı acınca menzilimin dusmesi pilin her sene verim kaybetmesi hiç km yapmasan bile pillerin ölüyor 110 u gectin mi menzilinin bi anda yarıya dusmesi sence hala yeterince verimli mi bu araclar pil üretimi ve geri dönüşüm maliyetleri de cabası ustune ustluk lazım olan elektrikliğin de üretim metodlarının cogunlukla fosil ve nukleer olmasından kaynaklı sormak isterim bunun neresi cevreci ve avantajlı evde 2 araba vardır kapalı garajın vardır 1 arabayı elektrikli yaparsın sehir içinde kullanmak için anlarım ama tek arabam varsa ve bu imkanlarım yoksa asla tercih etmem

  • @kenanerekinci
    @kenanerekinci 9 месяцев назад +5

    Teşekkür ediyorum soluksuz izledim ve dinledim .Bilginize ve emeğinize sağlık.

  • @kursatyilbas3717
    @kursatyilbas3717 9 месяцев назад +15

    Burada o kadar çok kriter var ki;
    Avrupa da her 15km bir şarj istasyonu varken. Yedek parça servis gibi sıkıntılar minimum iken, devlet tarafından gerek alım gerek yıllık vergilendirmelerde geçen yıl inanılmaz indirim ve destekler varken bile satış oranları 2023 de %14 artıp %15 ulaştı. Ki bunda Tesla nın Almanya da fabrika açması da dahil. Hatta daha ileri gidip bu artışın İskandinav ülkelerinden kaynaklandığını da söyleyebilirim aslında.
    Dolayısı ile EV lerin çok ciddi fiyat düşmesi ve hatta kiralama gibi farklı alternatifler değerlendirmesi gerekir. Türkiye şartlarında daha çok yol gidilmesi gerektiğini söylemem gerek yok sanırım.
    Kırılma noktaı konusunda da şöyle bir eleştirim olacak; her ürünün bir doyum noktası vardır, satış oranı ve pazar payı bellidir. Örneğin dizel araçlar benzinlilere kıyasla geçmişte ekonomik ve güçlü olmasına rağmen pazar payını tamamen ele geçirip benzinlileri saf dışı bırakamadı.
    Özetle teknoloji kendisi kelime anlamında yenilik içerirken ve yenilikte eskime ve değer kaybını gösterirken, ömrü olan ve görevi sonlanacağı kesin olan bir akıllı cihaza sahip olmak için zaten içten yanmalılara otomobillere verdiğim paraları EV lere vermem veremem; başka bir dille, eskiyecek ve ömrü kısa olan bir cihaza bu kadar para verecek kadar zengin değilim. Amma velakin ne zaman ki bu araçları çok ucuza kiralarım- aylık, haftalık, günlük ve/veya saatlik - o gün bir tanesini hayatıma ekleyerek günlük ulaşım aracım yapmayı düşünebilirim.
    Dünyada sahiplenme imkanları bu kadar kısıtlanırken ve teknolojik gelişim exponansiyel ilerlerken pazar payında satışlar anlamında daralma kaçınılmaz duruyor benim gözümde. Zira bu fiyatlar ile tabana yayılan satışlar imkansız 😉 bence…
    Birde bu açıdan bakın dünyaya.

    • @Yeşil_Ördek.S
      @Yeşil_Ördek.S 9 месяцев назад +2

      Dizellerin benzinlileri ele geçirememe yorumunuz tamamen yanlış. Aynı ararcın 1.6 tdi dizel motorlusuyla 1.6 benzinlisi arasında dünya fiyat farkı vardı. İnsanların ezici çoğunluğu da yılda ortalama 7-8 bin km yol yaptığı için dizel alarak bunu anca 8-9 yılda amorti edebildiği için benzinli alırlardı. Hele şimdi turbo motorlar çıktı 1.6 dizel alana kadar 1.0 benzinli turbo almak çok daha mantıklı. Mtv de aşırı şişiyor motor hacmi büyüdükçe.
      1995 den beri araç kullanıyorum, ben de isterdim dizel alayım ama kendini amorti etmesi ve bakımlarının ağır ol asından dolayı hiçbir zaman dizel al(a)madım. Zaten petrol rafinerilerinde ham petrolden mecburen hem benzin hem dizel yakıt çıkıyor, mecburen ikisini de satmak zorundalar, hükümet böyle istiyor. Dizel araca yönelen çok olursa hemen ek ötv vs çıkarıp satışları dengelerlerdi

    • @kursatyilbas3717
      @kursatyilbas3717 9 месяцев назад

      @@Yeşil_Ördek.SYazınızı siz bir daha tekrar okuyun. Aynı şeyi söylüyorum zaten. Birebir aynı kelimeler değil sadece. Teşekkür ederim benim söylediğim şeyi tekrar başka bir bakış açısı ile vurguladığınız için….

    • @denizcancgsar2810
      @denizcancgsar2810 9 месяцев назад

      Videoda bahsi geçen içten yanmalıların sabite yakın devam etmesinin de ana nedeni bahsettiğiniz şey: doyum.. Araç ihtiyacı aşağı yukarı stabil hale gelmiş demek ki.. Kaldı ki yeni nesil araçlar eskisine göre gayet iyi durumda.. Cep telefonları ilk çıktıklarında her sene değiştirmek neredeyse ihtiyaçtı. Şimdi yeterince iyiler ve 3-4 sene rahat götürüyor. Benzeri durum otomobillerde de var gibi: 2015 model bir araç bile gayet tatmin edici günümüz şartlarında.. Değiştirilirse sırf bakım maliyeti için değiştirilir..

  • @onurkaya2035
    @onurkaya2035 9 месяцев назад +12

    Geleneksel otomobil üreticilerinden Hyundai i değerlendirmenizi öneririm sayın Hocam. Onlar hem geleneksel hemde elektriklide gerçekten çok iyi adımlar atıyorlar. Bu arada gerçekten ağzınıza sağlık. Mükemmel bir anlatım. Çok iyi hazırlanmış bir video sizi ayakta alkışlıyorum.

    • @azizkabal1148
      @azizkabal1148 9 месяцев назад +1

      Geleneksel otomobil de iyi değiller hocam halen eski tip verimsiz motor kullanıyorlar

    • @onurkaya2035
      @onurkaya2035 9 месяцев назад +1

      @@azizkabal1148 iyi veya kötü demedim. Hem geleneksel otomobil üreticilerinden hemde elektriklide ciddi güzel adımlar atıyorlar demiştim. İçten yanmalı araçları hakkında yorum yapmadım yani.

    • @hasancanalan
      @hasancanalan 9 месяцев назад

      ​@@azizkabal1148basit tip sorunsuz motor demek istedin sanırım

  • @ZENTUHi
    @ZENTUHi 9 месяцев назад +19

    Atlardan fosil yakıta geçilirken fosil yakıt kullanım pratikliğiyle cazip iken, fosilden elektriğe geçiş pratiklik sunmuyor, aksine kullanım kısıtına bağlı kullanım alışkanlıklarında negatif bir değişim sunuyor. Alternatif bir batarya sıçraması olmadığı sürece geçiş sürüncemede kalır.

    • @devrimdemir6068
      @devrimdemir6068 8 месяцев назад +1

      yanlış düşünüyorsunuz bakım,konfor,hızlanma da kalite sunuyor batarya sıçraması 2yıl içinde olacak zaten .

  • @EAGLE-34-
    @EAGLE-34- 9 месяцев назад +5

    Hocam Nio da guzel bir sirket . Bir arastirirmisimiz
    Battery swap istasyonlari var arabalari soforsuz taxi olarak calisiyor . 1000 mile gidebilen arabalar uretiyorlar . Bence teslaya tek rakip Nio olacak

  • @naibo5596
    @naibo5596 9 месяцев назад +7

    Hocam Toyotanın hidrojenli Motor projesi var otomobil sektöründe devrim yapacak diyorlar. Bu durumda elektrikli Otomobillerin sonu gelmez mi? Toyotaya yatırım yapmak daha mantıklı değil mi?

    • @alienveli-sk8gl
      @alienveli-sk8gl 9 месяцев назад +2

      Mantıklı değil, hidrojen iki kat pahalı ve zor bir yakıt. Değil elektrikli, benzinli motorla bile rekabet edemez

  • @volkan-genc
    @volkan-genc 9 месяцев назад +49

    Xiaomi elektrikli otomobil üretme işine hızlı girdi. Bir dahaki yayında ele alırsanız sevinirim...

    • @ctg6013
      @ctg6013 9 месяцев назад +4

      Huaweide bahsederseniz sevinirim🙏🏻

    • @arkinwatan7490
      @arkinwatan7490 9 месяцев назад

      Hocam çin nin çup arabalirina heç girmeyin ...

  • @MetehanDemirel
    @MetehanDemirel 9 месяцев назад +3

    teşekkürler kanalınızı yeni keşfettim, çok büyük keyifle izledim. video'da paylaştığınız kaynakları daha detaylı incelememiz için paylaşabilir misiniz ?

  • @recepmete7949
    @recepmete7949 8 месяцев назад +1

    İlk kez tesadüfen sizi izledim çok beğendim. Ayrıntılı ve hiç bir detayı kaçırmadan görsel kullanarak anlatmanız çok iyi. Hemen abone olup bildirimi açtım. Yeni videolarınızı bekliyorum

  • @ilkerfactory6801
    @ilkerfactory6801 9 месяцев назад +1

    Bora bey size bir soru; satılan veya satılacak olan elektrikli araçların ne kadarı fosil yakıttan elde edilen elektrik ile hareket ediyor, ne kadarı baraj rüzgar gibi zararsız dönüşümden elde edilen elektirik ile hareket ediyor?
    Bunun cevabını bulduğunuzda küreselcilerinde izini bulmuş olacaksınız.

  • @beytibilgec3744
    @beytibilgec3744 9 месяцев назад

    Thanks!

  • @baristanyildiz
    @baristanyildiz 8 месяцев назад +1

    Anlatılanların tamamı çok gerçekçi bir vizyon sunuyor, elektriklilere sadece bir araba olarak bakmamak lazım, ekosistem olarak karşılaştırıldığında at arabasından içten yanmalı otomobile geçiş gibi büyük bir dönüşüm var ortada. Otonom, yüksek güvenlikli, daha fazla çevreci & yeşil, kusursuza yakın konforlu & paylaşımlı ekonominin olduğu bir ürüne dönüşüyor geleceğin taşımacılık araçları.

  • @bashirrzayev8327
    @bashirrzayev8327 9 месяцев назад +3

    Zeekr konusunda ne dusunuyorsunuz?

  • @cesurgursel6515
    @cesurgursel6515 9 месяцев назад +11

    Ben elektrikli otomobille yola çıkmam arkadaş. Şarj ve batarya sıkıntısı henüz yeterli değil. Zira sürekli yolda kalma stresi yaşıyor togg alan arkadaşım. Gaziantep'ten Maraş'a gitmeye çekiniyor. 😁 Bir de uzun şarj süreleri sabrımı sınar. Zira alışmışız 2 dakkada depoyu doldurup yola çıkmaya.

    • @siradanbigun
      @siradanbigun 9 месяцев назад

      şu anlattıklarınız zaten beyefendinin teorisini çökertiyor. fosil yakıtlılar atlar kadar rahatsız edici, elektrikliler de model t kadar cazip değil. :)

    • @61lexmark
      @61lexmark 9 месяцев назад +4

      Yurtdisinda bile EV aracimla charge problemi yasiyorum. Uzun yola cikmiyorum. Turkiye icin aracinizi cok kullaniyorsaniz sehir disina falan cikiyorsaniz Su an icin kesinlikledusunmeyin derim. Katiliyorum arkadasim.

    • @erdalcoban7550
      @erdalcoban7550 9 месяцев назад

      Togg doğuştan elektirikli değil, verlimli değil tasarımı elktirikliye uygun değil, yazılım sıkıntı ama bunlara rağmem sorun togg da değil. Sorun şarj istasyonu sayısında. Şehirler arası yollarda her 50 km de hızlı şarj istasyonu olsun en kötü araçla bile yolda kalma korkusu olmadan gidersin

    • @tongzhouwarrior
      @tongzhouwarrior 9 месяцев назад

      Saçma bir düşünce. Bir LPG de il çıktığında dolumu zahmetliydi. Şimdi her yer LPG istasyonu. Yani 3 -5 seneye adım başı elektrikli şarj istasyonu olacak. Taksici değilseniz günlük en fazla 30-40 kilometre yapıyorsunuzdur. Amerika da bile bu rakam 60 km. Yani menzil sıkıntısı olmaması lazım. Ayrıca ben şu anda Çin'de yaşıyorum ve burada Taksi ve otobüsler dahi elektrikli. Son olarak şarj süresi. Lityum hiç bir zaman %100 şarj edilmemesi gereken bir madde. Ama zaten asıl sorun %80'den sonra başlıyor. Eğer %80 şarj ederseniz bu süre 15 dk. gibi. bir şey. 2 Litre benzin fiyatına aracımı 15 dakikada şarj etmek mi 5 litre fiyatına 2 dakika da depo doldurmak mı. Vallahi ben aradaki karla kendime bir çay bir poğaça alıp internee takılırken 15 dk. dinlemeyi tercih ederim. Üzerine de cebime para kalır. Ya çok zenginsiniz, ya zamanla yarışan bir iş adamısınız, ya da tasarruf ve iktisattan hiç anlamıyorsunuz. Ama her ne olursanız olun Allah yolunuzu açık esin, ne muradınız varsa versin Sağlıklı uzun bir ömür versin.

    • @siradanbigun
      @siradanbigun 9 месяцев назад

      @@tongzhouwarrior teori çok güzel de şu anki gerçekler öyle değil. adamlar ankara dan urfa ya 850 km yol yaptı. yol 11 saat, şarj istasyonu macerası 4 saat sürdü.
      3-5 yıl sonra her yer şarj istasyonu dolar, elektrikli araba piyasası da patlamazsa o zaman alırız biz de. acelemiz yok.

  • @ebrudi2184
    @ebrudi2184 9 месяцев назад +1

    Bora Bey, aklınıza, yorumunuza, emeğinize sağlık. Şimdiye kadar izlediğim en harika elektrikli araba vizyon ve sunumu. Tebrikler

  • @erdaler1682
    @erdaler1682 4 месяца назад

    Teşekkürler, emeğinize sağlık hocam, sağlıklar dilerim..

  • @bocaboca1486
    @bocaboca1486 9 месяцев назад +4

    Bora hocam her zamanki gibi dolu dolu, açıklayıcı bir video olmuş 👍 emekleriniz için teşekkürler 🙏🏼

  • @inalmm
    @inalmm 9 месяцев назад +1

    Peki ustad bu kadar elektrikli arabayi besleyecek enerji santrali ve elektrlk dagitim hatti kapasitesi var mi?

  •  9 месяцев назад

    Harika bir sunum olmuş. Bir çok soru işaretini kafamdan sildiniz. Teşekkürler..

  • @LexForty5
    @LexForty5 9 месяцев назад

    Son zamanlarda gördüğüm en iyi analiz olabilir. Teşekkürler!

  • @Anarchoo
    @Anarchoo 8 месяцев назад

    Toyatanın hidrojen yakıtlı içten yanmalı motoru hakkımda ne düşünüyorsunuz sokaklara indiğinde işler değişir

  • @SifuKagan
    @SifuKagan 8 месяцев назад

    çok güzel anlatım olmuş. emeğinize sağlık. Bence hala elektrikli otomobilin en büyük sorunu menzil. ben otomobil alırken antalyaya giderken yolda kaç saat mola vereceğim, şarj istasyonunda sıra olursa ne yaparım onu hesaplıyorum. 1000 km. gitmesi lazım en az.

  • @dilarabelendir
    @dilarabelendir 8 месяцев назад

    Aniden bir kırılma yaşayacağız konusuna çok katılıyorum. İçerik için teşekkürler emeklerinize sağlık

  • @tuvaerba
    @tuvaerba 8 месяцев назад

    Şu ana kadar youtube'da izlediğim en güzel içerik. Çok teşekkürler. Keşke her yerde sizin gibi sayılara istatistiğe bilime dayalı bilgiler paylaşılsa.

  • @barisaydin3043
    @barisaydin3043 9 месяцев назад +2

    Her sene ömrü azalan pil , bahsedilen mesafelerden reelde %15-20 sapma bir de üstüne %80 şarj edin tavsiyesi yakın zaman için tercih edilmemeli bence.

  • @usopp34
    @usopp34 8 месяцев назад +1

    telefonda şarj olayını çözmeden i, otomobil piyasasına uğramak istememişlerdir 😊

  • @droguzhangenc5841
    @droguzhangenc5841 9 месяцев назад +5

    Araç Üretim hakimiyeti uzak Doğuya ve Amerika’ya doğru kayıyor gibi. Avrupa gün geçtikçe bu pazarı kaybediyor. Bir an önce toparlanması lazım.

    • @oguzkaanklc2014
      @oguzkaanklc2014 9 месяцев назад +1

      Artık çok zor muhtemelen hepsi birlesip sikıcı tek tip ama biraz ucuz araba yapacaklardir.
      Cinlilerle fiyat konusunda ancak öyle rekâbet edeceklerdir ama kalite konusinda asla Çine yetişemeyecekler gibi...

  • @muratc-mp5yo
    @muratc-mp5yo 5 месяцев назад

    Bora bey öncelikle iyi bayramlar. İphone daha sonraki versiyonlarında Starlink’i kullanan bir model çıkarabilir mi? Şu anki modeller acil durumlar için uyduya bağlanabiliyor. Sizler daha iyi biliyorsunuz starlinkler alçak yörüngede uyduya bağlanmaktan daha kolay olmaz mı. Apple ve tesla hisseleri bağlamında düşünüyorum tabiki ;)

  • @aykinemrekerim
    @aykinemrekerim 9 месяцев назад +1

    #tesla ❤🚀🚀🚀 hisselerimize olumlu yansir umarız uzunvadede🙏🙏

  • @selamikaya
    @selamikaya 9 месяцев назад

    Bahsettiğiniz yasa ( sanırım RİDE) telefonlarda ve birçok endüstriyel üründe geçerli değil gibi. Telefonlar için de bu yasaya dayalı yorum olsa iyi olurdu.
    Yada icadından belirli bir piyasa oluşturuncaya kadar mı geçerli.

  • @saityucel8201
    @saityucel8201 9 месяцев назад +1

    Kolay kullanılabilirlik tanımının iyi yapılması gerekiyor. İstanbul'da tüm araçların EV olması durumunda şarj istasyonu gereksinimi ve şarj sürelerine etkisi simüle edildiğinde ne tür sonuçlar ortaya çıkar acaba?
    İklim şartları ve verimlilik konuları da önemli. EV araçlar muadili fosil yakıtlı araçlara göre daha ağır. Yollar daha hızlı yıprandığında, yol bakım ve onarım maliyetlerine etkisi ne olacak? Piller ömürlerini doldurduğunda ne olacak? İkinci el piyasasına etkisi?
    Tüm araçlar içerisinde belirli bir pay ile piyasa ve trafik işgal etmek ile tüm piyasa ve trafiğe sahip olmak aynı değil.
    Süreç bahsettiğiniz kadar basit bir üretim bandı problemi ile sınırlı konular üzerinden ilerlemiyor.

  • @aliekberdemir1563
    @aliekberdemir1563 8 месяцев назад

    sade olayın araba kısmına bakmışsınız birde araç için gerekli olan ortama ait altyapı var. otoların tamamen eleektrikliye döndüğünü varsayalım. dünyada gerekli elektrik üretiminde ne kadar artış gerekir, artışı sağlayacak üretim tesisleri nerelere konacak mesela istanbulun göbegine kuramazsın çok geniş alan ve üretim için kaynak gerekeceğinden tüketim alanından çok uzak mesafelere bu tesislerin kurulması gerekecektir. peki üretilen bu aişırı miktardaki enerjinin naklini mevcut iletim hatları ile yapabilirmisiniz hayır . ciddi miktarda uzun mesafe iletim hatlarına yatırım yapmanız gerekir. tamam bunuda yaptınız bittimi hayır, şehir içi dagıtım hatları trafolar vb de talep edilen güce göre revize edilmesi gerekir. bu başlıbaşına bir sorun hatta öyle bir sorunki bazı yoğun yerleşim alanlarına bu kadar gücü nakil edecek hatların kurulması imkansız hale gelecektir. örneğin yoğun yerleşim olan bir metroplp merkezine döşenmesi gereken bakır kabloların kesitleri devasa olması gerekecek yani çok zor. belki tüm bu altyapı dönüşümü için gerekli bakır madeni bile yetersiz kalacaktır. Daha bunun mali boyutuna girmedik bile orası çok daha vahim, dünya tüm mali kaynaklarını ayırsa dahi böyle bir dönüşümü yapması onlarca yıl alır. kısacası mevcut koşullarda araçların tamamen elektrikliye geçmesi alt yapıdan ve bunun maliyetinden dolayı neredeyse imkansız. bu durumda olacak olan elektrikli araçlara bir geçiş olacaktır ama bu sınırlı kalacaktır, almanya vb ülkelerin bu konuda biraz isteksiz omasının altında aslında bu altyapı gereksiniminin olmasıdır, adamlar bunların hertürlü hesaplarını yapmış durumda. elektrikli araç kendi başına düşünülünce fosil yakıtlılara göre çok avantajlı cazip olabilir ancak komple bir sistem içinde düşününce işler tam tersine dönüyor....

  • @rg-kd2hn
    @rg-kd2hn 9 месяцев назад +2

    Elektrikli araçlar piyasaya girmesi iyi olur ancak 2 kişilik olanları daha çok tutulur büyük araçlar çok çok ağır ve avantaji daha az

  • @kaan7328
    @kaan7328 9 месяцев назад +33

    tamamen yanlış bir kıyas. At arabası ile fordun ürettiği araçlar arasında ciddi bir konfor, ergonomi ve güç farkı vardı. Günümüzde elektriklinin fosil yakıtlara oranla avantajlı hiçbir durumu yok. elektrikli araçların yaptığı da benzli arabanın yapmadığı ne gibi bir unsur var? tam tersi elektrikli araçların çok ciddi dezavantajları var. elektrikli araçlar ford arabaları gibi ek hiçbir avantaj getirmiyor. fosil yakıtların çevreye verdiği zarar pil üretimi ve geri dönüşümde doğaya verdiği zararı da göz önünde tutmak gerekir.

    • @hasanhuseyinsahin1465
      @hasanhuseyinsahin1465 9 месяцев назад

      Mükemmel bir tespit aynı fikirdeyim

    • @hasanhuseyinsahin1465
      @hasanhuseyinsahin1465 9 месяцев назад +2

      @@zeUS.daha ucuz değiller bakım masrafları demişsin pil ömrü diye bir şey var sonrasında yüksek vergisi var 1.5 turbo beslemeli benzinli bir motorun ne sesi var ne vergisi bakımı ucuz vergiside en ve en güzeli uzun menzilli

    • @yasam9311
      @yasam9311 9 месяцев назад +5

      elektrikli arabalar daha konforlu değildir. tam tersine çok daha sıkıntılıdır. motora sahip olmadıkları için ısıtıcı sistemleri yoktur, elektriğin kendisini harcayıp ısıtma yapmak zorunda kalırlar bu da zaten sıkıntı olan şarj süresi ve menzil olayına ekstra sıkıntı getirir. yazın haftasonu güneye akayım desen yolda milletle şarj kavgası vermen gerekir, kavgayı kazanırsan da iki saat beklemen gerekir. bakım masrafı yok lafı PR yalanıdır, pil ömrü bittiğinde pil değişimi için aracın sıfır satış fiyatına çok yakın bi para vermeniz talep edilir. pil ömrü henüz bitmediğinde dahi pil verimi düşer ve iki saat şarj beklesen bile sonra kısa menzilde gene şarj gerektirir. elektrikli araçlar hafif olsun diye alüminyum kaplama ile üretilirler ve ufak kazalarda kaporta tamiri çok sıkıntıdır. elektrikli araçlar -8 dereceden soğuk havada şarj olmayı kabul etmezler ve şarj istasyonunda aracı park halinde bırakıp içten yanmalı taksi çağırıp eve dönmeniz gerekir. elektrikli araçlar çok sık tutuşurlar ve yanmaya başlayınca söndürmek olanaksızdır. ABD'de adamlar yeni kural çıkardı, yanmaya başlayan elektrikli araçlara artık itfaiye hiç müdahale etmeyecek.

    • @erhanakar6902
      @erhanakar6902 9 месяцев назад +1

      Bora abimiz kıyas yapmıyorki... İnsanların yeni teknolojilere verdiği ilk tepkiyi anlatmaya çalışmış. O zamanlarda o günün şartlarına göre birileri at arabalarını savunmuş, şimdi düşününce ne kadar komik değil mi. Yani bugünün şartlarına göre içten yanmalı ile elektrikliyi kıyaslamak da öyle

    • @Beyinlocked
      @Beyinlocked 9 месяцев назад

      Elektrikli araclar içten yanmalı araçları geçebilir ama pil konusunu biraz sıkıntı bir süreç okadar pil paketi Çin de batarya fabrikası patladığı günü unutmadık bir cip ile bu araçlar cok tehlikeli hale gelebilirler çünkü amper ve voltaj yüksek hatta arac motor bölümü alternatif akım yani insanı öldürebilecek güçte DC ve AC sarj oluyor ama yeniden DC AC dönüyor çift yönlü beyin sayesinde ve motor bölgesinde yüklü elektirik oluyor onlarca pil var ve bir hata soğutma sistemi ve ısıtma sistemi yedek akü yokus aşağı giderken elektrik harcamayan bu araçlar sessiz ve gürültü yok yokus yukarı ve son viteste şarj cok harcarlar yokus assagi voltaj sabit kalir yedek akü silecek klima vs far gibi etkenlerde pilden harcamaz elektrikli fren motoru kış aylarında kayma lastik kaymasını diks asinmasini önler hybirt araçlarda her fren yapıldığında akü şarj olur buda far yine silecek klima aksamlarini çalıştırır yanliz yükü amper değerindeki piller çok yer kaplar ama bu oldukça hiç tehlikesiz denilmez o pilleri dizene Allah kolaylık versin kolay değil

  • @jamesjafferson110
    @jamesjafferson110 9 месяцев назад

    Hocam ,onceliklle sunum ve cok kiymetli bilgiler icin cok tesekkur ederim. Yurt disinda bir otomobil sirketinde ust duzey yoneticiyim, soylediklerinizin neredeyse tamamina katiliyorum fakat elektrikli otomobillerin sonu da pek uzak gorunmuyor gibi , tabi bu da benim dusuncem. Toyota nin gelistirdigi hidrojen yakit projesi , bununla birlikte yine totoya urunu olup kia ile ortaklasa bir projede , bir kia otomobilinde denemelerini yaklasik 5 yil(uzeride olabilir tam hatirlayamadim) 30% hidrojen 70% amonyak ile calisan motor var , ki toyota nin aciklamalari ise bu yonde ilerlemek adina , keza ayni politikayi Hyundai de de goruyoruz. DOlayisiyla , oyle veya boyle sizinde bahsettiginiz gibi , fosil yakit teknolojisi 2030 sonrasinda muhtemelen , 5nci caddede ki at arabalari gibi olacak. Sevgiyle kalin
    PS: Sunumunuzdaki bilgileri , kendi sunumumda kullanmak isterim musadenizle

  • @Tulparyelesi
    @Tulparyelesi 9 месяцев назад

    Çok aydınlatıcı bir videoydu. Tşk ederim kendi adıma.

  • @cenktem3549
    @cenktem3549 9 месяцев назад +2

    Hocam gerçekten çok güzel, çok aydınlatıcı bir video olmuş. Emeklerinize sağlık.

  • @SpekttrumM
    @SpekttrumM 9 месяцев назад

    Video için teşekkürler, elinize sağlık.
    14:27'nin yorumlaması hatalı olmuş. Toplam van satışı 33 bin artarken eliktirikli van şatışı 8bin artmış. Yani toplam satıştaki artışın temel kaynağı yakıtlı araçlar.
    Bu, Share in volume değerinden de anlaşılabilir. Toplam satıştaki büyüme 8% iken elektriklilerin toplamdaki oranı sadece 1% artmış.

  • @huseyingaziakbas
    @huseyingaziakbas 9 месяцев назад +1

    Çok teşekkür ederiz..

  • @huseyinavgin2103
    @huseyinavgin2103 9 месяцев назад

    Tamamen objektif ve verilere dayalı bilimsel yorumlarınız dolayısıyla kanalınıza abone oldum teşekkür ederim

  • @hasanistemihansaldiran5091
    @hasanistemihansaldiran5091 9 месяцев назад +1

    Herkezin anlaması zor ama çok güzel bir çalışma olmuş!
    2028'de yavaş yavaş E Auto daha fazla olabilir piyasada diyorlar... Volkswagen'da Arge'de çalışan arkadaşlarım.
    Hadi hayırlısı olsun bakalım...
    Selamlar saygılar 😊

  • @ercangunbilek3607
    @ercangunbilek3607 9 месяцев назад +1

    Harika bir içerik hocam. Tebrik ederim.

  • @hakankocyigit7832
    @hakankocyigit7832 9 месяцев назад +2

    Bu bataryaların geri dönüşümleri nasıl oluyor,
    Basit çinko karbon piller bile ciddi kimyasal kirlilik yaparken, otomobil bataryaları nasıl dönüştürülecek?

    • @omurolmez0
      @omurolmez0 8 месяцев назад

      Şimdilik çözümsüz.

    • @almanduku9043
      @almanduku9043 8 месяцев назад

      Çözüm mü, neler neler

  • @kaniaslan8641
    @kaniaslan8641 9 месяцев назад +2

    Teşekkürler Bora hocam. Harikasınız🤓

  • @aliaraz4320
    @aliaraz4320 9 месяцев назад +5

    Bora Bey kendi görüntünüzü çok daha fazla küçültüp sunuma kattığınız grafiklerin en az bilgi içeren yerine yapıştırsanız?

    • @aytacm3282
      @aytacm3282 9 месяцев назад

      Katılıyorum. Görüntünüz grafikleri kapatmış.

  • @kadircan8826
    @kadircan8826 9 месяцев назад +1

    Bora bey bi sorum olacaktı geleceğin hisselerini araştırıyorum bebek olanlardan yapay zeka veya teknoloji alanında nvidia Amazon’un bu yönde fiyatları çok yukarda bölünüp yukarı fiyatlara gitmesi mümkün müdür

  • @hardlookingman
    @hardlookingman 9 месяцев назад +4

    Hocam ama elektrikli araç piyasası çine yarar, çine yarayacak bir değişime nasıl izin verecekler, kendi ayaklarına sıkmak olur bu

    • @ilkersahin8313
      @ilkersahin8313 9 месяцев назад

      Ben de en başından beri bunu düşünüyorum dostum inan

    • @ilkersahin8313
      @ilkersahin8313 9 месяцев назад

      Çünkü orta asyada asla petrol yok

    • @hardlookingman
      @hardlookingman 9 месяцев назад

      @@ilkersahin8313 yani bu durumda ya bi yolunu bulup çini sanction ülkeler listesine alacaklar ya da bir savaş olacak, çini etkisiz hale getirdikten snra elektrkli araç olayına hız verecekler.

    • @deathangel2
      @deathangel2 9 месяцев назад

      otomobilde tüketici markaya güven duyar, Cin mali daha iyi olsa bile asina olmadigi marka araclari satin almaz otomobil binicisi

  • @tuncaytogus9734
    @tuncaytogus9734 9 месяцев назад

    Bilgi için teşekkürler. Takipteyiz

  • @allesinordnung8701
    @allesinordnung8701 9 месяцев назад

    Çok verimli bir video olmuş. Sağolun.

  • @aytacm3282
    @aytacm3282 9 месяцев назад +1

    Bu kadar detaylı ve kaliteli içerik için teşekkürler 🙏🏻

  • @Servetgurbuzmap
    @Servetgurbuzmap 9 месяцев назад

    Hocam tebrikler çok güzel anlatıyorsun... Teşekkürler...

  • @fatihcelik52
    @fatihcelik52 9 месяцев назад +1

    Bende düşünüyorum ama bıradaki sorun ev araçların çok hızlı gelişmesi. Bu sene üretilen araç 6 ay sonra eski kalıyor

  • @beytibilgec3744
    @beytibilgec3744 9 месяцев назад

    Muhtesem bir paylasim olmus tesekkur ederiz

  • @ahmetardadalgc5759
    @ahmetardadalgc5759 8 месяцев назад

    Bora hocam peki arabalar dahada ilerde hidrojene döner mi

  • @emrahyesil8951
    @emrahyesil8951 9 месяцев назад

    Muhtesem bilgiler. Emeginize saglik

  • @leventunal6698
    @leventunal6698 8 месяцев назад

    Bora bey çok doğru analiz yapmışsınız. İstatistiği ve onu doğuran rakamları, sektör bilginizle birleştirince çok etkili bir sunum olmuş. Sizin gibi akıllı ve bilgiye dayalı içerik üreten yorumcuların sosyal medyada artması dileklerimle, başarılar.

  • @leonedesign22
    @leonedesign22 9 месяцев назад

    Çok bilgilendirici teşekkürler.

  • @tongzhouwarrior
    @tongzhouwarrior 9 месяцев назад

    Sonunda bir tane kafası çalışan yorumcu bulabildim. Allah sizden razı olsun. Elektrikli otomobili çeşitli bireysel sebeplerle sevmeyebilirsiniz ama her kes şunu anlamalı, gelişimin ve değişimin önünde duramazsınız. Bir ürün hem maliyet etkin hem de verimliyse eninde sonunda o ürün piyasada aslan payını kapacaktır. Elektrikli araçların menzil sorunu beş on yıl içerisinde çözülecek. Pek çok farklı pil teknolojisi üzerinde çalışılıyor. Bunun tek sebebi de otomobil değil. İçinde bulunduğumuz devir her şeyi şarjlı bir hale getirdi. Elektrikli süpürgelerimiz bile pilli artık. Bu yüzden tüm dünyada daha verimli ve daha fazla güç depolamaya yönelik bir ARGE çılgınlığı var. Bu tip piller hali hazırda laboratuvar bazında üretilebiliyor olsalar da yapılmaya çalışılan şey bu videoda da anlatıldığı gibi bu pillerin maliyet etkin şekilde seri üretilebilmesi. Bu bir an meselesi.
    Şu anda insanların Elektrikli arabalarda ki en büyük-ve bu videoda da anlatıldığı gibi içi boş olan- menzil sıkıntısı, bunu iki şekilde çözecekler. Bir daha önce söylediğim gibi pil teknolojileri gelişecek, iki elektrikli şarj istasyonları aşırı yaygınlaşacak. Yaşı tutanlar bilirler LPG Türkiye ilk geldiğinde önce arabaya direk tüp takılıyordu, sonra her ilde olan üç beş LPG istasyonunda dolum yapabiliyordunuz. Şimdi içerisinde LPG satılmayan benzin istasyonu yok gibi. Ayrıca sırf LPG satan istasyonlar da var.
    İkinci büyük direniş Lithium üretiminin çevreye verdiği zararla ilgili. Bunun da sebebi aslında çok basit. Lithium nadir elementlerden bir tanesi. Dünyadaki en büyük üreticisi Çin. Türkiye de daha geçtiğimiz yıllarda Çin'le yarışabilecek kapasite de Lityum rezervi bulunduğu haberleri çıkmıştı. Neyse. Çin çevre konusunu pek takmayan bir ülke. Yani adamların tek derdi maliyet düşürüp karlılıklarını arttırmak. Bu yüzden de çevresel sıkıntılar yaratıyorlar. Ama dünyada daha fazla Lityum bulundukça ve Çin üzerindeki baskılar arttıkça onlarda bu konuda üzerlerine düşenleri yapmak zorunda kalacaklar. Bu konuda söylenen ikinci şeyse Elektrik üretiminin o kadar temiz bir süreç olmadığı konusunda. Ama fosil yakıtı milyonlarca araçta yakıp bunu çevresel sorunlarıyla uğraşmak mı, yoksa bunları elektrik santrallerde kullanıp sadece bu santralleri kontrol etmek mi. Tabii ki ikincisi daha az zararlı.
    Ama ben size bu konudaki negatif yorumların neden ve kim tarafından desteklendiğini söyleyeyim. Bir geleneksel araç üreticileri. Hem marka değerlerini, hem de pazar paylarını hızla kaybettiler. Ayrıca geleneksel araç üretirken tüm parçaların üretimi üzerinde kontrol sahibi iken şimdi çok büyük bir konuda göbekleri Çine bağlandı,, nadir toprak elementleri. Evet batarya da kullanılan Lityum en b-büyük sorun ama iş bununla bitmiyor. Elektrikli araçlarda kullanılan pek çok maden de yine Çin'den geliyor. Çin nadir toprak elementleri konusunda şu anda dünya piyasasının %85'ini elinde tutuyor. Yani geleneksel bir araç üretirken çok yaygın elementleri kullanan üreticiler Elektrikli araçları üretirken Çin'in eline bakıyorlar. Asıl parayı Tesla'dan da Togg'dan da şu anda Çin kazanıyor. İnşallah ülkemizde bu durum yakın zamanda değişecek.
    İkinci neden ve tarafsa petrol şirketleri. Elektrikli araçlar yayılmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun sebebi şu. Petrol yakıtların üretimi zor, ve belli şirketlerin elinde. Pek çok ülkede arsanızdan petrol çıksa bile devlete satmak zorunda bırakılıyorsunuz. Kendiniz işleyip satamazsınız ki zaten bu da çok maliyetli ve zor bir şey. Ama elektrik üretimi böyle değil. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi yerli verimlilikte elektrik üretebiliyor ve bu elektriği her kes üretebiliyor. Tabii ki belli yasalar ve yönetmelikler var ama bunlar çok basit şeyler ve düşük bir maliyetle kendi elektrikli şaz istasyonunuzu kurabilirsiniz. Bu sebeple şu anda petrol şirketlerinin en büyük müşterilerinden bir tanesi ellerinden gidiyor. Ben önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde Elektrikli bir araç alacağım. Elektrikli araçlar 2 litre Benzin maliyetine 100KM yol gidebiliyorlar. Bunun yanında Şu anda kullandığım araç şehir içi en düşük 9 şehirler arası da 7 litre yakıyor.
    Çok uzun bir yorum yaptım biliyorum ama zırvalamanın bir alemi yok. Her teknolojik gelişimin önünde durmak isteyen mallar olacaktır. Onlara inanmayın. Eğer aracınız varsa bir süre daha bekleyin Hem Elektrikli araç fiyatları düşecek hem de teknolojileri daha da artacak. Ama aracınız yoksa gidin Elektrikli araç almanızın önünde ben pek bir engel görmüyorum. Tabii ki bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Kişisel gözlem ve fikirlerim. Sağlıcakla kalın.

  • @serifaykac426
    @serifaykac426 8 месяцев назад

    Byd lifepo4 (demirfosfat) batarya üreterek maliyetleri yarı yarıya düşürmeyi başarmış lifepo4 bataryanın bir diğer avantajı ise lityum bataryalar gibi kaza anında hava ile temas halinde yangın çıkarmıyorlar yani daha güvenliler şarj esnasında aşırı ısınmıyorlar %100 şarj etmekte hiç sıkıntı yok ve en önemlisi şarj döngüsü lityum bataryalara göre 4-5 kat daha fazla ...
    Ama hala hybrid daha mantıklı
    Elektrikli araçlar sadece şehir içi dur kalk trafikte çok ekonomiler oda günlük 30-40 km şehir disinda çok fazla elektrik tüketiyorlar şarj yeri ve süresi hala sorun.diger taraftan yüksek kapasiteli piller hem araca ağırlık hemde fiyat olarak geri dönüyor

  • @TayyarE79
    @TayyarE79 9 месяцев назад +1

    hocam elininize emeğinize sağlık güzel video olmuş teşekkürler

  • @yasinsoylemez5575
    @yasinsoylemez5575 9 месяцев назад

    Bora Bey merhabalar,
    Elektrikli araçlara şarj ağı hizmeti sunan ChargePoint, Blink, Evgo vb. şirketler hakkında da videolarınızda bahsetmenizi dilerim.

  • @hunhunhar
    @hunhunhar 8 месяцев назад

    Şu güzel videoyu izleyene kadar fosil yakıtlı araçların üstünlüğüne inanıyordum. Sorunu kökünden açıklayıp meseleyi neşterle keser gibi kapatmışsınız. Emeğinize sağlık

  • @gokmenaykut
    @gokmenaykut 9 месяцев назад

    Daha iyi bir analiz seyretmedim. Tesekkurler

  • @artificialintelligence5923
    @artificialintelligence5923 9 месяцев назад +1

    Teşekkürler bilgilendirmeler için

  • @huseyin07721
    @huseyin07721 9 месяцев назад

    Bir süreliğine talep düşecek galiba elektrikli araçlarda daha sonra tekrar artar bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz

  • @mehmetgulman4880
    @mehmetgulman4880 9 месяцев назад

    Çok aydınlatıcı oldu. Teşekkür ederim

  •  9 месяцев назад

    Veriler muazzam. Elinize sağlık.

  • @merthrka2583
    @merthrka2583 9 месяцев назад

    Renault 5 E-Tech ve citroen e-c3 hakkındaki düşünceleriniz neler?

    • @catkolik8180
      @catkolik8180 9 месяцев назад

      Reno 5 guzel kalite algisi yuksek motor secenegine gore de 400 km makul .. C3 ise dusuk motor secenegi cok versiyonlu gelecek ama bazi modellerde bilgi ekrani bile opsiyonel olacak imis.. Valla ben model 2 'yi bekliyorum acik ve net...

  • @salpaslan77
    @salpaslan77 9 месяцев назад +1

    Hocam EV sayısındaki ciddi artışla beraber haliyle petrole olan talep azalacak ve bunun sonucu olarak petrol fiyatları daha uygun hale gelecek. Bu noktadaki maliyetin azalışı ile beraber tekrardan fosil yakıtlı araçların daha cazip hale geleceğini düşünen bazı kesimler var. Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Saygılar.

    • @aycanaydn1371
      @aycanaydn1371 9 месяцев назад

      bu dediğiniz 5 seneden önce gerçekleşmez. şu an elektrikli oranı %1lerde

  • @ozoren
    @ozoren 9 месяцев назад

    Her video güzel ama bu videoya hocam biraz daha özenmiş şimdiye kadarki analiz videoları içinde şahane bir içerik olmuş

  • @trmantrman7790
    @trmantrman7790 9 месяцев назад

    Mükemmel anlatim doyurucu bilgi 👏👏👏

  • @chosenpoint
    @chosenpoint 9 месяцев назад

    Hocam muazzam sunum, ellerinize sağlık

  • @alibaygun7037
    @alibaygun7037 9 месяцев назад

    Teşekkürler faydalı bilgiler.

  • @andrespi6556
    @andrespi6556 9 месяцев назад

    BYD nin hissesi alınırmı acaba..

  • @ekremaknc5100
    @ekremaknc5100 9 месяцев назад

    Öncelikle merhabalar; yayınınıza şapka çıkartıyorum...Sizin gibi klas bir adam daha önce bu mecralarda görmedim tebrikler.Fırsat bulup tanışmayı çok isterim.

  • @mehmetkoyuncu7102
    @mehmetkoyuncu7102 4 месяца назад

    elektrikli otomobillere herkes geçtiğinde elektrik altyapımız bunu kaldıracak mı ? ve elektrik şarj istasyonlarında uzun kuyruklar olacak mı ? elektriği dışarıdan aldığımız yakıtla ürettiğimizi düşünürsek elektrik fiyatlarında ciddi artışlar yaşanacak mı ve buda ülke parasının daha fazlasının yurtdışına çıkmasını sağlayacak mı ?

  • @berkaykarabulut1509
    @berkaykarabulut1509 9 месяцев назад

    çok faydalı bir kanal, abd başta olmak üzere teknoloji sektöründeki tüm gelişmeleri detaylı olarak severek takip ediyoruz. Eline sağlık Bora abi, teşekkürler bilgiler için

  • @AhmetBurakOzen-oc6gz
    @AhmetBurakOzen-oc6gz 9 месяцев назад

    bir endüstri mühendisliği öğrencisi olarak ders niteliğinde bir videoydu bu tarz derslerin devamı için beklemdeyiz

  • @memus7582
    @memus7582 9 месяцев назад +1

    Merhaba herkes günde 1000 km yol yapıyor. Olay sadece en kolay şarj edebiliyor olmanız . elektrikli araçla Bir ay boyunca 3000 km yol yapıp toplam 1800 tl ödedikten sonra eskiden aynı şartlarda 6.50 lt dizel tüketen araçla 8000 tl bedel ödemeyi bırakmak harika bir duygu
    gelecekten korkmak bugünü kaybetmekle başlamaktır
    (öleceğimizi hepimiz bildiğimiz halde yaşamaktan vazgeçiyormuyuz )

  • @abdulkadirgulec2855
    @abdulkadirgulec2855 9 месяцев назад

    Bu yayın bilgi yönünden çok iyi idi daha önce ki yayınlar da görüşlerinize katılmadığım için eleştirmiştim bu sefer de takdir ediyorum iyi yayınlar 😊

  • @BilimFelsefeDin7ve19
    @BilimFelsefeDin7ve19 8 месяцев назад

    objektif bilgiler için teşekkürler.

  • @atapamukcu
    @atapamukcu 9 месяцев назад +1

    hocam kırılma noktasına tipping point diyebilir miyiz:)

  • @hypercurly
    @hypercurly 8 месяцев назад

    Harika içerik, teşekkürler

  • @silverman08
    @silverman08 9 месяцев назад +3

    Apple'in elektrikli otomobil projesinden neden döndü diye girdik, Mercedes'in Çin karşısında diz çökeceğinden çıktık. Verimli bir program oldu vesselam. Almanların problemi, kendilerini yenileyemiyorlar, yeniliklere kapalılar ve çok yavaşlar. Çalışkanlar evet, dürüstler evet.. Ama yavaşlar.

    • @ugurbasar8602
      @ugurbasar8602 2 месяца назад

      Ne yavaşi ya adamlar sağlamcı bakıyor inceliyor ona göre aksiyon alıyor. Çin mantığı vur kaç. Yapayım satayım alan düşünsün ben ucuz satarim yine alan olur.

    • @silverman08
      @silverman08 2 месяца назад

      @@ugurbasar8602 Kendi haber sitelerinde kendilerini eleştiriyorlar adamlar. Hatta geçen aylarda Der Spiegel 6-7 sayfasını bu konuya ayırdı. Sen oturduğun yerden yorum yapıyorsun. Ben bizzat olayın içinden yazıyorum.. Çin vur kaç filan da yapmıyor. Adamlar elektrikli otomobil dünyasına yön veriyor, ilkleri yapıyorlar.

  • @arifdede9802
    @arifdede9802 9 месяцев назад

    Bora bey bizim tog u değerlendirmeyi unutmuşsunuz galiba

  • @BT-schannel
    @BT-schannel 9 месяцев назад +1

    Genel olarak yorumlara katılmakla birlikte elektrikli araçlarda temelde 2 sorun görüyorum.
    ilk olarak dünyada şu anki teknoloji ile her aracı elektrikliye çevriecek kadar lityum yok. Dolayısıyla alüminyum ion ya da sodyum ion teknolojileri gelmezse bu iş kilitlenecek. Ama bizim gibi bu konuda çalışan çok kişi olduğu gerçeği de var yani kilitlenme yaşanmadan yeni teknolojilerin gelme ihtimali var.
    İkincisi ise lityum teknolojilerinin güvenlik sorunu. yanmaya başladıklarında,( ki trafikteyseniz pek çok risk vardır ve sıfıra indiremezsiniz.) Yapabileceğiniz tek şey coşan alevlerin başka araçları ya da eşyaları nesneleri yakmaması için ortalığı boşaltmak. İnternette lityum bazlı bataryaların yanmaya başladığında ne olduğunu pek çok kaynakta görebilirsiniz.
    Bu da yine yeni teknolojileri gerektiriryor.
    Bu da bence aşılamaz bir sorun değil. Şarj hızı ve menzil gibi sorunlar bence ikincil önemde sorunlar. Uzun vadede elektriklilerin kazanması kaçınılmaz. ama arada neler olacak göreceğiz

  • @fatmay5745
    @fatmay5745 9 месяцев назад

    Sizce yarın acıklanacak enflayon verisi hangi yönde olur

  • @jkuiky
    @jkuiky 9 месяцев назад

    Batarya ve elektrik motoru maliyetleri o kadar da düşemez, çünkü madenler çok sınırlı ve bu madenlerin farklı alanlarda yoğun kullanımı var aynı zamanda elektrik altyapısı ciddi bir problem birçok ülkede. Atlar ve petrol yakıtlı araçlar yerine transistörün keşfi, işlemcide kullanılması ve kişisel bilgisayarlarda evlere girmesi daha yakın bir örnek olabilir.

  • @tweakhane
    @tweakhane 9 месяцев назад

    Ön yargı ile açtım ama müthiş faydalı bir video olmuş. Elinize, dilinize sağlık. 👌

  • @selmantunc
    @selmantunc 8 месяцев назад

    This was an excellent presentation.

  • @samety.3355
    @samety.3355 9 месяцев назад

    Finansal analistim artık youtube fikren katılmadığım seylerden izlemekten bıkmışken, rapor nasil okunur, data nasıl storytelling yapılıra dair hap gibi video olmus. Ellerinize sağlık Bora bey.

  • @bledabugra7495
    @bledabugra7495 8 месяцев назад

    güzel video ..emek var

  • @myfamily..and_kaiya
    @myfamily..and_kaiya 9 месяцев назад +1

    Ustad gene harika bir video yapmışsın,teşekkürler

  • @fatihaltn3674
    @fatihaltn3674 9 месяцев назад

    Elektrikli araba konusunda videoda bahsettikleriniz haricinde iki tane ana unsur var. Porschenin sıfır emisyonlu kimyasal yakıt araştırmalarında başarılı olması ve son kullanıcının aracını 30-60 dakika içinde tam şarj edebilecek olması. Eğer şarj konusu erken çözülürse büyük bir sıçrama tahtası olur.

  • @ayhangunes1217
    @ayhangunes1217 9 месяцев назад

    teşekkür ederim...💥💖💥Sevgiler...

  • @turgaykutlu2844
    @turgaykutlu2844 9 месяцев назад

    Elektrikli araba icin ayri bir fabrikaya ve peronele gerek yok. Ayni fabrikada ayni iscilerle ayni bantda uretilebilir. Sadece fabrikaya ek bir batarya bolumu eklenmeli.

    • @oguzkaanklc2014
      @oguzkaanklc2014 9 месяцев назад +1

      Öyle degil o işler kardeş.

    • @turgaykutlu2844
      @turgaykutlu2844 9 месяцев назад +1

      @@oguzkaanklc2014 Araba fabrikasında çalışıyorum. Aynen öyle oluyor.