D2D

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 окт 2024
  • H "The Lymphedema Clinic" παρουσιάζει τη θεματική ενότητα "Συζητώντας για το λεμφοίδημα" με ενημερωτικά podcast.
    Κάθε μήνα ο ιατρός Δημήτρης Διονυσίου, Επιστημονικά Υπέυθυνος και Διευθυντής της κλινικής, συζητά με ειδικούς για τη νόσο του λεμφοιδήματος.
    #7 ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ και ΣΥΜΠΙΕΣΤΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ
    Στο 7ο podcast εξετάζουμε τη σημασία των ελαστικών συμπιεστικών ενδμάτων στη συνολική θεραπεία του λεμφοιδήματος. O ιατρός Δημήτρης Διονυσίου συζητά με τον Ευριπίδη Τριανταφύλλου, Φυσικοθεραπευτή και εισηγητή σεμιναρίων για τη διαχείριση των οιδημάτων, για τον τρόπο δράσης των συμπιεστικών ενδυμάτων στο λεμφοίδημα, ποιά ενδύματα είναι κατάλληλα, πως κατασκευάζονται και πότε πρέπει να εφαρμόζονται.
    Μέρος από την απομαγνητοφώνηση (συνολικά όλη η κουβέντα στο: thelymphedemac...) :
    ...
    Δημήτρης Διονυσίου (ιατρός): Βεβαίως. Η σημερινή μας συζήτηση αφορά στη χρήση των ελαστικών συμπιεστικών ενδυμάτων στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. Πριν ξεκινήσουμε, στην κουβέντα που είχαμε με τον Ευριπίδη, μου ανέφερε έναν ωραίο όρο. Ότι τα ενδύματα λειτουργούν σαν «συνδετικός κρίκος» στη συνολική θεραπεία της νόσου. Ευριπίδη, με πιο μηχανισμό ασκούν τα ενδύματά τη θεραπευτική τους δράση;
    Ευριπίδης Τριανταφύλλου (φυσικοθεραπευτής): Αν είναι να μιλήσουμε για ενδύματα, θα πάω ένα βήμα πίσω και να μιλήσουμε και για συμπίεση. Ένα πράγμα έχουν αποδείξει οι έρευνες μέχρι τώρα για τη διαχείριση των οιδημάτων, ότι θέλουν συμπίεση. Εάν το κάνουμε αυτό με επιδέσμους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά αυτό δεν είναι λειτουργικό, δεν είναι εύκολο να γίνει καθόλου στη διάρκεια της ζωής του ασθενή. Έτσι λοιπόν έχουμε τα ενδύματα. Τα ενδύματα είναι έτοιμες λύσεις, παράγονται και κατασκευάζονται για τους ασθενείς, με σκοπό να ασκούν με άνετο, λειτουργικό και αισθητικά όμορφο τρόπο, μία διαρκή συμπίεση στην καθημερινότητα, για να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο στο οίδημά τους.
    Δημήτρης Διονυσίου (ιατρός): Σωστά και αυτό αφορά φυσικά είτε είναι γάντια, είτε είναι μανίκια, είτε κάλτσες, που είναι για τα κάτω άκρα. Έτσι έχουμε μία ποικιλία ενδυμάτων ανάλογα με την περιοχή την οποία πρέπει να συμπιέσουμε.
    Ευριπίδης Τριανταφύλλου (φυσικοθεραπευτής): Ακριβώς.
    Δημήτρης Διονυσίου (ιατρός): Πότε όμως πρέπει να εφαρμόζονται αυτά τα ελαστικά ενδύματα στους ασθενείς; Το λέω, γιατί συχνά βλέπουμε ασθενείς που έχουν λεμφοίδημα και… από κουβέντα, τους έχουνε πει ότι “έχεις λεμφοίδημα, πρέπει να φορέσεις μία ελαστική κάλτσα, ένα ελαστικό μανίκι”. Είναι σωστή αυτή η προσέγγιση;
    Ευριπίδης Τριανταφύλλου (φυσικοθεραπευτής): Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ότι ένα ένδυμα, είτε είναι έτοιμο, είτε είναι κάποια ειδική κατασκευή, έχει μία συγκεκριμένη διάσταση. Άρα με αυτή τη διάσταση το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να κρατήσει μία συγκεκριμένη κατάσταση. Άρα, λοιπόν, για να φορέσω ένα ένδυμα πρέπει να έχω την ιδανική κατάσταση του οιδήματος, είτε λέγεται αυτό χέρι, είτε λέγεται πόδι, είτε λέγεται κορμός. Συνεπώς, εάν μιλήσουμε για τη θεραπεία, τη διαχείριση των οιδημάτων, πρώτα πρέπει να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, να ξεπρήξουμε το άκρο, να το φέρουμε στην ιδανικότερη δυνατή κατάσταση για τη δεδομένη στιγμή και τότε να εφαρμόσουμε ένα ένδυμα, το οποίο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να διατηρήσει το αποτέλεσμα.
    Εάν το ένδυμα το φορέσω σ’ ένα πρησμένο άκρο δεν θα πετύχει τίποτα παραπάνω από το να κρατήσει το ένδυμα του κάτω άκρο πρησμένο. Εάν το άκρο βελτιωθεί, το ένδυμα δεν θα στέκεται σωστά, θα είναι μεγάλο, δεν θα διατηρεί τα αποτελέσματα και φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος, σε ένα θα λέγαμε κακομορφισμένο άκρο, πρησμένο άκρο, να πέφτει μέσα σε πτυχές, να κόβει, να ενοχλεί και να δημιουργεί τελικά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.
    Δημήτρης Διονυσίου (ιατρός): Άρα, έτσι να συνοψίσουμε σε αυτό, η σωστή στιγμή για να εφαρμοστεί ένα ένδυμα, είναι όταν ολοκληρωθεί μία θεραπεία συμπίεσης 5-10 ημερών ανάλογα με την ανάγκη που έχει και όταν, αν χρησιμοποιήσω τον όρο ότι ξεπρήζεται, έτσι να φύγει το οίδημα από το χέρι ή το πόδι, τότε παίρνουμε τα μέτρα και παίρνουμε τη σωστή κάλτσα ή το σωστό μανίκι για τον κατάλληλο ασθενή. Σωστά;
    Ευριπίδης Τριανταφύλλου (φυσικοθεραπευτής): Ακριβώς. Αν μιλήσουμε για την ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία και πούμε ότι υπάρχει η φάση 1 και η φάση 2. Η φάση 1 που ξεπρήζουμε, μειώνουμε το οίδημα και η φάση 2, που το συντηρούμε, το ένδυμα ουσιαστικά θα προσαρμοστεί στο τέλος της πρώτης φάσης, σαν συνδετικός κρίκος για τη δεύτερη φάση της δια βίου συντήρησης. Συνεπώς, λοιπόν, πρώτα εφαρμόζω τον ανάλογο αριθμό συνεδρίων, μειώνω το οίδημα και τότε και μόνον εφαρμόζω το κατάλληλο αίμα για να διατηρήσει το αποτέλεσμα.
    ...

Комментарии •