İngiltere’nin sağlık sistemi kötü mü? NHS hakkında bilinmesi gerekenler!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 дек 2024

Комментарии • 53

  • @Emrecan.Akgun.
    @Emrecan.Akgun. 3 года назад +20

    Şahsen ingiltereye denklik için hazırlanan bir doktorum, videolarınızı keyifle takip ediyorum. başarılar dilerim.
    ülkemizdeki doktorların tükenmişliğinin ve bıkmışlığınım sebeplerinden sadece bir tanesini sizde (tamamen fark etmeden ve bilmeyerek 😇) videoda yaptınız. “serum taktırmak”
    Hastalanmış vatandaşımız acile gelip 2 lahmacun 1 pide sipariş etmesi gibi komik bir söylem oluyor bir ilacı veya serumu ısmarlamak. Bu tarz söylemler sağlık çalışanlarının ciddi şekilde rahatsız olmasına sebep oluyor.
    Bunun bir sonraki aşaması “ bana antibiyotik yazmican mı ?” bir sonrası “benim vergimle maaşını alıyosun ben MR istersem röntgen istersem yazacaksın” bunun bir sonraki aşaması “ bu ilacı sen hele bi yazma buranın çıkışıda var” bununda sonraki noktası “fiziksel şiddet, boğaz kesilmesi, silah, sopa vs vs.”
    Ne yazıkki sağlık sistemini oy toplama kapısı olarak görebiliyor türkiye harici bazı gelişmemiş ülkeler. Bizim ülkemzide yok tabi ki ☺️ doktor 36 saat çalışır işleri bitmezse 38. saatte çıkar. sadece 8 saat dinlenir ertesi günü tekrar gelip 36 daha çalışır. Saçları dökülür, kilo alır, çöker ve tükenir. Hata yapar.. Kendi asistanlığımın ilk senesinde ayda ortalama 470-480 saat çalışıyordum...

  • @hilalarslan5888
    @hilalarslan5888 3 года назад +10

    Ece hanım merhaba, İngilterede uzmanlık yapmayı düşünen bir stajyer doktor olarak kanalınızdaki içeriklerden çok faydalandığımı söylemeyelim. Sağlık sektörünü kısmen gözlemleyebildiğim için bir de madalyonun diğer yüzünden bahsetmek istedim. Türkiyede evet sağlık hizmetleri görece erişilebilir, hastane çok/ doktor çok denebilir mi bilmiyorum ama doktorların talebi karşılamak için çok fazla çalıştırıldığı kesin (özelde de devlette de bu durum bu şekilde). Türkiyedeki sağlık sistemi organize olmaktan çok uzak, aciller acil olmayan hasta dolu, aile hekimliği konsepti işlevsiz ve yetersiz. Tüm hastalar 2. basamak sağlık hizmetlerine ve acillere yığılıyor. Bu düzensizlikten dolayı doktorların çalışma saatleri uzun ve bir günde baktığı hasta sayısı çok fazla, tabii dolayısıyla da hastaya ayrılan süre çok az (doktorların performans sistemine dayalı, hasta sayısı ve uygulanan prosedürler üzerinden maaş alması da bu duruma tuz biber ekiyor tabii) Bütün bunlar doktorları gereğinden fazla lab testleri istemeye ve görüntülemeye yönlendiriyor istemsiz olarak. Yani “overinvestigation-overdiagnosing- overtreatment” olarak adlandırılan durumlar ortaya çıkıyor. Bu hem hasta hem de doktor için zaman kaybı, ülke için hem maddi hem de işgücü anlamında kaynakların inefektif kullanımı ve maddi zarar anlamına geliyor. Hasta için pozitif bir deneyim gibi gözüküyor olabilir ama aslında gerçekte olan bu.
    İngilteredeki sağlık sisteminden sizin verdiğiniz örnekleri duyunca aslında olması gereken tam olarak bu dedim açıkçası ben :) literatürde ciddi derecede olmayan gribin ve ishal-kusmanın zaten spesifik bir tedavisi yok, destek tedavi olarak geçer. Bahsettiğiniz ilaçları alırsınız, kaybettiğiniz sıvıyı yerine koyduğunuzdan emin olursunuz ve bağışıklık sisteminizin gerekli cevabı oluşturmasıyla hastalık kendini kısıtlar. Bu nedenle acilde serum takmak aslında “overtreat” etmektir vs vs.. örnekler çoğaltılabilir. Bu heralde yine bizim sabırsız ve hemen iyileşmek istememizden kaynaklı. En acil duruma en öncelik verilmesi sınırlı kaynakların akıllıca değerlendirilmesi için zaten en makul olanı. Tabii ki bekleme sürelerinin daha az olması gerektiğine katılıyorum ve buna doktor azlığı yol açıyordur diye düşünüyorum çünkü sistemli bir sağlık hizmeti veriliyor.
    Ama maalesef şunu söylemeliyim, türkiye hasta olmak isteyeceğiniz bir ülke olabilir ama artık sağlık personeli olarak çalışmak isteyeceğiniz bir ülke olmaktan çıkmış durumda. Nöbetler 36 saat, bazen 48e kadar çıkabiliyor, ertesi gün izniniz yok. (İngilterede max. nöbet 13 saat, dinlenmeden çalışmak ise yasak) Ayda 10 nöbet tuttuğunuz bölümler var. Baktığınız hasta sayısı acilden örnek verilirse yüzlerce.. Poliklinikteyse onlarca. Medikolegal bir durumla karşılaşmamanız bu şartlar altında imkansıza yakın. Arkadaşlarımın çoğu yurtdışı denkliği için dil öğreniyor ve yurtdışı sınavlarına çalışıyor. Böyle giderse Türkiyede de bu sağlık hizmetini sağlayacak doktor-hemşire kalmayacak.
    Sevgiler, esenlikle kalın 🙋🏻‍♀️ Videolarınız için tekrar teşekkür ederim.

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад +3

      Merhaba, çok teşekkürler yorumunuz için. Ben farkında değildim ama son zamanlarda çevremden duydum bu tarz problemler olduğunu. Çok haklısınız yazdığınız her şeyde, hepsine katılıyorum 🙏🏻 umarım daha insani koşullar sağlanır çok yakında🌸

  • @ufukkorkmaz8087
    @ufukkorkmaz8087 3 года назад +4

    Harika bir video olmuş, you tube'taki bu kadar çok ingiltere videosu arasında gördüğüm en faydalı videolardan biriydi. Aynı şeyleri yüz kere anlatmadan net nokta atışı anlatmışsınız, tebrik ediyorum ve hamilelikte yaşadıklarınızı anlatan videoyu da merakla bekliyorum. emeğinize sağlık.

  • @levnad4086
    @levnad4086 3 года назад +11

    9 yıldır nhs de çalışıyorum, Türkiye bence burdan kat be kat iyi.

    • @hilalarslan5888
      @hilalarslan5888 3 года назад

      Merhaba ingilterede uzmanlık yapmayı düşünen bir tıp öğrencisi olarak deneyimlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Sizin hoşnut olmadığınız noktalar neler acaba?

    • @Samet.o
      @Samet.o 2 года назад +1

      sebeplerini de söyler misiniz? yoksa boşa çamur atmaktan ibaret olur.

  • @fatmagyulibryam527
    @fatmagyulibryam527 3 года назад +4

    Bizimde kızım için 3 defa acile gittik 2 ci defadan sonra yastık ve yorganla gidiyoruz artık maalesef en az 10 saat bekleniyor

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад +1

      Kesinlikle! Ben de oyuncaklarını toplayıp gidiyorum saatlerce oyalansın diye 😅

  • @ozlmylmaz1818
    @ozlmylmaz1818 3 года назад

    Açıklama için çok teşekkürler ❤️

  •  5 месяцев назад

    Merhaba, peki bu kadar kötü bir sağlık sisteminde yaşamak çok endişe verici değil mi , özellikle de çocuk için?

  • @muhammetali322
    @muhammetali322 3 года назад +1

    diyabet hastalığı için bilginiz var mı, yazarsanız çok sevinirim

  • @ozgekrc9503
    @ozgekrc9503 2 года назад

    Ece hanim merhaba,
    Ocak ayında Ingiltereye yerleşeceğiz ve 4 aylık bebeğimiz olacak aşı ve takip sistemi buradaki gibi mi?
    Bu konuyla ilgilide bilgi verir misiniz lütfen?

  • @zehrabulbun6428
    @zehrabulbun6428 3 года назад

    Çok güzel açıkladın. Çok teşekkürler

  • @mahmutmergen4985
    @mahmutmergen4985 3 года назад +5

    Yalnız İngiltere deki gp ler pretisyen değil. Tıp fakültesini bitirdikten sonra 3 yıllık uzmanlik eğitimi alıyorlar sonra gp oluyorlar. Türkiye deki karşılığı uzman aile hekimi.

  • @kronick6508
    @kronick6508 3 года назад +6

    Ab Cift vatandasligim var ama su saglik isi beni asiri dusunduruyor, göçü sirf bundan erteliyorum. Avrupa'daki akrabalarim tum yil bekliyor, yazin türk hastanelerine gelip ameliyat vs oluyorlar. Ben bir yil bekleyemem😃😃😃 bir yerim agrirsa aninda doktoru gormeliyim. Bir de tr.de doktorlarin yükü cok fazla evet, aşırı minnetarim, ayaklarina tas degmesin ama cok fazla hasta gördükleri için teşhisi şıp diye koyuyorlar. Yukarida bir arkadaş Turkiye'de doktor sadece 5 dakika ilgilenebiliyor vs demis ama doktorlar cidden o kadar artik tecrubeli ki (kalabalik yüzünden) o 5 dakikada gozuyle MR çekiyor size :)) canimmmm Turk doktorlarim. 😍 Iste sırf şu olay beni aşırı dusunduruyor. Çocuk soz konusuysa hele beklemek istemem. Benim cocugum cok düşer ve defalarca acile gittik. Toplamda bir saat icinde muayene, MR veya tomografi, teşhis, gerekiyorsa dikiş hepsi yapilmis oluyor. Size yanlis teshis konmasina uzuldum ama Tr.de herkes bilir ki ciddi bir hastalik varsa en az 3 4 doktor gormek gerekir. Ki bu 3 4 doktoru 1 hafta icinde rahatlikla gorebilirsiniz :))

    • @esinkaraoglan9010
      @esinkaraoglan9010 2 года назад +1

      Çok doğru yazmışsınız türk hekimleri iyi eğitim goruyorlar

    • @wideocean5490
      @wideocean5490 2 года назад

      Değerimizi bilen biri.turkiyede egolu kibirli oluyoruz genelde

  • @eminealkan3128
    @eminealkan3128 3 года назад

    Merhaba, faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Acaba diş için neler soyleyebilirsiniz? 20lik dis ya da dolgu vs.
    Teşekkür ederim,sevgiler.

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад +1

      Merhaba! Bu benim gittiğim diş tedavi merkezinin fiyat listesi. Burdan bakabilirsiniz ☺️
      www.cambridgedentalhub.co.uk/dental-treatment-prices/

  • @f.a.3784
    @f.a.3784 3 года назад +1

    Hollanda'da kişi başı diş ve fizik tedavi hariç 122 €/ay/kişi başı zorunlu, özel şirketlerden alınan, sağlık sigortası alınıyor. GP ne derseniz diyin paracetamol al 2 hafta sonra geçmezse gel diyor, birçok ağrı kesici yazılmıyor gidip Kruidvat tan alınıyor. 7/24 açık telefonla hekim ofisi var.
    Bizim çocuk 39 ateşle gitti 42 ye kadar bişi olmaz birkaç gün işten izin alın gece bakın para.. verin geçer dediler. Yani Avrupa ve hatta US de bile aynı.
    Şimdi UK den iş teklifi aldık Bupa yapılacakmış.
    Sözün özü kendinize iyi bakın, Allah hastane yolu göstermesin.

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад +2

      Çok haklısınız, dünyanın bir çok yerinde sağlık olması gereken yerden çok geride. Özellikle iyi dediğimiz ülkelerde. Bupa en güzel sağlık sigortası burada. Claim ettiğinizde sonuç alırsınız, hızlıdır; çabuk geri dönüş olur. Size de geçmiş olsun. Umarım hiç birimizin yolu düşmez.

  • @aykuttamer8341
    @aykuttamer8341 3 года назад +12

    Kendi deneyimime dayanarak bir kac sey eklemek istiyorum 1) Turkiye'de ozele gidip Ingiltere'de devletle karsilastirma yapmak yanlis. Istanbul'da devlette defalarda farkli sebeplerden (dahiliye, ortodonti) randevu bulamadim. Surekli e-nabizda randevu kovalamaktan harap olmustum. 2) NHS'de Bekleme sureleri fazla bu konuda haklisiniz. Deneyimlerim soyle: MR randevusu 1 ay, goz uzmani 1.5 ay kovid zamani. TRde olsam bunlar cok daha kisa surede hallolurdu, kabul ama iki durum da acil olmadigindan biraz daha fazla beklemis olmak cok dert olmadi. 3) Randevunuz gelince size vakit ayiriyorlar ve ilgileniyorlar, bu acidan NHS oldukca iyi. TR'de ozelde bile bu kadar ilgi ve vakit ayirma gormedim ben. Devlette zaten 5 dakika ayriliyor o zamanda da ya biri kapiyi tiklatiyor ya sonuc gosteriyor. tamamen kaos; doktorun dikkatinin dagilmamasi imkansiz. 4) TR'de hastanin kendisinin randevu kovalamasi cok sacma. Bir semptom cok farkli hastaliktan kaynaklanabilir. Normal bir insanin bunun icin hangi uzmana gidecegini bilebilmesi imkansiz. NHS'de GP herseyi hallediyor ve sizi sevk ediyor. Sonrasinda rendevu saatiniz mektupla evinize geliyor. Beklemek disinda cok rahat. Kaldi ki ozele gitmiyorsaniz TR'de de uzmandan randevu almak kolay degil, e-nabizda 2 hafta icinde cogu yer dolu oluyor. 5) Evet TR'de ozel bir avantaj ama onda bile iyi hastaneler SGK'ya dahil dehil, dahil olanlar da devletten hallice. Ve eger hastaliginiz ciddi ise, TRde devlete cogu zaman geri donuyorsunuz; sigortalar boyle bir cok seyi karsilamiyor.

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад +1

      Yorumunuzu simdi goruyorum. Cok guzel ozetlemissiniz, kesinlikle her bir maddeye katiliyorum!

    • @kronick6508
      @kronick6508 3 года назад

      Peki acil isi nasil? Gece tansiyon cikti misal acile gidiliyor mu, nasil oluyor? Benim annem her gece acile gidiyordu bir ara tansiyondan, yoksa sakinlesmiyordu, bu orada da mumkun mu? Tesekur ederim simdiden.

    • @TK-qv4xh
      @TK-qv4xh 3 года назад

      @@kronick6508 Acilde durumlar Turkiye gibi değil, beklemeler daha uzun. Vucuduma felç girmişti, agrıdan 1cm kımıldasam bagıracak duzeyde, saatlerce beklettiler oturtup rahatsız bir yere.

    • @TK-qv4xh
      @TK-qv4xh 3 года назад +2

      Covid donemi ve sonrasını ozetlemişsiniz, oncesini değil. Doluluk doğal olarak çok değişti Covid'le. Avustralya, İngiltere ve diğer saglık sistemlerini uzun sure kronik rahatsızlıgı ve diger ihtiyacları olan biri olarak bizzat tecrube etmiş biriyim. Kalite bakımından evet başa baştırlar ama saglıga ulaşım acısından ve kapsam bakımından Turkiye saglık sistemi gayet de çok da iyidir, hele ki ekonomik sartlarına ragmen. NHS'ten memnundum ben, Avustralya ve Amerika'ya gore daha iyi, ama Turkiye'den değil. Turkiye'de devlette insanlar dişini bile her turlu yaptırıyor implantına, porselen kaplamalarına kadar randevu bulunca, cüzi paralara. Covid oncesi gayet de rahattı. Ben İngiltere'den diş yaptırmaya Hırvatistan'a, Turkiye'ye giderdim, ve malesef dişçileri pek iyi de degil İngiltere'de şansa kalmıs. Irkçılık değil ama piyasa Pakistanlı, Hintli doktordan geçilmiyor. Turkiye'de pandemide dahi 5 dakikada pratisyen gorebiliyorken mahallende, Ingiltere'de 15 gun sonrasina randevu verir oldular.

    • @aykuttamer8341
      @aykuttamer8341 3 года назад +1

      @@TK-qv4xh Selamlar, Yukaridaki orneklerin hepsi Covid sonrasi. Covid oncesinde NHS'e isim dusmedi. Bunu yazdiktan sonra ise soyle bir guncelleme yapabilirim:
      1. NHS'de iki kere daha tesebbusum oldu. Birisinde randevu bulamadim GP'de ama cok da zorlamadim. 2.inde acil olmayan randevuyu 1 hafta sonrasina alabildim.
      2. Yazin 1 ayligina TR'ye gittim. Dis ve KBB rendevusu bulamadim, hepsi dolu MHRS'de. Dis icin ozele gittim. Cocugum icin de TR'de aile hekimine gittim, hemen bakti ama igne yok kan alamayiz dedi. Yani TR'de de devlette bir kotulesme var.
      3. Dis olayi daha ucuz ve kolay buna itiraz edemem. NHS'de acil dis randevusunu (11'den) ayni gune buldum isimi halletmistim. Ama cok insandan da beklenildigini duydum.
      4. ARtik TR'de devlette doktorlar 5 dk bakiyorlar. Ben bu kadar kisa surelerde doktorun bir sey anlayabilecegini dusunmuyorum.
      5. Birisi yukarida sormus acil kac saat suruyor diye. Acile el burkulmasindan giden tanidigim COVID zamani 3 saat sira bekledi. Sonra rontgen falan isi halloldu. Ben cocugumu iki defa goturdum yaralanmadan dolayi. 1 saat icinde baktilar ve ciktik. Bu da Covid zamani.

  • @halitalnl4916
    @halitalnl4916 3 года назад +1

    Türkiyede dizindeki kist için randevu aldım 15 günde muayene oldum. Muayene olmakta sıkıntı yoktu Usman doktor bana ameliyat olmam gerektiğini bu ameliyatı yapabilecek hastahanelere gitmemi söyledi isimlerini de söyledi. Mhrs den o hastanelere randevu bulamadım. Ameliyat olamadım özelde olucak parayı biriktirip özelde ameliyat olacağım inşallah 😀

  • @lisahorgan8183
    @lisahorgan8183 3 года назад +3

    Ama burda iyi devlet hastanesinde bir randevu almak 4 ay sürüyor.

  • @buse3145
    @buse3145 3 года назад

    tüm videolarını izledim sonra fark ettim abone olmamışım :D hemen oldum bilgiler için teşekkürler. Bir gün ben de ingiltere de yaşayabilmeyi isterim mezun olalım yüksek lisans için düşünüyorum. Acaba daha uygun fiyatlı üniversiteler var mıdır bilginiz varsa bu konuyla ilgili de video çekerseniz çok mutlu olurum. İyi günler dilerim

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад

      Harikasiniz Tesekkurler 😊 lisans/ yuksek lisans ile ilgili video da gelicek 🌸🙏🏻

  • @ugurakl578
    @ugurakl578 Год назад

    türkiyede çocuk acilde 10 saat değil 10 dakikada kavga çıkar

  • @aleccisco
    @aleccisco 3 года назад +6

    Bence Ingıltere dekı saglık sıstemı Turkıye dekınden cok daha ıyı. Umarım bırgun bır munazarada tartısırız. 17 yıldır burada yasıyorum bu arada.

    • @TK-qv4xh
      @TK-qv4xh 3 года назад +1

      Ben de tam tersini iddia ediyorum, uzun yillar Ingiltere, Avustralya vs. doktor, hastane surekli gidip gelmis olarak. Kalite konusu tartisilir ama arkadasin bahsettigi konularda Turkiye dover. 17 yildir Ingiltere yasayan birisi, Turkiye'nin son 15 senesini nasil bizzat deneyimledi, iki yerde devlet sigortasi olamayacagina gore. En basit saglik sorunlarinda genelde 10 dakika dahi beklemeden pratisyen hekim gorup ilac yazdirabiliyorsun mahallende. Bazen uzmandan cok sey biliyor bu doktorlarin bir kismi da. Acile gidip fazla bekledigimi hatirlamiyorum TR'de, Diger yerlerde ciddi durumlarda uzun saatlerce. Devlette uzman doktor gormek hizlica randevu almaya bakar internetten (pandemi oncesi). Ozel hastanelerin 5 yildizli imkanlarina girmiyorum bile artik, devlet hep yeterli oldu.

    • @dekatv5259
      @dekatv5259 Год назад

      17 yıldır İngiltere'de yaşıyor ama Türkiye'deki sağlık sistemini ve geçirdiği dönüşümü tahlil ediyor.. şaka gibi.. 😂😂

  • @ilhanaltnbulak6551
    @ilhanaltnbulak6551 3 года назад +1

    Güzel ülkemiz cennet bilelim kıymetini,diş hekimine gitmek imkansız sanırım.

    • @eceyilmazer9746
      @eceyilmazer9746  3 года назад

      Özele giderseniz sorun değil ama devlete gidecekseniz çok beklemek lazım.

  • @cahidecelik2062
    @cahidecelik2062 3 года назад +1

    Turkıyede saglık demek para demek ,