Abi, Bedreddin Simâvi'yi bilmiyorum ama sen vicdanlı, ahlaklı ve güzel gönüllü bir adamsın. Aynı çağda, kültürde ve dilde yetişmiş ve yaşıyor olmak iyi hissettiriyor. Allah anlama ve aktarma gayretini kaim ve daim eylesin. İyi ki varsın.
Sosyolojik açıdan ;Osmanlı tarinde Şeyh Bedreddin ın otoriteye karşı muvaffakiyeti gerçekleşmiş olsa idi, Tarihsel olarak Fransız ihtilali kadar ses getirebilecek bir sonuca ulaşabiliirdi. (Var sayım). Dolayısıyla bu coğrafyada devrimci bir karşı duruş küçük bir fidan filiziyken budanmış oldu. Patrona, Kabakçı Mustafa isyanları taşıdığı zihniyet kodları açısından aynı kategoride değerlendirilemez. Bu günümüze gelindiğinde ;Osmanlı toplumu ile benzer kodlar taşıyan yeni cumhuriyet ahalisinin toplumsal itiraz manasında, organize olamadığının sebebini açıklamada yol göstericidir.
Bir materyalist olarak; Sizi aydın bir ilahiyatçı olarak gördüğümü ve takip ettiğimi ifade etmek isterim öncelikle! Başta " kanı helaldir,malı haramdır" olmak üzere tespitler ve gerekçeler beni açıkçası kâfi derecede tatmin etti! Tabıî ki; Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa'nın da Şeyh Bedrettin'in öğrencileri olarak Marks'dan yaklaşık 4 asır evvel "Yârin yanağından gayri,her şeyi paylaşmak" fikri de çok manidar...
selam ve saygılar hocam. ilk okuduğum kitap İsmet Zeki Eyüpoğlu'nun 1980 yıllarda Varidat adlı kitabı, Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı ve Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) tiyatrosunda Hikayeyi Mahmut Bedrettin oyununu seyredince elime geçen tüm yayınları takip etmeye çalıştım. O zaman Musa Çelebinin Kazaskeri görevini yapınca öğrenmeye çalıştım. Hocam derli toplu ilk defa sizden izliyorum. Eline yüreğine sağlık...
Birileri kurban edilmelidir ki birileri ikbalini yükseltsin. Kurban edilmelidir ki sultanlar sultan kalabilsin. Peki fikirler kurban edilebilir mi? Yaygın olarak bilinmemektedir de hayır. Fikirler ölmez.
Yıllar önce N.Fazıl videonuzu izlemiştim. Bu videoyu da izledikten sonra kat'î kanaatim gelmiş ki, İslam Tarihi (hususiyle Osmanlı Tarihi) tarihçilere bırakılamayacak kadar ehemmiyeti haizdir vesselam. Emeğinize sağlık Sayın Hocam.
Berrak Su Gibi Akan Bir Öğretim Anlatımı Oldu Sayın M. Öztürk . Daha Nice Tarih Sayfalarında Unutulmuş Türk Büyüklerimiz Var !!.. Lütfen Sizden Hatırlatmalarınızın Devamını Dileriz . Sağ ve Var Olun .👨💻👍👏👏👏
Sizlerin sayesinde Kuranı’ı anlayarak okumaya başladım , hatta bazı ayetleri 4,5 defa okuduğum da oldu … ben Türkiye’nin siyasi yapısı ile pek ilgilenmem ama içinden çıktığım toplumun kültürel yapısını bilmek istedim
Şeyh Bedrettin'in kemiklerinin mübadele esnasında Serres'ten mübadiller tarafından getirilişi de takdire şayan bir olay. Nihat Genç te kitabında bu konudan bahsediyordu. Teşekkürler hocam...
Pir sultanda şahı sevdim susmadım Bedrettin de asla zulme kusmadım Umudunu dost dost diye kesmedim Nesimi'yi diri yüzdüren dilim (Ozan Emekçi) Sizden birde Nesimi yi dinlemek isterim , Allah'a emanet
Sayın hocam konuları ele alırken izlenecek izlenmeyecek den ziyade tarihe not düşmek ve bir arşiv bırakmak için tüm çıplaklığıyla ve detaylarıyla anlatınız lütfen
Mezarı var hocam. İstanbul Türk ocağının bulunduğu yerin bahçesinde mezarı var. Başında mezar taşı da var. Ama diğer mezarlar gibi bir sanduka içinde değil tabi.
Sevgiler Mustafa hocam güzel bir pazar günü geçirmeniz dileğiyle sevdiklerinizle birlikte Teşekkür ederim Kalbimle kalbinize sevgiler...🌷🫶⚘️🌞 Sizleri takip ediyorum Aşkla dinliyorum sevgi ile 🙏🌞🙏🌷
Helal olsun hocam sana şeyh Bedrettin hakkında en az 40 -50 tane kitap okudum yani nerdeyse hakkında yazılan tüm kitapları siz şu 47 dakikada her şeyi özetlediniz yorumlar tahminler mükemmel👍👍👍👍
Çok değerli bir video olmuş. Emeğinize sağlık kıymetli hocam. Adana’da naçizane akademisyenlik yapmaya çalışan birisi olarak yazıyorum. Araştırma ve analizleriniz çok değerli. Keşke Adana’ya geldiğiniz zaman görüşebilsek , sizin sohbetinize iştirak edebilsem.
Ah be gardaşım izlenmiyecek diyorsun ben en aza izlediğim videoların 5 kere dir ve her dinlediğim de hiç sıkılmadan dinliyorum kayda değer başka bilgi lendirecek başka 2 elin parmakları kadar adam vardır çok azsınız sözü özü bir olan sen bu videonun devamını çek senden istirham ediyorum.. saygılar..
İçinde yaşadığı dönem müktedirlerin yanlış uygulamalarina,sistemine susmayan adama alim,aydın ve entelektüel denir.neye inanırsa inansın önemli değildir.hurmet ederim hocam
Merhaba Mustafa Bey. Şeyh Bedreddin hakkında mümkün olduğunca objektif bilgi vermeye çalıştığınız değerli araştırma ve sunumunuz için teşekkür ederim. Şeyh Bedreddin'in mezarını halihazırda II. Mahmud'un türbesinin haziresinde bulunuyor. Görmek isteyenler türbenin giriş kapısının sol tarafında görebilirler. Mezar ilk yapıldığı yıllarda saldırıya uğramış ve parçalanmış. Ama şu anda mezar taşı mevcut ve üzerinde "Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin, (KS) Doğum H.760 (1359), Serez'de İdamı H.820 (1418), Ruhuna El Fatiha, Bu mekana nakli 29.11.1961" Mümkün olsaydı buradan fotoğrafını da göndermek isterdim. Ama Google'dan da görülebilir.
Her topluluk kendi mitlerini oluşturur. Yalnız tarihi tarih olarak değerlendirirken şahısları ve olayları bugünün değer yargılarına göre yargılamaktan kaçınmak gerekir.
HOCAM , BU TASAVVUF A GEÇİŞTEKİ ÖZEL HALLER VE YAŞANTILAR , BANA UYUŞTURUCU ETKİSİNİ HATIRLATIYOR . BENCE , TARİKATLARDA VARDI VE VAR . HATTA , MEVLANA DA DA AÇIKTIR . DAHASI , SAİDİ NURSİ DE BİLE HİSSEDİLEBİLİR . BU İNZİVA VE HAPİSHANE MERAKI BU KONU İLE İLGİKLİ DE GİBİ .
Torununun yazdığı ve 1967 yılında Eti yayinlari tarafından Abdulbaki Gölpınarlı ve İsmet Sungurbey tarafından yayinlanmis olan Şeyh Bedreddin Menakibi'ni hatırlatmak isterim.
Torununun yazdığı menakıb, adı üstünde torununun yazdığı bir eser. Biz bunu konuşmuyoruz, biz şeyh bedreddinle ilgili olarak çağımızda ona kimlik biçen veya şeyh bedreddini şu veya bu şekilde analiz eden modern çalışmalardan bahsediyoruz. Kaldı ki konuşmanın içerisinde eski kaynaklardaki bilgiler değerlendirilirken torununun ne dediğinden de söz ettik.
@@mustafaozturk5488hocam yorum yapmışsınız çok mutlu oldum lütfen size soru sorup cevap alabileceğimiz bir yayın hazırlayın lütfen sizin bilgilerinize ihtiyacımız var aylardır yaZıyorum artık duyun sesimi
Bu seriyi seviyorum. Gazzaliyi nasıl bilirdiniz, ya da Hasan Basriyi nasıl bilirdiniz diye islam dünyasında iz bırakan insanların hayatını, düşüncelerini bir de sizin yorumlarınızla dinlemek isterdim.
Devletin yönetiminde yazılan eserler, maaşlı kişilerin değerlendirmeleri objektif değildir.Bir insan veya bir kitaba on yargılı iseniz orada kendi fikirlerinizi okursunuz.
Hocam iki sorum var. 1. Konya'dan sonra niçin Tire'ye giderek yolunu uzatiyor? 2. Roman'yaya gıden Şeyh, Kırım tarafına değil de Osmanlı topraklarına gidiyor? Tarihte iki Tire var. İkincisi Eğirdir Gölü'nün şark sahilinde olup, tarihi yok üzerindedir. Kütahya çok geniş bir alan. Dinar ve Afyon bile bir aralık Kütahya'ya dâhildir. Kütahya Anadolu eyaleti merkezidir.
Şeyh Bedrettinin mezarı İstanbul'da beyazıtta, Abdülhamid ın mezarının olduğu mezarlıkta. Ziya Gökalp ve daha bir sürü zevat ile aynı mezarlıkta. 1960 lı yıllarda sanırım buraya getirilmiş.
Sayın Aysever ile yaptığınız programda da yazdım Hocam. Konuşun Hocam, lütfen konuşun. Bataklığın içinde havasız kalanlar için, son anda ele gelen bir kamış olduğunuzun bilinciyle konuşun. Yoksa boğulacağız!
Selam Mustafa kardeşim.Servet ve iktidar mücadelesi.Bakî lafı güzaf.Kahir ekseriyet maalesef menfaat dini mensupları.Hürmet ve muhabbetle hoşçakalın.Lütfen fazla savrulma.Meşru dairede mücadeleye devam lütfen.
Merhaba hocam, İznik'ten ayrılma gerekçesi üzerine söyledikleriniz aydınlatıcı. Sol, isyan vb kavram gördümü balıklama atlıyor. Haklısınız. Sadece bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Börklüce olayına bir isyan denilebilir mi emin değilim. Karaburun, İzmir, Aydın ve Manisa Osmanlı toprağı değil ve dolasıyla Osmanlıya karşı isyan olması mümkün görünmüyor. İşin bu boyutu bence dikkatle incelenmeli. Daha çok orada bir yaşam alanı savunması var gibi. Tarihte bir şeyh Bedrettin isyanı olduğunu düşünmüyorum.
Sevgili ÖZTÜRK, çalışmanız, çabanız için teşekkür ederim. Evet, Nazım' ın değerlendirmesi yanlış. Bilerek bu yanlışı yaptığını düşünüyorum. İsyanın bir numarasının Börklüce olmadığını biliyordu, ama Bedreddin demenin daha etkileyici olacağını düşündü sanırım. Dukas' ı mutlaka okumuştur, orada çok net olarak kahramanın Börklüce olduğu söyleniyor.
Sizi dinlerken kendinizi Şeyh Bedrettin ile özdeşleştirdiğinizi hissettim. Zamanın Bedreddini olarak zor bir dönem yaşadığınız muhakkak!. Yine muhakkak ki Bedreddin'i en iyi anlayacak kişilerin başındasınız. Bir alim ,bir aydın muesses nizam tarafından anlaşılamayinca ne hisseder, ne yaşar, nelerle itham edilir ,en iyi bilenlerdensiniz. Saygı ve selam ile.. Güzel bir özet olmuş..
Merhaba, hocanın neden hiçbir sosyal medyada herhangi bir hesabı ya da iletişim bilgisi yok? Kendisine nasıl ulaşabiliriz? Nasıl danışabiliriz? Yardımlarınızı rica ederim.
Şeyh Bedrettin'i Nazım Hikmet'in eserinden tanıdım. Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı edebi anlamda bir baş yapıttır. Bütün edebi eserler gibi gerçeklik üzerinden değil edebi ve estetik açısından değerlendirilebilir. İleride Hallacı Mansur ve Seyyid Nesimi'yi de dinler miyiz?
Mustafa Öztürk'ün şahsi tasarrufuna maruzatımdır: Hocam bu konuyu ve Anadoluda ki dinden kuvvet alan isyanları lütfen yazıya döker misiniz? Saygılarımla...
Ciddi yayınlar arasında sayılan makalelere ilaveten ,Şaban Er in "Şeyh Bedreddin Hakkında Son Söz" adlı kitabı, konuyla ilgili en detaylı bilgiler veriyor.
Bilmediğimiz hiçbir şey söylemiyor. Baki Yaşa Altınok Şeyh Bedreddin ve Varidat adlı eserinde, hakkında söylenenleri eleştirel bir tarzda değerlendirmişti. Hoca bu kitabı görmemiş..
Abi, Bedreddin Simâvi'yi bilmiyorum ama sen vicdanlı, ahlaklı ve güzel gönüllü bir adamsın.
Aynı çağda, kültürde ve dilde yetişmiş ve yaşıyor olmak iyi hissettiriyor.
Allah anlama ve aktarma gayretini kaim ve daim eylesin.
İyi ki varsın.
Sosyolojik açıdan ;Osmanlı tarinde Şeyh Bedreddin ın otoriteye karşı muvaffakiyeti gerçekleşmiş olsa idi, Tarihsel olarak Fransız ihtilali kadar ses getirebilecek bir sonuca ulaşabiliirdi. (Var sayım). Dolayısıyla bu coğrafyada devrimci bir karşı duruş küçük bir fidan filiziyken budanmış oldu. Patrona, Kabakçı Mustafa isyanları taşıdığı zihniyet kodları açısından aynı kategoride değerlendirilemez. Bu günümüze gelindiğinde ;Osmanlı toplumu ile benzer kodlar taşıyan yeni cumhuriyet ahalisinin toplumsal itiraz manasında, organize olamadığının sebebini açıklamada yol göstericidir.
Amin inşallah.
Amin inşallah
Cahillik üç türlüdür.
1- Hiçbir şey bilmemek,
2- Gerekeni bilmemek
3- Bir sürü gereksiz şeyleri bilmek. Thomas Fuller
Cahillik kendini bilmemektir.
Dinlemeye değer gördüğüm tek İlahiyatçısınız sayın hocam. Sevgiler.
🙋🏻♂️🍷🌈
Cemil Kilic ve Ihsan Eliacik da cok degerli diger iki ilahiyatci. Dinlemenizi tavsiye ederim
@@NilSa-i1k Teşekkür ederim, göz atacağım :)
Şaban ali düzgün hocada çok güzel ilham verici
Mustafa İslamoğlu hocada dinlenmeye ve takip edilmeye değer.
Şeyh Bedreddin konu edildiğinde, dönem ve Anadolu ve Balkan Aleviliği ile etkileşimi es geçilmemelidir.
Ahmet Yaşar Ocak hocanın “Osmanlı Toplumunda Zındıklar ve Mülhidler” isimli eserinde de muazzam değerlendirmeler var.
İlk ve tek olarak olarak okuyacağınız bir eser bu eser hayatımı değiştirmiştir ve çoğu olayı anlamını sağlamıştır
@@boravonmagnesia181 neden ilk ve neden tek?
@@kadimkultur3458 insan doğası gereği idealize etmeyi sevdiği için :)
@@kadimkultur3458 ilk başta bir sindirmek lazım hocam , sindirdikten sonra ne okursan oku 😄
@@remresoykut ondan değil sazan reis, içinde yazanları köpek yese kudurur da ondan 😎
Bir materyalist olarak; Sizi aydın bir ilahiyatçı olarak gördüğümü ve takip ettiğimi ifade etmek isterim öncelikle! Başta " kanı helaldir,malı haramdır" olmak üzere tespitler ve gerekçeler beni açıkçası kâfi derecede tatmin etti! Tabıî ki; Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa'nın da Şeyh Bedrettin'in öğrencileri olarak Marks'dan yaklaşık 4 asır evvel "Yârin yanağından gayri,her şeyi paylaşmak" fikri de çok manidar...
selam ve saygılar hocam. ilk okuduğum kitap İsmet Zeki Eyüpoğlu'nun 1980 yıllarda Varidat adlı kitabı, Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı ve Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) tiyatrosunda Hikayeyi Mahmut Bedrettin oyununu seyredince elime geçen tüm yayınları takip etmeye çalıştım. O zaman Musa Çelebinin Kazaskeri görevini yapınca öğrenmeye çalıştım. Hocam derli toplu ilk defa sizden izliyorum. Eline yüreğine sağlık...
Birileri kurban edilmelidir ki birileri ikbalini yükseltsin. Kurban edilmelidir ki sultanlar sultan kalabilsin. Peki fikirler kurban edilebilir mi? Yaygın olarak bilinmemektedir de hayır. Fikirler ölmez.
umarım sıradaki ilk kurban sen olursun!
Yıllar önce N.Fazıl videonuzu izlemiştim.
Bu videoyu da izledikten sonra kat'î kanaatim gelmiş ki, İslam Tarihi (hususiyle Osmanlı Tarihi) tarihçilere bırakılamayacak kadar ehemmiyeti haizdir vesselam.
Emeğinize sağlık Sayın Hocam.
Teşekkürler sayın Mustafa Öztürk.
Sayenizde eğrilerimizi doğrultarak takibe devam ediyoruz.
Size ve emeği geçen herkese gönülden teşekkürler.
eğrilermizi doğrultmuyoz,önceki eğriden sonraki eğriye geçiyoz agam
@@mehmetdeniz149 demekki hocam önce kafa eğrilerini düzeltmek gerekiyor.Eğri kafayı düzeltemezsin değilmi
Berrak Su Gibi Akan Bir Öğretim Anlatımı Oldu Sayın M. Öztürk . Daha Nice Tarih Sayfalarında Unutulmuş Türk Büyüklerimiz Var !!.. Lütfen Sizden Hatırlatmalarınızın Devamını Dileriz . Sağ ve Var Olun .👨💻👍👏👏👏
Teşekkürler.
Sizlerin sayesinde Kuranı’ı anlayarak okumaya başladım , hatta bazı ayetleri 4,5 defa okuduğum da oldu … ben Türkiye’nin siyasi yapısı ile pek ilgilenmem ama içinden çıktığım toplumun kültürel yapısını bilmek istedim
Bende okudum anladım ateist oldum çocuklarımı ailemi yakın çevremi de bu dinden uzak tuttum 😮
@@Mehmet-ez3yl Ben 45 yil önce kuranin magara uyduruk cadi kazani oldugunu anlamistim.
Ben 45 yil önce kuranin magara uyduruk cadi kazani oldugunu anlamistim.
@Palan2078 Sümerler Asurlular dan gelen mitoloji
Dünya'nın düz olduğunu net olarak ifade eden kutsal kitapları kâle almıyorum....Masal tadında okuyorum....
Kıymetli yorumlarınız için teşekkürler. Hiç bir yerden edinemeyeceğimiz, tarafsız ve özgün görüşler.
Esenlikler Hocam
Kıskançlık bozgunculuk çekememezliktir iftiranın nedeni.
Tarihin olayları bize tamamen yanlış aktarılmış ne üzücü 😔
Şeyh Bedrettin'in kemiklerinin mübadele esnasında Serres'ten mübadiller tarafından getirilişi de takdire şayan bir olay. Nihat Genç te kitabında bu konudan bahsediyordu. Teşekkürler hocam...
Sayın Hocam Şeyh Bedrettin meselesini bu kadar iyi anlatan görmedim ağzınıza sağlık
Hocam iskilipli atıf hoca hakkında da bizi videonuzla bilgilendirirseniz çok memnun oluruz...
Pir sultanda şahı sevdim susmadım
Bedrettin de asla zulme kusmadım
Umudunu dost dost diye kesmedim
Nesimi'yi diri yüzdüren dilim
(Ozan Emekçi)
Sizden birde Nesimi yi dinlemek isterim , Allah'a emanet
Şeyh Bedreddin çok iyi anlaşılıp günümüz Müslümanlarına anlatılması elzemdir. Müslümanlarının tek kurtuluşu bu mübareğin fikirlerdir...
Peygamber mi
Çok teşekkürler Mustafa bey
Teşekkür ederim sizi geç
Tanıdım ama şimdi devamlı videolarınızı izliyorum.🙏🙏🙏🙏
Değerli hocam gününüz aydın olsun
Çok teşekkürler. Güzel aydınlatıcı bir ders oldu. Tüm bunlar Nazımın yazdığı destanı küçültmez. Müthiş bir eser, herkesin okumasını öneririm.
Sayın hocam konuları ele alırken izlenecek izlenmeyecek den ziyade tarihe not düşmek ve bir arşiv bırakmak için tüm çıplaklığıyla ve detaylarıyla anlatınız lütfen
Mezarı var hocam. İstanbul Türk ocağının bulunduğu yerin bahçesinde mezarı var. Başında mezar taşı da var. Ama diğer mezarlar gibi bir sanduka içinde değil tabi.
Sevgiler Mustafa hocam güzel bir pazar günü geçirmeniz dileğiyle sevdiklerinizle birlikte
Teşekkür ederim
Kalbimle kalbinize sevgiler...🌷🫶⚘️🌞
Sizleri takip ediyorum Aşkla dinliyorum sevgi ile 🙏🌞🙏🌷
Şeyh Bedrettin konusu mutlaka anlatılmaya muhtaç bir şahsiyet idi. Teşekkür ederim.
Helal olsun hocam sana şeyh Bedrettin hakkında en az 40 -50 tane kitap okudum yani nerdeyse hakkında yazılan tüm kitapları siz şu 47 dakikada her şeyi özetlediniz yorumlar tahminler mükemmel👍👍👍👍
Anlatımınız çok iyi hocam. Bilgiler için çok teşekürler.
Engin bilgileriniz çok kıymetli hocam ❤
Çok değerli bir video olmuş. Emeğinize sağlık kıymetli hocam. Adana’da naçizane akademisyenlik yapmaya çalışan birisi olarak yazıyorum. Araştırma ve analizleriniz çok değerli. Keşke Adana’ya geldiğiniz zaman görüşebilsek , sizin sohbetinize iştirak edebilsem.
Sağ olun Hocam, tarihi kaynaklar çerçevesinde öğrenmek çok değerli
öncekiler de tarihi kaynaklardı.m.hoca bizleri beşikte sallıyo.sağolsun.amin
Ah be gardaşım izlenmiyecek diyorsun ben en aza izlediğim videoların 5 kere dir ve her dinlediğim de hiç sıkılmadan dinliyorum kayda değer başka bilgi lendirecek başka 2 elin parmakları kadar adam vardır çok azsınız sözü özü bir olan sen bu videonun devamını çek senden istirham ediyorum.. saygılar..
Hocam saygılar. Akademik ve objektif yorumlarınız araştırmacı ve bilimsel olduğunuzun göstergesidir.
Hocam. Çok merak ettiğim bir konuyu. Öyle güzel anlattinizki . Bende besberrak hale geldi. SAYGILAR SUNUYORUM. Çok değerisiniz 🌹🌹
Hocam hakikatlari cok cok anlatmaniz gerekir.Bu toplumun aydınlamaya ihtiyaci var.Bir aydin olarak bu sizin göreviniz.Lütfen daha fazla içerik üretin.
İçinde yaşadığı dönem müktedirlerin yanlış uygulamalarina,sistemine susmayan adama alim,aydın ve entelektüel denir.neye inanırsa inansın önemli değildir.hurmet ederim hocam
Sizi takip etmek çok kıymetli sağolun hocam ❤❤❤❤❤❤❤
Ağzınıza sağlık hocam👍👏🏻☺️
Esenlik ve başarılar diliyorum 🎉
Aydınlattığınız için teşekkürler.🙏
Teşekkürler Sn. Öztürk
hocam nacizane gorusum bu şekilde akademik videolara ağırlık verilmesi tesekkurler❤
Hocan çok teşekkür ederim.
Esen kalın. 🎉
Hocam nefesine sağlık.Açıklamalarınız çok çok mantıklı.
Tefsir çalışması ne zaman bitecek acaba? Hiç bahsetmiyorsunuz. Lütfen tefsirinizle ilgili güncel bir video çekin... Teşekkürler
Degerli hocam ne guzel bilgiler veriyorsunu, yüreğinize emeğinize sağlık olsun
Teşekkür ederiz mustafa hocam. Ağzınıza sağlık...🔥
Merhaba Mustafa Bey. Şeyh Bedreddin hakkında mümkün olduğunca objektif bilgi vermeye çalıştığınız değerli araştırma ve sunumunuz için teşekkür ederim. Şeyh Bedreddin'in mezarını halihazırda II. Mahmud'un türbesinin haziresinde bulunuyor. Görmek isteyenler türbenin giriş kapısının sol tarafında görebilirler. Mezar ilk yapıldığı yıllarda saldırıya uğramış ve parçalanmış. Ama şu anda mezar taşı mevcut ve üzerinde "Simavna Kadısıoğlu Şeyh Bedreddin, (KS) Doğum H.760 (1359), Serez'de İdamı H.820 (1418), Ruhuna El Fatiha, Bu mekana nakli 29.11.1961" Mümkün olsaydı buradan fotoğrafını da göndermek isterdim. Ama Google'dan da görülebilir.
Her topluluk kendi mitlerini oluşturur. Yalnız tarihi tarih olarak değerlendirirken şahısları ve olayları bugünün değer yargılarına göre yargılamaktan kaçınmak gerekir.
Teşekkürler sayın Öztürk 🧿
Muhteşem bir araştırma. Teşekkürler.
Hocam büyük bir değersiniz💐
Teşekkür ederiz Mustafa bey
Sabit sesi değiştirin hocam, hızlandırıp dinleyemiyoruz :(
Değerli emekleriniz için çok teşekkürler
Asırlar geçmesine rağmen anlaşılamamış bir değer Şeyh Bedreddin
HOCAM ,
BU TASAVVUF A GEÇİŞTEKİ ÖZEL HALLER VE YAŞANTILAR ,
BANA UYUŞTURUCU ETKİSİNİ HATIRLATIYOR .
BENCE , TARİKATLARDA VARDI VE VAR .
HATTA , MEVLANA DA DA AÇIKTIR .
DAHASI , SAİDİ NURSİ DE BİLE HİSSEDİLEBİLİR .
BU İNZİVA VE HAPİSHANE MERAKI BU KONU İLE İLGİKLİ DE GİBİ .
Torununun yazdığı ve 1967 yılında Eti yayinlari tarafından Abdulbaki Gölpınarlı ve İsmet Sungurbey tarafından yayinlanmis olan Şeyh Bedreddin Menakibi'ni hatırlatmak isterim.
Torunu
Torununun yazdığı menakıb, adı üstünde torununun yazdığı bir eser. Biz bunu konuşmuyoruz, biz şeyh bedreddinle ilgili olarak çağımızda ona kimlik biçen veya şeyh bedreddini şu veya bu şekilde analiz eden modern çalışmalardan bahsediyoruz. Kaldı ki konuşmanın içerisinde eski kaynaklardaki bilgiler değerlendirilirken torununun ne dediğinden de söz ettik.
@@mustafaozturk5488hocam yorum yapmışsınız çok mutlu oldum lütfen size soru sorup cevap alabileceğimiz bir yayın hazırlayın lütfen sizin bilgilerinize ihtiyacımız var aylardır yaZıyorum artık duyun sesimi
Bütün çabalarınız için teşekkürler
Bu seriyi seviyorum. Gazzaliyi nasıl bilirdiniz, ya da Hasan Basriyi nasıl bilirdiniz diye islam dünyasında iz bırakan insanların hayatını, düşüncelerini bir de sizin yorumlarınızla dinlemek isterdim.
Gazali’yi bende isterdim hocamızdan dinlemeyi
Mustafa Hocam çok teşekkür ederim. Mantıklı bir yorum yapmışsınız. Size katılıyorum. Osmanli tarihçisine güvenilmez. Size katılıyorum.
Devletin yönetiminde yazılan eserler, maaşlı kişilerin değerlendirmeleri objektif değildir.Bir insan veya bir kitaba on yargılı iseniz orada kendi fikirlerinizi okursunuz.
Hocam iki sorum var.
1. Konya'dan sonra niçin Tire'ye giderek yolunu uzatiyor?
2. Roman'yaya gıden Şeyh, Kırım tarafına değil de Osmanlı topraklarına gidiyor?
Tarihte iki Tire var. İkincisi Eğirdir Gölü'nün şark sahilinde olup, tarihi yok üzerindedir.
Kütahya çok geniş bir alan. Dinar ve Afyon bile bir aralık Kütahya'ya dâhildir. Kütahya Anadolu eyaleti merkezidir.
Çok teşekkürler Mustafa Öztür, benim için çok değerli Şeyh Bedreddin destanı Kurmacada olsa beni, ve benim gibi düşünen insanlara işik olmuştur.
Vedat Türkali'nin yazdığı kitabın adı nedir? Baktım ama bulamadım.
@@muratalperdikici Özür dilerim Vedat Türkali diye yanliş yazmişim.
Şeyh Bedreddin Hazretlerinin kabri Çemberlitaş'da yerli yerindedir.. Taşı kırılmış değildir. İsteyen ziyaret edebilir. Lütfen yanlış bilgi vermeyin
Şeyh Bedrettinin mezarı İstanbul'da beyazıtta, Abdülhamid ın mezarının olduğu mezarlıkta. Ziya Gökalp ve daha bir sürü zevat ile aynı mezarlıkta. 1960 lı yıllarda sanırım buraya getirilmiş.
Erol TOY un Gazap Ortakları adlı yapıtında tamda buna yakın anlatılır.Şeyh Bedrettin den bir devrimci çıkmaz.
Hoş geldin değerli hocam
Yüreğinize emeğinize sağlık çok değerli hocam. Muhteşemdi teşekkür eferim.
Sayın Aysever ile yaptığınız programda da yazdım Hocam.
Konuşun Hocam, lütfen konuşun. Bataklığın içinde havasız kalanlar için, son anda ele gelen bir kamış olduğunuzun bilinciyle konuşun. Yoksa boğulacağız!
Emeginize saglik hocam
Gayretinize sağlık hocam, hızlı bir hafta yaşıyoruz.
Selam Mustafa kardeşim.Servet ve iktidar mücadelesi.Bakî lafı güzaf.Kahir ekseriyet maalesef menfaat dini mensupları.Hürmet ve muhabbetle hoşçakalın.Lütfen fazla savrulma.Meşru dairede mücadeleye devam lütfen.
Hocam emeğinize sağlık.Harika bir araştırma olmuş.Aklımdaki birçok yarım kalmış sorulara çözüm getirdiğiniz için teşekkür ederim.
Merhaba hocam, İznik'ten ayrılma gerekçesi üzerine söyledikleriniz aydınlatıcı. Sol, isyan vb kavram gördümü balıklama atlıyor. Haklısınız. Sadece bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Börklüce olayına bir isyan denilebilir mi emin değilim. Karaburun, İzmir, Aydın ve Manisa Osmanlı toprağı değil ve dolasıyla Osmanlıya karşı isyan olması mümkün görünmüyor. İşin bu boyutu bence dikkatle incelenmeli. Daha çok orada bir yaşam alanı savunması var gibi. Tarihte bir şeyh Bedrettin isyanı olduğunu düşünmüyorum.
Sevgili ÖZTÜRK, çalışmanız, çabanız için teşekkür ederim. Evet, Nazım' ın değerlendirmesi yanlış. Bilerek bu yanlışı yaptığını düşünüyorum. İsyanın bir numarasının Börklüce olmadığını biliyordu, ama Bedreddin demenin daha etkileyici olacağını düşündü sanırım. Dukas' ı mutlaka okumuştur, orada çok net olarak kahramanın Börklüce olduğu söyleniyor.
Ağzına sağlık Hocam.Sevgiler.
Hocam zekat konusunu ele alıp anlatmanızı bekliyorum.
Aydınlattınız hocam. Çok teşekkürler 🙏
Videoda bahsettiğiniz makalelerin linklerini keşke verseydiniz hocam. Buraya o linkleri yazacak arkadaşlar olursa çok makbule geçer...
Sizi dinlerken kendinizi Şeyh Bedrettin ile özdeşleştirdiğinizi hissettim. Zamanın Bedreddini olarak zor bir dönem yaşadığınız muhakkak!.
Yine muhakkak ki Bedreddin'i en iyi anlayacak kişilerin başındasınız.
Bir alim ,bir aydın muesses nizam tarafından anlaşılamayinca ne hisseder, ne yaşar, nelerle itham edilir ,en iyi bilenlerdensiniz.
Saygı ve selam ile..
Güzel bir özet olmuş..
Hocam Ahmed Güner Sayar'ın da Şeyh Bedreddin Hazretleri ile ilgili farklı görüşleri karşılaştırdığı bir eseri var.
Hocam çok yoruldunuz ya Sağolun kendinize iyi bakın Şeyh Bedrettin hocayada rahmet olsun ....
Merhaba, hocanın neden hiçbir sosyal medyada herhangi bir hesabı ya da iletişim bilgisi yok? Kendisine nasıl ulaşabiliriz? Nasıl danışabiliriz? Yardımlarınızı rica ederim.
Şeyh Bedrettin'i Nazım Hikmet'in eserinden tanıdım. Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı edebi anlamda bir baş yapıttır. Bütün edebi eserler gibi gerçeklik üzerinden değil edebi ve estetik açısından değerlendirilebilir. İleride Hallacı Mansur ve Seyyid Nesimi'yi de dinler miyiz?
Çok teşekkürler hocam, ağzınıza sağlık.
Bence esaslı bir kaynak Ahmet Güner Sayar'ın Şeyh Bedrettin' adlı biyografik eseri yani ili Yozgatlı'nın eseri
Sevgili ÖZTÜRK, umarım karşılıklı konuşuruz.
Anlasilan o ki Seyh Bedrettin de , zamaninin Ergenekon Tertibi’ne kurban gitmis.
Ağzınıza gönlünüze sağlık hocam. Aeo.
Mustafa Öztürk'ün şahsi tasarrufuna maruzatımdır: Hocam bu konuyu ve Anadoluda ki dinden kuvvet alan isyanları lütfen yazıya döker misiniz? Saygılarımla...
RUclips videosu yapsa daha iyi olur
Ciddi yayınlar arasında sayılan makalelere ilaveten ,Şaban Er in "Şeyh Bedreddin Hakkında Son Söz" adlı kitabı, konuyla ilgili en detaylı bilgiler veriyor.
Merak ettigim bir konuydu. Farkli versiyonunu sizden dinledim. 🍀🌺
yani yeni bir yalanı
Mevlana konusunda da düşüncelerinizi merak ediyorum.
Bilmediğimiz hiçbir şey söylemiyor. Baki Yaşa Altınok Şeyh Bedreddin ve Varidat adlı eserinde, hakkında söylenenleri eleştirel bir tarzda değerlendirmişti. Hoca bu kitabı görmemiş..