Büyüleyen Gözlerinle - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk: Kız Neyi - 4 Ses - A)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Beste ve Güfte: Alaeddin Şensoy
    Makam: Nihavent
    Usûl: Nim Sofyan
    Büyüleyen gözlerinle
    Yeşil yeşil bakıyorsun
    Sevdalanmış yüreğime
    Damla damla akıyorsun
    Karanfiller gibi renkli
    Bülbüller gibi ahenkli
    Neş'eli sevinçli zevkli
    Nağme nağme şakıyorsun
    Samur samur saçlarınla
    Kalem kalem kaşlarınla
    Çıldırtan bakılarınla
    Alev alev yakıyorsun
    Karanfiller gibi renkli
    Bülbüller gibi ahenkli
    Neş'eli sevinçli zevkli
    Nağme nağme şakıyorsun
    Alâeddin ŞENSOY (1932 - 1997)
    Alâeddin Şensoy, 1932 yılında İzmir'de dünyaya geldi. 1937 yılında ailesi ile birlikte Bergama'ya yerleşti. Babası Yusuf, Annesi Nazmiye Şensoy olan sanatçı, 1949 yılında İzmir Radyosunun sınavını kazanıp, sözü geçen kurumda göreve başlayıncaya kadar 12 yıl aralıksız Bergama'da yaşadı.
    O dönemde İzmir'de müzik eğitimi veren tek kurumun TRT İzmir Radyosu olması dolayısı ile ilk müzik derslerini sonraları "Hakiki Okulum" olarak nitelendirdiği İzmir Radyosunda aldı. Burada Necdet Varol, Cüneyd Orhon ve daha pek çok önemli müzik adamı ile teori, solfej, üslup ve repertuvar çalıştı.
    Aynı zamanda Divan Edebiyatı ve buna bağlı olarak Türk Klasik Müziğinin geleneksel formlarını analiz etti ve üzerinde yazılı çalışmalar yaptı. Askerlik görevini İstanbul'da yerine getirmesi sesinin, müziğin bu ticari merkezinde de tanınmasına neden oldu.
    1960 yılında aldığı çok önemli bir plak teklifi ile İstanbul'a yerleşmeye karar verdi. Aynı yıl TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazanarak bu kuruma sanatçı memur olarak atandı. Bu yıldan itibaren yerli ve yabancı firmalar için 45'lik plaklar kaydetmeye başladı.
    Sayıları 100'ün üzerinde olan bu 45'liklerden pek çoğu günün ve tarzının en çok satan plakları arasında yer aldı. Ayrıca, 5 uzun çalar (LP) ve 4 adet de kaset albümü dinleyicisinin beğenisine sundu. Daha sonra eski kayıtlarından pek çoğu kaset olarak basıldı.
    1962 yılında Bergama'da tanıştığı ve eski postane yokuşunda oturan Ayhan Hanım ile evlendi. 1963 yılında Süleyman, 1968 yılında da Hakan adında iki oğlu dünyaya geldi. Profesyonel olarak sahne çalışmalarına 1966 yılında başladı. Çok kısa sürede büyük başarı kazandı ve gazino dünyasının en tanınan ve en aranan erkek ses sanatçısı oldu.
    Ses sanatçısı olarak tüm dünyada Türkiye'nin müzik elçiliğini yaptı. Amerika, Asya, Avrupa ve Avusturalya'yı kapsayan sayısız turnede görev aldı. Bunlardan Avusturalya turnesinde dünyanın en önemli sanat merkezlerinden Sydney Opera House'da sahneye çıkan ilk Türk Müziği sanatçısı oldu.
    İlk beste denemelerini henüz İzmir Radyosundayken kaleme almaya başladı. Fakat bestekarlık sahasında eses ivmeyi 1980'li yılların başında gösterdi. Aynı zamanda bestelediği şarkıların güftelerini de yazması ve yazdığı güftelerin başka besteciler tarafından ezgilinmesi ile de tanındı.
    Sözlerini Salih Korkmaz'ın yazdığı "Kadere Bak" adlı şarkısı ile Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Yarışmasında Altın Kelebek ve aynı yıl Milliyet Gazetesinin düzenlediği Yılın En Sevilen Şarkısı Yarışmasında sözleri kendisine ait "Büyüleyen Gözlerinle", "Biliyorsun Bir Zamanlar" sözlerini Salih Korkmaz'ın yazdığı "Ağlamışım Gülmüşüm" ve sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür'ün yazdığı "Anılara Yolculuk" adlı şarkılarla ödüller aldı.
    1990'ların başından itibaren TRT Kurumu Müzik Denetim Üyeliği ve Şeflik görevlerine getirilen Alaeddin Şensoy Türkiye Radyo ve Televizyonu için pek çok canlı ve banttan yayınlanan Türk Müziği Programını hazırladı ve yönetti.
    1997 yılında aramızdan ayrılan Alaeddin Şensoy, vefatından sonra sözlerini Bolu Emniyet Müdürü Uğur Gür'ün yazdığı ve ölümünden kısa bir süre önce bestelediği “Bir Sen Anlıyorsun Benim Dilimden” adlı şarkısı ile Samsun Büyük Şehir Belediyesinin düzenlediği 19 Mayıs Kültür ve Sanat Şenliği çerçevesinde düzenlenen 1. Türk Sanat Müziği Beste Yarışmasında birincilik ödülünü aldı.
    Bergamalı olmasıyla daima övünen sanatçı, her fırsatta Ege insanının sanat severliğini ve sanat verimliliğini dile getirmiş, ömrünün son 37 yılını İstanbul'da geçirmesine rağmen son nefesini baba ocağı İzmir'de vermiştir.
    Eserlerinden bazıları:
    Yıllardan sonra seni görmek istedim
    Her akşam karanlıktan uykusuz geçmedim mi
    Kim derdi ki sevgilim bu aşk yarım kalacak
    Ağlatıp küstüreceksen
    Âşık mıyım bilmem neyim
    Aşkınla her akşam içerken seni
    Bir damla sevgiyi mumla ararken
    Çektiğim acıları tatmadı mecnun bile
    Geceler yol aldı sabaha doğru
    Gönül bahçemdeki yağmur tânesi
    Güneşin kavurduğu
    Ayrılık acısını gurbete çıkan bilir
    Yollar bitmez gide gide
    Sevdâdır şu kalbe dolan
    Özlesem de seni her ân
    Büyüleyen gözlerinle
    Biliyorsun bir zamanlar
    Bahar vakti gelecektin
    Ağlamışım gülmüşüm kırılıp dökülmüşüm
    Açmam açamam söyleyemem çünkü derinde

Комментарии • 3