Σας ευχαριστούμε κυρία Μήτρου.Ειναι πολύ χρήσιμη η ετυμολογία των λέξεων.Σχετικά με το ρήμα αγαλλω -αγαλλίαση άγαλμα=κόσμημα μήπως η αγγλική λέξη jewellery =κόσμημα έχει πάρει τη ρίζα από το άγαλμα;
Ετυμολογια : έτυμον +λογος Ετυμον : ετεός + ον Έτεός = ο πρωταρχικος, ο πραγματικος. Έτος= ο χρονος...τι πιο πραγματικο και πρωταρχικο απο τον ιδιο τον χρονο;
@@georgiosdoumas2446 . Η ελληνική γλώσσα πρωτίστως είναι αυδή, που σημαίνει , ότι την διέπουν τρία στοιχεία: 1) Οι κανόνες γραμματικής (καταλήξεις προσώπων, ρηματικών τύπων , χρονικών κ.λ.π...) 2) Η ετυμολογία, δηλαδή η ρίζα -το θέμα, που δηλώνει την κοινή προέλευση της λέξης. 3) ΚΑΙ τρία η μουσικότητα-ορθοφωνία-ακουστικότητα της λέξης, που «αλλοιώνει» την ρίζα σκόπιμα αν χρειάζεται... Παράδειγμα: η λέξη αυδή , αν + αυδή = άναυδος , από + αυδή = απαυδώ (θα έπρεπε να είναι έχω απαυδήσει κι όχι απηυδήσει που λέμε επειδή ακούγεται και προφέρεται καλύτερα...) ζα + πλούτος= ζάπλουτος κι όχι ζάμπλουτος που λέμε όμοια... κουράζω δίνει ουσιαστικό κούραση , το διασκεδάζω - διασκέδαση , βράζω -βράση κι όχι όπως λέμε ωριμάζω ωρίμανση αλλά ωρίμαση... αναστενάζω -αναστέναξη ή αναστεναχή λέμε κι όχι όπως θα έπρεπε αναστέναση γιατί έχουμε αυδή... Όμοια ετεός + ον =έτυμον λόγω ακουστικότητας (αν συμπεριλάβεις ότι ετύς=ετούς=ετώς-ετεός ασυναίρετα σε διαλεκτικές εκδοχές... σε αιολική-δωρική, ιωνική κ..λ.π...) Δεν θα πεις ετυονλογία ή ετυολογία ή ετεολογία αλλά ετυμολογία ... (αν και υπάρχουν «συνώνυμες» η αιτιολογία....)
@@georgiosdoumas2446 . Και ναι σε μικρά σημεία-σπάνια μπορείς να πεις ότι «μαγειρεύω...» αλλά πάντα βάση υπαρκτών «κανόνων ετυμολογίας» και διαλέκτων, ποτέ εντελώς αυθαίρετα (στην λέξη ετυμολογία το μόνο «μαγείρεμα» που έκανα ήταν η πρόσθεση στο γράμμα Μ , αλλά όπως σου έδειξα αυτό το μαγείρεμα είναι συχνό από όλους τους Έλληνες που αύδουν...)
@@georgiosdoumas2446 , όπως πολύ σωστά παρέθεσες τα ρήματα κατάλαβες και μόνος σου, ότι η ελληνική γλώσσα λόγω ευφωνίας αλλάζει τις ρίζες... δεν σου ανέφερα ρήματα που είναι προφανές τόσο στα αρχαία όσο και στα νέα, γιατί είχαμε να σου εξηγήσω ουσιαστικό και δεν ήθελα να σε «αποπλανήσω» οπότε σου παρέθεσα αλλαγές από ρήμα σε ουσιαστικά κι όχι σε ρηματικούς τύπους, αλλά αφού το διακρίνεις και μόνος σου...(κηρύσσω-ττω-γμα-ξη-κας., λαμβάνω-βη-ψη-πτω-ελήφθην...η ρίζα αλλάζει όποτε «απαιτείται».) Θα σου δώσω μία λέξη αρχαία και διέκρινε τα κοινά στοιχεία, δεν θα κάτσω να σου εξηγήσω τι σημαίνει η κάθε μία, γιατί θα μας πάρει μέρες, αν θες γκούγκλαρε ....Ακίς-ή: ακίδα , ακόντιο, άκρις-η , αγκών, αιχμίς-η , αλκίς-ή, ωκύς, οξύς κ.α....
Ψαχνω μερικους μήνες την πραγματικη εννοια της λεξης "εξυπνος".Σημαινει κατι βαθυτερο; Επισης για την λεξη "ευφυης" εχουμε κατι να πουμε; Βεβαια θα ηθελα και για τα αντώνυμά τους πλητοφοριες..αλλα μην σας κουραζω..
Αγαλλιάζεις να την παρακολουθείς. Σε κάνει να ερωτευθείς τα αρχαία. Ωραία άρθρωση, προφορά, τρόπος παρουσίαση, παράστημα, έκφανση, όλα.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. ΜΙΛΑΜΕ ΜΙΑ ΘΕΕΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΚΎΡΙΑ ΜΗΤΡΟΥ. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!!
Παρα πολυ οραι μαθιμα. Σας ευχαριστουμε πολυ δασκαλα!
'' ἡ ετυμολογία πού δηλώνη ἡ ἴδια ἡ λέξις, βάση ἐτυμολογήσεῶς της''.
Τέλεια εύγε σάς κυρία Βιβή.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ,ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ!!!
Τὸ ἑστιατόριον γράφεται μὲ δασεία, ὄχι μὲ ψιλή (38:37).
Σᾶς εὐχαριστῶ γιὰ τὸ μάθημα τοῦτον.
Ἔρρωσθε.
Κύρια Μήτρου συγχαρητήρια για το έργο σας. Θα θέλαμε και άλλες παρόμοιες εκπομπές!
ΚΥΡΙΑ ΜΗΤΡΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΑΣ !!!!
Σάς ευχαριστούμε.
Συγχαρητήρια!!! Εκπληκτική όπως πάντα η κ. Μήτρου!!
ΤΈΛΕΙΑ!!ΕΎΓΕ.
ΜΠΡΑΒΟ
Αγαπη = άγει το παν...οδηγεί τα πάντα
Σας ευχαριστούμε κυρία Μήτρου.Ειναι πολύ χρήσιμη η ετυμολογία των λέξεων.Σχετικά με το ρήμα αγαλλω -αγαλλίαση άγαλμα=κόσμημα μήπως η αγγλική λέξη jewellery =κόσμημα έχει πάρει τη ρίζα από το άγαλμα;
Τι μεγαλειώδης είναι η ελληνική γλώσσα η μητέρα όλων των γλωσσών
Ετυμολογια : έτυμον +λογος
Ετυμον : ετεός + ον
Έτεός = ο πρωταρχικος, ο πραγματικος.
Έτος= ο χρονος...τι πιο πραγματικο και πρωταρχικο απο τον ιδιο τον χρονο;
@@georgiosdoumas2446 . Η ελληνική γλώσσα πρωτίστως είναι αυδή, που σημαίνει , ότι την διέπουν τρία στοιχεία:
1) Οι κανόνες γραμματικής (καταλήξεις προσώπων, ρηματικών τύπων , χρονικών κ.λ.π...)
2) Η ετυμολογία, δηλαδή η ρίζα -το θέμα, που δηλώνει την κοινή προέλευση της λέξης.
3) ΚΑΙ τρία η μουσικότητα-ορθοφωνία-ακουστικότητα της λέξης, που «αλλοιώνει» την ρίζα σκόπιμα αν χρειάζεται...
Παράδειγμα: η λέξη αυδή , αν + αυδή = άναυδος , από + αυδή = απαυδώ (θα έπρεπε να είναι έχω απαυδήσει κι όχι απηυδήσει που λέμε επειδή ακούγεται και προφέρεται καλύτερα...)
ζα + πλούτος= ζάπλουτος κι όχι ζάμπλουτος που λέμε όμοια...
κουράζω δίνει ουσιαστικό κούραση , το διασκεδάζω - διασκέδαση , βράζω -βράση κι όχι όπως λέμε ωριμάζω ωρίμανση αλλά ωρίμαση... αναστενάζω -αναστέναξη ή αναστεναχή λέμε κι όχι όπως θα έπρεπε αναστέναση γιατί έχουμε αυδή...
Όμοια ετεός + ον =έτυμον λόγω ακουστικότητας (αν συμπεριλάβεις ότι ετύς=ετούς=ετώς-ετεός ασυναίρετα σε διαλεκτικές εκδοχές... σε αιολική-δωρική, ιωνική κ..λ.π...)
Δεν θα πεις ετυονλογία ή ετυολογία ή ετεολογία αλλά ετυμολογία ... (αν και υπάρχουν «συνώνυμες» η αιτιολογία....)
@@georgiosdoumas2446 . Και ναι σε μικρά σημεία-σπάνια μπορείς να πεις ότι «μαγειρεύω...» αλλά πάντα βάση υπαρκτών «κανόνων ετυμολογίας» και διαλέκτων, ποτέ εντελώς αυθαίρετα (στην λέξη ετυμολογία το μόνο «μαγείρεμα» που έκανα ήταν η πρόσθεση στο γράμμα Μ , αλλά όπως σου έδειξα αυτό το μαγείρεμα είναι συχνό από όλους τους Έλληνες που αύδουν...)
@@georgiosdoumas2446 , όπως πολύ σωστά παρέθεσες τα ρήματα κατάλαβες και μόνος σου, ότι η ελληνική γλώσσα λόγω ευφωνίας αλλάζει τις ρίζες... δεν σου ανέφερα ρήματα που είναι προφανές τόσο στα αρχαία όσο και στα νέα, γιατί είχαμε να σου εξηγήσω ουσιαστικό και δεν ήθελα να σε «αποπλανήσω» οπότε σου παρέθεσα αλλαγές από ρήμα σε ουσιαστικά κι όχι σε ρηματικούς τύπους, αλλά αφού το διακρίνεις και μόνος σου...(κηρύσσω-ττω-γμα-ξη-κας., λαμβάνω-βη-ψη-πτω-ελήφθην...η ρίζα αλλάζει όποτε «απαιτείται».)
Θα σου δώσω μία λέξη αρχαία και διέκρινε τα κοινά στοιχεία, δεν θα κάτσω να σου εξηγήσω τι σημαίνει η κάθε μία, γιατί θα μας πάρει μέρες, αν θες γκούγκλαρε ....Ακίς-ή: ακίδα , ακόντιο, άκρις-η , αγκών, αιχμίς-η , αλκίς-ή, ωκύς, οξύς κ.α....
Ένιωσα μια γηθοσύνη που σε είδα...
Ψαχνω μερικους μήνες την πραγματικη εννοια της λεξης "εξυπνος".Σημαινει κατι βαθυτερο;
Επισης για την λεξη "ευφυης" εχουμε κατι να πουμε; Βεβαια θα ηθελα και για τα αντώνυμά τους πλητοφοριες..αλλα μην σας κουραζω..
Εκτος υπνου και ευ φυει = αυτος που ευκολα "γεννα" ...σκεψεις- λυσεις ...
Έξω από τον ύπνο... Πού δεν κοιμάται