Cristian Tudor Popescu e adorabil aici. M-am entuziasmat atât de mult ascultându-l încât îmi vine să-l citesc. Mi-e rușine că n-am citit nicio carte de la el. N-am văzut în el niciodată mai mult de un ziarist integru. E infinit mai mult de-atât! Găsește în artă corespondentul unui concept din știință, într-un vers de-acum o mie de ani de-al lui Omar Khayyam (mi-am adus aminte de Mindwalk, scena cu William Blake), incredibilele lui călătorii spirituale, ajunge și la Cantemir! Obsesia lui de claritate, e un maniac al limpezimii. Păcat că nu ne bucurăm de astfel de oameni mai mult. Vorbim despre ei cu admirație abia când mor. Și-atunci fals, superficial. A doua zi revenim în mizeria noastră de zi cu zi. Un dialog care te purifică. Recomand cu drag!
Mă bucură să îl văd pe domnul Zografi în aceste discuții și interviuri, tot mai des în ultima vreme. Aveam nevoie de asta cu toții, cu siguranță. Aștept cu interes următoarele.
Doua minti stralucite! Felicitari d-lor, a fost o incantare sa va privesc! Iar scrisoarea cu jumatate de calculator este fabuloasa si arata o prietenie veche si sincera intre cei doi!
Va iubesc la 15 ani voiam sa ma arunc in bistrita pt niste note la fizica normal ca am ramas cu sechele si ma uitl la tot ce e fizica norocul vostru ca am 8o de ani!
Outstanding! Felicitări! ...din păcate, nu e pt toată lumea. Scrisoarea lui Vlad Zografi poate fi catalogata ca fiind o teorie a omului emancipat și empatic. Concluziile trase nu vin din neant.
Plângea un strop de apă: "Sunt despărţit de Mare!" Zâmbi atuncea Marea: "Noi suntem totul. Oare Supremul zeu nu-i unda? Deşi suntem departe, Un punct ce nu se vede abia de ne desparte."
Ascultati la momentul 1:06:34 *EXTRAORDINAR* Bravo domnul Cristian. Perfecta observatia. In Romania, invatamintul nu ne invata sa gindim, sa analizam. Sa spunem ce informatie mai trebuie adaugata ca sa avem un rezultat corect. Deci capacitatea de ANALIZA nu este construita in Romania. Mai mult, cel mai greu lucru in inginerie este *PROIECTAREA*. Pai de unde sa invatam sa proeictam noi in Romania cind noi rezolvam doar probleme exacte, care dau sigur un rezultat !!! Gindirea critica, WHAT-IF thinking, dezbaterea deschisa la elevi si studenti este chiar interzisa in Romania !
Ce surpriză plăcută misiva din 2005 a lui Vlad Zografi, domnilor! ...Ah, încă o chestie la care mă raportez - smerenia...Touchee! O plăcere să vă ascult, să gândesc.
Ce legătură frumoasa s-a realizat intre voi ... bazată pe valori umane superioare neintinate de material si efemer. Imi doresc enorm sa îl intalnesc pe Cristian 2 minute in aceasta viață - dacă ati fi stiut voi in momentul filmării ca peste doi ani se va fi primit premiul Nobel pentru dovedirea fenomenului de entanglement..
Felicitări Domnule Zografi, e o placere sa va ascult, pe CTP îl știam, v-am mai auzit cu D-l Liiceanu, multă sănătate și la cât mai multe episoade... Again, congrats
Deci Kant vorbea bine româneasca noastră . Poate că era chiar rommân , deci Cant !!! ( Că și nepotul lui Chiriac , ăla, moftangiul, a ajuns primarul Parisului , ba chiar monsiu président ) . Aparent surprinzător , dar dacă suntem tari în tenisul ăla moale , de ce n-am fi tari în gândirea ceea diamantină (sau widiamantină ?) Eu sunt convins că era răznepotul (scuzați rarăfonia) lui Cantemir , care era hătnepotul lui Timburlaine , care cobora pe linie maternă din însăși Zira (care filosofa ea , acolo, pe planeta ei , a maimuțelor) , care era o urmașă de-ale lui Adam & Ewa . Iată cum , pe rolercosterul "carelui", se poate străbate repede istoria neamului , a genții latine (sau a jantei latine).
Sunt plecata din tara de 30 de ani, dar pe D-nul Cristian Tudor Popescu l-am avut mereu in buzunarul de la inima! Din toate punctele de vedere! Mi-e rusine ca am citit atat de putin, din tot ce a scris! Mult respect si toata consideratia din partea mea, v-o trimit mult stimate Cristian Tudor Popescu, din Germania! Mi-am dorit mult sa am ocazia sa va intalnesc, dar asta nu se va intampla probabil niciodata! Va doresc din toata inima, multa sanatate si indeplinirea dorintelor dvs. cele mai ,,apasatoare"! Sunt mandra sa fiu contemporana cu dvs.!
In aceasta carte, care expune o filosofie complicate, se da o lupta grozava pentru à incerca, filisofic, sa se gaseasca o cale de mijloc intre spirit si materie.
Nu știu pe ce vă bazați când puneți aceste procente pe tapet. Dar, cu siguranță, este o rampa descendentă foarte abruptă în ceea ce privește forță de muncă, calificată. La ora aceasta este inflație de diplome, care poate vor avea aplicație practică în viitor (sincer, eu am o mare îndoială ca asta se va întâmpla), și nu mai știm geometrie plană, nu în spațiu, sau sa rezolvăm ecuații de gradul doi. Mecanica quantica, nu cred ca are o rezolvare în timpul vieții noastre, pentru problemele simple, pe care nu suntem în stare sa le rezolvăm. Dar sigur, este un subiect important pentru specialiști.
Faza cu Omar e doar adaptarea românească (tare aș vrea să înțeleg originalul). În engleză avem: The drop wept for his severance from the sea, But the sea smiled, for «I am all,» said he, «The Truth is all, nothing exists beside, That one point circling apes plurality.»
E frumosi. Incercati ceva fantastic. Rezultatul a ceea ce va rog e o zi mult mai buna. Intrati pe youtube cautati o melodie a lui Tzanca Uraganul. Ignorati melodia si mergeti direct la comenturi. O nebunie!!!! O relaxare absoluta! Citesti sau incerci sa citesti si un zambet continuu se lipeste de fata ta si nu dispare aproape toata ziua. Faceti asta si o sa-mi multumiti.....o zi buna.
@@gheorgheadrianpavel8112 Dacă v-ați fi prăbușit cu încă jumătate de milimetru , ați fi ajuns chiar la iluminare căci v-ați fi aflat printre maimuțele junglei hindiene . Acolo da veselie , cu o condiție : să nu fie criză de banane ... sau de cunoaștere biblică . Că altfel , e "să moară mama" , tertium non datur . Acolo n-ai să vezi gri șobolan.
cum ar fi sa faceti un canal TV ? si cu reclame doar la carti si/sau evenimente de gen ? cum ar fi ? de ce nu se poate asa ceva ? si dupa, sa ne IMITE toata planeta !
Eu sunt centrul universului meu. Acum doi ani am avut un A.V.C. și nu bausem nici un strop de apă. Dacă încă nu m-am vaccinat, e din comoditate. Prefer să nu-mi bag nasul în cutia lui Shrodinger. Dacă pisica e vie, se va plictisi și va sări ea din cutie, dacă e moartă, prefer să n-o văd, că mă deprima. Când mă voi putea vaccina simplu, prezentînd doar buletinul (C.I.),cu unul pe bază de A.R.N. mesager,o voi face fără pic de teamă. Dacă ar fi obligatoriu, la fel.
Iar daca o veti gasi, sa cititi cartea unui filosof francez care, poate, nu e prea cunoscut. Se numeste, filosoful, Raymond Ruyer. Iar cartea e "gnoza de la Princeton". Cu subtitle "savantii in cautarea unei noi religii".
Va salut si va multumesc pentru filmuletu' prezentat. Da' am si io o nelamurire, bazata pe ceea ce scriati in prezentare, chiar la inceput, si anume (va citez, cu ajutorul sistemului "copy-paste"): "Două dintre cărțile din colecția Știință a Editurii Humanitas sunt ghidul dialogului dintre Vlad Zografi, coordonatorul colecției,și Cristian Tudor Popescu." Deci, ca sa inteleg, ca io-s ardelean, si ma prind mai greu: Ca sa DESLUSESC toate intelesurile dialogului Vlad Zografi - CTP trebe' musai sa citesc INAINTE cele doua carti??? :) Daca da, inseamna ca am ascultat DEJABA dialogu'... :( Cu cele mai alese sentimente, Adrian Ardelean, jurnalist roman stabilit la Montreal (cred ca veti vedea acest comentariu de pe contul "Ora romaneasca" - e numele emisiunii de radio pe care o comit aici, in satu' Montreal - noah, mi-am facut si un pic de reclama, scuze!)
Mi se pare doar mie sau in albumul lui Cheloo - Sindromul Tourette, piesa "Aproape de perfecțiune"... seamănă izbitor cu vocea domnului Vlad Zografi?!...
Obiectie...nu toate religiile sunt "homocentrice"...priviti inspre orient... Omul este, paradoxal, cea mai "putin superioara" entitate vie, deorece nu are scuza lipsei ratiunii pt. actiunile si pornirile "imorale"...
Pentru momentul 1h19'26": "Sălbaticii din Țara Focului sunt foarte greu de mulțumit. Tineri și bătrâni, rosteau neîncetat și de-a valma vorbele《iemăr scuunăr》, care înseamnă 《dă-mi 》. Arătau cu degetul toate lucrurile noastre și după ce-și rosteau cuvântul favorit pe toate glasurile continuau să-l pronunțe mecanic, neutru, repetându-l la nesfârșit gol de orice înțeles. Pentru orice nimic se iemărscunăreau". [Din "Călătoria unui naturalist în jurul lumii la bordul vasului Beagle " - (cât pe ce să scriu Space Beagle )- Charles Darwin , pg 235-236 în ediția din 1959].În limba noastră ca o floare și-a făcut culcuș iemărscunărul autohton "den ci"= "dă-mi ceva", care s-a sublimat în "danci". "Nișa gri șobolan "de la momentul 1h30'47" e definiția diplomației.
Relative à la Sorescu trebuie sa amintesc un épisode de la tineretea mea cand munceam la o mina de langa Baia Mare. Ne plimbam intr'o zi, io' si inca doi colegi, intr'o pauza, p'acolo, asa. La un moment dat, vedem o pompa mare, adusa la reparat. La care, un coleg intreaba asa, aiurea: "oare cum functioneaza pompa asta"? La care celalalt raspunde: "invers"!
După "promovarea " lui DĂNCILĂ la BNR,,,,,,,,orice scânteie din MINTEA vreunui tânăr se stinge instantaneu !!!!!!! ,,,,,,atâta timp cât va încerca să trăiască în ROMÂNIA ,,,,,,,,,,,🤔🤔🤔🤔
Păcat că n-avem drept la replică. Dar nimic mai fals în afirmația că probabilitatea e simplă: niște adunări și împărțiri. Manipulează și induce în eroare publicul la maxim. Nimeni, azi nu știe cum să rezolve teme extrem de simple, fără asumpția de independență. Și chiar și acolo e extrem de greu de calculat matematic. De ex. calculați P[suma(X,1...1000)>0.9993], unde X e o variabilă aleatoare cât de simplă se dorește. Prime 200 zecimale corecte, dacă e foarte simplă (suport 2), sau doar 10 zecimale, dacă are suport mai mare ca 10.
E o cantareata, notoire pentru un anume cantec pe care il canta. Se numeste Jennifer Rush. Ei, ea canta un alt cantec, care se numeste "heart over mind". Cam asta incearca Raymond Ruyer sa faca in cartea lui.
Cel mai tare punct din toată conversația asta e povestirea dl.Popescu despre cerșetorul Indian, pe care dumnealui a definit-o "artă a cerșetoriei"!?!?!?... După părerea mea nu cred că e vorba de artă aici, e ceva mult mai simplu, mai primitiv, mai natural ființei umane de oriunde și de oricînd: Pt. Om ceea ce nu cunoaște, ceea ce nu știe, ceea ce nu a văzut, NU EXISTĂ... indiferent de valoare în sine a lucrului... așa funcționează psihicul uman...este ex cel mai bun pt a demonstra că, cultura și inteligența sunt singurele care fac ca Oamenii sa nu fie egali uni cu alții ...
Am ajuns la concluzia ca enigmele cuanticii se datoreaza tocmai faptului ca nu se cunoaste semnificatia fizica exacta a constantei de actiune, pe baza careia s-a construit mecanica cuantica, nu se cunoaste semnificatia fizica a constantelor fizice universale si nici semnificatia exacta a termenilor (a conceptelor) cu care lucreaza fizica. Am dedus ca multe enigme ale fizicii, pot fi explicate daca se admite identitatea dimensionala masa-sarcina.
1:37:00 Cred ca tot progresul omenirii se bazeaza pe diviziunea sociala (sau mai putin sociala) a muncii. Cred ca cei care nu se pot adapta vor disparea, in sens genetic.
E adevarat ca omul prin natura lui nu are perceptia probabilitatilor. De exemplu: Avem trei usi, in spatele carora se afla o singura masina. Evident, doua usi nu am nimic iar o usa are masina. Cineva trebuie sa aleaga o usa, pentru a castiga masina. Dupa ce alege, moderatorul, care stie unde e masina, deschide o usa care nu e castigatoare, si intreaba concurentul daca vrea sa schimbe alegerea. Probabilitatea de a castiga fara sa schimbam alegerea este 1/3. Probabilitatea de a castiga in urma schimbarii alegerii este 1/2.
@@twittroll Probabil nu ai inteles problema. Evident ca moderatorul stie unde e masina. Problema e ca participanul nu stie, insa vrea sa-si maximizeze sansele de a castiga.
@twittroll Poti sa-mi spui probabilitatea de a castiga atunci cand sunt trei usi si alegi una. Apoi inceasca sa calculezi probabilitatea de a castiga daca schimbi usa, dupa ce moderatorul a deschis o usa. Ce zici de alta strategie de joc: dupa ce moderatorul deschide o usa, eu arunc o moneda, si daca moneda e cap, atunci schimb, altfel nu schimb. Care e probabilitatea mea de a castiga?
@@twittroll Logica matematica se numeste probabilitate conditionata. Si e un sistem de calcul perfect valid. Probabilitatea ca usa 2 sa fie castigatoare, dat fiind faptul ca usa 1 e necastigatoare, este de 50%. Daca nu ma crezi, simuleaza problema prin bootstrapping, si o sa vezi ca ai 50% probabilitate sa castigi. La fel cum e probabilitate de 50% de a castiga cand dai cu banul daca sa schimbi sau nu. Insasi conversatia noastra e o dovada ca lumea nu conceptualizeaza probablilitatea.
Fiind atâta de complexă, natura poate fi descrisă cu exactitate doar de numărul complex ... până la zona de întâlnire despre care se face vorbire la min 1h13'17". Dacă lumea noastră e o lume a numerelor , ceilalți trebuie că aparțin unei lumi a literelor . Rezultă că locul de întâlnire ar fi grațiosul punct de inflexiune alfanumeric . Mie îmi pare foarte bine că am dezlegat enigma Big Bang-ului . Înainte era aceeași lume , doar că răsucită : fața noastră= spatele lor , binele nostru = răul lor , și invers și reciproc . Adică "totul e invers ". Mațul universal s-a răsucit și s-a constipat în punctul Big Bang care e Big pentru noi doar . Pe maț în sus mai sunt o puzderie de deranjamente intestinale care mai de care mai zgomotoase . Pe maț în jos , de asemenea .De toate răsucelile astea s-a molipsit și ADN-ul . Mai frumos spus , universul nostru e o mărgică de chihlimbar dintr-un șirag de mătănii cu care Creatorul își numără rugăciunile către Sine . Despre numărul complex ar fi cinstit să spunem așa : s-ar putea ca acesta să descrie cu exactitate complexitatea (nu doar realitatea) , pentru că până aici am prășit și ego-ul nostru steroidizat ne ispitește să antropomorfizăm complexitatea- o constrângem să existe doar sub - în spatele gândului omenesc . Dar tarlaua din față - plină de dudău s-ar putea să ne contrazică . De ce n-ar sări din ea vreun șoldan mai-mult-ca (virgulă) complex pentru a cărui exactă descriere va trebui inventat un nou număr, mai-mult-ca (virgulă) complex .
@@adriancostin9487 Foarte plastic comentariul. Din păcate, cunoașterea universului necesita o enorma rigurozitate și o enorma munca, cu implicarea multor oameni geniali. Aparent exista progres tehnologic, dar nu în domeniile cu importanta mare pentru cunoaștere. Gândiți-vă doar la faptul ca omul a pășit pe luna în secolul trecut, iar de atunci , poate doar montarea pe orbita a telescopului Hubble a mai deschis ceva oportunități. Deci la capitolul cunoaștere, cel puțin spațiului apropiat, nu cred ca s-au făcut pași importanți. La fel se întâmplă și cu microuniversul. Oricum, sunt legate între ele, dacă se progresează în macro, se va înainta și în micro. Avansam teorii, descriem tot mai alambicat, dar sa fim sinceri, batem pasul pe loc. Pentru omenire este o problema sa inmagazineze energia libera, care este peste tot în jurul nostru, și produce tot felul de energii poluante, punând cocoașa costurilor în spatele populației. Cam la nivelul asta a rămas omenirea dacă stai sa gândești obiectiv. Lăcomie, corupție, invidie, ură, terfelirea valorilor și competenței, astea sunt frânele care ne țin pe loc. Noi, cei cu putere de decizie odata la 4 ani, și atunci posibilitățile de alegere fiind dintr-un câmp restrâns, predefinit, putem fi lirici, romantici, poeți și, cea mai iubita parte de către publicul larg, care face rating pentru cei interesați, sa ne contrazicem unii pe alții domnilor, dacă se poate sa ne dam și cu niște tigăi în cap. Asta ne spune mult despre nivelul la nivel planetar al omenirii.
Punetzi suflet in studiul cuantic daca vretzi sa "vedetzi", sa "aflatzi"! Universul e energie vie! Posibil sa fie chiar o forma de conshtiintza transcedentala! Daca privitzi detashat, ratziunea umana este "alien" pt univers...v-atzi gandit vre-odata ca ceea ce pt noi pare minunat shi ar putea fi paradisiac, terra, din alte perspective poate fi doar o "roca mucegaita"?!?...cei care vor sa studieze profunzimi mult dincolo de scara umana ar trebui selectatzi din timp shi "educatzi" special, diferit, altfel nu vor putea trece de nishte bariere ale cunoashterii daca sunt tributari sistemelor "umane": societatea umana este mediocratica, blocatoare&autoblocatare, limitativa, etc...poate pe un orash orbital?!?, sau poate intr-un teritoriu natural nepopulat, "virgin", edenic, sau poate ambele simultan shi succesiv (in orashul orbital ar putea fi laboratoarele centrale), caci terra nu a fost explorata cu oki de explorator "galactic" ca shi cum s-ar studia o planeta straina, extraterestra, altul a fost "approachu'" (mult mai "animalifeeric")
...ceva interesant e ca am scris comenteriul la inceputul emisiunii (cand a inceput subiectul cuantic), shi a fost cumva ca o premonitzie fiindca s-au discutat chestiuni similare cu ce am scris....ce interesant! O fi shi asta o "relatzionare cuantica" ptin coincidentze paradoxale?!?
Toată viața mea am căutat oameni care să mă depășească în aptitudinile mele !!!!! Nu am găsit ,,,,,,, M-ar fi bucurat . UNDE am găsit "scânteia ",am "scormonit " ,,,,,,,,,
Cristian Tudor Popescu e adorabil aici. M-am entuziasmat atât de mult ascultându-l încât îmi vine să-l citesc. Mi-e rușine că n-am citit nicio carte de la el. N-am văzut în el niciodată mai mult de un ziarist integru. E infinit mai mult de-atât! Găsește în artă corespondentul unui concept din știință, într-un vers de-acum o mie de ani de-al lui Omar Khayyam (mi-am adus aminte de Mindwalk, scena cu William Blake), incredibilele lui călătorii spirituale, ajunge și la Cantemir! Obsesia lui de claritate, e un maniac al limpezimii. Păcat că nu ne bucurăm de astfel de oameni mai mult. Vorbim despre ei cu admirație abia când mor. Și-atunci fals, superficial. A doua zi revenim în mizeria noastră de zi cu zi. Un dialog care te purifică. Recomand cu drag!
Ce minunat ai scris
Tu peste tot apari. Iti place si te simti bine. Ai si 100 de likeuri... inseamna ca esti tare! Felicitari!
Ati spus bine "aici", .ca uneori ma scoate din minti, din papuci, respectiv din sarite. 😀
E doar un maimutoi fals care se baga in seama pt like.uri.
În sfera din ce în ce mai opacă a agitației cotidiene, este o mare bucurie să vă ascult domnilor. Așteptăm și formatul de 4 ore :)
Eu astept un format din 3 sau 4 povestitori. E o binecuvântare sa ascult idei profunde de la persoane educate.
opacitatea exista in creierul tau...de aici o proiectezi in exterior
Mă bucură să îl văd pe domnul Zografi în aceste discuții și interviuri, tot mai des în ultima vreme. Aveam nevoie de asta cu toții, cu siguranță. Aștept cu interes următoarele.
Nu am cuvinte să-mi exprim admirația și respectul pe care i le port domului Popescu . 👏
Doua minti stralucite! Felicitari d-lor, a fost o incantare sa va privesc! Iar scrisoarea cu jumatate de calculator este fabuloasa si arata o prietenie veche si sincera intre cei doi!
Va iubesc la 15 ani voiam sa ma arunc in bistrita pt niste note la fizica normal ca am ramas cu sechele si ma uitl la tot ce e fizica norocul vostru ca am 8o de ani!
E o onoare sa fiu contemporan cu dumneavoastra,domnilor.
Excelent,excelent,excelent...!
Haide, nu te scuipa de foarte de sus si dumneata acuma...
Outstanding! Felicitări!
...din păcate, nu e pt toată lumea.
Scrisoarea lui Vlad Zografi poate fi catalogata ca fiind o teorie a omului emancipat și empatic. Concluziile trase nu vin din neant.
Mulțumiri Humanitas ! Felicitări d-lor Zografi și Popescu pentru dialogul universal. Voi cumpăra cărțile.
Este a patra oară când ascult acest interviu, podcast. Sunteți geniali domniilor!!
Plângea un strop de apă: "Sunt despărţit de Mare!"
Zâmbi atuncea Marea: "Noi suntem totul. Oare
Supremul zeu nu-i unda? Deşi suntem departe,
Un punct ce nu se vede abia de ne desparte."
@victor chiriac Eminescu
Foarte frumos dialogul. Am ascultat cu mare interes. Mii de mulțumiri pentru videoclip.
Ascultati la momentul 1:06:34 *EXTRAORDINAR* Bravo domnul Cristian. Perfecta observatia. In Romania, invatamintul nu ne invata sa gindim, sa analizam. Sa spunem ce informatie mai trebuie adaugata ca sa avem un rezultat corect. Deci capacitatea de ANALIZA nu este construita in Romania. Mai mult, cel mai greu lucru in inginerie este *PROIECTAREA*. Pai de unde sa invatam sa proeictam noi in Romania cind noi rezolvam doar probleme exacte, care dau sigur un rezultat !!! Gindirea critica, WHAT-IF thinking, dezbaterea deschisa la elevi si studenti este chiar interzisa in Romania !
doi oameni deosebiti, va multumesc pt acest dialog realizat.
Inteligentā ,sinceritate ,adevār, si drumul spre CINE SÎNTEM am vāzut în acest dialog. Felicitāri !
Vă rog din toată existența mea relațională să repetați aceste întâlniri. Calde mulțumiri.
Minunat! Să am șansa și norocul să vă ascult gratis. Radiați lumină vorbind!
Ce surpriză plăcută misiva din 2005 a lui Vlad Zografi, domnilor!
...Ah, încă o chestie la care mă raportez - smerenia...Touchee!
O plăcere să vă ascult, să gândesc.
superb, n am simtit nici macar o secunda din acest dialog
❤❤❤❤❤❤❤😢🎉
Ce legătură frumoasa s-a realizat intre voi ... bazată pe valori umane superioare neintinate de material si efemer. Imi doresc enorm sa îl intalnesc pe Cristian 2 minute in aceasta viață - dacă ati fi stiut voi in momentul filmării ca peste doi ani se va fi primit premiul Nobel pentru dovedirea fenomenului de entanglement..
Felicitări Domnule Zografi, e o placere sa va ascult, pe CTP îl știam, v-am mai auzit cu D-l Liiceanu, multă sănătate și la cât mai multe episoade... Again, congrats
Sunt un om obişnuit (de la țară), dar vreau să spun că genul acesta de dialoguri mă fac să mă simt îmbogățită. Vă mulțumesc, domnilor!
Ce interesanta discutia. Va rog sa mai repetati intalnirea dintre aceste doua minti interesante 👍
Cu admirație va ascult și-mi dau seama cat de puțin acceptăm că este necesară schimbarea învățământuli și acceptarea meritrocratiei.
Senzational domnilor..🤗👍 faceți asta mai des.. avem nevoie..
Multumesc pentru dialog! Multa sanatate! Asteptmai multe momente de acest fel!.
Superb!!! Mai vreau interviuri cu cei 2!!
Buna seara D le Vlad Zografi.,,Craciun Fericit"🎄🌟🙏💯🎄🌟🎄🌟❤
Mai realizati dialoguri dintr-astea.Foarte captivant.
Tot respectul pentru minunata emisiune.
Extraordinar. Felicitari.
Fabulosi amndoi!👍👏⭐⭐⭐⭐⭐
L am iubit pe Dumnezeu,cerul cu stele și ordinea gândirii, stă scris pe mormântul lui Kant.Multumim ptr exercițiul de gândire,cu propria minte...
Eu stiam ca i altfel citatul din Kant...'deasupra cerul cu stelele si legea morala in mine...'
Deci Kant vorbea bine româneasca noastră . Poate că era chiar rommân , deci Cant !!! ( Că și nepotul lui Chiriac , ăla, moftangiul, a ajuns primarul Parisului , ba chiar monsiu président ) . Aparent surprinzător , dar dacă suntem tari în tenisul ăla moale , de ce n-am fi tari în gândirea ceea diamantină (sau widiamantină ?) Eu sunt convins că era răznepotul (scuzați rarăfonia) lui Cantemir , care era hătnepotul lui Timburlaine , care cobora pe linie maternă din însăși Zira (care filosofa ea , acolo, pe planeta ei , a maimuțelor) , care era o urmașă de-ale lui Adam & Ewa . Iată cum , pe rolercosterul "carelui", se poate străbate repede istoria neamului , a genții latine (sau a jantei latine).
@@adriancostin9487 Kant era roman cu 2 n
Sau m?
Sau m?
Vă mulțumim, domnilor!
Mulțumesc mult am aflat lucruri pe care nu le știam.
Sunt plecata din tara de 30 de ani, dar pe D-nul Cristian Tudor Popescu l-am avut mereu in buzunarul de la inima! Din toate punctele de vedere! Mi-e rusine ca am citit atat de putin, din tot ce a scris! Mult respect si toata consideratia din partea mea, v-o trimit mult stimate Cristian Tudor Popescu, din Germania! Mi-am dorit mult sa am ocazia sa va intalnesc, dar asta nu se va intampla probabil niciodata! Va doresc din toata inima, multa sanatate si indeplinirea dorintelor dvs. cele mai ,,apasatoare"! Sunt mandra sa fiu contemporana cu dvs.!
Multumesc pentru impartasirea cunostintelor dumneavoastra!
Cine suntem?...minunat dialog mulțumesc oameni deosebiți cu o inteligență sclipitoare!
Ce preocupare fascinanta - sa gasesti (imaginati-va cum este procesul cautarii!) corespondent in arta conceptelor stiintifice!
Superba scrisoare, ce surpriza!
absolut superb dialogul !
parca asistam la o "editie de colectie" cu Iosif Sava.
Astfel de dialoguri sunt MAXIMUM ! E o placere sa asculti astfel de inteligente artistice !
Câte nuanțe,cata știința,cata lectura,dăruire,...cata știința,câte..câte nu știm,noi..ce credem ca știm,multe ,dar ce de magie ne oferiți,mulțumim!
Interesanta si placuta discutie!
Ce calitate a discutiei!! Multumiri, ma nclin!! :)
In aceasta carte, care expune o filosofie complicate, se da o lupta grozava pentru à incerca, filisofic, sa se gaseasca o cale de mijloc intre spirit si materie.
Ce bine imi pare ca in sfarsit nu va mai atrage cineva ,, ferm atentia’’! Félicitari pentru astfel de emisiuni! La cat mai multe !
Ce frumos rade Zografi. 😊
Reținem exercițiul de gândire...
Binele,adevarul si frumosul ,daca se regasesc impreuna ,dau sublimul.
Kalokagathon
Sunteți geniali !!!
Nu știu pe ce vă bazați când puneți aceste procente pe tapet. Dar, cu siguranță, este o rampa descendentă foarte abruptă în ceea ce privește forță de muncă, calificată. La ora aceasta este inflație de diplome, care poate vor avea aplicație practică în viitor (sincer, eu am o mare îndoială ca asta se va întâmpla), și nu mai știm geometrie plană, nu în spațiu, sau sa rezolvăm ecuații de gradul doi. Mecanica quantica, nu cred ca are o rezolvare în timpul vieții noastre, pentru problemele simple, pe care nu suntem în stare sa le rezolvăm. Dar sigur, este un subiect important pentru specialiști.
Faza cu Omar e doar adaptarea românească (tare aș vrea să înțeleg originalul). În engleză avem:
The drop wept for his severance from the sea,
But the sea smiled, for «I am all,» said he,
«The Truth is all, nothing exists beside,
That one point circling apes plurality.»
Fabulos ,nu am înțeles nimic insa am dormit bine, CTP ..de fapt am crezut ca CTP si-a găsit nasul dar...nu,omul asta cred ca a citit tot
Da, trebuie sa recunoastem ca imaginea poetica à lui Omar Khaiam e teribila.
cât de minunat că ați transmis din La petite bouffe Cotroceni :)
Asta ai spus-o la șto, că nu e mișto...
E frumosi. Incercati ceva fantastic. Rezultatul a ceea ce va rog e o zi mult mai buna. Intrati pe youtube cautati o melodie a lui Tzanca Uraganul. Ignorati melodia si mergeti direct la comenturi. O nebunie!!!! O relaxare absoluta! Citesti sau incerci sa citesti si un zambet continuu se lipeste de fata ta si nu dispare aproape toata ziua. Faceti asta si o sa-mi multumiti.....o zi buna.
@@gheorgheadrianpavel8112 Dacă v-ați fi prăbușit cu încă jumătate de milimetru , ați fi ajuns chiar la iluminare căci v-ați fi aflat printre maimuțele junglei hindiene . Acolo da veselie , cu o condiție : să nu fie criză de banane ... sau de cunoaștere biblică . Că altfel , e "să moară mama" , tertium non datur . Acolo n-ai să vezi gri șobolan.
01:18:55
Superb! ROFLMAO
cum ar fi sa faceti un canal TV ? si cu reclame doar la carti si/sau evenimente de gen ? cum ar fi ? de ce nu se poate asa ceva ? si dupa, sa ne IMITE toata planeta !
Toata admiratia si respectul meu pentru amandoi!
Mulțumiri !
Eu sunt centrul universului meu. Acum doi ani am avut un A.V.C. și nu bausem nici un strop de apă. Dacă încă nu m-am vaccinat, e din comoditate. Prefer să nu-mi bag nasul în cutia lui Shrodinger. Dacă pisica e vie, se va plictisi și va sări ea din cutie, dacă e moartă, prefer să n-o văd, că mă deprima. Când mă voi putea vaccina simplu, prezentînd doar buletinul (C.I.),cu unul pe bază de A.R.N. mesager,o voi face fără pic de teamă. Dacă ar fi obligatoriu, la fel.
Inaltator! De repetat. Multumiri!
Iar daca o veti gasi, sa cititi cartea unui filosof francez care, poate, nu e prea cunoscut. Se numeste, filosoful, Raymond Ruyer. Iar cartea e "gnoza de la Princeton". Cu subtitle "savantii in cautarea unei noi religii".
Cu adevarat doi oameni extraordinari.
Va salut si va multumesc pentru filmuletu' prezentat. Da' am si io o nelamurire, bazata pe ceea ce scriati in prezentare, chiar la inceput, si anume (va citez, cu ajutorul sistemului "copy-paste"): "Două dintre cărțile din colecția Știință a Editurii Humanitas sunt ghidul dialogului dintre Vlad Zografi, coordonatorul colecției,și Cristian Tudor Popescu." Deci, ca sa inteleg, ca io-s ardelean, si ma prind mai greu: Ca sa DESLUSESC toate intelesurile dialogului Vlad Zografi - CTP trebe' musai sa citesc INAINTE cele doua carti??? :) Daca da, inseamna ca am ascultat DEJABA dialogu'... :( Cu cele mai alese sentimente, Adrian Ardelean, jurnalist roman stabilit la Montreal (cred ca veti vedea acest comentariu de pe contul "Ora romaneasca" - e numele emisiunii de radio pe care o comit aici, in satu' Montreal - noah, mi-am facut si un pic de reclama, scuze!)
Mi se pare doar mie sau in albumul lui Cheloo - Sindromul Tourette, piesa "Aproape de perfecțiune"... seamănă izbitor cu vocea domnului Vlad Zografi?!...
”sa intelegi ce nu-ti convine” (1:17:52) Greu pentru majoritatea oamenilor.
Foarte interesant.
Obiectie...nu toate religiile sunt "homocentrice"...priviti inspre orient...
Omul este, paradoxal, cea mai "putin superioara" entitate vie, deorece nu are scuza lipsei ratiunii pt. actiunile si pornirile "imorale"...
Corect, priviti inspre China, iar apoi comparati cu cea mai mare democratie ce a existat vreodata, SUA, fondata pe valori crestine.
D l Vlad Zografi, va rog aveti o adresa de email ceva a d l CTP?trebuie sa i dau de stire multumesc
Pentru momentul 1h19'26": "Sălbaticii din Țara Focului sunt foarte greu de mulțumit. Tineri și bătrâni, rosteau neîncetat și de-a valma vorbele《iemăr scuunăr》, care înseamnă 《dă-mi 》. Arătau cu degetul toate lucrurile noastre și după ce-și rosteau cuvântul favorit pe toate glasurile continuau să-l pronunțe mecanic, neutru, repetându-l la nesfârșit gol de orice înțeles. Pentru orice nimic se iemărscunăreau". [Din "Călătoria unui naturalist în jurul lumii la bordul vasului Beagle " - (cât pe ce să scriu Space Beagle )- Charles Darwin , pg 235-236 în ediția din 1959].În limba noastră ca o floare și-a făcut culcuș iemărscunărul autohton "den ci"= "dă-mi ceva", care s-a sublimat în "danci". "Nișa gri șobolan "de la momentul 1h30'47" e definiția diplomației.
Relative à la Sorescu trebuie sa amintesc un épisode de la tineretea mea cand munceam la o mina de langa Baia Mare. Ne plimbam intr'o zi, io' si inca doi colegi, intr'o pauza, p'acolo, asa. La un moment dat, vedem o pompa mare, adusa la reparat. La care, un coleg intreaba asa, aiurea: "oare cum functioneaza pompa asta"? La care celalalt raspunde: "invers"!
Este absolut inteligibil !!!!
Dacă ai cultură generală elementară !!!!
Dacă nu ai,,,,,,APARE cipul ,,,,,,,,,,,,,,🤫🤫🤫🤫
este si in engleza o traducere: "Death to neighbour's goat!" :))
Va multumesc pentru video!
După "promovarea " lui DĂNCILĂ la BNR,,,,,,,,orice scânteie din MINTEA vreunui tânăr se stinge instantaneu !!!!!!!
,,,,,,atâta timp cât va încerca să trăiască în ROMÂNIA ,,,,,,,,,,,🤔🤔🤔🤔
Da,un regal.
Păcat că n-avem drept la replică. Dar nimic mai fals în afirmația că probabilitatea e simplă: niște adunări și împărțiri. Manipulează și induce în eroare publicul la maxim. Nimeni, azi nu știe cum să rezolve teme extrem de simple, fără asumpția de independență. Și chiar și acolo e extrem de greu de calculat matematic. De ex. calculați P[suma(X,1...1000)>0.9993], unde X e o variabilă aleatoare cât de simplă se dorește. Prime 200 zecimale corecte, dacă e foarte simplă (suport 2), sau doar 10 zecimale, dacă are suport mai mare ca 10.
Singura statistica 100% corecta e ca 10 din 10 oameni mor
👏👏👏🦊
E o cantareata, notoire pentru un anume cantec pe care il canta. Se numeste Jennifer Rush. Ei, ea canta un alt cantec, care se numeste "heart over mind". Cam asta incearca Raymond Ruyer sa faca in cartea lui.
Un echivalent in engleza al lui “Fa-te frate cu dracul pana treci puntea” ar putea fi “Faustian bargain”.
1:17:20 . incredibil de frumos spus
La minutul 7,faceti observatii extraterestre!
Cel mai tare punct din toată conversația asta e povestirea dl.Popescu despre cerșetorul Indian, pe care dumnealui a definit-o "artă a cerșetoriei"!?!?!?... După părerea mea nu cred că e vorba de artă aici, e ceva mult mai simplu, mai primitiv, mai natural ființei umane de oriunde și de oricînd: Pt. Om ceea ce nu cunoaște, ceea ce nu știe, ceea ce nu a văzut, NU EXISTĂ... indiferent de valoare în sine a lucrului... așa funcționează psihicul uman...este ex cel mai bun pt a demonstra că, cultura și inteligența sunt singurele care fac ca Oamenii sa nu fie egali uni cu alții ...
Am ajuns la concluzia ca enigmele cuanticii se datoreaza tocmai faptului ca nu se cunoaste semnificatia fizica exacta a constantei de actiune, pe baza careia s-a construit mecanica cuantica, nu se cunoaste semnificatia fizica a constantelor fizice universale si nici semnificatia exacta a termenilor (a conceptelor) cu care lucreaza fizica. Am dedus ca multe enigme ale fizicii, pot fi explicate daca se admite identitatea dimensionala masa-sarcina.
("..suntem doar epigonii primului pitecantrop care s-a apucat să gândească...")
Foarte fain
M ati facut curios si am gasit: "The misfortunes of others taste like honey", e o zicala japoneza.
1:37:00 Cred ca tot progresul omenirii se bazeaza pe diviziunea sociala (sau mai putin sociala) a muncii. Cred ca cei care nu se pot adapta vor disparea, in sens genetic.
m-ati uns la rotite. va multumesc.
Pentru mine ar fi bine dacă CTP s-ar focusa doar pe astfel de conținut, celălalt tip nu-l mai urmăresc demult.
❤❤❤🎉😢
Lumea este condusa nu de putini tineri ci de o mana de batrani foarte bogati.
Cristian Tudor Popescu.,,Craciun Fericit"🎄🎄🎄🌟🧭🚀🗼🎇🥇🕠24
Domnule Popescu, e prea multa ratiune in dumneata! Io' va suggérez sa studiati si sa intelegeti, mai ales, budismul.
E adevarat ca omul prin natura lui nu are perceptia probabilitatilor. De exemplu: Avem trei usi, in spatele carora se afla o singura masina. Evident, doua usi nu am nimic iar o usa are masina. Cineva trebuie sa aleaga o usa, pentru a castiga masina. Dupa ce alege, moderatorul, care stie unde e masina, deschide o usa care nu e castigatoare, si intreaba concurentul daca vrea sa schimbe alegerea.
Probabilitatea de a castiga fara sa schimbam alegerea este 1/3. Probabilitatea de a castiga in urma schimbarii alegerii este 1/2.
@@twittroll Probabil nu ai inteles problema. Evident ca moderatorul stie unde e masina. Problema e ca participanul nu stie, insa vrea sa-si maximizeze sansele de a castiga.
@twittroll Poti sa-mi spui probabilitatea de a castiga atunci cand sunt trei usi si alegi una. Apoi inceasca sa calculezi probabilitatea de a castiga daca schimbi usa, dupa ce moderatorul a deschis o usa.
Ce zici de alta strategie de joc: dupa ce moderatorul deschide o usa, eu arunc o moneda, si daca moneda e cap, atunci schimb, altfel nu schimb. Care e probabilitatea mea de a castiga?
@@twittroll Nu, banul are doua fete, fiecare fata fiind probabilitate de 50%.
@@twittroll Logica matematica se numeste probabilitate conditionata. Si e un sistem de calcul perfect valid.
Probabilitatea ca usa 2 sa fie castigatoare, dat fiind faptul ca usa 1 e necastigatoare, este de 50%.
Daca nu ma crezi, simuleaza problema prin bootstrapping, si o sa vezi ca ai 50% probabilitate sa castigi. La fel cum e probabilitate de 50% de a castiga cand dai cu banul daca sa schimbi sau nu.
Insasi conversatia noastra e o dovada ca lumea nu conceptualizeaza probablilitatea.
Domnule Zografi, toate Facultățile Politehnice sunt de elită !!! Cele de la privat, cum vi se par...???
X în modul = i (bineînțeles că v-ati prins ca i este imaginar) . Problema de liceu. Vedeți ce exact este rezultatul.
Fiind atâta de complexă, natura poate fi descrisă cu exactitate doar de numărul complex ... până la zona de întâlnire despre care se face vorbire la min 1h13'17". Dacă lumea noastră e o lume a numerelor , ceilalți trebuie că aparțin unei lumi a literelor . Rezultă că locul de întâlnire ar fi grațiosul punct de inflexiune alfanumeric . Mie îmi pare foarte bine că am dezlegat enigma Big Bang-ului . Înainte era aceeași lume , doar că răsucită : fața noastră= spatele lor , binele nostru = răul lor , și invers și reciproc . Adică "totul e invers ". Mațul universal s-a răsucit și s-a constipat în punctul Big Bang care e Big pentru noi doar . Pe maț în sus mai sunt o puzderie de deranjamente intestinale care mai de care mai zgomotoase . Pe maț în jos , de asemenea .De toate răsucelile astea s-a molipsit și ADN-ul . Mai frumos spus , universul nostru e o mărgică de chihlimbar dintr-un șirag de mătănii cu care Creatorul își numără rugăciunile către Sine . Despre numărul complex ar fi cinstit să spunem așa : s-ar putea ca acesta să descrie cu exactitate complexitatea (nu doar realitatea) , pentru că până aici am prășit și ego-ul nostru steroidizat ne ispitește să antropomorfizăm complexitatea- o constrângem să existe doar sub - în spatele gândului omenesc . Dar tarlaua din față - plină de dudău s-ar putea să ne contrazică . De ce n-ar sări din ea vreun șoldan mai-mult-ca (virgulă) complex pentru a cărui exactă descriere va trebui inventat un nou număr, mai-mult-ca (virgulă) complex .
@@adriancostin9487 Foarte plastic comentariul. Din păcate, cunoașterea universului necesita o enorma rigurozitate și o enorma munca, cu implicarea multor oameni geniali. Aparent exista progres tehnologic, dar nu în domeniile cu importanta mare pentru cunoaștere. Gândiți-vă doar la faptul ca omul a pășit pe luna în secolul trecut, iar de atunci , poate doar montarea pe orbita a telescopului Hubble a mai deschis ceva oportunități. Deci la capitolul cunoaștere, cel puțin spațiului apropiat, nu cred ca s-au făcut pași importanți. La fel se întâmplă și cu microuniversul. Oricum, sunt legate între ele, dacă se progresează în macro, se va înainta și în micro. Avansam teorii, descriem tot mai alambicat, dar sa fim sinceri, batem pasul pe loc. Pentru omenire este o problema sa inmagazineze energia libera, care este peste tot în jurul nostru, și produce tot felul de energii poluante, punând cocoașa costurilor în spatele populației. Cam la nivelul asta a rămas omenirea dacă stai sa gândești obiectiv. Lăcomie, corupție, invidie, ură, terfelirea valorilor și competenței, astea sunt frânele care ne țin pe loc. Noi, cei cu putere de decizie odata la 4 ani, și atunci posibilitățile de alegere fiind dintr-un câmp restrâns, predefinit, putem fi lirici, romantici, poeți și, cea mai iubita parte de către publicul larg, care face rating pentru cei interesați, sa ne contrazicem unii pe alții domnilor, dacă se poate sa ne dam și cu niște tigăi în cap. Asta ne spune mult despre nivelul la nivel planetar al omenirii.
Punetzi suflet in studiul cuantic daca vretzi sa "vedetzi", sa "aflatzi"! Universul e energie vie! Posibil sa fie chiar o forma de conshtiintza transcedentala! Daca privitzi detashat, ratziunea umana este "alien" pt univers...v-atzi gandit vre-odata ca ceea ce pt noi pare minunat shi ar putea fi paradisiac, terra, din alte perspective poate fi doar o "roca mucegaita"?!?...cei care vor sa studieze profunzimi mult dincolo de scara umana ar trebui selectatzi din timp shi "educatzi" special, diferit, altfel nu vor putea trece de nishte bariere ale cunoashterii daca sunt tributari sistemelor "umane": societatea umana este mediocratica, blocatoare&autoblocatare, limitativa, etc...poate pe un orash orbital?!?, sau poate intr-un teritoriu natural nepopulat, "virgin", edenic, sau poate ambele simultan shi succesiv (in orashul orbital ar putea fi laboratoarele centrale), caci terra nu a fost explorata cu oki de explorator "galactic" ca shi cum s-ar studia o planeta straina, extraterestra, altul a fost "approachu'" (mult mai "animalifeeric")
...ceva interesant e ca am scris comenteriul la inceputul emisiunii (cand a inceput subiectul cuantic), shi a fost cumva ca o premonitzie fiindca s-au discutat chestiuni similare cu ce am scris....ce interesant! O fi shi asta o "relatzionare cuantica" ptin coincidentze paradoxale?!?
Hara hara ce i la noi plenara. Hai la bunica sa vorbim chica. Pat si Patason. 🤢
Imi plac baietii astia, as vrea sa fac o bauta cu ei.
Asta da întâlnire!!!!
Toată viața mea am căutat oameni care să mă depășească în aptitudinile mele !!!!!
Nu am găsit ,,,,,,,
M-ar fi bucurat .
UNDE am găsit "scânteia ",am "scormonit " ,,,,,,,,,